Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

33Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

Comfortabel warm, ontspannen en een gezonde zweetlucht. Een infrarood cabine voor thuis is pure ontspanning voor lichaam, geest en ziel. Deze kleine luxe voor het dagelijks leven, die niet alleen ontspannend is maar ook goed voor je gezondheid, kun je gemakkelijk in je huis installeren. Zo kun je je eigen wellness-oase binnen je eigen vier muren creëren.

In onze grote infrarood cabine test 2021 vind je de belangrijkste informatie over cabines, op welke kwaliteitskenmerken je moet letten en hoe je de verschillende cabines van elkaar kunt onderscheiden. Je moet niet alleen letten op de gebruikte houtsoorten, maar ook op de grootte van de cabine en het bijbehorende vermogen. Belangrijke criteria waaraan voldaan moet zijn voor je een infrarood cabine koopt.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Het gezondheidsbevorderende effect van infrarood cabines is zowel preventief als acuut. Bij regelmatig gebruik wordt niet alleen het lichaam maar ook de geest gezond gezweet.
 • In principe maakt men onderscheid tussen drie soorten op basis van de ingebouwde stralers, die elk golven van verschillende lengte produceren. Er zijn infraroodcabines met keramische stralers (BC stralen), koolstofoppervlak stralers (C stralen) en volspectrum stralers (ABC stralen).
 • Bovendien worden infrarood cabines gedifferentieerd op basis van de gebruikte houtsoort, speciale uitrusting en het aantal personen. Dit laatste is bepalend voor het wattage en de grootte van de cabine.

Beste infrarood cabine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een infrarood cabine koopt

Voor je een infrarood cabine kiest, beantwoorden we eerst in de volgende rubrieken alle belangrijke vragen waar je beslist aan moet denken voor je een keuze maakt.

Infrarode straling – wat is het?

Infrarode straling is elektromagnetische straling die we niet met het blote oog kunnen zien (de golflengten zijn daarvoor te kort), maar waarvan we de warmte op onze huid des te meer kunnen voelen.

Wist je dat infrarode straling in 1800 ontdekt werd door Sir Friedrich Wilhelm Herschel?

Terwijl hij de zon observeerde, vroeg hij zich af hoeveel warmte er door de verschillende gekleurde filters ging die hij daarvoor gebruikte. Om dit te doen gebruikte hij zonlicht en een glazen prisma dat de stralen in verschillend gekleurd licht splitste, en hij mat de temperatuur die het hoogst was in het spectrum tussen violet en rood.

De wetenschap verdeelt infrarode straling in drie categorieën op basis van de lengte van zijn stralingsgolven

 • Nabij infrarood (IR-A): sterkste infraroodstraling met een effect tot in het onderhuidse weefsel
 • Middelhoog infrarood (IR-B): middelhoge infraroodstraling met een werking tot in de lederhuid
 • Ver infrarood (IR-C): zwakste infrarode straling die door de opperhuid wordt geabsorbeerd

Deze straling, die we van nature vinden in zonnestraling (waarvan bijna de helft infrarode straling is), verwarmt ons lichaam rechtstreeks van binnenuit, in plaats van de omringende lucht te verwarmen zoals een gewone radiator.

Dat wil zeggen dat infrarode straling lichamen verwarmt door de moleculen binnenin te laten trillen.

Dit heeft een aantal positieve effecten op het lichaam, zoals het bevorderen van de bloedsomloop, het stimuleren van de stofwisseling en het ontspannen van de spieren.

Bovendien schijnt infraroodstraling bij regelmatig gebruik een gunstig effect te hebben op het cholesterolgehalte, en ook stress en chronische gewrichtspijn te verlichten.

Wat zijn de toepassingen van infrarode straling?

Infrarode straling kent vele toepassingen, van ruimteverwarming, medische doeleinden en astronomie tot het dagelijks leven van ieder van ons, waar het onze voortdurende metgezel is.

De zon is de belangrijkste bron van infrarode straling.

Allereerst is er de kwestie van de warmteontwikkeling. Infrarode straling komt van nature al in hoge doses voor in zonnestraling, wat de zon tot de belangrijkste bron van infrarode straling maakt.

Deze stralen treffen niet alleen ons lichaam en warmen het op, maar ook de grond, die daardoor opwarmt en op zijn beurt infrarode straling uitzendt. Daarom speelt het ook een beslissende rol in de opwarming van de aarde.

Naast de natuurlijke warmte van de zon wordt nu ook infrarode straling gebruikt voor verwarming. Infraroodverwarmers volgen eenzelfde systeem als de zon zelf: Ze zenden infrarode stralen uit en verwarmen zo lichamen en voorwerpen.

Maar, en dit is het doorslaggevende verschil met gewone radiatoren, ze verwarmen de omgevingslucht niet.

Andere toepassingsgebieden van infraroodstraling zijn:

 • Chemische analyse en procestechniek: als fysisch-chemische analysemethode voor de opheldering van de structuur van onbekende stoffen of de bepaling van de zuiverheid
 • Kunstwetenschap: De bovenste verflaag van een schilderij kan met behulp van “infrarood reflectografie” doorboord worden en zo onthullen wat er “achter” zit, zoals voorbereidende tekeningen, enz.
 • Politie en militairen: nachtzichttoestellen, autonoom sturende en doelzoekende raketten
 • Thermografie: het maken van warmtebeelden om het verlies van warmte in gebouwen zichtbaar te maken
 • Materiaalbewerking: drogen, harden en uitharden, zacht maken, vormen, lassen, snijden, enz. van materialen zoals plastic en metaal
 • Beveiligingsdocumenten: Controle van veiligheidskenmerken in paspoorten en op bankbiljetten die reageren op infrarode straling

Hoe werkt een infrarood cabine?

Hoewel men het vaak over een infrarood sauna heeft, is dit een misleidende term. Het is tenslotte geen sauna. Het enige punt waarop beide systemen lijken is dat ze beide een zweetcabine zijn.

In de infrarood cabine zenden oppervlakteverwarmingselementen op de wanden infrarode stralen uit die pas een aangename warmte geven als ze de huid raken. In tegenstelling tot de sauna wordt de warmte in het lichaam geproduceerd.

De cabine zelf warmt op tot iets minder dan 60 graden Celsius. Zoals de naam al zegt, wordt hij verwarmd door infrarode stralen. Dit gebeurt door de infraroodstraler.

Afhankelijk van het model dat je kiest, worden infrarode A, B of C stralen opgewekt, of een combinatie daarvan.

Opgemerkt moet worden dat bestraling met een volledig spectrum, d.w.z. de installatie van ABC-stralers, het dichtst bij zonnestraling komt, het diepst in de huid doordringt en zo het meest intensieve therapie-effect geeft.

Hoe warm wordt een infrarood cabine?

Een infrarood cabine wordt tot 65 graden warm. De gebruikelijke temperatuur voor gebruik is tussen 35 en 50 graden Celsius en de aanbevolen binnentemperatuur is ongeveer 45 graden.

Ter vergelijking: de temperatuur in een sauna varieert van 80 tot 100 graden.

Voor wie is een infrarood cabine geschikt?

Over het algemeen zijn er geen leeftijdsbeperkingen voor een infrarood cabine en hij is geschikt voor jong en oud.

Toch zijn er een paar basisregels voor een bezoek aan de infraroodcabine die in acht genomen moeten worden tijdens de zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding en tijdens de kinderjaren.

Infrarood cabine tijdens de zwangerschap

Het is mogelijk om een infrarood cabine te gebruiken tijdens de zwangerschap. De belasting van het cardiovasculaire systeem is gering en komt overeen met langzaam fietsen bij 10 km/u.

Bij gebruik van een infraroodcabine stijgt de lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,3°C.

De kerntemperatuur van het lichaam wordt met 0,2 tot 0,3°C verhoogd, wat binnen het bereik ligt van de fysiologische dagelijkse schommeling.Uit deze gegevens kan geen verhoogd risico afgeleid worden van het gebruik van de infrarood cabine.

Omdat de infrarode straling het kind, het vruchtwater of de baarmoeder niet kan bereiken of rechtstreeks aantasten, kan ook hier geen risico worden vastgesteld.

Infrarood cabine tijdens borstvoeding

Ook tijdens de borstvoeding is het gebruik van de infrarood cabine geen probleem. Er moet alleen opgemerkt worden dat de verhoogde bloedsomloop de melkproductie kan stimuleren.

Infrarood cabines voor kinderen

Kinderen mogen de cabine nooit zonder toezicht van een volwassene gebruiken. Omdat het lichaamsoppervlak van kinderen verhoudingsgewijs veel groter is dan dat van volwassenen, nemen ze ook verhoudingsgewijs veel meer warmte op.

De duur en intensiteit van de sessies moeten daarom verminderd worden: Baby’s tot twaalf maanden mogen alleen in de armen van hun moeder in de cabine gebracht worden en niet langer dan tien minuten.

Baby’s van één tot drie jaar moeten minstens 10 cm van de radiator verwijderd blijven en mogen niet langer dan tien minuten in de cabine blijven.

Leeftijden van drie tot zes jaar moeten maximaal 15 minuten op minstens vijf cm afstand van de radiator blijven.

Infrarood cabine en implantaten

In tegenstelling tot bijvoorbeeld microgolfstraling of wisselende magnetische velden kan infrarode straling niet in het lichaam doordringen. Dit betekent dat eventuele implantaten niet rechtstreeks door infrarode straling verwarmd kunnen worden.

Net als andere implantaten worden pacemakers niet aangetast door infrarode straling. De elektromagnetische velden die in de cabine gemeten kunnen worden liggen ver beneden de niveaus die als potentieel problematisch worden beschouwd.

Infrarood cabine en problemen met de bloedsomloop

De door infrarode straling gestimuleerde herverdeling van het bloed traint het vatenstelsel en kan op lange termijn zowel hypertensie als hypotensie gunstig beïnvloeden.

Infrarood cabine en verkoudheid

Vooral bij een dreigende verkoudheid is het de moeite waard de cabine te bezoeken als er geen gebruiksbeperkingen zijn, zoals bij koorts of acute bacteriële infecties. Zorg ervoor dat je je warm inpakt – ook de voeten en het hoofd – nadat je de hut verlaten hebt.

Infrarood cabine voor artrose, fibromyalgie en reuma

Koud en vochtig weer is vaak het ergste voor artrose-, fibromyalgie- en reumapatiënten omdat hun gewrichten pijn doen. Warmte helpt bij zulke klachten en dus zijn infrarood cabines zeer aan te bevelen bij artrose en reuma.

Studies tonen het positieve effect aan van infrarood cabines als ze twee tot drie keer per week gebruikt worden.

Er is echter één uitzondering: Als de gewrichten ontstoken of gezwollen zijn, moet koeling gebruikt worden in plaats van warmte. Dan is een infrarood cabine niet nuttig bij artritis, fibromyalgie en reuma.

Wanneer mag een infrarood cabine niet gebruikt worden?

Vergeleken met sauna’s zijn infraroodcabines een prima alternatief voor mensen met warmtegevoeligheid en een slechte bloedsomloop.

Als je echter andere gezondheidsproblemen hebt of lijdt aan de volgende lichamelijke aandoeningen, is het niet aan te raden een infrarood cabine te gebruiken

 • Koorts
 • Hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
 • Griep, verkoudheid en andere acute infecties
 • Ontstekingen
 • Verse verwondingen
 • Trombose
 • Invloed van alcohol of drugs
 • Na zonnebaden of zonnebankbezoek

Voorzichtigheid is geboden bij zwangerschap, ziekten (bv. gevoeligheidsstoornissen na behandelingen van de huid, verlamming, epilepsie, hoge bloeddruk, littekens in het ruggebied, implantaten met uitwendige toegang) of het innemen van medicijnen die het warmtegevoel kunnen belemmeren.

Raadpleeg in deze gevallen je arts voordat je de cabine gebruikt.

Hoe lang kan ik in de infrarood cabine blijven?

Je kunt je nieuwe infraroodcabine zo vaak gebruiken als goed is voor je lichaam. In het algemeen zul je de mogelijkheid van straling in koudere maanden vaker gebruiken dan in de zomer. Een goede richtlijn voor frequent gebruik is drie keer per week.

De ideale gebruiksduur van een infraroodcabine is 20 tot 30 minuten. Maar, afhankelijk van je persoonlijk welbevinden, kun je ook langer of korter in de infrarood cabine blijven.

In tegenstelling tot een sauna is een eenmalig gebruik van een infraroodcabine volkomen voldoende – meerdere passes zijn niet nodig.

Afhankelijk van je persoonlijke en lichamelijke conditie kun je de infrarood cabine meerdere keren per week bezoeken, maar ook dagelijks voor een sessie.

Wat zijn de voordelen van een infrarood cabine ten opzichte van een Finse sauna?

De aanschaf van een infrarood cabine moet goed overwogen worden en alle alternatieven, vooral de Finse sauna, moeten vergeleken worden.

De vele verschillen tussen infrarood cabines en Finse sauna’s in de manier van werken, het proces, de doelgroep, de aansluiting en het verbruik resulteren in verschillende voor- en nadelen.

Samengevat biedt een infraroodcabine je de volgende opmerkelijke voordelen ten opzichte van een Finse sauna:

Criterium Infraroodcabine Sauna
Effect bevordert de bloedsomloop en de zuivering, verlicht spierspanning om te zweten, versterkt het immuunsysteem en reinigt de huid

Dit is vergelijkbaar met het effect van de zon.

In tegenstelling tot de Finse sauna, die meer bedoeld is om te zweten, de afweer van het lichaam te versterken en de huid te reinigen, bevordert de infrarood cabine de bloedsomloop, zuivering en het loslaten van spierspanning.

In de infrarood sauna duurt een sessie ongeveer 20 tot 30 minuten. De procedure in de sauna duurt veel langer. Bij het begin neem je een douche en droog je je goed af.

Na de eerste saunagang van ongeveer 10 tot 15 minuten volgt een cooling-down met een eventueel buitenbad of toepassing van koud water.

Na het afkoelen volgt een rustperiode van ongeveer 15 tot 30 minuten en dan de volgende saunabeurt. Drie rondes zweten worden aanbevolen om het volledige effect van de sauna te ervaren.

Door de zachte temperaturen in de infraroodcabine is het gebruik ook geschikt voor senioren en kinderen. De sauna wordt aanbevolen voor mensen ouder dan zes jaar; op oudere leeftijd moet vóór de eerste zweetbeurt een arts geraadpleegd worden.

De technische aspecten zijn ook praktischer en kostenbesparend. Sauna’s vereisen een hoogspanningsaansluiting (400 V), terwijl infrarood cabines toe kunnen met 230 V, d.w.z. een gewone stroomaansluiting.

Bovendien is een warmtecabine veel ruimtebesparender. Bovendien verbruiken sauna’s 7,5 kW elektriciteit per uur – infrarood cabines verbruiken in dezelfde periode slechts 1,5 kW.

Welke zijn de belangrijkste fabrikanten van infrarood cabines?

Bekende fabrikanten van infrarood cabines zijn onder andere

 • BTM infrarood cabines
 • TPI Infraworld
 • WEKA
 • Physiotherm
 • ATROPA infrarood cabines

Welke soorten straling zijn er?

Elke soort straling wordt uitgezonden in frequenties. In het geval van infrarood zijn deze beter bekend als golflengtes. Infrarode straling kan verdeeld worden in A, B en C bereiken, die de intensiteit van de straling aangeven.

Wist je dat infrarode stralen in het spectraalgebied liggen tussen zichtbaar licht en langere-golf microgolven?

Infrarode stralen zijn korte elektromagnetische golven. Afhankelijk van het type hebben ze een golflengte van ongeveer 780 nm tot 1 mm.

Golflengte A bereik

Infrarode A-stralen oscilleren bij 780 tot 1400 nm en dringen diep onder het oppervlak door (ca. 4 tot 5 mm). Ze produceren dus de meest intense vorm van zogenaamde diepe warmte, de warmte die door straling wordt opgewekt en door het lichaam wordt getransporteerd.

Deze kortgolvige stralen zijn echter ook het gevaarlijkst, want al na korte tijd kan verbranding optreden.

Golflengte B-reeks

Infrarode golven van de middengolf in de B-reeks (1400 tot 3000 nm) dringen slechts tot 0,5 mm in de huid en kunnen ook diepe warmte opwekken.

Ze worden in geringe mate gebruikt in het spectrum van infrarood cabines. Puntstralers zenden ongeveer vijf procent van hun straling in dit bereik uit.

Golflengte C bereik

Infrarode C stralen (boven 3000 nm) dringen niet diep in de huid, maar gaan alleen door de eerste huidlagen (penetratiediepte: ca. 0,1 mm), waar ze geabsorbeerd worden door microvaten.

Ze worden als bijzonder heilzaam ervaren en zijn zowel geschikt voor kinderen als voor oudere en zieke mensen.

Infrarood-C verwarmt de bovenste laag van de huid, maar alleen infrarood-A en -B stralen gaan echt diep. Pas dan kan men van diepe warmte spreken vanuit een biofysisch standpunt.

De meeste positieve effecten worden bereikt in het hele infraroodspectrum, d.w.z. met infrarood-A, -B en -C. Dat komt omdat de infrarode stralen dan lijken op die van de menselijke huid. Dit komt omdat de infrarode stralen dan erg lijken op de natuurlijke stralen van de zon. Daarom is het belangrijk dat de radiator in je infrarood cabine alle drie de deelgebieden bestrijkt.

Frau sitzt in Sauna

Afhankelijk van je voorkeur kun je een bepaalde houtsoort kiezen voor je infrarood cabine of sauna. (Foto: pixabay / pexels.com)

Welke houtsoorten zijn er?

In principe zijn er vier soorten hout waarvan de meeste infrarood cabines gemaakt zijn: witte ceder, rode ceder, scheerling en spar. Welk hout het juiste is voor je infrarood cabine hangt af van je behoeften. Hier volgt een kort overzicht van de mogelijke houtsoorten en hun voordelen:

White cedar (wit cederhout)

 • kromtrekvrij, resistent hout
 • bestand tegen schimmel- en zwamaantasting
 • geen knoesten, harsvrij
 • bevat thujone (essentiële oliën) ter bescherming
 • licht hout, geschikt voor gekleurde lichttherapie
 • reukloos
 • vooral geschikt om het therapie-effect te ondersteunen door middel van aroma
 • duurzaam als eikenhout, bestand tegen rotten

Red cedar (rood cederhout)

 • kromtrekvrij, resistent hout
 • bestand tegen schimmel- en zwamaantasting
 • geen knoesten, harsvrij
 • bevat thujaplicine (etherische olie) ter bescherming
 • aangename, intensieve eigen geur
 • niet geschikt voor geurtherapie
 • lang houdbaar, rotbestendig

Hemlock hout (Hout van de Hemlockspar)

 • kromtrekvrij, resistent hout
 • Hemlock hout bevat geen knoesten en is harsvrij
 • lichtgekleurd hout, geschikt voor gekleurde lichttherapie
 • reukloos
 • vooral geschikt om het therapie-effect te ondersteunen door middel van aroma

Sparrenhout

 • lichtgekleurd hout, geschikt voor gekleurde lichttherapie
 • relatief rotbestendig, matige krimp
 • reukloos
 • bijzonder geschikt om het therapeutisch effect te ondersteunen door middel van aroma’s

Lichthout is goed voor de psyche en biedt optimale toepassingsmogelijkheden voor aroma- en kleurenlichttherapie. Hout met een intense eigen geur (wit en rood cederhout, hemlockhout) moet zo mogelijk vermeden worden.

Aromatherapie is anders slecht mogelijk omdat de geur van het hout het aroma overstemt. Er is ook een risico dat intensere houtgeuren na een tijdje niet meer als aangenaam ervaren worden.

Sommige bossen worden donkerder en de vriendelijke sfeer wordt daardoor aangetast.

Welke afmetingen en capaciteiten zijn beschikbaar?

Infrarood cabines zijn er in verschillende maten. Bij privégebruik bieden infrarood cabines meestal plaats aan één tot vier personen. In het algemeen moet de diepte van de bank minstens 50 cm zijn en de hoogte van de ruimte in de cabine minstens 180 cm.

Afhankelijk van de capaciteit zijn er afmetingen van 100 x 80 x 200 cm (plaats voor één persoon) tot 245 x 130 x 202 cm (vier personen).

Hoe werkt een infraroodbehandeling?

Wanneer infrarode straling het menselijk lichaam raakt, worden moleculen in trilling gebracht. We nemen dit waar als warmte – net zoals we dat doen met natuurlijke warmtestraling van de zon. Infrarode straling verwarmt alleen het lichaam, niet de omringende lucht.

Voldoende vocht innemen is heel belangrijk.

Zorg ervoor dat je vóór de behandeling voldoende vloeistoffen drinkt. Een halve liter is de aanbevolen hoeveelheid om het waterverlies door zweten in de infrarood cabine te compenseren.

Daarna moet je een douche nemen. Dit draagt niet alleen bij tot de hygiëne in de cabine, maar helpt ook om je lichaam optimaal op de straling voor te bereiden, want een douche vóór het warmtebad maakt ook een betere transpiratie mogelijk.

Om het best mogelijke effect van de bestraling te bereiken, moet je lichaam zo gelijkmatig mogelijk bestraald worden. Een geschikte liggende of zittende houding in de cabine is daarom aan te bevelen.

Kies een temperatuur die voor jou comfortabel is. Dit kan afhangen van je persoonlijke conditie gedurende de dag en van de weersomstandigheden. De algemeen aanbevolen temperatuur is rond de 32 tot 36 graden.

Na afloop van de warmtebehandeling verlaat je de infraroodcabine, wikkel je je in een badjas of badlaken en laat je je lichaam gedurende ongeveer vijf minuten regenereren.

Tenslotte wordt een lauwe douche aanbevolen om de bovenste lagen van de huid te ontdoen van de uitgezweette onzuiverheden.

Het hele proces duurt ongeveer een uur.

Het hele proces, d.w.z. afdouchen, 25 tot 30 minuten bestralen, vijf minuten regenereren en weer afdouchen, duurt ongeveer een uur en kan elke dag of om de dag herhaald worden om het meeste voordeel te krijgen.

Het resultaat: een hoge stralingseffectiviteit wordt bereikt zonder warmteverlies.

Hoe wordt de infrarood cabine schoongemaakt?

Infrarood cabines zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Om lang van je cabine te kunnen genieten, is het aan te bevelen de cabine regelmatig schoon te maken, afhankelijk van het gebruik, maar minstens een keer per maand, met een vochtige doek en een stofzuiger.

Allereerst is het aan te bevelen een stofzuiger te gebruiken om stof, haar, enz. van de vloer of hoeken van de infrarood cabine te verwijderen. Veeg de houten oppervlakken daarna af met een vochtige microvezeldoek.

Voordat je de radiatoren schoonmaakt, moet je de cabine loskoppelen van het lichtnet. Veeg daarna ook de reflectoren, roosters, enz. af met een vochtige doek.

Gebruikt een infrarood cabine veel elektriciteit?

Of je toekomstige infrarood cabine veel elektriciteit verbruikt of niet, hangt duidelijk af van de grootte van de cabine. Een grotere cabine heeft meer infraroodstralers nodig om de gewenste prestaties te bereiken.

Uitgaande van een gemiddeld model met plaats voor twee personen, kun je verwachten dat zulke modellen 1.500 watt verbruiken, wat ongeveer overeenkomt met een haardroger.

Als je een snelle berekening maakt, zijn de elektriciteitskosten voor een uur gebruik van een infrarood cabine met 1.500 watt 0,27 euro.

Hoeveel watt moet een infrarood sauna hebben?

Het vermogen dat een infraroodcabine moet hebben hangt vooral af van het volume van de infraroodcabine.

Kies je een cabine met te weinig watt, dan loop je al gauw het risico dat de radiatoren niet genoeg vermogen krijgen, wat weer nadelig is voor de prestaties van de infraroodcabine en waardoor de mogelijkheden ervan niet ten volle kunnen worden benut.

Ter illustratie: voor infrarood cabines tot 2 m³ is een radiatorvermogen van 1.500 watt aan te bevelen, voor 2,5 m³ moet dat 2.000 watt zijn en een infrarood cabine van 3 m³ heeft 3.000 watt nodig. Hieruit volgt de eenvoudige regel: hoe groter de cabine, hoe meer watt hij nodig heeft.

Waar moet ik een infrarood cabine plaatsen en waar beslist niet?

Over het algemeen is het aan je persoonlijke smaak waar je je kleine wellness-oase wilt inrichten, want een infrarood cabine kan bijna overal in de huiskamer opgesteld worden.

Toch zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een plaats voor je infrarood verwarming.

De eerste eis die je moet stellen aan de mogelijke plaats voor een infrarood cabine is de nabijheid van een stopcontact. Voor een infrarood cabine is een eenvoudig 230-volt stopcontact nodig en geen hoogspanningsstroom- of wateraansluiting.

Verder moeten in de hele ruimte normale kamertemperaturen heersen, want een koele buitentemperatuur heeft een grote invloed op hoe snel de cabine opwarmt tot de gewenste bedrijfstemperatuur.

Logisch, een infrarood cabine die er langer over doet om op te warmen verbruikt meer elektriciteit, wat weer meer kost.

Bovendien is het waarschijnlijk niet erg prettig om uit de verwarmde cabine direct in een koele ruimte te komen. Een douche in de buurt zou ook ideaal zijn. Daarom zijn slaapkamers of badkamers het meest geschikt.

Net zoals onverwarmde kamers niet geschikt zijn voor een infraroodcabine, moeten ook vochtige kamers vermeden worden.

Omdat een infrarood cabine grotendeels van hout gemaakt is, zou vocht in de kamers na verloop van tijd het hout aantasten en, in het ergste geval, de cabine onbruikbaar maken. Kelders, tuinhuisjes en dergelijke komen dus niet in aanmerking, tenzij ze regelmatig geventileerd worden.

De soort vloerbedekking heeft geen invloed op een infrarood cabine. Of het nu tapijt, tegels, laminaat of parket is – niets beïnvloedt de functie ervan. De ondervloer mag alleen recht zijn.

Omdat moderne infrarood cabines tegenwoordig indruk maken met een visueel aantrekkelijke buitenkant, komt het steeds meer voor dat de cabines in het woongedeelte geïntegreerd worden. Vaker wordt echter gekozen voor de slaapkamer of de badkamer.

Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste punten in de vorm van een checklist

 • Geen tocht
 • Verwarmde kamer (overal kamertemperatuur)
 • Geen vochtige kamers, tenzij ze regelmatig geventileerd worden
 • Toevoer van verse lucht
 • Dicht bij een douche
 • Een stopcontact van 230 volt moet beschikbaar zijn
 • Vloer en bekleding moeten vlak zijn

Kan ik zelf een infrarood cabine bouwen?

Mensen met een goede handvaardigheid moeten een infrarood cabine zelf in elkaar kunnen zetten. Een dieper inzicht in en vertrouwd raken met de materie is echter essentieel en vereist een zorgvuldige planning van het project.

De voordelen van zo’n woonproject zijn de duidelijke verlaging van de aankoopkosten.

Enerzijds is het mogelijk om in massa geproduceerde infrarood cabines (d.w.z. geprefabriceerde bouwpakketten) zelf in elkaar te zetten. Zo bespaar je geld op leverings- en montagekosten.

Anderzijds is er de mogelijkheid om infrarood cabines niet alleen gewoon te assembleren, maar ze ook te ontwerpen.

Het laatste vereist niet alleen een gedetailleerde kennis van de materie, maar kan soms zelfs iets duurder zijn dan een cabinekit. Het heeft echter het voordeel dat de infrarood cabine helemaal naar je eigen ideeën en wensen gebouwd wordt.

Ongeacht het type hut dat je zelf besluit te bouwen, moet je de volgende dingen in acht nemen

 • Grootte: Hoeveel mensen moeten er in kunnen?
 • Plaats van opstelling: droog bij gelijkmatig constante kamertemperatuur
 • Houtsoort: licht, hard, natuurlijk en vrij van geuren
 • Verwarmingssysteem: paneelradiatoren, magnesiumoxide radiatoren of keramische radiatoren?

Besluit: Welke soorten infrarood cabines zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten infrarood cabines

 • Infrarood cabine met keramische radiatoren
 • Infrarood cabine met carbon oppervlakstralers
 • Infrarood cabine met volspectrum stralers
 • Infrarood cabine met magnesium stralers

Elk van deze soorten werkt op een andere manier, wat individuele voordelen en nadelen met zich meebrengt.

Afhankelijk van het doel waarvoor je je infrarood sauna wilt gebruiken en van de dingen die voor jou het belangrijkst zijn, is een ander type infrarood cabine het meest geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type warmtecabine voor jou het beste is.

Daartoe stellen we je voor aan alle hierboven genoemde soorten infraroodsauna’s en geven je duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Hoe werkt een infrarood cabine met carbon oppervlakstralers en wat zijn de voor- en nadelen?

Door het grote oppervlak en de langgolvige IR-C stralen geven koolstof-oppervlaktestralers de aangenaamste diepe warmte af en zijn ze geschikt als sauna-vervanger of om op te warmen.

Dit type infrarood sauna wordt ook wel een warmtecabine genoemd en is aan te bevelen als ook kinderen de cabine willen gebruiken.

Voordelen
 • 80 tot 100°C
 • Gelijkmatige aangename warmte
 • Geschikt voor temperatuurgevoeligen
 • Direct contact met de huid mogelijk
 • Kan samen met kinderen gebruikt worden
Nadelen
 • Diep warmte-effect treedt niet op
 • Geen A of B straling
 • Voorverwarmingstijd van 20 tot 30 minuten

Koolstof oppervlakradiatoren zijn oppervlakradiatoren van koolstof en hebben het grootste stralingsoppervlak vergeleken met de andere voorgestelde varianten. Dit betekent dat de infrarode straling gelijkmatig wordt uitgezonden.

De oppervlaktetemperatuur van paneelstralers is meestal tussen 80 en 100 °C, wat betekent dat alleen langgolvige IR-C stralen worden uitgezonden.

Dit geeft de aangenaamste warmtestraling. Het aangename diepe warmte-effect ontbreekt echter in de warmtecabine door de koolstof oppervlakstralers. Daarom wordt de infrarood cabine met koolstofstralers ook wel een warmtecabine genoemd.

In het geval van de paneelradiator zorgen warmteplaten voor ontspanning via infrarood. De platen zijn meestal gemaakt van koolstof, een kunststof die gemaakt is van industrieel gebruikte koolstofvezels. Een voorverwarmingstijd van 20 tot 30 minuten is te verwachten.

Omdat de warmteplaten niet onaangenaam heet worden, maar alleen in het behaaglijke temperatuurbereik stralen, is er het voordeel dat je met je rug tegen de aangenaam warme warmteplaten kunt leunen.

Door de weldadige stralingstemperatuur is de paneelverwarmer ook ideaal voor gebruik met kinderen.

Hoe werkt een infrarood cabine met keramische radiatoren en wat zijn de voordelen en nadelen?

Keramische radiatoren zenden infrarode B- en C-stralen uit en genereren zo een weldadige diepe warmte. Omdat hij ook als warmtecabine met verminderde intensiteit gebruikt kan worden, is hij het meest populaire type onder de infraroodcabines.

Voordelen
 • Diepe warmte, verwarmt het weefsel direct
 • Snel therapeutisch effect
 • Infrarood sauna en warmtecabine in één
 • B- en C-straling
 • Warmt snel op (10 tot 15 minuten)
Nadelen
 • Keramische radiator intensief, lichaamsdelen moeten regelmatig verwisseld worden

De keramische radiator behoort tot het type staafradiatoren, ook wel puntradiatoren of lijnradiatoren genoemd. Staafstralers zenden infrarode B en C stralen uit. Het infrarode licht treft dan het huidoppervlak direct of indirect via een reflector en dringt gedeeltelijk door in de huid (in het geval van infrarode B stralen).

Omdat deze kalmerende warmtestralers het weefsel direct kunnen verwarmen, treedt het therapie-effect snel in. Als de intensiteit van de staafstralers verlaagd wordt, kunnen vergelijkbare effecten bereikt worden als met warmtecabines met paneelstralers.

Dit feit maakt ze tot de populairste infraroodcabines – je hebt praktisch een infraroodcabine en een warmtecabine in één.

De verwarmingstijd van de keramische radiatoren is relatief kort. Je hoeft maar 10 tot 15 minuten te wachten na het inschakelen van de verwarming voor je de aangename warmte kunt ervaren. Binnen deze tijd brengt de verwarming de binnenkant van de infrarood cabine op de aanbevolen doeltemperatuur van 50 tot 60 °C.

De buis van het keramisch verwarmingselement is van keramiek. De verwarmingsstaaf bevindt zich in het midden van de buis en wordt op zijn plaats gehouden door speciaal zand (kwartszand) als vulhoeveelheid. Keramische radiatoren kunnen een zeer hoge temperatuur bereiken en worden snel warm.

De keramische radiator is een klassieke puntradiator. Daarom moet je ervoor zorgen dat alle delen van het lichaam gelijkmatig van de golflengtes profiteren door van tijd tot tijd van houding te veranderen.

Hoe werkt een infrarood cabine met volspectrumstralers en wat zijn de voor- en nadelen?

Stralers met een volledig spectrum worden ook wel ABC-stralers genoemd, omdat ze alle golflengten kunnen produceren. Deze soort infrarood cabine warmt in seconden op en is de enige die echte diepe warmte produceert.

Voordelen
 • A, B en C straling
 • Diepe warmte
 • Geconcentreerde warmteafgifte
 • Verwarmingstijd van enkele seconden
Nadelen
 • Risico op brandwonden door selectieve warmteafgifte
 • Geelachtig licht

Volspectrumstralers zijn een verdere ontwikkeling van conventionele verwarmingssystemen voor infraroodcabines, zenden zowel infrarood A, B als C stralen uit en komen het dichtst in de buurt van natuurlijk zonlicht. Door het hele stralingsspectrum te bestrijken, wordt hier niet alleen het huidoppervlak verwarmd, maar wordt echte diepe warmte opgewekt.

Full-spectrum radiatoren behoren tot de groep staafradiatoren en stralen dus selectief, d.w.z. geconcentreerder, warmte uit. Vanwege de aanzienlijk hogere oppervlaktetemperatuur is het essentieel een minimale afstand te houden.

In tegenstelling tot de andere soorten infraroodstralers, die een onzichtbaar licht uitstralen, zenden volspectrumstralers een geelachtig licht uit. Dit type cabine is daarom het minst geschikt voor gekleurde lichttherapie. Geur- of klanktherapieën zijn echter zonder problemen mogelijk.

Terwijl keramische en paneelradiatoren hun maximale vermogen (uitgedrukt in watt) pas na enkele minuten bereiken, bereiken volspectrumradiatoren hun volle vermogen binnen enkele seconden. Daarom kun je de infrarood sauna met volspectrumstralers gebruiken zonder voor te verwarmen.

Infrarood sauna’s met dit verwarmingssysteem zijn geschikt voor wellness-toepassingen, voor passieve opwarming tijdens het sporten en voor regeneratie na lichamelijke inspanning.

Tegelijk kunnen de warmtecabines als aanvullende maatregel ook voor therapeutische doeleinden gebruikt worden. Radiatoren met een volledig spectrum worden daarom beschouwd als een bijzonder effectief verwarmingssysteem.

Hoe werkt een infrarood cabine met magnesium radiator en wat zijn de voordelen en nadelen?

De magnesiumradiator is een infraroodstraler waarvan de verwarmingsstaaf een isolerende vulling van magnesiumoxide heeft. Hier komt de naam voor dit type radiator vandaan.

Door hun technische kenmerken, zoals absolute breukvastheid, een (vrijwel) oneindige levensduur en gunstige aankoopprijzen, gecombineerd met bedieningsgemak, is dit type radiator bijzonder populair voor de installatie van zelfgebouwde infraroodcabines.

Voordelen
 • Gebruik zeer geschikt voor ouderen en kinderen
 • Uniforme straling en werkingswijze
 • Goedkoop
Nadelen
 • Vermogensspectrum is uitsluitend in het infrarood C bereik (zwakste infraroodstraling die door de opperhuid wordt geabsorbeerd)
 • geen dieptewerking zoals met Inrafot-A en -B
 • Geen hoge temperaturen mogelijk

Een ander kenmerk van magnesiumstralers is dat hun spectrum in het infrarood C bereik ligt, waardoor de infraroodstraling slechts een geringere doordringdiepte in het lichaam bereikt.

Dit maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor oudere mensen en kinderen, omdat de stralingsintensiteit als milder en zachter wordt ervaren.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om infrarood cabines te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om infrarood cabines te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald model geschikt voor je is of niet.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Soort straling en radiatoren
 • Verbruik en vermogen
 • Afmetingen
 • Buitenmateriaal
 • Uitrusting
 • Badtypes
 • Verwarmtijd, regeling en maximumtemperatuur

In de volgende paragrafen kun je lezen over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Soort straling en emitter

In principe maakt men onderscheid tussen drie soorten straling: Infrarode A, B en C stralen. Het kortgolvige infrarood A wordt vooral gebruikt in de geneeskunde, b.v. bij hyperthermie (boven 38 °C) voor de behandeling van kanker.

Infrarood A dringt tot 5 mm in de huid door en omzeilt de warmte-receptoren. Dit beperkt het warmtegevoel en kan leiden tot ongecontroleerde verwarming of zelfs verbranding. Daarom is medisch toezicht nodig.

De diepe warmte van de infrarode C en B stralen dringt minder diep door in de huid en stimuleert de warmte-receptoren. Zo voel je de warmtestraling intenser en kun je zelf bepalen hoeveel infraroodwarmte goed voor je is.

Infrarood C verwarmt de bovenste laag van de huid, maar alleen infrarood A en B gaan echt diep. Pas dan kunnen we spreken van diepe warmte vanuit een biofysisch standpunt.

De meest positieve effecten worden bereikt in het hele infraroodspectrum, d.w.z. met infrarood A, B en C. Dat komt omdat de infrarode stralen dan lijken op die van de huid. Want dan lijken de infrarode stralen erg op de natuurlijke stralen van de zon.

In het algemeen zijn er maar drie verschillende soorten infraroodstralers

 • Keramische stralingsverwarming
 • Carbon oppervlak radiator
 • Volledig-spectrum straler

In het volgende kun je een kort overzicht krijgen van de drie emitters. Aan het eind vind je een korte samenvatting van alle feiten in een vergelijkingstabel.

Koolstofradiator Keramische radiator Full-spectrum radiator
Soort straling IR-C straling IR-B en IR-C straling IR-A, -B en -C straling
Warmtesensatie ? ? ?

Unifor Zowel keramische radiatoren als koolstof- en volspectrumradiatoren zijn hoogwaardige en geteste infraroodstralers.

Zoals uit de vergelijkingstabel hierboven blijkt, heeft elk type radiator zijn eigen voor- en nadelen.

Verbruik en vermogen

Wat de stroomvoorziening betreft, moet rekening gehouden worden met de aansluiting en het verbruik: In tegenstelling tot een sauna produceren infrarood cabines geen vocht. Ze kunnen dus overal opgesteld worden, bv. zelfs in de slaapkamer. Een gewoon 230 V stopcontact is voldoende.

Bij een vergelijking van het elektriciteitsverbruik en de resulterende eco-balans komen infrarood cabines er ook veel beter af dan sauna’s. Een gemiddelde thuissauna vraagt ongeveer 7.500 watt per uur op hoog vermogen.

Dit komt overeen met een elektriciteitsverbruik van 15 kWh voor een saunabeurt van twee uur (inclusief de verwarmingsfase). Dit betekent een gemiddelde van 4,20 euro voor saunagebruik. Infrarood sauna’s doen het veel beter.

Afhankelijk van het model en de grootte is het verbruik van een op hoog vermogen werkende infrarood cabine voor 2 personen slechts 0,75 kWh voor een half uur gebruik. Dit komt overeen met een elektriciteitskost van ongeveer 21 cent. Het voordeel kan nauwelijks duidelijker zijn.

Het lagere elektriciteitsverbruik heeft natuurlijk ook invloed op de eco-balans. Terwijl een saunabeurt in de CO2 statistieken zo’n negen kilo weegt, is de infrarood cabine veel bescheidener met slechts 0,41 kg per sessie.

Zo blijkt de infrarood cabine ook het meer eigentijdse product te zijn in termen van milieubescherming.

De cabines kunnen allemaal in een gewoon stopcontact gestoken worden en zijn, met een stroomverbruik van 0,75 kWh voor een half uur gebruik, aanzienlijk goedkoper dan sauna’s. Dit komt ook tot uiting in een lagere CO2-uitstoot.

Marktstudie (11/21): Met behulp van wetenschappelijke methoden voerden we een marktstudie uit waarin we 87 producten in de categorie infraroodcabines onder de loep namen. We willen de vraag beantwoorden hoe de producteigenschappen van warmteopbrengst over de markt verdeeld zijn. Zo kun je beter beoordelen welk type product voor jou geschikt is. Je ziet de resultaten van onze wetenschappelijke studie in de grafiek hierboven. (Bron: eigen voorstelling)

Het wattage is gebaseerd op het volume van de cabine. Hoe groter de cabine, hoe groter het maximum vermogen (watt). Een eenvoudige cabine met een volume tot 2 m³ moet een radiatorvermogen hebben van 1.500 watt.

Hiermee bedien je de hele cabine, die meestal voldoende is voor één tot twee personen. Tot een cabinevolume van 2,5 m³, daarentegen, wordt een vermogen van 2.000 watt aanbevolen.

Eén tot drie mensen kunnen het zich in zo’n cabine gemakkelijk maken zonder dat de stroom de stralingsintensiteit beïnvloedt.

In een nog groter model voor tot vier personen heeft de cabine 3.000 watt nodig om op hoog vermogen te werken. Deze wordt gebruikt vanaf een cabinevolume tot 3 m³. Dit vermogen is nodig om de cabine te verwarmen tot de vereiste 40 °C.

Opgemerkt moet worden dat de meeste infrarood cabinebesturingen ontworpen zijn voor een vermogen van 3.600 watt. Controleer hun stroomcircuits om te zien welke zekeringbescherming er is.

Aantal personen Aanbevolen wattage Cabinegrootte
tot twee personen 1.500 watt 2 m³
tot drie personen 2.000 watt ? m³

Een vermogen van minstens 1.500, 2.000 of 3.000 watt voor respectievelijk een twee-, drie- of vierpersoonshut moet overwogen worden.

Afmetingen

Met zijn kleine afmetingen is een infraroodcabine veel ruimtebesparender dan een sauna. De algemene regel is: als je twijfelt, kies dan de kleinere hut. Grotere cabines zijn niet aan te bevelen, want hoe groter het volume, hoe hoger het stroomverbruik.

Infrarood sauna’s zijn er in verschillende maten. Voor privégebruik bieden ze meestal plaats aan één tot vier personen. In het algemeen moet de diepte van de bank minstens 50 cm zijn en de hoogte van de ruimte in de cabine minstens 180 cm.

Marktstudie (11/21): Met behulp van wetenschappelijke methoden voerden we een marktstudie uit waarin we 87 producten in de categorie infraroodcabines onder de loep namen. We willen de vraag beantwoorden hoe het productkenmerk “aantal zitplaatsen” over de markt verdeeld is. Zo kun je beter beoordelen welk type product voor jou geschikt is. Je ziet de resultaten van onze wetenschappelijke studie in de grafiek hierboven. (Bron: eigen voorstelling)

Afhankelijk van de capaciteit kun je rekenen op een afmeting van 100 x 80 x 200 cm (plaats voor één persoon) tot 245 x 130 x 202 cm (vier personen).

Buitenmateriaal

In principe zijn er vier soorten hout waarvan de meeste infrarood cabines gemaakt worden: witte ceder, rode ceder, hemlock en sparrenhout.

Welk hout geschikt is voor je infrarood sauna hangt af van je behoeften. We hebben de verschillende houtsoorten en hun voor- en nadelen al besproken in het gidsgedeelte hierboven.

Samenvattend kan gezegd worden dat licht hout goed is voor de psyche en ideaal is voor therapie met aroma of klank. Hout met een intense inherente geur moet zo mogelijk vermeden worden.

Uitrusting (accessoires)

Het zijn vaak de kleine dingen in het leven die het bijzonder maken. Dit principe geldt ook voor infrarood cabines. De accessoires in de infrarood sauna kunnen naar eigen wens aangevuld worden. In het volgende stellen we een paar veel voorkomende accessoire-opties voor

 • Digitale bediening voor de infrarood cabine
 • Gekleurd licht
 • Verse lucht en afzuigsysteem
 • Opbergplank in de achterwand
 • Hifi (muziekinstallatie)
 • Handdoekhouder
 • Voetenbankje of voetensteun
 • Aroma apparaat voor de infrarood cabine
 • Pekelvernevelaar in de infrarood cabine

Digitale bedieningselementen voor de infrarood cabine

De digitale bedieningselementen zijn vaak geïnstalleerde accessoires. Je kunt er niet alleen het vermogen van de radiatoren mee regelen, de therapietijd en de toevoer van verse lucht, maar ook het gekleurde licht en het aromatoestel.

De digitale bedieningsorganen moeten in de cabine geplaatst worden. Zo kun je alle apparatuur snel en gemakkelijk bedienen zonder dat je de infrarood sauna hoeft te verlaten.

Gekleurd licht

Het effect en de kracht van kleuren wordt ook gebruikt in de gezondheids- en welzijnssector. In veel sauna’s en conventionele infraroodcabines zijn “gekleurde lichteffecten” ingebouwd.

Deze therapieën hebben echter meestal een minder aangename keerzijde: de voortdurende verandering van kleuren maakt het moeilijk om je echt bezig te houden met het heilzame effect van gekleurd licht.

Onze tip: Het is ideaal om per sessie maar één kleur te gebruiken om zonder tijdsdruk op de positieve effecten ervan te kunnen reageren. Op deze manier kun je elke kleur ook bewust gebruiken voor therapie, afhankelijk van je lichamelijke en geestelijke conditie.

Verse lucht en afzuigsysteem

Met een verse lucht of een afzuigsysteem krijg je in de infraroodcabine altijd verse lucht toegevoerd. Enerzijds verwijdert het systeem de gebruikte lucht uit de binnenkant van de infrarood cabine en voert verse, zuurstofrijke lucht van buiten aan.

Bovendien regelt hij de binnentemperatuur van de kamer. De regeling is zo geprogrammeerd dat de ventilator aangaat zodra de gewenste temperatuur bereikt is – koelere lucht wordt dan van buiten aangezogen.

Opbergplank in de achterwand

Het klinkt banaal, maar het is niet vanzelfsprekend en uiterst praktisch. Veel infrarood cabines hebben geen plank. Het blijkt echter uiterst handig te zijn om geurlampjes, waterglazen en dergelijke in op te bergen.

Muzieksysteem

Muziek raakt onze ziel – en niet alleen onze ziel. Het heeft ook een positief effect op ons lichaam. Met een hifi-installatie met radio, CD-speler, MP3-speler, USB-stick of met een Bluetooth luidspreker kun je je ontspanning in de infrarood cabine muzikaal ondersteunen.

Zo’n muzieksysteem moet binnen in de cabine digitale bediening hebben, zodat je niet naar buiten hoeft om de muziektherapie te regelen.

Handdoekhouder

In tegenstelling tot de digitale bediening moet de handdoekhouder aan de binnenkant van de cabine gemonteerd worden. Zo kun je tegen de handdoek leunen zonder de muur direct met je huid aan te raken. Een haak kan ook achteraf in de infrarood cabine aangebracht worden.

Dankzij een praktische handdoekhouder hoef je je handdoeken niet op te stapelen voor de infraroodcabine. (Image source: unsplash.com / Denny Müller)

Voetenbankje

Niet iedereen leeft op een grote voet. Om toch comfortabel te kunnen zitten, raden we een voetenbankje aan. Het voetenbankje dient als een “voetverlengstuk”. Zo zit je rechtop voor de diepe warmtestraler in de infrarood cabine en kun je bijzonder goed van de warmte genieten.

Aroma apparaat voor de infrarood cabine

Het aroma apparaat maakt echt intensieve en “geurige” ontspanning mogelijk. Doe eenvoudig een paar druppels geur op het vlies en de in het aroma apparaat geïntegreerde ventilator zorgt ervoor dat het aroma snel en gelijkmatig in de infrarood cabine verdeeld wordt.

Geuren hebben een bepaald effect op ons lichaam. Ze kunnen stimulerend zijn, maar ook kalmerend werken. Afhankelijk van je stemming kun je voor elke therapiesessie een ander aroma gebruiken. Het vervaagt tot de volgende sessie en je kunt de volgende toepassing fris beginnen.

Zolenvernevelaar in de infrarood cabine

In de geneeskunde wordt de helende werking van zoute en zeelucht gebruikt om huid- en luchtwegaandoeningen zoals bronchitis en neurodermitis te behandelen. Met een pekelvernevelaar kun je deze voordelen ook in de infrarood cabine benutten.

Door het vernevelingsproces wordt de lucht in de infraroodcabine verrijkt met een pekeloplossing. Er worden zeer fijne microdeeltjes geproduceerd die diep in de longen worden ingeademd. De pekelvernevelaar kan op elk moment achteraf in de infrarood cabine of sauna ingebouwd worden.

Badsoorten

In een infrarood cabine kunnen verschillende badsoorten geïnstalleerd worden. De volgende modellen zijn bijzonder populair

 • Aroma bad
 • Binnenverlichting en gekleurd lichtbad
 • Zonlichtbad
 • Geluidsbad

In de volgende paragrafen stellen we je deze badsoorten meer in detail voor.

Aromabad

De kennis over de effectieve werking van kruidenaroma’s en geurtherapie is duizenden jaren oud. Aromatherapie biedt de mogelijkheid om met de eenvoudigste middelen het effect van infrarood licht te versterken en aan te vullen.

Of je kiest intuïtief een aroma dat je het lekkerst vindt, of je gebruikt bewust geuroliën om je geestelijke en lichamelijke toestand positief te beïnvloeden.

Tijdens het verdampen worden de actieve bestanddelen niet alleen via de slijmvliezen en longen opgenomen, maar ook via ons grootste orgaan, de huid.

Binnenverlichting en gekleurd lichtbad

Hoewel dit niet noodzakelijk standaard is, is het van essentieel belang dat de infrarood cabine binnenverlichting heeft, want dit is een eenvoudige manier om de gebruikservaring vele malen te verhogen.

De kleuren rood, oranje, groen en blauw komen het meest voor. Paarse en wat gedempte algemene verlichting moet ook mogelijk zijn. Dure systemen met ingewikkelde bediening en/of een kleurenspel zijn een leuke technische gimmick, maar niet noodzakelijk voor therapie.

Bovendien moet je specifiek één kleur kiezen en je daaraan houden, zodat het gewenste effect optreedt.

In de volgende tabel hebben we de toepassingsgebieden van de respectieve kleuren kort toegelicht:

Opdracht Gebruik
Rood Element vuur, leven Gebrek aan energie, stimulering van de stofwisseling, bevordert de energiebalans
Geel/ Oranje Element aarde, vrolijkheid, levenslust. Dit verheft de stemming vooral op bewolkte dagen en tijdens langere perioden van slecht weer.

Zulke lampen worden ook speciaal gebruikt voor depressietherapie. Ze stimuleren ook de functies van het metabolisch en hormonaal systeem.

Samenvattend kun je je welzijn extra verhogen door gekleurde lichttherapie te gebruiken in combinatie met infrarood licht. Hier kun je kiezen uit rode, gele, oranje, groene, blauwe, violette en zonlichtbaden.

Klankbad

Muziek is in staat onze gemoedstoestand te veranderen. Hier geldt het volgende principe: “Wat je lekker vindt is goed voor je”. Bij het gebruik van een infrarood cabine ligt de nadruk meestal op ontspanning, maar dat wil niet zeggen dat het niet wat opgewekter mag.

Als de kwaliteit van het celwater slecht is, zijn de afweerstoffen van het lichaam niet in evenwicht en kunnen ze dus niet hun volle potentieel bereiken. Behalve muziek hebben ook gebeden en mantra’s een positieve invloed op ons celwater en dus op lichaam en geest.

Omdat het menselijk lichaam voor het grootste deel uit water bestaat (ca. 70 procent), ligt het voor de hand om de invloed van muziek op water te gebruiken voor ons welzijn. Vooral liefhebbers van klassieke muziek zullen blij zijn te horen dat juist deze muziek in staat is de structuur van water positief te veranderen.

In het algemeen moet je luisteren naar wat je mooi vindt. Maar rustigere tonen zijn meestal aan te bevelen en klassieke muziek is altijd de juiste keuze.

Zorg er voor je gebruikscomfort ook voor dat de digitale bediening in de cabine zit, zodat je therapie niet verstoord wordt als je van muziekvoorkeur verandert.

Over het algemeen kun je kiezen tussen Bluetooth, USB of MP3 speler als bron voor je geluidsbad.

Opwarmtijd, regeling en maximum temperatuur

Zoals reeds in het punt “Soorten radiatoren” met behulp van een tabel uitgelegd, hangt de opwarmtijd af van het soort radiator dat gebruikt wordt.

Terwijl volspectrum radiatoren al na enkele seconden klaar zijn voor gebruik, hebben keramische radiatoren 10 tot 15 minuten nodig en carbon oppervlakradiatoren tot 30 minuten voor ze klaar zijn voor gebruik. Dit komt ook tot uiting in het stroomverbruik.

Het optimale temperatuurbereik ligt meestal tussen 32 en 36° C, afhankelijk van de conditie van de dag. In plaats van een eenvoudige aan/uit schakelaar, raden we een regelaar aan waarmee je de temperatuur voortdurend kunt regelen – van binnenuit.

Goedkopere cabines zijn vaak thermostaatgestuurd en schakelen de infraroodstraler uit als een bepaalde kamertemperatuur bereikt is – je zit dan gewoon in de hete lucht. Goede infrarood cabines stralen gedurende de hele sessie voortdurend de diep-infrarode warmte uit die je op je lichaam hebt ingesteld.

Wat de temperatuur betreft, is het belangrijk je bewust te zijn van de verschillende verwarmingstijden van carbon, keramische en volspectrum radiatoren.

Full spectrum radiatoren presteren hier het best en zijn klaar voor gebruik in slechts enkele seconden. Je moet er ook op letten dat de temperatuur traploos regelbaar is en dat de infrarode warmte op een constant niveau wordt afgegeven.

Foto credits: solskin / pixabay.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies