Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Voor wie van lezen houdt, zijn boeken de poort naar fantastische, mysterieuze, boeiende, stimulerende en speelse werelden. En wat is een betere manier om dit onbeschrijfelijke plezier al op jonge leeftijd te ervaren? Ontdek de magie van kinderverhalen!

Welk kind houdt er niet van om een verhaaltje voor het slapengaan voorgelezen te krijgen? Kinderverhalen voeren de kleintjes mee naar verhalen van andere tijden, met fabelachtige en raadselachtige personages die hen verrassen, amuseren en opwinden. Bovendien stimuleren deze boeken hun verbeelding, aandacht en inlevingsvermogen.

Door dit artikel heen duik je in de wondere wereld van kinderverhalen en leer je over hun voornaamste kenmerken en eigenaardigheden. Deze informatie zal je helpen het perfecte boek voor je kind te kiezen en, waarom ook niet, een oude fabel uit je kindertijd op te zoeken om opnieuw te lezen en ervan te genieten.
Belangrijk om te weten

 • Kinderverhalen zijn verhalen geschreven voor kinderen van verschillende leeftijden, variërend van fantasieverhalen tot fabels en legenden, altijd vergezeld van kleurrijke en opvallende tekeningen, al naar gelang de verschillende thema’s.
 • Er zijn veel soorten kinderverhalen, waaronder klassiekers, korte verhalen of moderne varianten, naast nog veel meer mogelijkheden, die vooral van elkaar verschillen door hun thema’s en soorten benaderingen.
 • Het is heel belangrijk dat je bij het kopen van een kinderverhaal voor je kind rekening houdt met bepaalde factoren, zoals genre, classificatie, thema, aantal bladzijden en varianten naar leeftijd en geslacht, naast andere relevante aspecten.

Beste kinderverhalen: Onze selectie

Kinderverhalen stimuleren de fantasie, creativiteit en aandacht bij kinderen. (Foto: freeograph / 123rf.com)

Wat zijn kinderverhalen en wat zijn de voordelen ervan?

Kinderverhalen zijn verhalen met thema’s die aangepast zijn aan de belangstelling van kinderen. Op de markt vind je een grote verscheidenheid van dit soort verhalen, geschreven als romans, proza of korte teksten, naast andere literaire genres.

Anderzijds gaan kinderverhalen over vele onderwerpen, zoals vriendschap, liefde, solidariteit en familie, vanuit een leeftijdsadequaat gezichtspunt. Je vindt klassieke of moderne varianten in traditioneel papierformaat, maar ook in audio.

Naast hun vele voordelen zijn kinderverhalen een uiterst breed, leuk en veelzijdig alternatief voor je kinderen om in contact te komen met de wereld van boeken. Behalve dat ze hun belangstelling voor lezen stimuleren, helpen ze hen ook hun verbeelding, inlevingsvermogen, aandacht en concentratie te ontwikkelen.

Voordelen
 • Ze verbinden kinderen met lezen
 • Ze ontwikkelen verbeeldingskracht en inlevingsvermogen
 • Ze brengen menselijke waarden over
 • Ze stimuleren cognitieve functies
 • Er is een grote verscheidenheid aan thema’s en benaderingen
 • Ze zijn leuk en onderhoudend
Nadelen
 • Ze kunnen een macho uitstraling hebben
 • Veel houden onrealistische stereotypen van schoonheid in stand
 • Sommige zijn te conservatief of ouderwets

Klassieke korte of moderne kinderverhalen: Waar moet je op letten?

Kinderverhalen hebben verschillende thema’s en benaderingen, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken van deze boeken op een rijtje, zodat je ze kunt vergelijken en de variant kunt kiezen die het meest geschikt is voor je kind.

Klassieke kinderverhalen. Het zijn populaire en tijdloze verhalen die door de generaties heen worden doorverteld. In deze categorie vind je kopieën van “Roodkapje”, “Pinokkio”, “Peter Pan”, “Gelaarsde Kat” en “Assepoester”, naast vele andere, in de oorspronkelijke versie of in een andere versie.

Korte verhalen. Korte verhalen zijn, zoals de naam al zegt, korte kinderverhalen of vertellingen die vooral op jongere kinderen gericht zijn. Deze varianten, waarbinnen je verschillende thema’s kunt vinden, zijn een prima optie om je kind voor het slapengaan voor te lezen.

Modern. Ze kunnen modern van formaat of inhoud zijn (of allebei). In het eerste geval kun je papieren exemplaren vinden (met nieuwe graphics en texturen), of in audio. En wat de thema’s betreft, die kunnen gericht zijn op de actuele interesses van kinderen op verschillende gebieden (school, gezin, amusement, enz.).

Classiekers Kort Modern
Hoofdthema’s Vriendschap, liefde, familie, empathie, solidariteit, enz. Vriendschap, liefde, familie, empathie, solidariteit, enz. Vriendschap, liefde, familie, empathie, solidariteit, sociale kwesties, stereotypen veranderen, enz.
Aantal bladzijden Variabel Tussen 20 en 30 bladzijden, ongeveerx Variabel
Leeftijden Gevarieerd Jonge kinderen, hoofdzakelijk Gevarieerd
Literair genre hx Legende, roman, fabel, enz. Korte verhalen, proza, enz. Roman, kort verhaal, biografie, enz.

Zijn er Audioverhalen voor kinderen?

Ook de technologie maakt deel uit van de wereld van de boeken, zodat je veel verschillende varianten van audio verhalen voor kinderen kunt vinden, zodat je kind vanaf een CD of een mobiel toestel (een toestel waarmee hij/zij zeer vertrouwd is) contact kan maken met de inhoud van verschillende kinderboeken.

Hier is een vergelijkende tabel waarin je de voor- en nadelen van dit moderne systeem kunt zien. Met deze informatie kun je dit mechanisme vergelijken met de papieren verhaalvorm, en de optie kiezen die je het meest geschikt acht voor je kind.

Voordelen
 • Kinderen zijn vertrouwd met dit formaat
 • Ze kunnen honderden verhalen beluisteren en bekijken op youtube
 • De meeste gaan vergezeld van visuele inhoud en muziek
 • Ze duren maar een paar minuten, zodat kinderen zich niet vervelen of verstrooid raken
 • Ze kunnen hun aandacht meer vasthouden dan lezen
Nadelen
 • Kinderen hebben geen contact met lezen
 • Stemmen zijn onpersoonlijk, in tegenstelling tot verhalen die door ouders worden voorgelezen
 • Veel hebben geen afbeeldingen om goed te bekijken
 • Geen texturen om te voelen

Koopcriteria: factoren waarmee je modellen van kinderverhalen kunt vergelijken

In dit laatste deel van het artikel hebben we het over de factoren die je niet uit het oog mag verliezen bij het kopen van een kinderverhaal, want er zijn talloze varianten om uit te kiezen, aangepast aan de verschillende interesses van je kind. Mis het niet!

Genre

Kinderliteratuur is een genre op zich, maar deze verhalen kunnen een benadering hebben die dichter bij romans staat, korte teksten, of proza, naast andere varianten. Hier noemen we de kenmerken van deze literaire genres voor kinderen, zodat je hun belangrijkste kenmerken leert kennen.

Romans. Kinderverhalen in romanvorm zijn meestal gericht op oudere kinderen, omdat hun inhoud langer en complexer is (meestal verdeeld in meerdere verhalen). Als je kind 10 jaar of ouder is en vertrouwd is met lezen, kunnen deze varianten een uitstekende keuze zijn.

Korte verhalen. Korte verhalen zijn korte teksten die vooral voor jongere kinderen geschreven zijn, zodat hun inhoud eenvoudig en beknopt is. We raden dit soort verhalen aan om voor het slapengaan aan je kind voor te lezen, want ze zullen de informatie gemakkelijk onthouden en onthouden voor ze in slaap vallen.

Proza. Proza is vers of poëzie dat gekenmerkt wordt door afzonderlijke alinea’s die in rijmvorm gepresenteerd worden. Vooral jonge kinderen zijn dol op dit formaat, en onthouden de inhoud snel, waardoor ze een heel speels en leuk alternatief zijn.

Indeling

Kinderverhalen kunnen een oneindig aantal thema’s hebben die ze classificeren als mysterieverhalen, fabels, legenden, enz. Hieronder noemen we enkele van deze classificaties, zodat je hun soorten plots en benaderingen leert kennen.

Mysterie verhalen. Mysterieverhalen zijn die waarin een op te lossen raadsel schuilgaat, dus zijn ze verwant aan het genre suspense. Ze kunnen een heel onderhoudende en boeiende optie voor je kind zijn, maar als ze jong zijn, zoek dan een variant die hen niet bang maakt.

Legendes. Dit zijn verhalen die in de loop van de tijd mondeling zijn overgeleverd, dus ze zijn meestal heel oud. Deze verhalen, die meestal fantastisch zijn, vind je vooral in klassieke kinderverhalen, zoals “The Hunchback of Notre Dame”, “The Pied Piper of Hamelin”, “Gulliver’s Travels”, enz.

Fabels. Fabels zijn verhalen die vooral bedoeld zijn om kinderen een les of moraal te leren. Deze mooie verhalen, waarvan de hoofdpersonen meestal dieren zijn, vind je in klassieke verhalen als “De Haas en de Schildpad”, enz., of in meer moderne varianten.

Verhalen met sociale thema’s. Ze praten over verschillende sociale en culturele onderwerpen, dus je kunt varianten vinden die gericht zijn op seksuele diversiteit, racisme, xenofobie, solidariteit, empathie, vrouwelijke empowerment, enz. (geschreven met begrijpelijke voorbeelden voor kinderen).

Andere soorten

Behalve de in de vergelijkende tabel genoemde zijn er nog andere soorten kinderverhalen met verschillende thema’s voor kinderen. Hieronder vermelden we de bijzonderheden van enkele ervan, zodat je er bij je aankoop rekening mee kunt houden.

Bedtijdverhalen. Deze verhaaltjes zijn meestal kort, want ze worden aan de kleintjes voorgelezen enkele minuten voor ze in slaap vallen. Zoek verhalen die thema’s hebben die je kind ontspannen, en die geen angst, vrees, zorgen of adrenaline opwekken, want daardoor zal het moeilijk in slaap vallen of slecht slapen.

Verhalen in het Engels. Er zijn kinderverhalen in het Engels die heel praktisch zijn om de kleintjes de taal te leren op een natuurlijke, speelse en leuke manier (want dit is de leeftijd waarop ze de informatie het meest assimileren). Op de markt vind je deze boeken met verschillende thema’s, die een uitstekende optie zijn.

Dierenverhalen. Kinderverhalen met dieren zijn een klassieker in dit literaire genre, want kinderen zijn er dol op. Deze personages, teder en grappig, laten heel diepe en menselijke boodschappen achter, en daarom zijn dit soort verhalen (die meestal met fabels overeenkomen) heel opvoedkundig.

Didactische verhalen. Didactische kinderverhalen zijn verhalen die kinderen spelenderwijs verschillende dingen leren (zoals optellen, aftrekken, kleuren leren, woorden leren, enz.) Ze zijn vooral bedoeld voor de jongste kinderen, en je vindt ze in verschillende texturen en formaten.

Aantal pagina’s

Hoeveel pagina’s hebben kinderverhalen? Het aantal pagina’s varieert, maar er zijn bepaalde parameters, afhankelijk van of het een kort, conventioneel of lang verhaal is. Hier geven we je enkele referenties in verband met dit onderwerp, zodat je bij benadering een ideaal hebt.

Korte kinderverhalen. Korte kinderverhalen zijn meestal ongeveer tussen de 20 en 30 bladzijden lang, maar de teksten (die ook in proza of poëzie geschreven kunnen zijn) nemen slechts een percentage van de bladzijden in beslag, gezien de grafische voorstellingen een overheersende plaats innemen.

Deze verhalen zijn gericht op jongere kinderen, die nog niet toe zijn aan het opnemen van zoveel inhoud. Dus als je korte kinderboeken zoekt, raden we je aan exemplaren te zoeken met afbeeldingen die je kind aanspreken.

Conventionele kinderverhalen. Conventionele kinderverhalen zijn meestal tussen de 40 en 70 bladzijden lang. Er zijn varianten met meer of minder tekeningen, maar meestal krijgen de afbeeldingen niet zoveel prioriteit, omdat ze op jongere kinderen gericht zijn.

Boeken met dit geschatte aantal bladzijden zijn het meest gangbaar en gewild, omdat ze een veel breder leeftijdsbereik bestrijken (van 6 tot 10 jaar). Je vindt ze met meerdere thema’s en soorten benaderingen, al naar gelang het stadium van het kind.

Lange kinderverhalen. Lange kinderverhalen hebben een formaat dat meer op romans lijkt, want ze zijn bedoeld voor oudere kinderen (10 jaar en ouder). Ze zijn meestal tot 100 bladzijden lang met weinig afbeeldingen, omdat ze voorrang geven aan de tekst.

deze boeken vereisen een zekere leesvaardigheid

Door hun aanzienlijk aantal bladzijden vereisen deze boeken een zekere leesvaardigheid van het kind. Het is belangrijk dat je kind begint met het lezen van korte verhaaltjes en geleidelijk opbouwt naar langere varianten, om niet overweldigd te worden door zoveel inhoud.

Naar leeftijd

Een heel belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een kinderverhaal is de leeftijd van het kind

Een heel belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een kinderverhaal is de leeftijd van het kind, want die bepaalt welk soort boek het meest geschikt is. Daarom geven we je ter referentie een globaal overzicht van de aanbevolen verhalen volgens elke leeftijd.

Babies. Kinderverhalen voor baby’s zijn gericht op het stimuleren van de zintuiglijke, auditieve en visuele functies van de kleintjes. Daarom vind je een grote verscheidenheid van deze boeken met verschillende formaten, texturen, kleuren en geluiden, zodat je kind ermee kan spelen.

3 tot 6 jaar oud. Dit is de leeftijd waarop kinderen met de kleuterschool beginnen, dus educatieve boeken (met namen, dieren, voorwerpen, enz.) zijn ideaal voor deze eerste fase. Bedenk dat, omdat hun aandachtsspanne beperkter is, je het best korte, dynamische teksten zoekt.

6 tot 9 jaar oud. Op deze leeftijd weten kinderen al hoe ze moeten lezen, dus kunnen ze hun eigen leesruimte creëren en op een veel intiemere en directere manier contact maken met boeken. Het is belangrijk dat ze onderwerpen kiezen die hen interesseren en dat de teksten niet te lang of te ingewikkeld zijn, want dan raken ze verveeld of gefrustreerd.

10 jaar en ouder. In dit stadium kunnen kinderen veel vloeiender lezen, dus kunnen romans een goede optie zijn om langere boeken te gaan lezen. Het is heel goed voor hen om nieuwe auteurs te ontdekken en hun favorieten te kiezen, en zo langzaam hun eigen bibliotheek op te bouwen.

Kinderverhalen variëren in formaat en inhoud naar gelang de leeftijd van de kinderen. (Foto: Jrgen Flchle / 123rf.com)

Volgens geslacht

Hier komen we op een wat controversieel punt, want de tijden zijn veranderd en er zijn geen etiketten meer die bepalen welke verhalen jongens leuk moeten vinden en welke meisjes. Daarom geven we commentaar op de boeken die ze meestal kiezen, waarbij we altijd hun vrijheid respecteren om zich te onttrekken aan seksistische stereotypen.

Girls. De kinderverhalen die door meisjes het vaakst gekozen worden zijn die over prinsessen en feeën. De laatste tijd dragen de heldinnen echter niet langer lange jurken of handhaven ze een onderdanige houding tegenover tegenspoed, maar zijn het eerder opstandige en krachtige vrouwen.

Boys. Kinderen hebben, afhankelijk van hun leeftijd, de neiging de voorkeur te geven aan kinderverhalen met meer actie, mysterie en avontuur. Ook kiezen ze meestal verhalen die leuk en dynamisch zijn, zodat je verschillende variaties van dit type kunt vinden om ze te vermaken en te stimuleren.

Beide. Er zijn bepaalde thema’s die zowel meisjes als jongens aanspreken, afhankelijk van hun leeftijd. Als je een kinderverhaal zoekt dat niet zo in een hokje gestopt is qua geslacht (vrouwelijk of mannelijk) kun je zoeken naar varianten van mysteries, fabels, legenden, enz. met menselijke of dierlijke personages.

(Zichtbare foto: jollier / 123rf.com )

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies