Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Veel kattenbezitters genieten elke dag van de aanblik van hun kleine huisgenoot en maken menig ander jaloers op hun samenzijn. Maar ook katten moeten verzorgd worden. Behalve dierenartsbezoeken, het schoonmaken van de kattenbak enzovoort, speelt ook het voeren van de kat een grote rol.

Om je te helpen je weg te vinden op de grote markt voor kattenvoer en te weten waar je op moet letten, hebben we dit artikel gemaakt. We gaan in op de belangrijkste verschillen tussen kattenvoer en helpen je het beste kattenvoer voor jou en je kat te kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Kattenvoer is voedsel voor katten en is verkrijgbaar in verschillende soorten. Bij het kiezen van kattenvoer moet je kiezen tussen droogvoer en natvoer. Droogvoer is gemakkelijk te hanteren en lang houdbaar. Natvoer smaakt echter voor veel katten beter.
  • Ook de leeftijd van je kat speelt een grote rol bij de keuze van kattenvoer. Jonge katten hebben door hun groei meer energie nodig dan oude katten en hebben daarom een ander kattenvoer nodig. Senioren hebben heel weinig energie nodig en krijgen ook een speciale voeding.
  • Kattenvoer is ook verkrijgbaar in veel verschillende maten, vormen en smaken. Je moet uitzoeken welk kattenvoer je kat verkiest en hem dat voorschotelen. Om dit proces te vergemakkelijken kun je proefpakketten kopen. Als je eenmaal weet welk voer je kat lekker vindt, kun je het in grotere hoeveelheden kopen.

Beste Kattenvoer: Onze selectie

In het volgende gedeelte hebben we een lijst van de beste kattenvoerproducten samengesteld, ze beoordeeld en je een aanbeveling gegeven. We hopen dat dit je helpt bij je aankoopbeslissing.

Kattenvoer: koop- en beoordelingscriteria

Om het juiste kattenvoer voor je kleine medekat te vinden, moet je vóór het kopen de volgende punten in overweging nemen.

Om je te helpen precies te weten waar je naar moet zoeken, leggen we deze criteria meer in detail uit.

Leeftijd van de kat

De leeftijd van de kat speelt een grote rol bij de keuze van voedsel. Katten van verschillende leeftijden hebben verschillende hoeveelheden energie en voedingswaarden nodig. In de volgende tabel hebben we je een overzicht gegeven, zodat je weet welk voer geschikt is voor je kat.

Leeftijd soort voer
Vanaf 1 maand kittenvoer
Vanaf 1 jaar voer voor volwassen katten
Vanaf 7-10 jaar seniorenvoer

Hoewel kittens zich in de eerste maand voornamelijk voeden met melk, hebben ze veel energie nodig voor hun groei. Senioren daarentegen hebben minder energierijk voedsel nodig. Nu moet u weten naar welke leeftijdscategorie u op zoek bent.

Flavour

Net als wij mensen zal je kat niet elke dag hetzelfde voer willen eten als de dag ervoor. In het ergste geval kan je kat zelfs weigeren te eten. Trouwens, viervoeters hebben meestal ook een lievelingseten. De markt voor kattenvoer geeft je echter een enorme keuze aan allerlei smaken waaruit je je kat kunt kiezen.

Als je het nog niet weet, moet je uitzoeken wat de favoriete smaken van je kat zijn, zodat hij van zijn voedsel zal genieten. Als je niet helemaal weet wat je kat verkiest, is het een goed idee om proefverpakkingen van verschillende merken te kopen om de favoriet van je kat te vinden.

Soort voedsel

Er zijn veel verschillende soorten voedsel. Het basisonderscheid is dat tussen nat en droog voedsel. Beide soorten voer dienen meestal hetzelfde doel, maar de meeste katten geven de voorkeur aan natvoer. Droogvoer scoort punten omdat het goedkoper is, in grotere hoeveelheden gekocht kan worden en weinig rommel achterlaat.

Natvoer vraagt meer inspanning van jou als eigenaar, en het gaat lang niet zo lang mee als droogvoer. Door het verhoogde watergehalte is het ook niet zo energierijk als droogvoer. Natuurlijk kun je je kat beide voeren, wat we aanraden.

Verpakkingsgrootte

Als je eenmaal voor een bepaald voedingsmiddel gekozen hebt, speelt de verpakkingsgrootte een rol bij de aankoopbeslissing. Ook hier is er een grote variatie, van een paar gram voedsel als proefpakket tot voedselpakketten van enkele kilo’s.

Deze bijzonder grote XXL verpakkingen vind je vaak bij droogvoer. Als je kat een bepaald voer lekker vindt en niet wispelturig is in het eten ervan, kun je zonder aarzelen grotere verpakkingen in voorraad kopen. Deze hebben vaak een lagere prijs. Kleinere verpakkingen zijn geschikt voor katten die van een meer gevarieerde voeding houden, of als je niet zeker weet wat je kat graag eet.

Kattenvoer: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende gedeelte gaan we in op de meest gestelde vragen over kattenvoer, zodat je er alles over weet.

Welke soorten kattenvoer zijn er?

Kattenvoer kan op vele manieren gedifferentieerd worden. De belangrijkste criteria zijn echter de leeftijd van de kat of de vorm van het voer. Jonge katten hebben ander voedsel nodig dan senioren en er wordt onderscheid gemaakt tussen droog- en natvoer. Bovendien is kattenvoer ook verkrijgbaar in veel verschillende smaken, met evenveel verschillende ingrediënten.

Niet alle kattenvoer is even geschikt voor je kat – je moet altijd kijken naar de individuele behoeften van je viervoeter en zo (zo nodig met de hulp van een dierenarts) het ideale kattenvoer kiezen. Foto bron (SZ-Art_de / Pixabay)

Hoe vaak moet je kattenvoer verversen?

Net zoals je de kattenbakvulling verschoont, moet je natuurlijk ook het voer verschonen. Bij het beantwoorden van de vraag hoe vaak je het voer van je kat moet verversen, moet je onderscheid maken tussen droogvoer en natvoer.

Als je droogvoer geeft, kun je ’s morgens zonder aarzelen de voerbak van je kat vullen met het rantsoen van de dag, en je kat eet wanneer hij er zin in heeft. Bedenk echter dat zelfs als de kom leeg is, hij maar één keer gevuld wordt. In de regel leven katten vreedzaam met elkaar samen, maar pas op als een van je katten voedsel van de ander steelt, zodat iedereen voldoende voedsel krijgt.

Je moet het dagelijkse rantsoen natvoer over de dag verdelen en de kom minstens eenmaal ’s morgens en eenmaal ’s avonds vullen. Natvoer is niet lang houdbaar en moet minstens dagelijks weggegooid worden. Droogvoer kun je laten staan en de volgende dag weer aanvullen.

Hoe moet kattenvoer bewaard worden?

Terwijl droogvoer zonder aarzeling in een schaal of kast bewaard kan worden, moet natvoer in de koelkast bewaard worden als het eenmaal geopend is. Dit voorkomt dat het uitdroogt en beschermt het tegen vliegen. Als je je kat een tweede maaltijd wilt geven, kun je het eten direct opdienen. Het zou tot twee dagen houdbaar moeten zijn.

Wat als de hond kattenvoer eet?

Vaak hebben katteneigenaars andere huisdieren, vooral honden, die zich van tijd tot tijd aan de etensbak van de kat helpen. Als je hond dit ook doet, is het in het begin niet erg, zolang het maar niet de norm wordt. Je moet ervoor zorgen dat elk dier zijn eigen voedsel eet; als dat niet het geval is, moet je beginnen het dier aan zijn eigen voedsel te laten wennen.

Conclusie

Bij de keuze van het juiste kattenvoer spelen veel verschillende criteria een rol. Maar zoals meermalen in het artikel gezegd, is het nog steeds een levend wezen met zijn eigen geest en voorkeuren. Probeer dus met je kat uit wat het beste bij hem past en spaar geen kosten of moeite.

Om de juiste voeding te vinden is er een ruime keuze aan proefverpakkingen en daarna een even ruime keuze om je zoekactie te verfijnen. Probeer het samen uit tot je kat haar lievelingsvoer gevonden heeft. Dan kun je het regelmatig voor haar kopen.

(Omslagfoto: guvo59 / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies