Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

20Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Er zijn uitstekende hulpmiddelen waarmee je bijzondere vaardigheden kunt ontwikkelen, en ze kunnen hetzelfde doen voor je kinderen. Het is dan belangrijk de geest te stimuleren, zodat de vooruitgang merkbaar is. Dit geldt vooral op het gebied van de kunsten, waar technieken voortdurende oefening vereisen.

Van de vele kunstzinnige vaardigheden die kinderen en volwassenen kunnen ontwikkelen is kleuren er een van de belangrijkste, want ermee bezig zijn helpt je niet alleen om deze handeling te perfectioneren, maar werkt ook ontspannend, zowel voor jou als voor je kind. Weet je welk hulpmiddel hier perfect voor is? Kleurboeken!

Het is begrijpelijk dat je het moeilijk vindt om te kiezen, en er zijn veel factoren waarmee je bij dit product rekening moet houden, ook al lijkt het misschien niet zo. Via dit artikel leren we je alles wat je moet weten over kleurboeken.
Belangrijk om te weten

  • Kleurboeken zijn speciale boeken die zwart-wit tekeningen bevatten, die de gebruiker moet schilderen om ze “tot leven” te laten komen. Ze zijn een uitstekend didactisch hulpmiddel, dat helpt bij het verbeteren van concentratie, schildervaardigheid en het loslaten van stress.
  • Afhankelijk van de te gebruiken techniek is het boek wel of niet geschikt, en dit komt direct tot uiting in de kwaliteit van het papier. Een kleurboek met krijt, waar geen andere factoren zijn dan de impact van potlood op papier, is niet hetzelfde als een aquarel kleurboek, waar wel vocht aanwezig is.
  • Als je al besloten hebt om een kleurboek te kopen, zijn er enkele factoren die je kunnen helpen bij het kiezen tussen verschillende modellen, zodat je het perfecte voor je vindt. Criteria als onderwerp, leeftijd, papiersterkte en hoeveelheid papier zijn de belangrijkste bepalende factoren.

Beste Kleurboek: Onze selectie

Er zijn veel modellen en versies van kleurboeken, dus is het moeilijk te weten welke beter is dan de andere, daarom zie je door een marktanalyse de lijst van de 4 beste kleurboeken, volgens de directe mening van klanten.

Koopgids: Wat je moet weten over kleurboeken

Na het bekijken van de beste modellen op de markt is je idee over kleurboeken misschien duidelijker, en heb je al in gedachten wat je echt nodig hebt of wat je zoekt, maar er zijn bepaalde aspecten waarmee je rekening moet houden voor je je aankoop doet, en die zie je hieronder.

Kleurboeken kunnen familiemomenten uitbeelden. Ze zijn de perfecte manier om te leren, te ontspannen en te delen, ongeacht leeftijd. (Foto: Choreograph/ 123rf.com)

Wat zijn kleurboeken en wat zijn hun voordelen?

Een kleurboek is, zoals de naam al zegt, een boek dat alleen tekeningen bevat; deze zijn in zwart-wit getekend (alleen de randen) zodat je ze door de kleuren tot leven kunt brengen en je techniek kunt verbeteren.

Geloof het of niet, kleurboeken hebben oneindig veel voordelen, zoals angstbeheersing, stressvermindering, verbetering van de aandacht bij kinderen en het helpen onthouden van cijfers. De hersenstimulatie die door deze boeken wordt opgewekt is zeer hoog, dus is het begrijpelijk dat zelfs volwassenen er hun toevlucht toe nemen.

Het lijkt een perfect product, maar de realiteit is dat het nadelen heeft als elk ander. Dit doet niets af aan het product als zodanig, maar het is belangrijk dat je bij het kopen rekening houdt met deze aspecten, zodat je echt begrijpt wat je koopt.

Voordelen
  • Ze zijn ontspannend
  • Ze stimuleren de concentratie
  • Ze verminderen stress en angst
Nadelen
  • Ze kunnen door vochtigheid beschadigd worden
  • Sommige hebben zeer breekbare bladeren
  • Ze doen er lang over om af te werken.

Kleurboeken met kleurpotloden of waterverf – waar moet je op letten

In kleurboeken kunnen verschillende materialen of technieken gebruikt worden, zoals stiften, kleurpotloden, potloden en andere. Afhankelijk van de te gebruiken techniek kan de weerstand van het boek (vooral de bladzijden) variëren, dus je moet goed opletten met welk middel je gaat schilderen.

Kleurpotloden en aquarelverf zijn heel verschillend, zelfs de oppervlakken van veel kleurboeken met kleurpotloden kunnen gebruikt worden om met vinyl te schilderen, maar aquarelverf is helemaal anders, en je moet er rekening mee houden dat kleurboeken met deze techniek bijzonder zijn.

Kleurboeken met kleurpotloden: Dit soort boeken kan licht en dun zijn, met een groot aantal tekeningen en een geringe papierdikte. Ze zijn heel goedkoop en veelzijdig, en praktisch voor kinderen die voor het eerst willen leren schilderen.

Deze soort tekening kan desgewenst heel gedetailleerd zijn, met tekeningen waarmee je details in verschillende kleuren kunt maken. Een duidelijk voorbeeld hiervan zijn de bekende mandala’s, waar veel kleine ruimtes zijn om in te vullen.

Aquarelkleurboeken: Deze boeken zijn dikker en met minder tekeningen, maar stellen je in staat de aquareltechniek toe te passen. Omdat deze verfsoort zo nat is, moet het papier dik en bestendig zijn, zodat de verf niet door de ondergrond heen loopt en de bladzijden van het boek beschadigt.

Deze boeken zijn uitstekend, want het ontspannende punt wordt versterkt dankzij de gebruikte techniek, en bovendien levert het een meer artistieke en professionele afwerking op. Bovendien vereist aquarelleren geen zekere druk op de hand of pols, dus het is uitstekend geschikt voor wie op deze plaatsen pijn heeft.

Kleurboeken met kleurpotlood Kleurboeken met waterverf
Hoeveelheid tekeningen Hoog, tot 100 tekeningen voor lage prijs Medium, kan 30 tekeningen zijn voor hoge prijs
Weerstand Medium, Beschadigd door vochtigheid Hoog, Bestand tegen vochtigheid
Stressniveau Gemiddeld – hoog Laag

Aankoopcriteria

Tenslotte moet je, voor je het ideale kleurboek kiest, bepaalde factoren kennen die je helpen bepalen of het het kleurboek is dat je nodig hebt of niet. Hoewel het misschien niet zo lijkt, valt er veel te detailleren in een kleurboek, dus is het goed dat je rekening houdt met deze criteria om zeker te zijn van de juiste aankoop.

Thema

Het belangrijkste waar je naar moet kijken is het thema waarop het kleurboek gebaseerd is, want er zijn versies voor elke smaak: sommige zijn sprookjes of tekenfilms, andere zijn abstract, en weer andere zijn meer uitgewerkt als landschappen, planten of realistische voorwerpen.

Geanimeerd thema: Het zijn meestal tekenfilms of kinderfilms. Het zijn eenvoudige tekeningen die kinderen leren kleuren aan de hand van hun favoriete personages. Perfect voor de kleintjes thuis.

Therapeutisch thema: Abstracte figuren die een bijna volledige concentratie van de gebruiker op de tekening mogelijk maken, ze helpen angst, hyperactiviteit, stress en zelfs woede te beheersen. Ideaal voor zowel kinderen als volwassenen. Een basismethode om dit soort situaties aan te pakken.

Realistisch Thematisch: Tekeningen met realisme die je uitdagen om gelijkaardige resultaten te bereiken, zijn een goede optie voor wie van deze techniek geniet, en ze wil verbeteren. Ze zijn meestal gericht op volwassenen, want kinderen kunnen zich gemakkelijk vervelen.

Elk thema kan verschillende sensaties opwekken. Ook al zijn ze elk op een specifiek publiek gericht, toch is het de moeite waard ze allemaal te proberen. (Foto: Choreograph / 123rf.com)

Aantal tekeningen

Het aantal tekeningen in het boek beïnvloedt of het de juiste is of niet. Dit hangt direct af van hoe vaak je deze activiteit gaat doen, en ook van hoeveel je zou willen sparen. Koop je bijvoorbeeld een kleurboek met 100 tekeningen, dan is dat goedkoper dan twee kleurboeken met 50 tekeningen.

100 tekeningen: Deze zijn perfect voor veelvuldig gebruik, minstens 3 keer per week. Ze zijn perfect voor kinderen die midden in het leerproces zitten, of volwassenen met een erg stressvol leven, die het gebruiken als een manier van ontspanning.

50 tekeningen: We kunnen het beschouwen als een middenpunt, misschien is het gebruik niet zo frequent, maar als het gewoonte is, misschien 1 of 2 keer per week. Het is ideaal voor kinderen en volwassenen die het gebruiken voor ontspanning, ontspanning of concentratie.

30 tekeningen of minder: Deze zijn voor sporadisch gebruik, of voor een korte periode. Ze zijn heel goedkoop, en kunnen perfect zijn om aan het kleuren te wennen. Ze wekken niet zo’n zware oplegging of verplichting op als de vorige, dus zijn ze goed om mee te beginnen.

Leeftijd

Deze factor is in dit geval heel bepalend, want hij helpt je om, meestal, bepaalde kenmerken van het kleurboek te kiezen. Elk boek heeft zijn “doelgroep” en dat komt tot uiting in de inhoud, dus je moet rekening houden met de leeftijd van de gebruiker om er zeker van te zijn dat het de juiste is.

Kinderen: Zeggen dat fantasie en sprookjes alleen voor kinderen zijn is een leugen, want veel mensen houden van dit soort inhoud. Maar je zou kunnen zeggen dat het, voor het grootste deel, voor kinderen is. Eenvoudige tekeningen die betrekking hebben op de persoonlijke smaak van het kind, trekken gemakkelijker de aandacht.

Jongeren: Op deze leeftijd zijn mandala’s, natuurlijke planten, eenvoudige landschappen of lichaamsdelen (zoals ogen of monden) erg aantrekkelijk, want het kinderstadium ligt achter hen, en jongeren zoeken iets realistischer, maar niet te uitdagend.

Volwassenen: Mandala’s zijn veelzijdig, op elke leeftijd, maar de meer ingewikkelde kunnen perfect zijn voor volwassenen, omdat ze de bezigheid ontspannend kunnen vinden. Ook tekeningen met veel detail kunnen aantrekkelijk zijn, want ze bieden een uitdaging.

Papiersterkte

De techniek die je gebruikt betekent dat het papier van een bepaalde sterkte kan zijn. Dit beïnvloedt de prijs van het kleurboek, want hoe sterker het is, hoe meer het bij aankoop meestal kost.

Er zijn papieren, zoals historisch papier of krantenpapier, met een lage sterkte, die uitstekend geschikt zijn om met krijt te schilderen, omdat ze het materiaal weerstaan. Bovendien zijn boeken met dit soort papier meestal goedkoper, maar ze beschadigen gemakkelijk.

Andere soorten, zoals opaline, durex of aquarel, zijn papier met een hoge weerstand, dat het gebruik van markers, inkt en, in het geval van aquarel, vochtigheid gemakkelijk toelaat, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je het werk of de volgende bladzijde van het boek beschadigt.

Let op de kwaliteit van het papier, zodat je kunt bepalen welk het meest geschikt is voor je behoeften, en de soort papier die in het boek gebruikt wordt wordt ook aangegeven. Als dit niet het geval is, kun je door het aan te raken een idee krijgen van de dikte.

(Zichtbare foto: Choreograph/ 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies