Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Kokosolie. Een vloek of een zegen? Sommigen prijzen het als een wonderolie die je ook kan helpen afvallen. Anderen veroordelen het, zeggen dat het vergif is. Ondanks de uiteenlopende meningen is kokosolie op dit moment erg in zwang. Maar wat is waar? Als je jezelf deze vraag stelt, ben je op de juiste plaats.

In onze grote kokosolie test 2022 beantwoorden we de meest gestelde vragen over kokosolie. We vergelijken ook de beste kokosoliën op de markt en leggen uit waar je idealiter op moet letten voor je ze koopt. Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kokosolie is een plantaardig vet dat hoofdzakelijk uit verzadigde vetzuren bestaat. De gunstige eigenschappen worden toegeschreven aan het hoge laurinezuurgehalte.
 • Er zijn heel veel verschillende toepassingen voor kokosolie, zoals haar- en lichaamsverzorging of bescherming tegen teken.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen geraffineerde en virgin kokosolie. De soorten vloeien voort uit de manier waarop ze gemaakt worden. Virgin kokosolie heeft meer voedingsstoffen dan geraffineerde kokosolie.

Kokosolie: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kokosolie

Bij het kopen van kokosolie moet je op bepaalde aspecten letten, zoals:

Kokosoliën verschillen niet echt veel van elkaar. De extractie van kokosolie is echter niet bepaald milieuvriendelijk of eerlijk. Bij het kopen van criteria is het dus ook belangrijk aandacht te besteden aan het vervullen van je rol als verantwoordelijke burger.

Laurinezuur gehalte

Het laurinezuurgehalte kan variëren van 45 tot 55%. Het varieert naargelang de klimatologische omstandigheden, en naargelang de versheid en rijpheid van de kokosnoten. Laurinezuur is een vetzuur. Veel van de goede eigenschappen die aan kokosolie worden toegeschreven hebben te maken met laurinezuur.

Wat dat precies zijn, leggen we verderop in de vragensectie uit. Niet alle verpakkingen geven het laurinezuurgehalte aan. Het kan dus moeilijk zijn om ter plekke in de winkel volgens dit criterium te beslissen. Maar als dit belangrijk voor je is, kun je beter op het internet bestellen. Daar wordt het meestal ook aangegeven.

EU biologisch zegel

Het is algemeen bekend dat biologische producten goed of tenminste beter voor het milieu zijn dan niet-biologische producten. Als de hulpbronnen bewaard blijven, zullen kokosnoten van hoge kwaliteit ook op lange termijn beschikbaar zijn. Kokospalmen groeien in tropische gebieden. Ze werden vaak door kleine boeren verbouwd, maar door de grote vraag zijn er nu ook meer monoculturen.

Vergeleken met oliepalmen is de teelt van kokosnoten nog schadelijker voor het milieu. Dit komt omdat de oliepalm bijna zevenmaal de opbrengst van de kokospalm haalt op dezelfde oppervlakte.

Dus als je niet zonder kokosnoot wilt en voor duurzame consumptie wilt zorgen, is kokosolie met dit zegel kopen onmisbaar.

Eerlijke Handel

Duurzaamheid omvat niet alleen het ecologische aspect, maar ook het sociale aspect.

Eerlijke handel verwijst naar goederen die onder eerlijke voorwaarden geproduceerd en verhandeld worden.

Eerlijke omstandigheden en eerlijke prijzen zorgen voor goed opgeleide werknemers die garant staan voor het maken van kokosolie van hoge kwaliteit. Het stelt de boeren ook in staat de kokosnoten in zeer goede kwaliteit te verkopen, want ze hoeven de prijzen niet meer te verlagen.

Zo wordt niet langer de voorkeur gegeven aan kwantiteit boven kwaliteit. Eerlijke voorwaarden zijn ook essentieel om boeren en arbeiders bestaansmiddelen en kansen te bieden. Dus omwille van de duurzaamheid en je geweten is het respecteren van deze zegels essentieel.

Hoeveelheid

Omdat kokosolie relatief duur is, loont het de moeite grotere potten te kopen om wat geld te besparen.

Je kunt kokosolie tot 1,5 tot 2 jaar bewaren.

Je hoeft niet bang te zijn dat het ranzig wordt als je het niet snel genoeg opgebruikt. Kokosolie bestaat bijna uitsluitend uit verzadigde vetzuren. Deze zijn nauwelijks gevoelig voor oxidatie en bederven dus niet snel.

In supermarkten vind je vaak potten van 200ml tot 500ml. Je kunt op internet echter ook potjes of setjes van 1000 ml vinden. Als je niet veel van kokosolie weet en het eerst wilt uitproberen, raden we je aan een klein potje te kopen.

Gids: Veel gestelde vragen over kokosolie uitvoerig beantwoord

Kokosolie is een controversieel onderwerp. Om je op de hoogte te brengen van de huidige stand van zaken met betrekking tot de olie, hebben we hier de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Wat is kokosolie?

Kokosolie, ook wel kokosolie genoemd, wordt uit kokosnoten gewonnen. Het is dan ook een plantaardig vet. Kokosolie is alleen vloeibaar boven 23 graden. Alles daaronder wordt vast en wordt daarom ook wel kokosvet genoemd. Het is ook wit tot gelig van kleur.

Kokosöl-1

Kokosolie wordt verkregen uit het vruchtvlees van de kokosnoot, ook copra genoemd.
(Image source: Tijana Drndarski/unsplash)

Het is ook lang houdbaar, want het bestaat hoofdzakelijk uit verzadigde vetzuren. Laurinezuur maakt hier een groot deel van uit, samen met myristinezuur en palmitinezuur. Aan het eerste worden vaak gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Zo wordt bijvoorbeeld veel van het laurinezuur direct naar de lever getransporteerd, waar het vervolgens in energie en metabolieten wordt omgezet in plaats van als vet opgeslagen te worden.

Tot deze metabolieten behoren ketonlichamen, die door buitenhepatische weefsels, zoals de hersenen en het hart, als vorm van energie gebruikt kunnen worden. Van de verzadigde vetzuren is aangetoond dat laurinezuur het minst bijdraagt tot vetophoping. De studies naar het effect ervan op het serumcholesterol spreken elkaar echter tegen. Bovendien worden laurinezuur en monolaurine gebruikt als antimicrobiële stoffen. Dit komt door hun bewezen antimicrobiële activiteit tegen gram-positieve bacteriën en een aantal virussen en schimmels. Dit maakt het goed voor oil pulling.

Waarvoor kan kokosolie gebruikt worden?

Kokosolie kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Het kan onder andere gebruikt worden voor de volgende dingen:

 • als haarverzorgingsbehandeling
 • als crème voor de droge huid
 • voor oliewinning
 • om te koken en te bakken
 • als tekenwerend middel

Het laatste punt kan verrassend lijken, maar het is waar. Een studie aan de Vrije Universiteit van Berlijn vond dat slechts 10% laurinezuur 81 tot 100% van alle teken tot zes uur lang weert.

Omdat laurinezuur het sterkst aanwezig is in kokosolie, biedt het een goede bescherming tegen teken. De populaire olie kan ook gebruikt worden voor dieren zoals honden, katten of paarden ter bescherming tegen teken, vachtverzorging of als voedingssupplement. In het laatste geval beloven voor dieren bestemde kokosoliën meer energie en welzijn.

Kokosolie is ook goed voor de mondhygiëne vanwege het hoge gehalte aan laurinezuur. Zoals hierboven al gezegd, heeft het een antimicrobiële werking.

Als je van de Aziatische keuken houdt, moet je beslist kokosolie gebruiken om in te bakken of te frituren. Kokosolie geeft een bijzondere tropische smaak.

Is kokosolie gezond?

Als je je al een tijdje in kokosolie verdiept hebt, ben je waarschijnlijk al de “kokosolie is vergif” uitspraak van universiteitsprofessor Prof. Dr. Michels tegengekomen.

Kokosöl-2

Kokosnoten zijn erg populair. Ze versterken de smaak van elke maaltijd. Maar helaas is kokosolie niet een van de gezondste vetten.
(Image source: Jessica Wilson / unsplash)

Deze zin en de lezing die ermee gepaard ging veroorzaakten veel opwinding en tegenwind. Velen vroegen zich daarom af wat waar was. In één ding heeft ze zeker gelijk: kokosolie is niet gezond. Deze beweringen dat het gezond is, komen echter niet uit de lucht vallen.

Pro argumenten

In een Thaise studie kregen proefpersonen gedurende 8 weken 30 ml kokosolie van de eerste persing. Na deze periode bleken de deelnemers aanzienlijk hogere niveaus van hoge-densiteit-lipoproteïne-cholesterol (HDL) te hebben. Hetzelfde werd gevonden in een soortgelijke studie die 12 weken duurde.

Een verhoogd gehalte aan hoge-densiteit-lipoproteïne-cholesterol (HDL) kan het risico op een beroerte of hartaanval verminderen. Het is nog niet mogelijk te zeggen of kokosolie van de eerste persing werkelijk tot een vermindering van het cardiovasculaire risico kan leiden. Dit kon alleen worden vastgesteld door studies met patiënten die een laag HDL-C peil hebben en die hun HDL-C peil moeten verhogen.

Tegenargumenten

Er zijn echter ook studies die het tegendeel bewijzen. In 8 klinische proeven en 13 verwante studies bleek kokosolie het totale cholesterol en het lage-densiteit lipoproteïne cholesterol (LDL) in het algemeen meer te verhogen dan cis-onverzadigde plantaardige oliën.

Kokosolie krijgt vaak de gunstige eigenschappen van MCT’s toegedicht. Maar slechts 13% bestaat eigenlijk uit de middellange vetzuren.

Omdat hoge niveaus van lage-densiteit lipoproteïne cholesterol (LDL) hun cholesterollading op de slagaderwand loslaten, en zo verstopping en ontsteking veroorzaken, is het een belangrijke oorzaak van atherosclerose. Dit is de opslag van cholesterolresten en vetten in arteriële bloedvaten.

Uiteindelijk spreken de studies elkaar tegen en zou men langdurige klinische studies op mensen nodig hebben. Een ander probleem is dat veel studies de gebruikte soort kokosolie niet specificeren, wat tot verschillen in de resultaten kan leiden. Ook de voedingsstijl van de proefpersonen tijdens de onderzoeken speelt een belangrijke rol. Wat ernaast gegeten wordt beïnvloedt ook de resultaten.

Helpt kokosolie bij gewichtsverlies?

Een ander controversieel onderwerp is de vraag of kokosolie je kan helpen afvallen.

Pro

Er zijn twee klinische proeven gedaan met deelnemers met overgewicht die gewicht rond de taille verloren na het dagelijks innemen van kokosolie. In de eerste studie namen 20 mannen 4 weken lang 2 eetlepels kokosolie in. In de tweede studie deden vrouwen dit 12 weken lang. De vrouwen moesten ook een koolhydraatarm dieet volgen en 50 minuten per dag bewegen.

Afhankelijk van eerdere lichaamsbeweging en dieet kan dit een factor geweest zijn in het gewichtsverlies. Laurinezuur wordt vaak geclassificeerd als een middellange-keten vet (MCT), vooral in de context van kokosolie. In een vergelijkende studie met MCT olie en olijfolie gedurende acht weken, verloor de eerste groep gewicht. Velen concluderen dat deze resultaten ook moeten gelden voor kokosolie, omdat die een hoog gehalte aan laurinezuur heeft.

Contra

Er moet echter opgemerkt worden dat laurinezuur biologisch werkt als een lange-keten vetzuur. Kokosolie bevat slechts ongeveer 13% echte middellange-keten vetzuren. Bijgevolg heeft kokosolie niet hetzelfde effect als MCT olie.

Kokosöl-3

Hoe mooi het ook zou zijn, kokosolie helpt je helaas niet bij het afvallen. Middellange-keten vetzuren doen dat echter wel. Maar omdat kokosolie er maar een kleine hoeveelheid van bevat, heeft het deze eigenschappen niet.
(Image source: Bill Oxford / unsplash)

Dit wordt ook bevestigd door een studie die in 2017 verscheen. Ook bleek dat kokosolie niet het verzadigingsgevoel verhoogt, zoals sommigen beweren. Over het algemeen zijn de onderzoeksresultaten in dit verband beperkt en lange-termijn klinische studies ontbreken.

Tips voor gewichtsverlies

Als je buikvet wilt bestrijden, kun je het beste continu matig-intensieve training (MICT) of hoog-interval training (HIIT) doen. Beide soorten training zijn even effectief, maar HIIT is tijdsefficiënter. Je moet ook beginnen met een koolhydraatarm of mediterraan dieet om af te vallen. Van beide diëten is in een studie van 2 jaar aangetoond dat ze succesvol zijn.

Vetarme diëten zijn echter niet aan te bevelen. De proefpersonen verloren minder gewicht op deze diëten dan op de andere twee. Het is niet mogelijk om specifiek op de buik af te vallen, maar alleen om de spieren te trainen. Afvallen op specifieke plaatsen van het lichaam door gerichte training is dus een mythe, net zoals het een mythe is dat kokosolie alleen je helpt afvallen.

Welke soorten kokosolie zijn er?

Kokosolie wordt onderscheiden in geraffineerde en virgin kokosolie. Ze verschillen in de manier waarop ze gemaakt worden.

Type Beschrijving
Geraffineerde kokosolie Kokosolie wordt verkregen met behulp van een industrieel proces. Hierbij worden hoge hitte en chemicaliën gebruikt
virgin coconut oil kokosolie wordt met een biologisch proces gemaakt. Het is zachter, wat betekent dat meer voedingsstoffen worden vastgehouden

Nu we een globaal idee hebben van de verschillen tussen de twee soorten kokosolie, laten we ze eens nader bekijken en hun voor- en nadelen onderzoeken.

Geraffineerde kokosolie

Het wordt ook wel RBD (Refined-Bleached-Deodorized) genoemd. De kokosolie wordt als volgt geëxtraheerd: Na de oogst worden de kokosnoten maandenlang opgeslagen om te drogen. Dan wordt het vruchtvlees, ook copra genoemd, fijngestampt en sterk verhit. Het wordt dan mechanisch geperst. Om de kleur, aroma’s en geuren te verwijderen en de consistentie te veranderen, wordt de olie na het persen geraffineerd, gebleekt en ontgeurd. Gefractioneerde olie wordt ook in deze categorie ingedeeld.

Voordelen
 • is ook bestand tegen zeer hoge temperaturen en is bijzonder geschikt om te bakken en te braden
 • neutraal van smaak
Nadelen
 • Vitamine E gaat verloren
 • sommige van deze oliën worden gehard met waterstof, waardoor gevaarlijke transvetzuren kunnen ontstaan

Kokosolie van de eerste persing

Dit wordt ook wel VCO (Virgin Coconut Oil) genoemd. Hier wordt de kokosolie geëxtraheerd door koude persing of andere zachte mechanische processen. Bovendien worden geen chemische middelen toegevoegd. Bij het produktieproces wordt onderscheid gemaakt tussen de droge methode en de natte methode.

Bij de eerste wordt het vruchtvlees met hitte gedroogd en daarna koud geperst. De meeste kokosoliën worden op deze manier gemaakt. Bij de natte methode wordt de kokosolie uit de verse kokosmelk geëxtraheerd.

Voordelen
 • hogere kwaliteit door conserveringsmethode met voedingsstoffen
 • geen chemische toevoegingen
 • meer smaak
 • minder vocht met droge methode en dus langere houdbaarheid
Nadelen
 • er zijn verschillende methoden voor koudgeperst, dus de term kan misleidend zijn

Welke kokosolie je kiest moet afhangen van je beoogde gebruik.

Wat zijn de alternatieven voor kokosolie?

Zoals de hierboven geciteerde studie uit 2016 aantoont, is het beter om kokosolie te vervangen door cis vetzuren. Deze hebben minder cardiovasculaire ziektefactoren. Deze cis-vetzuren worden gevonden in:

 • Koolzaadolie
 • Walnootolie
 • en olijfolie

Dus als je op zoek bent naar een gezonder alternatief, moet je hiernaar grijpen. Maar MCT olie is ook een alternatief. Je kunt dit innemen als voedingssupplement. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat het je kan helpen gewicht te verliezen. Veel van de positieve eigenschappen die aan kokosolie worden toegeschreven, hebben vooral te maken met MCT’s, d.w.z. middellange-keten vetzuren. Zoals je ziet kan kokosolie gemakkelijk vervangen worden, maar geen enkele andere olie kan wedijveren met zijn tropische smaak.

Beeldbron: Yastremska/ 123rf.com

Referenties (16)

1. Frank M. Sacks: Coconut Oil and Heart Health: Fact or Fiction? In: Circulation. Band 141, Nr. 10, 10. März 2020, S. 815–817, doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.119.044687, PMID 31928069
Bron

2. Dayrit, F.M. The Properties of Lauric Acid and Their Significance in Coconut Oil. J Am Oil Chem Soc 92, 1–15 (2015). https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7
Bron

3. Schwantes U, Dautel H, Jung G. Prevention of infectious tick-borne diseases in humans: Comparative studies of the repellency of different dodecanoic acid-formulations against Ixodes ricinus ticks (Acari: Ixodidae). Parasit Vectors. 2008 Apr 8;1(1):8. doi: 10.1186/1756-3305-1-8. PMID: 18397516; PMCID: PMC2362118.
Bron

4. Chinwong S, Chinwong D, Mangklabruks A. Daily Consumption of Virgin Coconut Oil Increases High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels in Healthy Volunteers: A Randomized Crossover Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:7251562. doi:10.1155/2017/7251562
Bron

5. Assunção ML, Ferreira HS, dos Santos AF, Cabral CR Jr, Florêncio TM. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601. doi: 10.1007/s11745-009-3306-6. Epub 2009 May 13. PMID: 19437058.
Bron

6. Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev. 2016;74(4):267-280. doi:10.1093/nutrit/nuw002
Bron

7. Renan da Silva Lima, Jane Mara Block, Coconut oil: what do we really know about it so far?, Food Quality and Safety, Volume 3, Issue 2, May 2019, Pages 61–72, https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyz004
Bron

8. Liau KM, Lee YY, Chen CK, Rasool AH. An open-label pilot study to assess the efficacy and safety of virgin coconut oil in reducing visceral adiposity. ISRN Pharmacol. 2011;2011:949686. doi:10.5402/2011/949686
Bron

9. St-Onge MP, Bosarge A. Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):621-626. doi:10.1093/ajcn/87.3.621
Bron

10. Clegg, M. They say coconut oil can aid weight loss, but can it really?. Eur J Clin Nutr 71, 1139–1143 (2017). https://doi.org/10.1038/ejcn.2017.86
Bron

11. Zhang H, Tong TK, Qiu W, Zhang X, Zhou S, Liu Y, He Y. Comparable Effects of High-Intensity Interval Training and Prolonged Continuous Exercise Training on Abdominal Visceral Fat Reduction in Obese Young Women. J Diabetes Res. 2017;2017:5071740. doi: 10.1155/2017/5071740. Epub 2017 Jan 1. PMID: 28116314; PMCID: PMC5237463.
Bron

12. Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y, Shahar DR, Witkow S, Greenberg I, Golan R, Fraser D, Bolotin A, Vardi H, Tangi-Rozental O, Zuk-Ramot R, Sarusi B, Brickner D, Schwartz Z, Sheiner E, Marko R, Katorza E, Thiery J, Fiedler GM, Blüher M, Stumvoll M, Stampfer MJ; Dietary Intervention Randomized Controlled Trial (DIRECT) Group. Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med. 2008 Jul 17;359(3):229-41. doi: 10.1056/NEJMoa0708681. Erratum in: N Engl J Med. 2009 Dec 31;361(27):2681. PMID: 18635428.
Bron

13. Vispute SS, Smith JD, LeCheminant JD, Hurley KS. The effect of abdominal exercise on abdominal fat. J Strength Cond Res. 2011 Sep;25(9):2559-64. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a46. PMID: 21804427.
Bron

14. St-Onge MP, Bosarge A. Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):621-6. doi: 10.1093/ajcn/87.3.621. PMID: 18326600; PMCID: PMC2874190.
Bron

15. St-Onge MP, Jones PJ. Greater rise in fat oxidation with medium-chain triglyceride consumption relative to long-chain triglyceride is associated with lower initial body weight and greater loss of subcutaneous adipose tissue. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Dec;27(12):1565-71. doi: 10.1038/sj.ijo.0802467. PMID: 12975635.
Bron

16. St-Onge MP, Ross R, Parsons WD, Jones PJ. Medium-chain triglycerides increase energy expenditure and decrease adiposity in overweight men. Obes Res. 2003 Mar;11(3):395-402. doi: 10.1038/oby.2003.53. PMID: 12634436.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Frank M. Sacks: Coconut Oil and Heart Health: Fact or Fiction? In: Circulation. Band 141, Nr. 10, 10. März 2020, S. 815–817, doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.119.044687, PMID 31928069
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Dayrit, F.M. The Properties of Lauric Acid and Their Significance in Coconut Oil. J Am Oil Chem Soc 92, 1–15 (2015). https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7
Ga naar bron
Klinische Studie
Schwantes U, Dautel H, Jung G. Prevention of infectious tick-borne diseases in humans: Comparative studies of the repellency of different dodecanoic acid-formulations against Ixodes ricinus ticks (Acari: Ixodidae). Parasit Vectors. 2008 Apr 8;1(1):8. doi: 10.1186/1756-3305-1-8. PMID: 18397516; PMCID: PMC2362118.
Ga naar bron
Klinische Studie
Chinwong S, Chinwong D, Mangklabruks A. Daily Consumption of Virgin Coconut Oil Increases High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels in Healthy Volunteers: A Randomized Crossover Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:7251562. doi:10.1155/2017/7251562
Ga naar bron
Klinische Studie
Assunção ML, Ferreira HS, dos Santos AF, Cabral CR Jr, Florêncio TM. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601. doi: 10.1007/s11745-009-3306-6. Epub 2009 May 13. PMID: 19437058.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev. 2016;74(4):267-280. doi:10.1093/nutrit/nuw002
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Renan da Silva Lima, Jane Mara Block, Coconut oil: what do we really know about it so far?, Food Quality and Safety, Volume 3, Issue 2, May 2019, Pages 61–72, https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyz004
Ga naar bron
Klinische Studie
Liau KM, Lee YY, Chen CK, Rasool AH. An open-label pilot study to assess the efficacy and safety of virgin coconut oil in reducing visceral adiposity. ISRN Pharmacol. 2011;2011:949686. doi:10.5402/2011/949686
Ga naar bron
Klinische Studie
St-Onge MP, Bosarge A. Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):621-626. doi:10.1093/ajcn/87.3.621
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Clegg, M. They say coconut oil can aid weight loss, but can it really?. Eur J Clin Nutr 71, 1139–1143 (2017). https://doi.org/10.1038/ejcn.2017.86
Ga naar bron
Klinische Studie
Zhang H, Tong TK, Qiu W, Zhang X, Zhou S, Liu Y, He Y. Comparable Effects of High-Intensity Interval Training and Prolonged Continuous Exercise Training on Abdominal Visceral Fat Reduction in Obese Young Women. J Diabetes Res. 2017;2017:5071740. doi: 10.1155/2017/5071740. Epub 2017 Jan 1. PMID: 28116314; PMCID: PMC5237463.
Ga naar bron
Klinische Studie
Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y, Shahar DR, Witkow S, Greenberg I, Golan R, Fraser D, Bolotin A, Vardi H, Tangi-Rozental O, Zuk-Ramot R, Sarusi B, Brickner D, Schwartz Z, Sheiner E, Marko R, Katorza E, Thiery J, Fiedler GM, Blüher M, Stumvoll M, Stampfer MJ; Dietary Intervention Randomized Controlled Trial (DIRECT) Group. Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med. 2008 Jul 17;359(3):229-41. doi: 10.1056/NEJMoa0708681. Erratum in: N Engl J Med. 2009 Dec 31;361(27):2681. PMID: 18635428.
Ga naar bron
Klinische Studie
Vispute SS, Smith JD, LeCheminant JD, Hurley KS. The effect of abdominal exercise on abdominal fat. J Strength Cond Res. 2011 Sep;25(9):2559-64. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a46. PMID: 21804427.
Ga naar bron
Klinische Studie
St-Onge MP, Bosarge A. Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):621-6. doi: 10.1093/ajcn/87.3.621. PMID: 18326600; PMCID: PMC2874190.
Ga naar bron
Klinische Studie
St-Onge MP, Jones PJ. Greater rise in fat oxidation with medium-chain triglyceride consumption relative to long-chain triglyceride is associated with lower initial body weight and greater loss of subcutaneous adipose tissue. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Dec;27(12):1565-71. doi: 10.1038/sj.ijo.0802467. PMID: 12975635.
Ga naar bron
Klinische Studie
St-Onge MP, Ross R, Parsons WD, Jones PJ. Medium-chain triglycerides increase energy expenditure and decrease adiposity in overweight men. Obes Res. 2003 Mar;11(3):395-402. doi: 10.1038/oby.2003.53. PMID: 12634436.
Ga naar bron
Recensies