Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Of we het nu hebben over onderhoud, reparatie of zelfs elektrische installatie, veiligheid is erg belangrijk. Bij onze beschermende uitrusting hoort ook een gereedschapskist met de gereedschappen die nodig zijn om kabels te hanteren.

Krimptangen, of krimptangen, zijn een heel gewoon gereedschap bij elektriciens, maar erg weinig bekend bij amateurs. Het is onmisbaar bij elk bedradingswerk dat klemmen en verbindingsstukken voor elektrische installaties vereist. We nodigen je uit om het volgende artikel te lezen met de belangrijkste aspecten die je moet weten om het te verwerven.
Belangrijk om te weten

 • Als je niet bang bent voor het bevestigen van stopcontacten, kozijnen en andere elementen in je huis, is dit gereedschap een must-have voor je. De soorten variëren naar gelang het gebruik, de kabel en de terminal.
 • Het onderscheidt zich van kabelsolderen door zijn precisie, snelheid en veiligheid. Zoals we al gezegd hebben, zijn er verschillende soorten, sommige met meer professioneel nut, en andere meer praktisch en voor thuisgebruik.
 • Het is een hulpmiddel dat opvalt in elektronica en netwerken, want het zijn kabels die afhankelijk zijn van een zuivere en juiste snede, zodat het signaal niet aangetast wordt als de snede gemaakt is. Het is een moeilijk iets om ongedaan te maken.

Beste Krimptang: Onze selectie

We hebben onderzocht welke krimpers het meest worden aanbevolen en het meest nodig zijn, en we hebben ze gedetailleerd beschreven. We hebben de beste per soort geselecteerd om het je gemakkelijker te maken te kiezen.

Koopgids: Wat je moet weten over krimpers

De krimper is niet een van de populairste gereedschappen, want als het op kabels aankomt, laten we het vaak liever in handen van een expert of vakman. Hieronder zetten we de meest voorkomende vragen van gebruikers op een rij en geven je de meest relevante feiten die je moet weten.

Het solderen van netwerkkabels is een ander, iets klassieker en ouder alternatief voor de krimpmachine. (Bron:
Blaz Erzetic: rP30_20fDpw/ unsplash)

Wat is een krimper en waarvoor dient hij?

Ook wel krimper, of krimpgereedschap genoemd, is het gereedschap dat gebruikt wordt om draden te knippen, te strippen en te splitsen. Het wordt gebruikt om twee stukken metaal of ander vervormbaar materiaal te plooien of te golfen (strak te drukken) door een of beide stukken te vervormen. Deze vervorming houdt ze stevig bij elkaar.

Hoewel ze allemaal hetzelfde doel dienen, nl. het krimpen van klemmen, zijn door de verschillende soorten connectoren die er zijn, sommige toch heel verschillend van andere. De kop van een krimper voor RJ type kabels is bijvoorbeeld niets anders dan de kop van een krimper voor faston terminals.

Hij wordt veel gebruikt door mensen die met netwerken en computers werken.

Hoe wordt een krimper gebruikt?

De kabels worden in de connector gelegd en als ze allemaal op hun plaats liggen wordt de krimper geplaatst en de handvatten samengeknepen, het gereedschap doorboort de plastic connector en houdt elk van de kabels vast, waardoor de gegevens door de connector kunnen worden geleid.

Het heeft een tang-achtig systeem waarmee je een RJ45 ethernet connector of RJ11 en RJ12 telefoonconnectoren aan de bijbehorende kabel kunt vastmaken. De verbinding is zo duurzaam dat je de krimptang alleen van de kabel kunt losmaken als je hem doorknipt.

Welke soorten krimptangen zijn er?

Als je een krimptang voor een bepaald type connector nodig hebt, mis dan niet de indeling die we in deze sectie gemaakt hebben. In principe hangt het af van de hoeveelheid werk, het soort werk dat je wilt doen en de materialen waarmee je gaat werken.

Hier zijn de bekendste en meest gebruikte:

Type Gebruik
RJ45 CRIMPER Ook wel slagcrimper genoemd, het is het perfecte gereedschap voor het krimpen van telefoon-, internet- of Ethernet-kabel aan de RJ45, RJ11 of RJ12 connector. Het is het populairste van allemaal, en is een uniek gereedschap voor het soort werk dat wordt gedaan.
ELEKTRISCHE TERMINALSCHROEIER Dit is een goede keuze voor gevorderd elektrisch werk. Dit type varieert in modellen. Wij zullen een aantal eenvoudige hebben die bedoeld zijn voor occasioneel gebruik, tegenover andere die een hoger niveau van middelen hebben, zodat zij bedoeld zijn voor meer professioneel gebruik. De modellen variëren voor faston terminals, of voor elektronica.
HYDRAULISCHE CRIMPERS Deze worden gebruikt voor dikkere kabels (zoals aluminium en koper), omdat ze een enorme druk uitoefenen, en hebben meestal veel geavanceerdere kenmerken, zoals de aanwezigheid van een 360º draaibare kop, waardoor ze op moeilijke plaatsen kunnen komen. Er zijn handbediende en elektrische, en zij worden over het algemeen gebruikt voor elektrische bedrading, zodat zij als professioneel gereedschap worden beschouwd.
MULTIFUNCTIE CRIMPERS Laten we hun naam niet verwarren met alle types die we genoemd hebben. Zij worden zo genoemd omdat zij naast hun krimpfunctie ook kabels strippen en knippen, iets wat gewoonlijk wordt gedaan met een kabelstripper naast de overeenkomstige krimper.
COAXIAL CABLE CRIMPER Een coaxkabel- of F-connector crimper wordt gebruikt om de doorvoer van de connector of coaxkabel van TV-toestellen en dergelijke te krimpen of aan te drukken. Dankzij de matrijs worden kabel en sluitring stevig aan de TV of de glasvezelkabel bevestigd.

Welke andere gereedschappen worden gebruikt om te plooien?

In plaats van over andere gereedschappen kunnen we het ook hebben over een andere methode, of mechanisme, zoals solderen, waarbij de kabel vervormd wordt door hem aan hoge temperaturen bloot te stellen, in een poging om plooiing te bereiken. Maar het is een mechanisme dat nauwelijks meer gebruikt wordt, want het betekent niet alleen blootstelling aan brandwonden, maar kan ook componenten in de kabel doen smelten, of zelfs het isolatiemateriaal zelf.

Het enige geval waarin een krimpmachine een voordeel heeft is voor netwerkkabels, waar de kwaliteit van het signaal beschadigd kan worden door te veel druk uit te oefenen, en het is een fout die moeilijk te herstellen is.

Maar de verscheidenheid aan krimpers, koppen en functies maakt dat deze fouten vermeden kunnen worden, en het is weer efficiënter dan solderen.

Krimper, kniptang en draadstripper. 3 functies in één gereedschap. (Bron: Capri23auto: 3055511/ Pixabay)

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een krimper?

We hebben dit al een beetje aangestipt in het deel hierboven, maar laten we verder ingaan op waarom je zou moeten kiezen voor het krimpen van een kabel, en wat de nadelen kunnen zijn:

Voordelen
 • Je maakt duurzame lassen die alleen ongedaan gemaakt kunnen worden door de kabel door te knippen
 • Je kunt snel zelf lassen maken
 • Zowel handbediende als elektrische zijn gemakkelijk te gebruiken
 • Ze nemen weinig plaats in, en de meeste zijn zo groot als een gewoon gereedschap.
Nadelen
 • Signaalkwaliteit en continuïteit (van draden) kunnen nadelig beïnvloed worden
 • Het krimpen van draden kan niet gemakkelijk ongedaan gemaakt worden
 • Als de verkeerde matrijzen (de tanden op de kop) gebruikt worden, kan de verbinding slecht zijn en mislukken

Aankoopcriteria

We hebben de soorten krimpers al uitgelegd en waar ze voor gebruikt worden. Maar er zijn nog andere aspecten die volgens ons belangrijk zijn om bij je keuze in overweging te nemen. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

Het

eerste wat je moet overwegen is de intensiteit van het werk dat je gaat doen, waardoor je het juiste type kunt kiezen. In het algemeen zijn handboeken meer ideaal voor werk met een laag volume, de soorten werk die je maar af en toe doet. Zwaardere lasten vereisen het gebruik van automatisch gereedschap.

Misschien wil je om te beginnen een multifunctioneel gereedschap, maar ook hier leggen we de nadruk op het soort werk dat je gaat doen, want ze zijn basaal en als je met speciale kabels moet werken, zijn ze misschien niet geschikt voor je.

Hydraulische krimper

We weten dat het de dingen veel gemakkelijker maakt, want het oefent meer druk uit op de krimp, maar, of het nu met de hand of elektrisch is, het is een professioneel gereedschap, dus het onderscheidt zich niet alleen door zijn hanteerbaarheid, maar ook door zijn hoge waarde.

Ook hier raden we aan rekening te houden met het soort werk dat je gaat doen. We willen niet dat het later stof ligt te verzamelen, iets dat een hoge prijs kost, nietwaar?

Deze krimper is ideaal voor elektrische kabelklemmen, zoals Faston. (Bron: Clint Patterson: knxuAKpRoxs/ unsplash)

Soorten kabels en klemmen

In principe hangt dit punt samen met de keuze van het type krimper, als het er al niet aan voorafgaat. Met andere woorden, we moeten eerst nagaan van welk materiaal de kabel gemaakt is voor we de juiste krimper kunnen kiezen.

Variaties van kabels kunnen

 • HDMI
 • RJ-45
 • Optische vezel
 • Elektrische kabels/geleiders
 • Coaxiaal

Er zijn krimpers die de naam dragen van het eindpunt waarvoor ze gemaakt zijn (dat maakt de keuze veel gemakkelijker, nietwaar?). RJ45 krimper (voor ethernet kabel) en RJ11 krimper (voor telefoon).

Kwaliteit van het materiaal

De waarheid is dat de meeste hun werk vrij goed doen, zelfs de goedkope. Vaak is de kop van staal of gegoten aluminium, maar er zijn er ook van kunststof. De armen van de krimper zijn meestal van staal. En ze zijn bekleed met plastic of rubber om ze comfortabeler te maken.

Door de aanbevelingen van de beste merken of soorten op te volgen, krijg je een beter resultaat.

Een slechte verbinding kan bijvoorbeeld leiden tot verbindingsfouten.

Het ongedaan maken van zo’n fout kan betekenen dat je helemaal opnieuw moet beginnen, inclusief de aanschaf van materialen. Het is het beste hetzelfde merk krimper en matrijzen te gebruiken om compatibiliteit te garanderen.

Samenvatting

Het krimptang, en zijn verschillende soorten, is een favoriet gereedschap geworden van professionals, netwerk- en elektrische hobbyisten. Zo’n gereedschap kopen is geen tijdverspilling, het is een investering in precisie, veiligheid en gemak.

Weten hoe je ze moet gebruiken, hoe elk type eruit ziet en wat zijn eigen nut is, is zo gemakkelijk geworden dat het maar een zoekopdracht in de browser is. Als je je al eens verbrand hebt bij het proberen te vertinnen van draad, raden we je aan op zoek te gaan naar de krimper die geschikt is voor jou.

(Uitgelichte afbeelding bron: romanzaiets: 146258835/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies