Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

29Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

64Verzamelde opmerkingen

Is een kookboek niet hetzelfde als een receptenboek? Nee, hoewel zo’n verwarring natuurlijk is. Als we het over kookboeken hebben, hebben we het over een werk op gastronomisch gebied, uitgegeven door een chef. Je leest er zowel de essentie van het kookconcept van de auteur in als zijn technieken.

Een kookboek is een prachtig geschenk dat je jezelf kunt geven, als je geïnteresseerd bent in gastronomie of als je een kok bent. Maar omdat er een grote verscheidenheid is in de uitgeverswereld, willen we je helpen bij je zoektocht. Zeker is dat je uiteindelijk de beste van allemaal zult kiezen, die ongetwijfeld het beste bij je smaak past.
Belangrijk om te weten

  • Kookboeken zijn een schriftelijke neerslag van ‘s werelds uiteenlopende gastronomische theorieën, technieken en cultuur. Een van hun voordelen is dat ze, in tegenstelling tot een eenvoudig receptenboek, een afspiegeling zijn van de kok die ze schreef. Daarom zijn ze meestal wat duur.
  • Er is een grote verscheidenheid aan kookboeken. Maar we kunnen zeggen dat er enerzijds die zijn die met theorie en technieken te maken hebben, en anderzijds waar de essentie ligt in het behandelen van de gastronomie vanuit een cultureel standpunt.
  • Alvorens een kookboek te kopen is het belangrijk dat je enkele belangrijke punten in overweging neemt, zoals: het onderwerp, de mate van complexiteit ten opzichte van de gebruikte taal, het formaat waarin het gepresenteerd werd, naast andere die we nog in detail zullen bekijken.

Beste Kookboeken: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten over kookboeken

Investeren in boeken is altijd een uitstekend idee, zonder verlies. Maar als onze keuze van een boek met onze belangstelling te maken heeft, is het veel positiever. Daarom willen we je alles uitleggen wat je moet weten voor je het kookboek van je dromen kiest.

In tegenstelling tot receptenboeken handelt het kookboek over gastronomische theorie; doordrenkt met de essentie van zijn auteur. (Foto: Francesco Dibartolo/ 123rf.com)

Wat zijn kookboeken en wat zijn hun voordelen?

Een kookboek is een werk dat een specifiek gebied van de gastronomie bestrijkt: theorie, technieken, recepten van de auteur en geschiedenis. Het wordt meestal geschreven door een of meer gerenommeerde koks, wier criteria gerespecteerd worden. Ze worden gewoonlijk verzameld door koks, liefhebbers van voedsel en onderzoekers.

Tot hun voordelen rekenen we dat ze, anders dan een receptenboek, een cultureel doel vervullen. Door te lezen leer je over historische, culinaire, etnische en sociale onderwerpen. Van de moleculaire keuken tot de Midden-Oosterse traditie van koffie na het eten.

Omdat het een auteursproduct is, heeft het als nadeel dat het duurder kan zijn. Tegelijk worden ze niet allemaal in het Spaans vertaald. Tenslotte, als je geen regelmatige lezer bent en alleen maar nieuwe recepten wilt leren kennen, vind je het misschien wat dicht.

Voordelen
  • Culturele visie
  • Ze tonen de essentie van de auteur
  • Ze zijn avant-gardistisch
  • Ze tonen auteur recepten en theorie. Ze leren kooktechnieken.
Nadelen
  • Ze zijn duur
  • De fysieke versie gaat achteruit
  • Ze zijn vaak ingewikkeld.

Theoretische of culturele kookboeken – waar moet je op letten?

Er zijn zo veel kookboeken dat je zeker precies vindt wat je zoekt. Maar gezien de grote verscheidenheid is het nodig ze in te delen. Bij deze gelegenheid hebben we besloten je twee groepen voor te stellen, zodat je meer te weten kunt komen over de kwaliteiten van elk van de groepen.

Theoretisch. Tot deze categorie behoren kookboeken waarvan de bedoeling gebaseerd is op de theoretische verklaring van voedsel, de smaken en de chemische processen. Het behandelt ook verschillende technieken uit de gastronomische wereld. Bijvoorbeeld, een boek over moleculaire voeding.

Cultureel. Kookboeken die handelen over de oorsprong van sommige gerechten, de traditie van eten en de eetlustigen van een bepaalde plaats horen bij de categorie cultureel. Dit komt omdat ze dienen als steekproef over een specifieke bevolking en hun gewoonten in verband met voedsel.

Bestaan er romans over koken?

Ja, in feite zijn er veel fictie- en poëziewerken die op gastronomische thema’s gebaseerd zijn. In principe brengen ze voedsel, de handeling van eten of koken in verband met de gevoelens en handelingen van de personages in het werk.

Een kookboek kopen en tegelijk een literair boek een kans geven, klinkt als een goed plan, nietwaar? Als je het ermee eens bent, raden we je “Kitchen” van Banana Yoshimoto aan, “Como agua para chocolate” van de Mexicaanse Laura Esquivel en “Rapsodia Gourmet” van Muriel Barbery.

Koopcriteria

Ja, waarschijnlijk heb je al een duidelijk idee van wat voor soort kookboek je nodig hebt. Maar voor je die definitieve beslissing neemt, willen we je nog een paar laatste tips geven om er zeker van te zijn dat het boek aan al je verwachtingen voldoet.

Onderwerp

Een heel belangrijke factor bij de keuze van je kookboek is het bepalen van het onderwerp dat je in het boek wilt behandelen. Het kan teleurstellend zijn een boek te kiezen alleen vanwege de omslag, om er later achter te komen dat het niet gaat over waar je dacht dat het over zou gaan. We leggen hier meer over uit:

National. Als je belangstelling uitgaat naar de gastronomische kenmerken van een bepaald land, dan raden we eerder een boek aan dat zich in die soort keuken specialiseert dan een algemeen boek. Ben je bijvoorbeeld een liefhebber van de Japanse cultuur, dan is een boek over straatvoedsel in Tokio of over sushi theorie en techniek geweldig.

Technieken. Aan de andere kant, stel dat je geïnteresseerd bent in het kennen van alle technieken van het Franse bakken. In dat geval raden we je aan direct een boek over dit onderwerp te zoeken. Er zullen er zeker veel zijn, gezien Frankrijks traditie op dit gebied. Het is echter altijd voordelig om een recensie van het betreffende boek te zoeken.

Vergelijkende gastronomie. Er zijn kookboeken die de kenmerken of invloeden van de ene keuken vergelijken met die van de andere. Bijvoorbeeld de invloed van Chinees eten in Peru, of de trekken van inheemse technieken in de moderne keuken. Als je meer over deze mengsels wilt weten, raden we je aan een boek te kopen dat erin gespecialiseerd is.

Kookboeken vullen elk huis aan. (Foto: Jozef Polc / 123rf.com)

Lezers

Niet iedereen die geïnteresseerd is in het kopen van kookboeken is een deskundige lezer. Maar maak je geen zorgen, het is geen nadeel. Integendeel, een boek kopen dat je interesseert zal altijd leesgewoonten in je routine bevorderen. Nu moet je weten dat er boeken zijn die ingewikkelder zijn om te lezen dan andere, een punt waar je rekening mee moet houden.

Beginners en gevorderden. Het is altijd interessant om over gastronomie te gaan lezen met een onderwerp dat dicht bij je ligt. Als je Mexicaan bent, zijn sommige van de boeken in onze top zeer aan te bevelen voor je. Vanuit de voorkennis zal het lezen gemakkelijker en vruchtbaarder zijn.

Gevorderd. Hier verwijzen we vooral naar boeken over theorie en techniek. Deze zijn gericht op koks en kokkinnen, maar ook op onderzoekers van de gastronomische wereld. We raden ze niet aan voor mensen die hun eerste kookboek kopen.

Presentatie

Deze factor houdt rechtstreeks verband met praktisch nut. Wil je liever een boek dat je thuis in je bibliotheek kunt bewaren of een dat je altijd in je handtas kunt meenemen? Tegenwoordig zijn er digitale en fysieke boekalternatieven voor elk wat wils.

Digitaal. Als je onderweg bent, milieuvriendelijk en thuis niet veel plaats hebt, is dit de optie voor jou. Digitale kookboeken hebben veel voordelen, van het bewaren op elk elektronisch apparaat tot het onmogelijk maken ze te beschadigen.

Fysiek. Gedrukte versies van boeken zijn juweeltjes. Zeker, het is iets waarmee je in je huis kunt pronken. Bovendien heeft het boek als voorwerp altijd een grote relevantie gehad, die ondanks de technologie niet overschaduwd is. Als je de ruimte hebt en jezelf wilt trakteren, raden we je aan een fysiek boek te kopen.

Literatuur

Graag bevelen we je literatuur aan die met gastronomie te maken heeft. Als je een passie hebt voor koken en ook van literatuur houdt, is dit een perfecte optie voor je. Een boek over theorie kan heel ingewikkeld zijn, maar alleen gevoeligheid is voldoende om de gastronomische poëzie te begrijpen.

(Uitgelichte afbeelding bron: Igorr/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies