Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

74Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

146Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Keepershandschoenen test op 2022. Hier stellen we alle keepershandschoenen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste keepershandschoenen voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je keepershandschoenen koopt.
De belangrijkste informatie in het kort

 • Keepershandschoenen zijn er als handschoenen met buitennaad, handschoenen met binnennaad en handschoenen met rolvinger.
 • Er zijn keepershandschoenen voor specifieke ondergronden en omstandigheden. Keepershandschoenen voor kunstgras en keepershandschoenen voor natte omstandigheden zijn er maar twee van.
 • Goed onderhoud garandeert duurzaamheid en een lange levensduur. Zorg dus goed voor je keepershandschoenen.

Keepershandschoenen: Onze selectie

Adviseur: Vragen die je jezelf moet stellen voor je keepershandschoenen koopt

Wat zijn keepershandschoenen en waarom moet je ze gebruiken?

Keepershandschoenen zijn het belangrijkste uitrustingsstuk voor een keeper, nog vóór de onmisbare voetbalschoenen. Het zijn speciaal voor voetbal gemaakte handschoenen. Ze zijn ontworpen om het vasthouden en vangen van de bal gemakkelijker te maken. Ze maken ook dat de bal minder snel wegglijdt. Ze zijn ontworpen om de handen te beschermen. Elke aspirant-keeper zou een paar moeten aanschaffen.

Keepershandschoenen zijn het belangrijkste gebruiksvoorwerp van een keeper. Ze helpen hem de bal beter vast te houden en zijn handen te beschermen. (Beeldbron: pixabay.com/ flooy)

Wat is er speciaal aan keepershandschoenen ?

Keepershandschoenen bieden zeer goede steun bij het vasthouden van ballen. Het materiaal is een van de belangrijkste factoren. Het moet robuust zijn en een goede grip hebben. De backhand bestaat uit een klevend schuim, gemaakt van latex, synthetische latex en andere bestanddelen. Materiaalmengsels kunnen variëren, afhankelijk van het model. Vaak vind je gaas in de handschoen, dat de luchtcirculatie bevordert. Elk soort mengsel heeft zijn eigen eigenschappen.

Bijvoorbeeld, zachte handschoenen hebben een goede grip maar slijten snel. Om de perfecte handschoen en je eigen voorkeuren te vinden, helpt het vaak alleen maar om ze uit te proberen. Met de tijd zul je weten waar je naar moet zoeken. In de regel moeten de binnenkanten zacht en dempend zijn, maar hard genoeg om robuust te zijn en niet te slijten. Het materiaal mag de bewegingsvrijheid niet beperken en moet als bescherming dienen.

Let bij het kopen goed op het materiaal. Sommige materialen zijn schadelijk voor de gezondheid. Dit is vooral belangrijk bij het kopen van goedkope keepershandschoenen.

Keepershandschoenen zijn er in veel verschillende maten. De volgende tabel geeft slechts ruwe waarden. Deze kunnen variëren naar gelang de fabrikant. Daarom is het belangrijk vooraf de maten bij de fabrikant te controleren of verschillende maten uit te proberen om er zeker van te zijn dat de keepershandschoenen passen.

Handbreedte Handschoenmaat
4,5-5,1 cm 4
5,1-5,7 cm 5
5,7-6,3 cm 6
6,3-6,9 cm 7
6,9-7,5 cm 8
7,5-8,1 cm 9
8,1-8,7 cm 10
8,7-9,3 cm 11
9,3-10 cm 12

Keepershandschoenen met fingersave koop je best in een halve maat groter.

Veel handschoenen hebben een uitzetvoeg tussen de duim en de wijsvinger. Dit is heel belangrijk want het voorkomt scheuren op dit punt. Is het er niet, dan neemt de kans toe dat je handschoenen snel stuk gaan. Het is gemaakt van elastisch materiaal. Deze kleine verbinding heeft een groot effect en verlengt de levensduur van de keepershandschoen drastisch. Het verband is ook heel belangrijk.

Een keepershandschoen moet strak om de pols passen. De handschoen moet altijd een elastisch verband hebben. Veel merken hebben hun eigen versies van verbandmiddelen. De nadruk ligt vooral op polsbescherming, comfort en stabiliteit. Als het om sluitingen gaat, zijn er ook veel variaties. De sluiting is een lange, elastische band die met klittenband aan het verband bevestigd wordt en zo de handschoen aan de pols vastmaakt.

Wist je dat de topkeepers meestal op maat gemaakte handschoenen hebben, die van zeer hoge kwaliteit zijn? De modellen die je in sportwinkels kunt kopen hebben vaak niets gemeen met het origineel van je idool – ze lijken alleen erg op elkaar.

Het is mogelijk de riem heel individueel aan te spannen, afhankelijk van je behoeften. In de meeste gevallen wordt de sluiting eenmaal om de pols gewikkeld.

Keepershandschoenen met fingersave

Fingersave is een in de handschoen geïntegreerde bescherming die de vingers moet beschermen. In de backhand zijn speciale vingerbeschermers verwerkt. Ze zijn beweeglijk in de ene richting en verstijven in de andere. Dit betekent dat je een vuist kunt maken, maar dat je vingers niet naar achteren kunnen buigen.

De vingerbeschermers kunnen vaak afzonderlijk van de handschoen worden losgemaakt. Het risico op verwondingen is natuurlijk drastisch verminderd en deze keepershandschoenen zijn goed voor mensen die verzwakte vingers hebben of die net gewond zijn geraakt aan één hand.

Keepershandschoenen met fingersave voorkomen blessures, maar beperken de mobiliteit en het gevoel voor de bal.

Vooral als je als keeper wilt beginnen, zijn ze een goede keus. Ze beschermen de ongetrainde handen, vooral van kinderen, en geven een gevoel van veiligheid. Dat is belangrijk en daarom is het niet verkeerd om ze te gebruiken. Als je ze echter niet gebruikt, zul je de handspieren steeds meer trainen en uiteindelijk is geen bescherming meer nodig.

Als je vanaf het begin met fingersave speelt, zullen je handen niet zo goed getraind worden. Handschoenen met fingersave maken je hand minder soepel en geven je minder gevoel voor de bal. Daarom zijn keepershandschoenen zonder fingersave beter. Het is het beste om vanaf het begin met gewone keepershandschoenen te trainen en de vingerbescherming alleen in geval van nood te gebruiken.

Hoe moeten keepershandschoenen passen?

Keepershandschoenen moeten je zo passen dat je de bal goed aanvoelt en een goede grip hebt. Afhankelijk van de fabrikant variëren de maten enigszins en je moet goed opletten om geen handschoenen te kopen die te klein of te groot zijn. Daarom moet je van tevoren op internet kijken.

De meeste fabrikanten bieden hun eigen maattabellen aan. Als je vingers de punt bereiken, zijn de handschoenen te klein. Daar moet altijd een beetje ruimte zijn. Het is ook belangrijk dat de handschoen niet wegglijdt.

Het moet goed om je hand en pols passen. Binnenzoom en rolvinger handschoenen moeten strak zitten, terwijl de buitenzoom handschoenen wat lucht mogen hebben.

Om de juiste maat voor keepershandschoenen te bepalen, moet je je hand meten. Neem een meetlint of liniaal en meet je handpalm van de knokkel van je wijsvinger tot de knokkel van je pink. Je kunt dan het resultaat gebruiken om in de maattabel te zien welke maat je nodig hebt.

Hoeveel kosten keepershandschoenen?

Keepershandschoenen zijn er in verschillende kwaliteiten, maten en voor verschillende leeftijdsgroepen. Dit betekent dat de prijzen sterk kunnen variëren. Je kunt goedkope versies krijgen voor zo weinig als 5 tot 10 euro, terwijl dure rond de 100 euro kunnen kosten. Sommige exclusieve modellen kunnen zelfs meer dan 300 euro kosten. Als keeper moet je niet op de verkeerde plaats geld sparen. Goede keepershandschoenen verbeteren niet alleen je prestaties, maar beschermen ook je handen tegen verwondingen.

Als de kwaliteit slecht is, breng je jezelf in gevaar. Ook de afwerking lijdt eronder en ze gaan sneller stuk. Het is beter om een goed paar te hebben dan steeds nieuwe te moeten kopen. Een goede optie is het kopen van restanten of uit productie genomen modellen. Je kunt er veel geld mee besparen, maar toch goede keepershandschoenen krijgen. Je hoeft niet de duurste keepershandschoenen te hebben, maar het is wel heel belangrijk dat ze van goede kwaliteit zijn.

Waar kun je keepershandschoenen kopen en welke merken zijn er verkrijgbaar?

Je kunt keepershandschoenen ter plaatse kopen in een warenhuis of sportwinkel. Het voordeel is dat je ze meteen kunt passen. Je kunt ook het personeel om hulp vragen en goede raad krijgen. De keuze is echter vaak niet zo groot. Kopen op het internet is natuurlijk ook een optie.

De keuze is enorm en je kunt veel vergelijken. Het nadeel is dat je nooit weet of de keepershandschoenen echt passen. Daarom zijn beoordelingen en tests van klanten belangrijk. Ze vertellen je of de kwaliteit en het vakmanschap goed zijn. Je kunt ook nagaan of de handschoenen te groot of te klein zijn. Deze merken bieden keepershandschoenen aan:

 • Adidas
 • Uhlsport
 • Nike
 • Derbystar
 • Erima
 • Reusch
 • Jako
 • Puma
 • Fila
 • Umbro
 • Josef Fischer
 • Hommel
 • Titan
 • Under Armour

Keepershandschoenen voor specifieke ondergronden?

Er zijn keepershandschoenen voor specifieke ondergronden. Op kunstgras zijn de omstandigheden bijna identiek aan die op een grasveld. Bij gebruik op kunstgras slijten keepershandschoenen veel meer door de eigenschappen van het gras. Het klevende schuim van deze keepershandschoenen is harder en bestaat uit een ander mengsel. Dit geeft minder schaafwonden en de handschoenen gaan langer mee. De grip van de handschoenen lijdt er echter onder. Bovendien vermindert het materiaal alleen de slijtage, maar kan die niet helemaal voorkomen.

Het is aan te raden om op kunstgras gewone keepershandschoenen te gebruiken. Handschoenen voor sintelvelden lijken erg op keepershandschoenen voor kunstgras. Ook hier ligt de nadruk op het verminderen van schuring en het optimaliseren van de duurzaamheid en stevigheid van de handschoenen. Keepershandschoenen voor binnen zijn lichter dan de gewone versies. Ze laten ook de lucht beter circuleren. Zo worden je handen niet te warm in de warme zaal en kunnen ze ademen. Het materiaal is meestal ook harder om schuren te voorkomen.

De meeste keepershandschoenen zijn ontworpen voor gebruik op gras. Voor andere oppervlakken zijn andere handschoenen nuttig. (Foto: picselweb / pixabay.com)

Keepershandschoenen in de regen?

Als het regent of het gras nat is, veranderen de omstandigheden bij het voetballen. De bal wordt glibberiger en moeilijker voor de keeper om te vangen. Bovendien worden je handschoenen nat. Daarom zijn er speciale keepershandschoenen die ontworpen zijn voor gebruik in de regen. Deze handschoenen hebben een waterafstotende bekleding, ook wel “Aquasoft” of “Aquatech” genoemd. Het speciale kleefschuim absorbeert het regenwater en herstelt zo de goede grip.

Ulrich GreifenbergAanbevelingen voor keepershandschoenen
Keepershandschoenen moeten voor gebruik altijd vochtig gemaakt worden. Dit geeft het klevende schuim meer grip. (Bron: sport-greifenberg.de)

Hoeveel keepershandschoenen heb je per seizoen nodig?

Keepershandschoenen zijn voortdurend in gebruik. Dat kan tijdens de training of in het spel zijn. Afhankelijk van het verloop van het spel worden ze veel of juist minder belast. Maar de belasting heeft zijn gevolgen en keepershandschoenen hebben een relatief hoge slijtage. Het kleefschuim op het vangoppervlak schuurt er betrekkelijk snel af.

Zacht klevend schuim heeft een bijzonder hoge slijtvastheid, en daarom gaan zelfs dure producten niet langer mee dan goedkopere. Soms scheuren ook de naden. Als je twee keer per week traint en in het weekend een wedstrijd speelt, kun je 2 tot 3 paar per seizoen verwachten. Hoe meer je speelt en traint, hoe meer slijtage je zult hebben. Als de intensiteit van het spel regelmatig erg hoog is, kan het aantal nog meer oplopen.

Verzorging en reiniging van keepershandschoenen

Als je eenmaal je geld in nieuwe keepershandschoenen geïnvesteerd hebt, wil je zeker dat ze zo lang mogelijk meegaan. Het verzorgen en schoonmaken van keepershandschoenen is daarbij een belangrijk aspect. Door dat te doen kun je de levensduur van je handschoenen enige tijd verlengen en misschien besparen op vervangingen.

Je moet je keepershandschoenen na gebruik altijd met water schoonmaken. Indien nodig kan een handschoenreiniger gebruikt worden. Als je een borstel gebruikt, zorg er dan voor dat die niet te hard is. Harde borstels kunnen het materiaal beschadigen.

Was je handschoenen nooit in de wasmachine. Het materiaal verdraagt de hitte niet. Bovendien sluit het wasmiddel de poriën en verslechtert de grip.

Daarna moet je ze in de frisse lucht laten drogen. Zet ze niet op de verwarming of op een erg zonnige plaats. Het materiaal verdraagt de sterke hitte niet en wordt poreus en bros. Laat ze ook niet in de zak drogen, want dan kunnen ze verkleuren. Ook als je ze niet schoonmaakt, moet je ze laten drogen, want de handschoenen absorberen zweet. Hierdoor zullen ze na een tijdje een sterke zweetgeur ontwikkelen. Lucht ze regelmatig uit.

Bevochtig je keepershandschoenen regelmatig voor en tijdens wedstrijden of trainingen. Dit verbetert de grip. Als je keepershandschoenen na het wassen nog steeds stinken, is er een trucje. Na het drogen kun je een klein theezakje in de handschoen doen. Laat het erin zitten tot het volgende gebruik en de handschoen zou een lekkere geur ontwikkeld moeten hebben.

Er zijn geen keepershandschoenen die niet stinken.

Hoe krijg ik mijn keepershandschoenen weer grip?

Keepershandschoenen blijven plakken door het materiaal. Als ze goed verzorgd worden, zou je geen verlies van grip moeten merken. Als ze niet goed blijven plakken, is erop spugen of bevochtigen met water vaak voldoende om ze weer te laten grijpen. De handschoenen blijven dan weer optimaal plakken.

Als je keepershandschoenen ouder zijn en hun grip verloren hebben, hebben ze waarschijnlijk al het einde van hun levensduur bereikt. Dat betekent echter niet dat je ze niet nog wat langer kunt gebruiken.

Keepershandschoenen moeten regelmatig schoongemaakt worden. Dat is de enige manier waarop ze het uithouden. (Beeldbron: pixabay.com /robci95)

Er zijn bepaalde sprays die de hechting kunnen vergroten. Je sprayt deze op je handpalm, wrijft ze in en laat de handschoenen een tijdje rusten. Dan blijven ze weer een tijdje plakken. Het effect is echter niet echt langdurig en vroeg of laat zul je nieuwe keepershandschoenen moeten aanschaffen.

Besluit: Welke soorten keepershandschoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten keepershandschoenen:

 • Keepershandschoenen met buitennaadse snit
 • Keepershandschoenen met binnennaad gesneden
 • Keepershandschoenen met rolvingeruitsparing

Keepershandschoenen zijn er in vele varianten en uitvoeringen. Ze verschillen in hun snit en hebben dus verschillende kenmerken. In het volgende deel laten we je zien wat de verschillende soorten onderscheidt.

Wat onderscheidt keepershandschoenen met een uitwendige naadsnede en wat zijn de voordelen en nadelen?

Dit is de klassieke snit en hij komt veel voor. De naden zijn buiten en zichtbaar. Andere namen zijn Flat Cut, Positive Cut, Contact Maximizer en Expanse Cut. Dit type biedt een groot vangoppervlak en veel ruimte tussen de vingers. Vooral het klevende schuimoppervlak van de handschoen is erg groot. Tussen de vingers hebben ze meestal vliezen die lijken op gevlochten vingers.

Voordelen
 • Groter vangoppervlak
 • Veel ruimte tussen de vingers
 • Plakschuim is groter
Nadelen
 • Brede snede
 • Balbehandeling moeilijker
 • Mobiliteit en gevoel voor de bal beperkt

De handschoen met buitennaad is iets wijder uitgesneden. Hij zit heel losjes. Dit kan tot problemen leiden bij het hanteren van de bal. Mobiliteit en gevoel voor de bal zijn ook wat beperkt.

Wat onderscheidt keepershandschoenen met binnenbeenuitsnijding en wat zijn de voor- en nadelen?

Met de binnenbeenuitsnijding zijn de naden aan de binnenkant en niet zichtbaar. Het wordt ook wel inseam snit, negatieve snit of surround snit genoemd. De strakkere pasvorm heeft een strakkere pasvorm tot gevolg. Dit verbetert de handelbaarheid en geeft je een beter gevoel voor de bal. De lagen zitten hier aan de binnenkant van de handschoen en zorgen, afhankelijk van het materiaal, voor comfort, betere ventilatie of betere balcontrole.

Voordelen
 • Strakkere pasvorm
 • Beter balgevoel
 • Strakkere pasvorm
Nadelen
 • Kleiner vanggebied
 • Minder schokabsorptie

Helaas komt met de strakkere snit ook een kleiner vangoppervlak. Er is ook maar een klein luchtkussen tussen de hand en de handschoen, wat leidt tot minder schokabsorptie.

Wat onderscheidt keepershandschoenen met een rolvingeruitsnijding en wat zijn de voordelen en nadelen?

De rolvingersnit is een heel nieuwe vorm van keepershandschoen die pas de laatste jaren populair is geworden. Het is vooral populair in Groot-Brittannië. Andere namen zijn de Gunn Cut, Rollfingers of Rolled Fingers.

Voordelen
 • Bijzonder goede demping
 • goed gevoel voor de bal
 • strakke pasvorm
Nadelen
 • Kleiner vangoppervlak

Het heeft geen naden meer op het vangoppervlak. Het kleefschuim wordt om de vingers gerold en direct verbonden met het materiaal van de achterhand. Dit type handschoen biedt een bijzonder goede demping. Hij sluit goed aan en biedt ook een goed gevoel voor de bal. Het vangoppervlak is iets kleiner en komt niet in de buurt van de aan de buitenkant uitgesneden keepershandschoen.

Wetenswaardigheden over keepershandschoenen

Wat is een keeper?

De keeper is de meest verdedigende speler in het voetbal. Hij bewaakt het doel en komt, in de meeste gevallen, het strafschopgebied niet uit. Hij is de enige speler die de bal mag oprapen. Hij mag dat echter alleen doen in het zestien meter gebied.

Zijn voornaamste taak is te voorkomen dat er doelpunten worden tegengehouden. Keepers dragen een speciaal tricot, een lange broek en hebben keepershandschoenen. Om je te helpen de keeper beter in te delen, tonen we je de verschillende positiegroepen in het voetbal in de volgende tabel:

Positiegroep Speloriëntatie Beschrijving
Doelman Zeer defensief De doelman bewaakt zijn eigen doel. Hij blijft meestal in het doel en probeert schoten van tegenstanders te blokkeren met behulp van zijn handen of voeten. Hij is ook de enige speler die zijn handen mag gebruiken (in het strafschopgebied).
Verdediging Verdediging De verdedigers spelen voor de keeper en helpen hem bij het verdedigen van zijn eigen doel. Af en toe doen ze mee met het aanvallende spel. Hun voornaamste taak is echter te voorkomen dat aanvallers van de tegenpartij doelpunten kunnen maken.
Middenveld Verdedigend/Offensief Middenvelders hebben zowel een verdedigende als een aanvallende rol. Aan de ene kant moeten ze de verdediging ondersteunen als de tegenstander aanvalt. Aan de andere kant spelen ze naar de aanvallers als die balbezit hebben, om doelkansen te creëren.
Aanval Zeer aanvallend Het hoofddoel van aanvallers is doelpunten maken. Daarom staan ze vooral op de helft van de tegenstander en zijn ze erg aanvallend in hun speelstijl.

Speciale regels voor de keeper

De keeper mag de bal met zijn hand in het strafschopgebied spelen, zolang de bal niet van zijn eigen speler komt. Als de bal van de eigen speler komt en hij neemt hem in zijn hand, veroorzaakt hij een indirecte vrije schop. De keeper moet ook na zes seconden een opgepikte bal spelen.

Bij het nemen van een strafschop mag hij zich op de lijn bewegen, maar hem niet verlaten. Als de keeper geblesseerd is, wordt het spel stilgelegd tot hij weer kan spelen of tot hij gewisseld is. Als de keeper te vaak gewisseld is of uit het veld gestuurd is, moet een veldspeler in het doel gaan staan.

Geschiedenis van keepershandschoenen

De Brit William Sykes vond in 1985 keepershandschoenen uit en vroeg er patent op aan. Maar het duurde even voor ze voor het eerst het voetbalveld opkwamen.

Keepershandschoenen zijn er al heel lang, maar ze worden nog niet zo lang gebruikt. (Beeldbron: pixabay.com / zerpixelt)

Meer dan 55 jaar later was de Argentijn Amadeo Carrizo de eerste keeper die handschoenen gebruikte tijdens een wedstrijd. Hij was daarin alleen. Dit zou nog een paar jaar het geval blijven. Pas in 1970 werden keepershandschoenen populair. Sindsdien is er veel gebeurd en zijn de handschoenen sterk geëvolueerd.

Vroeger speelde men met eenvoudige beschermende handschoenen of helemaal zonder handschoenen.

Foto bron: pixabay.com / Phillip Kofler

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies