Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Kniekousen voor mannen worden steeds populairder in de maatschappij. Of ze nu gedragen worden bij een kostuum met carnaval, onder een pak tijdens een zakenbijeenkomst of om te sporten, kniekousen voor mannen zijn veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. Er is ook een grote verscheidenheid aan materialen. Of ze nu gemaakt zijn van katoen, scheerwol, kasjmier of kunstvezels, elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen.

Of je reden om te kopen van esthetische of functionele aard is, bepaal je zelf.
In dit artikel willen we je echter de belangrijkste aspecten laten zien waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat. Bovendien willen we je graag adviseren met tips voor de perfecte outfit. Lees onze gids en maak indruk op je vrienden met de perfecte kniekousen.
Beste Kniekousen heren: Onze selectie

Shopgids Kniekousen heren: Alles wat je moet wetenn

Verschillende koopcriteria zijn van belang, afhankelijk van het beoogde gebruik van de kniekousen. In dit gedeelte willen we je een overzicht geven van de belangrijkste aankoopcriteria waarmee je rekening moet houden voor je tot aankoop overgaat.

Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Materiaal
 • Kleurplaten
 • Fit
 • Functie
 • Manchet
 • Vervaardiging

In het volgende leggen we de criteria kort uit en laten we je zien waar je op moet letten. Natuurlijk varieert de weging van de criteria naar gelang de gewenste functie.

Aankoopcriterium Materiaal

In de regel zijn kniekousen voor heren gemaakt van katoen en synthetische vezels zoals polyester of elastaan. Voor het koude seizoen worden als aanvulling kniekousen met een groter aandeel katoen of schapenwol aangeboden. In de zomer of voor het sporten kun je beter kniekousen met een groter aandeel synthetische vezels gebruiken, want die bieden een perfecte pasvorm en zijn comfortabel om te dragen, zelfs bij hoge temperaturen.

Een te hoog aandeel van stoffen zoals elastaan kan ook een negatief effect hebben, want deze stoffen slaan veel vocht op. Daarom zijn fabrikanten begonnen over te schakelen op zogenaamde wicking materialen en zo al via de breimethode elasticiteit te bereiken. Voorbeelden van wicking materialen zijn polypropyleen of merinowol.

Koopcriterium Kleuren

Bij het kiezen van de kleur spelen de omgeving en de persoonlijkheid een grote rol. Als de kniekousen gedragen worden tijdens een bijeenkomst onder bankpersoneel, moet gekozen worden voor zwarte of donkerblauwe kniekousen. Als de kniekousen privé gedragen moeten worden op een feestje met vrienden, kunnen opvallende veelkleurige kniekousen gedragen worden.

Het enige dat belangrijk is, is dat de kniekousen voor heren visueel afgestemd zijn op de rest van de outfit. Kniekousen met een ruitjespatroon of voorwerpen erop zijn ook geschikt voor privéfeesten, zoals verjaardagsfeestjes of verkleedpartijen. Ze laten je bij elke gelegenheid opvallen.

Koopcriterium Pasvorm

De pasvorm is natuurlijk een heel belangrijk criterium bij het kopen van sokken. Bij kniekousen speelt de pasvorm een nog belangrijkere rol dan bij gewone sokken. Kniekousen moeten niet alleen bij de hiel passen, ook aan de kuit en de knie moet gedacht worden. De belangrijkste regel is: koop nooit sokken die te klein zijn. Bovendien mogen de kniekousen niet naar beneden glijden en moeten ze comfortabel op de kuit zitten. Als je bij het kopen op deze punten let, zul je het later merken als je de kniekousen draagt.

Aankoopcriterium functie

Een ander criterium waar je op moet letten voordat je iets koopt is de functie van de kniekousen. Kniehoge herensokken worden vooral gedragen om een zakelijke outfit af te maken, om te sporten of om de perfecte vrijetijdslook te creëren. Er zijn ook andere manieren waarop een kniekous gebruikt kan worden. Reiskousen voorkomen het risico op trombose tijdens lange reizen per auto of vliegtuig. Steunkousen, daarentegen, verbeteren de veneuze activiteit en zijn nuttig als je het grootste deel van je werkdag staand of zittend doorbrengt.

Aankoopcriterium Sokband

De sokband beschrijft het bovenste deel van de kniekous en zorgt ervoor dat de sok niet naar beneden glijdt. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen twee soorten. Aan de ene kant is er de standaard tailleband, en aan de andere de iets elegantere piqué tailleband. Je herkent een sokmanchet van goede kwaliteit aan de evenwichtige verhouding tussen druk en duurzaamheid.

Aankoopcriterium Fabricage

Afgezien van medische compressiesokken volgt de fabricage van kniekousen voor heren hetzelfde proces als dat van gewone sokken. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken hoe ze gemaakt worden voor je ze koopt. We bevelen kniekousen aan die duurzaam geproduceerd zijn. Dit omvat vooral het gebruik van organisch geteeld katoen. Want niet alleen het milieu wordt aangetast door de toevoeging van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, ook huidirritatie is een gevolg van zulke stoffen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken, hebben we hier een kleine FAQ opgesteld. Het bevat de meest gestelde vragen over kniekousen voor heren.

Inwelke stijlen zijn kniekousen voor heren verkrijgbaar?

Kniekousen voor heren kunnen voor allerlei doeleinden dienen en zijn er in talloze stijlvariaties. Daarom willen we hier de belangrijkste 5 soorten kniekousen aan je voorstellen.

 • Serieuze kniekousen voor de zakelijke look: Als kniekousen tijdens zakelijke ontmoetingen gedragen worden, moeten ze van een zekere kwaliteit zijn. De kniekousen maken de perfecte business look compleet en voorkomen dat de enkel zichtbaar is bij het zitten. De tailleband van de sokken mag niet te strak zitten, maar moet beslist voorkomen dat de sokken naar beneden glijden.
 • Gekleurde kniekousen voor een casual look: Kniekousen voor heren kunnen ook in de vrije tijd gedragen worden. Deze trend wordt steeds populairder in de mannenwereld. Vooral tijdens de kerstperiode zijn kniekousen voor heren met kerstmotieven erop een grote verkoper. In de loop van het jaar zie je ook steeds meer kniekousen voor heren, die perfect passen bij een opgerolde jeans of een cropped stoffen broek.
 • Amusante kniekousen als kostuum: Of het nu met een leren broek of een ruitjesrok is, kniekousen voor heren maken je kostuum compleet tijdens carnaval of een themafeest. Ze zijn een belangrijk onderdeel van veel kostuums en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan stijlen.
 • Medische kniekousen: Steunkousen, compressiekousen of trombose kousen, dit zijn de voornaamste soorten medische kniekousen. Op verschillende manieren van functioneren hebben ze allemaal hetzelfde doel. Het doel is de aderen in de benen te ontlasten, die ervoor zorgen dat het bloed van de benen terug naar het hart kan stromen.
 • Kniekousen voor sport: De bekendste kniekousen voor mannen in de sport zijn ongetwijfeld de handschoentjes die door voetballers gedragen worden. Kniekousen zijn ook populair voor de wintersport. Ze beschermen de benen tegen onderkoeling en hebben ook een positief effect op de bloedsomloop in de benen. Intussen zijn er ook talloze kniekousen voor andere sporten, zoals joggen.

Hoe kan ik zien of mijn heren kniekousen goed passen?

Deze vraag kan verschillend beantwoord worden, afhankelijk van het soort kniekousen voor heren. Terwijl gewone kniekousen voor mannen tot net onder de knieschijf moeten reiken, kunnen compressiesokken soms tot boven de knie gaan. Kniekousen die gedragen worden voor vrije tijd of werk moeten comfortabel zitten. Ze mogen niet naar beneden glijden en je mag niet schuiven in je schoenen. Compressiesokken, daarentegen, moeten zo strak mogelijk passen. Ze mogen echter niet in de huid snijden, b.v. achter op de knie.

Hoe verzorg en reinig ik mijn kniekousen voor heren?

De reiniging varieert naargelang de soort en het materiaal van de kniekous. Eén ding geldt echter voor alle soorten kniekousen voor heren: de temperatuur mag nooit te hoog zijn. 30 tot 40 graden is volmaakt voldoende en voorkomt dat de kniekousen krimpen. Kniekousen van merinowol of scheerwol mogen op maximaal 30 graden gewassen worden. Kasjmier sokken, daarentegen, mogen alleen met de hand gewassen worden.

Hoe vind ik de juiste maat voor kniekousen voor heren?

In de regel staat op kniekousen de schoenmaat, net als op gewone sokken. Het speelt ook een belangrijke rol in de maat van welk materiaal de sok gemaakt is. Voor kniekousen met een hoog percentage elastaan raden we aan een maat kleiner te nemen, terwijl voor kniekousen die hoofdzakelijk van katoen zijn, de volgende maat hoger gebruikt kan worden als de juiste maat niet voorhanden is.

Hoe houden kniekousen voor mannen zich?

Heren kniekousen worden op hun plaats gehouden door de sokband. Deze bestaat onder andere uit een elastische band die ervoor zorgt dat de kniekousen niet naar beneden glijden. Het is heel belangrijk dat de kniekousen niet te strak zitten en in de huid snijden.

Waarmee combineer ik kniekousen voor heren?

Er zijn talloze mogelijke combinaties voor kniekousen. Natuurlijk worden heren kniekousen vooral gecombineerd met een pak. Je moet ervoor zorgen dat de kniekousen passen bij de kleur van de schoenen en het pak. We raden aan sokken te kiezen in een donkerder tint dan de schoenen of het pak. In geen geval mag je lichtere sokken dragen.

Voor vrijetijdskleding zijn er veel mogelijke combinaties. Of ze nu gecombineerd worden met een stoffen broek of met een opgerolde broek, kniehoge sokken kunnen een geweldige manier zijn om je outfit te perfectioneren. Zorg er altijd voor dat de kniekousen qua kleur bij de rest van de outfit passen.

Wat is het nut van kniekousen voor heren bij het hardlopen?

Bij het hardlopen moet je atletische compressiesokken gebruiken om een positief effect te bereiken. Deze oefenen druk uit op de kuit, zodat die beter van bloed voorzien wordt. Door de hogere zuurstofconcentratie in de kuiten worden de spieren veel langzamer moe. Compressiesokken hebben ook een positief effect op de aderen in de benen.

Stylingtips voor kniekousen heren: Zo krijg je de perfecte look met kniekousen

 • Zakelijke look: Als de kniekousen voor heren niet visueel passen, kan dat snel de hele outfit verpesten. Idealiter zijn kniekousen voor de zakelijke look van zijde, kasjmier of fijne wol. Kniekousen van katoen zijn ook voldoende. Ze moeten echter van hoge kwaliteit zijn en smalle ribbels hebben, zodat de dunne pakbroek er niet aan blijft haken. Bovendien moeten de kniekousen kleurgecoördineerd zijn met de rest van de outfit. Voorkom vergissingen door de kniekousen altijd te laten passen bij de kleur van de broek en nooit bij de kleur van de schoenen.
 • Vrijetijdslook: Als je kniekousen draagt voor je vrije tijd, mogen de ribbels breder zijn en de patronen opvallender. In elk geval is het belangrijk dat de kleur van de kniekousen ook ergens in de rest van de outfit zichtbaar is. Het speelt hier een ondergeschikte rol. Bovendien mogen de kniekousen nooit over de knieschijf komen.

Samenvatting

Kniekousen voor heren zijn veelzijdig en worden ook steeds populairder als mode-accessoire voor mannen. Op de juiste manier gebruikt, dienen ze vele doelen. Of het nu om medische, sportieve of mode-redenen is, kniekousen voor mannen zijn er in een grote verscheidenheid aan stijlen.

Als je bij het kopen rekening houdt met de bovenstaande tips, staat niets je meer in de weg om de juiste kniekousen te vinden. Bovenal hebben de gebruikte materialen een grote invloed op de pasvorm en het draagcomfort. Bovendien moet ook de maat goed zijn, zodat je lang plezier hebt van de perfecte heren kniekousen.

(Beeldbron: Dimitri Houtteman/ unsplash.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies