Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

31Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Of ze nu klein of groot zijn, vierkant, rond of ovaal: de keukentafel wordt beschouwd als het hart van een keuken. Zelfs als er geen eten op tafel staat, is er altijd wel iets aan de hand. De keukentafel is een gezellige ontmoetingsplaats voor een avondje spelletjes doen of om te ontspannen met een glas wijn aan het eind van de dag.

Met zoveel variatie en keuze is het niet altijd gemakkelijk een beslissing te nemen. Je wordt dus verwend met keuze als het gaat om materiaal, vormgeving en vorm. In dit artikel hebben we de belangrijke criteria uitgewerkt en geanalyseerd.
De belangrijkste in een notendop

  • Afmetingen zijn een belangrijk criterium. Daarom moet je precies weten hoeveel ruimte je nodig hebt.
  • Behalve zijn functie heeft een keukentafel ook invloed op de sfeer, dus moet de tafel aangepast worden aan de bestaande inrichtingsstijl.
  • Afhankelijk van het materiaal heeft de keukentafel speciale zorg nodig.

Keukentafel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor keukentafels

Om er zeker van te zijn dat je goed geïnformeerd bent over je aankoop, hebben we de belangrijkste aankoopcriteria op een rijtje gezet:

In het volgende deel leggen we uit wat deze koopcriteria zijn:

Afmetingen

De afmetingen van een keukentafel spelen een heel centrale rol. Afhankelijk van hoeveel ruimte je binnen je eigen vier muren beschikbaar hebt, moet je bedenken hoeveel mensen er aan de tafel moeten zitten. Immers, veel mensen komen vaak samen aan de keukentafel en vaak dient de tafel ook als werkplek. Je moet ook rekening houden met een breedte van ca. 60 cm en een diepte van 40 cm per persoon.

Vorm

Keukentafels zijn er in een grote verscheidenheid van vormen: Of ze nu vierkant, rond, vierkant of ovaal zijn. De belangrijkste factor hier is de beschikbare ruimte en de stijl van de rest van het interieur. Rechthoekige tafels zijn bijzonder geschikt voor een kleine keuken. Ronde tafels zijn ook perfect voor een samenzijn, maar je hebt er iets meer ruimte voor nodig.

Materiaal

Als het om het materiaal van de keukentafel gaat, spelen twee factoren een belangrijke rol: onderhoud en vormgeving. De verschillende materialen hebben ook verschillende voor- en nadelen. Een glazen tafel is bijzonder modern en gemakkelijk schoon te maken. Een massief houten tafel is heel robuust en duurzaam. Je moet het echter altijd met olie of was behandelen.

Gewicht

Als je je meubels vaak wilt verplaatsen of de ruimte flexibel wilt gebruiken, is een wat lichtere tafel, bijvoorbeeld van kunststof, de beste keuze. Je moet ook het frame eens goed bekijken. Het onderstel varieert naar gelang het gewicht van het tafelblad.

Gids: Veel gestelde vragen over de keukentafel uitvoerig beantwoord

In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de meest gestelde vragen over het onderwerp keukentafels:

Welke soorten keukentafels zijn er?

Er zijn veel soorten tafels: zithoeken, eetgroepen, uitschuifbare en inklapbare tafels of zelfs tafels voor aan de muur. Welke soort tafel voor jou geschikt is, hangt sterk af van de ruimte in je keuken.

Küchentisch

Als het om de vorm en het materiaal van een keukentafel gaat, heb je keuze te over. (Image source: Lettuce Grow/ Unsplash)

Er zijn ook verstelbare: met uitschuifbare of inklapbare tafels blijf je altijd flexibel en heb je altijd de mogelijkheid om het tafelblad uit te breiden. Voor kleine keukens zijn tafels met laden ook geschikt voor extra bergruimte.

Hoeveel mensen passen er aan een keukentafel?

Als je je beschikbare ruimte berekend hebt, moet je nadenken over de geschikte afmetingen van een tafel. Zoals reeds gezegd, moet je 60 x 40 per persoon berekenen. De volgende afmetingen zijn geschikt om comfortabel te zitten:

Aantal personen Afmetingen – vierkante tafel (cm) Afmetingen – ronde tafel(Ø cm)
4 tot 6 personen 160 x 90 90
6 tot 8 personen 210 x 100 120
8 tot 10 personen 240 x 100 160

Welke stijl moet ik kiezen voor een keukentafel?

Als het om de inrichting van een keukentafel gaat, moet je om je eigen huis heen kijken. De keukentafel moet immers passen bij de stijl van de rest van het interieur.

  • Landelijke stijl: hout (grenen, beuken, acacia)
  • Industriële vormgeving: metalen frame, donker hout (walnoot)
  • Minimalistisch: Glas, licht hout (eiken, sparrenhout)

Wat kost een keukentafel?

Afhankelijk van het materiaal van het tafelblad en het tafelonderstel variëren de prijzen van keukentafels.

Prijsklasse materiaal
Laag geprijsd (tot 200 €) fineerhout, linoleum, glas
Midden geprijsd (200 – 350 €) massief hout, echt hout, natuurlijk hout (beuken, eiken)
Hoog geprijsd (vanaf 350 €) hoogwaardig massief hout, echt hout, natuurlijk hout (beuken, eiken) Natuursteen

Hoe onderhoud ik mijn keukentafel?

Dit heeft natuurlijk te maken met het materiaal van het tafelblad. Daarom is het ook belangrijk om bij je aankoopbeslissing rekening te houden met de keuze van het materiaal. Plastic, glas en metaal worden beschouwd als gemakkelijk schoon te maken. Gewoon afvegen met een reinigingsmiddel is voldoende. Als je een houten tafel kiest, moet je hem regelmatig oliën of in de was zetten.

Hoe versier ik mijn keukentafel?

Net als de keukentafel zelf, schept de juiste tafeldecoratie een even bijzondere sfeer. Kandelaars en feeërieke lichtjes verfraaien de keuken visueel en scheppen een gezellige sfeer. Behalve een decoratief doel kunnen tafelkleden, placemats of tafellopers de keukentafel beschermen tegen vuil of zelfs krassen.

Conclusie

De keukentafel wordt vaak beschreven als het hart van een huishouden. Mensen komen ’s avonds bij elkaar, doen er hun thuiskantoor of huiswerk en eten aan de keukentafel. De vele verschillende vormen en maten tafels zijn een groot pluspunt, want dit geeft iedereen de gelegenheid zijn persoonlijke perfecte tafel te vinden.

De grote verscheidenheid is echter ook een reden om je grondig te informeren en een globaal overzicht te krijgen. Bij het nemen van een aankoopbeslissing spelen de beschikbare ruimte en de persoonlijke en bestaande inrichtingsstijl een centrale rol.

(Omslagfoto: Jorge de Jorge/ Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies