Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

18Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

We vinden het allemaal heerlijk als het einde van het jaar nadert en vooral dat seizoen waar de kinderen zo naar uitkijken, dat klopt, de kersttijd! Wat is er mooier dan een paar mooie kerstballen om de vreugde die we voelen uit te beelden en onze mooie kerstdennenboom te versieren.

Deze voorwerpen zijn een belangrijk onderdeel van de kerstversiering en zijn er in vele maten en vormen. Je kunt zelfs gepersonaliseerde kerstballen vinden met de namen van je familie of de gezichten van je huisdieren. Er is plaats voor alles op de kerstboom, maar het belangrijkste is dat je huis er precies goed uitziet voor het seizoen.

Nadat je de grote hoeveelheid ontwerpen en kleuren gezien hebt, denk je misschien dat het onmogelijk is de perfecte kerstversiering voor je dennenboom te vinden. Maak je geen zorgen, in dit artikel vertellen we je alles wat je over ze moet weten, zodat je kerstboom de meest in het oog springende van het hele blok is en je er veel cadeautjes op krijgt.
Belangrijk om te weten

  • Kerstballen zijn een traditioneel decoratiestuk voor de kersttijd. Ze zijn vaak een belangrijk element van de kerstboom, maar worden ook in veel andere seizoensdecoraties gebruikt. Het voordeel van het gebruik van ze en wat lichtjes is dat je basis kerstboom compleet is.
  • Er zijn twee traditionele materialen in deze kerstversiering. Plastic kerstballen en glazen kerstballen. Enerzijds zijn de plastic exemplaren resistenter, terwijl de glazen de neiging hebben complexere vormen te hebben, er eleganter uitzien, maar breekbaarder zijn.
  • Behalve het materiaal hebben kerstballen nog veel andere kenmerken waarmee je rekening moet houden voor je de juiste kiest. Tot hun belangrijkste kenmerken behoren hun vorm, grootte en kleuren. Ze zijn niet allemaal bolvormig en de grootte die ze moeten hebben hangt af van de plaats waar ze komen te staan.

Beste Kerstballen: Onze selectie

Koopgids

Omdat er veel verschillende soorten kerstballen zijn, vertellen we je hier over hun belangrijkste kenmerken, hun voor- en nadelen en over de twee belangrijkste soorten die op de markt zijn. Met deze informatie ben je klaar om je favoriete kerstversieringen uit te kiezen.

Het is altijd leuker om als gezin kerstversieringen op te hangen. (Foto: JillWellington / pixabay.com)

Wat is een kerstbal en wat zijn de voordelen ervan?

Kerstballen zijn decoratieve voorwerpen die op de kerstboom worden gelegd om hem opvallender en soms eleganter te maken. Ze zijn een karakteristiek voorwerp van de kerstboom dat niet mag ontbreken. Ze zijn meestal in de vorm van bollen, maar er zijn ook uivormige, stalagmieten, onder andere.

Een van de voordelen ervan is dat ze je kerstboom er traditioneel en compleet uit laten zien. Ze kunnen ook een moderne decoratie krijgen als je voor andere vormen dan de bol kiest. Ze zijn een goedkoop product dat je dennenboom er mooi uit laat zien.

Het nadeel van dit product is, zoals bij elke kerstversiering, dat ze na afloop van de kersttijd veel bergruimte innemen. Een ander nadeel is dat als je sommige stukken verliest of breekt het ingewikkelder is ze te vervangen als je kerstballen met de hand gemaakt zijn.

Voordelen
  • De plastic exemplaren breken niet
  • Ze gaan enkele jaren mee
  • De glazen exemplaren zijn elegant
  • Ze hebben een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen
Nadelen
  • De glazen exemplaren breken gemakkelijk

Kerstballen: plastic of glas – waar moet je op letten?

We kunnen veel mooie vormen en kleuren vinden in kerstballen. Er zijn echter twee hoofdvarianten waarmee we rekening moeten houden bij het winkelen voor Kerstmis. Je vindt dit product van plastic of glas. Hieronder bespreken we hun kenmerken.

Plastic. Het lichaam van deze kerstballen is gemaakt van stevig plastic. De meeste zijn met verf versierd, maar er zijn er ook die met stof of draden bekleed zijn en andere die met diamantine bedekt zijn. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren, effen of gemengd.

Glass. Deze kerstballen zijn gemaakt van heel dun glas met een metalen bovenkant. Als ze van de dennenboom vallen, breken ze. Je vindt ze in glanzende of matte tinten en in vele effen of gemengde kleuren. Er is ook een handgemaakte versie die van geblazen glas gemaakt is en met de hand versierd.

Plastic Glas
Weerstand Hoog Zeer laag
Geschikt voor huishoudens met kinderen Ja Nee
Elegant Hangt af van de kwaliteit Ja
Diverse versieringen Ja Ja

Plastic bollen kunnen ook helder en kleurrijk zijn. (Foto: Rodion Kutsaev / unsplash.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen kerstballen kunt vergelijken en beoordelen

Enkele andere interessante kenmerken van kerstballen zijn de verschillende vormen, de grote verscheidenheid aan kleuren, en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en de afmetingen. In dit deel stellen we deze factoren voor die belangrijk voor je zijn bij het ontwerpen en kiezen van de versieringen voor je kerstboom.

Vorm

Zoals de naam al zegt is de traditionele vorm een bol, maar er zijn vele andere vormen die originaliteit en een unieke toets geven aan elke kerstboom. Hier zijn de meest bekende vormen die je bij kerstideeën vindt.

Bol. Dit is de traditionele vorm van kerstballen. Je vindt ze in de meeste winkels en in veel verschillende maten. Het voordeel is dat je, als je een stuk verliest, gewoon een ander pakje in een soortgelijke of bijpassende kleur kunt zoeken om ze aan te vullen.

Onion. Deze kerstbol heeft de vorm van een omgekeerde ui. Het is geen veel voorkomende vorm, maar wanneer hij aan de dennenboom toegevoegd wordt, geeft hij een vleugje elegantie. Omdat ze onconventioneel zijn, zal het moeilijk zijn ze allemaal te vervangen als je er een stuk van verliest, en waarschijnlijk zul je ze allemaal moeten vervangen.

Stalagmieten. Als je deze kerstbol op je dennenboom legt, zal het lijken of hij met ijs bedekt is geweest. Het is ook geen conventionele vorm, maar is erg populair geworden omdat hij de dennenboom een uniek tintje geeft. Hij staat het mooist op dennen met witte takken of op dennen met blauwe versieringen.

Star. Dit kunnen kerstversieringen zijn in de vorm van een 4-puntige of 5-puntige ster. Het is nog steeds geen conventionele vorm, maar de dennenboom zal er net zo mooi uitzien als met de andere niet-traditionele kerstversieringen. Wil je dat je kerstversiering opvalt door zijn originaliteit, dan vind je deze vorm misschien wel mooi.

Sneeuwvlok. Ze worden meestal samen met de stalagmietbollen gebruikt, omdat ze de besneeuwde toets van de dennenboom aanvullen. Ze zijn verkrijgbaar effen of met meer takken op de sneeuwvlok. Net als de vorige zijn ze, omdat ze zeldzaam zijn, moeilijk te voltooien als er een breekt.

Kleuren

Er is een grote verscheidenheid aan kleuren voor kerstballen. Van het meer traditionele rood tot het meer bizarre zwart. Praktisch hangt de kleur die je kiest af van de rest van de versieringen die je bij de dennenboom gebruikt. Er zijn twee kleuren die je in de meeste sferen aantreft.

Metallic. Deze kleuren springen meestal meer in het oog en schitteren als ze beschenen worden met buitenlicht of met het licht van de kerstverlichting. Ze weerspiegelen alles binnen hun hoogte, waardoor ze voor kinderen in het oog springen. De meest traditionele kleuren zijn rood, zilver en goud, maar je vindt ze in bijna elke kleur die je zoekt.

Mat. Door deze kleurafwerking ziet de kerstbol er ondoorzichtig uit, zodat hij de lichtjes eromheen niet volledig weerkaatst. Ze zien er eleganter uit op grenen, omdat ze een groter kleurcontrast veroorzaken. Net als de vorige kun je ze vinden in een grote verscheidenheid aan kleuren.

Materiaal

Wat het materiaal betreft, werden hierboven die van plastic en glas genoemd, omdat die het meest voorkomen. Ze kunnen echter van bijna elk materiaal gemaakt worden, of beter gezegd, kerstballen kunnen bijna elk voorwerp zijn.

Traditioneel. Traditionele kerstballen zijn gemaakt van plastic, glas of geblazen glas. Plastic geeft ze een grotere duurzaamheid en de glazen lijken op de eerste kerstballen die door de mens werden uitgevonden om de appels te vervangen die aan de dennenboom werden gehangen.

Niet-traditioneel. Tegenwoordig kun je bijna alles op je kerstboom zetten wat op kerstballen lijkt. Versieringen van o.a. houten cirkels, teddyberen of andere poppen, versieringen gemaakt met garen en diamantine. Zorg er alleen voor dat de versieringen het thema volgen dat je voor het jaar gekozen hebt.

Ze zijn er in alle denkbare maten, kleuren en versieringen. (Foto: freestocks.org / unsplash.com)

Grootte

De grootte die je voor deze kerstversiering kiest, hangt af van de grootte van je boom. Maar als je een grote boom, zoals 1,6 meter, versiert, zijn er bepaalde regels die je helpen om je dennenboom er prachtig uit te laten zien.

Small. Deze maat wordt in het bovenste derde deel van de dennenboom geplaatst, tot aan de punt die bekroond wordt met de ster of strik. Dit geeft het visuele effect dat de boom nog hoger is. De maat van deze bollen is meestal 8 cm.

Medium. Deze worden meestal in het middelste derde deel van de kerstboom geplaatst. Ze moeten iets groter zijn dan de bovenste om een geleidelijke verandering in het uitzicht te creëren. Ze zijn meestal 10 cm in doorsnee en hebben dezelfde kleur of een combinatie van kleuren.

Large. De plaats voor grote kerstballen is in het onderste derde deel van de kerstboom. Evenals de middelgrote moeten ook deze iets groter zijn om het visuele effect voort te zetten. Ze zijn tussen de 12 en 14 cm in doorsnee. Als je boom kleiner is, probeer dan de versieringen in verhouding te houden.

(Uitgelichte foto: Annie Spratt / unsplash.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies