Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Welkom bij onze grote kerstboom test 2019, waarin we alle kerstbomen die we uitvoerig getest hebben presenteren. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste kerstboom voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een kerstboom wilt kopen.

De belangrijkste feiten in een notendop

 • Kerstmis zonder kerstboom is al geruime tijd niet meer voor te stellen. Over het algemeen kun je kiezen tussen een spar, een spar en een kunstkerstboom.
 • Als je je kerstboom niet elk jaar wilt weggooien, kun je kiezen voor een levende boom in een pot, die vele jaren gebruikt kan worden en ook in de tuin kan worden overgeplant.
 • Zowel tijdens het vervoer naar huis als de hele tijd dat hij in de huiskamer staat, moet de kerstboom vastgezet en beschermd worden tegen hitte en vlammen.Kerstboom: Onze selecite

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kerstboom koopt

Wat zit er achter de kerstboomtraditie?

Voor velen is het opzetten en versieren van de kerstboom al sinds hun kindertijd een van de leukste dingen van het jaar. De hele familie komt samen en pakt de cadeautjes uit die onder de boom liggen. Maar waarom eigenlijk een kerstboom?

In Duitsland versieren elk jaar zo’n 29 miljoen kerstbomen de huiskamers thuis. (Beeldbron: unsplash.com / freestocks)

Het begon allemaal in de 14de eeuw. In die tijd werden de groenblijvende takken beschouwd als een symbool van hoop, bescherming en gezondheid tijdens de sombere tijd van het jaar. Wat aanvankelijk alleen betaalbaar was voor de rijken, werd later betaalbaar voor de lagere klassen naarmate de dennen- en sparrenbossen groeiden. Sindsdien is Kerstmis niet meer weg te denken. Oorspronkelijk waren de takken versierd in groen en rood. Deze kleuren staan voor hoop en het bloed van Christus dat vergoten werd.

Hoeveel kost een kerstboom?

Het belangrijkste criterium bij het bepalen van de prijs is de grootte. Kwaliteitskenmerken zoals schoonheid of versheid zijn echter ook in de prijs inbegrepen. De “kerstboomproductie” is een kostbare onderneming die je niet moet onderschatten.

Om aan de jaarlijkse vraag naar kerstbomen te voldoen, worden er speciale boomplantages aangelegd. De weg van zaaien tot voltooide kerstboom duurt verschillende jaren, afhankelijk van de gewenste hoogte. Een spar met een hoogte van 2 meter heeft tot 15 jaar nodig voor hij geveld en verkocht kan worden.

Hoogte Fir Spruce Plastic
1 m 10 – 20 € 6 – 10 € 20 – 40 €
1,50 m 20 – 40 € 10 – 15 € 30 – 70€
1,80 m 30 – 60 € 15 – 25 € 40 – 100€

De spar is de populairste kerstboom, maar het is ook de soort met de hoogste prijs. Je kunt voor een spar 10 – 20 euro per meter rekenen. De spar is een mogelijk goedkoper alternatief voor de spar. Als je geen levende boom in je huis wilt zetten, kun je ook een plastic kerstboom gebruiken.

Ze zijn iets duurder, maar je kunt ze bewaren en steeds opnieuw gebruiken. De meeste verkopers van kerstbomen bieden ook extra diensten aan, zoals het netten van de boom. Dit is echter meestal gratis, omdat de meeste verkopers het al in de aankoopprijs verrekenen. Is dit niet het geval, dan hoef je slechts tussen 10 c en 2.50 € te betalen.

Wat zijn de alternatieven voor een kerstboom?

Als je niet per se een naaldboom in je huiskamer wilt zetten, of als je gewoon niet genoeg ruimte hebt, hoef je het nog steeds niet zonder kerstboom te doen. Je kunt ook terugvallen op enkele creatieve en “spar-vrije” ideeën die je gemakkelijk zelf kunt maken.

De pallet kerstboom

De palletboom is eenvoudig gemaakt van een afgedankte houten pallet waarop een dennenboom met groene verf geschilderd is. Versier deze kerstboom met alles wat gespijkerd en opgehangen kan worden aan de pallet.

Sla eenvoudig kleine spijkertjes in het hout en hang de ornamenten op met lusjes. Je kunt ook een sliert lichtjes rond de afzonderlijke panelen wikkelen. De pallet kerstboom wordt aan de muur gehangen of gewoon in de kamer gezet.

De kerstboomladder

Deze kerstboom bestaat uit afzonderlijke stokken van verschillende lengte die gerangschikt en bevestigd zijn in de vorm van een A-vormige ladder. Dat wil zeggen dat twee lange en stevige stokken het frame vormen en als een omgekeerde V opgesteld zijn.

Je kunt de kerstboom dan naar hartelust versieren met feeënlichtjes, slingers en ornamenten. Tussen de twee lange, stevige stokken die het frame vormen, plaats je verschillende kortere stokken die je met linten kunt vastbinden of met spijkers vastzetten. Zet dan de kerstboom op de muur.

De kerstboom mobiel

Deze variatie bestaat uit vele kerstballen, die in een of meer kleuren kunnen zijn, in dezelfde maat of in verschillende maten. Er is echter een beetje handigheid voor nodig om ze te maken.

Voor deze versie van de kerstboommobiel heb je niet alleen een metalen ketting en een doorzichtige draad nodig, maar ook veel kerstboomballen (Image source: 123rf.com / 88414819)

Hiervoor heb je een rond metalen rooster nodig, dat voor weinig geld te koop is, een metalen ketting, doorzichtig garen, decoratieve haakjes en, natuurlijk, kerstboom kerstballen. Knip de metalen ketting in drie of vier stukken van dezelfde lengte. Bevestig deze aan het metalen rooster en de basisstructuur is klaar. Je kunt het dan vastmaken aan een haak aan het plafond.

Je kunt nu de doorzichtige draden aan het raster vastmaken, met een haakje en een balletje hangend aan het uiteinde van elke draad. Het ontwerp is helemaal aan jou. De kerstboommobiel neemt niet veel plaats in en biedt toch genoeg ruimte om er een heleboel cadeautjes onder te zetten.

Besluit: Welke soorten kerstbomen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Kerstbomen kun je in verschillende vormen kopen. De volgende zijn de gebruikelijke materialen waaruit je kunt kiezen:

 • Fir
 • Spruce
 • Plastic

Deze soorten verschillen in uiterlijk en hanteerbaarheid. Elk type heeft zijn voor- en nadelen, die we je hieronder laten zien.

Wat onderscheidt een sparrenboom en wat zijn de voor- en nadelen?

De spar is de favoriet onder de kerstbomen. Populaire sparren soorten zijn bijvoorbeeld de Nordmannspar en de zilverspar. De spar wordt gekenmerkt door zijn groei en rijke kleur. Het bijzondere van de spar is dat zijn naalden niet prikken, maar plat en bijzonder zacht zijn. Je moet hier zeker rekening mee houden als je kinderen hebt die de boom helpen versieren of in de buurt ervan spelen.

Voordelen
 • Lange houdbaarheid
 • Zachte naalden
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Lang groeiseizoen

De spar heeft een betrekkelijk lange houdbaarheid; hij blijft vaak verscheidene weken zijn geur afgeven zonder naalden te verliezen, zelfs bij kamertemperatuur. Dit heeft echter ook zijn prijs. Een sparrenboom heeft gewoonlijk 12 – 15 jaar nodig voor hij klaar is om geveld te worden. Natuurlijk maakt dit de boom een stuk duurder.

Wat onderscheidt een spar van een spar en wat zijn de voor- en nadelen?

De spar was oorspronkelijk de algemeen bekende kerstboom, voordat hij geleidelijk door de spar werd vervangen. Maar ook nu nog kun je met Kerstmis een spar in je huiskamer zetten.

Voordelen
 • Lage prijs
 • Stabiele takken
Nadelen
 • Weinig duurzaam
 • Prikkerige naalden

De boom verschilt in enkele belangrijke opzichten van de spar. Zo mist het bijvoorbeeld de karakteristieke geur. De takken groeien min of meer regelmatig, afhankelijk van de soort, maar hun stabiliteit maakt ze goed geschikt voor echte kaarsen. De naalden van een spar zitten rond de sterke takken en kunnen bij aanraking prikken.

Tip: Doe voor de veiligheid handschoenen aan bij het vervoeren.

Deze kerstboom heeft een veel kortere houdbaarheid dan een spar. De spar begint zijn naalden al na een paar dagen te verliezen. Hij brengt ongeveer 8 – 10 jaar in de plantage door voor hij tegen een redelijke prijs te koop wordt aangeboden.

Wat onderscheidt een plastic kerstboom en wat zijn de voor- en nadelen?

Inmiddels lijken ze zo veel op echte bomen dat het moeilijk is het verschil te zien. Maar op het laatst als je op de geur let, wordt het duidelijk. Voor veel mensen is de geur van dennenbomen een wezenlijk deel van de kerstsfeer, iets dat de plastic versie helaas niet kan bieden. Wie voor deze optie kiest, bespaart zich echter de tijdrovende klus om de boom aan het eind van zijn leven schoon te maken en af te voeren.

Voordelen
 • Grote gelijkenis met echte bomen
 • Lange levensduur
Nadelen
 • Hoge aanschafprijs
 • Veel ruimte nodig voor opslag

Tot de voordelen van de plastic boom behoren ook de betrekkelijk lage kosten. Eenmaal gekocht kan de boom vele jaren gebruikt worden, wat op de lange duur veel geld bespaart. Anderzijds moet de plastic kerstboom het hele jaar door opgeslagen worden, wat vaak tot ruimteproblemen in woningen kan leiden. Het is ook belangrijk om in goede kwaliteit te investeren, anders ziet de kerstboom er al gauw goedkoop en minderwaardig uit.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kerstbomen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om kerstbomen te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde kerstboom al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:

 • Maat
 • Dichtheid
 • Duurzaamheid
 • Houder

Maat

Voordat je een kerstboom gaat kopen, moet je goed nadenken over welke maat voor jou geschikt is. De boom mag niet in de weg staan zodat hij kan omvallen en hij moet voldoende afstand hebben tot inrichtingen omwille van de brandveiligheid. Het hoeft ook niet altijd een grote kerstboom te zijn, een kleine boom op een tafel of een ladekast schept een kerstsfeer, zelfs in kleine flats.

1,00 m

De kleinste kerstbomen zijn meestal ongeveer 1 m hoog. Ze zijn bijzonder geschikt als je weinig ruimte of een klein budget hebt, maar toch een kerstsfeer in je huis wilt scheppen. De kleine boom past ook onder hellingen of kan op een tafel gezet worden.

1,50 m

Deze kerstboom is groot genoeg om op zichzelf te staan en klein genoeg om in minder ruime huizen te passen. Op deze grootte kun je ook uit je dak gaan met versieringen en er een paar cadeautjes onder leggen. Zo’n kerstboom is ook geschikt voor een terras of balkon.

2,00 m

Om een 2 m hoge kerstboom te kunnen opzetten is iets meer ruimte nodig, want hij neemt een voetafdruk in van ongeveer 1.70 m x 1.70 m. De boom past heel goed in hoge kamers. De boom past heel goed in hoge ruimten, bijvoorbeeld in oude gebouwen. Liefhebbers van sieraden vinden hier volop ruimte om hun kerstdromen waar te maken.

Dicht

De dichtheid van de takken is een belangrijke factor voor een mooie kerstboom. De takken moeten niet te ver uit elkaar staan, anders ziet de boom er schaars uit. Als de takken echter erg dicht gegroeid zijn, kan het versieren bemoeilijkt worden, want er is geen plaats voor grote kerstballen en dergelijke. Hoe dicht de kerstboom gegroeid is, hangt ook af van de soort boom. We hebben hier de meest populaire soorten kerstbomen op een rijtje gezet.

Boomsoort Groei Naalden Prijs
Nordmannspar regelmatig, bossig zacht duur
Edelspar compact, onregelmatig zacht duur
Blauwspar regelmatig stekelig duur
Fijnspar bossig, dicht stekelig goedkoop
Roodspar onregelmatig stekelig goedkoop

De naaldgroei varieert ook naar gelang de boomsoort. Vuren hebben zachte naalden die zijdelings aan de twijgen groeien, maar de naalden van sparren zijn meestal kort en prikken.

Duurzaamheid

Als je zo lang mogelijk van je kerstboom wilt genieten, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. De boom lang voor Kerst kopen spaart tijd en zenuwen in de stressvolle periode voor Kerstmis, maar maakt snel een eind aan de vreugde over het mooie groen in de huiskamer.

In de regel moet de kerstboom niet eerder dan twee weken voor kerstdag gekocht worden. Groothandelaars kappen hun bomen meestal vroeg om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Versere exemplaren kun je meestal bij kleine producenten krijgen.

Tip: Vraag de winkelier altijd wanneer de boom gekapt werd.

Bij het kopen kun je ook zelf controleren of de plant nog vers is. Kijk altijd naar het snijvlak van de stam; hoe lichter het hout, hoe verser de boom. Je kunt ook een klein stukje van de schors afschrapen en kijken of het hout eronder nog vochtig is. Een andere test die je kunt doen is de naaldtest. Als je de tak schudt of beweegt, mogen er nog geen naalden afvallen. Maar de duurzaamheid varieert ook naargelang de soort boom.

Boomsoort duurzaamheid
Nordmannspar zeer lang (enkele weken)
Edelspar zeer lang (enkele weken)
Blauwspar middelmatig (2 – 3 weken)
Fijnspar laag (enkele dagen)
Roodspar laag (enkele dagen)

Een natuurvriendelijk alternatief voor een gekapte kerstboom is de zogenaamde “Levende Kerstboom”. Dit zijn sparren of sparren die samen met de wortels worden opgegraven en zo lang in de pot meegaan. Zo kan de boom na de festiviteiten ook in de tuin geplant worden. Als het geen grote boom hoeft te zijn, kun je ook een jonge boom in een pot kopen en die elk jaar gebruiken, zodat je er lang van kunt genieten en veel geld bespaart. Deze plant heeft echter ook de rest van het jaar verzorging nodig.

Steun

De steun voor de kerstboom is bijna even belangrijk als de boom zelf. Hij moet stabiel zijn en voorkomen dat de boom omvalt, anders is er groot gevaar voor brand. Het is de moeite waard te investeren in goede kwaliteit. Veel standaards hebben een waterreservoir in de voet, dat enerzijds de boom langer fris houdt en anderzijds de standaard meer gewicht geeft. De klassieke versie van de boomstandaard bestaat uit een gietijzeren kruis waarin de kerstboom met behulp van schroeven geklemd wordt.

Deze staanders zijn echter vaak niet gemakkelijk in het gebruik en erg onbuigzaam wat de dikte van de stam betreft. Er is vaak geen ontkomen aan het kunstig afzagen van de stam. Nieuwere modellen hebben een trekkabel die de boom zonder veel moeite op zijn plaats houdt. Een voetpedaal zet de koffer stevig vast in de standaard en je hebt geen extra hulp nodig om hem op te zetten.

Wetenswaardigheden over kerstbomen

Hoe kun je een kerstboom fris houden?

Hier hebben we een paar tips voor je verzameld over hoe je je kerstboom zo lang mogelijk in zijn groene pracht kunt laten schitteren.

 • Houd de boom thuis koel tot het feest! Dit gaat het best buiten op het terras op het balkon of in de kelder.
 • Houd de kerstboom vochtig! Om te voorkomen dat de boom uitdroogt, laat je hem in het net staan, zet je hem in een emmer water en zet je hem niet eerder op dan nodig is.
 • Voorkom een temperatuurschok! Breng de kerstboom niet rechtstreeks van buiten in een verwarmde kamer. Je kunt hem het beste een dag in de garage of kelder bewaren.
 • Gebruik een standaard met een waterreservoir! Om te zorgen dat de boom tijdens en na de festiviteiten zo lang mogelijk meegaat, kun je het beste een boomstandaard gebruiken die met water gevuld kan worden. Het is het beste om te blijven controleren en opnieuw water te geven.
 • Vermijd bronnen van warmte! De hitte van verwarming, open haarden, enz. onttrekt veel vocht aan de kerstboom en hij droogt sneller uit.

Snijd enkele centimeters van de stam af voor je hem opzet, zodat de plant het water gemakkelijker kan opnemen.

Wat is de juiste manier om een kerstboom weg te gooien?

Traditioneel wordt de kerstboom aan het eind van het kerstseizoen, op 13 januari, weggegooid. In Duitsland laat men de bomen meestal staan tot 6 januari, de dag van de Drie Wijzen, terwijl anderen er tot begin februari van blijven genieten.

Voordat je de kerstboom weggooit, moet hij helemaal versierd zijn. Wees extra voorzichtig met klatergoud, kunstsneeuw en glitter sprays.

Deze materialen moeten goed opgeruimd worden, anders kunnen ze enorme schade aan het milieu toebrengen. Laat de kerstboom nooit zomaar in het bos of in de natuur staan, dit kan je al gauw een boete opleveren. Veel steden bieden na Kerstmis bepaalde diensten gratis aan, zoals mogelijkheden om je spullen in het recyclingcentrum weg te gooien of te composteren. Op veel plaatsen zijn er ook speciale data uitgetrokken waarop de gemeente de bomen ophaalt.

Dan hoef je de kerstboom alleen maar op de juiste dag voor je huis te laten staan, of hem naar inzamelpunten te brengen, vanwaar hij door de afvalophaaldienst wordt opgehaald. Deze data staan meestal al aangegeven op de afvalkalender van je gemeente. Een andere mogelijkheid zou zijn om de boom in stukken te hakken en in de bak voor organisch afval te doen, of in je eigen composthoop in de tuin.

Als het nodig is kan de kerstboom ook gebruikt worden als brandhout voor de kachel en de haard. Als je je boom aan een goed doel wilt schenken, kun je hem ook aan boerderijen of dierentuinen schenken. Je kunt echter het beste van tevoren vragen of de boom nodig is en je ervan vergewissen dat het een biologische kerstboom is die niet met chemicaliën behandeld is.

Is het toegestaan om zelf een kerstboom om te zagen?

Zou het niet geweldig zijn om een kerstboom in je kamer te hebben staan die je zelf gezaagd hebt? Er zijn beslist plaatsen waar het toegestaan is zelf een boom om te hakken. Maar als je niet echt zeker bent, is het raadzaam eerst het bosbouwkantoor te bellen en het te vragen, anders zou je beschuldigd kunnen worden van beschadiging van eigendom en diefstal.

Vaak zijn de bossen particulier bezit, in welk geval je het de eigenaar persoonlijk moet vragen. Sommigen bieden echter aan om tegen betaling een boom in hun bos om te hakken.

Bij het vellen van een kerstboom is het aan te raden minstens met z’n tweeën te gaan, zodat er iemand bij de hand is voor het geval er een ongeluk gebeurt. In de regel is ook een bosbouwcommissaris of de leverancier ter plaatse om te controleren of alles naar behoren verloopt. Om een boom om te zagen heb je ook het juiste gereedschap nodig. Als je geen bijl of zaag hebt, kun je er vaak een rechtstreeks van de leverancier lenen. Goede handschoenen en een meetlint of duimstok zijn ook handig.

Hoe een kerstboom correct vervoeren?

Als je van plan bent de kerstboom met de auto te vervoeren, moet je een paar veiligheidsmaatregelen nemen om te voorkomen dat hij wegglijdt en een gevaar wordt voor jou en andere weggebruikers. In zulke gevallen bestaat ook het risico van boetes. Je moet de volgende veiligheidsvoorschriften in acht nemen:

 • De boom mag niet meer dan 1,50 m uitsteken als hij in de bagageruimte of op het dak vervoerd wordt
 • Als het dak aan de achterkant meer dan 1 m uitsteekt, moet het zichtbaar gemarkeerd worden met een rode vlag, bord of doek
 • Koplampen, richtingaanwijzers, voor- en achterruit mogen niet door takken bedekt worden
 • Bij vervoer op het dak moet de boom met spanbanden goed op de bagagedrager vastgezet worden

De top van de kerstboom moet altijd naar achteren wijzen. Bij vervoer in de kofferbak kun je het beste de stoelen neerklappen zodat de boom zo weinig mogelijk uit de achterkant steekt. Om je een beter idee te geven, hebben we hier een video bijgevoegd. Als de kerstboom op het dak van de auto vervoerd wordt, moet je hem in folie of een deken wikkelen, zodat hij geen vocht verliest door de wind.

Wat te doen als er brand is?

Een kerstboom die plotseling in lichterlaaie staat is waarschijnlijk een van de nachtmerries van het kerstseizoen. Brandpreventie moet nooit onderschat worden, want vuur verspreidt zich snel in woonruimtes.

Je moet er altijd op letten dat je de boom uit de buurt houdt van andere brandbare materialen, laat kaarsen niet helemaal opbranden en pas op dat feeënlichtjes niet oververhit raken. Kinderen en dieren kunnen ook een potentiële bron van gevaar zijn.

Houd altijd een brandblusser, een branddeken of minstens een emmer water klaar zolang de boom in de huiskamer staat, en zeker als er kaarsen op branden!

Omdat kerstbomen meestal enkele dagen of zelfs weken in de kamer blijven staan, moet je ook na de feestelijkheden bijzonder voorzichtig zijn. De planten drogen snel uit en mogen nooit onbeheerd worden achtergelaten in de buurt van kaarsen, open haarden, enz. De droge naalden vatten uiterst snel. De droge naalden vatten zeer snel vlam en werken als een brandversneller.

Als de boom echt begint te branden, waarschuw dan onmiddellijk de brandweer! Als eerste maatregel helpen brandblussers, water of een speciale blusdeken die over het vuur gegooid wordt. Als de brand niet zo snel mogelijk geblust kan worden, verlaat dan onmiddellijk de woning. De rook en het roet kunnen grote schade toebrengen aan de luchtwegen en zijn zelfs niet buiten te houden door doeken over je gezicht te doen.

In deze video geven brandweermannen je persoonlijke tips over hoe je het beste met een brand om kunt gaan. Opgelet: Zelfs als je denkt dat je het vuur al geblust hebt, waarschuw dan altijd de brandweer! Alleen speciale camera’s kunnen verborgen brandhaarden opsporen.

Beeldbron: 123rf.com / 63846071

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies