Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

45Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Invalzagen werken bijzonder nauwkeurig en precies. Ze kunnen gebruikt worden voor hout, staal, steen, beton, laminaat, metaal, tegels en pleisterwerk. Deze veelzijdige zagen duiken in het te bewerken werkstuk en zijn relatief gemakkelijk te hanteren.

Onze grote invalzaag test 2023 is bedoeld om je te helpen de beste invalzaag voor jou te vinden. We hebben verschillende soorten vergeleken, zowel snoerloze als snoerloze en mini-duwzagen, en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Invalzagen zijn een variant van handcirkelzagen waarmee je in het werkstuk kunt duiken. Er zijn drie soorten invalcirkelzagen: kabelcirkelzagen, accucirkelzagen en mini-invalcirkelzagen.
 • Het verschil tussen de verschillende soorten invalzagen ligt gedeeltelijk in hun vermogen. Andere onderscheidende factoren zijn, bijvoorbeeld, het soort zaagblad.
 • Het vermogen, stationair toerental, hoekbereik, zaagblad, zaagbladdiameter, ergonomie en extra voorzieningen moeten allemaal overwogen worden als je een invalzaag koopt.

Beste invalzaag: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een invalzaag koopt

Wat is een invalzaag precies?

Je bent misschien meer vertrouwd met de term handcirkelzaag en de werking ervan. Een inval(cirkel)zaag lijkt erg op een handcirkelzaag. Het verschil is dat een invalzaag gezwenkt kan worden en dat het zaagblad in het werkstuk kan worden gestoken.

Ook in rusttoestand verschillen ze aanzienlijk: het zaagblad steekt niet uit de bodem van de invalzaag. Bovendien is een geleiderail hier optioneel.

Omdat het zaagblad bij invalcirkelzagen verder naar buiten gemonteerd is dan bij handcirkelzagen, kan preciezer gewerkt worden. Dus als je waarde hecht aan precisie en maatnauwkeurigheid, kun je beter voor een invalzaag gaan.

Om je te helpen beslissen welke van de drie modellen bij jou en je werk past, kun je deze feiten het beste als leidraad gebruiken.

Hoe werkt een invalzaag?

Een invalzaag is niet bijzonder ingewikkeld in het gebruik. Het is in een paar stappen klaar voor gebruik en kan op elk moment snel aan de individuele behoeften aangepast worden. Ondanks het ontbreken van een pendelkap is de veiligheid van de invalzaag verzekerd doordat het zaagblad in de behuizing wordt geklapt als het in verticale stand staat.

Een spouwmes bevindt zich achter het zaagblad om ervoor te zorgen dat de kerf open blijft en het risico van terugslag wordt verkleind. Een schuine stand van het zaagblad kan via de hoekschaal ingesteld worden en maakt zo ook versteksnedes mogelijk.

Voordat je met het werk begint, moet je eerst de geleidespeling van de invalcirkelzaag instellen. Plaats daartoe het gereedschap op de geleiderail en stel het af met de stelschroeven. Als de invalcirkelzaag vastloopt als je hem duwt, moet de geleidespeling vergroot worden.

Wil je een versteksnede maken? Dan hoef je alleen de twee schroeven op de zwenklagers af te stellen. Het zaagblad wordt dan afgesteld door het in of uit te draaien.

Zet hiervoor je invalzaag op de grondplaat en zet de wijzer van de hoekschaal op 0° als hij haaks op de steun staat. Als je dat eenmaal hebt, kun je het zwenkbereik instellen op 45° of op elke andere hoek die je wilt.

Tenslotte moet je de geleiderail inzagen, samen met de splinterbescherming. Het beste is om een proefsnede te maken: zaag daartoe op volle snelheid langs de geleiderail en met een geringe zaagdiepte (!).

Om ervoor te zorgen dat de rubberen lip van het splinterschild op de juiste diepte wordt gesneden, is het heel belangrijk dat je op de grondplaat steunt.

Welke materialen kunnen met een invalzaag gezaagd worden?

Niet alleen hout kan met een invalzaag bewerkt worden. Verschillende materialen kunnen als alternatief met een invalzaag bewerkt worden.

Staal, Steen & Beton

Sommige werkplekken vereisen een grote verscheidenheid aan technieken. Als je op oppervlakken van beton, gewapend beton, natuursteen of muren wilt werken, wordt meestal de natte snijmethode gebruikt. Dompelzagen met elektrische of hydraulische aandrijving kunnen voor dit doel gebruikt worden en zijn bijzonder geschikt voor werk binnen gebouwen.

Laminaat

Als een invalzaag voor laminaat nodig is omdat een laminaatsnijder niet precies genoeg zaagt en er veel fysieke kracht voor nodig is, is het enige wat nodig is een geleiderail te bevestigen. Maar om splinteren van de snijranden te voorkomen, raden we aan plakband op de snijrand zelf aan te brengen.

Metaal

Omdat niet alle metaal hetzelfde is, moet voorzichtig te werk gegaan worden. Als het materiaal een non-ferrometaal is, zoals koper, aluminium, zink of messing, zijn er geschikte zaagbladen verkrijgbaar.

Maar als het materiaal een harder metaal is, zoals staal, moet je alleen heel langzaam zagen en met toevoeging van zogenaamde “boormelk”. Bovenal is een veiligheidsbril nodig, want er kunnen vonken overvliegen.

In het algemeen is echter een haakse slijper of een afkortzaag met een hardmetalen zaagblad beter geschikt voor dergelijk werk.

Tegels

Als er in de badkamer gewerkt moet worden en bijvoorbeeld geen tegelzaagmachine beschikbaar is, dan kan zelfs een mini-dubbelzaag helpen. Dit gereedschap kan probleemloos tegels zagen, mits het voorzien is van een diamantzaagblad.

Gips

Gipsplaten, gipskartonplaten of cementgebonden spaanplaten kunnen gezaagd worden met een invalzaag als alternatief voor een handzaag. Werken met een vossenstaart is tijdrovender en minder nauwkeurig, maar het vergt vooral meer inspanning.

Vaak is het nodig het hout opnieuw te schaven. Met de invalzaag, een geleiderail en een afzuigkap kan sneller en preciezer gewerkt worden, en het resultaat is veel mooier.

Saegen von Materialien

Zagen kunnen niet alleen op hout werken, maar ook op materialen zoals marmer, pleisterwerk of laminaat. (Foto: Kallistii / Pixabay.com)

Wat is de levensduur van invalzagen?

Hoe beter het gereedschap wordt onderhouden en hoe regelmatiger het wordt schoongemaakt, hoe langer je plezier zult hebben van je invalcirkelzaag. Elke invalzaag heeft zijn eigen individuele levensduur. Het hangt niet alleen af van je verzorgingsgewoonten en de zorg die je aan het gebruik besteedt, maar ook van de afwerking en het ontwerp.

Dompelzagen op batterijen, bijvoorbeeld, kunnen na een tijdje een nieuwe batterij nodig hebben, maar hebben geen defecten aan het gereedschap zelf. Mini dipsaws hebben in vergelijking daarmee een kortere levensduur, want het vermogen is maar ongeveer de helft.

Als je invalzaag echter defect is, raden we je ten stelligste af hem zelf te repareren. Enerzijds vervalt de fabrieksgarantie als je het toestel zelf opent, en anderzijds kan een poging tot reparatie levensgevaarlijk zijn.

Neem contact op met de dichtstbijzijnde gespecialiseerde firma en vraag om advies: ze zullen het defect snel voor je opsporen en het zo nodig repareren.

Welke alternatieven zijn er voor invalzagen?

Voor sommige klussen zijn heel andere soorten zagen geschikt dan de invalzaag. Je kunt het gebruiken om sommige gereedschappen te vervangen, maar lang niet alle.

Als je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan hoge prestaties en langer continu gebruik, vooral voor grotere doorsnedes, dan is de handcirkelzaag beter geschikt. Voor preciezer werk kun je ook mini-handcirkelzagen gebruiken.

Handcirkelzaag

 • Geschikt voor grote elementen (balken enz.)
 • Robuust
 • Dakgebinten, gevels
 • grote snijdiepte

Invalzaag

 • Meubelbouw en binneninrichting
 • Snijdiepte 55 mm
 • Voor precisiewerk en maatnauwkeurigheid
 • Met of zonder geleiderail

Een decoupeerzaag, bijvoorbeeld, is nodig als aanvulling op de invalcirkelzaag, vooral als er rondingen of ronde uitsparingen gemaakt moeten worden. Je kunt er bijna elke vorm mee uitsnijden, maar ook rechte sneden maken met een geleiderail. Bedenk dat een decoupeerzaag nooit de precisie van een invalzaag kan vervangen.

Zelfs een decoupeerzaag met pendelslag kan geen kaarsje ophouden voor de precisie van een invalzaag. Als je dit gereedschap echter toch wilt proberen, moet je er rekening mee houden dat het enige oefening vergt om zuivere sneden te maken.

We raden een reciprozaag aan voor ervaren werkers, omdat het risico van terugslag groter is (het zaagblad kan in het materiaal vastlopen, waardoor de machine uit het materiaal geslingerd wordt).

Voordelen
 • Snijden van rondingen en gaten
 • Werk uit de vrije hand is gemakkelijker
 • Grote keuze aan zaagbladen voor talrijke materialen
Nadelen
 • Zuiver zagen slechts beperkt mogelijk
 • Risico op terugslag groter

We kunnen een hand-lintzaag aanbevelen aan wie van plan is iets veeleisender en kunstzinniger werk te doen. Door hun lange zaaglengte zijn handlintzagen bijzonder geschikt voor het bewerken van balken en dergelijke grote onderdelen, waarvoor ze ook meestal door timmerlieden gebruikt worden. Hand-lintzagen kom je maar zelden tegen in huishoudens.

Besluit: Welke soorten invalcirkelzagen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je verschillende soorten zagen onderscheiden. Onder hen zijn er dompelzagen die in de handel verkrijgbaar zijn in drie verschillende versies:

 • Dompelzagen met snoer
 • Accu dompelzagen
 • Mini dompelzagen

Elk van deze soorten heeft een iets andere werking, die individuele voor- en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van waarvoor de invalcirkelzaag gebruikt wordt en hoe vaak, is een ander type invalcirkelzaag het meest geschikt voor je. In de volgende paragrafen willen we je helpen uit te zoeken welke van deze ontwerpen het meest geschikt is voor jouw behoeften.

Wat is een invalzaag met snoer precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Een dompelzaag met snoer is de krachtigste van de drie soorten dompelzagen en heeft veel te bieden qua werkmogelijkheden. Sommige invalzagen bieden je zelfs een ondersnijfunctie, die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld keukenbladen te zagen.

Dit type zaag scoort met een vermogen van 1200 tot 1400 watt en schakelt automatisch uit, bijvoorbeeld bij oververhitting door continu gebruik of bij een defect, dankzij overbelastingsbeveiliging. De zaagdiepte van deze invalzaag bereikt ongeveer 55 millimeter bij een instelling van 90°.

Voordelen
 • Hoog vermogen
 • Diepere zaagdiepte
 • Meestal uitgerust met ondersnijfunctieAltijd klaar voor gebruik
Nadelen
 • Snoer zit in de weg of is te kort
 • Stroomvoorziening altijd nodig

Voor sommige klussen kun je de zaaghoek op een invalcirkelzaag instellen van 0 tot minstens 47°, hoewel sommige zelfs 50° aankunnen. Met een gewicht van 4,5 tot 8,5 kg is de invalzaag gemakkelijk te vervoeren en ook met één hand te bedienen.

Sommige bekende merken hebben zelfs invalcirkelzagen in hun gamma die een hoekbereik van -1 tot ca. 48° kunnen maken. Dit betekent dat je je werkstuk niet alleen tot 90° kunt snijden, maar ook tot 89°.

Wat is een snoerloze invalzaag precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Hoewel een dompelzaag met snoer veel voordelen biedt, kan het zijn dat je tijdens je werk geen toegang hebt tot elektriciteit. Vooral op bouwterreinen kan een snoerloze invalzaag helpen.

Als je vooral werkt op plaatsen waar geen toegang tot elektriciteit is, heb je een batterij-aangedreven invalzaag nodig. De kracht van dit apparaat is maar iets zwakker dan die van dompelzagen met snoer, maar het biedt het voordeel dat er geen vervelende snoeren zijn die in de weg zitten of zelfs je werk in de weg zitten.

Voordelen
 • Geen stroomvoorziening nodig
 • Geen kabels in de weg
 • Mogelijk is de accu compatibel met andere apparaten van hetzelfde merk
Nadelen
 • Gewicht is hoger
 • Vermogen is lager
 • Batterijlooptijd beperkt

Bij de snoerloze dipsaws worden twee 18V lithium-ion accu’s geleverd, die niet het vervelende geheugeneffect hebben van de nikkel-cadmium accu’s en dus niet volledig opgeladen hoeven te worden om de zaag in gebruik te nemen. Het enige nadeel is dat de batterij zelf de zaag zwaarder maakt, wat het werken met één hand gedurende langere tijd wat inspannender kan maken.

Wat is een mini-onderwaterzaag precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Het geringe vermogen van dit type invalzaag mag geen misverstand wekken, want hij is niet alleen bedoeld voor aanvullend werk, maar ook voor werk waar zijn grotere broers onhandelbaar worden. De mini-duikzaag biedt een zekere flexibiliteit die je in bepaalde gebieden niet zult willen missen.

Met 500 watt is het vermogen van deze dompelzaag beduidend minder dan dat van de gebruikelijke maat snoer- of snoerloze dompelzagen. Toch kan het op zijn eigen manier punten scoren: Als je in principe de voorkeur geeft aan precisiewerk en nauwkeurige sneden, is deze versie het meest geschikt voor je.

Voordelen
 • Kan op moeilijk bereikbare plaatsen komen
 • Werk boven het hoofd mogelijk
 • Zeer kleine zaagsneden mogelijk
 • Zeer licht en compact
Nadelen
 • Weinig vermogen
 • Zeer geringe zaagdiepte
 • Alleen voorwaardelijk geschikt voor lange zaagsneden

Een mini-duwzaag zal nooit zijn grotere broers en zussen kunnen vervangen, maar hij kan wel gebruikt worden voor werk boven het hoofd, bijvoorbeeld. Hoewel slechts een snijdiepte van 27 mm haalbaar is, is dit type ideaal om op moeilijk bereikbare plaatsen te werken en is het ook lichter, compacter en neemt het minder plaats in.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om invalcirkelzagen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om invalcirkelzagen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald hulpmiddel geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Vermogen
 • Stationair toerental
 • Hoekbereik
 • Zaagblad en zaagbladdiameter
 • Ergonomie
 • Extra uitrusting

In de volgende alinea’s lees je meer over de afzonderlijke aankoopcriteria.

Vermogen

Het vermogen is doorslaggevend voor hoe snel je een invalzaag kunt duwen en hoe diep je in harde materialen kunt zagen.

Je hoeft niet per se altijd de krachtigste invalzaag te kiezen, maar voor bepaalde materialen zoals hardhout of toepassingen zoals heel diepe zaagsneden is een hoog vermogen gunstiger. Dit betekent dat je sneller je resultaat bereikt, d.w.z. je kunt ook een invalzaag met minder vermogen kiezen, maar het proces zal gewoon iets langer duren.

Als je een mini invalzaag overweegt, moet je het volgende in overweging nemen: Dit type duikzaag is bedoeld als aanvulling op snoer- of snoerloze duikzagen.

Je kunt bovenhands werk doen of op moeilijk bereikbare plaatsen werken. Maar als je van plan bent om lange sneden van, zeg, 2 meter te maken, schiet je niet veel op met een vermogen van ongeveer 500 watt.

Tauchsäge

Je kunt veel sneller en efficiënter werken met een krachtige invalzaag.

Stationair toerental

Bij de aanschaf van een invalzaag krijg je enkele waarden die je kunnen helpen bij de keuze van je machine. Stationair toerental is een waarde die het aantal omwentelingen per minuut van het zaagblad aangeeft als de machine niet belast wordt. Bovendien kun je met deze waarde bepalen welk materiaal gesneden kan worden.

Veel online winkels vermelden een stationair toerental op hun invalzaagproducten, dat ofwel een maximum waarde is, ofwel een “van-tot” getal. Het verschil is dat wanneer een “van-tot” getal gegeven wordt, er een snelheidsregeling is.

Dit betekent dat de snelheid zelf handmatig ingesteld kan worden. Hiermee kun je bijvoorbeeld de snelheid afremmen voor werk dat hitte genereert, zodat je materiaal niet smelt of verbrandt (plastic materialen).

Besteed daarom vooral aandacht aan waar je een invalzaag eigenlijk voor nodig hebt. In het algemeen kan echter het volgende gezegd worden:

Hoe hoger de snelheid of hoe groter het snelheidsbereik, hoe beter de invalcirkelzaag.

Hoekbereik

Er zijn verschillende graadwaarden gegeven voor invalzagen. Ten eerste is er een onderscheid tussen het hoekbereik en ten tweede tussen de maximale snijdiepte bij 90° en 45°. Deze waarden geven je informatie over je mogelijkheden bij het werken met materialen.

Het hoekbereik ligt vaak tussen 0 en ca. 48° of zelfs -1 en ca. 48°. Het verschil tussen deze twee waarden is dat je voor bepaalde soorten werk het grotere instelbereik nodig zult hebben. Als je bijvoorbeeld twee keukenbladen aan elkaar wilt verbinden, moet je twee werkbladen dienovereenkomstig uitsnijden.

Maar als je beide delen in 90° zaagt, kan er een kleine spleet ontstaan als je ze aan elkaar lijmt. Je kunt dit voorkomen door een invalzaag te kiezen die een ondersnijfunctie heeft, d.w.z. een hoekbereik van -1°. Zo kun je het ene paneel op 90° snijden en het andere op 89°. Zo ontstaat een bijna naadloze overgang omdat de lijm naar beneden toe kan uitzetten.

De maximale snijdiepte vertelt je hoe diep je in je materiaal kunt snijden bij een instelling van 90° of 45°. Als je materiaal dieper is dan de maximum diepte, kun je een decoupeerzaag gebruiken om je te helpen. Houd er echter rekening mee dat je snede niet zo zuiver zal zijn.

Zaagblad en zaagbladdiameter

De meeste leveranciers geven aan welke zaagbladdiameter voor de respectieve machine gebruikt kan worden. De verschillen zijn soms aanzienlijk en gaan van 160 mm tot 210 mm, bijvoorbeeld. Afhankelijk van het geplande werk, kunnen de diameter en het aantal tanden tot een verschillend resultaat leiden.

Als je al een handcirkelzaag bezit, kun je het zaagblad van deze machine ook gebruiken met een invalcirkelzaag. Het is belangrijk te weten dat niet alleen de opgegeven diameter van bv. 210 mm van belang is, maar ook de binnendiameter van je zaagblad. Het kan gebeuren dat de buitendiameter zou passen, maar je kunt je zaagblad niet in de machine bevestigen.

Wat als je gekozen invalcirkelzaag een bladdiameter heeft van 210 mm, maar je handcirkelzaagbladen zijn maar 160 mm? In dit geval kun je zonder problemen een zaagblad van deze diameter bevestigen – maar let op de binnenmaat van het zaagblad.

Het aantal tanden (Z) van het zaagblad wordt vaak opgegeven. Maak je geen zorgen als een bepaalde waarde gegeven wordt. Je kunt zaagbladen met verschillende aantallen tanden gebruiken, maar dit aantal vertelt je een paar dingen:

Voor een ding is het duidelijk voor welk soort werk (of materiaal) het gekozen zaagblad gebruikt kan worden en hoe je resultaat er in principe uit kan zien. Bijvoorbeeld, hoe groter de diameter en hoe minder de tanden van het zaagblad, hoe grover je resultaat zal zijn.

Maar als de diameter van het zaagblad kleiner is bij hetzelfde aantal tanden, zal de afstand tussen de tanden ook kleiner zijn en dus het snijpatroon schoner. Hier is een voorbeeld:

 • Zaagblad diameter 210 mm met 18 Z = grof
 • Zaagblad diameter 160 mm met 18 Z = fijnerenz.

Tauchsäge

Bij een invalzaag levert een kleinere zaagbladdiameter met hetzelfde aantal tanden een schoner zaagpatroon op.

Ergonomie

Het gewicht en de afmetingen van een invalcirkelzaag zijn van cruciaal belang om comfortabel te kunnen werken. Je moet ook letten op factoren als de lengte van de kabel en de capaciteit van de batterij.

Het eerste wat je moet overwegen is wat voor werk je hoofdzakelijk zult gaan doen. Dit bepaalt ook het gewicht van je gekozen invalzaag en de afmetingen ervan. Als je de invalzaag vaak en langdurig zult gebruiken, is het raadzaam een apparaat met een lager gewicht te kiezen.

In dit verband moet je ook aan het handvat denken: Staat hij te hoog voor je ingesteld, ligt hij prettig in de hand of moet je je vingers of pols onhandig positioneren? Kun je bij de schakelaar of heb je een tweede hand nodig?

Wanneer je de invalcirkelzaag bedient, is het, afhankelijk van de klus, vooral belangrijk dat de lengte van de kabel bij invalcirkelzagen met snoer lang genoeg is en je niet in de weg zit. Het is even belangrijk dat de batterij niet te zwaar en niet te zwak is.

Als je favoriete model met een geleiderail wordt geleverd, zorg dan dat die goed aan je werkstuk kleeft en niet heen en weer beweegt of wegglijdt. Dit is belangrijk voor je veiligheid en voor een stevige greep, anders zou je net zo gemakkelijk uit de vrije hand kunnen knippen.

Extra uitrusting

Niet alle dompelzagen worden met toebehoren geleverd. Vele worden zelfs niet geleverd met een geleider of een reserve zaagblad. Maar gezien de overvloed aan accessoires is het niet nodig om alles te hebben.

Hoewel een geleidestang niet altijd nodig is, is het vaak een voordeel als er een bij zit. Vooral bij die invalzagen die nergens bij geleverd worden, is het belangrijk te onderzoeken of je ook zaagbladen of toebehoren van andere firma’s als vervanging kunt gebruiken. Sommige “goedkope merken” vermelden expliciet dat hun apparatuur compatibel is met bepaalde merken.

Als het bijgeleverde zaagblad echter te kort is voor je werk, raden we je aan een langer zaagblad te kopen. Sommige merken bieden hun geleidestangen aan met verbindingsstukken, zodat je het ene op het andere kunt aansluiten.

Veilig en schoon opbergen van je invalcirkelzaag wordt verzekerd door een Systainer, die niet altijd bij de levering inbegrepen is. Je kunt er echter gemakkelijk een vinden in een doe-het-zelf zaak.

Als je identieke producten moet maken, heb je een scheurhek nodig. Dit is meestal bij de levering inbegrepen, maar in sommige gevallen moet het apart gekocht worden. Uiteindelijk moet je weten wat voor jou het belangrijkst is.

In het algemeen is een stofafzuiging sterk aan te bevelen, want de hoeveelheid zaagsel kan aanzienlijk zijn en ook gevaarlijk voor je gezondheid. Je invalzaag moet daarom ook een aansluiting voor een stofzuiger hebben.

Foto credit: Pixabay.com / skeeze

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies