Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Kachelventilatoren zijn erg in trek, vooral in de herfst en winter, als het vroeg kouder en donkerder wordt. Dus verheugen de mensen zich op een avond bij de warme open haard om gezellig te worden. Helaas duurt het even voor je de gevoelstemperaturen bereikt. De warme lucht stijgt eerst naar het plafond.

Met onze kachelventilator test 2023 willen we je helpen de beste kachelventilator voor jou te vinden. We hebben verschillende modellen met verschillende zwaartepunten geëvalueerd om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Belangrijk om te weten

  • Kachelventilatoren worden gebruikt om de warme lucht van een open haard gelijkmatig in de kamer te verdelen, zodat je sneller van de warmte profiteert.
  • In principe werken kachelventilatoren zonder externe stroombron en worden ze “geactiveerd” door de warmte van de open haard.
  • Je kunt een kachelventilator direct gebruiken zonder ingewikkelde montage-instructies. Je plaatst hem eenvoudig op je open haard. Het is echter belangrijk op te merken dat de ventilator achteraan geplaatst wordt, aan de kant van de kachelpijp.

Beste kachelventilator: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kachelventilatoren

Om de vele kachelventilatoren goed te kunnen vergelijken, hebben we verschillende criteria uitgezocht die we je hieronder willen voorleggen. Met hun hulp kun je de kachelventilatoren vergelijken die op je shortlist terechtgekomen zijn.

In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de afzonderlijke criteria en leggen we je uit wat belangrijk is:

Bedrijfstemperatuur

Een belangrijk kenmerk bij de aanschaf van een kachelventilator is duidelijk de bedrijfstemperatuur. Het geeft de temperatuur aan waarbij de ventilator begint te werken. De optimale bedrijfstemperatuur begint vaak bij 100 tot 120 graden Celsius.

Sommige kachelventilatoren werken pas bij ongeveer 70 graden Celsius, terwijl andere al bij 50 graden Celsius werken.

De aangegeven bedrijfstemperatuur heeft altijd betrekking op de oppervlaktetemperatuur van de haard, want de kachelventilator wordt door zijn warmte aangedreven.

Dit kan een probleem zijn voor kachels met natuurstenen bekleding, omdat zulke oppervlakken vaak niet zo heet worden. Kachelventilatoren werken het best op kachels met stalen bekleding.

Meet vóór de aankoop de oppervlaktetemperatuur van je fornuis om na te gaan of het heet genoeg wordt en welke temperaturen bereikt worden.

Dit zal je helpen bij het beslissen wat je later zult kopen.

Om een betere warmteverdeling te krijgen, ook als de kachelventilatoren langzamer draaien, worden de toestellen ver naar achteren geplaatst, zowel als dicht bij de kachelpijp.

Als de output van de ventilator te laag is, is het toch mogelijk een ander toestel op te stellen. Dit is vooral voordelig in grote, ruime kamers.

Afmetingen

De meeste kachelventilatoren zijn tussen de 12 en 24 centimeter hoog. Omdat de kachelventilator (op enkele uitzonderingen na) boven op de haard wordt geplaatst, is een kleinere ventilator onopvallender. Je moet er echter op letten dat de rotorbladen van de ventilator niet te klein zijn, anders zullen ze de lucht in de kamer niet goed verdelen.

Als je een kachelventilator koopt, moet je letten op de voet van de ventilator. Hij moet helemaal op de schoorsteen rusten en stevig staan. Alleen zo kan de warmte van de haard optimaal benut worden.

Materiaal

Merk op dat de bekleding van een haard erg heet wordt, en daarom is een hittebestendig materiaal een absoluut vereiste voor de kachelventilator. Daarom zijn de meeste ventilatoren van staal of aluminium gemaakt. Voor meer details over de absolute maximum temperatuurcompatibiliteit, zie de respectieve gebruiksaanwijzing van de toestellen.

Je kunt het beste voor gebruik controleren of de ventilator geschikt is voor je open haard.

Hoe werkt het

Een kachelventilator werkt meestal zonder elektriciteit uit het stopcontact. Het maakt gebruik van de thermo-elektrische aandrijving. Er zijn drie verschillende soorten aandrijving

  • Seebeck effect: Het Seebeck effect beschrijft de ontwikkeling van een spanning in een elektrische stroomkring met twee verschillende geleiders bij een temperatuurverschil op de contactpunten. In deze schakeling wordt het onderste deel (voorzien van thermokoppels) op de hete kachel geplaatst. Het bovenste deel staat op de koelere lucht. De kinetische energie in het onderste deel is hoger dan in het bovenste deel, waardoor de elektronen in de geleider zich meer verspreiden dan de koudere elektronen. Hierdoor ontstaat een onevenwicht.
  • Stirling motor: Dit type motor is een heetgasmotor. Het hoofdelement zijn twee cilinders. Ze zijn meestal gevuld met een gas (bv. helium). Dit gas wordt in een van de cilinders verwarmd door de warmte van het fornuis. De warmte-energie van de kachel wordt daarbij door thermodynamische effecten omgezet in kinetische energie. De zuigers worden door deze energie aangedreven en de ventilator ook.
  • Externe krachtbron: Bij een permanent geïnstalleerde haardventilator wordt bijvoorbeeld een externe krachtbron, een zogenaamde warmteverdeler, gebruikt. Deze stroombron gebruikt elektriciteit uit het stopcontact.

Als je haard niet zo heet wordt, is het aan te raden een kachelventilator met een Stirling motor te kopen. Dit wordt ook aangedreven door de warmte van de open haard. Ga vóór de aankoop na of de kachelventilator ook geschikt is voor je open haard, anders werkt hij niet goed.

In de meeste gevallen werkt een kachelventilator zonder elektriciteit omdat hij een Peltier element als aandrijving heeft. De rotorbladen van de kachelventilator draaien met behulp van (zelf opgewekte) elektriciteit, die ontstaat door het temperatuurverschil tussen het onderste deel van de ventilator en het bovenste deel.

Hiervoor is een haardoppervlaktewarmte nodig van ongeveer 70 graden Celsius. Als de onderkant van de kachelventilator deze warmte bereikt heeft, beginnen de rotatorbladen te draaien. Tegelijk koelen ze de bovenkant van het toestel om het temperatuurverschil in stand te houden.

Rotorbladen

Je vraagt je misschien af waarom er zo veel verschillende modellen zijn met verschillende aantallen rotorbladen. Over het algemeen zijn er kachelventilatoren met twee, drie, vier of zelfs meer bladen.

Het aantal rotorbladen hangt samen met de bedrijfstemperatuur/snelheid. Dit betekent dat een kachelventilator met veel propellers bij een lage snelheid meer lucht in de kamer verdeelt. Hoe meer rotorbladen, hoe lager de benodigde starttemperatuur.

Hoeveel lucht de kachelventilator per omwenteling verdeelt hangt ook af van de vorm van de schoepen.

Volume

Een gezellige avond bij het haardvuur mag niet verstoord worden door luide ventilatorgeluiden. Daarom is het belangrijk dat het apparaat stil werkt. De meeste kachelventilatoren werken bijna geruisloos.

Bij de aanschaf is het belangrijk te bedenken dat hoe meer rotatorbladen een kachelventilator heeft, hoe stiller hij wordt, en omgekeerd.

Kachelventilatoren: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over kachelventilatoren beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over kachelventilatoren.

Wat is een kachelventilator?

In de herfst- en wintertijd zijn veel kachels weer in gebruik. Ze verwarmen de kamer en scheppen een gezellige sfeer. Vlak voor de haard is het lekker warm, maar het duurt even voor de hele kamer echt warm is. Een kachelventilator zorgt ervoor dat de warmte van de open haard effectief gebruikt wordt.

Hij concentreert de warme lucht, die normaal eerst naar het plafond zou gaan, en blaast hem de kamer in. Daardoor is het niet alleen direct rond de haard warm, maar overal in de hele kamer.

Kachelventilatoren verrijken elke haardvuuravond met hun werkingswijze. (Image source: Sergei Solo / unsplash)

Een kachelventilator is een heel verstandige aanschaf. Hij verdeelt de warme lucht van de open haard over de hele kamer. De meeste toestellen zijn thermo-elektrische haardventilatoren, die werken met zelf opgewekte elektriciteit uit een Peltier element (een elektrothermische omvormer op basis van het Peltier effect).

Je kunt zowel op elektriciteitskosten als op brandstof besparen.

Het gebruik van een kachelventilator is heel zinvol, vooral bij het verwarmen van grote ruimten. Merk echter op dat het alleen werkt op open haard oppervlakken die heet genoeg worden.

Het is niet aan te bevelen een kachelventilator te gebruiken op een gemetselde schouw of op met speksteen beklede kachels, want de warmte-isolatie is in strijd met het werkingsprincipe.

Ben je een bezitter van een met speksteen beklede kachel of gemetselde schouw, dan hebben we hieronder alternatieven voor de kachelventilator op een rijtje gezet.

Hoe werkt een kachelventilator?

In de meeste gevallen werkt een kachelventilator zonder elektriciteit. De aandrijving is een Peltier element, waardoor het een thermo-elektrische ventilator is. De term “stroomloos” is maar gedeeltelijk juist, want de rotorbladen van de kachelventilator draaien met behulp van (zelf opgewekte) elektriciteit.

Een kachelventilator concentreert de warmte, zodat koude voeten in de winter snel opgewarmd zijn. (Image source: S-Wlocyk2 / pixabay)

Het wordt opgewekt door het temperatuurverschil tussen het onderste deel van de ventilator en het bovenste deel. Dit vereist een fornuiswarmte van ongeveer 70 graden Celsius. Als de onderkant van de kachelventilator deze warmte bereikt heeft, beginnen de rotatorbladen te draaien. Tegelijk koelen ze de bovenkant van het apparaat.

Zo wordt het temperatuurverschil in stand gehouden. Meer details worden beantwoord in de volgende vraag.

Welke soorten kachelventilatoren zijn er?

In het volgende laten we je kennismaken met de verschillende soorten kachelventilatoren en hun voor- en nadelen.

Type Voordelen Nadelen
Kachelventilatoren met Seebeck effect De mate van omzetting van warmte-energie kan verhoogd worden Slechts minimaal toepasbaar
Kachelventilatoren met Stirling motor De restwarmte kan gebruikt worden Opwekking van zeer grote hoeveelheden energie niet mogelijk

Welke alternatieven zijn er voor een kachelventilator?

Een kachelventilator is een verstandige aanschaf als je de warmte van de open haard beter in de kamer wilt verdelen. Maar, zoals reeds gezegd, werkt het niet op alle open haarden, omdat die niet heet genoeg worden voor de optimale bedrijfstemperatuur van een kachelventilator.

Type Beschrijving
Normale standventilator Je kunt een normale ventilator naast de open haard zetten, zodat hij de warmte van de open haard in de kamer verdeelt.
Plafondventilator De warme lucht die door de open haard wordt afgegeven, hoopt zich na enige tijd op het plafond op.

Als je nu op het idee komt om een gewone ventilator te gebruiken, zou dat een gedenkwaardige beslissing zijn.

De temperaturen op je schoorsteenmantel zijn veel te heet voor gewone ventilatoren met plastic behuizingen en plastic kabels. Deze kunnen smelten en ernstige schade veroorzaken!

Hoe installeer ik een haardventilator?

Je kunt hem direct gebruiken zonder ingewikkelde montage-instructies. Zodra het oppervlak van de kachel de vereiste minimumtemperatuur heeft bereikt, begint de ventilator automatisch te draaien. Je hoeft het apparaat niet aan te zetten, het werkt zelfstandig.

Als de oven afkoelt, draait de ventilator ook langzamer tot hij helemaal tot stilstand komt. Afhankelijk van het ontwerp wordt het toestel eenvoudig op de schoorsteen (1) geplaatst of aan de kachelpijp (2) bevestigd.

  1. Om dit te doen leg je hem eenvoudig op je open haard. Het is belangrijk op te merken dat de ventilator achteraan, opzij van de kachelpijp geplaatst kan worden. Op deze manier wordt zoveel mogelijk van de opstijgende warme lucht door de ventilator opgenomen en in de kamer geblazen. De onderkant van de ventilator moet zo plat mogelijk liggen, zodat ze gelijkmatig en zo veel mogelijk opwarmen.
  2. In deze vergelijking leerde je ook de variant kennen die direct aan de kachelpijp bevestigd wordt met behulp van een roestvast stalen pijpklem. Als je besluit dit apparaat te gebruiken, moet je de productspecifieke instructies volgen.

Een kachelventilator is dus heel gemakkelijk te installeren.

Welke invloed heeft de grootte van de kamer op de keuze van de juiste kachelventilator?

Voor een kleine kamer zal elk van de voorgestelde kachelventilatoren voldoende zijn. Voor een grotere kamer is het raadzaam meerdere ventilatoren tegelijk te gebruiken om de warmte beter te verdelen.

Kachelventilatoren helpen de warmte snel te verdelen, zelfs in grote kamers, om een hoog comfortniveau mogelijk te maken. (Image source: Klara Ozerova / 123rf)

Het is ook belangrijk dat de kachelventilator een groot contactoppervlak heeft, zodat hij zo veel mogelijk temperatuur van het hete oppervlak kan opnemen.

Conclusie

Met behulp van een kachelventilator wordt de warmte van de haard geconcentreerd en beter verdeeld in de kamer. Op gezellige avonden voor de open haard helpt het om de bank snel op te warmen. Hij is ook heel gemakkelijk te installeren en kan meteen zonder veel moeite gebruikt worden. Je kunt de kachelventilator direct gebruiken zonder ingewikkelde montage-instructies.

Alvorens te kopen is het belangrijk dat je nagaat hoe warm je haard zal worden en op grond daarvan afweegt welke kachelventilator voor jou het meest geschikt is. Je kunt onze suggesties raadplegen. Als je een grotere kamer hebt, is het aan te raden twee of meer kachelventilatoren te kopen. Zo bereik je een snelle verwarming van je woonruimte.

Beeldbron: dolgachov / 123rf

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies