Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Behalve dat ze een ongelooflijk ontwerp heeft, is de keramische koekenpan een heel nuttig voorwerp in de hedendaagse keuken. Veelzijdig is hij ideaal voor kleine ruimtes, want hij kan op het fornuis en in de oven gebruikt worden, en vervangt zo traditionele vormen.

Hij is ook ideaal voor het behoud van een goede gezondheid, want de keramische koekenpan heeft geen olie nodig en het voedsel blijft niet aan de bodem kleven, wat de maaltijdbereiding versnelt.
Belangrijk om te weten

 • We zochten naar modellen die de warmte beter vasthouden en het voedsel langer warm houden, wat de kooktijd verkort.
 • De modellen waarbij geen olie gebruikt hoeft te worden zijn ideaal voor diëten met een lage cholesterolinname.
 • De keramische koekenpan is een pan vrij van giftige chemicaliën die gebruikelijk zijn in andere anti-aanbak materialen, zoals PFOA en PTFE.
 • Keramiek is bestand tegen hogere temperaturen dan de roestvast stalen modellen. Pannen die met dit materiaal gemaakt zijn kunnen dus in de oven.

Beste Keramische Koekenpan: Onze selectie

Wil je je keukenaccessoires vernieuwen? Een goede keramische koekenpan kan een “joker” zijn in je recepten, en helpen ze altijd lekkerder en gezonder te maken. Hieronder hebben we enkele van de beste modellen op de markt uitgezocht, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij je past.

Koopgids

Wie graag kookt weet dat het materiaal van het keukengerei het verschil kan maken voor de textuur en smaak van een goed bereid gerecht. Ben je een van die mensen en twijfel je of een keramische koekenpan een goede investering is, blijf dan deze Koopgids lezen en ontdek alle antwoorden die je nodig hebt om je beslissing te nemen.

mulher segurando prato e sorrindo para a câmera

De bereiding van een goed gerecht gaat gepaard met het gebruik van kwaliteitskeukengerei. (Bron: sasint / Pixabay)

Zijn keramische pannen gezonder?

De eerste generatie anti-aanbakpannen bevat meestal enkele voor de mens giftige stoffen, die in sommige modellen anti-aanbakpannen voorkomen.

Stoffen als PFOA (perfluoroctaanzuur) en PTFE (polytetrafluorethyleen) zijn meestal in teflon aanwezig en beide zijn slecht voor de gezondheid, omdat ze in verband gebracht worden met het ontstaan van kanker, schildklier- en hartproblemen.

Daarom winnen keramische anti-aanbakpannen steeds meer plaats in de keukens van de mensen. Keramiek, gemaakt van een materiaal dat veilig en gemakkelijk schoon te maken is, vereist weinig of geen gebruik van olie en geeft bij verhitting geen giftige producten af.

Wat zijn de voordelen van een keramische koekenpan?

Behalve dat hij geen giftige stoffen bevat, is er weinig of geen olie voor nodig, wat ideaal is om een vetarm dieet aan te houden.

Ook kan voedsel sneller gekookt worden, door de warmte gelijkmatig te verdelen en het voedsel langer warm te houden.

Imagem mostra frigideira vista de cima com arroz, brócolis e frango.

In de keramische koekenpan blijft voedsel niet kleven en je kunt hem gemakkelijk schoonmaken. (Bron: StockSnap / Pixabay)

Een keramische pan is duurzaam en omdat er geen voedsel aan blijft kleven, is hij gemakkelijk schoon te maken en is er weinig afwasmiddel en water voor nodig, bovendien versnelt hij de dagelijkse routine in de keuken.

Andere voordelen hebben te maken met de smaak van het eten. Omdat de pan gelijkmatig verwarmt en niet kleeft, komt het voedsel meer in contact met de kruiden en blijft het goudbruin van buiten en sappig en smakelijk van binnen.

Veel modellen kunnen in de oven gebruikt worden, wat zorgt voor veelzijdigheid in de keuken en mals eten en gegratineerd in dezelfde bak. Dus, is het de moeite waard een keramische koekenpan te kopen? Ja, het is de moeite waard, maar het is belangrijk dat je alle kenmerken kent.

Voordelen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Vrij van giftige stoffen
 • Smakelijker eten
Nadelen
 • Hoge kosten
 • Mogelijk niet compatibel met alle soorten fornuizen
 • Breekbaarheid van het materiaal

Belangrijkste kenmerken: wat mag er niet ontbreken in een keramische koekenpan?

Let op de volgende punten voor je een keramische koekenpan koopt:

 • Of het keramiek vrij is van giftige stoffen
 • Als de pan compatibel is met je fornuis
 • De weerstand van het materiaal
 • Veelzijdigheid (gebruik in de oven)
 • Gemak van schoonmaken
 • Als het in de vaatwasser gewassen kan worden

Ovo frito em frigideira. Mesa com caneca de leite, pão com manteiga e tomates.

Bij de aanschaf van een keramische koekenpan zijn verschillende factoren van belang. (Bron: StrockSnap / Pixabay)

Koopcriteria: vergelijk modellen keramische koekenpannen

Weet dat je, voor je een keramische koekenpan koopt, vooral op drie factoren moet letten voor je beslist welk model ideaal zal zijn voor je keuken:

 • Compatibiliteit met je fornuis
 • Duurzaamheid van het stuk
 • Veelzijdigheid in gebruik

Door deze factoren bij elk model te vergelijken, kun je binnen deze parameters de beste optie kiezen. Bekijk, hieronder, de details van elk van deze punten.

Compatibiliteit met fornuis

Voordat je een koekenpan koopt, moet je er zeker van zijn dat hij compatibel is met je fornuis. De meeste modellen zijn compatibel met inductie, thermo-keramisch en elektrisch, maar niet alle houden zich aan deze regel.

Het is de moeite waard de website van de winkel of de fabrikant te controleren, anders werkt de pan niet goed of, erger nog, helemaal niet en is je aankoop tevergeefs.

Duurzaamheid van het stuk

Sommige modellen zijn helemaal van keramiek gemaakt, wat een breekbaarder stuk oplevert dat gevoelig is voor vallen.

Geef de voorkeur aan modellen met een metalen basis (titanium en aluminium, bijvoorbeeld) en een keramische bekleding, die tegelijk hardheid en weerstand aan het stuk geeft.

Imagem mostra frigideira com caldo branco derramado por uma concha.

Hoe meer voedsel aan de pan blijft kleven, hoe minder duurzaam hij zal zijn. (Bron: tookapic / Pixabay)

Veelzijdigheid in gebruik

Ideaal voor kleine huizen, de pannen die zowel op het fornuis als in de oven gebruikt kunnen worden, versnellen het koken van voedsel en verminderen de ruimte die nodig is voor bewaarstukken in de keuken.

Dit vermindert natuurlijk niet alleen de hoeveelheid vuile vaat, want het voedsel kan op het fornuis worden gesauteerd en daarna in dezelfde bak worden gegrild.

Sommige pannen kunnen, afhankelijk van de grootte of het binnenmateriaal, voor meer of minder verschillende gerechten worden gebruikt. Let ook op deze factor bij de keuze van je keramische koekenpan model.

(Uitgelichte foto bron: Pexels / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies