Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Welkom bij onze grote kelnersmes test 2022. Hier stellen we alle kelnersmessen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste kelnersmes voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een kelnersmes wilt kopen.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Een kelnersmes is een praktische en veelzijdige metgezel waarmee je gemakkelijk en elegant kurken en kroonkurken van flessen kunt verwijderen. Het kleine mesje wordt gebruikt om plastic van verzegelde flessen te verwijderen.
 • Je kunt kiezen tussen eenvoudige kelnersmessen, sommeliersmessen en laguiole messen. Afhankelijk van het type zijn er verschillende voor- en nadelen voor de gebruiker.
 • Bij de keuze van een kelnersmes moet je rekening houden met criteria als het materiaal van het heft, de ergonomie, de lengte, de spindel, het hefboomsysteem, de prijs en de accessoires die bij de set geleverd worden.

Beste Kelnersmes: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kelnersmes koopt

Wat zijn de voordelen van een kelnersmes?

Zoals je gemakkelijk kunt zien aan de hierboven opgesomde nadelen van de kurkentrekkers, liggen de voordelen van het kelnersmes duidelijk in de esthetiek en de elegantie waarmee de fles wijn geopend kan worden.

Geen van de alternatieve ontkurksystemen kan op dit gebied een kaarsje ophouden tegen het kelnersmes. Bovendien zijn bijna geen van de andere systemen zo liefdevol en kunstig gemaakt als een van de duurdere kelnersmessen.

Voor gebruik in de professionele sector overtuigt het kelnersmes door zijn vormgeving. Door het klapmechanisme kan dit sommelierswerktuig elegant aan het schort geklemd worden en is met een handomdraai klaar voor gebruik en zeer mobiel.

Bij het hanteren wordt het slimme ontwerp aangevuld met de uitgekiende ergonomie, zodat een toestel ontstaat dat het openen van de wijnfles niet alleen mooi laat lijken, maar ook slechts een minimum aan inspanning vraagt.

Zo blijft de elegantie die bij een goede fles wijn hoort altijd bewaard. Bovendien wordt het kelnersmes ook beschouwd als een universeel wapen in de barruimte, want behalve het mes en de spil is er meestal ook een doplifter in verwerkt om bierflesjes te openen.

Een kelnersmes is heel praktisch en een alleskunner. Het wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals het openen van bier- en wijnflessen of het verwijderen van aluminiumfolie capsules.

Natuurlijk kom je een kelnersmes het meest tegen in de horeca. Door zijn positieve eigenschappen en voordelen ten opzichte van klassieke kurkentrekkers, wordt hij beschouwd als het standaard gereedschap van elke kelner.

Afhankelijk van het etablissement zul je ook merken dat de kwaliteit van het gereedschap van de kelner verandert. Als je hier in de toekomst op let, heb je ook een goede indicatie van hoe belangrijk de wijnkeuze in het betreffende restaurant of bar is.

Natuurlijk geldt thuis hetzelfde. Als je een wijnkelder hebt of veel waarde hecht aan een meer chique wijnselectie, zul je je wijnen zelden openen of aan je gasten presenteren met een eenvoudige kurkentrekker. Volgens Stefan Forster van der-weinmakler.de is het motto: “Een goede wijn begint met het openen van de fles

Hoe kun je een professioneel kelnersmes herkennen?

Een kelnersmes voor professioneel gebruik is meestal te herkennen aan de waarde van de afzonderlijke onderdelen.

Het heft

Het heft is ofwel van zeer hoogwaardig roestvrij staal, ofwel van een uitgezochte houtsoort (bij dure kelnersmessen vaak ook van kostbaar hout), ofwel van hoorn.

Het grootste voordeel van roestvast stalen handvatten is dat ze zeer hygiënisch zijn, wat ze zeer geschikt maakt voor de horeca. Een nadeel is echter het gebrek aan grip. Zodra je handen nat worden, is er een groot risico op uitglijden.

Daarom zijn houten handvatten ook heel geschikt. Door gebruik te maken van houtsoorten van hoge kwaliteit, zoals jeneverbeshout, olijfhout of wijnstokhout, zien ze er enerzijds heel edel uit en hebben ze anderzijds een zeer goede greep. Je moet deze kelnersmessen bij het wassen echter beschermen tegen te veel water, want dat zal hun levensduur sterk schaden.

Hoorn handvatten zijn erg populair. Het is harder en zwaarder dan hout, maar ziet er net zo elegant en hoogwaardig uit. Het is ook even gemakkelijk hygiënisch schoon te houden als roestvrij staal en voelt aangenaam grijpbaar en veilig aan, zelfs met iets nattere handen. Op het gebied van kelnersmessen is het een van de beste materialen.

Als je veel met vocht werkt, waarbij het kelnersmes vaak nat kan worden, is het een goed idee om een kelnersmes met goede slipweerstand te kopen.

De spil met ziel

Een andere belangrijke aanwijzing voor een kelnersmes van hoge kwaliteit is de spil. Altijd gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal, zijn er hier niettemin verschillende versies. Een brede spil is belangrijk voor een goed kelnersmes.

De ruimte in het midden van de spil heet de kern. Als je een lucifer in de spil kunt steken, is de kern groot genoeg. Een grote kern is vooral belangrijk voor oudere kurken, want die hebben de neiging te breken. Een grote kern gaat dit probleem tegen door de verdeling van de kracht over een groot gebied.

De met teflon beklede spindel wordt ook steeds populairder. Deze spil is gemakkelijker van de kurk te verwijderen nadat je hem uit de fles getrokken hebt. Het nadeel is echter dat de bekleding altijd zwart is, wat misschien niet past bij de algemene vormgeving van het kelnersmes.

Foliesnijder

Het kleine uitklapbare mesje om de folie te verwijderen is de naamgenoot van het kelnersmes en een onderdeel dat vaak onderschat wordt. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat hij goed geslepen is. Anderzijds moet het bij het openen gemakkelijk te hanteren zijn.

Tweetraps hefboomsysteem

Vooral in de categorie sommeliermessen vind je meestal een tweetraps hefboom. Zo kun je gemakkelijker de kurk uit een wijnfles trekken.

Het voordeel van het 2-traps hefboomsysteem is dat je de hefboom op twee verschillende plaatsen kunt zetten. Dit maakt het heel gemakkelijk om een langere kurk te verwijderen. Vooral de wijnen van hoge klasse hebben graag een langere kurk in de fles. De lengte kan variëren van 38 tot 60 millimeter.

Joint

Sommige kelnersmessen hebben ook een in de hefboom geïntegreerde joint. Door op de scharnierende hefboom te drukken wordt het breken van de kurk nog minder waarschijnlijk.

Een 2-traps hefboomsysteem en een scharnier sluiten elkaar niet uit en komen beide voor op een kelnersmes.

Wat zijn de alternatieven voor een kelnersmes?

Er zijn nogal wat alternatieve kurkentrekkers, maar ik wil je kort de twee met de grootste verspreiding laten zien en waar hun voordelen, maar ook hun nadelen liggen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de T-kurkentrekker?

Een van de bekendste hulpmiddelen om een wijnfles te openen is zeker de T-kurkentrekker. Hetzij in de vaste versie met een houten handvat, hetzij in de uitklapbare of inklapbare versie in de vorm van een Zwitsers zakmes.

 • Hij is betoverend eenvoudig in zijn eenvoud, maar heeft natuurlijk ook een paar nadelen.

  Voordelen
  • Onbetaalbaar
  • Eenvoudig uiterlijk
  Nadelen

  Hoge inspanning

 • Gebrek aan ergonomie
 • Geen elegantie

Aan de ene kant kost het veel moeite om de kurk uit de fles te trekken door het ontbreken van een hefboom. Gecombineerd met het gebrek aan ergonomie van een zakmes, leidt dit tot een nogal ongemakkelijke handeling.
Anderzijds ziet het hele proces er natuurlijk allesbehalve stijlvol uit. Dus als je een goede fles wijn wilt openen en daarbij de atmosfeer niet wilt verstoren, moet je het zonder een T-kurkentrekker doen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van de twee-hendel kurkentrekker?

Een andere kurkentrekker die veel gebruikt wordt is de twee-hendel kurkentrekker. Het is een van de grotere gereedschappen en daarom minder geschikt voor gebruik in de horeca, want het is moeilijk op het lichaam te dragen.

Wat de hanteerbaarheid betreft, overtuigt hij echter met zijn spindelgeleider. Zo kan de spil goed in het midden van de kurk gestoken worden. Dankzij de twee hendels op de rand is het uittrekken van de kurk kinderspel.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Geïntegreerde doplifter
Nadelen
 • Zwakke esthetiek
 • Gebrek aan elegantie
 • Onhandig bij professioneel gebruik

Het uiterlijk is echter minder aantrekkelijk. Deze kurkentrekker mist de elegantie die kenmerkend is voor een goede wijnkelner of die hoort bij een mooie fles wijn in een warm huis.

Besluit: Welke soorten kelnersmessen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een professioneel kelnersmes zoekt voor gebruik in de horeca of voor een goede fles wijn thuis, dan kun je niet om deze drie soorten kelnersmessen heen

 • Eenvoudig kelnersmes
 • Sommelier mes
 • Laguiole mes

Alle drie de soorten zijn ideaal om een fles wijn op een stijlvolle en professionele manier te ontkurken en er tegelijk elegant uit te zien. Ze verschillen echter van elkaar in hun kenmerken.

Afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan schoon vakmanschap en duurzame materialen, zal ook de prijs stijgen. Een andere factor die niet onderschat mag worden is elegantie en esthetiek. Het kelnersmes moet een zekere waarde hebben, vooral in de upscale gastronomie, maar ook voor de wijnliefhebber thuis. Elke wijnkenner is zeker bekend met het gezegde: “Een goede wijn begint met het openen van de fles.”

Om de keuze te vergemakkelijken stellen we hieronder de drie verschillende categorieën voor, zodat je op basis van deze criteria een gemakkelijke keuze kunt maken.

Wat is een eenvoudig kelnersmes en wat zijn de voordelen ervan?

Een eenvoudig kelnersmes biedt meestal dezelfde reeks functies als het sommeliersmes en het Laguiole mes. Toch wordt het als een instapmodel beschouwd omdat de gebruikte materialen en de afwerking van een lagere kwaliteit zijn. Aan de andere kant is hij heel redelijk geprijsd.

Het eenvoudige kelnersmes heeft een uitklapbare capsulesnijder om de dop van de bovenkant van de fles te halen. Een spil wordt in de kurk geboord en een hefboom wordt gebruikt om de spil en de kurk uit de flessenhals te trekken. Afhankelijk van de variant heeft de hendel een geïntegreerd scharnier dat het trekken wat gemakkelijker maakt.

De voordelen van het eenvoudige kelnersmes zijn enerzijds de zeer lage prijs, waardoor je je eerst met de techniek vertrouwd kunt maken voor je in een duurder en kostbaarder gereedschap investeert.

Anderzijds bieden ook de goedkopere versies veel gemak bij het openen van wijnflessen, ondanks hun eenvoudigere materialen. Ook het gebruik van een eenvoudig kelnersmes geeft de gast een professionele indruk en je overtuigt met je elegante techniek.

Voordelen
 • Gunstige prijs
 • Degelijke instapvariant
 • Goed comfort
 • Elegante technologie
 • Professionele indruk
Nadelen
 • Zwakke esthetiek
 • Kortere levensduur
 • Eenvoudige ergonomie

De kortere levensduur door de eenvoudiger materialen en afwerking is zeker een nadeel. Bovendien zijn de ergonomie en het bijbehorende krachtgebruik lang niet zo verfijnd als bij kelnersbestek van hogere kwaliteit, zoals het Sommelier of Laguiole mes.

Op den duur en bij veelvuldig gebruik zullen je gedachten al gaan naar de aanschaf van de volgende beste categorie – het sommeliersmes.

Wat is een sommeliersmes en wat zijn de voordelen ervan?

Vergeleken met het eenvoudige kelnersmes staat het sommeliermes al in een hogere klasse. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal, hout of hoorn, die ook van eersteklas vakmanschap zijn. In de regel vergezellen ze hun eigenaar tientallen jaren en geven zo ook uitdrukking aan de stijl van de eigenaar.

De constructie van een sommeliermes lijkt meestal op die van een eenvoudig mes. Maar een sommeliersmes heeft meestal een extra scharnier aan de hefboom, waardoor het trekken van de kurk veel comfortabeler en sneller gaat. Het vermindert ook aanzienlijk het risico dat de kurk afbreekt.

Voordelen
 • Eersteklas vakmanschap en hoogwaardige materialen
 • Zeer goed comfort
 • Verfijnde ergonomie
 • Elegante techniek en daardoor professionele indruk
 • Zeer duurzaam
Nadelen
 • Zwakke esthetiek
 • Enigszins dure prijs

Een ander pluspunt ten opzichte van het eenvoudige kelnersmes is de meer verfijnde ergonomie van het handvat en de zachtere materialen op het handvat, zoals hout of hoorn. Deze combinatie alleen al rechtvaardigt een aankoop in het iets hogere prijssegment, want hij ontziet de handen bij het openen van meerdere flessen op een avond.

Onder professionele kelners, barmannen of zelfs wijnliefhebbers is dit mes het meest gebruikte. Behalve zijn fascinerende elegantie en hoogwaardige afwerking is zijn grootste troef de uiterst hoge functionaliteit en het comfort dat ermee gepaard gaat. De duurzaamheid van de sommeliermessen rondt de voordelen af.

Het ergonomische heft van het sommeliersmes is zachter voor de spieren van de hand.

Het enige vermeldenswaardige nadeel is de iets hogere (maar zeker gerechtvaardigde) prijs vergeleken met de eenvoudige kelnersmessen.

Wat is een Laguiole mes en wat zijn de voordelen ervan?

Het Laguiole mes wordt algemeen beschouwd als de “Rolls Royce van de kelnersmessen”. Elk mes is uniek en wordt met de hand gemaakt in ongeveer honderd stappen, van het handvat tot het lemmet.

De constructie is dezelfde als die van de sommeliermessen, maar er worden materialen van nog hogere kwaliteit gebruikt. Het handvat is vaak gemaakt van geselecteerd kostbaar hout, ivoor, acrylhars of been. Door hun traditioneel hoge kwaliteit worden ze als bijzonder duurzaam beschouwd en worden ze vaak als exclusief geschenk doorgegeven.

De naam is geen beschermd merk, maar verwijst naar de historische wortels van het mes. Deze messen ontstonden in Laguiole (Frankrijk) in 1829, toen de smid Pierre-Jean Calmels deze variant van het vouwmes ontwikkelde. In die tijd waren smeden verplicht de messen te merken met een eigen logo (vaak dierensymbolen).

Voordelen
 • Eersteklas vakmanschap en hoogwaardige materialen
 • Meesterlijk vakmanschap – enig in zijn soort
 • Elegante techniek en daardoor professionele indruk
 • Gaat een leven lang mee
 • Ideaal geschenk voor wijnliefhebbers
Nadelen
 • Zwakke esthetiek
 • Zeer hoge prijs

Deze traditie is tot vandaag bewaard gebleven, waardoor je een Laguiole kelnersmes gemakkelijk herkent. Er zijn slechts 130 smeden in Frankrijk die een Laguiole kelnersmes mogen maken.

Deze kelnersmessen zijn bijzonder aan te bevelen voor fijnproevers, fijnproevers en kwaliteitsbewuste mensen die niet terugdeinzen voor een prijs van honderd tot tweehonderd euro voor een origineel. Zowel voor wijnliefhebbers als voor chique restaurants is zo’n kelnersmes een belangrijk onderdeel van de uitrusting en onderstreept de vraag naar stijl en waarde.

Je zult op de markt niets beters vinden in termen van kwaliteit, en de hoge maar gerechtvaardigde prijs alleen al zou je twee keer kunnen doen nadenken. Niettemin is een Laguiole mes iets dat je generaties lang doorgeeft.

Kellnermesser mit glänzender Kette

Wil je je gasten fascineren of gewoon de wijnfles met Stile voor jezelf openen? Dit product laat je zelfs bij deze eenvoudige bezigheid schitteren. (Foto: takedahrs / pixabay.com)

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kelnersmessen te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte willen we je laten zien welke criteria en factoren je kunt gebruiken om een goed kelnersmes te herkennen en hoe je verschillende modellen met elkaar kunt vergelijken.

Dit maakt het je gemakkelijker een geschikt kelnersmes te kiezen.

Samengevat zijn dat:

 • Materiaal handvat
 • Ergonomie
 • Lengte van het kelnersmes
 • Spindel
 • Hefboomsysteem
 • Accessoires / Extra’s

Materiaal handvat

Een van de belangrijkste onderdelen van het kelnersmes. Het handvat is de spil van elk kelnersbestek, want het gevoel bepaalt vaak de algemene indruk.

De doorslaggevende factor bij de handgreep is natuurlijk de greep. Het handvat mag niet glibberig zijn en moet ook met licht natte handen nog een goede grip bieden. Bovendien mag het handvat geen scherpe randen hebben die in de palm van de hand snijden bij het openen van de fles. Voor professioneel gebruik met meerdere openingen ’s avonds moet dit punt niet onderschat worden.

Een ander belangrijk punt is hygiëne. Terwijl roestvast staal antibacterieel werkt en een hoge hygiënestandaard heeft, is hout wat moeilijker schoon te maken, omdat het materiaal door te veel vocht wordt aangetast. Maar als je je kelnersmes met schone handen gebruikt, is er niet veel schoon te maken en blijft de houten greep schoon.

Ergonomie

Ergonomie is altijd een goede indicator of een kelnersmes bij je past. Ligt hij goed in de hand? Is het gemakkelijk en veilig vast te pakken bij het openen van de fles?

Een onhandig mes kan snel afbreuk doen aan de algemene indruk en het is maar half zo leuk om de fles te openen. Zorg er dus voor dat de ergonomie goed is en dat het gewicht gelijkmatig over het hele kelnersbestek verdeeld is.

Lengte van het kelnersmes

De lengte en ook het gewicht zijn belangrijker in de professionele sector.

Omdat je het kelnersmes op je kleren draagt (of op je schort), moet het onopvallend zijn en ’s avonds niet in de weg zitten als het niet gebruikt wordt.

Maar hij mag ook niet te klein zijn, want dat heeft natuurlijk invloed op de hierboven genoemde ergonomie. Je moet dus een gulden middenweg vinden, die sterk afhankelijk is van de grootte van je handen.

Een lengte tussen 9 en 13 cm is meestal typisch. Afhankelijk van de grootte van je hand, zul je de kortere of de langere mooier vinden.

Spindel

De spindel is een ander kernelement van een kelnersmes. Intussen is het standaard geworden, maar je moet nog steeds op de spindel letten. De ruimte waar de spil omheen draait.

Een brede ruimte geeft de spindel meer houvast in de kurk. Maar op z’n minst moet een lucifer gemakkelijk in de ruimte passen.

Er zijn ook spindels zonder kern. Deze zijn vooral nodig voor champagne of mousserende wijnen, want er zit al veel druk in de fles en het is niet raadzaam een brede spindel in de kurk te drijven, want dan bestaat het gevaar dat de fles breekt.

De spindel moet zo veel mogelijk omwentelingen hebben. Het moet zo diep mogelijk in de kurk dringen, anders kan de kurk te gemakkelijk breken.

Hefboomsysteem

Het hefboomsysteem is verkrijgbaar in de vorm van één trap of ook als twee trappen met een scharnier. Een ééntraps hefboomsysteem doet al volledig zijn werk, maar er is iets meer inspanning nodig, vooral als je kurken begint te trekken.

Het tweetraps systeem is veel aangenamer en ontspannender. Met een tussenstap kan de inspanning die bij het begin van het kurken nodig is tot een minimum beperkt worden en is een beheerste beweging zacht voor de kurk.

Accessoires/extra’s

Sommige kelnersmessen worden al geleverd in een aantrekkelijke verpakking. Dit is bijzonder voordelig als je het kelnersmes als een chic geschenk wilt aanbieden.

Andere messen worden geleverd met een leren foedraal of stoffen zakjes om ze zorgvuldig op te bergen. Natuurlijk is dit ook een voordeel en kan het je beslissing beïnvloeden.

Toch moet je bedenken of cadeauverpakking of een opbergtas voor jou een relevant criterium is. Alleen als je er een nut voor hebt zou het je aankoopbeslissing moeten beïnvloeden.

Andere extra’s, zoals een wijngids in de vorm van een e-book, zijn ook het overwegen waard.

Wetenswaardigheden over het kelnersmes

Hoe maak ik een fles open met een kelnersmes?

Het hele proces begint met de foliesnijder. Je plaatst het mes op de hals van de fles onder de verhoging en gaat een keer rond de fles. Nu is de kurk al te zien en kun je het mes weer naar binnen vouwen.

Nu komt de spindel in het spel. Plaats het in het midden van de kurk en draai hem naar binnen. Pas op dat je de kurk niet doorprikt, anders vallen er kleine stukjes kurk in de wijn en verpest je het plezier. In de gastronomie zou je zelfs de hele fles moeten vervangen.

Als de spil voldoende ver in de kurk zit, komt het laatste onderdeel van het kelnersmes in het spel. De hefboom wordt met de ene hand aan de hals van de fles bevestigd en je gebruikt de andere om het kelnersmes gelijkmatig omhoog te heffen. De spindel trekt de kurk recht uit de hals van de fles.

Met een beetje oefening kun je deze paar bewegingen heel snel onder de knie krijgen en een professionele indruk maken aan de bar, in het restaurant of thuis.
In een notendop

 1. Folie snijder – Snij folie onder de verhoging af
 2. Spil – Schroef in het midden van de kurk
 3. Hefboom – Houd de hals van de fles met de ene hand vast en gebruik de hefboom met de andere hand om de kurk te verwijderen

Wat is de geschiedenis van het kelnersmes?

De eerste kurkentrekkers werden uitgevonden aan het eind van de 17de eeuw, toen men in Engeland steeds meer glazen flessen begon te gebruiken om vloeistoffen (bv. parfum en olie) en dranken (bv. wijn en bier) in te bewaren. Omdat de kurk de meest effectieve manier van verzegelen was, moest een geschikt gereedschap worden uitgevonden om hem voorzichtig te verwijderen.

Aangenomen wordt dat de eerste modellen gebaseerd waren op reeds bestaand gereedschap en dus wordt de gewone handboor als model beschouwd. De kurkentrekker werd voor het eerst in bronnen vermeld in 1681 en de in Oxford geboren dominee Samuel Henshall registreerde het eerste patent voor het werktuig in 1795. Vanaf dit punt ontwikkelde zich een veelheid van verschillende varianten met verschillende functies en ontwerpen.

Dit proces is vandaag de dag nog steeds niet voltooid, want met steeds nieuwe materialen in opkomst evolueert ook de kurkentrekker voortdurend en vandaag zien we al elektronische automatische kurkentrekkers of kurkentrekkers die met perslucht werken.

Als je nog dieper in de geschiedenis van kurkentrekkers en kelnersmessen wilt duiken, raad ik je een bezoek aan de Corkscrew Friends aan. De vereniging, die sinds 1996 bestaat, heeft zich altijd uitgeleefd in het verzamelen van historische kurkentrekkers.

Als je ooit de Franse Provence bezoekt, mag je het Museum van de Kurkentrekkers in de rustige Luberon niet missen. Met meer dan 1000 verschillende kurkentrekkers wordt deze collectie beschouwd als een van de grootste in zijn soort.

Afbeelding bron: Pixabay.com / stux

Waarom kun je me vertrouwen?