Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Duplicaten van een document maken is altijd een vervelende bezigheid geweest, en een die niemand wil doen. Maar de fotokopieerapparaten van vandaag zijn gekomen om ons te redden van de verveling en ons te helpen het leven gemakkelijker te maken met hun kopieersnelheid, hun veelzijdige functies en hun leuke verbinding via mobiele toestellen.

Er zijn tegenwoordig zoveel dingen die een fotokopieerapparaat kan doen dat je er spijt van zult krijgen als je er nu geen hebt. Waarom? Want ze stellen je in staat een document in een groter of kleiner formaat te kopiëren, of besparen je zelfs uren van handmatig vouwen van flyers. Het beste van alles is dat dit artikel je helpt het kopieerapparaat te kiezen dat bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Het fotokopieerapparaat is een apparaat waarmee vooral veel kopieën van een origineel document kunnen worden gemaakt. Het vergemakkelijkt de uitvoering van taken in elke taak waarvoor meer dan eens een soort gedrukte informatie nodig is.
 • Tegenwoordig is kopieën maken niet meer de enige functie van een fotokopieerapparaat. Er zijn veel modellen die functies toevoegen zoals afdrukken, faxen verzenden en ontvangen, documenten digitaliseren (scannen) en vouwen of nieten van vellen.
 • Bedenk dat fotokopieerapparaten gebruikt kunnen worden zonder dat er een extra apparaat aangesloten is, maar alleen om te kopiëren. Als je de andere eigenschappen van een bestaand fotokopieerapparaat moet gebruiken, zul je moeten nadenken over de te gebruiken connectiviteit. Je kunt ze verbinden via kabel, Wifi of Bluetooth; probeer de juiste voor je te kiezen.

Beste Kopieerapparaat: Onze selectie

Wil je een idee krijgen welk fotokopieerapparaat je moet kopen? Let goed op deze selectie, waarin we je wegwijs maken in de beste producten die er zijn. Zo krijg je geen spijt van je aankoop en kun je er het beste uit halen.

Koopgids: Wat je moet weten over fotokopieerapparaten

De beslissing nemen om een nieuw apparaat te kopen kan soms moeilijk zijn, vooral als het dat fotokopieerapparaat is dat je bij je dagelijkse werk kan helpen om efficiënter te werken en vooruitgang te boeken. Om je te helpen de juiste keuze te maken en mogelijke spijt te voorkomen, is hier een gids over wat je moet weten als je een kopieermachine koopt.

Accessoires, zoals laden met een grotere capaciteit, maken het gemakkelijker om een kopieermachine te automatiseren. (Bron: Matt Moloney: JKXHFU8F7N/ stocksnap)

Wat is het verschil tussen een kopieermachine en een printer?

Door de vooruitgang in de technologie kunnen zowel kopieermachines als printers veel dezelfde kopieer-, scan-, fax- en afdrukfuncties uitvoeren. Het belangrijkste verschil is echter de reproductiecapaciteit van de ene machine ten opzichte van de andere.

Fotokopieerapparaten zijn ontworpen om sneller documenten te kunnen kopiëren en scannen. Terwijl printers over het algemeen een grotere helderheid bereiken, maar met een tragere reactiesnelheid en tegen hogere kosten.

Waarom een fotokopieerapparaat kopen?

Een fotokopieerapparaat is die apparatuur waarmee je routinetaken kunt uitvoeren, zoals: kopieën maken, afdrukken, documenten scannen en in sommige gevallen verzenden.

 • Zie daarom hieronder de voor- en nadelen van het kopen van een fotokopieerapparaat:
  Voordelen
  • Ze verkorten de tijd van routinetaken
  • Besparen geld op het dupliceren of afdrukken van documenten
  • Praktisch
  • Gebruiksgemak
  Nadelen

  Ze zijn meestal groot

 • Lagere beeldkwaliteit
 • Middelhoge kosten

Welke soorten fotokopieerapparaten zijn er?

Je vindt verschillende soorten fotokopieerapparaten, zoals multifunctionele of één-functie fotokopieerapparaten. Ook zijn er geautomatiseerde, die bakjes hebben om de vellen in te leggen en een nietsysteem, of handmatige, die je direct moet hanteren om verder te kunnen werken. Er zijn er ook die sneller zijn of afdrukken van hogere kwaliteit bieden. Verbondenheid heeft tegenwoordig echter veel gewicht, dus laat ik je achter met de volgende indeling

 • Bekabeld fotokopieerapparaat: is hetkopieerapparaat dat gewoonlijk met een netwerkkabel of met USB op een computer wordt aangesloten. Daarom verloopt zijn wijze van informatie-overdracht via deze elektrische geleider. Dit maakt een gemakkelijke installatie mogelijk, tenzij er een onderbreking is door loskoppelen of beschadiging van de kabel.
 • Fotokopieerapparaten met Bluetooth verbinding: dit is een draadloze interface, d.w.z. zonder kabels. Het maakt gegevensoverdracht mogelijk met verschillende apparaten, zoals mobiele telefoons, tablets en andere laptops. Er moet echter rekening mee gehouden worden dat deze verbinding binnen een bereik van niet meer dan 30 stappen moet liggen, wil ze effectief zijn.
 • Fotokopieerapparaat met wifi-verbinding: verwijst naar kopieerapparaten die op een wifi-netwerk kunnen worden aangesloten, zodat kabels vermeden worden en gegevens worden doorgegeven zonder dat je in de buurt van het fotokopieerapparaat hoeft te zijn. Het enige nadeel is dat de transmissie wat meer onderbroken kan zijn dan die van de kabel, en ook de snelheid waarmee gedrukt wordt.

Hoe haal je het meeste uit je fotokopieerapparaat?

Je kunt je voordeel doen met het feit dat sommige fotokopieerapparaten meer compatibel zijn met accessoires dan andere, waardoor je er meteen en in de toekomst meer uit kunt halen. Waarom?

De noodzaak om repeterende taken zoals vouwen en nieten van documenten te automatiseren, het gebruik van spraakcommando’s en de aansluiting van mogelijke toepassingen betekenen dat je fotokopieerapparaat niet alleen nuttig zal zijn voor basisfuncties. Je hebt er ook iets aan als je bedrijf een groter werkvolume heeft of meer verfijning nodig heeft.

Wanneer koop je een kleuren- of zwart-wit kopieermachine?

Kleurenkopieermachines zijn uitstekend geschikt voor werk dat een hoge afdrukkwaliteit vereist en voor het scannen van foto’s of beelden met veel kleurschakeringen. Daarom zijn ze ideaal voor grafische ontwerpers, foto- of reclamebureaus en kantoren die met veel grafische inhoud werken.

Zwart-wit fotokopieerapparaten of ook wel monochrome fotokopieerapparaten genoemd, zijn daarentegen perfect voor werkplaatsen die zich vooral richten op geschreven documenten met weinig afbeeldingen of die geen kleur nodig hebben voor hun goede waardering. Dit zou het geval zijn voor administratieve of juridische kantoren met een groot werkvolume, want ze kunnen tijd en geld besparen omdat ze zuiniger zijn en een hogere kopieercapaciteit per minuut hebben.

Het fotokopieerapparaat is een apparaat waarmee vooral veel kopieën van een origineel document gemaakt kunnen worden. (Bron: Ksc: 4725987/ 123rf)

Wat zijn de voordelen van het netwerken van een fotokopieerapparaat?

Een fotokopieerapparaat kan niet alleen gebruikt worden voor afdrukken of scannen vanaf een enkele computer of een bepaald apparaat, maar kan gedeeld worden voor gebruik door meer dan een computer. Daarom hebben ze een voorkeur voor werkomgevingen waar meerdere mensen het kopieerapparaat in zijn verschillende functies moeten gebruiken. Dit is waar het bij netwerken om gaat.

Het belangrijkste voordeel van het netwerken van een fotokopieerapparaat is dus dat verschillende gebruikers dezelfde apparatuur kunnen gebruiken. Dit betekent dat iedereen het vanaf zijn werkplek kan gebruiken zonder een andere collega te hoeven verplaatsen of storen. Dit vergemakkelijkt het werk en vertegenwoordigt lagere kosten, door een zo groot mogelijke optimalisatie van de middelen.

Aankoopcriteria

Bij het kiezen van het fotokopieerapparaat dat het beste aan je behoeften beantwoordt, heb je bepaalde elementen nodig om je bij de vergelijking te helpen. Daarom willen we je helpen door je de criteria voor te leggen waarmee je rekening moet houden, en wel als volgt:

Functies

Zoals we al weten, is het hoofddoel van fotokopieerapparaten het maken van een kopie van het originele document. Daarom reproduceren ze hetzelfde materiaal vele malen. Tegenwoordig kunnen ze echter allerlei functies bieden die de aanpassing of overdracht van de te reproduceren informatie vergemakkelijken. Deze extra nutsvoorzieningen kunnen onder meer zijn

 • Vergroten of verkleinen: wordt gebruikt om een kopie te vergroten of kleiner te maken, mits de afmetingen van je document zijn wat je nodig hebt.
 • Dubbelzijdig (duplex) kopiëren: dit is een kopie die op beide zijden van een vel papier gemaakt kan worden. Dat kan handmatig of automatisch
 • Faxen zenden en ontvangen: hierbij kan een document door middel van elektrische signalen door het telefoonnet gestuurd worden, waar het fotokopieerapparaat het beeld decodeert en het op papier afdrukt.
 • Afdrukken: dit is het op papier zetten van de informatie die van een computer of een mobiel toestel komt, met de bedoeling deze geschriften of beelden in een fysieke vorm te verkrijgen.
 • Scannen: is het digitaliseren van een gedrukt document, waarbij de informatie van dat fysieke materiaal wordt omgezet in gegevens die op een computer bekeken en bewerkt kunnen worden.

Een fotokopieerapparaat gebruiken is heel eenvoudig, je drukt gewoon op de knop. (Bron: GATE: 1723139915/ flickr)

Werklast en snelheid

Om het ideale fotokopieerapparaat te kiezen, moet je weten welk apparaat je kunt gebruiken, afhankelijk van de hoeveelheid werk die gedaan moet worden en de snelheid waarmee de taak kan worden uitgevoerd.
Daarom laten we voor jou de volgende indeling achter:

Type kopieermachine Werkbelasting Snelheid
Persoonlijk Laag gebruik. Beperkte functies Max. 10 kopieën per minuut
Multifunctioneel Matig gebruik. Meer dan 3 functies 14 tot 40 kopieën per minuut
Professioneel Zwaar gebruik. Meer dan 4 functies en extra accessoires 50 tot 100 kopieën per minuut

Mul Deze laatste heeft hogere prestaties en kan gemakkelijker opgeladen worden. Ze kunnen zwart of gekleurd zijn, om de kosten zo laag mogelijk te houden, vooral bij monochrome kopieerapparaten, d.w.z. die alleen in zwart-wit afdrukken.

Papierafmetingen

Papierformaat en -dikte zijn andere aspecten waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een fotokopieerapparaat. Gewoonlijk worden A4 vellen van 80 g gebruikt, maar als je af en toe kopieën moet maken of grotere of dikkere documenten moet scannen, is het handig een kopieermachine te hebben die verschillende papierformaten kan gebruiken.

Als je niet precies weet waarvoor je het kopieerapparaat zult gebruiken, is het raadzaam een model te kopen waarmee je verschillende papiersoorten kunt gebruiken. Zo ben je er zeker van dat je geen ander kopieerapparaat hoeft te kopen als je kopieën op een andere papiersoort nodig hebt.

Resolutie

Door een kopie te bekijken kun je zien hoe scherp ze is en of het kopieerapparaat dat je gebruikt een kopieerapparaat met hoge of lage resolutie is. Voordat je hem koopt, moet je dus weten hoe getrouw de reproductie aan het origineel kan zijn. Hoe? Dat doe je door te weten met hoeveel pixels per inch (pp) het kopieerapparaat dat je wilt kopen werkt.

Het meest aan te raden is dat als je wegwerpmateriaal gaat kopiëren dat niet lang mee moet gaan, je inkt kunt besparen door een resolutie van 100pp in te stellen, als je daarentegen een document moet kopiëren en de afwerking moet van kwaliteit zijn, je met 300pp kopieert

Afwerkingsmogelijkheden

Nu kun je je fotokopieerapparaat niet alleen gebruiken om enkele kopieën te maken, dubbelzijdig te kopiëren, faxen te verzenden en te ontvangen, af te drukken en te scannen. Je kunt ook een kopieermachine kiezen die het document niet of uitsparingen maakt om in te binden.

Als je een meer professionele afwerking nodig hebt en je het je kunt veroorloven een kopieermachine te kopen die papier vouwt of perforeert, waarom maak je je dan het leven niet gemakkelijker? Koop de apparatuur die klaar is voor je behoeften.

Levensduur

Fotokopieerapparaten hebben zoiets als een houdbaarheidsdatum, die aangeeft hoe lang ze ongeveer probleemloos mee kunnen gaan. Dit wordt aangegeven door het aantal vellen dat het kan reproduceren voordat onderhoud nodig is.

Daarom moet je ongeveer weten hoeveel vellen een fotokopieerapparaat kan afdrukken voordat het zijn geïnstalleerde capaciteit verliest. Want, hoe meer je je fotokopieerapparaat gebruikt, hoe meer vellen het een nuttige levensduur zal hebben, om het meeste uit je aankoop te halen.

Samenvatting

De verscheidenheid aan modellen en functies die een fotokopieerapparaat kan hebben, maakt het tot een van de belangrijkste leden van een succesvolle werkploeg. Zozeer zelfs, dat een zwart-wit fotokopieermachine je helpt bij de langere interne processen van je bedrijf en een kleuren fotokopieermachine de kwaliteit van het werk dat je biedt weerspiegelt.

Bedenk altijd dat het ideale fotokopieerapparaat, als het bestaat, op je staat te wachten. Je kunt er goede projecten mee dupliceren, contracten mee afdrukken, dankbetuigingen mee digitaliseren en in elk verband duidelijk maken hoeveel je een fotokopieerapparaat verschuldigd bent omdat het je werk gemakkelijker maakt.

(Zichtbare afbeelding bron: Baton72: 14533674/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?