Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

65Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kindertrampoline test 2022. Hier stellen we alle kindertrampolines voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kindertrampoline voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarop je moet letten als je een kindertrampoline koopt.
Belangrijk om te weten

  • Trampolines voor kinderen beloven niet alleen plezier, maar zijn ook goed voor hun gezondheid. Je kunt dit plezier mee naar huis nemen met een tuintrampoline of een trampoline voor binnen.
  • Kindertrampolines bevorderen de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Goed humeur, coördinatie, evenwicht en bevordering van het cardiovasculaire systeem zijn maar een paar van de voordelen die een trampoline brengt.
  • Om het springen op een trampoline voor je kind zo veilig mogelijk te maken, is het belangrijk een paar punten in overweging te nemen.

Beste Kindertrampoline: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kindertrampoline koopt

Op welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met trampolinespringen?

Over het algemeen is er geen leeftijdsgrens voor trampolines. Je moet echter wel op de aanbeveling van de fabrikant letten. Voor de rest is alles wat leuk is toegestaan, maar natuurlijk op een aan de leeftijd aangepaste manier en altijd in aanwezigheid van een volwassene. Zonder uitzondering komt veiligheid op de eerste plaats.

De veerwerking van kindertrampolines is aangepast aan de eisen van kleinere kinderen of iets zwaardere personen. Dit garandeert veilige bewegingen voor de kinderen.

In principe geldt: hoe kleiner de trampoline en zijn springoppervlak, hoe minder springend hij is en hoe geschikter hij is voor jongere kinderen.

Om de veiligheid bij het trampolinespringen te garanderen, moeten kinderen altijd onder toezicht van een volwassene staan.

Welke trampoline is het beste voor de leeftijd van mijn kind?

Als je een trampoline voor kinderen koopt, kijk dan goed naar de beschrijving van de fabrikant voor de aanbevolen leeftijd en het maximale draagvermogen.

Het is ook raadzaam naar het TÜV / GS merk te zoeken en bij een aankoopbeslissing rekening te houden met de feedback van klanten.

Bij de keuze van de juiste kindertrampoline speelt niet alleen de leeftijd een belangrijke rol, maar ook het gewicht van je kind.

kindertrampolin

Trampolinespringen is geschikt voor jong en oud, maar er zijn toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden. (Foto: Skitterphoto / pixabay.com)

Trampolines voor peuters

Mini kindertrampolines zijn bijzonder geschikt voor peuters. Dankzij de kleine oppervlakte van het springvlak worden heel kleine kinderen niet ongecontroleerd rondgestuiterd.

Met de extra handgrepen aan de voor- of zijkanten van de trampoline bieden deze trampolines nog meer stabiliteit voor de kleintjes.

Trampolines voor kinderen

Er kan dan een grotere trampoline voor kinderen gekocht worden. Indoor trampolines voor kinderen zijn daar bijzonder geschikt voor. Het springoppervlak is wat groter en stuitert daardoor ook meer.

Het veiligheidsnet rond de trampoline zorgt voor veiligheid, zelfs bij wild springen.

Trampolines voor tieners

Voor iets oudere kinderen en tieners is een grote tuintrampoline een goede keuze. Met het ouder worden hebben kinderen en tieners een beter evenwichtsgevoel, waardoor ze veilig op de grote trampoline kunnen springen.

Voor dit ontwerp zijn ook veiligheidsnetten verkrijgbaar om het risico op verwondingen te minimaliseren.

Wat doet trampolinespringen voor kinderen en hoe bevordert het hun gezondheid?

Trampolinespringen biedt een effectieve workout voor jong en oud. Kinderen worden aangemoedigd naar buiten te gaan de frisse lucht in om stoom af te blazen, of, in het geval van indoor trampolines, gemotiveerd om tussendoor stoom af te blazen. Trampolinespringen kan heel veelzijdig zijn en gaat daarom nooit vervelen.

De aantrekkingskracht van een trampoline wordt nog groter door de gezondheids- en ontwikkelingsvoordelen die hij biedt. De activiteit van het stuiteren bevordert niet alleen de coördinatie, de lenigheid en het evenwicht, maar gebruikt ook meer dan 400 spieren.

Ook de psyche heeft baat bij trampolinespringen. Want er komen gelukshormonen vrij – serotonine en endorfine – die zorgen voor een goed humeur.

Springen op een trampoline brengt niet alleen fsyiologische maar ook psychologische voordelen. Bovendien zijn er, afhankelijk van de leeftijd van je kind, nog andere positieve aspecten die we hier op een rijtje hebben gezet.

Trampolinespringen heeft niet alleen fysiologische voordelen, maar ook psychologische. Deze variëren naar gelang de leeftijd.

Kinderen in de zuigelingen- en peutertijd

In dit vroege stadium van de ontwikkeling ligt de nadruk op de motorische ontwikkeling. Door op de trampoline te bewegen, kunnen de kleintjes hun bewegingswaarneming verbeteren en leren ze gevaren en natuurlijke waarschuwingsgrenzen herkennen.

Bovendien is het bevorderen van evenwicht op dit moment het meest geschikt.

Kleuters

Op de leeftijd van ongeveer vier tot vijf jaar hebben kinderen een sterke drang om te bewegen en te spelen. Daarom hebben ze een zeer gevarieerde omgeving nodig.

Trampolinespringen is een goede manier om dit te doen, want het traint kinderen niet alleen om te bewegen, maar bevordert ook hun gevoel voor ritme, coördinatie en motoriek.

Schoolgaande kinderen

Als kinderen naar school gaan, veranderen hun behoeften fundamenteel. Op deze leeftijd hebben ze vooral een groter concentratievermogen, fijne coördinatie en coördinatievermogen nodig.

Trampolinespringen kan deze punten bevorderen en verbeteren.

Kinderen in hun tienerjaren

In hun tienerjaren kan springen op een trampoline dienen als echt sport- en vrijetijdsplezier. Het lichaam wordt op vele manieren getraind. Aan de ene kant wordt het basisuithoudingsvermogen bevorderd, de kracht vergroot en de reactiesnelheid verbeterd.

Anderzijds worden de coördinatieve vaardigheden, zoals evenwichtsgevoel, reactievermogen en ritmegevoel, verbeterd.

kindertrampolin

Of het nu kleuters of tieners zijn – trampolines zijn er echt voor elke leeftijdsgroep. (Foto: Skitterphoto / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten kindertrampolines zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn alle trampolines trampolines voor kinderen – voor kleine en voor grote. Welke trampoline het beste is voor je kind hangt niet alleen af van de leeftijd van je kind.

Ook het gewicht speelt een grote rol, want de veren en springdoeken van de trampolines zijn er zachter of harder op ingesteld. Dit betekent dat het kind meer of minder hoog stuitert, afhankelijk van zijn gewicht.

Er zijn verschillende categorieën kindertrampolines, die je naar eigen behoefte kunt kiezen

  • Trampolines voor de tuin
  • Trampolines voor thuis
  • Trampolines voor fitnesstraining

Ondanks verschillende modellen lijken bijna alle kindertrampolines op elkaar qua ontwerp en structuur. Ze bestaan uit een metalen frame, veren (incl. randbekleding) en een elastische doek van polyamide of polypropyleen.

Er zijn verschillende modellen, zowel voor buiten als voor binnen.

Wat onderscheidt trampolines voor de tuin?

Heb je een huis met een tuin waar veel plaats is voor een trampoline, dan is een trampoline voor de tuin een goede keus voor je.

Hier zijn de belangrijkste feiten op een rijtje:

Tuintrampoline Grondtrampoline Opblaasbare kindertrampolines
Hoogte 80 – 100 cm 20 cm 30 – 40 cm
Diameter 240 – 490 cm 120 – 140 cm 280-400 cm
Bijzondere kenmerken Biedt veel ruimte Rust op de grond, Naar onder toe is een gat uitgegraven Opblaasbaar,Voor gebruik op land en water

Tuintrampoline / grondtrampoline

Een gewone tuintrampoline is, samen met de grondtrampoline, de grootste van de kindertrampolines. Hij kan dus door meerdere kinderen tegelijk gebruikt worden, maar het is aan te bevelen dat niet meer dan twee kinderen hem gebruiken en alleen als ze al ervaren springers zijn.

De tuintrampoline heeft meestal een hoogte van tussen de 80 en 100 cm, terwijl de grondtrampoline maar een hoogte van ongeveer 20 cm heeft, omdat onderaan een gat van ongeveer 75 tot 100 cm diep uitgegraven wordt. De diameter van de trampolines kan variëren van 240 tot 490 cm, afhankelijk van het gekozen model.

Door hun grootte zijn ze bijzonder geschikt voor hogere sprongen en ook voor acrobatische oefeningen. Daarom is het ook aan te bevelen een veiligheidsnet rond de trampoline te spannen. Meer informatie hierover vind je verderop in het artikel.

All-season modellen zijn heel praktisch in het gebruik. Deze kunnen ook bij slecht weer of in de winter in de tuin blijven staan. Om de kwaliteit van de trampolines nog beter te bewaren, zijn er trampoline hoezen die de trampoline beschermen tegen vuil en weer.

Opblaasbare kindertrampolines

Een opblaasbare kindertrampoline, is bijzonder zacht omdat hij helemaal vrij is van vaste stoffen. In plaats van vaste stoffen worden koorden gebruikt. Dit type trampoline is snel en gemakkelijk op te zetten en is, in tegenstelling tot andere modellen, redelijk geprijsd.

Verder zijn opblaasbare kindertrampolines niet alleen geschikt voor gebruik op het land, ze zijn ook ideaal voor zwemmen op het water. Bovendien kunnen deze trampolines voor kinderen gemakkelijk meegenomen worden, bv. op reis, zonder veel plaats in te nemen.

kindertrampolin

Trampolinespringen is leuk en gezond tegelijk. (Foto: ambermb / pixabay.com)

Wat onderscheidt trampolines voor thuis?

Omdat niet elk gezin een grote tuin heeft, zijn trampolines voor thuis of binnenshuis een goed alternatief voor de grotere tuintrampolines.

Hier zijn de belangrijkste gegevens in een oogopslag:

Indoor trampoline Mini kindertrampoline Fitness trampoline
Hoogte 30 – 50 cm 20 – 40 cm 30 – 40 cm
Diameter 120 – 150 cm 90 – 130 cm 100-140 cm
Bijzonderheden Geschikt voor grotere kamers Geschikt voor hele kleine kinderen,Past in elke kamer Ook geschikt voor volwassenen

Indoor trampoline voor kinderen

Indoor trampolines voor kinderen zijn natuurlijk kleiner dan trampolines voor in de tuin of op de grond – ze moeten immers plaats hebben in de kinderkamer of de huiskamer. De hoogte van deze trampolines varieert van ongeveer 30 tot 50 cm, en de diameter is tussen 120 en 150 cm, afhankelijk van het model.

Bijna alle modellen hebben een veiligheidsnet, dat het risico op verwondingen bij kinderen aanzienlijk vermindert. Bovendien hebben deze soorten trampolines het voordeel dat ze in weer en wind gebruikt kunnen worden en in de winter niet gedemonteerd of afgedekt hoeven te worden.

Mini kindertrampolines / fitnesstrampolines

Mini kindertrampolines zijn bijzonder geschikt voor de allerkleinsten en bieden een goede introductie om het springen eerst uit te proberen. Dit type kindertrampoline is minder veerkrachtig en ongeschikt voor acrobatische oefeningen en hele hoge sprongen.

Door zijn kleine afmetingen kan de minitrampoline gemakkelijk in de kamer worden opgesteld. De hoogte is meestal tussen 20 en 40 cm, en de diameter kan variëren van 90 tot 130 cm, afhankelijk van het model.

Mini trampolines speciaal voor kinderen bieden een stang die meer steun en evenwicht geeft bij het springen. Dit is vooral voordelig als je kind nog nooit op een trampoline gesprongen heeft en zorgt zo voor meer veiligheid.

Als alternatief voor de mini-kindertrampolines zijn er fitnesstrampolines. Deze zijn ongeveer even groot en zijn bijzonder voordelig als het ook door volwassenen gebruikt gaat worden.

Fitness trampolines zijn eigenlijk minder een kindertrampoline in die zin, maar ze bieden bijna dezelfde voordelen als een mini kindertrampoline. Dit type heeft ook modellen met een stang waaraan je je kunt vasthouden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kindertrampolines te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om kindertrampolines te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

  • Aantal kinderen
  • Leeftijd van de kinderen
  • Trampoline veiligheidsnet
  • Randbekleding / randkussen

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Aantal kinderen op de trampoline

Je mag maar twee kinderen op een trampoline laten springen. Dit is alleen het geval als de kinderen al ervaren springers zijn.

Twee mensen kunnen oogcontact houden, maar met meerdere kinderen is dat niet meer mogelijk. Botsingen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle verwondingen op trampolines. Dit kan vooral gebeuren als er te veel mensen tegelijk op de trampoline staan.

Leeftijd van de springende kinderen

Kinderen onder de zes jaar hebben nog geen volledig ontwikkeld evenwichtsgevoel. Daarom is het belangrijk dat ze alleen op de trampoline springen om verwondingen te voorkomen.

Ook de grootte van het springoppervlak speelt een rol. Trampolines met een kleinere diameter hebben minder stuitering, maar die met een grotere diameter bieden meer ruimte en verkleinen de kans dat je de rand van de trampoline raakt en je verwondt.

Trampoline veiligheidsnet

Om te voorkomen dat je van de trampoline valt, vooral bij kleinere kinderen, is het van essentieel belang een veiligheidsnet aan te brengen. Dit wordt rond de trampoline gespannen en is bijzonder handig als de kinderen in paren springen of hoge sprongen en acrobatische oefeningen doen.

Het is belangrijk dat het vangnet niet wegglijdt of meegeeft als je erin landt. Bovendien is het een voordeel als de invliegopeningen zowel van buiten als van binnen geopend en gesloten kunnen worden. Nog beter is het als het ingangsgat automatisch sluit.

Randbekleding / randkussen

Het belang van het randkussen wordt vaak onderschat. Het is misschien wel het belangrijkste detail voor de veiligheid op de trampoline. De randbekleding moet het frame en de veren bedekken en ook stevig op het frame zitten als de trampoline in gebruik is.

Een goed randkussen moet gemaakt zijn van een duurzaam buitenmateriaal, zoals watervast, met kunststof gecoat vinyl, en UV stabiel zijn.

Bovendien moet het schuim in het velgkussen schokabsorberend zijn, gesloten cellen hebben en minstens 20 mm dik zijn, zodat het niet vervormt en schokken kan opvangen.

De produktie van zo’n onderlegger is duur, en daarom wordt hier vaak beknibbeld op kwaliteit. In veel goedkope trampolines is de randbekleding daarom alleen gemaakt van schuimrubber met open cellen. Dit is echter niet waterafstotend en ook niet stevig genoeg om de veren voldoende op te vangen.

Bovendien is het buitenmateriaal van goedkope modellen vaak niet UV-stabiel en bestaat het uit licht zeildoekmateriaal. Daardoor vernietigen zon en weer dergelijke goedkope velgkussens meestal volledig na twee jaar.

Beeldbron: cotrim / pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies