Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

42Onderzochte producten

33Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

143Verzamelde opmerkingen

Throat tabletten zijn een beproefd geneesmiddel tegen keelpijn, hoesten, slikproblemen en mond- en keelontsteking. Keelpastilles bevatten verschillende actieve ingrediënten die de pijn kunnen helpen verlichten. Keelpastilles helpen je de dag door te komen, stimuleren het zelfgenezend proces van het lichaam en bevochtigen de slijmvliezen, waar de actieve ingrediënten zich kunnen ontvouwen en de bacteriële ziekteverwekkers bestrijden.

Met onze grote keeltablet test 2022 willen we je helpen de juiste keeltabletten te vinden. We hebben de plaatselijk verdovende keeltabletten vergeleken met de antiseptische (kiemdodende) keeltabletten en de antibiotische (tegen bacteriën) keeltabletten en noteerden de verschillen. We willen je helpen een beslissing te nemen, zodat je de juiste keelpastilles kunt kopen die het beste bij je passen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Keelpastilles zijn pijnstillers die gebruikt worden om ontstekingen van mond en keel te behandelen. Moeite met slikken is ook een van de onaangename symptomen die bij een verkoudheid horen.
 • Speciale voorzichtigheid is geboden bij kinderen en zwangere vrouwen, want keelpastilles lijken op het eerste gezicht niet gevaarlijk, maar kunnen toch gevolgen hebben voor hun gezondheid.
 • Er zijn plaatselijke verdovende keeltabletten, en ook antiseptische en antibiotische keeltabletten. Deze laatste zijn doeltreffender tegen bacteriën dan tegen virussen. Veel van de keeltabletten zijn vochtinbrengend en kunnen het slijmvlies beschermen.

Beste Keelpastilles: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je keelpastilles koopt

Wat doen keelpastilles?

Keelpastilles zijn een geneesmiddel dat je kunt gebruiken bij keelpijn, heesheid of als het mond- en keelgebied (bv. faryngeaal slijmvlies) ontstoken raakt. Een zere keel kan ook gepaard gaan met pijnlijk of ongemakkelijk slikken. In de meeste gevallen wordt keelpijn door virussen veroorzaakt, maar er zijn ook gevallen die door bacteriën worden veroorzaakt.

Keeltabletten brengen verlichting in mond en keel.

In deze gevallen moet je keelpastilles nemen om de symptomen te verlichten en genezing te bevorderen. Misschien ben je zanger of gebruik je je stem zo veel in je dagelijks leven dat je keel geïrriteerd en kriebelig aanvoelt Koude of droge lucht kan de slijmvliezen uitdrogen. Keelpastilles kunnen een goed middel zijn om dit tegen te gaan.

Hoe werken keelpastilles?

Keelpastilles worden gebruikt om je luchtwegen vrij te maken, slijm los te maken en pijn te verlichten. Ze hebben ook een antiseptische (kiemdodende) en ontstekingsremmende werking. Bovendien kunnen keelpastilles het getroffen gebied in de mond en keel verdoven en snel verlichting brengen.

Halstabletten-1

Thee is gezond bij verkoudheid en ontstekingen, want het bevordert het genezingsproces.
(Image source: unsplash.com / Kelly Sikkema

De slijmvliezen zijn bevochtigd en maken het veel gemakkelijker om te spreken en te slikken. Op deze manier kunnen keelpastilles je helpen om op een natuurlijke manier beter met het dagelijks leven om te gaan, want de symptomen verminderen en verdwijnen in het beste geval zelfs.

Welke keelpastilles helpen?

Er zijn een aantal keeltabletten van verschillende fabrikanten die bij de bovenstaande symptomen kunnen helpen. Vele hebben verschillende smaken, zodat je de smaak van je keuze kunt kiezen.

 • neo-angin
 • Anginosan
 • Dorithricitine
 • GeloRevoice
 • isla
 • Dolo-Dobendan
 • anginettes

Keelpastilles kunnen de symptomen helpen verlichten of de slijmvliezen bevochtigen, maar ze zijn geen geneesmiddel om je ontsteking snel te genezen. Veel water drinken is heel belangrijk om het zelfgenezend vermogen te ondersteunen.

Welke keeltabletten voor kinderen?

Er zijn speciale Junior keelpastilles voor kinderen, die geschikt zijn voor kinderen vanaf 2 jaar, maar meestal vanaf 6 jaar, als ze gecontroleerd op keelpastilles kunnen zuigen. Sommige zijn zelfs pas geschikt vanaf 12 jaar.

Om de keelpastilles aangenamer te maken, zijn ze er in verschillende smaken (ook voor volwassenen) die het meest geschikt zijn voor kinderen. Bovendien zijn de Junior Keelzuigtabletten ook suikervrij verkrijgbaar.

 • Dobensana Junior
 • neo-angin Junior
 • isla Junior
 • Emsillen keeltabletten voor kinderen

Halstabletten-2

Kinderen worden sneller ziek dan volwassenen. Daarom is bijzondere voorzichtigheid geboden, want kinderen zelf kunnen de ernst van de ziekte niet inschatten.
(Image source: unsplash.com / Aditya Romansa)

Bij kinderen moet je echter oppassen of het alleen om een milde keelpijn gaat of om roodvonk of tonsillitis. Let vooral op als je merkt dat je kind een verhoogde temperatuur heeft, voedsel vermijdt en kijk of er uitslag op de huid of de tong is.

Welke keelpastilles kan ik tijdens de zwangerschap nemen?

Als je zwanger bent of nog borstvoeding geeft, moet je niet zomaar naar keelpastilles grijpen voordat je je arts geraadpleegd hebt of de ingrediënten gecontroleerd hebt. De werkzame bestanddelen in sommige keelpastilles kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Wees ook voorzichtig met kruidenpreparaten.

Als je tijdens de zwangerschap toch keelpastilles wilt nemen, raden we je Isla Moos keelpastilles of Emser Pastillen keelpastilles aan. Toch moet je ervoor zorgen dat je de aankoop met je arts of apotheker bespreekt voordat je de keeltabletten inneemt.

Welke keelpastilles zijn geschikt voor diabetici?

Ben je diabeet en vraag je je af of er keelpastilles zijn die geschikt zijn voor jou?

Het antwoord daarop is ja. Bijna alle keelpastilles zijn suikervrij en geschikt voor diabetici.

Om het zoeken te vergemakkelijken, hebben we de keelpastilles voor diabetici in de volgende tabel opgesomd

 • Dobendan-Direct suikervrij
 • neo-angin suikervrij
 • anginettes suikervrij
 • Anginosan suikervrij
 • Emser pastilles suikervrij
 • Dorithricine suikervrij

Welke keelpastilles zijn veganistisch?

Als veganist wil je ook vegan keelpastilles nemen.

Hier zijn ze die als veganistisch geclassificeerd zijn

 • Dobendan Direkt suikervrij
 • Dolo-Dobendan
 • Dobensana Junior
 • Dobensana suikervrij

Voor andere keelpastilles raden we je aan contact op te nemen met de fabrikant of verkoper en de informatie te vragen, zodat je er 100% zeker van kunt zijn dat de keelpastilles veganistisch zijn.

Wat is de houdbaarheid van keelpastilles?

De keelpastilles zijn houdbaar tot de datum verstreken is. In het algemeen moeten ze 2 tot 3 jaar houdbaar zijn.

Wat is een alternatief voor keelpastilles?

Als je niet van keelpastilles houdt, zijn er keelsprays of -spoelingen die kunnen helpen. Je kunt ook paracetamol of ibuprofen gebruiken. Je moet de slijmvliezen in je keel vochtig houden door veel water te drinken en soms ook veel thee om een droge keel tegen te gaan.

Besluit: Welke soorten keelpastilles zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van keelpastilles met plaatselijke verdoving en wat zijn hun voor- en nadelen?

Lokaal verdovende keeltabletten verlichten de pijn, maar slechts voor korte tijd.

Je moet voorzichtig zijn met het innemen ervan, want ze kunnen bijwerkingen veroorzaken, zoals allergie.

Voordelen
 • Ontsmettingsmiddel
 • pijnstiller
Nadelen
 • Kan een allergie veroorzaken

Wat zijn de kenmerken van antiseptische (kiemdodende) keeltabletten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Antiseptische keeltabletten werken niet op diepere weefsellagen, maar alleen aan de oppervlakte, en kunnen niet zo goed helpen omdat ze de infectie niet kunnen bestrijden. Ze zijn echter nuttig voor bacteriën. Dit komt omdat een infectie berust op het feit dat ze uit virussen bestaat.

Voordelen
 • Helpen bij bacteriële infecties van mond en keel
 • Ontstekingsremmend
Nadelen
 • Werken niet bij een infectie

Wat zijn de kenmerken van antibiotische (antibacteriële) keeltabletten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Antibiotische keelpastilles zijn antibiotica die niet helpen bij infecties omdat ze niet werken op virussen. Ze helpen echter wel met bacteriën zodat ze zich niet verder vermenigvuldigen en helpen de bacteriën te bestrijden die in de mond en keel zitten.

Voordelen
 • Ontstekingsremmend
 • helpt bacteriën bestrijden
Nadelen
 • Werkt niet op virussen

Hier is een handleiding waarin je je eigen hoestdruppels kunt maken als je 100% zeker wilt weten welke werkzame stoffen erin zitten en als je natuurlijke middelen wilt gebruiken in plaats van chemische.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om keelpastilles te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke keelpastilles.

De criteria die je kunt gebruiken om keelpastilles te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Pijnstillend

Alle keelpastilles zijn pijnstillend omdat ze in de eerste plaats de ontsteking of pijn in de aangedane plek moeten verlichten en het slikken moeten vergemakkelijken.

Antibacteriële

Antibacteriële keeltabletten zijn antiseptische middelen en helpen niet bij verkoudheid door virussen. Ze helpen echter om bacteriën te bestrijden en pijn te verlichten. Ze verdoven de getroffen plek licht en bevorderen de genezing.

Ontstekingsremmend

Als je ontsteking hebt, wil je snel verlichting, en keeltabletten kunnen de ontsteking remmen zodat ze niet voortschrijdt. De meeste keelpastilles werken ontstekingsremmend.

Leeftijdsadvies

Bij het kopen van keelpastilles moet je letten op welke keelpastilles voor jou het meest geschikt zijn. Als je keelpastilles zoekt voor je kind, moet je er zeker van zijn dat ze geschikt zijn voor kinderen ouder dan 6 jaar. Er zijn ook Dorithricin keelpastilles, die vanaf de leeftijd van 2 en veel vanaf de leeftijd van 12 jaar ingenomen kunnen worden. Let altijd op de leeftijdsaanbeveling van de fabrikant of de aanbeveling van de arts.

Smaak

Om ervoor te zorgen dat de keelpastilles geen marteling worden, zijn ze in verschillende smaken verkrijgbaar. Er is keuze uit sinaasappel, wilde bes, citroen, aardbei, zoethout, citroen- en kersensmaak.

Suikervrij

Veel mensen vinden het niet prettig als keelpastilles suiker bevatten. Suikervrije keelpastilles zijn gezonder en smaken net zo goed als de keelpastilles met suiker. Vooral als je diabetisch bent of gewoon minder suiker in je leven wilt, zijn suikervrije keelpastilles daarvoor het beste.

Wetenswaardigheden over keelpastilles

Te veel keelpastilles – wat te doen?

Je kunt om de 2-3 uur tot 2 tabletten innemen. Dit betekent dat je tot 9 keer per dag van 2 keelpastilles zou kunnen nemen, wat neerkomt op 18 keelpastilles per dag.

Bovendien moet je niet alleen keelpastilles nemen, maar ook thee met honing, propolis, homeopathische gorgels zoals Salviathymol N Madaus druppels of aardappelkompressen.

Hoe gaan keelpastilles en alcohol met elkaar om?

Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe medicijnen en alcohol samengaan. Maar hoe zit het met keelpastilles en alcohol?

Halstabletten-3

Geneesmiddelen van welke soort dan ook mogen nooit samen met alcohol ingenomen worden, want dat is schadelijk en kan gevolgen hebben voor de gezondheid.
(Image source: unsplash.com / Thomas Kinto)

Kun je beide nemen? Als algemene regel geldt dat je medicijnen niet tegelijk met alcohol moet innemen, want dat kan bijwerkingen en gevolgen voor de gezondheid hebben. Als je ibuprofen neemt, raden we je aan er geen alcohol mee te mengen.

Ibuprofen tast het maagslijmvlies aan en in combinatie met alcohol kan het zelfs maagbloedingen veroorzaken. Geneesmiddelen die antibiotica bevatten kunnen zelfs de lever beschadigen als ze met alcohol gemengd worden. Paracetamol kan zelfs leverfalen veroorzaken.

Als de mond en keel ontstoken zijn, is het in het algemeen af te raden alcohol te nuttigen. Het immuunsysteem wordt nog meer verzwakt en zelfgenezing wordt vertraagd.

Er zijn geen interacties bekend bij het gelijktijdig innemen van keelpastilles en alcohol. Alcoholgebruik wordt echter afgeraden om de hierboven genoemde redenen.

Allergie in het geval van keelpastille oplossing?

Als je last krijgt van allergieën bij het innemen van keelpastilles, moet je onmiddellijk je huisarts, dermatoloog of allergoloog raadplegen. De dokter zal dan proberen de allergietrigger te vinden en je een alternatieve oplossing aanbieden of andere keelpastilles aanraden.

Je merkt een allergie niet per se meteen. Het kan ook uren, dagen of weken later verschijnen. De meest voorkomende allergische reactie is op de huid. De meest voorkomende allergische reactie is op de huid, waar meestal onaangename jeukende uitslag en roodheid ontstaat. Soms kan een allergie ook tot uiting komen in ademhalingsproblemen of problemen met de bloedsomloop.

Conclusie: Zodra je merkt dat er iets mis is, raadpleeg je zo snel mogelijk een arts die je vertrouwt en leg je met hem of haar alle verdere procedures uit.

Beeldbron: Samborskyi/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies