Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

42Verzamelde opmerkingen

Deze keer hebben we het over een artikel waarmee we in detail alle belangrijke dingen kunnen bijhouden die ons overkomen of die we moeten onthouden om wat werk af ttable maken. We hebben het over notitieblokken.

Notitieblokken zijn kleine notitieboekjes met een bepaald aantal bladen, zodat we er in elke houding comfortabel op kunnen schrijven zonder het op een stijf oppervlak te moeten laten rusten. Jarenlang waren notitieblokken het voornaamste gereedschap van journalisten vóór de komst van bandrecorders.

We willen je helpen het notitieblok te vinden dat het beste bij je past. Daarom tonen we je de verschillende soorten notitieblokken die op de markt zijn, samen met de belangrijkste kenmerken en voordelen die ze hebben, afhankelijk van de taak waarvoor ze gebruikt worden.
Belangrijk om te weten

 • Notitieblokjes zijn kleine, gemakkelijk mee te nemen notitieblokjes waarmee we belangrijke dingen kunnen noteren zonder dat we ze op een hard oppervlak moeten laten rusten om erop te schrijven. Notitieblokken kunnen, afhankelijk van het model, gelinieerde of witte bladen hebben.
 • Er zijn verschillende soorten notitieblokken op de markt. Afhankelijk van de papiersoort die het heeft, kunnen we notitieblokken krijgen die gebruikt kunnen worden voor schrijven, tekenen, wiskundige berekeningen en grafieken, en er zijn zelfs notitieblokken waarmee we aantekeningen kunnen inleveren zonder een vol vel papier te beschadigen.
 • Om een notitieblok te kopen moeten we aspecten kennen als wat het juiste formaat is, welke papiersoort we moeten gebruiken, wat voor afwerking het heeft en de soort omslag. Door deze punten te kennen kunnen we garanderen dat we een goed notitieblok voor ons kopen.

Beste kladblok: Onze selectie

Koopgids

Notitieblokken zijn apparaten waarmee we onze ideeën, gedachten kunnen opschrijven of ermee kunnen tekenen met grote directheid, want ze zijn klein en gemakkelijk overal mee naar toe te nemen. Maar ze kunnen beschouwd worden als werkinstrumenten, want er is een verschillend model naar gelang van de uit te voeren activiteit.

Notitieboekjes helpen ons om de taken die we in de loop van de dag doen bij te houden zonder iets te laten liggen. (Foto: StartupStockPhotos / pixabay.com)

Wat is een notitieblok en wat zijn de voordelen ervan?

Notitieblokken zijn schriften met een bepaald aantal vellen papier, die gebruikt kunnen worden om aantekeningen te maken, aantekeningen te maken of zo nodig te tekenen. In het algemeen zijn notitieblokjes klein genoeg om overal mee naar toe te nemen zonder al te veel plaats in je kleding of tas in te nemen.

Vóór de komst van bandrecorders en tablets werden notitieblokjes veel gebruikt door journalisten bij het verslaan van evenementen of het interviewen van beroemdheden, om belangrijke punten tijdens een interview op te schrijven en ze dan te transcriberen zonder details te verliezen.

Notitieboekjes kunnen gelinieerde of witte bladen bevatten, uitgebreide of eenvoudige omslagen, of met een spiraal genaaid zijn, afhankelijk van de smaak van degene die ze verwerft. De elegantste notitieblokken zijn die met een leren of halfleren omslag en genaaide bladzijden.

Voordelen
 • Ze zijn licht
 • gemakkelijk mee te nemen
 • er kan overal op geschreven worden
 • zijn zuinig
 • komen in verschillende presentaties
Nadelen
 • Iedereen kan de informatie lezen die erop geschreven staat
 • gemakkelijk te verliezen
 • geen back-up
 • kan gescheurd worden

Notitieblokken met gelinieerde, geruite, witte of geperforeerde bladzijden – waar moet je

op letten?
De markt biedt een grote verscheidenheid aan schrijfwaren, maar tot de meest gebruikte behoren notitieblokken, omdat ze handig zijn in het gebruik en gemakkelijk mee te nemen. Notitieblokken kunnen in 4 modellen gegroepeerd worden naar de papiersoort die ze hebben en dat zijn: gelinieerd, gekwadrateerd, wit of geperforeerde vellen.

Notitieblok met gelinieerde vellen. Dit model heeft bladen met equidistante strepen, die steeds netjes schrijven vergemakkelijken. Dit is het meest voorkomende soort vel dat je in notitieblokken vindt en wordt het meest gebruikt door onderzoekers en journalisten.

Notitieblokken met gekwadrateerde vellen. Het is niet erg gebruikelijk om dit type notitieblok te zien, omdat het meestal gebruikt wordt door mensen die wiskundige of natuurkundige berekeningen doen. Zoals het soort blad aangeeft, heeft het rasters die het gemakkelijker maken om grafieken te maken.

Notitieblok met witte bladen. Net als het gelinieerde vel is ook het witte vel een van de meest gangbare notitieblok modellen op de markt. Zoals de naam aangeeft, heeft dit type blad geen diagram. Dit model wordt veel gebruikt door tekenaars en illustratoren.

Notitieblokken met geperforeerde vellen. Notitieblokken met dit soort bladen zijn erg handig voor wie graag aantekeningen maakt om ze aan iemand anders te overhandigen. Dit komt omdat het midden van het vel perforaties heeft waardoor het gescheurd kan worden zonder de rest van het vel of het kussentje aan te tasten. Geperforeerde vellen kunnen wit of gevoerd zijn.

Blocnotes Streepjesvel Blocnotes Roostervel Blocnotes Wit vel Blocnotes Geperforeerd vel
Tekenen Strepen Rasters Geen possesse Kan gelinieerd of wit zijn
Gebruik Schrijven Berekeningen en grafieken Tekenen en Illustratie Schrijven en Tekenen
Papierdikte Dun Dun Gemiddelde Dun
Maat Klein en middelgroot Middelgroot Middelgroot Klein en middelgroot

Een goed notitieblok moet altijd vergezeld gaan van een goede pen of potlood om te schrijven of te tekenen. (Foto: 6689062/ pixabay.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende notitieblokmodellen kunt vergelijken en beoordelen

Het gebruik van notitieblokken is met de komst van tablets afgenomen. Maar, er is nog steeds een publiek dat het gevoel van schrijven op een vel papier wil herbeleven. Maar voor je er een gaat kopen, moet je bepaalde factoren kennen die je aankoop veiliger maken.

We vertellen je over de factoren die je aankoop beïnvloeden, en we werken ze stuk voor stuk verder uit, zodat je precies weet waar je op moet letten als je een notitieblok koopt dat aan je behoeften voldoet

 • De grootte
 • Het soort vel
 • Geniet of gecoat
 • De omslag

De Maat

De markt biedt een grote verscheidenheid aan notitieblokken in verschillende maten om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen. Afhankelijk van hoeveel je schrijft of hoe mobiel je wilt zijn, bepaalt de grootte van het notitieblok. Het meest aan te bevelen formaat is 13 x 21 cm, dat is het standaard formaat.

Een van de grote voordelen van notitieblokken is dat je ze zonder problemen overal mee naar toe kunt nemen. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

De soort bladen

Zoals we al eerder zeiden, zijn er 4 modellen bladen die we kunnen hebben als we een notitieblok kopen. Als we weten waarvoor we het gaan gebruiken, kunnen we kiezen tussen een gelijnd, wit, vierkant of geperforeerd vel.
Een andere factor om rekening mee te houden is het gewicht van het vel.

Dit is het gewicht van één vierkante meter papier. Er zijn pads met vellen van 70 tot 700 gram. Het meest aan te bevelen is een vel met een gewicht tussen 140 en 200 gram. Zo zorgen we ervoor dat het bestand is tegen elke inkt.

Geniet of gekookt

Een andere factor die je moet overwegen als je een notitieblok koopt, is de binnenafwerking. Tot de meest gebruikte behoren notitieboekjes die geniet zijn en die welke genaaid zijn. Elk biedt variabelen waarmee rekening moet worden gehouden

Geniete Notitieblokken. Dit model houdt de vellen en de omslag met nietjes bij elkaar. Het is het zuinigste model dat verkrijgbaar is. Dit type onderlegger kan binnenin maximaal 40 tot 80 vellen papier bevatten. Een nadeel is dat na verloop van tijd de velletjes kunnen uitvallen door voortdurend gebruik.

Gekookte Notitieblokken. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn zowel de lakens als het overtrek aan elkaar genaaid. Dit systeem maakt het mogelijk een groter aantal bladen vast te houden, tot 200, en is beter bestand tegen dagelijks gebruik.

Een notitieblok kan een uitstekend geschenk zijn voor iemand die graag veel schrijft. (Foto: Free-Photos / pixabay.com)

De omslag

Binnen de markt van notitieblokken kunnen we verschillende soorten afwerking en materialen krijgen waaruit de omslagen bestaan. Maar deze kunnen in twee soorten gegroepeerd worden: Harde kaften en zachte kaften. Afhankelijk van onze smaak kunnen we kiezen tussen het ene of het andere.

Harde kaften. Dit type overtrek heeft een kartonnen vel van aanzienlijke dikte dat het erg stevig maakt. Onderleggers met dit type omslag zijn resistenter, maar kunnen zwaarder zijn dan de versies met zachte omslag.

Soft Cover. De hoes van dit type onderlegger heeft aan de binnenkant een flinterdun, soepel materiaal, waarmee het opgevouwen kan worden. Hoewel het bescherming biedt, is het niet te vergelijken met harde hoezen. Een van de voordelen is dat hij lichter en in sommige gevallen comfortabeler in het gebruik is.

(Zichtbare foto: Sasi Ponchaisang / 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies