Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

46Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote koffieblik test 2022. Hier stellen we alle koffieblikken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste koffiekan voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een koffieblik wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een koffieblik is onmisbaar om losse koffie in te bewaren. Als je geen capsule-machine bezit, heb je een koffieblik nodig om je koffie vers te houden en te voorkomen dat hij uitrookt.
 • Koffieblikken zijn er in allerlei uitvoeringen en materialen. Je kunt kiezen uit metaal, kunststof, keramiek, glas of hout.
 • De belangrijkste criteria bij het kopen van een koffieblik zijn de afmetingen en de vormgeving. De grootte van het blik is vooral belangrijk als je veel koffie drinkt.

Beste koffieblik: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een koffieblik koopt

Wat maakt een goed koffieblik?

Een goed koffieblik onderscheidt zich van andere door zijn luchtdichte en geïsoleerde deksel. Het deksel is het belangrijkste in een koffieblik, want het zorgt ervoor dat het poeder lang vers blijft en zijn aroma niet verliest.

Ongeacht of de koffie al gemalen gekocht is, vers gemalen met een koffiemolen of gevuld met hele bonen, zodra de vacuümverpakking geopend wordt, ontsnapt het heerlijke aroma van de koffie binnen zeer korte tijd.

De veelgebruikte alternatieven van de clip en andere sluitingen voor de koffiezakjes zijn echter niet aan te bevelen, omdat ze niet per se geschikt zijn om het koffiearoma te bewaren.

Om dit probleem tegen te gaan, is het raadzaam een goed geïsoleerd en luchtdicht koffieblik te kopen. Dit houdt de koffie juist fris en aromatisch.

Een koffieblik mag daarom in geen enkele keuken meer ontbreken, want het is allang een van de praktische keukenhulpjes geworden en bewaart het kostbare koffiearoma.

Wist je dat elke Duitser gemiddeld een halve liter koffie per dag drinkt?

Hierdoor is de drank bij Duitsers nog populairder dan bier. In Duitsland drinken de mensen in totaal 150 liter koffie per jaar.

Van welk materiaal is een koffieblikje gemaakt?

Koffieblikken kunnen in principe van vijf materialen gemaakt worden

 • Metaal
 • Plastic
 • Keramisch
 • Glas
 • Hout

Koffieblikken van metaal zijn er in alle prijsklassen en zijn er vaak in allerlei uitvoeringen en met talrijke beschilderingen.

Materiaal Eigenschap
Metaal bijna volkomen reukloos, bijzonder populair, relatief zwaar en robuust
Plastic geeft een geur af aan de koffiebonen, zorg ervoor dat het BPA-vrij is
Glas laten vaak lucht door door slechte sluiting, vaatwasmachinebestendig, geven geen geuren af, laten licht door en koffie moet donker bewaard worden
Hout sterke eigen geur, robuust
Roestvrij staal breukvast, moet voedselveilig gecoat zijn van binnen.

Plastic koffieblikken zijn meer voor het “eenvoudige” huishouden, voor wie het vooral om de inhoud gaat.

Welke koffieblikken zijn er in retro uitvoering?

Veel frahling-liefhebbers hebben een zwak voor nostalgie. Fabrikanten hebben hierop ingespeeld door bijzonder mooie opbergbakken op de markt te brengen die geen grenzen kennen wat betreft vormgeving en individualiteit.

Kaffee

Frahling liefhebbers bewaren hun koffie graag in ongewone blikken. Er zijn geen grenzen aan het ontwerp, de kleur en de vorm van koffieblikken. (Foto: IMS68/ pixabay.com)

Vooral metalen koffieblikken zijn bijna altijd met veel aandacht voor detail ontworpen. Maar sommige keramische en porseleinen blikken hebben ook deze nostalgische uitstraling en doen qua prijs in niets onder voor de metalen blikken. Een van de hier geteste toestellen is zelfs verkrijgbaar met een extra ingebouwde maatlepel.

Wist je dat koffie kan beschermen tegen huidveroudering?

De antioxidanten in koffie beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en gaan zo huidveroudering tegen.

Besluit: Welke soorten koffieblikken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Weinig mensen kunnen zich een ochtend zonder koffie voorstellen. Of het nu gaat om koffiepads, capsules, filterkoffie of versgemalen koffie van je favoriete koffiebonen – het is een feit dat het bewaren in een aan je individuele smaak aangepaste koffiekan je anticipatie op je ochtendgenoot verhoogt, nog voor je koffie gaat drinken.

In principe kunnen we onderscheid maken tussen vier soorten koffieblikken

 • Koffieblikken van roestvast staal
 • Koffieblikken van keramiek
 • Porseleinen koffieblikken
 • Koffieblikken van kunststof

Het is bewezen dat vooral voor gemalen koffie en bonenkoffie de beste bewaarplaats een mooi luchtdicht blik blijft, want dat bewaart het koffiearoma op lange termijn.

In het volgende willen we je de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende koffieblikken laten zien om je aankoopbeslissing wat gemakkelijker te maken – het is natuurlijk aan jou om te beslissen welk individueel bewaarblik voor je favoriete koffie je uiteindelijk wilt gebruiken.

Wat onderscheidt een roestvrijstalen koffieblik en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De klassieker is en blijft het roestvrij stalen koffieblik, dat een tijdloze, eenvoudige vormgeving heeft die bij veel verschillende koffiemachines past. De grote keuze aan verschillende vormen en kleuren maakt het mogelijk een koffieblik te vinden dat bij je smaak past en niet alleen ideaal is voor koffie, maar ook op veel verschillende manieren gebruikt kan worden.

Voordelen
 • Geurloos
 • Maximaal koffie-aroma
 • Luchtdicht
Nadelen
 • Meestal zonder ontwerp

Je kunt ook je thee of cacaopoeder in de koffieblikken bewaren en zo een visueel uniform beeld scheppen. De luchtdichte sluiting houdt elk vocht buiten en bewaart het koffiearoma lang.

Wat onderscheidt een keramisch koffieblik en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Keramische koffieblikken zijn er in ontelbare kleuren en vormen, met opdrukken en trendy slogans, of in een minimalistische en monochrome uitvoering – het bewaarblik voor je lievelingskoffie is altijd een stijlvol trendstuk.

Voordelen
 • Geurloos
 • Maximaal koffiearoma
 • Luchtdicht
 • Robuust en duurzaam
Nadelen
 • Meestal zonder ontwerp

Keramiek heeft geen inherente geur en dus ruikt je koffie niet alleen als echte koffie, maar de luchtdichte sluiting van de blikken garandeert dat vocht met dit type koffieblik op afstand gehouden wordt. Dankzij het robuuste materiaal en de afwerking kun je heel lang van je koffieblik profiteren en er elke ochtend van genieten.

Wat onderscheidt een porseleinen koffieblik en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Keukens die meestal in landhuisstijl ingericht zijn, gebruiken graag een porseleinen koffieblik als blikvanger.

Voordelen
 • Geurloos
 • Maximaal koffie-aroma
 • Luchtdicht
Nadelen
 • Breekt gemakkelijk

Of het nu een familie-erfstuk is of een stuk dat op de rommelmarkt of in de porseleinwinkel is opgesnord: dit koffieblik zet de juiste accenten. Dankzij het geurloze materiaal en het gebruik van een luchtdichte en vochtwerende rubber ring blijft het maximale koffiearoma bewaard.

Wat onderscheidt een plastic koffieblik en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het eenvoudige koffieblik van kunststof is meestal eenvoudig en pragmatisch van opzet. Hij kan gebruikt worden als opbergdoos voor veel verschillende producten, naast zijn functie als houder voor koffiebonen of -poeder, pads en capsules.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Breekt niet
Nadelen
 • Eigen geur
 • Koffie-aroma gaat verloren

Deze vorm van koffiedoos is verkrijgbaar voor een toch al zeer betaalbare prijs en kan aan de individuele smaak aangepast worden dankzij de verschillende vormen en kleuren; breekt zelden door het robuuste materiaal van het plastic.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om koffieblikken te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om koffieblikken te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde container geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Ontwerp
 • Afmetingen

In de volgende paragrafen kun je lezen over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Design

Koffiecontainers zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van ontwerpen en materialen. Bij het kopen van een container kun je kiezen tussen opvallend creatieve en eenvoudig robuuste modellen.

Zoek je een koffieblik dat in je keuken ieders oog zal vangen, dan raden we je aan een bakje van metaal te zoeken, want die zijn meestal versierd met mooie schilderingen en belettering in een grote verscheidenheid van motieven.

Wil je echter een effen pot die toch opvalt in de keuken, dan zijn er veel kleurige modellen op de markt die je kunt overwegen. Als je vooral op functionaliteit gesteld bent, is een koffieblik met een eenvoudige vormgeving de beste keuze.

Afmetingen

Drink je je koffie het liefst elke dag versgemalen of hecht je doordeweeks meer waarde aan snelheid ’s morgens vroeg, zodat je optimaal kunt genieten van elke volle minuut in bed? Dan is een grote koffiekan ideaal voor je om koffiepoeder in te bereiden voor de komende vijf dagen.

Je moet rekening houden met een hoogte van ongeveer 15 centimeter als je een kleiner model kiest. Maar als je van plan bent poeder te maken voor de komende week, is een grote koffiekan misschien meer geschikt. Het moet minstens 20 centimeter hoog zijn om genoeg koffiepoeder te kunnen bevatten.

Beeldbron: IMS68-22594 / pixabay.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies