Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Bij het klimmen moet je volledig op je klimtouw kunnen vertrouwen. Vaak genoeg hangt je leven van dit touw af. Daarom moet je je goed informeren voor je een touw koopt.

In deze klimtouw test leggen we uit welke verschillende soorten er zijn voor welke klimsport. Dan laten we je zien welke kwaliteitskenmerken een touw moet hebben, zodat je veilig kunt klimmen en lang van je touw kunt genieten.
Belangrijk om te weten

 • Bij het kiezen van een klimtouw is het belangrijk dat je precies weet waar je het touw voor nodig hebt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele touwen. Enkele touwen worden vooral gebruikt voor binnensporten, terwijl dubbele touwen buiten meer bescherming en mobiliteit bieden.
 • Om lang van je touw te kunnen genieten, moet je er goed voor zorgen. Vuil en vocht kunnen het touw beschadigen.
 • Ondanks alle zorg gaan klimtouwen niet eeuwig mee. Om te zorgen dat je altijd veilig bent, moet je nooit vergeten je touwen op beschadigingen te controleren.

Beste Klimtouw: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van klimtouwen

Diameter

Touwen met een hoog omhulselgehalte zijn bijzonder robuust en gaan lang mee, ook bij regelmatig gebruik. Maar voor je iets koopt, moet je eerst uitzoeken welke diameter op welke beveiligingsmiddelen past. Als het touw te dik is, kun je het helemaal niet rijgen of het loopt vast.

Bij buitenklimmen hangt de dikte van het touw vooral af van de geplande route en de mate van ervaring.

Ervaren klimmers houden ervan om op lange routes veel gewicht te besparen met dunnere touwen. Dunne klimtouwen zijn echter te gevoelig voor abseilen.

Dikkere touwen zijn beter bestand tegen scheuren. Dit verhoogt echter ook het gewicht en de wrijving bij het klimmen. Binnentouwen moeten met ongeveer 9,5-10,5 millimeter tamelijk dik zijn en een hoog mantelgehalte hebben.

Lengte

De lengte hangt natuurlijk af van wat je met het touw van plan bent te doen. Als je een beginner bent, zijn klimzalen waarschijnlijk de eerste plaats om te zoeken. Zoek uit hoe hoog en hoe lang de routes zijn in je plaatselijke klimhal. Ze zijn meestal hooguit 20 tot 25 meter hoog. Touwen met een maximale lengte van 50 meter zijn voldoende.

Halve en dubbele touwen hebben het voordeel dat je met de volle lengte van het touw kunt abseilen.
Deze touwen zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende lengtes. Je hebt de ruimste keuze aan touwen tussen 30 en 100 meter. Maar er zijn ook touwen tot 200 meter.

Een goede standaardlengte is 70 meter. Voor lange alpiene tochten komen langere touwen in aanmerking. Maar ook het gewicht speelt een grote rol. Hoe langer het touw, hoe zwaarder het is, natuurlijk. Op 80 tot 100 meter heb je een groot bereik met een matig gewicht.

Standaard valpartijen

Standaard valpartijen geven aan hoeveel valpartijen een touw theoretisch kan weerstaan voordat het te gevaarlijk wordt. De touwen worden getest met een zeer hoge belasting (valfactor 1,75). De belasting is meestal hoger dan in realistische situaties voorkomt.

De verschillende soorten touwen moeten verschillende wettelijk voorgeschreven standaardvallen hebben. Dit betekent dat de touwen een bepaald aantal valpartijen bij een bepaald gewicht moeten kunnen weerstaan. Volgens de EU-voorschriften worden de standaard valbewegingen getest met een belasting van 80 kilogram bij een valdiepte van 4,8 meter. Het touw moet minstens 5 valpartijen kunnen weerstaan.

Rek en stootkracht

Klimtouwen moeten rekbaar zijn om vallen op te vangen. Stootkracht verwijst naar het effect van rek op de maximale kracht die tijdens een val op het valgewicht wordt uitgeoefend. Dit meet hoe hard een val de klimmer treft.

Een grote stootkracht betekent dat er hogere krachten op het lichaam inwerken.

Deze touwen remmen of veren niet, daarom is er een stevige ruk. Dit kan tot ernstige verwondingen leiden, zoals whiplash en verwondingen aan de ruggengraat.

De bovengrens voor de stootkracht is 1200 daN (decanewton = 10 newton) voor enkele en dubbele touwen en 800 daN voor halve touwen.

Overmatige rek kan ook tot problemen leiden. Volgens de wet is de maximale stootverlenging 40%. Een grotere rek leidt ertoe dat de val niet snel genoeg afgeremd wordt en brengt klimmers in gevaar om rotsen, de grond of andere hindernissen te raken. De statische rek mag niet meer dan 10% bedragen.

Sheath percentage en verplaatsing

Klimtouwen hebben een binnenkern en een buitenmantel die de kern beschermt. Hoe dikker de schede, hoe sterker en duurzamer het touw.

Schedeverschuiving verwijst naar beschadiging van het touw. Hierdoor glijdt de binnenkern steeds verder weg. Het verschuiven van de mantels verhoogt het risico op scheuren niet. De schade kan het touw nog steeds onbruikbaar maken. Vooral als de hobbels in het touw het onmogelijk maken om door het belay-apparaat te glijden.

Touwen worden getest op maximale verplaatsing. De kern en de mantel mogen niet meer dan 2 centimeter verschuiven. Tegenwoordig zijn de kern en de mantel van de meeste touwen met elkaar verbonden. Dit vermindert de verplaatsing of voorkomt die helemaal.

Besluit: Welke soorten klimtouwen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Grofweg zijn er twee soorten touw: statische touwen en dynamische touwen. Statische touwen worden gebruikt bij bergreddingen, bijvoorbeeld. De naam komt van de elasticiteit van de touwen. Statische touwen hebben een verwaarloosbare rek. Dit betekent dat alleen dynamische touwen geschikt zijn om mee te klimmen. Dit komt omdat statische touwen geen demping bieden bij vallen, wat ernstige verwondingen kan veroorzaken. In de regel hebben klimtouwen een rek van 8%.

In het volgende gedeelte worden alleen klimtouwen gepresenteerd.

Type Voordelen Nadelen
Enkel touw Het enkel touw is ongecompliceerd en geschikt voor beginners. Hij wordt vooral gebruikt in klimparken en -hallen. Hij kan maar half beklommen worden.
Half touw Het vastzetten met half touw minimaliseert de wrijving op de schede. Ze verdelen het gewicht bij het vallen. Dubbele touwen betekenen dubbele inspanning bij het onderhoud.
Dubbele touwen Dubbele bescherming bij vallen Voor beginners kunnen meerdere touwen het verwarrend maken bij het klimmen en opruimen.

In principe hebben de volgende soorten touw geen voor- of nadelen, maar zijn ze vooral ontworpen voor verschillende gebruiksgebieden. We laten je hier zien welke touwen waarvoor gebruikt worden.

Enkeltouw

Enkeltouw

Enkeltouwen zijn bijzonder geschikt voor beginners. Ze zijn bijzonder gemakkelijk te hanteren en worden vooral gebruikt in klimzalen en klimparken. Hun diameter varieert van ongeveer 8,9 tot 11 millimeter met een gewicht van ongeveer 50 – 80 gram per meter.

Ze moeten minstens 5 standaard valpartijen weerstaan bij een hoog valgewicht van 80 kilogram.

Voordelen
 • gemakkelijk te hanteren
 • veel toepassingen
Nadelen
 • slechts de halve touwlengte kan geklommen worden
Halve touwen

Halve touwen

Halve touwen worden in dubbele streng gebruikt. Elk touw kan aan verschillende belays bevestigd worden. Dit vermindert de impact van een val omdat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Het vermindert ook de wrijving die op de mantel werkt, wat de levensduur van het touw verlengt. Ze zijn met 8 tot 9 millimeter meestal iets smaller dan enkelvoudige touwen.

De dubbele touwen zorgen voor redundantie. Standaardvallen worden getest met 55 in plaats van 80 kilogram, omdat het gewicht van de klimmer niet alleen op één touw van invloed is.

Ze kunnen voor veel soorten klimmen gebruikt worden, bijvoorbeeld alpine klimmen en drietouws schenkels

Voordelen
 • Verminderde wrijving door de dubbele belay
 • de volle lengte kan gebruikt worden
 • er kunnen twee tweede klimmers mee belayen
Nadelen
 • Vereist belay-apparaten waar de touwen apart in genomen kunnen worden
 • grotere veiligheid dan in de leiding
Tweelingtouwen

Tweelingtouwen

Ook in het dubbeltouw moeten dubbele touwen gebruikt worden. Individueel zijn ze veel dunner en lichter dan losse touwen. Een tweelingtouw is ongeveer 7,5 tot 8 millimeter dik en weegt maar zo’n 40 tot 45 gram per meter.

In tegenstelling tot het halve touw moeten echter beide touwen in een gordel gaan. De dubbele touwen leiden tot overbodigheid. Het gewicht wordt tijdens de val over beide touwen verdeeld. Twee touwen beschermen ook tegen scherpe rotsranden. Als één touw tijdens de val over deze rand uitrekt en breekt, beveiligt het tweede touw de klimmer. Tijdens de proef moeten de touwen in de dubbele streng een belasting van 80 kilo over 12 valpartijen weerstaan.

Dubbele touwen zijn bijzonder populair voor alpine en ijsklimmen.

Nadelen
Voordelen
 • over de hele lengte bruikbaar
 • extreem hoge veiligheid
 • lichter dan halve touwen
 • moeilijke hanteerbaarheid voor beginners

Gids: Veel gestelde vragen over klimtouwen uitvoerig beantwoord

In deze kleine gids beantwoorden we alle veelgestelde vragen over het kopen en verzorgen van een klimtouw. Je ontdekt hoe je je touw moet bewaren en wanneer het tijd is om een nieuw te kopen.

Welk touw is geschikt voor welke klimsport?

Enkelvoudige touwen worden meestal gebruikt in klimzalen en klimparken. Ze worden daarom zelden door de fabrikant geïmpregneerd en zijn daardoor niet al te glad. Dit is vooral belangrijk voor onervaren klimmers.

Kletterseile-1

Er zijn nu steeds meer touwen die gecertificeerd zijn voor alle drie de soorten touw. Deze allrounders hebben veel voordelen, maar zijn voor de meeste beginners nog iets te moeilijk.
(Image source: Pexels.com / Min An)

Voor alpine en ijstochten is er keuze tussen halve touwen en klimtouwen. Met halve touwen kun je met elk touw een andere klimmer vastbinden. Met het tweelingtouw kun je slechts één andere persoon vastbinden. Beide soorten bieden optimale mobiliteit, want je kunt over de hele lengte van het touw klimmen.

Type Klimsporten
Enkel touw Indoor klimmen, klimpark, korte beklimmingen buiten
Half touw Alpine klimmen, ijs- en gletsjerklimmen
Twin touw Alpine klimmen, ijs- en gletsjerklimmen

Hoe lang kan ik een klimtouw gebruiken?

Voor je eigen veiligheid moet je je touwen vervangen als je de standaard vallen opgebruikt hebt, of uiterlijk na tien jaar. Als je je touw vaker gebruikt, moet je het vaker vervangen. Hier is een klein overzicht ter oriëntatie.

Kletterseile-2

Zelfs bij goede verzorging verouderen de touwen. Daarom moet je ongebruikte touwen uiterlijk na tien jaar niet meer voor klimmen gebruiken.
(Image source: Unspalsh.com / Patrick Hodskins)

De werkelijke levensduur hangt echter af van de conditie van het touw. Dit omvat bijvoorbeeld hoe vaak hij valpartijen heeft moeten opvangen en de frequentie van kranen.

Gebruiksfrequentie Levenslang
Dagelijks minder dan een jaar
Wekelijks ongeveer een jaar
enkele keren per maand twee tot drie jaar
een keer per maand ongeveer vijf jaar
jaarlijks een tot twee keer ongeveer 7-8 jaar

Uitwendige beschadiging maakt een touw ook onbruikbaar. Je moet het weggooien als:

 • het is in aanraking gekomen met chemicaliën, vooral met zuren.
 • is er veel schuiven met de schede.
 • de schede is ernstig versleten.
 • de omhulling beschadigd is, bijvoorbeeld door snijden of wrijving.

Hoe verzorg ik mijn klimtouwen?

Klimtouwen zijn niet goedkoop. Daarom moet je ze goed verzorgen en ze zo nodig regelmatig wassen.

Kletterseile-3

Je veiligheid komt op de eerste plaats! Na elk gebruik moet je je touw zorgvuldig controleren en het goed opbergen.
(Image source: Unsplash / Chris Taljaard)

Hier leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van je touw.

 • Controleer op schade: Voor je je touw voor het eerst gebruikt en na elk volgend gebruik, vooral als je gevallen bent, moet je het zorgvuldig op beschadigingen controleren. Als er zichtbare scheuren of beschadigingen aan het omhulsel zijn, moet je het touw onmiddellijk weggooien. Het touw heeft ook het einde van zijn levensduur bereikt als het touw kan knikken en/of de schede slecht geruwd is. Als de beschadiging alleen aan de uiteinden aanwezig is, kun je het touw ook inkorten.
 • Wassen: Het is belangrijk om het touw altijd schoon te houden. Vuil maakt het moeilijker te hanteren, bijvoorbeeld door het moeilijker door karabiners te laten glijden. Wees bij het wassen bijzonder voorzichtig met het touw en gebruik alleen lage temperaturen. Je kunt het in de wasmachine wassen zonder centrifugeerprogramma met een mild wasmiddel. Als alternatief kan het met de hand gewassen worden in een badkuip.
 • Bewaren: Om de kwaliteit van het touw zo lang mogelijk te bewaren, moet het op een droge en donkere plaats bewaard worden. De bewaarplaats moet ook niet te koud of te warm zijn. Je moet het touw niet het hele jaar door in je auto opbergen.

Moet ik mijn klimtouw impregneren?

Impregnering beschermt het touw vooral tegen vocht en fijn stof en vuil. Hierdoor gaat het touw langer mee. Maar impregneren maakt het touw gladder en dus glibberiger, wat gevaarlijk kan zijn, vooral met nieuwe touwen.

Of het zin heeft het touw te behandelen hangt vooral af van het beoogde gebruik.
Als je alleen binnenshuis klimt, is het niet absoluut nodig. Ook nattigheid is geen grote zorg voor rotsklimmen in de open lucht. Maar het touw is bijzonder blootgesteld aan stof en zand. Zware vervuiling bemoeilijkt het hanteren en vermindert daardoor de duurzaamheid van het touw.

Als het waarschijnlijk is dat het touw in contact komt met ijs of regen (bijvoorbeeld bij alpine klimmen), is waterdichtheid beslist heel belangrijk.

Kan ik klimtouwen aanpassen? Samenvoegen, inkorten, verven.

 • Inkorten: Vooral als je vaak klimtouwen gebruikt om te abseilen, raken de uiteinden van de touwen snel versleten en verruwd. Dan moet je de beschadigde uiteinden afknippen. Je kunt dit laten doen in speciaalzaken of thuis. Professioneel inkorten gebeurt met een hete snijder, zodat kern en omhulsel weer met elkaar versmolten zijn. Beginners kunnen beter wat geld investeren en het touw laten inkorten, zodat er niets mis kan gaan. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om de toestand van het touw te laten controleren.
 • Verven: Het is niet aan te bevelen klimtouwen te verven die nog voor het klimmen gebruikt worden. Maar als je het touw al uitgesorteerd hebt en het wilt recyclen, kun je het natuurlijk verven.

Hoe ontkrans ik mijn klimtouw?

Ontkrullen is de term die gebruikt wordt om verdraaiingen aan te duiden die o.a. ontstaan bij verkeerd gebruik van het touw. Het touw draait om zijn lengte-as. Het is van het grootste belang dat deze kraters ontrafeld worden. Crangels kunnen verstrikt raken in zekeringsmechanismen en karabiners. Verder kan het gebeuren dat de half-mast knoop bij een val niet goed aanspant en het touw niet geremd kan worden.

Om een touw te ontkrullen kun je het verdubbelen en los laten haken.

Je kunt de kraan ook met de hand verwijderen door het touw met beide handen vast te grijpen.

Houd het touw met één hand vast terwijl de andere hand het touw recht trekt. Ga zo door tot je het eind van het touw bereikt hebt. Het kan zijn dat je dit proces twee of drie keer moet herhalen, afhankelijk van hoe in de knoop het touw zit.

Beeldbron: Trischberger/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies