Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Het gebruik van een orthopedisch kniekussen kan allerlei gezondheidsproblemen verhelpen en zo je kwaliteit van leven verbeteren. Kniekussens zijn veelzijdig – ze kunnen gebruikt worden in de slaapkamer en thuis, maar ook bij het werk in de werkplaats, in de tuin of voor de laptop.

Ben je nog niet overtuigd van het effect en wil je meer weten over kniekussens? In onze kniekussen test 2023 vind je alle nuttige informatie over kniekussens. Je leert hoe kniekussens in elkaar zitten en welke positieve effecten het gebruik van een kniekussen op je gezondheid kan hebben. Veel leesplezier!
Belangrijk om te weten

 • Kniekussens zijn een verstandige investering om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. De kussens zijn vooral populair bij zijdeslapers en zwangere vrouwen.
 • Het gebruik van een kniekussen heeft dus een positief effect op welzijn en gezondheid.
 • Kniekussens worden bij tal van activiteiten gebruikt. Er zijn speciale die bijdragen tot een rustige nachtrust, of die gebruikt kunnen worden om pijn te verlichten en steun te bieden bij het tuinieren, voor de werkplaats of bij het sporten.

Beste Kniekussen: Onze Selectie

Odoxia Kniekussen

Word pijnloos wakker met het ergonomisch ontworpen kniekussen van Odoxia, speciaal voor u gemaakt. Dit kniekussen past comfortabel tussen uw benen en zorgt voor een ideale uitlijning, waardoor de druk op uw ruggengraat, heupen, knieën en rug wordt verlicht. Ideaal bij klachten zoals sciatica, rug- en kniepijn, heup- en gewrichtspijn en uitermate geschikt voor ondersteuning tijdens uw zwangerschap.

Magic Select Kniekussen

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Dankzij het orthopedische, conische ontwerp past het kussen zich perfect aan uw lichaam aan. Het biedt optimale ondersteuning wanneer u op uw zij slaapt door het kussen tussen uw benen te plaatsen. Zo worden uw heupen, knieën en rug uitgelijnd, en krijgt u verlichting bij gewrichtspijn, ischias of zwangerschap.

Magic Select Kniekussen

Ontdek het MAGIC SELECT Kniekussen, het ideale comfort voor zijdelingse slapers. Dit kniekussen, gemaakt van hoogwaardig visco-stretch en polyester, is speciaal ontworpen om u een ongeëvenaard slaapcomfort te bieden. Dankzij het traagschuim past het kussen zich perfect aan uw lichaam aan, terwijl de speciale vorm tussen uw knieën zorgt voor de perfecte ondersteuning.

Koop- en beoordelingscriteria

voor kniekussens Er is een ruime keuze aan kniekussens op de markt. Bij het kopen kun je naar verschillende aspecten kijken, zoals:

In het volgende gaan we dieper in op deze aspecten, die je zullen helpen kniekussens met elkaar te vergelijken. Deze moeten je helpen bij je aankoopbeslissing.

Materiaal

Er zijn kniekussens met verschillende materialen, zoals het populaire traagschuim, gelkussens, boekweitvulling of latex. We gaan later dieper in op de verschillende soorten producten.

Vorm

Er zijn veel verschillende vormen kniekussens. De zandlopervorm is vooral ideaal voor zijslapers en zwangere vrouwen.

De zandlopervorm is ideaal voor zijslapers.

Dat komt omdat het orthopedisch aangepast is, zodat je benen in het kussen ingebed zijn. Als je veel beweegt tijdens het slapen, geeft deze vorm je steun en zorgt zo voor een rustgevende en vredige slaap. (4)

Maat

Met zo veel kniekussens om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn de beste voor je te vinden. Het is belangrijk dat het kussen je voldoende steun biedt en dat je benen evenwijdig zijn. Dit is de enige manier om de spanning op je wervels te verlichten. De

ideale hoogte van het kniekussen hangt af van je lengte en gewicht

De maat is cruciaal voor optimale steun. De aanbevolen minimum en maximum maten van een kniekussen zijn:

Afmeting Afmetingen in centimeters
Breedte 20 tot 30 cm
Lengte 25 tot 30 cm
Hoogte 15 tot 20 cm

Het beenkussen mag bijvoorbeeld niet dikker zijn dan 10 centimeter, want anders worden je benen te ver naar buiten geduwd. De lengte moet ongeveer gelijk zijn aan de breedte van je bovenbeen. Dit houdt het kussen op zijn plaats en geeft je de juiste steun. (5)

Fabrikant

Er zijn veel fabrikanten van orthopedische kniekussens. Bekende fabrikanten zijn ComfyPillow, Würth GmbH & Co KG of jolly by alsa en Birkenstock.

Gids: Veelgestelde vragen over kniekussens uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreide informatie te geven over het gebruik en de effectiviteit van kniekussens en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is een kniekussen en hoe werkt het?

Een kniekussen is een kussen dat speciaal aan de benen aangepast is.

Een kniekussen kan je levenskwaliteit verbeteren. Het is aangetoond dat het gebruik van kniekussens een positief effect heeft op de kwaliteit van je slaap. (Image source: Claudia Scott / Pixabay)

Deze is populair bij zijslapers, omdat het tegen elkaar wrijven van de voeten pijn kan veroorzaken.

Verbetering van de kwaliteit van

je slaap Je kunt de kwaliteit van je slaap verbeteren met een kniekussen. Studies tonen aan dat de kussens kunnen bijdragen tot een meer rustgevende slaap. Het kussen is vooral populair bij zijslapers omdat het steun en comfort biedt tussen de knieën.

Pijn verlichten

Omdat het gebruik van een orthopedisch kniekussen wrijving tussen de knieën voorkomt, kan het zorgen voor een ontspannen en pijnvrije slaap. Studies tonen aan dat het gebruik van kniekussens heup-, rug- en heupzenuwgerelateerde pijn kan verlichten.

Ondersteunend herstel na een operatie

Vooral na een operatie, bijvoorbeeld aan je heup, moet je ervoor zorgen dat je goed voor je lichaam zorgt. Een ontspannen en pijnvrije slaap is noodzakelijk.

Na een operatie biedt een hoogtechnologisch kniekussen steun en kan bijdragen tot een sneller herstel

Uit een studie blijkt dat het gebruik van kniekussens in de eerste week na een knieoperatie het herstel kan versnellen. Dit komt door het snelle herstel als gevolg van het verminderde gebruik van pijnstillers en de bestrijding van pijn en post-operatieve blauwe plekken. (1)

Wanneer en voor wie is een kniekussen nuttig?

Een beenkussen heeft veel nut en helpt je om je wervels te ontspannen. In het volgende laten we je zien voor wie een kniekussen bijzonder nuttig is.

 • Zijslapers: Het kniekussen vermijdt het oncomfortabele gevoel dat de knieën op elkaar liggen en houdt de wervelkolom in zijn natuurlijke vorm. De lendenwervel wordt ontlast omdat het bekken niet draait.
 • Rugslapers: Door een kniekussen te gebruiken, komen de knieën hoger te liggen. Dit helpt om spanning te verlichten.
 • Zwangere vrouwen: Met de groeiende baby in de buik wordt het voor aanstaande moeders moeilijk om een comfortabele slaaphouding te vinden. Hoe dichter de uitgerekende datum nadert, hoe meer de buik- of rugligging als slaaphouding wordt uitgesloten. Zo blijft alleen de zijligging over. Het kniekussen ondersteunt de afstand tussen de knieën, de ruggengraat blijft recht en de druk in het bekken wordt verminderd.
 • Patiënten met rusteloze benen syndroom (RLS): Bij mensen met RLS komen de benen niet tot rust. Het syndroom dwingt de benen te bewegen – zelfs tijdens de slaap. Dit resulteert niet alleen in een onrustige nacht, maar de huid wordt ook permanent blootgesteld aan onaangename wrijving. Kniekussens met riemen om ze op hun plaats te houden kunnen deze bewegingen afremmen. De verbeterde houding bevordert de bloedcirculatie in de benen, verlicht de pijn en verbetert zo de kwaliteit van de slaap voor mensen met RLS.
 • Na eenoperatie aan de heup: Na een operatie moet je overbelasting vermijden en je heup goed verzorgen. Een kniekussen kan je helpen je slaaphouding te stabiliseren en vol te houden. Het kussen kan daarom bijdragen tot een rustgevende slaap omdat het je pijn kan verlichten.
 • Mensen met pijn: Pijn beperkt je levenskwaliteit. Je kunt je pijn vaak zonder veel moeite verlichten. Bij pijn aan de ischiaszenuw, rugpijn, gewrichtspijn of artritis kan een kniekussen verlichting geven. Dankzij het gebruik van een kniekussen worden de lendenwervels ondersteund, de druk op de benen en knieën verminderd, de bloedsomloop verbeterd en de heupzenuw ontlast. (3)

Je kunt een orthopedisch kniekussen gebruiken om de pijn te verlichten en de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Waar is een kniekussen van gemaakt?

Het kniekussen bestaat uit een vulling en idealiter een afneembare en wasbare hoes.

Welke soorten kniekussens zijn er?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten kniekussens. In het volgende laten we je de voor- en nadelen zien van de verschillende soorten kniekussens wat betreft vulling en materiaal.

Traagschuim

Speciale kussens van traagschuim behoren tot de meest verkochte kniekussens. Ze zijn bijzonder populair vanwege de individuele aanpassing aan het lichaam. (2)

Het speciale schuim zorgt ervoor dat het kussen steeds in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert.

Boekweitvulling

Het kniekussen bestaat uit een binnenkern. Deze is vaak gevuld met onder andere boekweit. De vulling met pseudo-graan heeft veel voordelen.

Voordelen
 • Ideale pasvorm
 • Boekweitdoppen zijn een vochtregulerend, ademend en warmtevasthoudend natuurproduct
 • Individuele vullingsgraad
Nadelen
 • Warmte bewaren in de zomer

Natuurproducten worden tegenwoordig steeds populairder. Klanten waarderen dit over boekweit. Daarom zijn kussens met een boekweitvulling bijzonder populair. (2)

Gelkussens

Gelkussens zijn speciale microvezel kussens met een traagschuim vulling. Hierdoor is het kussen comfortabeler dan kniekussens met het klassieke traagschuim.

Voordelen
 • Gemakkelijk in onderhoud
 • hypo-allergene eigenschap
 • uniek steunsysteem voor rug en nek
Nadelen
 • Het is mogelijk dat de zachte vulling storend werkt
 • er kunnen klonten ontstaan

Kniekussens met een gelvulling zijn meestal uitvoerig ontwikkeld en orthopedisch goed doordacht. Fabrikanten combineren graag traagschuim en gelkussens om een perfecte verlichting te krijgen. (2;6)

Latex

Door zijn stevige eigenschappen is het latex kussen vooral populair bij zijslapers. De stevigheid geeft constante steun aan de nek en de wervelkolom. De kussens worden niet plat. (2)

Hoe gebruik ik een kniekussen?

Je plaatst het kniekussen tussen je knieën of benen. In deze positie kan het kussen het gewicht van je bovenbeen dragen. Dit verlicht de druk op je heupen, knieën en enkels en helpt je een comfortabele houding te vinden die je pijn verlicht.

Wat zijn de alternatieven voor een kniekussen?

Als alternatief voor een kniekussen kun je natuurlijk ook een deken of een gewoon kussen gebruiken. Er is echter een risico dat het gemakkelijker wegglijdt. Het kniekussen is ook overtuigend door het speciale materiaal, dat bijvoorbeeld ook in de zomer verkoelt. Een ander alternatief is een zijslaper kussen.

Deze biedt ook een stabiele positie tijdens het slapen, is groot en dus ideaal om mee te knuffelen. Maar het formaat en de gewelfde vorm nemen ook veel plaats in. Zijslaapkussens zijn moeilijker schoon te maken en daarom minder geschikt voor gevoelige mensen of mensen met een allergie.

Beeldbron: lightpoet / 123rf

Referenties (10)

1. Studie über Patienten, die nach der Knie-Op drei Wochen lang ein Kniekissen nutzten. Die Schmerzen wurden gelindert und die Heilung beschleunigt.
Bron

2. Ratgeber zu Kniekissen
Bron

3. Ratgeber zu Kniekissen
Bron

4. Ratgeber zu Kniekissen
Bron

5. Studie über Schlafpositionen und Kissen mit 40 Teilnehmern.
Bron

6. Ratgeber über Gelkissen
Bron

7. Studie darüber, dass orthopädische Kissen die Schlafqualität verbessern kann.
Bron

8. Studie über signifikante Unterschiede beim Vergleich eines Federkissens mit den Latex-, regulären und Konturschaumkissen sowie Vergleich der Polyester- und Schaumstoff-Konturkissen. Wie verändert sich die Wirbelsäule bei der Verwendung dieser verschiedenen Kissenarten.
Bron

9. Eine Fallstudie, um das Verhalten von Schmerzen der Hals- und Brustwirbelsäule im Zusammenhang mit der Verwendung von Kissen zu untersuchen.
Bron

10. Erläuterung der Vorteile von der Verwendung eines Kniekissen bei der Seitenschläferposition nach einer Knieoperation.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

The Use of a High-Tech Knee Pad for Reduction of the Postoperative Effusion after Total Knee Arthroplasty
Studie über Patienten, die nach der Knie-Op drei Wochen lang ein Kniekissen nutzten. Die Schmerzen wurden gelindert und die Heilung beschleunigt.
Ga naar bron
Die besten Kniekissen im Check
Ratgeber zu Kniekissen
Ga naar bron
Kniekissen für Seitenschläfer, Schwangere & co.
Ratgeber zu Kniekissen
Ga naar bron
Alles, was Sie über ein Kniekissen wissen müssen
Ratgeber zu Kniekissen
Ga naar bron
Development and Comparative Evaluation of New Shapes of Pillows
Studie über Schlafpositionen und Kissen mit 40 Teilnehmern.
Ga naar bron
Gelkissen Vergleich: Ratgeber und Kaufberatung
Ratgeber über Gelkissen
Ga naar bron
Improving the quality of sleep with an optimal pillow: a randomized, comparative study
Studie darüber, dass orthopädische Kissen die Schlafqualität verbessern kann.
Ga naar bron
A randomized, comparative trial: does pillow type alter cervico-thoracic spinal posture when side lying?
Studie über signifikante Unterschiede beim Vergleich eines Federkissens mit den Latex-, regulären und Konturschaumkissen sowie Vergleich der Polyester- und Schaumstoff-Konturkissen. Wie verändert sich die Wirbelsäule bei der Verwendung dieser verschiedenen Kissenarten.
Ga naar bron
Pillow use: the behaviour of cervical pain, sleep quality and pillow comfort in side sleepers
Eine Fallstudie, um das Verhalten von Schmerzen der Hals- und Brustwirbelsäule im Zusammenhang mit der Verwendung von Kissen zu untersuchen.
Ga naar bron
Ruhiger Schlaf nach Knie-OP: Damit Sie bald wieder fit sind
Erläuterung der Vorteile von der Verwendung eines Kniekissen bei der Seitenschläferposition nach einer Knieoperation.
Ga naar bron
Recensies