Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Kaarsen zijn niet een voorwerp om alleen bij een verduistering aan te denken, want er zijn bepaalde redenen waardoor ze een goede aanvulling in ons dagelijks leven kunnen zijn, dus willen we je de verschillende factoren laten zien die je over kaarsen moet kennen om de ideale te kiezen naar gelang de gelegenheid.

Of het nu voor verlichting, om feestelijke, religieuze of zelfs romantische redenen is, bij het kiezen van een kaars moet je weten hoe je de ideale kaars voor jou en je behoeften kunt bepalen, want ondanks dat ze eenvoudig lijken, hebben ze vele variaties, zoals hun kleuren, maten of geuren, en elk van deze kenmerken heeft een betekenis.
Belangrijk om te weten

 • Kaarsen zijn een verlichtingsbron die bestaat uit een lont en een dikkere staaf brandbaar materiaal, meestal op wasbasis; het belangrijkste voordeel van gewone kaarsen is dat ze niet van elektriciteit afhankelijk zijn en dat ze een sierwaarde hebben.
 • Deze zijn mee geëvolueerd met de technologische ontwikkeling en tegenwoordig zijn er elektrische kaarsen, die afhankelijk zijn van elektriciteit om te verlichten, maar ze hebben bepaalde voordelen volgens enkele kenmerken die we over dit soort kaarsen moeten weten.
 • Bij de keuze van een bepaalde kaars zijn er bepaalde factoren die we over kaarsen moeten kennen en evalueren, want ze kunnen in vele zeer belangrijke kenmerken verschillen, zoals het materiaal, dat de duurzaamheid ervan rechtstreeks beïnvloedt, en ook hun aroma’s, kleuren en bruikbaarheid.

Beste Kaarsen: Onze selectie

Volgens de criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de ideale kaars voor je geval, dat wil zeggen, volgens het gebruik dat je eraan wilt geven en je behoeften in het algemeen, maken we een lijst van de beste 7 kaarsen op de markt, zodat je niet in de war raakt of je laat misleiden door een lage prijs of goede marketing.

Koopgids

Je zou kunnen denken dat het kiezen van de ideale kaars een kwestie is van de eerste die je ziet, de goedkoopste of degene die door de verkoper wordt aanbevolen, maar er zijn verschillende criteria waarmee je rekening moet houden, want kaarsen hebben verschillende betekenissen naar vorm, materiaal, kleur en andere factoren die je moet kennen.

Kaarsen zijn bijna overal een essentieel onderdeel van het verjaardagsritueel, en hebben een bijzondere betekenis, want men gelooft dat het vuur offergaven voorstelt en dat de rook ervan gebeden naar God zou voeren, dus wordt er een wens gedaan voordat de kaars wordt uitgeblazen. (Foto: Chalermphon Kumchai / 123rf.com)

Wat zijn kaarsen en wat zijn hun voordelen?

Een kaars is eenvoudigweg een lichtbron die bestaat uit een lont die door een dikkere staaf brandstof loopt, dat kan paraffine, vet of was zijn. Kaarsen hebben een zeer lange geschiedenis, waarvan de vroegste vermeldingen teruggaan tot 500 v.Chr.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele eeuwen later kaarsen mee geëvolueerd zijn met onze technologische ontwikkeling, tot op het punt waar ze hun vorm en nut behouden, alleen zonder dat ze een lont nodig hebben, want een elektrische kaars is per definitie nog steeds een kaars.

Wist je dat de Romeinen in 500 v.Chr. kaarsen maakten van talg? In China maakte men ze 300 jaar later met walvisvet, en in India werden ze gemaakt met gekookte kaneelwas voor gebruik in tempels.

Kaarsen hebben betekenissen volgens vele kenmerken, maar in sommige godsdiensten en geloven, zoals Feng Shui, worden ze gebruikt om elementen van het leven te vertegenwoordigen, zo staat de gele kaars voor rijkdom; ook aroma’s, zoals de geur van sandelhout, die gebruikt wordt om geld aan te trekken.

Voordelen
 • Ze helpen om sfeer te scheppen
 • Ze verbruiken geen elektriciteit (in het geval van gewone exemplaren).Ze geven sierwaarde
 • Ze worden geacht harmonie, rust en stressvermindering te veroorzaken
Nadelen
 • Ze kunnen brand veroorzaken
 • Ze kunnen brandwonden veroorzaken
 • Paraffinekaarsen geven zwart roet af, dat giftig en vervuilend is
 • Ze laten resten achter

Conventionele of elektrische kaarsen – waar moet je op letten?

Kaarsen zijn mee geëvolueerd met de ontwikkeling van onze technologie, wat niet verwonderlijk is, want het is een uitvinding die honderden jaren oud is, en behalve gewone kaarsen, die van brandbaar materiaal gemaakt zijn, zijn er tegenwoordig ook meer geavanceerde kaarsen te krijgen die met elektriciteit werken.

De belangrijkste verschillen tussen deze kaarsen liggen in het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, hun aroma’s en nutsvoorzieningen, want elektrische kaarsen zijn heel functioneel, maar voldoen niet aan sommige kenmerken die gewone kaarsen wel hebben, en omgekeerd. Hierna praten we meer over elk van hen.

Conventionele kaarsen, dat zijn de kaarsen die we altijd al kenden, een staaf brandstof met een lont erin, ze worden meestal het meest gebruikt om tradities als verjaardagen te vervullen, en ook voor esoterische of religieuze rituelen.

Het belangrijkste voordeel van deze kaars is dat ze niet afhankelijk is van elektriciteit om te werken, dus bij stroomuitval zijn we helemaal vrij om het thuis zonder verlichting te stellen, maar over het algemeen laten ze, afhankelijk van de soort kaars, resten achter, zijn ze erg snel op en wordt tot 30% van de totale kaars niet gebruikt.

Elektrische kaarsen daarentegen zijn een evolutie van gewone kaarsen, en bestaan in principe uit een cilinder, die het lichaam van de kaars is en binnenin een LED lamp heeft, om grotere ruimten te verlichten, een grotere duurzaamheid te verkrijgen en een meer kosteneffectieve lichtbron te verkrijgen.

Dit apparaat vervult niet enkele functies of voordelen die gewone kaarsen kunnen bieden, zoals aromatisch zijn, en ze hebben ook niet dezelfde invloed om sfeer te scheppen bij half licht, maar ze kunnen wel een mooi sierstuk zijn op bijvoorbeeld een bruiloft.

Conventionele kaarsen Elektrische kaarsen
Brandstof Talg, natuurlijke oliën, bijenwas, paraffine, o.a. Elektriciteit
Winstgevendheid In sommige gevallen wordt slechts 70% van de oorspronkelijke kaars gebruikt 100% van de kaars wordt gebruikt
Bijkomende functies Aroma’s, hoge sierwaarde, talkkaarszaad heeft medicinale kwaliteiten Waterdicht

Koopcriteria: Factoren waarmee je de verschillende modellen kaarsen kunt vergelijken en beoordelen

Kaarsen hebben verschillende kenmerken die kunnen variëren in kwaliteit, prijs en nut, dus is het belangrijk al deze factoren te kennen en er rekening mee te houden als je een keuze maakt voor een bepaald soort kaars:

 • Materialen of brandstoffen
 • Lichtopbrengst
 • Aroma’s
 • Kleuren
 • Bruikbaarheid

Materialen of brandstoffen

Conventionele kaarsen worden ingedeeld naar de materialen waaruit ze zijn samengesteld; dit komt vooral doordat dit hun brandstof is, zodat de duurzaamheid en de kwaliteit van de kaars ervan afhangt, en omdat het het zichtbare deel is, beïnvloedt het ook de esthetische afwerking en vermindert het de sierwaarde.

De meest voorkomende materialen waaruit kaarsen zijn samengesteld zijn:

Tallow. Het is een vet van dierlijke oorsprong, meestal afkomstig van runderen, maar ook van lammeren of ossen. Het smeltpunt van dit materiaal ligt tussen 42 en 45 ºC, wat betekent dat het snel smelt bij hoge temperaturen en dat de duur van deze kaars korter is.

De vetkaars heeft ook geneeskrachtige eigenschappen, want het is heel gewoon voor sporters om het te smelten en te gebruiken als crème voor kneuzingen of blauwe plekken, en het wordt ook gebruikt in de esthetica voor het wegwerken van puistjes, littekens en striae.

Natuurlijke oliën. Deze kaarsensoort wordt algemeen gebruikt voor aromatherapie, omdat ze gemaakt is van etherische oliën, wat aan deze kaarsen speciale kwaliteiten geeft, want het is een volkomen natuurlijke grondstof die aroma’s heeft, en elk daarvan heeft een specifieke betekenis.

Deze kaarsen hebben een onmiskenbaar voordeel en dat is dat het een natuurlijk product is, zodat het geen giftig afval, zwart roet produceert en niet schadelijk is voor de gezondheid of het milieu; bovendien is het smeltpunt lager, waardoor het aroma zich eerder kan verspreiden en een frissere en langer aanhoudende geur biedt.

Bijenwas. Dit materiaal of deze brandstof is volkomen natuurlijk, het bevat geen chemische derivaten van aardolie, waardoor het een volkomen schone en groene optie is; het smelt tussen 62 en 65 ºC, wat een koude verbranding oplevert die weinig rook uitstoot, zodat er geen roet of ander residu ontstaat dat vlekken rond de plaats van gebruik kan veroorzaken.

De bijenwas wordt rechtstreeks uit de honingraat van de bijen gewonnen, dat wil zeggen dat het een natuurlijke en hernieuwbare grondstof is, die in tegenstelling tot andere kaarsen een aangenaam aroma geeft en helemaal niet invasief is, en door de graad van versmelting een heldere en constante vlam geeft, waardoor deze kaars langer meegaat.

Paraffine. Dit materiaal wordt gemaakt van verzadigde koolwaterstoffen, d.w.z. het is een milieuvriendelijke en natuurlijke keuze. Het smeltpunt van dit materiaal varieert tussen 37 en 52 Cº, en als deze temperatuur overschreden wordt, wordt het materiaal vloeibaar en beweeglijk, waardoor de duurzaamheid afneemt.

Het plaatsen van sierkaarsen in huis geeft een vleugje harmonie aan de inrichting. (Foto:Olga Vyshnevska/Unsplash.com)

Lichtopbrengst

Het aantal kaarsen dat we nodig hebben om een ruimte te verlichten hangt af van het effect dat we eraan willen geven en van de grootte van de ruimte, want kaarsen kunnen, meer dan alleen licht geven, een half-licht sfeer scheppen om te romantiseren of sereniteit toe te voegen, dus moeten we duidelijk zijn over het effect dat we willen bereiken om te weten hoeveel we er nodig hebben.

Het is onnauwkeurig om de precieze lichtopbrengst van een gewone kaars te berekenen, want het is een wispelturige vlam die vaak in richting en kracht varieert; er moet een luminantiestudie naar de plaats gemaakt worden, want een totaal gesloten ruimte is niet hetzelfde als een andere waarin bijvoorbeeld natuurlijk licht binnenvalt.

Het vermogen van elektrische kaarsen kan echter berekend worden, omdat het een gloeilamp is, en dit wordt gemeten in lumen, een detail om rekening mee te houden bij het kiezen van de ideale kaars; om een idee te krijgen: een gemiddelde LED produceert 270Lm per vierkante meter, terwijl de zon tot 100.000Lm produceert.

Aroma’s

Een van de belangrijkste variaties die kaarsen kunnen hebben is hun aroma, en dat heeft een specifieke betekenis volgens de aromatherapie, een geneeswijze die gebaseerd is op het effect van aroma’s en geuren op het menselijk lichaam; enkele van de bekendste aroma’s zijn:

Jasmijn. Dit exotische en intense aroma wordt verkregen uit de bloemen met dezelfde naam, het is een van de bekendste omdat het ontspannend en kalmerend werkt; het is onmisbaar bij stress en spanning; deze essence wordt ook gebruikt voor thee en esthetische behandelingen.

Lavendel. Deze geur werkt ontspannend en kalmerend, ideaal voor gelegenheden of plaatsen waar stress, zorgen en bezorgdheid overheersen, want hij helpt om vrede, sereniteit en harmonie te bereiken. Lavendelbloem bevat essentiële oliën die zacht zijn voor de huid, dus is het een mogelijke aanvulling op schoonheidsbehandelingen.

Roses. Dit parfum activeert de creativiteit, het is ideaal voor kunstenaars, ontwerpers, fotografen en schrijvers, want het helpt energie op te wekken, innovatie te bevorderen en ideeën te scheppen, het aroma brengt lichamelijk en geestelijk welzijn en helpt de gedachten in evenwicht te brengen.

Lemon. Deze pittige geur komt van een van de meest vitaminerijke essences, die vitamine C, A en een beetje van de B bevat, in volgorde van hoeveelheid; het is ook nuttig om droefheid te voorkomen, een effectief antidepressivum.

Vanille. Dit aroma is zoet en aangenaam, brengt frisheid en vermindert stress, want het werkt kalmerend en is ideaal en onmisbaar voor de dagen dat we meer van slag zijn dan anders, het is ook een sensuele geur, aanbevolen voor momenten van intimiteit als stel, want het is een bekend afrodisiacum dat het libido verhoogt.

Kleuren

De kleuren die kaarsen kunnen hebben, hebben ook een grote variatie met verschillende betekenissen, en deze kunnen veranderen volgens geloofsovertuigingen of religies, maar over het algemeen verandert de voorstelling, maar niet de betekenis; enkele betekenissen van kaarsen volgens hun kleuren zijn:

 • Witte kaarsen. Deze kleur heeft de vibraties van alle andere kleuren, want ze is de conjunctie van al die kleuren; de witte kaars betekent innerlijke en omgevingszuiverheid, volmaaktheid. Reinig jezelf en maak je huis schoon met een witte kaars om van alle schadelijke energieën af te komen.
 • Rode kaarsen. Ze staan voor vuur, passie. Het zijn kaarsen om aan te steken als je een opkikker nodig hebt, je down voelt of een extra dosis energie nodig hebt. Ideaal om het vuur in een relatie te houden en ervoor te zorgen dat ze op ware en hartstochtelijke liefde berust.
 • Blauwe kaarsen. Het is de kleur van denken, intelligentie; als je niet weet welke beslissing je moet nemen, steek dan een blauwe kaars aan, evenzo als je je ongemakkelijk of van streek voelt, staat de blauwe kaars ook voor rust, harmonie en trouw.
 • Oranje kaarsen. Volgens het boeddhisme is dit de kleur van verlichting; het verbetert je optimisme, je stemming, je wil om te leven, ideaal voor mensen in depressie. Deze kleur staat voor creativiteit en seksualiteit.
 • Groene kaarsen. Deze kleur staat voor natuur, gezondheid, verandering, net zoals alles na de winter in de lente vol groen is en ons uitnodigt tot bloei, is deze kaars ook nuttig als je cycli wilt afsluiten en nieuwe stadia wilt beginnen.

Nut

De kaars is, ondanks dat ze een tamelijk oude uitvinding is en tegenwoordig in een technologisch geavanceerde maatschappij leeft, niet verdwenen, en is dat de kaars voor ons allemaal een emotionele herdenkingsbetekenis heeft van levenslicht, want ze is immens verbonden met talloze herdenkingsrituelen.

Een verjaardagsfeest is niet meer voor te stellen zonder kaarsen op de taart, bijvoorbeeld, naast meer alledaags gebruik zoals eenvoudige verlichting bij een stroomstoring; in religies dienen kaarsen vaak als eerbetoon en in Feng Shui dienen ze om energieën te veranderen, te verplaatsen en te transformeren.

Op spiritueel, mystiek en religieus gebied, maar ook op gebieden buiten deze geloven, hebben kaarsen veel toepassingen, en afhankelijk van het gebruik verandert de soort kaars, de manier waarop ze gebruikt wordt en de manier waarop ze bestudeerd wordt.

(Uitgelichte foto: maya23k / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies