Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Elk hulpmiddel dat de fantasie en creativiteit van kinderen stimuleert is welkom, en daarom is het kinderbed een fundamenteel meubelstuk voor de rust van kinderen.

We weten echter dat bij dit soort overgang waarbij het kind het kinderbedje moet verlaten en een eigen slaapkamer krijgt, het voor sommige kinderen een moeilijk en ingewikkeld proces kan zijn.

Sommige modellen kinderbedden bieden andere kenmerken die de functionaliteit verhogen, zoals laden en bijzetbedden, ruimte voor spelletjes en activiteiten, en extra elementen die voor meer comfort en veiligheid zorgen.

Lees dus dit artikel om te weten te komen waar je op moet letten bij het kiezen van een kinderbed!
Belangrijk om te weten

 • Je moet rekening houden met de afmetingen van de slaapkamer voor je een kinderbed koopt, zelfs als de ruimte klein is, zijn modellen zoals onderschuifbedden of opbergbedden, bijvoorbeeld, ideaal om de ruimte te optimaliseren.
 • De groeifase en hun leeftijd zijn essentieel, als het een klein kind is dat net uit het kinderbedje komt is het raadzaam bedden met valbescherming te kiezen.
 • De keuze van een kinderbed naar de smaak van het kind is essentieel, maar de sleutel is ook de keuze van een matras dat geschikt is voor hun rust.

Beste kinderbed: Onze selectie

Zoals we weten kan een slechte rust de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden, daarom is het het beste te zorgen voor een plek die hen comfort en rust biedt.

Hieronder hebben we voor jou een lijst opgesteld van de beste modellen kinderbedden die je op de markt vindt, die je zal helpen het meest geschikte bed voor je kind te kiezen.

Winkelgids: Wat je moet weten over kinderbedden

Kinderbedden zijn de sterren van de kinderslaapkamers. Op de markt vind je een grote verscheidenheid aan dit meubilair, maar er zijn veel aspecten die je over kinderbedden moet weten. Hieronder tonen we je de essentiële antwoorden waar je op moet letten voor je een product van dit type koopt.

Je moet rekening houden met de afmetingen van de slaapkamer voor je een kinderbed koopt, ook al is de ruimte klein, modellen als onderschuifbedden of opbergbedden, bijvoorbeeld, zijn ideaal om de ruimte te optimaliseren. (Bron: uximetcpavel: 59855054/ 123rf)

Op welke leeftijd is een kind er klaar voor om in een kinderbed te slapen?

Het ideaal is te wachten tot het kind erom vraagt, wat meestal na het tweede levensjaar is. Maar hier zijn wat tips om de verandering teweeg te brengen

 • Als je kind uit het bedje begint te klimmen en te springen, laat het je weten dat het tijd is voor verandering.
 • In het begin is het een goed idee om het gebied van zijn bed aan te passen met veiligheidshekjes, bijvoorbeeld. Bezoek hem de eerste dagen regelmatig, zodat hij zich niet opgesloten voelt.
 • Het bed moet veilig en breed zijn, niet te hoog en zonder uitstekende hoeken. Plaats het uit de buurt van ramen en stopcontacten.
 • Als je besluit dat je kind naar bed moet, doe dat dan van de ene dag op de andere en laat hem/haar weten dat je blij bent dat hij/zij ouder is en het dus verdient om in een bed te slapen.

Het belangrijkste voor een kind om goed te slapen is dat het zich veilig voelt, zowel lichamelijk als psychisch, en deze veiligheid wordt grotendeels door zijn ouders doorgegeven.

Welk kinderbed moet je kopen, afhankelijk van de leeftijd van het kind?

Een kinderbed is geschikt voor elk stadium van de ontwikkeling van een kind. Hieronder zie je hoe de ideale kinderbedden eruit zien, afhankelijk van de leeftijd van je kind.

1 tot 3 jaar 3 tot 6 jaar 6 tot 13 jaar

Kinderen van deze leeftijd slapen veel en worden ’s nachts ook vaker wakker.

Daarom is het noodzakelijk dat het slaapmeubilair meer veiligheid biedt voor het kind om zich tijdens de slaap te kunnen bewegen, mini-bedden met beschermende rails zijn de beste optie.

U kunt het Montessori-bedmodel overwegen, dat aan de vloer is bevestigd, zodat het kind er gemakkelijker en vrijer in en uit kan stappen.

Eenpersoonsbedden voor kinderen zijn het beste alternatief voor deze fase.

Ze zijn iets hoger dan staande bedden of minibedden.

Het is belangrijk dat deze meubels niet te hoog zijn, want kinderen moeten veilig en zelfstandig op en af kunnen klimmen.

In dit stadium zijn eenpersoonsbedden voor kinderen nog het meest geschikt.

Ze kunnen echter ook worden ingeruild voor stapelbedden, hangbedden of bedden met studieruimte.

Op die manier is het mogelijk om de ruimte te optimaliseren en toch meer plezier aan de kleintjes te bieden.

Welke maat bed kies je voor kinderen?

Zonder twijfel is het uiterst belangrijk dat je de beschikbare ruimte in de slaapkamer nagaat voor je een kinderbed koopt, er zijn veel modellen bedden voor de meest uiteenlopende ruimtes.

Kleiner, groter en met veel mogelijkheden.

Voor kleine kamers zijn stapelbedden en hangbedden uitstekend geschikt, en ze beogen de ruimte te optimaliseren en meer veelzijdigheid aan de omgeving toe te voegen.

Hoe koop je het beste kinderbed?

Bij het kopen van het bed voor je kind moet je rekening houden met enkele criteria, zodat je het beste bed kunt vinden dat aan je behoeften en die van je kinderen voldoet, zoals

 • Materiaal: Kwaliteit moet een van de eerste criteria zijn als het om kinderbedden gaat. Zo zijn bijvoorbeeld bedden van massief hout aan te bevelen, omdat ze tegen meer gewicht bestand zijn.
 • Het ideale model: dit is een persoonlijk criterium voor elke ouder, want het moet voldoen aan de aspecten en eisen van het gezin, zoals ruimte, als ze een of meer kinderen hebben.
 • Zoek naar extra voorwerpen: bedden met valbeveiliging, bedden met laden, bedboxen, en opbergruimte voor allerlei gebruiksvoorwerpen. Het helpt ook bij de organisatie, naast andere voorzieningen zoals activiteiten-, speel- en studietafels, die de ruimte optimaliseren en veelzijdigheid toevoegen.
 • Kijk welk karakter je kind het leukst vindt: het bed moet het kind behagen, zodat hij/zij zich gemotiveerd voelt het te gebruiken. Ga daarom, voordat je een model kiest, na of er een karakter is waarmee je kind zich identificeert. Dit helpt je bij de overgang naar zelfstandig slapen.

De groeifase en hun leeftijd zijn van essentieel belang; als het een peuter is die net uit het kinderbedje komt, is het raadzaam bedden met valbescherming te kiezen. (Bron: dmitrytph: 146047991/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van kinderbedden?

Hoewel er verschillende modellen kinderbedden op de markt zijn, hebben ze bijna dezelfde voor- en nadelen. Hieronder brengen we je de voordelen die het.

VOORDELEN NADELEN
Kinder onderschuifbed en eenpersoonsbed met laden

Verhoogde bescherming,

Perfect logeerbed,

Meer opslagruimte.

Moeilijker schoon te maken,

Grote hoogte, waardoor het kind zich moeilijker vrij kan bewegen.

Stapelbed voor kinderen

Comfort, als je kinderen een kamer delen,

Privacy, want de persoon bovenaan weet niet wat de persoon onderaan aan het doen is en vice versa.

Veiligheid, dus is het raadzaam dat niet alleen het oudste kind boven zit, maar ook de veiligheidsstang.

Montessori kinderbed

Autonomie,

Vrijheid en onafhankelijkheid van het kind,

Moedig het leren en de creativiteit van het kind aan.

Overmatige vrijheid die het kind kan hebben.

Hoeveel gewicht kan een peuterbed houden?

Probeer voor de zekerheid altijd het gewicht van het bed te controleren voor je tot aankoop overgaat.

Bovenal kan een kinderbed met matras een gewicht van ongeveer 160 kg dragen, in bijvoorbeeld eenpersoons maten van 80 cm tot 105 cm breed wordt het maximum gewicht 120 kg.

Maar hoewel het bedden voor de allerkleinsten zijn, weten we dat ouders, als ze naast hun kind willen slapen, er even bij gaan zitten om te lezen of te spelen. En daarom is het aan te bevelen producten te kiezen die gemaakt zijn van hout, dat veel weerstand biedt.

Aankoopcriteria

Er is een grote verscheidenheid aan kinderbedden op de markt. Daarom moet je in detail alle criteria kennen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het beste model. Hieronder belichten we de belangrijkste factoren die je moet weten voor je een kinderbed kiest.

Afmetingen

Een van de belangrijkste punten om rekening mee te houden als je een kinderbed koopt, is de maat.

Om het ideale bed te kiezen moet je in feite eerst de kamer zelf opmeten om meubels te kopen die in overeenstemming zijn met en in verhouding staan tot de ruimte die je in de slaapkamer ter beschikking hebt.

In het algemeen zijn er op de markt drie standaard maten die het meest gekocht worden: 90 x 190 centimeter, 90 x 200 centimeter en 140 x 190 centimeter.

De kleinste is de standaard maat die perfect past bij alle ruimtes en kinderen, terwijl de andere twee iets breder zijn en vooral aanbevolen worden voor oudere kinderen en tieners.

Valbescherming

We moeten kinderbedden kiezen met anti-slip voetjes, leuningen en barrières. Dit voorkomt vallen tijdens de nacht. En, als het een stapelbed is, moet het ook een ladder hebben, zodat het kind dat bovenop slaapt er gemakkelijk op en af kan klimmen.

Je kunt er ook voor kiezen om kussens, kussens of schuimrubberen rollen aan de zijkanten van het bed te leggen, zodat het, als het kind zich omdraait, er tegenaan stoot en er niet uit kan vallen. Beide aanbevelingen zijn zowel effectief als economisch.

De keuze van een kinderbed naar de smaak van het kind is essentieel, maar de sleutel is ook de keuze van een geschikte matras voor hun rust. (Bron: terex: 1192764/ 123rf)

Materiaal

Wat het materiaal van de structuur betreft, kunnen we kinderbedden vinden die gemaakt zijn van hout, roestvast staal, smeedijzer of andere metalen. Deze materialen zijn resistent, duurzaam en ideaal voor veel modellen op de markt.

Hout is echter altijd ideaal, het geeft een eleganter esthetiek en komt vaker voor omdat het gemakkelijker schoon te maken is, het is een sterk en resistent materiaal. Ze regelen ook de luchtvochtigheid, zijn ecologisch en gemakkelijk te personaliseren.

Opbergruimte

Het kinderbed met laden is een ander alternatief voor wie een meubelstuk moet kopen om zijn kind in te laten slapen, maar meer nut aan dit product wil toevoegen. Met een of meer laden is dit type bed ideaal om ruimte te besparen en de kamer van het kind meer organisatie te geven.

Als je de ruimte in de slaapkamer wilt optimaliseren, kun je kiezen voor hangbedden, waardoor je er nog wat andere meubels bij kunt zetten, zoals bureaus of tafels die geschikt zijn om te studeren, en zo kan het kind maximaal van het model genieten.

Comfort

Het comfort van een kind in zijn eigen bed, is een heel belangrijk criterium, als dat niet gebeurt, zal het kind ’s nachts naar zijn ouders blijven zoeken en dat is een slecht teken. Het is belangrijk dat het kind zich op zijn gemak voelt in bed.

Het is essentieel dat het kind tijdens deze overgang betrokken wordt bij het besluitvormingsproces, zodat het enthousiast wordt. De beste peuterbedden hebben voldoende ruimte om je kind comfortabel te laten woelen en draaien.

Matrastype

Tot de leeftijd van 12 jaar is het vanwege de groei niet aan te bevelen dat een kind een matras langer dan 3-5 jaar achter elkaar gebruikt. Er is een grote verscheidenheid aan matrassen voor kinderen, ze verschillen naar gelang het gebruikte materiaal:

Soorten matrassen
Visco-elastische kindermatrassen Zij hebben een harde schuimkern waarop een visco-elastische laag van 3 tot 8 cm zachter is aangebracht, afhankelijk van het model, zij zijn vrij zuinig en passen zich zeer goed aan de anatomie van het kind aan. Er zijn twee soorten:

 • Visco-elastisch voor kinderen all season: aan de ene kant worden gebruikt gedurende het hele jaar.
 • Dubbelzijdige kindervisco’s: ze hebben één kant voor de zomer en de andere voor de winter, zodat ze twee keer per jaar moeten worden omgedraaid.
Springmatrassen voor kinderen Ze staan bekend om hun uitstekende ademend vermogen.
Latexmatrassen voor kinderen Zij kunnen synthetisch, natuurlijk of gecombineerd zijn. Ze passen zich goed aan de anatomie van het kind aan en verlichten drukpunten.
Matrassen van polyurethaanschuim voor kinderen Ze worden opgerold verkocht en moeten voor gebruik 24 uur op het bed blijven liggen om op te blazen. Ze zijn fris en kunnen zich aanpassen.

Daarom kan het voordeliger zijn om voor de goedkopere opties te kiezen (visco-elastisch en polyurethaanschuim).

Samenvatting

Kinderbedden zijn ideaal om kinderen meer plezier te bieden als ze slapen. Dit is vooral belangrijk om kinderen aan te moedigen uit hun bedje te komen en ervoor te kiezen in hun eigen kamer te slapen.

Het is een grote stap in de zelfstandigheid van kinderen, en daarom is het belangrijk te investeren in een product dat geschikt is voor hun leeftijd en dat opwinding opwekt als ze het gebruiken.

Zo koop je gegarandeerd een product dat geschikt is voor het doel en ook meer ontspanning biedt tijdens het slapen. Met al deze informatie kun je gemakkelijk de juiste keuze maken bij het kopen van het beste kinderbed voor de slaapkamer van je kind.

(Zichtbare foto bron: oksanabondar: 81555328/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies