Laatst bijgewerkt: 15-10-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

De behandeling van jicht is een ingewikkelde opgave. Geneesmiddelen kunnen een cruciale rol spelen bij het verlichten of zelfs voorkomen van de ergste symptomen.

Omdat vooral conventionele medicijnen vol bijwerkingen zitten, is er de laatste jaren een toenemende belangstelling voor natuurgeneesmiddelen, waarvan vele volgens de huidige kennis beter verdragen worden.

Met onze grote medicijnen tegen jicht test 2022 willen we je helpen het beste preparaat voor je te vinden om de behandeling van je jicht te ondersteunen. We hebben verschillende geneesmiddelen bekeken en de belangrijkste feiten voor je gevonden. We laten je ook de voor- en nadelen van de verschillende medicijnen zien. Veel leesplezier.
Belangrijk om te weten

 • Medicatie tegen jicht omvat alle preparaten die bijzonder geschikt zijn om jicht te behandelen, zowel op korte termijn, tijdens een aanval, als op lange termijn door aanvallen te voorkomen.
 • De verschillende werkzame bestanddelen van de respectieve geneesmiddelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend, of reguleren ook het urinezuurgehalte in het bloed.
 • Het innemen van medicijnen tegen jicht is maar één onderdeel van de uitgebreide behandeling van jicht. Vanwege de mogelijke bijwerkingen en wisselwerkingen moeten ze met voorzichtigheid worden ingenomen en door een arts in de gaten worden gehouden.

Beste jicht medicatie: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van medicijnen tegen jicht

Als je op internet naar de beste medicijnen tegen jicht zoekt, kom je een heleboel informatie en preparaten tegen. In het volgende zullen we je laten zien welke aspecten je kunt gebruiken om tussen deze vele mogelijke geneesmiddelen te kiezen.

De criteria die je kunt gebruiken om geneesmiddelen tegen jicht te vergelijken zijn:

Werkingsmechanisme

Afhankelijk van waarvoor je het geneesmiddel nodig hebt, of het nu is om op korte termijn pijn te verlichten of op lange termijn een aanval te voorkomen, kan onderscheid gemaakt worden tussen pijnstillende, ontstekingsremmende en urinezuurverlagende preparaten.

Vooral pijnstillers en ontstekingsremmers hebben echter alleen een symptomatisch effect en leiden niet tot een verbetering van de symptomen op de lange termijn.

Ze dienen in de eerste plaats om de ontstekingsprocessen in het lichaam te onderbreken en de daaruit voortvloeiende pijn te verminderen.

Ze omvatten bijvoorbeeld ibuprofen en diclophenac als zogenaamde NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers), colchicine en cortisol.

Urinezuurverlagende medicijnen streven op lange termijn naar verlaging van het urinezuurgehalte in het bloed, zodat zich geen urinekristallen meer in de gewrichten kunnen vormen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen geneesmiddelen die de uitscheiding van urinezuur bevorderen en die welke de vorming van urinezuur afremmen.

Ingrediënten

Synthetische chemische ingrediënten werden speciaal op het gebied van de farmacie en de geneeskunde ontwikkeld voor bepaalde ziekten en kwalen. Het effect ervan is tijdens het ontwikkelingsproces verschillende malen wetenschappelijk bevestigd in studies. Dit is de enige manier waarop ze hun goedkeuring als geneesmiddel hebben kunnen krijgen.

De ingrediënten van medicijnen kunnen plantaardig of chemisch-synthetisch zijn.

Kruidenbestanddelen en werkzame stoffen daarentegen worden steeds populairder, omdat veel mensen ze zien als een manier om hun klachten op een natuurlijke manier te behandelen. De werking van geneeskrachtige planten berust voor een deel op eeuwenlange ervaring en wordt in de huidige wetenschappelijke studies pas geleidelijk aan onderzocht.

Kruidenbestanddelen kunnen soortgelijke effecten hebben als hun chemisch-synthetische tegenhangers. Ze kunnen ontstekingsremmend en pijnstillend werken, maar ook een positief effect hebben op de urinezuurspiegel in het lichaam.

Beide vormen van ingrediënten zijn niet zonder bijwerkingen en interacties. Praat met je arts voordat je ze inneemt om te zien of overschakelen op een kruidenpreparaat, bijvoorbeeld, in jouw individuele situatie een alternatief is.

Doseringsvorm

Afhankelijk van de ernst van de jicht en de omvang van de acute jichtaanval kunnen pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen in verschillende vormen worden gebruikt. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen zalven, tabletten en injecties.

Vorm Voorbeelden Toepassingsgebieden
Zalven, gels en sprays Voltaren Schmerzgel, Mobilat Schmerz- und Gelenk-Salbe De werkzame stoffen die erin zitten behoren tot de groep van NSAID’s en worden in deze vorm alleen bij milde klachten plaatselijk op het aangedane gewricht aangebracht. Ze hebben een mild pijnstillend en ontstekingsremmend effect.
Tabletten, capsules, zetpillen Ibuprofen pijntabletten, prednisolon Deze vorm wordt het meest gebruikt voor pijnbestrijding omdat ze snel werken. Ze zijn geschikt voor de behandeling van ernstige symptomen, maar mogen niet langdurig worden ingenomen in verband met mogelijke bijwerkingen.
Injecties Prednisolon Injecties zijn meestal de laatste optie bij de behandeling van een acute aanval van jicht. Ze worden alleen toegediend in gevallen van zeer ernstige pijn en in grotere gewrichten, zoals de knie.

Urinezuurverlagende medicijnen voor de langdurige behandeling van chronische jicht, zoals allupurinol of benzbromaron, worden meestal alleen in tabletvorm toegediend.

Kruidenpreparaten en voedingssupplementen voor de ondersteunende behandeling en preventie van jichtaanvallen zijn verkrijgbaar als capsules, tabletten, concentraten, sappen of thee.

Alleen op recept

In principe kunnen geneesmiddelen in drie categorieën worden verdeeld: zonder recept, alleen in de apotheek en alleen op recept. De wettelijke voorschriften hiervoor staan in § 43 en § 44 van de Duitse Geneesmiddelenwet (AMG).

Je vindt ook geneesmiddelen zonder recept buiten de apotheek in drogisterijen en natuurvoedingswinkels. Hieronder vallen ook geneesmiddelen die uitdrukkelijk niet bedoeld zijn om ziekten, lichamelijke letsels of pathologische klachten te genezen of te verlichten. Verder geldt dit voor alle vormen van geneeskrachtig water en geneeskrachtige aarde, en ook voor plantenpreparaten, op voorwaarde dat ze voorzien zijn van een etiket met hun gebruikelijke Duitse naam.

Geneesmiddelen die receptplichtig zijn, mogen alleen in apotheken of via online apotheken verkocht worden. Ze worden daarom ook wel “over the counter” preparaten genoemd, of kortweg OTC. Voor deze geneesmiddelen is een speciale uitleg over de inname en mogelijke bijwerkingen en wisselwerkingen door een apotheker nodig.

De behandeling met behulp van geneesmiddelen op recept moet regelmatig door een arts gecontroleerd worden, bv. door regelmatig bloedonderzoek

.
Geneesmiddelen op recept moeten op grond van een diagnose door een arts worden voorgeschreven en via een apotheek worden verstrekt. Dit is om te verzekeren dat de medicijnen onder medisch toezicht worden ingenomen. Dit geldt vooral voor geneesmiddelen die alleen onder bepaalde omstandigheden mogen worden ingenomen, die sterke bijwerkingen en interacties hebben, en voor nieuwe geneesmiddelen.

Gids: Vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een jichtmedicijn koopt

Voordat je een jichtmedicijn koopt, zijn er een paar dingen die je moet overwegen. In de volgende paragrafen hebben we er enkele voor je samengevat en meer in detail toegelicht.

Wat is er speciaal aan geneesmiddelen tegen jicht?

Medicijnen die het urinezuurgehalte in het bloed verlagen, zijn speciaal ontwikkeld om jicht te behandelen. Met hun hulp is het mogelijk om met jicht samenhangende klachten systemisch, d.w.z. lichamelijk holistisch, te voorkomen, ongeacht het aangetaste gewricht.

Met hun hulp kan de oorzaak van jicht, het verhoogde urinezuurgehalte in het bloed, voorgoed worden weggenomen. Voorwaarde is dat ze regelmatig en over een lange periode ingenomen worden om een blijvend effect te hebben.

Medikamente gegen Gicht-1

Medicijnen zijn maar één bestanddeel in de behandeling van jicht. De juiste voeding speelt ook een heel belangrijke rol.
(Image source: Iñigo De la Maza / Unsplash)

Pijnstillers, daarentegen, zoals die gebruikt worden bij acute jichtaanvallen, hebben een breed scala aan toepassingen. Ze worden gebruikt voor allerlei mogelijke pijnen, zoals kiespijn, rugpijn, artritis of auto-immuunziekten.

Wat zijn de verschillende soorten medicijnen tegen jicht?

Jicht is een stofwisselingsziekte die in episoden optreedt. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen medicijnen die je specifiek bij een acute aanval kunt gebruiken en medicijnen die je op lange termijn neemt om deze acute aanvallen te voorkomen.

Medicijnen om een acute jichtaanval te behandelen

Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen worden gegeven om de pijn bij een jichtaanval te verlichten en het ontstekingsproces te stoppen.

Voordelen
 • veelzijdig
 • snelwerkend
 • zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek
Nadelen
 • bijwerkingen
 • werken alleen tegen de symptomen en niet tegen de oorzaak van jicht
 • langdurig gebruik moet vermeden worden

Afhankelijk van de intensiteit van de pijn en de individuele situatie worden verschillende sterktes van het geneesmiddel gebruikt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende vormen die op verschillende manieren inwerken op de ontstekingsprocessen en de pijn bij een jichtaanval

 • NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers): Deze groep onderbreekt het ontstekingsproces door de enzymen te remmen die daarvoor nodig zijn. Daardoor zijn ze werkzaam tegen typische tekenen van ontsteking, zoals zwelling, pijn en, afhankelijk van het preparaat, koorts. De meest voorkomende zijn ibuprofen en diclophenac.
 • Colchicine: Dit is het gif van de weide saffraan, dat al in de oudheid gebruikt werd om jicht te behandelen. Het werkt in op de witte bloedcellen door te voorkomen dat ze de in het gewricht gevormde urinekristallen opnemen en pro-inflammatoire cytotoxinen produceren. Vanwege de ernstige bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken en diarree, wordt het zelden meer gebruikt.
 • Cortison: Geneesmiddelen die cortison bevatten worden sinds de jaren 1950 gebruikt tegen ontstekingen of auto-immuunziekten van het lichaam om reacties van het immuunsysteem af te zwakken. De chemische structuur van cortisone is een inactieve vorm van cortisol, een endogeen stresshormoon dat ook in de bijnierschors wordt aangemaakt.

Wegens de ook langdurige bijwerkingen van pijnstillers moet je blijvend afzien van het gebruik van deze medicijnen. Ibuprofen, bijvoorbeeld, kan onaangename maagklachten veroorzaken. Je kunt ze innemen als preventieve maatregel tegen de pijn van een acute jichtaanval als die al dreigt, maar ze mogen geen permanente oplossing zijn.

Medicijnen om chronische jicht te behandelen

Het doel van de behandeling van chronische jicht is het urinezuurgehalte in het bloed blijvend te verlagen. Dit is om te voorkomen dat zich nieuwe urinezuurkristallen in de gewrichten vormen.

Voordelen
 • preventief tegen jichtaanvallen
 • permanent effect op de oorzaak van jicht (urinezuurgehalte)
 • kan gecombineerd worden
Nadelen
 • recept,bijwerkingen
 • zeer lange, soms levenslange inname nodig

In principe wordt hier onderscheid gemaakt tussen twee groepen urinezuurverlagende middelen

 • Uricosurica: Deze geneesmiddelen bevorderen de uitscheiding van urinezuur door de reabsorptie ervan door de nieren te remmen. De twee meest voorkomende middelen zijn benzbromaron en probenecid. Een nadeel van het innemen ervan is dat ze de uitscheiding van andere stoffen door de nieren verminderen. Daarom mogen ze niet gebruikt worden bij nierstenen of nierinsufficiëntie.
 • Uricosteroïden: Medicijnen als deze remmen de vorming van urinezuur in de nieren helemaal af. De meest voorgeschreven preparaten zijn allopurinol en febuxostat. Ook hier zijn uit studies talrijke bijwerkingen bekend. Omdat beide preparaten via de lever door het lichaam worden afgebroken en ze door hun werkingsmechanisme de werking van de nieren beïnvloeden, mogen ze niet worden voorgeschreven als er al lever- of nierschade is.

Medicijnen voor de behandeling van chronische jicht moeten gedurende lange tijd, soms zelfs levenslang, onder medisch toezicht worden ingenomen. Het is belangrijk dat je je bloedwaarden regelmatig laat controleren om er zeker van te zijn dat je de juiste dosis medicatie neemt.

Wie moet medicatie tegen jicht nemen?

Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen of diclophenac, kunnen genomen worden om jicht-gerelateerde gewrichtspijn te verlichten als die voor het eerst optreedt. Vanwege de effecten op het maag-darmkanaal is het aan te bevelen ook omeprazol of pantoprazol in te nemen om je maag te beschermen.

Je kunt met je huisarts bespreken welke medicijnen het beste voor je zijn en hoe lang je ze moet innemen

.
Je krijgt urinezuurverlagende medicijnen als er jicht of jichtige artritis bij je wordt vastgesteld. Eerst wordt een bloedonderzoek gedaan om het urinezuurgehalte in je bloed te bepalen. De grens hiervoor is 6,5 milligram per deciliter (mg / dl). Ten tweede wordt een echografie of een speciale CT (computergestuurde tomografie) scan van je aangetaste gewricht gemaakt.

Medikamente gegen Gicht-2

Jicht is een ernstige aandoening. Neem daarom geen geneesmiddelen in zonder eerst je arts of een apotheker om raad en informatie te vragen.
(Image source: Laurynas Mereckas / Unsplash)

Als de resultaten van beide onderzoeken opvallend zijn, zal je arts een langdurige therapie met urinezuurverlagende medicijnen overwegen. Dit gebeurt meestal samen met een verandering in het dieet.

Wat zijn de bijwerkingen van medicijnen tegen jicht?

Afhankelijk van het soort medicijn kunnen verschillende bijwerkingen optreden. De belangrijkste factor hierbij is de verdraagzaamheid van het actieve bestanddeel.

In de volgende tabel hebben we de meest voorkomende bijwerkingen van de meest voorkomende medicijnen op een rijtje gezet:

Geneesmiddel de meest voorkomende bijwerkingen
NSAID’s (bijv. ibuprofen, diclophenac, enz.) Aandoeningen van het maagdarmkanaal, bv. als krampachtige buikpijn, spijsverteringsproblemen, misselijkheid, diarree, braken tot bloedingen in maag en darmen
verminderde reacties, hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen
Waterretentie
Huiduitslag
Colchicine Misselijkheid, diarree, overgeven
Spierzwakte, spieraandoeningen
Nierbeschadiging
Jeuk, branderigheid van de huid
Cortisone Vooral bij langdurig gebruik, d.w.z. langer dan 10 dagen, kunnen onder meer de volgende bijwerkingen optreden:
Stoornissen van het immuunsysteem, b.v. maskeren van infecties.
Stoornissen van de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld een hoog cortisolgehalte in het bloed (syndroom van Cushing), vergrote borstklieren bij mannen (gynaecomastie), hoge bloedsuiker, suikerziekte, menstruatiestoornissen bij vrouwen, verminderde groei bij kinderen.
Verstoringen van de water- en elektrolytenbalans: bv. vasthouden van water, oedeem, hoge bloeddruk.
Stoornissen van het centrale zenuwstelsel: duizeligheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, depressie, stemmings- en persoonlijkheidsveranderingen
Maagdarmstoornissen: bv. maag- en darmzweren (vooral in combinatie met NSAID’s), bloedingen, verhoogde eetlust, gewichtstoename.
Huidaandoeningen: bv. huidveranderingen, acne, slechte wondgenezing.
Spier- en skeletaandoeningen: bv. osteoporose, spierzwakte, spieratrofie
Aandoeningen van het bloedstelsel: bv. stoornissen van het bloedbeeld, verhoogd risico op trombose.
Uricosurica (bijv. benzbromaron en probenecid) Spijsverteringsstoornissen: b.v. gebrek aan eetlust, misselijkheid, opgeblazen gevoel en diarree.
Huidreacties, haaruitval, jeuk
Hoofdpijn en duizeligheid
Uricostatica (bijv. allopurinol en febuxostat) Misselijkheid, diarree, braken en huidreacties.
vooral febuxostat: acute jichtaanvallen, leverfunctiestoornissen, hoofdpijn en oedeem.

Onze tabel geeft alleen uittreksels van de bekende bijwerkingen. Voor meer gedetailleerde informatie en misschien ook alternatieven kun je je arts of apotheker om advies vragen.

Zijn er medicijnen die ik moet vermijden omdat ze een jichtaanval kunnen uitlokken?

Je moet alle geneesmiddelen vermijden die de urinezuurspiegel in je bloed kunnen beïnvloeden. Hiertoe behoren aspirine en diuretica.

Aspirine en diuretica kunnen tot jichtaanvallen leiden.

Hoewel aspirine een van de meest voorkomende pijnstillers is en zelfs tot de reeds genoemde groep NSAID’s behoort, kan het je jicht verergeren en zelfs een acute aanval uitlokken omdat het actieve bestanddeel acetylsalicylzuur de uitscheiding van urinezuur vermindert, wat het gehalte in je bloed kan verhogen.

Diuretica zijn een klasse van geneesmiddelen die gebruikt worden om hoge bloeddruk en het vasthouden van water te behandelen. Ze hebben een vochtafdrijvende en diuretische werking. Hierdoor stijgt op zijn beurt het urinezuurgehalte in het bloed. Als je aan jicht en hoge bloeddruk lijdt, zijn bloeddrukverlagende medicijnen uit de klasse van calciumantagonisten of losartan meer geschikt.

Wat zijn de alternatieven voor jichtmedicijnen?

Om je jicht te helpen behandelen en de behoefte aan medicijnen te verminderen, kun je verschillende alternatieven gebruiken. Welke alternatieven er zijn en wat ze inhouden, hebben we in de volgende tabel samengevat.

Alternatief Kenmerken
Verandering van dieet Een verandering van dieet is een van de eerste maatregelen die artsen in de behandeling van jicht opnemen. Het wordt ook wel een laag-purine dieet genoemd. Purines zijn de stoffen in de voeding die door het lichaam worden omgezet in urinezuur. Voedingsmiddelen die u daarom moet vermijden zijn spinazie, peulvruchten, vis, vlees en orgaanvlees. Ook alcohol moet u vermijden.
Gewichtsreductie overgewicht is een van de belangrijkste risicofactoren en triggers voor het uitbreken van jicht. Naast het aanpassen van het dieet is een andere taak voor de getroffenen vaak het verminderen van hun gewicht.
Huismiddeltjes Eenvoudige huismiddeltjes zijn bijzonder geschikt om de pijn van een acute jichtaanval te verlichten. U kunt bijvoorbeeld kompressen van kwark en azijn rond het aangetaste gewricht leggen om het af te koelen. Daarnaast moet u het gewricht laten rusten en hoog houden om de druk te verlichten.
Fysiotherapie Fysiotherapie omvat maatregelen zoals massages, fysiotherapie of bezigheidstherapie. Het centrale doel van deze behandelingsopties is het verlichten van jichtgerelateerde symptomen en het herstellen of behouden van de beweeglijkheid van de gewrichten.
Homeopathische middelen Homeopathie verwijst naar een behandelingsmethode uit het veld van de alternatieve geneeskunde. Het basisprincipe is om gelijk met gelijk te bestrijden. Dit betekent hier specifiek dat geneesmiddelen worden gebruikt die bij gezonde patiënten jichtachtige verschijnselen veroorzaken, b.v. bijengif, belladonna, heksenbiet en moerasspiritus. De werkzaamheid van deze middelen is nog niet wetenschappelijk bevestigd.

Beeldbron: Białasiewicz/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies