Laatst bijgewerkt: 09-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Voor liefhebbers van kokos en alle kokosproducten is kokosboter ideaal. Of je nu het gevoel hebt dat een vleugje smaak ontbreekt in je gerechten of dat je last hebt van een gebarsten en droge huid, kokosboter kan de oplossing zijn.

Bovendien biedt het, als product gemaakt van 100% natuurlijke kokos, vele gezondheidsvoordelen, zoals het hoge gehalte aan mineralen en vitamine E. Daardoor is het een ideale vervanger voor ongezond alledaags voedsel. Als je meer wilt weten over kokosboter, mis dan dit artikel niet, we vertellen je er alles over!
Belangrijk om te weten

 • Kokosboter is een heel veelzijdig product dat zowel in de cosmetica als in de keuken gebruikt kan worden om je favoriete recepten aan te vullen en er een vleugje kokossmaak aan te geven.
 • Kokosboter moet niet verward worden met kokosolie, want het wordt anders gemaakt en heeft daardoor andere eigenschappen.
 • Bij het kopen van kokosboter moeten we rekening houden met vele aspecten, zoals de bereiding, de hoeveelheid product die we nodig hebben of de verpakking, onder andere.

Beste Kokosboter: Onze selectie

Als je van kokos houdt, van de smaak, de geur en ook van alle eigenschappen die het biedt, dan is kokosboter je beste optie. Daarom bieden we je een lijst van de beste kokosboters om je te helpen bij je aankoopbeslissing.

Koopgids: Wat je moet weten over kokosnootboter

In deze koopgids beantwoorden we de veelgestelde vragen over het centrale product in dit artikel, kokosnootboter. Deze informatie kan je helpen dit product wat beter te leren kennen.

Voor liefhebbers van kokos en alle kokosproducten is kokosboter ideaal. (Bron: ceglik: 57666899/ 123rf)

Wat is kokosboter precies?

Kokosboter is een product dat gemaakt wordt van het hele vruchtvlees van de kokosnoot. Het vlees van de kokosnoot wordt gedehydrateerd en tot een stevige pasta vermalen. Het resultaat is een boterachtig product met een intense en aangename kokossmaak (1).

Kokosboter heeft veel schoonheidsgerelateerde toepassingen, hoewel het vooral bekend is om zijn gebruik in de keuken. Het kan gebruikt worden in talloze recepten van allerlei aard.

Wat is het verschil tussen kokosolie en kokosboter?

Deze twee producten worden vaak verward, omdat hun hoofdingrediënt hetzelfde is. Het belangrijkste verschil tussen kokosolie en kokosboter is de manier waarop het gemaakt wordt, hoewel er nog veel andere belangrijke details zijn die de smaak en de gezondheidsvoordelen veranderen (1).

Kokosolie Kokosboter
Het wordt gemaakt door de kokospulp te persen en te filteren Het wordt gemaakt van geplette en gemalen kokospulp
Het is vloeibaar, hoewel het bij kamertemperatuur kan stollen Zijn natuurlijke staat is vast.
Het heeft een delicate smaak Het heeft een intense smaak
In het proces van persen en filteren kunnen vezels, vetten en voedingsstoffen verloren gaan Het behoudt alle vezels, vetten en voedingsstoffen van de kokosnoot

Wat zijn de voordelen van kokosboter?

Kokosboter biedt een aantal voordelen, zowel bij voedselverwerking als bij cosmetica. Enkele van de meest in het oog springende voordelen zijn (2, 3)

 • Hoog gehalte aan vitamine E dat als antioxidant werkt.
 • Vochtinbrengende en voedende eigenschappen.
 • Antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen door het hoge laurinezuurgehalte. Als we het dus op de huid aanbrengen helpt het om schimmel en bacteriën te verminderen.
 • Hoog gehalte aan mineralen zoals ijzer en kalium.
 • Hoog oliezuurgehalte, zodat het serumcholesterol niet verhoogt.

Wat zijn de voedingswaarden van kokosboter?

Hieronder staat een referentietabel van de voedingswaarden van kokosboter (100 g). Merk op dat deze waarden kunnen variëren, afhankelijk van de samenstelling van het product.

Energie 3696,30 kJ/ 883,37 kcal
Vet 99,90 g
Koolhydraten 0,00 g
Vet 99,90 g
Eiwit 0,00 g
Suiker 99,90 g
Koolhydraten 0,00 g
Verzadigd vet 91,32 g.
Zout 00,0 g

Het is ook belangrijk de vetzuursamenstelling van het product te kennen. Daarom staat hier een tabel met deze samengevatte informatie (2).

Palmitine 26
Stearine 35
Oliezuur 35
Linolzuur 3

Hoe gebruik je kokosboter?

Er zijn geen regels voor het gebruik van kokosboter in de keuken! Er zijn eindeloze mogelijkheden. Maar hier zijn enkele van de meest voorkomende

 • Gebruik het in je favoriete bakrecepten. Vervang bijvoorbeeld de boter in muffins door kokosboter (4).
 • Gebruik het in shakes en smoothies. Het zal smaak en romigheid toevoegen.
 • Smeer het op toast. Je kunt het combineren met je favoriete jam.

Hoe bewaar je kokosboter

Als een product dat bereid wordt door kokos te dehydrateren, kan kokosboter bij kamertemperatuur één tot twee jaar bewaard worden. In de zomer kun je ze echter het beste op een koele plaats bewaren. Ook moeten we rekening houden met bepaalde aspecten die de bewaring ervan verbeteren.

We moeten het in een luchtdichte bak of pot bewaren, zodat er geen lucht in kan komen. Het moet ook tegen zonlicht beschermd worden.

Wat zijn de lekkerste recepten met kokosboter?

De waarheid is dat, zoals we al eerder zeiden, er geen regels zijn als het gaat om het gebruik van kokosboter in de keuken. Daarom is het heel ingewikkeld om enkele recepten als de beste te kiezen. Bovendien, ieder zijn meug.

Maar we willen je aanmoedigen om te proberen kokosboter in je bakrecepten te verwerken. Het is een veilige gok, want er is geen betere combinatie dan een goede zoetigheid met een vleugje kokos.

Kokosboter is een heel veelzijdig product dat zowel in de cosmetica als in de keuken gebruikt kan worden om je favoriete recepten aan te vullen en er een vleugje kokossmaak aan te geven. (Bron: tbralnina: 104313056/ 123rf)

Welke toepassingen heeft kokos behalve boter?

De waarheid is dat kokosboter een van de minst bekende is van alle producten die van deze vrucht gemaakt worden. De waarheid is dat we een oneindig aantal toepassingen voor kokosnoot kunnen vinden (5).

Op culinair gebied vinden we enkele producten zoals

 • Kokoswater
 • Kokosmelk
 • Kokosmeel

Op het gebied van cosmetica zijn er talloze producten die van kokos gemaakt zijn

 • Kokosroom
 • Kokosnoot shampoo
 • Kokosmelk voor het lichaam

Aankoopcriteria

Als je overweegt kokosboter te kopen, moet je bij de aankoop van het product rekening houden met een aantal belangrijke factoren. Daarom volgt hier een lijst van essentiële aankoopcriteria om de beste aankoop te doen.

Verwerking en extractie

Het eerste criterium waarmee je rekening moet houden is hoe de kokosboter verwerkt is, want dit proces is wat dit product onderscheidt van andere die er sterk op lijken. We moeten er rekening mee houden dat bij de bereiding van kokosboter

 • Er wordt hele vruchtenpulp gebruikt
 • Er worden geen warmteprocessen gebruikt
 • Geen voedselverwerking

Al deze aspecten in aanmerking genomen, moeten we op zoek naar een boter die gemaakt is door de kokos koud te persen. We moeten ook bedenken dat er geen chemische behandelingen gebruikt zijn. Dit zorgt ervoor dat het product al zijn eigenschappen en voordelen behoudt.

Samenstelling

Behalve met het fabricageproces moet ook rekening gehouden worden met de samenstelling van het product. Veel kokosboters bevatten andere aanvullende ingrediënten, zoals argan, amandel of pinda. Andere bevatten ook additieven, conserveringsmiddelen en andere chemische producten die de smaak en eigenschappen kunnen veranderen.

Als je dus een boter zoekt die van 100% kokos gemaakt is, moet je letten op de ingrediëntenlijst van het product.

Kokosboter moet niet verward worden met kokosolie, want die wordt anders gemaakt en daardoor zijn ook de eigenschappen anders. (Bron: annajacek: 23879699/ 123rf)

Veganistisch product

Dit criterium houdt verband met het vorige criterium. Als de kokosboter gemaakt is van 100% natuurlijke kokos, kunnen we er zeker van zijn dat het product geschikt is voor veganisten. Maar wat gebeurt er als er andere ingrediënten in verwerkt worden?

Afhankelijk van het ingrediënt dat toegevoegd wordt, kan het niet langer een veganistisch product zijn, want veel toevoegingen waarvan we ons meestal niet eens bewust zijn, zijn van dierlijke oorsprong.

Hoeveelheid

De volgende factor waarmee we rekening moeten houden is de hoeveelheid product die we nodig hebben. Als we de kokosboter dagelijks gebruiken, om te koken of voor schoonheidsdoeleinden, hebben we een grote hoeveelheid product nodig.

Als we de boter daarentegen sporadisch gebruiken, is het beter een kleine pot te kopen en als die op is, een nieuwe te kopen. Dit zorgt ervoor dat het product niet bederft.

De meest gebruikelijke hoeveelheid waarin dit product verkocht wordt is 1 kg. We kunnen echter vele andere hoeveelheden vinden die zich perfect aan onze behoeften aanpassen.

Verpakking

Een andere heel belangrijke factor is de verpakking van de kokosboter. We vinden verschillende soorten verpakkingen, meestal van plastic of glas. Ze bieden allemaal voor- en nadelen (6).

Materiaal Voordelen Nadelen
Glas 100% recyclebaar. Geeft geen stoffen of geuren af Breekbaar en zwaar. De verwerking ervan gaat gepaard met hoge energiekosten.
Plastic Lichtgewicht. Breekt niet gemakkelijk Laat microplastics los en kan geur en smaak afgeven. Het is recycleerbaar, maar de productie ervan is niet milieuvriendelijk.

O Waar voor je geld

Rekening houdend met alle bovenstaande criteria, moeten we de prijs-kwaliteitverhouding van het product beoordelen. Ons advies is om alle aspecten die we in de loop van het artikel genoemd hebben te evalueren voor je de prijs beoordeelt. Het is waar dat de prijzen van dit product sterk uiteenlopen, maar dat geldt ook voor de samenstelling en de uitwerking ervan.

Dit betekent niet dat het duurste product het best uitgewerkte is, maar we moeten op zoek gaan naar het product dat het beste bij onze behoeften past en op grond daarvan de prijzen vergelijken.

Samenvatting

Natuurlijke en veganistische producten worden steeds populairder. En het is niet zomaar een modegril, maar producten die veel voordelen bieden voor ons en onze planeet. In dit hele artikel hebben we het gehad over kokosboter, een product dat gemaakt wordt van het hele kokosvlees, zonder persing of filtratie.

De sleutel tot dit product is dit, het feit dat het gemaakt wordt van het hele kokosvlees betekent dat het niets van zijn eigenschappen verliest. Door het te drogen en te drogen wordt bovendien de levensduur van het product verlengd en kan het bij kamertemperatuur tot 2 jaar in goede staat bewaard worden.

Tot besluit hopen we dat deze gids je geholpen heeft je kennis over het product te vergroten voor wie er al iets van wist, en voor wie er nog niets van wist, hopen we dat we je aangemoedigd hebben het te proberen!

(Bron van de afgebeelde foto: zestmarina: 50284347/ 123rf)

Referenties (6)

1. Medina Guamán M.A, Parrales Benavides J.L, Suárez Rodriguez C.R. Tesis [Internet]. 2013 [2021].
Bron

2. Traducción de Patente Europea E00936860 (fecha de solicitud, 05/06/2000).-- Prioridades: EP19991217992043844, US199906049909326501 y US20000204200060180455.-- Titular: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
Bron

3. Medina Loya C.N, Nina Arias N. Efectividad de uso del aceite de coco (Cocos Nucífera) en el tratamiento de la Gingivitis, en personas de 10 a 20 años de la localidad de Milpo. Tesis [Internet]. 2019 [2021].
Bron

4. Nasir, Hajra, et al. The Evaluation of Quality and Sensory Characteristics of Muffins Made with Coconut Butter. Advanced Food and Nutritional Sciences 4. [Internet]. 2019 [2021].
Bron

5. Ortega M. L y Tomalá A. W.A . Estudio de factibilidad para diez hectáreas de cultivo de coco (Cocos nucifera) en la comuna Valdivia, Península De Santa Elena. Universidad Estatal de Santa Elena. [Internet]. 2015 [2021].
Bron

6. Kaczmarek H. Materiales para el envasado de alimentos. Clasificación incluyendo materiales biodegradables. NCU Polonia. [Internet]. 2003 [2021].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Estudio
Medina Guamán M.A, Parrales Benavides J.L, Suárez Rodriguez C.R. Tesis [Internet]. 2013 [2021].
Ga naar bron
Traducción de Patente Europea
Traducción de Patente Europea E00936860 (fecha de solicitud, 05/06/2000).-- Prioridades: EP19991217992043844, US199906049909326501 y US20000204200060180455.-- Titular: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
Ga naar bron
Estudio científico
Medina Loya C.N, Nina Arias N. Efectividad de uso del aceite de coco (Cocos Nucífera) en el tratamiento de la Gingivitis, en personas de 10 a 20 años de la localidad de Milpo. Tesis [Internet]. 2019 [2021].
Ga naar bron
Conference Abstract
Nasir, Hajra, et al. The Evaluation of Quality and Sensory Characteristics of Muffins Made with Coconut Butter. Advanced Food and Nutritional Sciences 4. [Internet]. 2019 [2021].
Ga naar bron
Estudio de prefactibilidad
Ortega M. L y Tomalá A. W.A . Estudio de factibilidad para diez hectáreas de cultivo de coco (Cocos nucifera) en la comuna Valdivia, Península De Santa Elena. Universidad Estatal de Santa Elena. [Internet]. 2015 [2021].
Ga naar bron
Clasificación
Kaczmarek H. Materiales para el envasado de alimentos. Clasificación incluyendo materiales biodegradables. NCU Polonia. [Internet]. 2003 [2021].
Ga naar bron
Recensies