Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

54Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een ongewone en uitdagende hobby? Dan is kruisboogschieten precies iets voor jou. Maar hoe vind je een kruisboog die bij je past? In onze kruisboog test 2023 stellen we de beste en nieuwste modellen uit de respectieve categorieën voor.

We geven je ook belangrijke tips en trucs voor de verzorging en het onderhoud van je kruisboog. Of het nu compound of recurve kruisboog is, je vindt hier de beste kruisbogen op de markt.
Belangrijk om te weten

 • Een kruisboog is een lange-afstandswapen dat veel lijkt op een boog. Er kunnen zowel bouten als pijlen gebruikt worden.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen een compound en een recurve kruisboog. De recurve kruisboog is gemakkelijk te hanteren en heel gemakkelijk te onderhouden. De compound kruisboog, daarentegen, heeft een hoger trekgewicht en dus meer kracht.
 • Om te oefenen heb je een doelwit nodig. Het populairst zijn 3D doelen, die populaire jachtdoelen imiteren. Meerdere trefzones kunnen gebruikt worden om verschillende jachtsituaties te simuleren.

Kruisboog: Onze selectie

Nerf Kruisboog

Het laden, schietklaar maken en vuren van uw nieuwe Nerf Minecraft Pillagers-kruisboog is eenvoudig en intuïtief. Laad simpelweg drie darts in de lopen, trek de doorlaadhendel achteruit en druk op de knop om één dart te lanceren. Duik nu in de wereld van Minecraft en Nerf met deze fascinerende kruisboog en beleef avonturen zoals nooit tevoren.

Hasbro Kruisboog

In uw handen ligt een krachtig wapen, gecombineerd met uren aan speelplezier. Geef toe aan uw innerlijke Hawkeye met de Avengers’ Hawkeye Longshot Bow van Hasbro en beleef een wereld van spannende avonturen, scherpschieten en onverslaanbaar heldendom. Haal vandaag nog uw Hawkeye Longshot Bow in huis en word onderdeel van het Avengers-team.

Nerf Kruisboog

Ervaar de snelheid en kracht van gemotoriseerd dart-afvuren met deze kruisboog, waarmee u 8 darts achter elkaar kunt lanceren. U hoeft alleen maar de versnellingsknop ingedrukt te houden om de motor te starten en de trekker over te halen om een enkele dart de lucht in te sturen.

Nerf Kruisboog

Personaliseer uw blaster door gebruik te maken van de afneembare loop. Dit stelt u in staat om de perfecte balans te vinden tussen nauwkeurigheid en stijl terwijl u zich verplaatst door het slagveld. De SP-L is uitgerust met een interne clip voor 3 darts, zodat u in een snelle opeenvolging uw tegenstanders kunt uitschakelen. Zijn capaciteit om 3 darts na elkaar af te vuren, betekent dat u altijd een stap voor blijft op de concurrentie.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kruisboog koopt

Wat is een kruisboog?

Een kruisboog is een boogachtig wapen voor de lange afstand dat ofwel grendels ofwel pijlen afschiet. Deze kunnen van plastic, hout of metaal gemaakt zijn. De kruisboog wordt ook wel een pijlgeweer genoemd.

Person zielt mit Armbrust

Tegenwoordig wordt de kruisboog vooral gebruikt als sport- of jachtwerktuig. Het hanteren is preciezer, maar ook langzamer dan met een boog. (Beeldbron: 123rf.com / 70304749)

Om te schieten moet je de boog spannen, met een trekker die de gespannen pees vasthoudt. Dan kun je met je wijsvinger een schot lossen, mikkend zoals je met een geweer zou doen. De eerste vormen van de kruisboog bestonden 2400 jaar geleden in Griekenland en 2100 jaar geleden in China. In Europa werd het in de Middeleeuwen veel gebruikt, tot het vervangen werd door geweren. In de moderne tijd is kruisboogschieten meer een hobby.

Welke accessoires heb ik nodig voor kruisboogschieten?

Als je een kruisboog wilt kopen, heb je enkele accessoires nodig om het schieten te kunnen oefenen. Het eerste wat we aanraden is een haanhulpmiddel. Je moet dit altijd gebruiken. Hoe krachtiger je kruisboog, hoe veiliger hij is bij gebruik met een spanhulpmiddel. De boog kan gelijkmatiger gespannen worden, wat het schot weer preciezer maakt.

Wist je dat de oude Grieken een oorspronkelijke vorm van de kruisboog, de Gastraphetes, al in de 5e eeuw v.Chr. gebruikten? In tegenstelling tot de latere kruisboog had de kolf van de gastraphetes echter nog een houten rail die in de lengterichting bewoog.

De meeste kruisbogen worden al geleverd met enkele bijpassende pijlen. Als ze er niet bij zitten, moet je er meteen een paar kopen. Let op de schachtlengte van de pijlen, hun gewicht en het gebruikte materiaal. De meeste fabrikanten geven aan welke pijlen bij je kruisboog passen. Andere accessoires die je misschien nodig hebt

 • Pijlgeleiderail
 • Veiligheidssysteem voor droogvuren
 • Telescopisch vizier

Welk doel is geschikt voor kruisboogschieten?

Om het schieten met je kruisboog te oefenen, heb je een doel nodig. Bouten en pijlen zijn zeer robuust. Als je echter alleen maar op harde oppervlakken schiet, kunnen ze snel breken. Daarom raden we je aan om speciale schietzakken, 3D doelen of schietschijven te gebruiken. Deze vertragen je projectiel heel snel en zijn ook heel zacht. Je moet er ook voor zorgen dat je doel de doordringende kracht van je kruisboog kan weerstaan.

Als je doelwit te dun is, kan je pijl er veel te gemakkelijk doorheen dringen, waardoor het gevaarlijk wordt. De gemakkelijkste manier om aan een schietschijf te komen is waarschijnlijk een schietschijf van PE-schuim te kopen. Deze zijn speciaal gemaakt voor doordringende kruisbogen. Wil je knutselen en je eigen doel bouwen, dan zijn schuimrubberen matten misschien iets voor jou. De matten zijn duurzaam, bijzonder licht en remmen je bout heel goed af.

Als je meer dan 60Ibs schiet, is het raadzaam om 3 lagen onderlaag te gebruiken om genoeg materiaal te hebben om je kogel tegen te houden. Schiettassen zijn misschien ook een goede optie voor je. Deze zijn gemaakt van jute, polypo of nylon en op de meeste staat al een doel gedrukt. Sommige zijn er zelfs met dierenmotieven op gedrukt. Dobbelstenen of gewone zakjes zijn beschikbaar. Wees je er echter van bewust dat je de tas meestal alleen krijgt als je hem koopt. Je zult het zelf moeten vullen.

Er zijn geen grenzen aan de keuze van het vulmateriaal. Oude kussens, dekens of kleren zijn bijzonder geschikt. Het enige waar je voor moet zorgen is dat de zak tot de rand gevuld is, zodat hij voldoende weerstand aan je bout kan bieden. Een andere mogelijkheid zijn schietende kubussen. Ze kunnen overal opgehangen worden met een lusje eraan.

De randlengte is meestal 20-40 cm en is dus veel kleiner dan bij andere schietschijven. Hoe kleiner je kubus, hoe hoger de moeilijkheidsgraad. De prijs van zulke schietblokjes ligt wat hoger. De slijtage is echter heel gering, dus je hebt op de lange duur iets aan deze kubus. 3D doelen proberen populaire jachtdoelen na te bootsen, zoals hazen of herten. Fantasiefiguren zijn echter ook erg populair. Op het doelwit zijn verschillende trefzones te vinden. Hiermee simuleer je verschillende jachtsituaties. Omdat de productie en het ontwerp veel uitvoeriger zijn, behoren 3D doelen ook tot de duurste.

Hoeveel kost een kruisboog?

Hoeveel een kruisboog kost varieert sterk. In de meeste gevallen zijn dure kruisbogen technisch zeer geavanceerd.

prijs prijsklasse
laaggeprijsd 20-80€
middelgeprijsd 80-200€
hogergeprijsd hx vanaf 200€

De fabrikanten investeren veel moeite en ook geld in ontwikkeling en willen dit ook beschermen met patenten. Daarom zijn de octrooikosten voor de technologie al in de aankoopprijs inbegrepen.

Besluit: Welke soorten kruisbogen zijn er en welke is geschikt voor jou?

De meeste kruisbogen verschillen vooral in hun techniek. De volgende 2 soorten komen het meest voor

 • Compound kruisboog
 • Recurve kruisboog

In het volgende zullen we de verschillende soorten uitleggen, en hun respectieve voor- en nadelen. Dit zal je helpen om de meest geschikte kruisboog voor je te vinden.

Wat zijn de kenmerken van een samengestelde kruisboog en wat zijn de voor- en nadelen?

De compound kruisboog heeft een korte boog en is veel gemakkelijker te hanteren. Vergeleken met de oorspronkelijke kruisbogen betekent deze kruisboog een hoge technologische verbetering in vele opzichten.

Voordelen
 • klein en compact
 • hoge duurzaamheid van de snaren
Nadelen
 • hoge prijs
 • snaren moeten door een vakman verwisseld worden

CAM-systemen worden met dit type kruisboog gebruikt. Deze zijn verantwoordelijk voor het opslaan van meer energie. De pijl heeft een tamelijk lage snelheid bij het schieten en bereikt zijn maximum pas aan het eind van de rail. De inherente trilling en traagheid van de pijl kunnen zo laag gehouden worden.

De snaar in een samengestelde kruisboog moet door een vakman vervangen worden. Het heeft echter een zeer lange levensduur, zodat het niet te vaak vervangen hoeft te worden.

Wat zijn de kenmerken van een recurve kruisboog en wat zijn de voor- en nadelen?

De recurve kruisboog is de oudste en eenvoudigste soort kruisboog. Het is gebaseerd op het principe van de arbalest uit de 12de eeuw. Ook al lijkt de technologie verouderd, dit is geenszins waar. De recurve kruisboog is ook vandaag nog erg populair en wordt op allerlei manieren gebruikt. De term recurve komt uit het Engels en staat voor “gebogen rug”. De uiteinden van de ledematen zijn naar de schutter toe gebogen.

Voordelen
 • eenvoudige bouw en gebruik
 • geschikt voor beginners
Nadelen
 • zeer groot
 • minder nauwkeurigheid en kracht van de pijlen

De boog bestaat uit een schacht, de boogeenheid, de trekker en een pees. De boegseenheid is meestal van hout of glasvezel gemaakt. De pijlen bereiken hun maximale snelheid nadat de trekker is overgehaald. Dit vermindert door de traagheid en de inherente trilling van de pijlen. Dit maakt de schoten minder precies.

Omdat hij zo gemakkelijk te gebruiken is, is deze kruisboog vooral populair bij beginners. Het verwisselen van de snaren gaat ook veel gemakkelijker dan bij de compound kruisboog en kun je zelf doen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kruisbogen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om kruisbogen te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen. Dit zijn de dingen waar je op moet letten als je een kruisboog koopt

 • Afvuursnelheid
 • Gewicht
 • Trekgewicht
 • Accessoires

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een toestel op basis van de criteria te kopen of niet.

Afvuursnelheid

Hoe hoger de afvuursnelheid, hoe beter. Dit betekent dat het doordringend vermogen van je grendel aanzienlijk hoger is. Als je van plan bent op heel verre doelen te schieten, moet je ervoor zorgen dat je kruisboog een hoge lanceersnelheid heeft. Naarmate de snelheid toeneemt, neemt ook het bereik toe.

Gewicht

Als het over gewicht gaat, moet je in de eerste plaats rekening houden met je eigen lichamelijke conditie. Ben je al erg atletisch en getraind? Als dat zo is, kun je voor zwaardere kruisbogen gaan. Deze zijn zeer stabiel bij het schieten, want het gewicht remt de terugslag. Als je nogal tenger bent, kun je beter voor een lichte kruisboog gaan. Je kunt hem gemakkelijker en langer vasthouden. Een lichte kruisboog is ook gemakkelijker te richten.

Trekgewicht

Het trekgewicht is de hoeveelheid kracht die nodig is om een kruisboog te spannen. Hoe verder je de snaar spant, hoe hoger het trekgewicht. Dit betekent echter ook dat hoe verder je je pees terugtrekt, hoe moeilijker het is om de kruisboog te spannen. De meeste kruisbogen hebben een trekgewicht van minstens 175Ibs.

Wist je dat de kruisboog vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt bij onderzoek in het regenwoud om klimtouwen aan te brengen? Daartoe wordt een klos touw onder de boog bevestigd en het uiteinde van het touw wordt vastgemaakt aan het stompe eind van de pijl.

Leveringsomvang

Bij een dure kruisboog horen enkele accessoires. In de meeste gevallen horen daar ook red dot vizieren bij, bijpassende pijlen en soms een bijpassende sporttas. Een goedkope kruisboog, daarentegen, wordt meestal zonder toebehoren geleverd. Alle andere dingen die je nodig hebt moet je apart kopen.

Wetenswaardigheden over kruisbogen

Hoe span ik een kruisboog?

In de loop der jaren zijn kruisbogen verder ontwikkeld en krachtiger gemaakt. Intussen is de kracht van een doorsnee mens niet meer voldoende om hem te pikken. Veel kruisbogen hebben een trekgewicht van meer dan 200Ibs of hoger. Daarom bieden de meeste fabrikanten geïntegreerde spanhulpen aan. Je kunt echter ook niet-geïntegreerde spanhulpen kopen die het spannen gemakkelijker maken. In het volgende laten we je kennismaken met 3 methoden om te spannen

 • Touwspanner
 • Krukaspanner
 • Handspanner

Elke methode heeft zijn voor- en nadelen.

Touwspanner

Het spannen met een touwspanner werkt met weinig moeite. Een touwspanner heeft 2 haken, 2 handvatten en een touw dat alles bij elkaar houdt. De manier waarop het werkt is een eenvoudig katrolsysteem. Het trekgewicht wordt gehalveerd. Dit betekent echter dat je twee keer zo ver moet trekken. Zo ga je te werk

 1. Plaats eerst je voet in de stijgbeugel.
 2. Plaats dan het touw centraal achter de kijker.
 3. Bevestig de haakjes aan het touwtje.
 4. Trek de twee handvatten omhoog om je kruisboog te spannen.

Deze methode is de goedkoopste manier om je kruisboog te spannen met een mechanisch hulpje. De meeste touwspanners kun je kopen voor minder dan 30€. Het duurt echter iets langer dan bijvoorbeeld handmatig spannen.

Zwenksleutel

De zwenksleutel is een kleine lier die met de hand wordt aangedreven. Hij is op de as gemonteerd, zodat het spannen zonder veel moeite kan gebeuren. Dit apparaat vermindert het trekgewicht tot 1/10. Dit betekent dat iedereen hem kan gebruiken en zijn kruisboog met weinig moeite kan spannen. Met behulp van de slingerspanner kan de snaar gecentreerd gespannen worden, zodat je daarna heel precies kunt schieten. De meeste zwengelbokken zijn vrij duur en beginnen bij 100€.

Handspannen

Handspannen is de eenvoudigste en snelste methode. Je hebt geen andere apparatuur nodig. Plaats je voet in de stijgbeugel, reik naar beneden en trek aan het touwtje tot het in de veiligheidspal vastklikt.

Armbrustpfeile

Om de pijlen te kunnen schieten, heb je de juiste spanning nodig. (Image source: 123rf.com / 60298904)

De schacht moet met je benen of bovenlichaam vastgezet worden. Let ook op je houding, anders komt de hele last op je rug terecht. Hoewel deze methode effectief is, is ze helaas niet voor iedereen geschikt. Vooral tengere mensen kunnen beter de andere methoden gebruiken.

Hoe onderhoud ik mijn kruisboog?

Voordat je gaat schieten, moet je op de volgende dingen letten:

1. Controleer de pezen

Voordat je gaat schieten, moet je alle pezen heel grondig controleren. Als je beschadigingen vindt, moet je ze zo snel mogelijk vervangen. Anders kunnen snel blessures ontstaan, want een beschadigde pees kan heel snel scheuren. De pees moet om de 1-3 jaar vervangen worden, afhankelijk van hoe vaak je je kruisboog gebruikt. Als je stalen snaren hebt, moet je die ook vervangen. Staal rekt veel meer uit dan synthetische pezen.

2.

Wax je snaren Wax je snaren hierna. Je moet de middelste wikkeling weglaten. Anders ontstaan er problemen met het trekkersysteem. Door je pezen regelmatig te harsen, kun je de levensduur van je pezen aanzienlijk verlengen. Zonder verzorging zou je pees snel gebarsten en broos worden. Waxen doe je als volgt: Verdeel de wax gelijkmatig over alle kanten. Wrijf dan de was in de pees. Om brandwonden of blaren te voorkomen, gebruik je een doek. Of een stevige doek of een leren doek is hier heel geschikt voor. Bij het wrijven wordt de was door de hoge temperatuur vloeibaar en kan zo diep in de peesstrengen doordringen. Wacht een paar seconden tot de was hard is geworden en controleer of hij goed geabsorbeerd is. Zo niet, herhaal je het proces.

Als je staalkabels met plastic bedekt zijn, hoef je ze niet in de was te zetten.

3. Behuizing en geleiderail

Smeer vervolgens de bewegende delen van de kruisboog. Dit omvat ook de trekker en de veiligheidsmechanismen. Dit moet meerdere keren per jaar gebeuren. Op die manier bescherm je je kruisboog tegen corrosie. Je moet ook de pijlgeleider met een beetje olie smeren. Breng het aan op elke kant van de rail en verdeel het dan met je vinger. De wrijving wordt geminimaliseerd door de lichtfilm. Dit op zijn beurt helpt je pijl beter te versnellen.

4. Draai de schroeven vast

Schieten veroorzaakt altijd trillingen. Hierdoor kunnen sommige schroeven losraken. Daarom moet je alle schroeven en sluitingen van tijd tot tijd aandraaien. Wees voorzichtig dat je ze niet te strak aandraait, anders kunnen ze afbreken.

Beeldbron: 123rf.com / 90671679

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies