
Onze selectiecriteria
Knikarmluifels zijn een heerlijk zomerverblijf waar je tijd kunt doorbrengen met je vrienden en familie en optimale schaduw kunt bieden op warme dagen.
Zelfs op regenachtige dagen kunnen luifels met de juiste stof je tegen regen beschermen. Je vraagt je waarschijnlijk ook af hoeveel een vouwarmluifel kost en wat het verschil is tussen een open vouwarmluifel, een semi-cassette luifel en een cassette luifel.
We hebben de tekst over vouwarmluifels 2023 samengesteld en je belangrijkste vragen over kleur, onderhoud en plaatsing van een vouwarmluifel beantwoord. Bovendien hebben we verschillende fabrikanten en stoffen geselecteerd om de aankoop van je vouwarmluifel te vereenvoudigen en je een algemeen overzicht te geven.
Belangrijk om te weten
- Scharnierarmluifels zijn een prima manier om je terras of balkon tegen de zon te beschermen, vooral in de zomer. Sommige zijn zelfs regenwerend en kunnen je terras dus beschermen tegen vocht op regenachtige dagen.
- In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen open luifels, halfcassette luifels en cassette luifels, die vooral verschillen in hun beschermende werking en dekking.
- Ook de verschillende stoffen, kleur en patroon spelen een rol bij de aankoop, want er zijn een groot aantal verschillende vouwarmluifels op de markt.
Beste Knikarm Zonnescherm: Onze selectie
In de volgende alinea hebben we de beste luifels met uitklapbare armen voor je uitgezocht om je keuze wat gemakkelijker te maken. We hebben verschillende criteria uitgefilterd die voor jou van belang kunnen zijn.
- Cecaylie Knikarm Zonnescherm
- Tolletour Knikarm Zonnescherm
- Randaco Knikarm Zonnescherm
- Ikodm Knikarm Zonnescherm
Cecaylie Knikarm Zonnescherm
Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.
Het Cecaylie zonnescherm is gemaakt van hoogwaardig, roestbestendig aluminium dat het frame stabiel en niet gemakkelijk vervormbaar maakt. Dit betekent dat ook bij wind het zonnescherm stevig blijft. De 100% polyester stof (280 g/m2), voorzien van een pa-coating, is uv-bestendig, windbestendig, weerbestendig, en bestand tegen zonlicht en water. Zo bent u verzekerd van een kwalitatief product dat langdurig en intensief gebruik kan doorstaan.
Tolletour Knikarm Zonnescherm
No products found.
Uw bescherming tegen de elementen is gegarandeerd: dankzij de 100% polyester stof (280 g/m2) en royale afmetingen van 3,5 x 3 meter is deze luifel UV-bestendig, windbestendig, weerbestendig en waterbestendig. Geen zorgen meer over zonlicht of regen, gewoon genieten van mooie uren op uw balkon of terras.
Randaco Knikarm Zonnescherm
Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.
Eenvoudig te installeren op cementwanden, stevige metselwerk- of houten muren, wordt ons zonnescherm geleverd met alle benodigde onderdelen en een montagehandleiding (mogelijk niet in het Nederlands) om de installatietijd te verkorten. Let op: Vergeet niet het touw te verwijderen dat wordt gebruikt om de arm te bevestigen nadat alle montagestappen zijn voltooid. Kies voor het Randaco knikarm zonnescherm en geniet van een comfortabele, stijlvolle en betrouwbare schaduwoplossing.
Ikodm Knikarm Zonnescherm
Ontdek de voordelen van het Ikodm knikarm zonnescherm: een hoogwaardige luifel speciaal ontworpen voor uw comfort en gemak. Gemaakt van roestbestendig aluminium en 280 g/m2 100% polyester stof met PA-coating, biedt dit zonnescherm u uitstekende bescherming tegen uv-straling, wind, weer en water. Ideaal voor aangename uren op uw balkon of terras, maar ook zeer geschikt voor winkels, cafés en restaurants.
Knikarmluifels: Koop- en beoordelingscriteria
Bij het kopen van een vouwarmluifel zijn er heel wat criteria waarmee je rekening moet houden voor je de aankoop doet. Om je een duidelijker overzicht te geven, hebben we de belangrijkste criteria voor je op een rijtje gezet en ze hier geïllustreerd:
Grootte
Eerst en vooral moet je beslissen welk gebied je in de schaduw wilt zetten. Het is belangrijk dat je je terras of balkon goed bekijkt en precies bedenkt waar de vouwarmluifel moet komen.
Meet dan niet alleen de breedte en hoogte van je terras of balkon, maar voeg er ook een zekere overhang aan toe. Als richtlijn wordt een extra diepte van 50 cm voor het gearceerde gebied aangenomen. Dit is belangrijk, zodat het hele oppervlak met schaduw bedekt is, ook al variëren de zonnestralen in de loop van de dag.
Veel fabrikanten bieden standaard afmetingen aan die vaak verschillen van de afmetingen van veel terrassen en balkons.
We raden daarom aan de maten nauwkeurig op te nemen voor je koopt. Naar onze mening is een op maat gemaakte vouwarmluifel aan te bevelen, zodat je een geweldige sfeer en oase van welzijn kunt creëren.
Een gangbare maat voor een vouwarmluifel is tussen 2 en 7 meter, met een uitschuiflengte tussen 1,5 meter en 4 meter.
Regenbescherming
Wil je niet alleen op warme zomerdagen op je terras of balkon vertoeven, maar ook bij regenachtig weer? Deze vraag moet je zeker in overweging nemen als je je nieuwe vouwarmluifel koopt.
Tegenwoordig hebben veel stoffen een coating met b.v. teflon die tegen lichte regen bestand is. Als dit niet genoeg is, kies je een speciale waterdichte stof die ook bestand is tegen zware regen zonder problemen.
Je moet er ook op letten dat de hellingshoek van je vouwarmluifel minstens 15 graden is.
Als je vouwarmluifel niet schuin genoeg staat, kan de regen zich op het luifeldoek ophopen, wat in het ergste geval schade kan veroorzaken.
Kleurkeuze
Voordat je een keuze maakt voor je vouwarmluifel, moet je ook bedenken welke kleur bij je omgeving past. Omdat een vouwarmluifel niet alleen bescherming biedt tegen zonnestralen of de regen buiten houdt, heeft hij ook een esthetische factor en kan hij je terras of balkon een heel nieuwe aanblik geven.
Eerst en vooral moet je je afvragen of je een licht of een donker zonweringsdoek voor je buitenruimte wilt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen
- Lichtgekleurde stof: Een lichtgekleurde stof heeft een vriendelijker atmosfeer, maar biedt minder bescherming tegen hitte en vuil is ook snel zichtbaar.
- Donkere stof: Een donkere stof is beter voor bescherming tegen hitte en is minder gevoelig voor vuil, maar hitte kan zich onder de stof ophopen. Bovendien is een vouwarmluifel met een donkere stof niet geschikt voor afgesloten buitenruimten.
In het algemeen moet je bij je beslissing ook rekening houden met de kleur van de voorgevel van het huis, het bestaande meubilair en de vloer van de patio of het balkon.
De vuistregel: donkere vloer licht zonweringsdoek, lichte vloer donker zonweringsdoek.
Als je eenmaal gekozen hebt voor een lichte of donkere vouwarmluifel, is de keuze van de kleurtoon ook van cruciaal belang om een mooie feel-good sfeer te scheppen.
Wat kleurtoon betreft, kan een algemeen onderscheid gemaakt worden tussen drie groepen: warme (rood, geel, oranje), koele (geel, groen) en neutrale (zwart, grijs, bruin, wit) tinten. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur moet je nadenken over het effect dat je met je luifel wilt bereiken.
Wil je een gezellige sfeer scheppen in je buitenruimte, dan is een warme kleur een goede keuze, terwijl koele en neutrale kleuren een rustgevende sfeer scheppen.
Keuze van het patroon
Behalve de kleurschakering is ook de keuze van het zonweringspatroon van cruciaal belang voor een mooi totaalbeeld. Er zijn twee verschillende, klassieke vouwarm-luifelpatronen: aan de ene kant de zgn
- Blokstrepen: Gekenmerkt door strepen van dezelfde breedte in twee verschillende kleuren
- Meerdere strepen: De breedte van de strepen varieert.
Omdat kleinere strepen sneller een onrustigere maar ook spannender indruk kunnen maken, is dit patroon vooral aan te bevelen voor moderne huizen.
Als je helemaal geen type bent voor een luifel met patroon en je geeft de voorkeur aan een eenvoudige en elegante uitstraling, dan kun je ook kiezen voor een effen gekleurde luifel.
Vouwarmluifels: Veelgestelde vragen en antwoorden
In het volgende hebben we een lijst samengesteld van vragen die je algemene vragen moeten beantwoorden. We hebben de belangrijkste vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden.
Wat is een vouwarmluifel?
De vouwarmluifel bestaat in principe uit de vouwarmen, de stoffen schacht en het luifeldoek. Met behulp van de twee vouwarmen wordt het luifeldoek van de doekschacht weggeduwd en strakgetrokken, zodat je buitenruimte optimaal beschermd wordt.
Bovendien biedt het niet alleen bescherming tegen toegenomen zonlicht, maar is het ook robuust tegen lichte regenbuien. Door de luifel snel in te trekken, kun je ook spontaan reageren op gegeven weersomstandigheden.
Omdat dit type luifel direct aan de gevel van het huis bevestigd wordt, zijn geen extra steunen nodig, zodat de hele patio of balkonruimte vrij blijft voor meubels, planten of andere voorwerpen.
Welke soorten vouwarmluifels zijn er?
Hier is nog een lijst van de drie verschillende soorten, zodat je een preciezer overzicht krijgt:
Type | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Open zonwering | Veel goedkoper, Past niet in meer inbouwsituaties, Minder inbouwinspanning | Minder robuust, Niet beschermd tegen weersinvloeden, Veel instabieler |
Semi-cassette zonwering | Doek wordt beschermd door een hoes, Doek en motor zijn beschermd tegen weersinvloeden | Duurder dan open luifel, Minder filigraan, Minder aanpasbaar |
Cassette luifel | Beschermt de gehele luifel tegen weersinvloeden, De professional onder de vouwarm luifels, Complete frame wordt beschermd en ingeschoven | Veel duurder, Installatie veel complexer |
Welke alternatieven zijn er voor een vouwarmluifel?
In de volgende lijst hebben we je ter illustratie de drie alternatieven nog eens laten zien. Er zijn ook een aantal variaties voor deze alternatieven die zeker interessant voor je zouden zijn.
- Parasol: Als je alleen een kleine schaduwplek op je terras of balkon wilt, is een parasol een goede keuze. In tegenstelling tot een knikarm bedekt hij in uitgeklapte toestand niet de hele buitenruimte en kan hij flexibel verplaatst worden, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht.
- Lamellendak: Heb je een tuin of een groot terras en zoek je een alternatief voor de vouwarmluifel die ook vrijstaand gebruikt kan worden? Dan is een lamellendak een goede optie voor jou. Deze is niet aan de muur van het huis gebonden en je kunt de intensiteit van het zonlicht variëren door de hoek van de lamellen te veranderen.
- Zonnezeil: Voor een bijzonder lichte en open sfeer is een zonnezeil voor het terras of balkon een goede optie.
Bij de keuze van je zonweringssysteem moet je natuurlijk alle alternatieven overwegen en nadenken over de voor- en nadelen van de alternatieven voor je terras of balkon. Omdat een knikarm-luifel veel planning vergt in vergelijking met andere alternatieven en relatief duur is, kan het natuurlijk zijn dat een van de alternatieven je meer aanspreekt.
Welke stof is geschikt voor mijn vouwarmluifel?
Beide zonweringsdoeken hebben hun voordelen
- Polyester: Polyester is zeer elastisch en onthecht niet snel. Daarom is hij bijzonder geschikt voor grote vouwluifels.
- Acryl: Acryl is zeer goed bestand tegen UV stralen. Dit brengt het voordeel met zich mee dat de kleurtonen ondanks veelvuldig gebruik goed bewaard blijven en dat acryl daarom bijzonder geschikt is voor vouwarmluifels in buitenruimten (bv. gastronomische ruimten).
In dit geval is er geen betere of slechtere stof voor je vouwarmluifel. Je moet gewoon duidelijk voor ogen hebben welke voordelen van de respectieve stoffen je het grootste voordeel opleveren, voordat je koopt.
Hoe onderhoud ik mijn vouwarmluifel?
Alvorens te kopen moet je je ervan bewust zijn dat een vouwarmluifel meer onderhoud vraagt dan andere soorten luifels. Het is daarom de moeite waard de extra aankoop van een aluminium dak of een regenwerend dak te overwegen. Deze beschermen de luifel tegen weersinvloeden.
Bovendien moet je erop letten dat je de vouwarmluifel intrekt bij hevige regen of wind. Als de luifel door weersomstandigheden vochtig wordt, is het sterk aan te bevelen hem niet in te trekken als hij vochtig is. Dit kan leiden tot schimmelvorming.
Als je je vouwarm-luifel wilt schoonmaken, is het aan te bevelen eerst het grove vuil te verwijderen. Gebruik dan een spons of zachte borstel en zeep om het luifeldoek voorzichtig te schrobben.
Als de stof helemaal schoon is, kun je hem met schoon water uitspoelen en na het drogen weer intrekken. Je kunt het luifeldoek ook impregneren voordat je het intrekt, maar dit is niet elke keer nodig, alleen om de paar jaar.
Behalve het doek van je vouwarm-luifel moeten ook de andere onderdelen schoongemaakt worden. Ze kunnen in goede conditie gehouden worden door ze regelmatig met zeepwater schoon te maken. Het is ook raadzaam de vouwarmen af en toe in te oliën om problemen bij het uit- en intrekken van de luifel te voorkomen.
Conclusie
Een vouwarmluifel maakt zomerdagen draaglijk en biedt je terras of balkon een uitstekende bescherming tegen de zon. Sommige vouwarmluifels zijn echter ook geschikt voor regenachtig weer en zijn waterafstotend dankzij bijvoorbeeld een teflon coating.
De prijsklasse van vouwarmluifels is even groot als de verschillende ontwerpen en uitvoeringen van kleuren, stoffen en maten. Fabrikanten bieden gestandaardiseerde maten, maar je kunt ook een individueel vouwarm-luifel voor je terras of balkon laten maken.
Beeldbron: 82316909 / 123rf