Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Klimschoenen zijn nu geavanceerde stukken high-tech materiaal. Het niveau van de klimelite is de laatste jaren gestaag gestegen omdat de schoenen nu zo geavanceerd en gespecialiseerd zijn. In tegenstelling tot de lomp uitziende, enkelhoge klimschoenen uit de late jaren zeventig, hebben de schoenen van vandaag niets te doen.

De klimschoenen test 2021 helpt je de beste klimschoenen te vinden. Daartoe werden de afzonderlijke soorten klimschoenen met elkaar vergeleken en vervolgens werden de voor- en nadelen van de respectieve soorten in een lijst overgebracht. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Klimschoenen kunnen nu voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Er zijn schoenen voor boulderen, klassiek alpine klimmen en plaatklimmen.
 • Het bovenmateriaal en de voorspanning zijn de belangrijkste aankoopcriteria. Terwijl klimschoenen die stijf zijn en voorspanning hebben ideaal zijn voor veeleisende klimgraden, is een schoen zonder voorspanning en gemaakt van zachter materiaal voordeliger voor gemakkelijkere klimgraden.
 • Tot de soorten klimschoenen behoren symmetrische klimschoenen, waarbij de leest in het midden zit, zoals bij gewone schoenen, en asymmetrische schoenen, waarbij de leest verspringend is.

Klimschoenen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor klimschoenen

Dit gedeelte toont je de criteria die je kunt gebruiken om te kiezen tussen de verschillende klimschoenen. De criteria die je kunt gebruiken om de afzonderlijke klimschoenen te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen wordt uitgelegd wat in elk aspect belangrijk is.

Materiaal

Klimschoenen zijn meestal van plastic of leer. Bij de aanschaf van je klimschoenen moet je je ervan bewust zijn dat de afzonderlijke materialen hun voor- en nadelen hebben. Dit kan tot verschillen leiden, vooral bij het gebruik.

Door zijn samenstelling zet leer iets beter uit dan kunststof.

Bijgevolg passen klimschoenen van leer ook beter aan de voeten en zijn ze daarom veel comfortabeler om te dragen op lange termijn als ze eenmaal ingesleten zijn. Het materiaal plastic maakt een dimensioneel stabielere klimschoen mogelijk dan leer. Klimschoenen van kunststof vervormen daarom op de lange duur veel minder dan leren klimschoenen en slijten ook minder.

Anderzijds kan het materiaal onaangename geuren veroorzaken. Over het materiaal ten slotte kan opgemerkt worden dat intensief gekleurde schoenmodellen na het klimmen bepaalde kleurstoffen kunnen afgeven. Als de kleuren van de klimschoenen op de voeten overgaan, is dat een goed teken van kwaliteit, want er zijn geen schadelijke stoffen of kleefstoffen gebruikt bij de produktie.

Sluiting

Behalve het materiaal is ook de sluiting een aankoopcriterium dat essentieel is bij de keuze van de te kopen klimschoenen. Allereerst kun je onderscheid maken tussen drie soorten bevestigingsmiddelen. De eerste manier om je klimschoenen vast te maken is met veters. De klimschoenen kunnen met de vetersluiting veel beter en preciezer vastgezet worden, en daardoor wordt een goede houvast mogelijk gemaakt. Door de vetersluiting duurt het iets langer om ze aan en uit te doen, wat vooral bij het boulderen nadelig is.

Behalve met veters kun je je klimschoenen ook met een klittenbandsluiting vastmaken. Vergeleken met veters strikken gaat het aan- en uittrekken veel sneller en comfortabeler, vooral voor kleine kinderen.

Verder zijn klimschoenen met klittenband beter geschikt voor boulderen. Anderzijds gaan klittenbandsluitingen veel sneller stuk dan gewone sluitingen. Het laatste alternatief is een slip-on klimschoen. Deze klimschoenen hebben geen sluiting of, in sommige gevallen, een extra klittenbandstrook. De pantoffels passen als sokken en moeten dus perfect passen. Dit betekent dat klimschoenen in het begin erg krap kunnen zitten en daarom ongeschikt zijn voor beginners.

Schrap zetten en inzinking

Om optimaal te kunnen klimmen, is het belangrijk dat de kracht van de voet op de tenen geconcentreerd is. Dit wordt bereikt door enerzijds via de hiel spanning in de zool op te bouwen, of anderzijds door de kracht naar voren in de grote teen te convergeren terwijl de zool gelijkmatig gevormd wordt.

In het algemeen kan gesteld worden dat hoe meer spanning de schoen toelaat, hoe agressiever de klimschoenen zijn. In klimsecties zoals de overhang of op kleine voetsteunen is een agressieve klimschoen beslist belangrijk. Bovendien, hoe agressiever de schoenen, hoe minder comfortabel ze zijn.

Tot besluit kun je onthouden dat platte schoenen comfortabeler en beter zijn voor beginners dan klimschoenen met een hoge schoor of afzet.

Als de route niet in een overhang gebruikt wordt of als de treden niet klein zijn, kun je ook overstappen op meer comfortabele klimschoenen.

Plastic plaat

Een ander criterium waar je op moet letten als je klimschoenen koopt, is dat ze kunststof platen hebben. In de regel hebben veel klimschoenen een kunststof plaat die de belasting over een groter oppervlak verdeelt. Dit maakt het gemakkelijker om te staan tijdens het klimmen of boulderen.

Klimschoenen met kunststof platen daarentegen verliezen een kenmerkend deel van het gevoel.

Schoenen zonder plastic plaatje passen zich beter aan de treden aan en blijven letterlijk aan de rots kleven. Vooral als je ervaring opdoet, kun je voelen of de klimschoen houdt als je stapt of niet. Met klimschoenen zonder plastic plaat kan het staan inspannender zijn en soms vergt het ervaring, techniek en kracht op moeilijke klimroutes. Daarom kun je je herinneren dat klimschoenen met kunststof platen het gewicht verdelen en het staan vergemakkelijken, maar een slechter klimgevoel geven.

Hielzone

Als je niet alleen op het touw wilt klimmen, maar ook wilt gaan boulderen, is het belangrijk dat het hielgedeelte goed aansluit.

Bij het boulderen kan het hakgebied belangrijk zijn, vooral voor de zogenaamde “haken”.

Dit zijn bepaalde bewegingen waarbij je niet met je tenen kunt stappen vanwege de klimomstandigheden. Bij “haken” stap je met de hiel. In het algemeen zijn deze bewegingen zelden nodig op gemakkelijkere boulderroutes.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat de klimschoenen niet in de achillespees drukken, ongeacht de omgeving. Enerzijds hangt de druk af van de grootte en anderzijds van het model. Daarom moet je de klimschoenen beslist uitproberen voor je ze koopt.

Welke soorten klimschoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn nu veel verschillende soorten klimschoenen die je van elkaar moet onderscheiden. De verschillen vloeien voort uit de verschillende criteria voor het gebruik, zoals de soort rots, de moeilijkheidsgraad en het soort klimmen. Afhankelijk van de vorm kun je onderscheid maken tussen de volgende twee soorten klimschoenen:

Type Beschrijving
Symmetrische klimschoenen De leesten zijn recht, zoals bij gewone schoenen.
Asymmetrische klimschoenen De leesten zijn niet recht, maar hebben een overdreven voetvorm.

Wil je meer weten over de verschillende soorten klimschoenen, dan kun je over elk meer lezen in de volgende twee hoofdstukken.

Symmetrische klimschoenen

Symmetrische klimschoenen

Symmetrische klimschoenen worden gekenmerkt door het feit dat de leesten recht zijn, net als bij gewone schoenen. Bijgevolg zijn de schoenen veel comfortabeler dan Asymmetrische klimschoenen. Symmetrische klimschoenen worden vooral gebruikt voor klassieke klimroutes of routes met een gemakkelijke moeilijkheidsgraad. Dit type klimschoen is ideaal voor beginners. De schoen is voldoende voor de meeste moeilijkheidsgraden die een beginner in het begin aanpakt. Bovendien maakt de comfortabele snit het gemakkelijker om met klimmen te beginnen. Als je daarentegen routes van gemiddelde of hogere moeilijkheid beklimt, is de symmetrische klimschoen niet voordelig. Het houvast op kleine treden of richels is door de vorm sterk beperkt.

Voordelen
 • comfortabel om te dragen
 • ideaal voor beginners
 • gemakkelijkere instap in de sport
Nadelen
 • slechte grip op kleine treden
 • niet optimaal voor moeilijke klimgraden
Asymmetrische klimschoenen

Asymmetrische klimschoenen

In tegenstelling tot de symmetrische klimschoen zit de leest van de asymmetrische klimschoen niet in het midden, maar verspringend. Sommige klimschoenen imiteren een overdreven voetvorm. Als gevolg daarvan wordt het gewicht van deze klimschoenen naar de grote teen verplaatst. Dit type klimschoen is daarom geschikt voor het beklimmen van routes die ofwel moeilijker zijn, ofwel kleine treden bevatten.

Door hun vorm zijn asymmetrische klimschoenen beduidend minder comfortabel dan symmetrische. Asymmetrische klimschoenen zijn onmisbaar, vooral voor middelzware en moeilijke klimroutes. Je moet op dit punt ook opmerken dat ongemakkelijk niet gelijkgesteld mag worden met pijn of ongemak. Tenslotte moet je er ook op letten dat je de juiste maat klimschoen kiest, want de klimschoenen moeten goed aansluiten om een goede klimprestatie te bereiken.

Voordelen
 • goed voor elke moeilijkheid
 • optimaal vasthouden met kleine stappen
Nadelen
 • moet strak passen
 • enigszins ongemakkelijk

Gids: Veel gestelde vragen over klimschoenen in detail beantwoord

Deze gids beantwoordt de belangrijkste vragen over klimschoenen. Als je de gids doorgelezen hebt, heb je de meest essentiële informatie over de schoenen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van klimschoenen?

Als je overweegt nieuwe klimschoenen te kopen, moet je eerst en vooral rekening houden met de aankoopcriteria die in het begin genoemd zijn en er al over nagedacht hebben. Bovendien moet je je afvragen of je al klimervaring hebt of een beginner in deze sport bent. Het antwoord op deze vraag is essentieel als het gaat om het soort klimschoen.

Kletterschuhe-1

De sluiting kan van groot belang zijn als je ze verschillende keren aan en uit doet.
(Image source: Kameron Kincade / unsplash)

Verder moet je, voordat je je klim kleren koopt, weten in welk terrein je je klimschoenen daarna wilt gebruiken. Als je de klimschoenen alleen voor bepaalde doeleinden wilt gebruiken, zoals gewoon klimmen met een klimgordel of alleen voor boulderen, dan heeft dit doel invloed op de soort sluiting en of de schoen een plastic zool moet hebben of niet.

Omdat klimschoenen schoenen zijn, is het heel belangrijk dat je de schoen past. Je moet hier ook tijd voor uittrekken, want je moet de klimschoen gedurende langere tijd dragen. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste maat en vorm te vinden zonder je zorgen te maken over mogelijke drukpunten, krapheid of breedte.

Hoeveel kosten klimschoenen?

 • Beginners: In deze les kan de klimschoen tussen de 30 en 50 euro kosten. Zulke schoenen zijn goedkoop in aanschaf en goed geschikt voor instapgebruik.
 • Middenklasse: Klimschoenen in deze prijsklasse kunnen tussen de 60 en 100 euro kosten. Deze klasse omvat schoenen die beter gemaakt zijn dan de instapmodellen.
 • Hogere klasse: In deze prijsklasse worden de klimschoenen gekenmerkt door een hoogwaardige afwerking en zijn ze voorzien van een voorspanning. De prijs van de hogere klasse varieert van 100 tot 180 euro.

Wanneer is de pasvorm van klimschoenen optimaal?

Het belangrijkste criterium voor de pasvorm van een klimschoen is het klimniveau. Als vuistregel kun je grotere schoenen overwegen voor lagere en middelhoge klimmoeilijkheden. Geef je daarentegen de voorkeur aan moeilijkere klimgraden, dan kun je beter kiezen voor strakkere klimschoenen.

Kletterschuhe-2

Het klimgevoel kan bij veeleisende klimgraden verbeterd worden door een strakke klimschoen te gebruiken.
(Image source: Patrick Hendry / unsplash)

Behalve het klimniveau is ook het gebruiksgebied bepalend voor de maat en de pasvorm van de klimschoenen. De belangrijkste gebruiksgebieden die voor de pasvorm van de klimschoen van belang zijn, worden in de volgende tabel uitgelegd:

Gebruiksgebied Impact
Beginner Als beginner kies je best een comfortabele schoen, want je zult op het meest gevarieerde terrein onderweg zijn.
Indoor klimmen/boulderen Op dit gebruiksterrein kies je best klimschoenen die zacht zijn en voorspanning hebben.
Steile beklimmingen met kleine treden door de aard van het terrein is het aan te raden schoenen te kiezen die zwaar voorgespannen zijn, stevig en strak zitten.
Plak- en wrijvingsklimmen Hier zijn klimschoenen die zachter zijn en een platte zool hebben voordelig om een zo groot mogelijk oppervlak te benutten voor grip.
Klassiek alpine klimmen Voor het klassieke onder de gebruiksgebieden zijn klimschoenen met een gemiddelde hardheid zonder voorspanning optimaal.

Tenslotte moet je weten dat voeten ‘s avonds dikker zijn dan ‘s morgens. Hetzelfde geldt voor koude en warme temperaturen. De schoen zit in de zomer strakker dan in de lente of de herfst. Bovendien maken de individuele vorm van de voorvoet en een veelvuldig verschil in grootte tussen de linker- en rechtervoet de keuze er niet gemakkelijker op.

Welke klimschoenen zijn geschikt voor boulderen?

In principe kunnen klimschoenen gebruikt worden voor boulderen en boulderschoenen voor klimmen, want over het algemeen zijn de schoenen niet zo fundamenteel verschillend. Elk type heeft echter zijn eigen kenmerken waarmee je rekening moet houden.

Comfort speelt hier een ondergeschikte rol.

Een klimschoen is meestal comfortabeler dan een boulderschoen, omdat de klimschoenen veel langer gedragen worden dan bij boulderen. De klimschoen voor boulderen is precies ontworpen voor maximale prestaties gedurende korte tijd. Het is voor jou veel belangrijker dat de klimschoenen een voorspanning en neerwaartse beweging hebben.

Wanneer moeten de klimschoenen gerepareerd worden?

Eerst en vooral moet je weten dat er geen vuistregel is voor hoe lang de klimschoenen meegaan zonder gezoold te zijn. Eerst en vooral spelen de factoren voet- en klimtechniek en het materiaal van de zool een belangrijke rol in hoe snel de zool slijt. In het algemeen kan gezegd worden dat de zool van de klimschoenen moet worden gerepareerd zodra er een gaatje in zit.

Als alleen de zool gebroken is en het randrubber intact is, hoeft alleen de zool vervangen te worden. Als echter ook het randrubber beschadigd is, moeten zowel het randrubber als de zool vervangen worden. Tenslotte kun je geld besparen op reparaties naarmate je je schoenen eerder laat zolen.

Hoe kunnen stinkende klimschoenen schoongemaakt worden?

Allereerst kun je voorzorgsmaatregelen nemen om de geur van stinkende klimschoenen te verminderen of te voorkomen. Het is ten zeerste aan te bevelen je voeten te wassen voor je ze aantrekt en ze daarna goed af te drogen. Een andere tip om stinkende klimschoenen te voorkomen is het gebruik van voetbalsem. De crème zorgt ervoor dat de zweetproductie geremd wordt.

Als je klimschoenen nog steeds een onaangename geur hebben, kan het helpen ze na het klimmen in de frisse lucht te laten drogen. Als deze maatregel niet voldoende was, kun je de klimschoenen ook wassen.

Als je ze wast, denk er dan aan ze niet in de wasmachine te doen, maar ze zelf te wassen met een emmer heet water en afwasmiddel. De schoenen zouden een wasbeurt in de wasmachine niet doorstaan.

Foto bron: Poprotsky/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies