Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

29Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Je wilt opwindende strandgolven, de perfecte krullen voor een updo of een krullende look voor op kantoor? Je hebt de perfecte krultang nodig voor je haartextuur en behoeften. Het is niet altijd gemakkelijk de juiste te vinden, gezien het grote aanbod. In onze grote krultang test 2021 stellen we verschillende modellen voor en laten we je zien welke kwaliteitskenmerken vooral belangrijk zijn als je een krultang koopt.

Zo leer je niet alleen belangrijke informatie over het product zelf, maar ook over de juiste hantering en hoe je je haar bijzonder zacht kunt krullen. Let op het gebruikte materiaal, de coating en de temperatuurregeling, zodat je de krultang het best aan je behoeften kunt aanpassen. Meer informatie en belangrijke feiten over de aankoopbeslissing vind je in de volgende krultang test.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een krultang is de juiste keuze voor jou als je genoeg hebt van een saaie rechte look en meer variatie in je kapsels wilt.
 • Voor het beste resultaat kies je de juiste diameter van de krultang op basis van de lengte van je haar. In het kort: Hoe langer je haar, hoe dikker de krultang en omgekeerd.
 • Krultangen in het lagere prijssegment zijn verkrijgbaar vanaf 15 euro. Krultangen van hogere kwaliteit kosten tussen 25 en 45 euro. Top-of-the-line krultangen kosten meestal 50 euro en meer.

Krultang: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een krultang koopt

Wil je wat afwisseling in je stijl aanbrengen? Uitstekend! Maar voor je de eerste krultang grijpt die je ziet, moet je bedenken welk resultaat je uiteindelijk wilt. Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de lengte van je haar.

Welk type krultang is geschikt voor mij?

Een zekere minimumlengte is een eerste vereiste voor krullen. Je haar moet daarom minstens een of twee keer om een dunne krultang gewikkeld kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de heteluchtborstel. Als je kort haar hebt, kies je beter een borstelkop met een kleine diameter.

Lockenstab Blondine

In een notendop: hoe korter je haar, hoe dunner de krultang en hoe langer je haar, hoe dikker de krultang – je haarlengte is van cruciaal belang. (Foto: Megan Lewis / unsplash.com)

Voor schouderlang haar en langer is een medium krultang een goede keuze. Vanaf deze lengte kan ook een kegelvormige krultang of een krultang gebruikt worden. Middelgrote hete lucht borstels werken ook voor jou. Voor lang haar kun je ook luchtborstels met een grote borstelkop gebruiken, krultangen of krultangsets.

Welk resultaat wil je bereiken?

Houd er rekening mee dat het resultaat varieert naargelang de lengte en textuur van je haar. Als je haar bijvoorbeeld bijzonder steil en dik is, zullen de krullen minder goed houden en sneller gaan hangen. Over het algemeen kunnen kleine krullen bereikt worden met een dunne krultang.

Hoe groter de omtrek van de krultang, hoe groter de krul. Zo kunnen grote, volumineuze krullen bereikt worden met een dikke krultang. Met een kegelvormige krultang wordt je krul naar beneden toe smaller en ziet er daardoor natuurlijker uit dan recht vallende krullen. Krultangen maken zachte golven, lichte en sterkere krullen, afhankelijk van de tijdsinstelling. De hete lucht borstel creëert vooral volume en luchtige golven. Als je een grote verscheidenheid aan looks wilt creëren, is de krultangset de juiste keuze. Afhankelijk van het opzetstuk bereik je kleine en dikke krullen, zachte en warrige golven of steil en gekroesd haar. In de tabel zie je de verschillende soorten krullen:

Krultype Beschrijving
Afro krullen Afro krullen zijn heel kleine ingedraaide krulletjes met veel volume.
Kurkentrekkerskrullen Kurkentrekkerskrullen zijn krullen die om zichzelf heen gedraaid zijn. Ze lijken op een kurkentrekker.
(Beach) Waves Hier zijn de krullen niet in zichzelf gedraaid, maar lijken ze op golven.

Strandgolven en Afro krullen zijn bijzonder trendy op het ogenblik en zijn geschikt voor bijna elke situatie. Volumineuze kurkentrekker krullen zien er bijzonder mooi uit bij feestelijke gelegenheden en geven je stijl net dat ietsje meer.

Hoeveel kosten krultangen?

De prijs van een krultang hangt af van de coating, de afwerking, de extra functies en de verwisselbare opzetstukken. In het lage prijssegment tussen 10 en 20 € kun je dikke, dunne en kegelvormige krultangen krijgen, en ook hete lucht borstels. Ze beknibbelen echter vaak op de coating, wat op den duur tot haarbeschadiging kan leiden. Het is daarom de moeite waard iets meer te investeren in een krultang. Tussen 30 en 50 € kun jekrultangen, krulsets en luchtborstels van goede kwaliteit krijgen, met de juiste coating, die ook een lange levensduur hebben.

Type krultang Prijs
Krultangen, heteluchtborstels zonder coating 10 – 20 €
Krultangen, krultangsets en heteluchtborstels met coating 30 – 50 €
Krultangen vanaf 70 €
Innovatieve modellen met technische hoogstandjes of modellen van leveranciers van topmerken vanaf 100 €

Krultangen behoren tot de nieuwere modellen op de markt en zijn daarom hoger geprijsd. Je kunt een krultang van goede kwaliteit krijgen vanaf €70. Voor meer vernieuwende modellen met technische hoogstandjes of modellen van leveranciers van topmerken loopt de prijs op tot 100 €.

Hoe gebruik ik een krultang op de juiste manier?

Bij het gebruik van een krultang zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden om het gewenste resultaat te bereiken. Zie de tabel hieronder voor meer informatie:

Stappen Beschrijvingen Tips
1 Gebruik hittebescherming voor je begint te stylen Borstel je haar na het gebruik van hittebescherming om het te helpen verdelen.
2 Verdeel dan je haar: zet het bovenste haar op en begin met het onderste haar. Neem steeds nieuwe strengen van het deel dat omhoog gespeld is. Als je een krultang met klem gebruikt, open je gewoon de krultang en draai je de lokken van boven naar beneden. Als je fijn of gekleurd haar hebt, krul je haar dan niet langer dan 15 seconden op 190 graden. Voor normaal haar is 30 seconden op 200 graden oké. Voor een nauwkeurige stijl draai je alle lokken in één richting.
3 Je brengt de tweede stap aan op je bovenste haar tot alle lokken gekruld zijn Om meer volume te creëren, draai je de lokken op je gezicht van je hoofd af.
4 Nadat al het haar gekruld is, haal je er een keer met je vingers doorheen om het een natuurlijker aanzien te geven je kunt stylingcrème gebruiken voor een perfect uiterlijk.
5 Om het haar de hele avond te laten zitten, fixeer je het met een haarlak spuit de spray van een zekere afstand, anders ziet het haar er plakkerig uit.

Om te voorkomen dat je je hoofdhuid verbrandt, houd je altijd voldoende afstand tot de haarlijn. De optimale afstand is tien centimeter. Je kunt ook een styling handschoen dragen om je handen tegen brandwonden te beschermen.

Hoe maak ik strandgolven met een krultang?

De nonchalante haarstijl met strandgolven is echt trendy op dit moment. Of je nu op je werk, op school of in de club bent, strandgolven zijn een echte blikvanger. We leggen uit hoe je koele golven kunt creëren met een krultang. Opgelet: het wordt heet! Je kunt je haar dus het beste vóór het stylen inspuiten met een goede hittebescherming.

Kam je haar dan goed door, zodat je individuele lokken kunt maken. Doe hetzelfde met de overgebleven lokken. Het hoeft niet gelijkmatig te zijn, want je wilt dat een beach wave look ongedwongen is. Geef je golven tenslotte de finishing touch met een beetje zeezoutspray, of als alternatief haarlak. Dit zorgt voor een goede grip.

Wat zijn de alternatieven voor een krultang?

Voor strakke golven en krullen zijn er natuurlijk andere mogelijkheden dan het gebruik van een krultang. We laten je zien hoe je anders je droomkapsel kunt bereiken:

 • Vlecht nat haar: Om dit te doen, föhn je je haar ‘s avonds na het douchen lichtjes, zodat het nog licht vochtig is. Vlecht dan je haar in vlechten: hoe meer, hoe kleiner de golven. Als je de volgende ochtend je gevlochten haar opendoet, zie je een prachtige golf!
 • Gebruik een stijltang: Het enige wat je hoeft te doen is de streng om je stijltang te wikkelen. Dan moet je de stijltang in dezelfde hoek in een rustig tempo naar beneden trekken.
 • Krulspelden: Draai verschillende krulspelden in vochtig haar en föhn het daarna droog. Als alternatief zijn er krulspelden die helemaal zonder hitte werken.

Wees creatief! Er zijn genoeg manieren om je haar om te toveren tot mooie golven of krullen zonder een krultang. Probeer verschillende methoden uit om uit te vinden wat het beste werkt voor je dagelijkse routine.

Besluit: Welke soorten krultangen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten krultangen:

 • Dikke krultang
 • Dunne krultang
 • Kegelvormige krultang
 • Krultang
 • Hetelucht borstels
 • Krultang set

Afhankelijk van de dikte van je haar en het soort krullen dat je wilt, is een ander soort krultang het beste voor jou. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type krultang voor jou het beste is. Om dit te doen laten we je kennismaken met alle soorten krultangen die hierboven genoemd zijn en schetsen we duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Wat zijn de voordelen en nadelen van dikke krultangen?

Dikke krultangen creëren Hollywood-achtige krullen die bijzonder volumineus zijn. Tegelijk kun je ook een dikke krultang gebruiken om zachte golven in je haar te maken. Zo’n krultang is vooral geschikt voor jou als je halflang tot lang haar hebt. Dikke krultangen hebben een diameter van 25 tot 40 mm. Daarom moet je een krultang kiezen die lang genoeg is om je haar om de krultang te wikkelen. Dikke krultangen zijn vaak duurder dan dunne.

Voordelen
 • Voor volumineuze krullen
 • Voor zachte golven
Nadelen
 • Niet geschikt voor kort haar
 • hoge prijs

Wat zijn de voordelen en nadelen van dunne krultangen?

Dunne krultangen hebben het voordeel dat ze geschikt zijn voor kleine, gedefinieerde kurkentrekker krullen. Bovendien zijn deze producten vooral geschikt voor iets korter haar, dus het is het beste als je haar niet langer is dan schouderlengte. Dunne krultangen zijn meestal goedkoper dan dikke.

Een ander voordeel is dat je er allerlei opsteekkapsels mee kunt maken, want dunne krultangen zijn geweldig om structuur en volume aan het haar te geven. Bij kort en dun haar houden de krullen ook bijzonder goed.

Voordelen
 • Gedefinieerde kurkentrekker krullen
 • Perfect voor vrij kort haar
 • Niet duur
 • Te gebruiken bij opsteekkapsels
Nadelen
 • Niet geschikt voor lang haar
 • Niet geschikt voor dik haar

Minder geschikt voor dik of lang haar. Voordelen: gedefinieerde kurkentrekker krullen, goed geschikt voor kort haar, goedkoop, opsteekkapsels mogelijk

Wat zijn de voordelen en nadelen van kegelvormige krultangen?

Kegelvormige krultangen hebben het voordeel dat ze bijzonder natuurlijke resultaten geven. Zachte golven en gedefinieerde krullen zijn geen probleem voor dit type krultang. Voorwaarde voor goede resultaten met een kegelvormige krultang is een haarlengte tot de schouders of verder. De modellen zitten in het middeldure prijssegment.

Kegelvormige krultangen hebben meestal geen klem om het haar vast te houden – daarom zijn ze minder geschikt voor kort haar en ook niet als je geen ervaring hebt met krultangen. Een ander voordeel is de conische vorm, die de krultang flexibel maakt en voor verschillende soorten krullen gebruikt kan worden.

Voordelen
 • Natuurlijke golven
 • Gedefinieerde krullen
 • Flexibel gebruik
Nadelen
 • Alleen geschikt voor lang haar

Als je de krultang op het bredere deel van het haar aanbrengt, zullen de krullen iets dikker zijn. Als je de krultang op het smallere deel van het haar plaatst, zullen de krullen iets dunner zijn. Als je de hele staf gebruikt, worden de krullen naar beneden toe smaller. De lengte en structuur van het haar kunnen het resultaat beïnvloeden. Over het geheel genomen is het door de kegelvorm niet mogelijk om gelijkmatig grote krullen te maken, waardoor de look heel natuurlijk is.

Wat zijn de voordelen en nadelen van krulspelden?

Krulspelden hebben het voordeel dat je er verschillende stijlen mee kunt creëren. Ze kunnen ook gebruikt worden als je niet uit de voeten kunt met een gewone krultang. Je moet minstens halflang tot schouderlang haar hebben om de beste resultaten te krijgen.

Lockenstab Stadt

Krulspelden zijn gemakkelijk te gebruiken en te hanteren. Ze verminderen ook het risico op brandwonden, want de hitte ontstaat alleen binnenin. (Foto: Anika Huizinga / unsplash.com)

Het cruciale verschil met andere soorten krultangen is de technologie: de lokken worden niet om de krultang gewikkeld, maar eerder “naar binnen gezogen”. De krultangen zitten in het middeldure prijssegment.

Voordelen
 • Diverse stylingmogelijkheden
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geen gevaar voor verbranding
Nadelen
 • Niet geschikt voor heel lang haar
 • Niet geschikt voor heel kort haar

Wat zijn de voordelen en nadelen van heteluchtborstels?

Heteluchtborstels zijn bijzonder geschikt voor zachte golven of als je springerig haar wilt hebben. Een nadeel is dat je wel wat ervaring moet hebben, want er zijn verschillende opzetstukken voor de opzetborstels en de heteluchtborstel vereist enige handigheid. Tegelijk is er een voordeel in de verschillende opzetstukken – er is een geschikte kop voor elke haarlengte, dus de styling is geschikt voor zowel kort als lang haar.

Voordelen
 • Zachte golven
 • Geschikt voor bijna alle haarlengtes
 • Het haar wordt beschermd
Nadelen
 • Ongeschikt voor heel lang of dik haar
 • Ervaring een voordeel

Maar als je erg lang of dik haar hebt, moet je het gebruik van een hete lucht borstel vermijden, want het haar kan snel in de knoop raken. Het is ook belangrijk voor je om te weten dat kurkentrekker krullen niet bereikt kunnen worden.

Warmeluchtborstels verschillen van gewone krultangen omdat het haar niet met een hete keramische staaf in model wordt gebracht, maar met warme lucht. Dit maakt het aanbrengen ook zachter, want de temperatuur is maximaal 150 graden. Anderzijds houdt het resultaat niet zo lang aan.

Wat zijn de voordelen en nadelen van krultangsets?

Krultangsets hebben het voordeel dat ze heel flexibel gebruikt kunnen worden. Ze zijn perfect om nieuwe kapsels te creëren. Halflang tot lang haar is een voordeel omdat je alle opzetstukken kunt gebruiken voor verschillende looks. Je kunt Hollywood krullen bereiken met een breed opzetstuk en gedefinieerde krullen met een medium opzetstuk. De sets hebben ook kleinere opzetstukken voor kurkentrekker krullen.

Voordelen
 • Flexibel te gebruiken
 • Veel stylingmogelijkheden
 • Verschillende looks
Nadelen
 • Duurder in vergelijking
 • Ervaar een voordeel

Sets hebben ook het voordeel dat ze verschillende krultangvormen bestrijken en dus een breed scala aan krulstijlen. Natuurlijke, gedefinieerde of spiraalkrullen zijn geen probleem. Krultang sets zijn iets duurder dan gewone krultangen omdat ze je meer producten in één bieden.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om krultangen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om krultangen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • De coating
 • Temperatuurregeling
 • Klemhouder
 • Klantenbeoordeling
 • Extra functies

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Coating

Een krultang moet altijd met keramiek bekleed zijn. Dit geldt ook voor de verwarmingsoppervlakken in een krultang en voor de borstelopzetstukken van heteluchtborstels. Een keramische coating is zachter, voorkomt dat het haar aan de staf blijft kleven en maakt de haarstructuur gladder.

Lockenstab Dach

Vroeger waren krultangen vaak bekleed met metaal, dat schadelijker is voor het haar en de hitte ongelijk verdeelt. Daarom raden we metalen bekledingen af. (Foto: Adrian Sava / unsplash.com)

Tourmaline en nano-titanium coatings, en ionische technologie, voorkomen statische oplading van het haar door het injecteren van negatief geladen ionen. Verder kunnen krultangen extra coatings hebben, zoals parelmoercoating, coating met zijdeproteïnen of Satin’touch coating. Deze worden verondersteld het haar te verrijken met keratine of proteïnen en zo een speciale verzorging te geven.

Een optimale coating dient om het haar te beschermen. Afhankelijk van de uitvoering zorgt dit voor glans en gezond uitziend haar of, aan de andere kant, voor verfomfaaid haar.

Temperatuurregeling

Niet elk haartype heeft dezelfde temperatuurbehandeling nodig:

 • Dik en bijzonder pluizig haar heeft tot 200 graden nodig,
 • Fijn, dun of gekleurd haar kan een maximum van 180 graden verdragen en
 • Menselijke haarextensies verdragen ook een maximum van 180 graden.

Let er daarom bij het kopen van een krultang op dat hij verschillende temperatuurstanden heeft tussen 100 en 250 graden. Hoe meer warmte je bij de behandeling gebruikt, hoe sneller je krullen kunt krijgen en hoe langer ze blijven zitten. Tegelijk is dit bijzonder schadelijk voor het haar.

Wist je dat je je haar alleen droog moet krullen? Als je je haar direct na het douchen krult, beschadig je je haar. De hoge hitte en het water in je haar kunnen je haar breken.

Een manuele temperatuurregeling is erg belangrijk. Zonder dit middel kan je haarstructuur snel verbranden en ziet je kapsel er warrig uit.

Klem

Een klem zorgt ervoor dat je haar tussen de krultang en de klem wordt vastgehouden en er dus niet afglijdt. Dit is bijzonder geschikt voor beginners die hun eerste pogingen met de krultang doen. Een klem veroorzaakt echter vaak een knik op het drukpunt tussen het haar en de klem. Als je meer gevorderd bent, kun je beter een krultang zonder klem gebruiken. Dit is vaak het geval met de kegelvormige krultangen.

Als je de krultang verkeerd gebruikt, bijvoorbeeld door hem schuin van het haar af te trekken, kunnen er knikken in de haarstructuur ontstaan en het haar beschadigen.

Beoordelingen van klanten

Recensies van klanten kunnen je een essentiële aanwijzing geven over de vraag of het model geschikt is voor jou. Je krijgt vaak een goede indruk van de voor- en nadelen van het product, of het echt doet wat het belooft en of de klanten het product aan anderen zouden aanbevelen. Daarom raden we je aan altijd een paar recensies en getuigenissen te lezen om een beter idee van het product te krijgen.

Extra functies

In de regel hebben krultangen allerlei extra functies die het stylen van je haar vergemakkelijken.

Extra functies zijn cool, maar ze verhogen meestal de prijs. Denk goed na over wat je echt nodig hebt.

Om brandwonden te voorkomen, die vaak ontstaan bij krultangen zonder klem, hebben veel krultangen een koele punt”. Dit zorgt ervoor dat het uiteinde van de krultang koel blijft, zodat je hem daar kunt houden zonder je te verbranden. Bovendien wordt er vaak een hittebeschermende handschoen bijgeleverd om brandwonden aan de handen te voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat je ook op een stressvolle dag snel kunt beginnen met het stylen van je krullen, moet je een krultang zoeken met een snelle opwarmfunctie. Afhankelijk van het model is hij binnen 30 tot 60 seconden opgewarmd en kun je beginnen met stylen. Als je vergeet hem uit te zetten, kan een automatische uitschakelfunctie handig zijn. Na ongeveer een uur schakelt het apparaat zichzelf uit. Een andere hulp voor de perfect gekrulde manen kan een “CurlReady Indicator” zijn.

Hier geeft de krultang je een seintje als je krul klaar is en je hem kunt afwikkelen. Zo voorkom je dat je haar onnodig oververhit raakt. Dit is vaak een standaard functie van de krultang. Een draaibare kabelverbinding is bijzonder gebruiksvriendelijk en voorkomt dat de kabel in de knoop raakt. Je moet er ook voor zorgen dat de kabel lang genoeg is (minstens 1,5 m) om elk stopcontact te bereiken.

Wetenswaardigheden over krultangen

Hoe lang bestaan krultangen al?

De geschiedenis van krultangen gaat terug tot de oudheid. In die tijd werden metalen staven in de oven verhit. De kennis hierover ging echter verloren met de val van het Romeinse Rijk. Nadat een Parijse uitvinder in de vorige eeuw een gepolijste ijzeren staaf had uitgevonden die boven open vuur werd verwarmd, bleef het ondulerende strijkijzer tot in de jaren 1960 een statussymbool voor de rijke bovenklasse. Tegenwoordig zijn er krultangen in een grote verscheidenheid van stijlen en uitvoeringen.

Zijn krultangen schadelijk voor mijn haar?

Bij het gebruik van een krultang kunnen zo nodig brandwonden ontstaan, want de temperaturen van de apparaten liggen vaak ver boven de 200 graden. Als je je haar wilt beschermen, moet je minstens een vingerbreedte ruimte laten tussen je haarlijn en de krultang, zodat de krultang nooit rechtstreeks je hoofdhuid raakt.

BellaYoutuber
Of je nu een föhn, stijltang of krultang gebruikt, de uiteinden van je haar worden van dag tot dag belast. Zelfs shampoo is niet meer voldoende om het haar te herstellen. Voor de beste fixatie en de nodige bescherming van je uiteinden, moet je je haar vóór het stylen voorbereiden met hittebescherming. (Bron: youtube.com)

We raden je ook aan alleen een krultang op volledig droog haar te gebruiken. Nat haar kan de haarstructuur beschadigen. Eén ding is zeker: de krultang kan bij regelmatig gebruik het haar beschadigen, het wordt bijvoorbeeld broos. Je kunt dit voorkomen door je haar te verzorgen met geschikte producten en voor gebruik hittebeschermende spray te gebruiken.

Wat kan ik doen als ik me verbrand aan de krultang?

Auw! Krultang brandwonden doen verschrikkelijk veel pijn, maar ze kunnen van tijd tot tijd gebeuren. Vooral als je haast hebt en niet oplet, kun je snel je huid en ook je haar verbranden. Neem dus altijd voldoende tijd voor je krulroutine! Als je je voorhoofd, oor of hand verbrand hebt, moet je de getroffen plek onmiddellijk afkoelen. Je kunt dit doen met een cool pack uit de diepvries of met koud water. Zo wordt voorkomen dat de hitte dieper in de huid doordringt en meer “schade” aanricht. Voor heel kleine brandwonden kun je na een paar uur bodylotion op de getroffen plek smeren.

Dit kun je het beste doen zonder parfum of andere toevoegingen. Dit helpt je huid te regenereren. Bedek je brandwond niet met een dikke laag make-up. In de meeste gevallen ziet dit er niet alleen stom uit, maar verhindert het ook de regeneratie van de beschadigde huid. Helaas kan verbrand haar niet zo snel hersteld worden. Als je verbrande tips hebt, kun je het beste een kapper raadplegen. Ze kunnen je helpen je ongeluk te verbergen. Als je haar alleen door de hitte beschadigd was, kun je ook een haarolie uit de drogist proberen.

Afbeelding bron: StockSnap / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies