Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Rond de zes maanden kunnen baby’s rechtop blijven zitten om te eten. Dat is ook het moment waarop veel baby’s kunnen overstappen op pap als eten. Om deze redenen vraagt die specifieke periode om een onmisbare kinderstoel. Het eten geven wordt er makkelijker op. Wat een enorme opluchting voor de ouders!

Een kinderstoel is een meubelstuk waarin kinderen op dezelfde hoogte zitten als volwassenen. Zo kunnen ze samen met de anderen aan tafel, als echte familieleden. Kinderstoelen zijn ontzettend handig, wanneer ze stabiel en veilig zijn. Veel leesplezier bij het bekijken van deze gids over kinderstoelen. We hopen dat je het juiste model vind voor jouw kleintje.
Belangrijk om te weten

  • Meegroeiende kinderstoelen zijn zeer interessant, omdat je ze aan kunt passen naarmate jouw kindje groeit. Dit betekent dat ze heel lang mee kunnen gaan.
  • Veiligheid is een kernthema als het om kinderartikelen gaat. Controleer of een kinderstoel een harnas of een veiligheidsgordel heeft. Dan blijft jouw kindje stevig in de kinderstoel zitten.
  • Een stoel met een verstelbare rugleuning maakt deze veelzijdiger dan andere zitjes. Eerst kan een kind in deze stoel eten en daarna er een dutje in doen.

Beste Kinderstoel: Onze selectie

Hieronder laten we je een paar van de beste kinderstoelen op de markt zien. Alle kinderstoelen hieronder zijn compleet veilig voor kinderen. Ze kunnen er rechtop en ondersteund in zitten. Als dan eindelijk het moment daar is dat jouw kind pap, puree en vaste hapjes kan gaan eten, dan weet jij wel raad met de voorgestelde artikelen hieronder.

Het beste houten kinderstoeltje

Een prachtige massief beukenhouten kinderstoel voor kinderen van ongeveer 6 maanden tot ongeveer 10 jaar. Groeit mee met de lengte van jouw kind. Met uitneembare tafel, ideaal voor de baby om bij de familie te zitten en mee te eten. Voor de veiligheid voorzien van driepunt veiligheidsgordel.

Als jouw kind eenmaal ouder is dan 3 jaar, dan kan je de veiligheidsbeugel en de riem zijn eraf halen. De draagcapaciteit loopt tot 30 kilogram. Kies de kleur die het beste past binnen jouw interieur, er valt veel te kiezen.

Het beste kinderstoeltje met comfortabele en wasbare zitting

De inklapbare kinderstoel Kanji Grey Patches van Safety 1st is een compacte en zeer lichtgewicht eetkinderstoel. Je neemt hem daarom gemakkelijk overal mee naar toe. De vrolijke kinderstoel met comfortabele en wasbare zitting is geschikt voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar oud, met een maximaal gewicht van 15 kg.

Dankzij de 5-punts veiligheidsgordel valt je kind niet uit het stoeltje. De stoel heeft een eetdienblad en een bekerhouder.

Het kinderstoeltje dat eenvoudig schoon te maken is

Maak je leven makkelijker met de hoge kinderstoel van Baby Jem. Het stoeltje is te gebruiken voor kinderen met een maximaal gewicht tot 15 kg. Het praktische ontwerp zorgt ervoor dat het kind comfortabel zit en zich ontspannen aan zijn of haar maaltijden kan wijden.

Het stoeltje is van kunststof gemaakt. Dat is handig, omdat je dit materiaal goed schoonhoudt. Het eetblad is afneembaar, zodat je dat extra goed kunt reinigen.

Het meest veelzijdige kinderstoeltje

Combineer de hoge houten hoge kinderstoel met de Alpha Bouncer en je kunt je kind vanaf de geboorte op het niveau van de familie brengen. Je kunt communiceren met je baby en genieten van ontspannen maaltijden.

Dankzij het meegeleverde frame kan de Alpha Bouncer ook worden gebruikt als een volwaardige wipstoel. Door de bewegingen zwaait de wipstoel heen en weer en brengt hij je kleintje zachtjes in slaap. De 3-punts beveiliging zorgt voor de veiligheid van je kind. Dit is de perfecte metgezel aan tafel bij ieder gezin thuis.

Het meest stijlvolle kinderstoeltje

Naast veiligheid en comfort, is ook het uiterlijk van een kinderstoeltje voor veel mensen belangrijk. Het is ten slotte toch een meubelstuk dat je iedere dag in je woonkamer of keuken gebruikt.

Het kinderstoeltje van Maxi-Cosi is een prachtige stijlvolle kinderstoel, die praktisch en comfortabel is maar er daarnaast ook nog eens heel mooi uitziet. Je kunt hem op zes manieren gebruiken, vanaf de geboorte van het kind tot zes jaar.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een kinderstoel

Voordat je een kinderstoel kiest is het belangrijk dat je een paar basisfactoren kent voor het beoordelen van kinderproducten. In de Nederlandse markt is een groot aantal opties beschikbaar, dus het is alvast handig om te weten wat jouw specifieke wensen en behoeften zijn. In het vervolg schijnen we een licht op een aantal veel voorkomende twijfels en vragen over kinderstoelen.

Deze kinderstoelen zijn ontworpen om goede eetgewoonten aan te leren aan jouw kind.
(Bron: Evgeny Atamanenko: 74497114/ 123rf.com)

Hoe weet ik dat het tijd is voor een kinderstoel?

Het moment dat je een stoel aanschaft voor een baby of peuter hangt af van de ontwikkeling en de voeding. In de eerste weken en maanden eet een kind alleen vloeibaar voedsel, vooral melk. Een ligstoel of wipstoel is dan genoeg voor hem/haar om hem/haar de fles te geven. Vanaf ongeveer 6 maanden zul je vaster voedsel kunnen toevoegen aan het dieet van jouw kind. Een papje of hapje.

Het toevoegen van pap en fruitpuree aan de maaltijd van een kind, zal van hem/haar vragen om te gaan zitten om te eten. Dit is het moment om een kinderstoel te overwegen. Onmisbaar meubelstuk tijdens deze groeifase van jouw kind. Ze zullen het gemakkelijker maken om je kind te voeden. Ook leert een kinderstoel een bepaalde mate van autonomie aan het kind, op het moment dat er gegeten wordt.

Wat zijn de gebruiksvoordelen van een kinderstoel?

Het kan zijn dat je aan het begin denkt dat een kinderstoel niet 100% nodig is in huis. Maar in een mum van tijd is dit een vast meubelstuk aan de eettafel. Kinderstoelen zijn speciaal ontworpen om jouw kind goede eetgewoonten aan te leren. Dankzij een goede kinderstoel, zitten jouw kinderen net zo goed aan tafel als iedere volwassene.

Stabiel en veilig als ze zijn, met een kinderstoel aan tafel hoef je niet voortdurend op je kleintje te letten. Het zal de tijd nemen om zijn puree te eten, terwijl jij andere dingen kunt doen. Zoals zelf eten. Vanwege de verstelbare hoogte is het eten en eten geven in een kinderstoel veel comfortabeler. Je rug en je armen zullen je dankbaar zijn. Afhankelijk van het model, kunnen kinderstoelen ook een paar jaar mee. Zie de selectie hierboven. Let op verstelbare en meegroeiende kinderstoelen.

Stichting Opvoeden
“Een kinderstoel zou een veiligheidsriem en steungordel tussen de beentjes moeten hebben. Beter nog is een vijf punts gordel. Kinderstoelen waarbij het tafelblad als veiligheidsriem dient, zijn niet veilig genoeg.”

Tot welke leeftijd kan ik een kinderstoel gebruiken?

We weten allemaal hoe gemakkelijk en praktisch kinderstoelen zijn, op het moment dat baby’s zelfstandig kunnen zitten en er vast voedsel in het dieet komt. De meeste kinderstoelen zijn geschikt voor de eerste drie levensjaren van een kind. Soms langer. In het algemeen verdragen kinderstoelen een gewicht dat kan oplopen tot 15 kilo. Als jouw kind zwaarder wordt dan dat, dan zal het zijn langste tijd gehad hebben.

In de Nederlandse markt bestaan echter ook zogenaamd meegroeiende stoelen. Dit zijn kinderstoelen waarbij de verschillende onderdelen uitneembaar en verstelbaar zijn. Zo kan een kinderstoel bruikbaar blijven totdat een kind ongeveer 10 jaar is. Deze modellen kinderstoelen zijn wat duurder dan de rest, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd wanneer een kind groeit en de stoel mee kan groeien en in gebruik kan blijven.

Zijn er regels en richtlijnen voor kinderstoelen?

Alle producten voor kinderen, ongeacht de functie die het vervult, moeten voldoen aan Europese normen en richtlijnen. Let in de eerste plaats op de letters CE, dit geeft aan dat het product voldoet aan essentiële Europese regels. Verder kan een kinderstoel nadere labels en certificeringen hebben, die specifiek gaan over het materiaal of de veiligheid.

In het geval van de Europese EU-EN 1272: 2018 norm, gaat het om artikelen voor de kinderopvang, kinderstoelen en kinderzitjes voor aan tafel. In deze richtlijn is te lezen “de vereisten aan de veiligheid en testmethodes voor kinderstoelen en kinderzitjes voor aan tafel”. Bijvoorbeeld, het document merkt op dat baby’s en peuters zonder hulp kunnen zitten tot bij een maximum gewicht van 15 kilogram.

Kinderstoelen zijn meestal geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden.
(Bron: Natalia Deriabina: 100136351/ 123rf.com)

Waaraan moet een kinderstoel minimaal voldoen?

Iedere kinderstoel is een wereld op zich, maar in het ideale geval ontbreekt geen van de volgende elementen voor comfort en veiligheid van de kleine. In de eerste plaats let je erop dat er een kussentje inzit, waardoor jouw kind comfortabel kan zitten. Veel beter en gemakkelijker nog is een uitneembaar en wasbaar exemplaar. In de tweede plaats moet er op een kinderstoel absoluut een harnas of veiligheidsriem zitten. Voor maximale ondersteuning en veiligheid tijdens het zitten.

Een scheiding tussen de beentjes is ook wenselijk. Dit element voorkomt uitglijden en uit de stoel glippen. Heel interessant zijn de modellen waar een verstelbare voetensteun op zit, en een uitneembaar tafelblad. Op deze manier is het schoonmaken van een kinderstoel een makkelijke klus. Ten slotte is het handig wanneer een kinderstoel stevig maar licht van gewicht is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De wereld van de babystoeltjes en kinderstoelen kan nogal overweldigend voelen. Daarom zou het ideaal zijn wanneer je wel op welke fundamentele elementen je moet letten, voordat je er een koopt. Als je de beste kinderstoel aan het zoeken bent, let dan vooral op de specifieke behoeften van jouw kind. Verder kun je de volgende criteria in acht nemen.

  • Soort kinderstoel
  • Gebruiksduur
  • Veiligheid
  • Materiaal
  • Ontwerp en afmetingen

Soort kinderstoel

Het eerste dat je moet overwegen is het soort kinderstoel dat je wilt. In de eerste plaats zijn daar de klassieke modellen kinderstoel. Naast opvouwbaar, zijn vele modellen zeer minimalistisch qua structuur. Afhankelijk van het model zijn ze soms in hoogte verstelbaar en met een verstelbare rugleuning. Sommige modellen klassieke kinderstoelen hebben een baby ligstoeltje als accessoire erbij.

In de tweede plaats zijn daar de zogenaamde meegroei kinderstoelen. Dit soort kinderstoelen transformeren met de groei van jouw kind mee. De verschillende onderdelen van dit type kinderstoel zijn te verwijderen en aan te passen, afhankelijk van de groei. Een wel heel uitgebreide optie zijn de kinderzitjes die je op gewone stoelen kunt plaatsen. In de meeste gevallen zijn deze ook nog eens draagbaar. Ten slotte zijn er ook kinderstoelen op wielen, zodat je deze makkelijk kunt verplaatsen. Net wat je wilt.

Deze stoeltjes worden aangeraden op het moment dat een kindje vast voedsel gaat eten.

Gebruiksduur

Het is belangrijk om op de gebruiksduur van een kinderstoel te letten. In het algemeen zijn kinderstoelen voor baby’s geschikt vanaf ongeveer 6 maanden. De maximumleeftijd van een kinderstoel kan verschillen. Om hierachter te komen kun je kijken naar het maximale gewicht dat de kinderstoel kan dragen. De meeste basis kinderstoelen zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 3 jaar.

Zoals je hierboven leest, bestaan er ook stoelen die zogezegd meegroeien met je kind, van kleine baby tot bijna puber. Je herkent ze vaak aan het feit dat ze 100% aanpasbaar zijn met losse onderdelen. Zo kun je de zitting verstellen op verschillende hoogtes en meestal zijn het harnas en het tafelblad te verwijderen. Om af te sluiten, het zijn net kinderstoelen die je kunt omtoveren in gewone stoelen.

Veiligheid

Een factor om zeker niet te vergeten bij het overwegen van een kinderstoel is de veiligheid. Als we over baby’s praten en over kinderen, dan is veiligheid een hoge prioriteit. Zorg ervoor dat een kinderstoel stabiel is en stevig op de grond staat. Controleer ook hoeveel gewicht de verschillende modellen kunnen dragen.

Kinderstoelen kunnen een gewicht tot ongeveer 15 of 20 kilo dragen. Je kunt ook modellen kinderstoel tegenkomen die je kunt instellen op de groei van jouw kind.
(Bron: Oksana Kuzmina: 36444911/ 123rf.com)

Vergeet niet een blik te werpen op het harnas of de veiligheidsriem die op een kinderstoel zit. Geavanceerde modellen bevatten soms zelfs een vijf punts veiligheidsriem. Vergelijkbaar met autostoelen voor kinderen. Harnassen en riemen zorgen ervoor dat jouw kindje stevig op zijn/haar plek zal blijven zitten. Wat daarbij ook helpt is als het zitvlak van het stoeltje van een anti slipmateriaal gemaakt is.

Materiaal

Het materiaal van een kinderstoel. Niet iedereen is zich daarvan bewust. Je hebt hierin alle keuze: van hout, via metaal tot plastics. Hout is een stevig materiaal en vaak ook neutraal, heel geschikt voor baby’s. Dit materiaal staat goed in bijna iedere soort inrichting.

Een ander gebruikelijk materiaal voor kinderstoelen is metaal. Ook dit materiaal zit lekker stevig voor jouw kleine. Aluminium is een metaalsoort dat zeer lichtgewicht is. Ten slotte vind je ook veel kinderstoelen van verschillende soorten plastic. Zowel metalen als plastic kinderstoelen zijn zeer makkelijk te reinigen en op te bergen. Dit vergemakkelijkt ook het verplaatsen van de kinderstoel.

Materiaal Voordelen Nadelen
Hout Natuurlijk

Stevig

Gaat lang mee

Zwaarder van gewicht
Metaal Lichtgewicht

Robuust

Makkelijk schoon te maken

Minder mooi
Plastic Eenvoudige reiniging

Voordelig

Lichtgewicht

Minder stevig

Ontwerp en afmetingen

Als laatste kun je bij het kopen van een kinderstoel denken aan de afmetingen van de kinderstoel. Heb je veel ruimte in de eetkamer of keuken waar je de kinderstoel wilt neerzetten, of niet? Natuurlijk, het is handig om een verplaatsbare of draagbare kinderstoel te hebben. Of je nu veel ruimte hebt of niet. Mocht je klein behuisd zijn, dan kun je kiezen voor een opvouwbaar model. Soms passen deze zelfs in een koffer.

Binnen gezinnen die dan weer hier en dan weer daar eten, komt een opvouwbare kinderstoel van pas voor baby’s en kinderen. Een kinderstoel die je in bijna iedere hoek wel kwijt kunt. Voor wat betreft ontwerp, bestaat er voor iedereen wat wils. Er zijn stoelen met kinderlijke motieven, dierenprints of opdrukken van tekenfilmfiguren. Houd je meer van strak, dan zijn er ook kinderstoelen met een enkele kleur of in neutrale tinten.

Samenvatting

Het kopen van een kinderstoel voor baby’s en kinderen gaat je rust en veiligheid opleveren. Deze producten doen uitstekend dienst in het dagelijks leven. Vooral tijdens de maaltijd met de kleintjes. Het kan zijn dat je het nut van een kinderstoel eerst niet merkt, maar voor je het weet zie je het nut van deze meubels.

Wees je ervan bewust dat, afhankelijk van het model kinderstoel dat je kiest, dit meubel misschien langer meegaat dan je denkt. Veel mensen willen liever nu iets meer besteden, om er langer van te kunnen genieten. De beslissing is aan jou. Kies hoe dan ook voor een kinderstoel waarin jouw kind in goede handen is.

Vond je dit artikel leuk? We zouden het leuk vinden als je hieronder reageert, of het deelt met je sociale netwerk.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Oksana Kuzmina: 25493860/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies