Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

45Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Eerlijk gezegd hebben we ons allemaal wel eens voorgesteld hoe het zou zijn om onsterfelijk te zijn.

Weliswaar wordt onsterfelijkheid niet bereikt met Jiaogulan, maar in de Aziatische regio zweren de mensen bij de werking van Jiaogulan en schrijven hun hogere levensverwachting toe aan “het kruid der onsterfelijkheid”.

In onze Jiaogulan test 2022 vertellen we je alle nodige informatie over Jiaogulan. In dit artikel leer je iets over de plant zelf en ook waarom Jiaogulan een genezende werking zou hebben.
Belangrijk om te weten

 • Jiaogulan wordt in Azië ook wel het “kruid der onsterfelijkheid” genoemd. Het dankt zijn naam aan een streek in China waar meer mensen dan gewoonlijk tot een rijpe leeftijd leven. Een andere naam voor Jiaogulan is “vijfvingerige ginseng”.
 • Jiaogulan bevat veel belangrijke voedingsstoffen en vitamines in zijn bladeren. De bladeren smaken zoet en zijn geschikt voor thee, salade of smoothie.
 • Jiaogulan wordt in Azië al heel lang in de traditionele geneeskunde gebruikt, maar op de Europese markt zijn er nog te weinig studies naar de werkelijke effecten ervan.

Beste Jiaogulan: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Jiaogulan

Bij het kopen van Jiaogulan kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft.

Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Kwaliteitsnorm

Zoals altijd hangt de werking van alternatieve geneeswijzen ook af van de kwaliteit van het product. Je zult het grootste effect hebben als je product alleen de bladeren bevat. Deze bevatten de meest gezonde ingrediënten.

Het is de moeite waard om een Jiaogulan plant te kopen en te kweken.

Zo weet je echt voor 100% welke kwaliteit je krijgt.

Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat je geen minderwaardige producten koopt. Je kunt het zien aan het feit dat de stengels van de plant voor een groot deel zijn bijgetrokken. Deze bevatten ook de ingrediënten, maar lang niet zo veel.

Teelt

Als je besluit zelf Jiaogulan te kweken, hoef je geen professionele tuinman te zijn om te slagen. De plant heeft ruimte nodig om te klimmen. Met voldoende bodemvocht ontwikkelt hij zich ook heel goed op zonnige plaatsen.

Het is belangrijk voor Jiaogulan om verse, humusrijke en voedzame grond te hebben. Zo kan de plant zich goed voeden en groeien. Dankzij zijn winterhardheid kan de plant zonder problemen overwinterd worden. De temperatuur mag echter niet lager worden dan -15° Celsius.

Als je een verwerkt product koopt, let er dan op dat de bladeren met de hand geoogstzijn.

Dit belooft een product van hogere kwaliteit.

Wanneer je producten koopt zoals theebladeren, capsules of poeder, let er dan op dat bij de teelt geen pesticiden of andere chemische toevoegingen gebruikt zijn. Jiaogulan gedijt niet optimaal onder kunstlicht en dit kan leiden tot een verlies van voedingsstoffen.

Productinhoud

Als je producten gebruikt en niet zelf kweekt, is het vooral belangrijk om de productinhoud nader te bekijken.

Zoals hierboven vermeld, kun je vaak producten krijgen waarin de steeltjes gebruikt worden. In dit geval is de kwaliteit niet zo hoog en het effect misschien niet zo gewenst.

Het is ook belangrijk hoe oud of vers de oogst is.

Jonge bladeren bevatten de meeste ingrediënten en smaken ook beter. Als je de bladeren droogt, gaan sommige stoffen verloren en verandert ook de smaak van zoetig naar licht bitter.

Type van toepassing

Afhankelijk van waar je de plant voor gebruikt, zijn er verschillende criteria waarmee je rekening moet houden. Als je bijvoorbeeld een plant koopt, raden we je aan een zegel of een certificaat te halen waaruit blijkt dat hij zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt is. De kwaliteit is dus hoger.

Sommige handelaren in Duitsland halen de moederplanten rechtstreeks uit China en kunnen je zeker vertellen uit welke streek Jiaogulan komt en hoe het daar gekweekt wordt.

Als je capsules koopt, is de prijs meestal hoger dan voor poeder of gedroogde theebladeren. Anderzijds zijn ze vrij praktisch in het dagelijks leven te gebruiken en vergen ze weinig inspanning. Vaak is het echter moeilijk precies te achterhalen welk deel van de plant in deze capsules geperst is.

Net als de capsules is ook het poeder heel praktisch in gebruik. Maar het heeft het voordeel dat het goedkoper is dan de capsulevorm. Maar ook hier weet je vaak niet welke kwaliteit je krijgt.

Thee kopen in Duitsland, of in Europa in het algemeen, is op het ogenblik moeilijk omdat Jiaogulan niet officieel als voedingsmiddel wordt erkend. Je kunt de thee echter zonder problemen op het internet krijgen. Dit maakt je niet strafbaar, maar je krijgt geen precieze informatie over hoe je het moet klaarmaken.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Jiaogulan koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van Jiaogulan en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is Jiaogulan en hoe werkt het?

Jiaogulan, in het Latijn “Gynostemma pentaphyllum”, is inheems in Oost- en Zuidoost-Azië. Het is een plant en behoort tot de kalebasfamilie. Vanwege zijn bladvorm wordt Jiaogulan vaak “vijfvingerige ginseng” genoemd.

Dit komt ook omdat de eigenschappen van ginseng erg lijken op die van jiaogulan. Verder wordt Jiaogulan in de volksmond vaak het “kruid der onsterfelijkheid” genoemd.

De plant dankt zijn bijnaam aan een zuidelijke Chinese provincie die Guizhou heet. Er wordt veel jiaogulan thee gedronken en de provincie heeft een bovengemiddeld percentage mensen boven de 100 jaar.

Jiaogulan wordt gekweekt van Japan via Korea tot in Maleisië en India.

Door de saponinen, essentiële aminozuren, vitaminen en sporenelementen die in de bladeren van de plant voorkomen, zou Jiaogulan enkele farmacologische effecten hebben. We hebben de effecten hieronder opgesomd en beschreven. Antioxidant

Werking

Antioxidanten houden vrije radicalen tegen en stoppen zo oxidatieve stress in het lichaam. Antioxidanten helpen ons lichaam te regenereren en zorgen voor celvernieuwing.

Vooral polysacchariden vertonen deze antioxiderende eigenschappen. Deze polysachariden zijn ook ingrediënten die in Jiaogulan voorkomen. Volgens een studie helpen de polysacchariden die erin zitten om vrije radicalen tegen te houden.

Van Jiaogulan wordt zelfs gezegd dat het een huidverjongend effect heeft. Er zijn echter meer studies nodig om hier op de lange termijn zeker van te zijn.

(3) (10)

Kankerwerende

Werking Vanwege het hoge gehalte aan saponinen zou Jiaogulan een kankerwerende werking hebben. De Chinese studie “Anti-kankereffecten van gynostemma pentaphyllum” behandelde dit verband en kon zowel in vitro als in vivo positieve effecten tegen kanker vaststellen.

Een andere studie bewijst dat toegevoegde gypenosiden, die in jiaogulan zitten, celdood in kankercellen kunnen induceren. Maar er moeten meer studies, vooral klinische, gedaan worden om dit te staven.
(1)

(2)

Adaptogeen

Met behulp van Jiaogulan kan het eigen evenwicht van ons lichaam gereguleerd worden. Onder andere wordt de hormoonhuishouding gereguleerd en ook de bloeddruk en bloedsuikerspiegel worden aangepast. (3)

Adaptogeen betekent dat plantaardige stoffen het organisme helpen zich aan te passen aan lichamelijke stresssituaties.

Als adaptogeen zorgt jiaogulan ervoor dat de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen ziekten bevorderd wordt. Ook hier moet verder onderzoek gedaan worden.

Jiaogulan zou ook een rol kunnen spelen als behandelingsmogelijkheid voor diabetes type 2, zwaarlijvigheid, leververvetting of immuunziekten zoals astma. Deze toepassingsgebieden moeten echter nog nader onderzocht worden.

Wat zijn de ingrediënten van jiaogulan?

Vergelijkbaar met ginseng bevat jiaogulan in zijn bladeren veel belangrijke vitaminen en voedingsstoffen. We hebben de belangrijkste ingrediënten op een rijtje gezet, en dat zijn:

 • Flavonoïden
 • Saponinen
 • Polysacchariden
 • Antioxidanten
 • IJzer
 • Zink
 • Magnesium
 • Eiwitten

Deze verscheidenheid aan ingrediënten maakt Jiaogulan zo veelzijdig. Dat is de reden waarom Jiaogulan in de Aziatische cultuur al jaren hoog gewaardeerd wordt.

Het heeft bijvoorbeeld een kalmerend effect op stress (8) of geeft energie als je dat nodig hebt. Aan Jiaogulan wordt ook toegeschreven dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt (9), een verjongend effect heeft (4) en het immuunsysteem versterkt. (12)

Wist je dat Jiaogulan pas ontdekt werd omdat wetenschappers op zoek waren naar alternatieve suikers?

In 1991 in Peking werd Jiaogulan toen een van de top 10 versterkende kruiden genoemd. Het gebruik van jiaogulan als geneeskrachtige plant kan zelfs teruggevoerd worden tot de 15e eeuw.

De effecten van de ingrediënten zijn in verschillende studies onderzocht en samengevat door het “International Journal of Research in Pharmaceutical and Biomedical Sciences”. (4)

Hoe kan ik Jiaogulan doseren?

Bij natuurlijke stoffen is het altijd moeilijk de juiste dosering te vinden. Het middel moet echter met mate genomen worden. In de volgende tabel hebben we je een overzicht gegeven van hoe Jiaogulan eventueel gedoseerd kan worden voor verschillende toepassingsgebieden.

Toepassingsgebied Dosering
Traditionele Chinese Geneeskunde (thee) 3 – 9 g / Gedroogde bladeren dag(15)
Diabetes type 2 (thee) 6 g / Dag (verdeelde dosis), 2 keer 30 minuten voor het eten opdrinken (14)
Obesitas Behandelingsperiode van 12 weken met 225 mg 2 maal daags, deze studie werd uitgevoerd met 80 zwaarlijvige mensen die een aanzienlijke verbetering vertoonden na de behandeling(15)

Dit is slechts een ruw doseringsoverzicht dat in studies gebruikt werd. Er moet echter meer onderzoek naar dit onderwerp gedaan worden. In geen geval is dit een gegarandeerde waarde en in elk geval moet vooraf met de arts overlegd worden.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van Jiaogulan?

Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs voor de bijwerkingen van Jiaogulan. Wel moet gezegd worden dat het een natuurlijk kruid is en dat de bijwerkingen dus erg gering zijn. In principe kan er aan elk middel of medicijn enig risico kleven.

 Jiaogulan

Geen enkel middel sluit bijwerkingen voor 100% uit. Er is altijd een zeker risico dat er bijwerkingen optreden. (Image source: pixabay / nastya_gepp)

De enige zekerheid die men op dit moment heeft is dat jiaogulan niet giftig is (11). De enige tot nu toe bekende bijwerkingen zijn verhoogde stoelgang en misselijkheid. (13) Deze bijwerkingen zijn echter zeldzaam en zijn in een andere studie niet voorgekomen. (14)

Er zijn momenteel geen onderzoeksrapporten over het effect van jiaogulan bij zwangere vrouwen. Het is raadzaam een arts te raadplegen of het gebruik van Jiaogulan veilig is.

Waarom is Jiaogulan gedeeltelijk verboden in Duitsland?

Dit is het gevolg van de “Novel Food Regulation”. Dit werd in 2018 ingevoerd en is bedoeld om de gezondheid van de consument te beschermen. Concreet betekent dit dat er in Europa nog steeds geen betrouwbaar en duurzaam bewijs is dat jiaogulan niet schadelijk is bij dagelijkse inname.

“Nieuwe voedingsmiddelen” zijn voedingsmiddelen die vóór 1997 in de EU niet op grote schaal werden geconsumeerd.

Jiaogulan is door het Duitse Federale Bureau voor Plantenrassen officieel opgenomen als geneeskrachtige en specerijplant, maar het is niet erkend als voedingsmiddel.

Daarom omzeilen de leveranciers dit verbod en noemen ze de producten “potpourri”. Bovendien staan er op de verpakking geen aanwijzingen over hoe het product te consumeren.

Wil jiaogulan officieel erkend worden, dan moet het getest worden door middel van talrijke studies uit de Europese regio. Tot nu toe zijn er alleen studies uit Azië. Zoals je ziet is dit proces vrij langdurig en zeer kostbaar, wat betekent dat officiële erkenning niet snel te verwachten is.

Waar groeit Jiaogulan?

De plant Jiaogulan groeit oorspronkelijk in China, Korea, Maleisië, India en Japan. Maar ook in Midden-Europa heb je een goede kans om er zelf een te planten in je tuin of op je balkon.

Jiaogulan heeft niet veel nodig om te gedijen.

Een zonnige, halfschaduwrijke standplaats die beschut is, is ideaal voor de plant. Het werkt het beste als de luchtvochtigheid op de plaats ook wat hoger is.

Bovendien heeft de plant een goed doorlatende bodem nodig, die rijk is aan humus, matig vochtig en veel voedingsstoffen bevat. Jiaogulan kan tot vijf meter hoog en drie meter breed worden. Je moet dus voldoende ruimte laten voor de kweek.

Welke soorten jiaogulan zijn er?

In principe kun je zeggen dat Jiaogulan verschilt in zijn presentatievorm. Je hebt de keuze tussen vloeibare en droge toediening.

 • Thee
 • Poeder
 • Plant
 • Capsules

Bij de vloeibare toedieningsvorm ben je beperkt tot de Jiaogulan thee. De voor- en nadelen van de verschillende vormen van administratie worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.

Jiaogulan thee

Afhankelijk van of je verse of gedroogde blaadjes gebruikt voor de infusie, is de smaak van de thee zoetig of licht wrang. In principe zijn echter beide versies geschikt.

Jiaogulan

Dankzij de losse gedroogde blaadjes kun je de sterkte van de thee individueel instellen. (Image source: unsplash / Sheelah Brennan)

Jiaogulan thee is de bekendste vorm van toediening. Je moet geen kokend water over de bladeren gieten, maar wel water van 90° Celsius. Na 5 minuten is het klaar om te drinken.

Voordelen
 • Individuele dosering
 • Verkrijgbaar als biologische thee
Nadelen
 • Geen controle over de ingrediënten, want die staan niet op de verpakking vermeld
 • Verhoudingsgewijs duur als je veel thee drinkt

De verpakking zit niet in zakjes, maar de blaadjes worden losjes opgevuld. Zo kun je de thee afzonderlijk doseren. Alles wat je nodig hebt is een theezeefje, en dan staat niets je drinkgenot meer in de weg.

Jiaogulan poeder

Net als de capsules kan ook het poeder in het dagelijks leven geïntegreerd worden. Roer een theelepel door water en drink. Het poeder kan ook als theesurrogaat gebruikt worden.

Voordelen
 • Handig voor dagelijks gebruik
 • Bewaarverpakking voor enkele maanden
 • Goede theevervanger
Nadelen
 • Geen controle over wat er in zit
 • Op den duur erg duur

Een ander voordeel is dat het poeder vaak als bewaarverpakking voor enkele maanden geleverd wordt. Dit betekent dat je je niet voortdurend zorgen hoeft te maken over het aanvullen van je voorraad. Het nadeel is dat het op den duur erg duur wordt.

Jiaogulan plant

Als je gezegend bent met een groene duim, kun je veilig zelf een plant kweken. Als je besluit een plant te kopen, heb je niet alleen een decoratief element in je tuin of op je balkon, maar je hebt ook een overzicht van de kwaliteit.

 • Voordelen
  • Oogst het hele jaar door
  • Controle over kwaliteit
  • Goedkoper

  Nadelen

  Meer inspanning

Maar dit betekent ook meer inspanning en het hele jaar door zorg. Je moet erop letten wanneer je de plant het beste kunt planten en hoe je hem goed kunt verzorgen, zodat je lang kunt oogsten.

Jiaogulan capsules

Als je in je dagelijks leven niet zoveel tijd wilt nemen en niet altijd de gelegenheid hebt om verse thee te zetten, zijn capsules aan te bevelen. Voorwaarde is natuurlijk dat je geen problemen hebt met het slikken van tabletten.

Capsules bieden het voordeel dat een hoge dosering mogelijk is. Bovendien hebben ze nauwelijks een eigen smaak omdat de inhoud omhuld is. In de meeste gevallen krijg je 60 of 90 capsules per verpakking. Zo ben je ideaal uitgerust voor enkele maanden.

Voordelen
 • Nauwelijks eigen smaak
 • Voorraadverpakking
 • Gemakkelijk te gebruiken in het dagelijks leven
Nadelen
 • Mogelijk niet veganistisch
 • Alleen in zijn geheel door te slikken
 • Geen individuele dosering

Een mogelijk nadeel is dat de capsules niet altijd veganistisch zijn. Maar veel fabrikanten vermelden meestal of de dunne coating geschikt is voor veganisten of niet. Bovendien kunnen zulke capsules niet goed verdeeld worden. Individuele dosering is dus niet mogelijk.

Hoe moet Jiaogulan bereid worden?

Jiaogulan kan op verschillende manieren bereid worden. De meest voorkomende, of bekendste, vorm van bereiding is Jiaogulan thee. Maar je kunt de bladeren ook aan een salade toevoegen of er een smoothie van maken. We hebben een tabel samengesteld met de verschillende manieren om de thee te bereiden.

Bereidingswijze Bereiding
Thee Neem een opgehoopte theelepel van de bladeren en infuseer. De temperatuur mag niet hoger zijn dan 90° Celsius. Laat de thee vervolgens ongeveer 5 minuten trekken. Deze hoeveelheid is bedoeld voor 1/4 liter.
Salade U kunt de blaadjes gewoon toevoegen of er een heerlijke dressing mee maken. Bijvoorbeeld met olijfolie, balsamicoazijn, yoghurt en limoensap.
Smoothie De bladeren smaken bijzonder goed in een smoothie als je er appels en bananen aan toevoegt. Of je kunt ze mengen met walnoten, frambozen en lijnzaad. Je kunt hier variëren en er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van voorbereiding. Jiaogulan bladeren kunnen ook gekookt en bereid worden als spinazie. Of je kunt ze eten in de vorm van rauwe groenten en ze gewoon op een boterham met boter of roomkaas leggen.

Welke alternatieven zijn er voor Jiaogulan?

Lang voordat Jiaogulan ontdekt werd, werd ginseng in Azië als een gezondheidssupplement beschouwd. De wortel van ginseng heeft de vorm van een mens en zou alle vijf organen (hart, longen, milt, nier, lever) versterken.

Jiaogulan

Ginseng heeft gelijkaardige ingrediënten met een gelijkaardig werkingsmechanisme als Jiaogulan en wordt in de traditionele Chinese geneeskunde ook als een wonderplant beschouwd. (Image source: pixabay / whaltns17)

In Azië werd de wortel daarom in het dieet geïntegreerd. Vooral omdat verwacht werd dat regelmatig gebruik de levensverwachting zou verhogen.

De wortel en de 150 verschillende bestanddelen ervan hebben soortgelijke effecten als die van Jiaogulan.

Van ginseng wordt tegenwoordig gezegd dat het een opkikker is bij kanker-gerelateerde vermoeidheid (6), dat het werkzaam is tegen uitputting en helpt tegen stress (5). Er zijn echter nog niet genoeg studies om dit te bewijzen. Van mensenwortel wordt ook gezegd dat hij antioxiderende eigenschappen heeft. Een dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek kon dit effect aantonen. (7)

Beeldbron: Bbtreesubmission/ 123rf.com

Referenties (15)

1. Li Y, Lin W, Huang J, Xie Y, Ma W. Anti-cancer effects of Gynostemma pentaphyllum (Thunb.) Makino (Jiaogulan). Chin Med. 2016;11:43. Published 2016 Sep 27. doi:10.1186/s13020-016-0114-9
Bron

2. Chen J C, et al. Gypenosides induced apoptosis in human colon cancer cells through the mitochondria-dependent pathways and activation of caspase-3. Anticancer Res 2006; 26(6B):4313–4326
Bron

3. Li K, Ma C, Li H, Dev S, He J, Qu X. Medicinal Value and Potential Therapeutic Mechanisms of Gynostemma pentaphyllum (Thunb.) Makino and Its Derivatives: An Overview. Curr Top Med Chem. 2019;19(31):2855-2867. doi:10.2174/1568026619666191114104718
Bron

4. Mishra, Ram & Joshi, Dharnidhar. (2020). Jiao Gu Lan (Gynostemma pentaphyllum): The Chinese Rasayan-Current Research Scenario.
Bron

5. Bachmann C: Die Wirksamkeit und Sicherheit von Ginseng: Eine grosse Zahl von Studien zeigt verschiedene Anwendungsmöglichkeiten. Schweiz Z Ganzheitsmed 2017;29:272–274 (DOI).
Bron

6. Barton DL, Liu H, Dakhil SR, et al.: Wisconsin Ginseng (Panax quinquefolius) to Improve Cancer-Related Fatigue: A Randomized, Double-Blind Trial, N07C2. J Natl Cancer Inst 2013; 105(16): 1230–1238.
Bron

7. Kim HG, Yoo SR, Park HJ, et al. Antioxidant effects of Panax ginseng C.A. Meyer in healthy subjects: a randomized, placebo-controlled clinical trial. Food Chem Toxicol. 2011;49(9):2229-2235. doi:10.1016/j.fct.2011.06.020
Bron

8. Choi EK, Won YH, Kim SY, et al. Supplementation with extract of Gynostemma pentaphyllum leaves reduces anxiety in healthy subjects with chronic psychological stress: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytomedicine. 2019;52:198-205. doi:10.1016/j.phymed.2018.05.002
Bron

9. Wang Z, Zhao X, Liu X, et al. Anti-diabetic activity evaluation of a polysaccharide extracted from Gynostemma pentaphyllum. Int J Biol Macromol. 2019;126:209-214. doi:10.1016/j.ijbiomac.2018.12.231
Bron

10. Phu HT, Thuan DTB, Nguyen THD, Posadino AM, Eid AH, Pintus G. Herbal Medicine for Slowing Aging and Aging-associated Conditions: Efficacy, Mechanisms and Safety. Curr Vasc Pharmacol. 2020;18(4):369-393. doi:10.2174/1570161117666190715121939
Bron

11. Choi HS, Park MS, Kim SH, Hwang BY, Lee CK, Lee MK. Neuroprotective effects of herbal ethanol extracts from Gynostemma pentaphyllum in the 6-hydroxydopamine-lesioned rat model of Parkinson's disease. Molecules. 2010;15(4):2814-2824. Published 2010 Apr 16. doi:10.3390/molecules15042814
Bron

12. Yang X, Zhao Y, Yang Y, Ruan Y. Isolation and characterization of immunostimulatory polysaccharide from an herb tea, Gynostemma pentaphyllum Makino. J Agric Food Chem. 2008;56(16):6905-6909. doi:10.1021/jf801101u
Bron

13. Chen Z, Su H. Progress in the research on the pharmacology of Gynostemma pentaphyllum [in Chinese]. Zhong Yao Cai. 1989;12(6):42–44.
Bron

14. Huyen VT, Phan DV, Thang P, Hoa NK, Ostenson CG. Antidiabetic effect of Gynostemma pentaphyllum tea in randomly assigned type 2 diabetic patients. Horm Metab Res. 2010;42(5):353-357. doi:10.1055/s-0030-1248298
Bron

15. Park SH, Huh TL, Kim SY, et al. Erratum: Antiobesity effect of Gynostemma pentaphyllum extract (actiponin): A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Obesity (Silver Spring, Md.). 2015 Dec;23(12):2520. DOI: 10.1002/oby.21362.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?