Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

56Bestede uren

37Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

Je wilt graag sporten maar hebt geen tijd of geld om naar de sportschool te gaan? Met een krachtstation kun je ook thuis gemakkelijk en effectief trainen en de belangrijkste spiergroepen in vorm brengen. Tot 40 oefeningen zijn mogelijk met zo’n toestel – een echte vervanger voor de sportschool.

Met onze krachtstation test 2021 willen we je helpen het beste krachtstation voor je te vinden. In dit artikel laten we je zien wat je moet zoeken in de weerstandssystemen, het pinsysteem, de regeling met gewichtsplaten, het hydraulisch systeem en het schuifslotsysteem. Je komt er ook achter of een krachtstation voor beginners of voor gevorderden meer geschikt voor je is.

Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort

 • Fitnessstations zijn een alternatief voor de sportzaal. Dus als je liever thuis je hele lichaam traint in plaats van lid te worden van een sportschool, zijn fitnessstations een goede optie.
 • We onderscheiden gewichtsstations naar weerstandssysteem en bekijken daarom het pinsysteem, de regeling met behulp van gewichtsplaten, het hydraulisch systeem en het schuifslotsysteem plus TNT.
 • Er zijn multitrainers die meer geschikt zijn voor beginners en multitrainers die ook iets zijn voor gevorderden. Multi-trainers voor beginners hebben minder functies en zijn lichter. De modellen die geschikt zijn voor gevorderden hebben veel oefenmogelijkheden en ook veel gewicht.

Krachtstation: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een krachtstation koopt

Hoe wordt een krachtstation opgebouwd?

Een hoogwaardig gewichtsstation bestaat uit een stabiel frame, nauwkeurig vervaardigde onderdelen, soepel lopende bewegende delen en slijtvaste bekleding.

Hantel

Een gewichtsstation is essentieel voor een effectieve training. (Beeldbron: pexels.com / Victor Freitas)

Bij het kopen van een gewichtsstation moet je vooral letten op de afwerking van het frame. Hij moet stabiel zijn en de lasnaden moeten van hoge kwaliteit zijn bij de verbindingen. Goede weegstations komen met een testzegel. Het gewichtsstation moet een effectieve training van de belangrijkste spiergroepen mogelijk maken. 40 oefeningen of meer moet in elk geval mogelijk zijn.

Mogelijke toepassingen van een krachtstation

Behalve voor spieropbouw kan een krachtstation ook gebruikt worden om efficiënt vet te verbranden. Het gewichtsstation is daarom een goed alternatief voor mensen met overgewicht die niet graag naar de sportschool gaan. Maar als je overgewicht hebt, moet je je ervan vergewissen dat het gewichtsstation geschikt is voor je maximale lichaamsgewicht. Dit is meestal tussen de 120 en 130 kilo. Ook de lichaamsgrootte kan de keuze beperken.

Mensen langer dan 1.85 meter moeten een alternatief zoeken. Met deze hoogte kunnen oefeningen meestal niet in het volledige bewegingsbereik uitgevoerd worden. De gewichten van de gewichtsstations liggen meestal tussen 5 en 80 kilo. Dit gewichtsbereik is meestal voldoende voor vrouwen, minder voor mannen. Als het lichaam al in vorm is en bodybuilding het doel is, zijn deze gewichten niet meer voldoende voor een goede krachttraining.

Alternatieven voor het krachtstation

Er zijn verschillende alternatieven voor je eigen gewichtsstation, zoals de sportzaal, de halterbank, trainen met kabels of met vrije gewichten. In het volgende deel leggen we in detail uit welke eigenschappen, voordelen en nadelen ze hebben.

Wat zijn de voordelen van een gewichtsstation ten opzichte van een klassieke sportzaal?

De sportschool heeft regelmatige en vaste openingstijden. Met een gewichtsstation kun je trainen wanneer je wilt en hoef je niet naar de sportschool te rijden of te lopen. Bovendien bespaar je je met een gewichtsstation het eeuwige en vervelende wachten op bezette apparatuur. Bovendien hoef je je niet op te warmen op de loopband of crosstrainer, want dat kun je ook op het krachtstation doen.

Met een gewichtsstation zijn de trainingen sneller en doeltreffender omdat je voortdurend traint. De prijs lijkt in het begin hoog, maar op de lange duur is het goedkoper dan naar de sportschool gaan, waar je ongeveer 30€ per maand betaalt zolang je ingeschreven bent. Met het gewichtsstation hoef je maar één keer te betalen.

Karsten SobottkaSport- en voedingsdeskundige
“Besteed aandacht aan veelzijdigheid en voldoende trainingsgewichten. Vooral als beginner zul je snel je conditie verhogen. Het is dus jammer als het gewichtsstation na een paar maanden niet meer voldoende trainingsprikkels biedt. Als je twijfelt, investeer dan een paar euro meer in een goed station waar je lang van kunt genieten

Krachtstation vs. gewichtsbank

Voor effectieve spieropbouw wordt vaak gedacht aan een eenvoudige gewichtsbank met verschillende sets gewichten en aan complexe gewichtsstations. We hebben de voordelen en nadelen van de apparatuur hieronder kort opgesomd. Gewichtsbank

Voordelen
 • Licht en compact &#8211
 • moeiteloos op te bouwen en af te breken
 • Flexibele trainingshouding en steun voor de rug door instelbare helling
 • Veelzijdige training door gebruik van halterstangen en dumbbells
Nadelen
 • Extra uitrusting nodig (dumbbells, stangen, halterschijven, enz.)
 • Meer geschikt voor gevorderden, want voorkennis van oefeningen is vereist
 • Groter risico op verwondingen door niet vastgemaakte gewichten

Gewichtsstation

Voordelen
 • Veelzijdige toepassingsmogelijkheden en training van verschillende lichaamsregio”s
 • Lager risico op blessures door voorgedefinieerde bewegingsreeksen
 • Zeer geschikt voor beginners en geen extra uitrusting nodig
Nadelen
 • Vereist veel ruimte door uitgebreide uitrusting
 • Hogere prijs door uitgebreide uitrusting
 • Gewichtsbeperkingen voor gevorderden

In principe is het bij de keuze tussen een gewichtsbank en een krachtstation belangrijk om na te gaan of het trainingsmateriaal nodig is voor beginners of voor gevorderden.

Opleiding met kabels

Training met een kabel wordt door veel atleten gebruikt en is geschikt voor combinatieoefeningen met meerdere gewrichten. Het beschrijft in hoofdzaak de training op toestellen met een geïntegreerde kabel katrol module. De flexibele bewegingsmogelijkheden maken bewegingen in verschillende richtingen mogelijk. De belangrijkste voordelen van kabel training zijn:

 • Door eigen stabilisatie worden verschillende spieren (ook hulpspieren) tegelijk gebruikt
 • De intermusculaire coördinatie wordt verbeterd
 • De rompspieren worden extra versterkt
 • 3D training door krachttraining in alle bewegingsvlakken

Vrije gewichtstraining

Training met vrije gewichten is de oudste trainingsmethode en kan verdeeld worden in halter- en haltertraining. Bij deze vorm van training moet je letten op de juiste uitvoering van de bewegingen, want er is geen begeleiding door stangen of iets dergelijks. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Maximale eisen aan het lichaam door bewegingen in alle richtingen
 • Onbeperkte variatie aan oefeningen
 • De flexibiliteit door gemakkelijke opslag en de bijna onbeperkte mogelijkheid van oefenruimtes

Je kunt zelf beslissen wat voor jou de juiste opleidingsmogelijkheid is, op basis van je gewenste toepassingsgebied en onze voor- en nadelen. In principe is training met vrije gewichten beter geschikt voor gevorderden, vanwege het hogere risico op blessures. Het is ook een ruimtebesparende manier om te trainen. Kabelkatrollen modules verbeteren de coördinatie en vergroten de stabiliteit van de kern, terwijl krachtstations aan te bevelen zijn voor zuivere spieropbouw.

Verschillen in uitrusting

Bij de keuze van het juiste krachtstation is de uitrusting een belangrijk beslissingscriterium. Het aantal en de soort oefeningen hangen hiervan af. Niet alle modellen kunnen met extra onderdelen uitgerust worden. Daarom raden we je aan van tevoren na te denken over wat er van de uitrusting verwacht wordt.

Hoeveel mensen moeten tegelijk trainen met een krachtstation?

Afhankelijk van het model kunnen gewichtsstations niet alleen door één, maar ook door meerdere mensen tegelijk gebruikt worden. De belangrijkste verschillen zitten in de dubbele kabelsystemen. Standaardmodellen zijn echter beperkt tot een enkele training. Uitbreidingen voor meervoudig gebruik zijn niet beschikbaar. Bedenk daarom vóór je koopt of je ook met een partner wilt trainen.

Hoeveel kost een weegstation?

Gymtoestellen beginnen bij ongeveer €200 en kunnen tot €4000 kosten. Voor een driecijferige prijs kun je middenklasse krachtstations krijgen, die meestal volkomen voldoen. De duurdere multistations hebben meer maximum gewicht en ook meer oefenmogelijkheden.

Type Prijs
Multi gym met machine-oefeningen, 45 oefeningen, ca. 80 kg gewicht ca. 400-600 Euro
Multi gym met machine-oefeningen, 100 oefeningen, ca. 120 kg gewicht ca. 1000-4000 Euro
Multi gym met halterbank / dumbbells, ca. 100 kg gewicht ca. 400 Euro

Je kunt ook extra gewichten kopen voor sommige fitnessstations. Vooral multistaties met een gewichtsbank kun je opvoeren zoveel je wilt, want de gewichten zitten niet vast aan een gewichtsblok, maar je kunt er halterschijven of halters voor gebruiken, die je gemakkelijk kunt kopen.

Er zijn altijd koopjes te vinden waar je heel hoogwaardige weegstations kunt kopen voor minder dan €1000. Wil je veel gewicht of veel functies, dan zul je meer geld moeten uitgeven.

Hoeveel ruimte neemt een gewichtsstation in?

De meeste centrales nemen 3 tot 4 vierkante meter ruimte in en zijn meestal 2 tot 2,5 meter hoog. De middelhoog geprijsde trainingsstations hebben iets minder ruimte nodig. Je moet er echter nog een vierkante meter aan toevoegen om zonder problemen te kunnen trainen. Je moet dus altijd precies nagaan hoeveel ruimte je hebt en hoe groot het gewichtsstation eigenlijk is en nodig heeft.

Welke oefenmogelijkheden moet een gewichtsstation hebben?

Natuurlijk moet een krachtstation voldoende oefeningen hebben om alle spiergroepen te trainen (borst, rug, benen, armen, schouders, buik). De volgende functies zijn optimaal voor een goede full-body workout met een fitness station:

 • Beenverlenging
 • Borstpers
 • Roeipoelie
 • Lat katrol
 • Vlinder
 • Kabelkatrol voor armoefeningen
 • Schouderpers

De hierboven genoemde oefeningen op de machine zouden voldoende zijn om een goede totale lichaamsworkout te krijgen. Vrije gewichten en barbells zijn ook heel voordelig, omdat je er veel verschillende oefeningen mee kunt doen en de vrije beweging de spieren extra belast. De volgende functies zijn nuttig:

 • Optrekstang
 • Dip repen
 • Barbells, dumbbells
 • Bokszak

Welke centrale is geschikt voor mij?

Welk krachtstation voor jou geschikt is, hangt helemaal af van je individuele behoeften en doelen.

Basismodel

Ben je een occasionele atleet en wil je het toestel gebruiken om je werkdag in evenwicht te brengen, fit te blijven of pijn te voorkomen, dan is een basismodel geschikt voor je. Ze zijn verkrijgbaar tegen betrekkelijk lage prijzen, nemen niet veel plaats in en zijn teruggebracht tot de essentiële hoofdbestanddelen.

Alleskunner

Fitness is belangrijk voor je en sport is je hobby? Train je minstens 2-3 keer per week en wil je je spieren versterken? Dan is een Allrounder model de juiste keuze voor jou. Ze hebben een grotere variëteit aan oefeningen dan de basismodellen en zitten in de middelste prijsklasse.

Professioneel

Je moet een professioneel model kiezen als je voortdurend spieren wilt opbouwen en je training moet gevarieerd zijn om nieuwe spierprikkels op te wekken. Het trainingsgewicht van deze modellen is hoger dan dat van gewone machines (meer dan 60 kg).

Ze kunnen aangevuld worden met extra gewichten en andere onderdelen om aan individuele behoeften te voldoen. Professionele machines zijn in de hogere prijsklasse, maar de aanpasbaarheid betekent dat je er langer plezier aan beleeft om ermee te trainen.

Top 5 fabrikanten van krachtstations

Waarschijnlijk de bekendste fabrikanten van krachtstations zijn:

 • Kettler
 • Hamer/Finnlo
 • Christopeit
 • Nautilus
 • Sydney

Verschillen zijn vooral te zien in de prijscategorie en de opleidingsmogelijkheden. Kettler krachtstations zijn in de middenprijsklasse tussen 500 en 1000 euro. Hammer/Finnlo machines bieden goede kwaliteit, zowel in de dure prijsklasse (meer dan 1000 euro) als in de lage prijsklasse (300-500 euro). Christopeit is een van de toonaangevende fabrikanten van hoogwaardige gewichtsbanken, multistations en krachtstations.

Het wordt gekenmerkt door een bovengemiddeld aantal functies en talrijke uitoefenmogelijkheden. De apparatuur is degelijk gemaakt en in vergelijking daarmee betrekkelijk goedkoop. Machines in de hogere prijsklassen verschillen sterk in hun comfortabele en stabiele constructie en in de trainingsmogelijkheden. Wil je een toestel op sportschoolniveau, dan moet je rekenen op minstens 2.000 euro.

Kan ik mijn krachtstation zelf inrichten of moet ik het door een vakman laten doen?

Als je een gewichtsstation koopt, kun je met de gebruiksaanwijzing het zelf instellen. Er zijn ook diverse instructies op het internet te vinden (YouTube enz.) als je nog onzeker bent. Het krachtstation wordt in vele afzonderlijke onderdelen uit elkaar gehaald. De montage kan daarom enkele uren duren. Voor kleinere stations kun je rekenen op ongeveer drie tot vier uur montagetijd en voor grotere op ongeveer vijf tot zes uur.

Het volledige montagegereedschap wordt niet bij elke centrale geleverd. Het is daarom beter om van tevoren uit te zoeken wat er nog meer nodig is, om jezelf moeite te besparen!

Het risico op verwondingen is echter betrekkelijk groot als een gewichtsstation verkeerd is opgesteld. Om dit te vermijden en je trainingsdag professioneel te beginnen, raden we je aan de opstelling door een vakman te laten doen. Veel fabrikanten bieden montage te koop aan.

Verkeerde ladingen en verkeerde uitvoeringen vermijden

In principe moet een gewichtsstation zo ontworpen zijn dat de oefeningen uitgevoerd kunnen worden bij fysiologisch correcte gewrichtshoeken en verkeerde belastingen vermeden worden. Kabel katrolsystemen maken individuele training mogelijk in elke bewegingsrichting en in alle gewrichtsassen. Meerstations daarentegen bepalen door hun ontwerp de bewegingsrichting of de gewrichtsas. Een ander aspect om verkeerde belasting te voorkomen is de ergonomie en de aanpasbaarheid van het krachtstation aan verschillende lichaamsafmetingen.

Systemen met kabelkatrollen zijn meestal voordeliger door hun individuele trainingsposities. Voor een juiste en soepele werking moet een krachtstation beslist katrollen met kogellagers hebben. Hetzelfde geldt voor de pers- en duwmodules. Als alternatief kunnen ook sinther of bronzen bussen gebruikt worden. Met kunststof beklede stalen kabels maken soepele rotatie mogelijk.

Besluit: Welke soorten krachtstations zijn er en welke is de juiste voor jou?

Bij het vergelijken van verschillende gewichtsstations moet je letten op het gemak waarmee je ze kunt instellen. Je doet verschillende oefeningen achter elkaar met verschillende belasting. Voortdurend klooien verstoort je trainingsstroom. Sommige centrales bestaan uit een combinatie van verschillende gewichtsregulerende systemen. We maken er onderscheid tussen:

 • Krachtstation met pinsysteem
 • Krachtstation met regeling door middel van halterschijven
 • Multi Gyms met Hydraulisch Systeem
 • Centrale met schuivend sluitsysteem plus TNT

Wat zijn de voor- en nadelen van een gewichtsstation met een pinsysteem?

Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste vorm van lastregeling. Een pinsysteem is de insteekinrichting van een gewichtstoren. Een pin wordt zo in het overeenkomstige kilogramblok geplaatst, dat het zich met de gewenste lading van de andere scheidt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gewichtsstation met regeling door middel van halterschijven?

De bijbehorende gewichtsplaten worden op de passende houder gelegd. Dit regelt de belasting met een paar eenvoudige bewegingen. Deze vorm van weerstandsregeling is heel snel en gemakkelijk. In tegenstelling tot het pinsysteem moeten de gewichten meestal met klemmen vastgezet worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een krachtcentrale met hydraulisch systeem?

Het hydraulische systeem is heel anders dan de eerder genoemde gewichtsregulerende systemen. Hij bevat geen conventionele gewichten, maar werkt met hydraulische cilinders die stikstof bevatten. Deze worden met behulp van een speciaal mechanisme dienovereenkomstig ingesteld. Hydraulische systemen kunnen preciezer in hun weerstand ingesteld worden, maar zijn in het algemeen ook duurder en ingewikkelder om in te stellen en te onderhouden dan gewone gewichtsregulerende systemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een krachtcentrale met een schuifsluissysteem plus TNT?

TNT staat voor “Total Nitrocell Technology”. Net als bij het hydraulisch systeem worden hydraulische cilinders gebruikt om de belasting te regelen. Deze technologie is een verdere ontwikkeling van het eenvoudige hydraulische systeem, dat het gewichtsblok vervangt door stikstoftechnologie. De cilinders zijn onafhankelijk van elkaar.

Dit betekent dat, indien gewenst, slechts één lichaamshelft specifiek getraind kan worden. Het wordt meestal gebruikt in zeer moderne machines en maakt een zeer stille, soepele en dus gelijkmatige training mogelijk. Elektriciteitscentrales met TNT technologie zijn perfect voor een huurflat.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om centrales te vergelijken en te evalueren

Hier willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om multistations te vergelijken en te evalueren. Zo kun je de juiste multi gym kiezen die aan je behoeften voldoet. De belangrijkste factoren zijn:

 • Type weerstandssysteem
 • Maat
 • Oefenmogelijkheden / functies
 • Maximaal weerstandsgewicht / gewichten
 • Verstelbaarheid van de zitting
 • Materiaal
 • Vakmanschap en gebruiksvriendelijkheid
 • Accessoires
 • Klantenservice
 • Garantie

In het volgende gedeelte lees je wat met deze criteria bedoeld wordt en hoe je ze kunt indelen.

Type weerstandssysteem

Het weerstandssysteem, d.w.z. of het gewichtsstation een pinsysteem, een hydraulisch systeem of een gewichtsplaatsysteem heeft, is al uitvoeriger uitgelegd in het beslissingsgedeelte. Allereerst heeft een weegstation met een systeem van halterschijven het voordeel dat je het gewicht bijna altijd zelf kunt verhogen door halterschijven te kopen, omdat je de halterschijven gewoon aan de bestaande kunt toevoegen.

Met het pinsysteem is dat moeilijker en niet bij elke centrale mogelijk. Het hydraulische systeem is net zo moeilijk als met het pinsysteem. Het tweede voordeel van het systeem met gewichtplaten is dat ze meestal niet geolied hoeven te worden. Bij het pinsysteem moet je regelmatig de stangen oliën waarop de gewichten op en neer gaan. Met het hydraulische systeem hoef je meestal ook niet te oliën.

Maat

De grootte van het gewichtsstation hangt af van het model dat je kiest. Basismachines bieden meestal een beperkte reeks functies en hebben daarom minder ruimte nodig dan geavanceerde of professionele machines. In principe moet je ongeveer drie tot vier vierkante meter plus een vrije ruimte van minstens een meter aan elke kant plannen voor je krachtstation.

Gymzalen kunnen van verschillende hoogtes zijn. De meeste zijn meer dan twee meter hoog. Versies met dip bars zijn zelfs langer dan 2,5 meter. Bij je keuze moet je de plafondhoogte van je trainingsruimte niet vergeten.

Oefenmogelijkheden / functies

Naar mijn mening is het belangrijkste aankoopcriterium het aantal functies van een krachtstation. Als je niet regelmatig traint en alleen fit wilt blijven, zijn minder functies beter voor je, want dan is het gewichtsstation ook goedkoper. Maar als je regelmatig traint, is een breed scala aan oefeningen veel doeltreffender voor je doelen. De goedkopere multitrainers hebben meestal minder afwisseling in oefeningen en je kunt er niet alle spiergroepen mee trainen.

Ze hebben meestal één of hooguit twee oefenmogelijkheden voor een spiergroep. Dit is voor jou als je één of twee keer per week traint. Als je echter meer dan drie keer per week wilt trainen, zouden we voor de trainingsstations met meer oefenmogelijkheden gaan. Krachtstations met halterstangen en dumbbells en een verstelbare bank zijn voordelig. Met deze stangen kun je veel verschillende oefeningen doen die je met machine-oefeningen niet zou kunnen doen.

Natuurlijk kun je dit materiaal ook apart kopen, maar het zou goedkoper zijn als het bij de gymzaal geleverd werd. Ook kabelkatrollen die je in hoogte kunt verstellen helpen je om de variatie aan oefeningen te vergroten. De meeste krachtstations hebben geen oefenmogelijkheden voor de buik of onderrug.

Hier moet je de oefenmogelijkheden eens goed bekijken en zo nodig kun je ook extra trainingsmateriaal kopen om de onderrug te trainen met bijvoorbeeld een deadlift met een halterstang. Extra voorzieningen zoals bokszakken, steppers of dip- en crunchstations zijn ook erg nuttig, want daarmee kun je tegelijk cardio doen en de afzonderlijke spiergroepen nog grondiger trainen.

Maximaal weerstandsgewicht / gewichten

Net als bij de variatie aan oefeningen hangt het maximale weerstandsgewicht af van de vraag of je een beginner bent en niet vaak traint, of dat je al gevorderd bent en vaak wilt trainen. Voor beginners en gelegenheidsoefenaars is een lager weerstandsgewicht voldoende. Het zou echter voordelig zijn om een krachtstation te kopen met een optie om het gewicht te verhogen, voor het geval het gewicht niet voldoende is. Als je je gewicht wilt verhogen of als je gevorderd bent, moet je op zoek naar een multitrainer met ofwel veel gewicht, als je dat niet zelf kunt verhogen, ofwel een krachtstation waarmee je veel gewicht kunt toevoegen.

Bij krachtstations met halterschijven als weerstandssysteem is het meestal mogelijk het gewicht bijna naar believen te verhogen. In het algemeen geldt: hoe meer stapsgewijs je het gewicht kunt veranderen, hoe beter. Zo kun je je belasting fijn afstemmen en een beter trainingsresultaat bereiken. Stapjes van 5 kg zijn meestal voldoende, maar er zijn ook fijnere versies.

Verstelbaarheid van de zitting/rugleuning

Als je een vrij lange of een vrij korte persoon bent, is het belangrijk dat je je zitje zo kunt instellen dat je de oefeningen correct kunt uitvoeren. Met de verstelbare rugleuning kun je een breder scala aan oefeningen doen De hoogte van het zitje is heel belangrijk, zodat de oefening juist is en de spier juist en het meest effectief gebruikt wordt. Probeer daarom multitrainers te vinden waar dit mogelijk is. Als je ook de rugleuning kunt verstellen, is dat ook heel nuttig, want je kunt nieuwe spierdelen trainen door alleen maar de hoek te veranderen.

De hoogteverstelling van de zitting en de verstelbaarheid van de rugleuning zijn erg belangrijke factoren om efficiënt te kunnen trainen.

Materiaal

Goed vakmanschap en de materialen waarvan de onderdelen gemaakt zijn, zijn van cruciaal belang, zodat je krachtcentrale niet snel de geest geeft. De kwaliteit van de trektouwen is een van de belangrijkste bij dit criterium. Ze mogen niet van nylontouwen gemaakt zijn, want die slijten gemakkelijk en moeten opnieuw gespannen worden. Met plastic beklede stalen touwen zijn hier de beste keuze.

Voor het hele gewichtsstation zijn stalen frame-constructies het voordeligst en van de beste kwaliteit. Deze zorgen voor duurzaamheid en zijn het meest stabiel. In het algemeen is het beslist de moeite waard iets meer te betalen voor een gewichtstation van goede kwaliteit.

Vakmanschap en gebruiksvriendelijkheid

Behalve de stalen kabelsystemen zijn kogelgelagerde geleiderollen en verstelbare stoppers een must voor de veiligheid en vlotte uitvoering van de oefeningen. Extra voorzieningen zoals met rubber beklede handgrepen en voetsteunen zorgen voor een optimale grip. Ergonomische zitkussens en stelschroeven maken hoogteverstelling mogelijk en staan voor de hoge kwaliteit van de uitrusting.

Accessoires

Bij kleinere krachtstations zijn de trainingsmogelijkheden meestal beperkt door de gewichten. Om verdere spieropbouw mogelijk te maken, moet je nagaan of er extra gewichtensets te koop zijn. De beschikbaarheid van reserve-onderdelen is ook een belangrijke factor om lang van het krachtstation te kunnen genieten.

Klantenservice

In principe is het mogelijk om het gekochte gewichtsstation zelf in elkaar te zetten. Het is echter handig als fabrikanten een klantenservice hebben en een montage- en installatiedienst aanbieden. Multi Gyms zijn over het algemeen erg duurzaam. Een klantendienst helpt bij professioneel onderhoud en verzorging van de apparatuur in geval van problemen.

Garantie

Omdat weegtoestellen meestal duur in aanschaf zijn, moet de fabrikant een garantie van minstens twee jaar bieden.

Wetenswaardigheden over het onderwerp krachtstations

Hoeveel zorg heeft een krachtstation nodig?

Zweet en slijtage zijn nauwelijks te vermijden met uitgebreide en goede training. Regelmatig onderhoud is belangrijk om de levensduur van de apparatuur te verlengen. Wat veel mensen niet weten is dat zweet de bekleding kan aantasten en scheuren kan veroorzaken.

Daarom moeten na elke trainingssessie op z’n minst de pads en handgrepen met een vochtige doek afgeveegd worden, ook om hygiënische redenen. De scharnieren en scharnieren moeten ook regelmatig gecontroleerd worden om traagheid door verharde of gebruikte smeermiddelen te voorkomen. Voor de verzorging van de verf raden we aan een voedende olie aan te brengen. Dit voorkomt geen schade aan het lakwerk, maar vertraagt het in ieder geval.

Basisregels voor optimale training op het krachtstation

Om effectief te trainen en de spier tegen beschadiging te beschermen, hebben we een paar basisregels samengesteld die je altijd moet volgen als je zelfstandig op het gewichtstation traint.

Regel nummer 1: Warm de spier op

Voor elke oefensessie moet je je spieren opwarmen met bijvoorbeeld gymnastiekoefeningen, om ze op bedrijfstemperatuur te brengen.

Regel nummer 2: geen geforceerde ademhaling

Gelijkmatig ademen is belangrijk om een ongezonde verhoging van de bloeddruk te voorkomen. Om dit te doen moet je uitademen als je je inspant en inademen als je jezelf ontlast of terugkeert naar de uitgangspositie.

Regel nummer 3: juiste beweging

De belangrijkste regel is dat je nooit oefent met een holle rug! Bij de oefeningen moet je de beweging steeds tot de eindstand uitvoeren, kort in deze positie blijven en dan langzaam weer naar de beginpositie terugkeren.

Regel nummer 4: Train eerst krachtuithoudingsvermogen

Het krachtstation biedt een breed scala aan oefeningen voor alle belangrijke spiergroepen. Er zijn in principe drie soorten training, afhankelijk van gewicht en herhalingen:

 • Krachtuithoudingsvermogen (15 – 25 herhalingen)
 • Spieropbouwende training (7 – 12 herhalingen)
 • Maximale krachttraining (1 – 6 herhalingen)

Hoe minder herhalingen, hoe meer gewicht er gebruikt wordt.

Regel nummer 5: Overdrijf niet in het begin

Wie heeft het niet meegemaakt – je koopt een nieuw stuk gereedschap en bent in het begin uiterst gemotiveerd. Je begint aan een intensieve training en krijgt dagenlang spierpijn die je helemaal buiten spel zet. Voor (her)beginners is het niet nodig een complete training tot en met de laatste herhaling te doen. Zachte training wordt de eerste paar weken aanbevolen. Zo kan de juiste uitvoering van bewegingen getraind worden en wordt de spier niet meteen overbelast.

Regel nummer 6: Gun je spieren de tijd om te regenereren

De spier heeft regeneratietijd nodigom te groeien en te herstellen. Voor effectieve krachttraining moet de belasting tijdens de training hoger zijn dan waaraan de spier eigenlijk gewend is. De pezen doen er langer over om te regenereren dan de spieren. Langzame gewichtstoename met regelmatige training over een langere periode zal je naar succes leiden.

Regel nummer 7: Train je hele lichaam

Ongelijkmatig trainen kan leiden tot onevenwichtigheid in de spieren. Dit is het gevolg van eenzijdige belasting, die een onevenwicht veroorzaakt tussen functioneel tegenovergestelde spierdelen. Veel spiergroepen hebben een speler en een tegenstander, zoals de biceps en de triceps. Bij extreme onevenwichtigheid kan het gebeuren dat de armen niet meer recht gestrekt kunnen worden door verkorting van de spier. Hier vind je tips om onevenwichtigheden in de spieren te voorkomen:

Oefeningen en herhalingen

Voorbeelden: Vlinder, lat pull, leg curl, pulley heupbuiging, bankdrukken Afhankelijk van of je een beginner, gevorderde of prof bent, varieert het aantal sets, de herhalingen en de hoeveelheid gewicht die je gebruikt. Weet je niet zeker welke oefeningen je moet doen en hoe vaak?

Kijk dan eens naar het krachtstation-trainingsplan in de rubriek verder lezen. Hier vind je alles wat je moet weten voor de juiste training! Om je krachtstation optimaal te kunnen gebruiken, volgen hier enkele oefeningen met een beschrijving van de uitvoering ervan:

Oefening Beschrijving Uitvoering
Bankdrukken Dit is de basisoefening voor een brede borstkas en wordt meestal uitgevoerd met een halterstang. Hij kan echter ook op het gewichtstation uitgevoerd worden ga met je rug naar het gewichtstation zitten. Beide handgrepen zijn op borsthoogte en de benen op de grond. Duw de handgrepen langzaam naar voren en strek de armen niet volledig uit, houd dan het gewicht kort vast.
Triceps strekkingen Deze oefening richt zich op de hele triceps musculatuur en wordt uitgevoerd met de kabel pulley. Ga met je rug naar het gewichtstation zitten. Grijp nu de T-stang vast. Strek nu de armen naar voren met behulp van het ellebooggewricht.
Lat pulldown unilateraal Met deze oefening kun je spierscheefheden compenseren Ga met je gezicht naar de centrale zitten. Pak beide handgrepen van de kabelkatrol vast. Trek met de andere hand het handvat langs de zijkant van het lichaam naar beneden.
Biceps curls Dit versterkt je bovenarmspieren Ga voor het gewichtstation staan en pak het T-stuk van boven vast. Buig dan je armen langzaam omhoog boven het ellebooggewricht en dan omlaag
Close grip roeien Dit is een van de beste oefeningen voor een sterke rug en versterkt de latissimus De borst moet tegen het rugkussen gedrukt worden. Je moet met je armen bijna uitgestrekt bij de handgrepen komen. Je duimen wijzen naar boven en je handpalmen wijzen naar elkaar. Trek je handen naar achteren en je schouders

Wanneer groeit een spier?

Om effectief te trainen moet je de grondbeginselen kennen en weten wanneer en hoe een spier groeit. Dit kan je helpen fouten te vermijden en je doel sneller te bereiken. In principe groeit een spier als hij overbelast wordt. Als beschermingsmechanisme probeert het zich beter voor te bereiden op de volgende keer en past zich daarom aan. Spieren zijn onder andere opgebouwd uit spiervezels, die de kleinste eenheden zijn. Rode spiervezels zijn trager maar beter bestand tegen vermoeidheid.

Ze ontwikkelen weinig kracht. Witte spiervezels zijn sneller en ontwikkelen meer kracht. Mensen met meer witte vezels reageren daarom sneller op trainingsprikkels, maar zijn veel sneller buiten adem. Het omgekeerde is waar voor mensen met meer rode spiervezels. Spieren raken na een bepaalde tijd gewend aan overbelasting en stoppen met groeien. Daarom is het belangrijk om afwisselende stimuli te geven. Dit kunnen minimale variaties zijn, zoals een verandering in greeptype of -methode.

Het is belangrijk te onthouden dat de spier niet groeit tijdens de training, maar tijdens de regeneratiefasen. Daarom moet er een pauze van 48 tot 72 uur zitten tussen twee trainingseenheden van een spierdeel.

Hoe lang gebruikt men al krachtstations?

Al zo’n 4000 jaar geleden in het oude Griekenland trainden Griekse atleten met gewichten om zich voor te bereiden op wedstrijden. Wat vandaag voor de meeste mensen niet meer dan een hobby is, was 4000 jaar geleden essentieel om te overleven in gevechten.

Krachttraining vergrootte de fysieke kracht van de soldaten, want ze moesten meestal zware wapens en harnassen dragen. Krachttraining zoals we die nu kennen kent zijn beginjaren pas sinds de 20e eeuw. In de jaren 1970 ontwikkelde Arthur Jones de eerste Nautilus trainingstoestellen en legde daarmee de basis voor de huidige fitness studio’s.

Welke soorten gewichtsregeling zijn er voor krachtcentrales?

Er zijn in principe 3 soorten gewichtsregulerende systemen. Het pinsysteem, het hydraulisch systeem en de gewichtsplaten. Het pinsysteem bestaat uit een insteeksysteem (pinnen) en gewichtsblokken. De meeste machine-oefeningen hebben zo’n pinsysteem. Met de klassieke halterschijven worden de halterschijven aan en uit gedaan. Het hydraulisch systeem verandert het gewicht door middel van een mechanisme met hydraulische cilinders die met stikstof gevuld zijn.

Foto bron: pixabay.com / Jills

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies