Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

45Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Als je de nieuwste voedings- en voedseltrends actief volgt, heb je vast wel eens van de term kurkuma capsules gehoord. Sommigen noemen de Aziatische wortel een wondermiddel, terwijl anderen sceptisch zijn. Van kurkuma capsules wordt beweerd dat ze bepaalde kwalen behandelen en ze worden vaak als voedingssupplement gebruikt. Wat de gele wonderwortel precies inhoudt, leggen we in deze gids in meer detail uit.

In onze kurkuma capsule test 2022 stellen we onze testwinnaars voor en beantwoorden we alle relevante vragen over kurkuma. We hebben alle informatie over dit onderwerp voor je samengevat en willen je graag helpen het juiste product voor je behoeften te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Kurkuma capsules bevatten het actieve bestanddeel curcumine, dat, in tegenstelling tot andere doseringsvormen, in hogere doses aanwezig is en kan helpen bij allerlei kwalen.
 • Omdat curcumine in vet oplosbaar is, wordt de voedingsstof niet gemakkelijk opgenomen en snel afgevoerd. Micellpreparaten of zwarte peper (piperine) helpen curcumine beter in de bloedbaan op te nemen.
 • Kurkuma capsules zijn er of met een dierlijk gelatine omhulsel of in zuiver plantaardige vorm. Vaak worden de capsules geleverd met extra vitamines en dienen ze ook als voedingssupplement.

Beste Kurkuma Capsules: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor kurkuma Capsules

In dit gedeelte laten we je kennismaken met enkele aspecten die je kunt gebruiken om kurkuma capsules te evalueren en te vergelijken:

Als je deze evaluatiecriteria gebruikt om je koopbeslissing te sturen, zou je in een mum van tijd de juiste kurkuma capsules gevonden moeten hebben. We leggen alles hieronder in meer detail uit.

Ingrediënten

Hoogwaardige kurkuma capsules worden gekenmerkt door hun kwalitatieve ingrediënten. Het probleem is dat de herkomst van de voedingsstoffen door veel producenten niet vermeld wordt. In zulke gevallen moet je ervoor zorgen dat je gecertificeerde producten kiest en de samenstelling van de capsules zorgvuldig bestudeert.

Biologische kurkuma capsules zijn een teken dat ze ingrediënten van hoge kwaliteit bevatten. Ze staan op gelijke voet met soortgelijke producten die voorzien zijn van klassieke kwaliteitszegels.

Leveranciers die reclame maken voor de biologische oorsprong van hun voedingsstoffen zijn een aanwijzing voor kwaliteitsproducten. Maar als het zoeken naar de herkomst van de ingrediënten tevergeefs is, kan de reden waarschijnlijk een minderwaardig aanbod zijn.

Curcumine gehalte

Curcumine is een organische molecule en het voornaamste actieve bestanddeel van kurkuma. Om marketingredenen lokken veel leveranciers hun klanten met hoge milligramgehalten aan kurkuma in hun producten.

Hoe hoger het aandeel curcumine, hoe effectiever het effect.

De informatie in milligrammen kan naar verschillende factoren verwijzen. Het kan bijvoorbeeld de totale dagelijkse dosis zijn of alleen het gewicht per capsule. Omdat de molecule curcumine verantwoordelijk is voor de opname van voedingsstoffen, moet je je vooral oriënteren op het aandeel ervan in de capsules.

Een hoge milligramwaarde van kurkuma met een laag percentage curcumine kan dus een slechter effect hebben dan capsules met een lage milligramwaarde en een hoger percentage curcumine. Met dat laatste moet je dus beslist rekening houden wat de dagelijkse dosering betreft.

Frequentie van inname

Omdat curcumine geen essentiële voedingsstof is zoals vitaminen of mineralen, is er geen standaard aanbeveling voor de ideale innamehoeveelheid. De hoeveelheid kurkuma of curcumine per capsule varieert naar gelang de leverancier.

Vermijd overdosering en lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

De meeste fabrikanten raden volwassenen aan 2 tot 5 capsules per dag te nemen, zodat de kurkuma zijn werking voldoende kan ontwikkelen. Als algemene regel is het aan te raden de capsules niet vóór, maar tijdens of na de maaltijd in te nemen.

Alvorens te besluiten te kopen, zorg ervoor dat je de dosering van de capsules kent en pas je persoonlijke inname daarop aan.

Verenigbaarheid / Geschiktheid

Voor een zuiver plantaardig dieet zijn kurkuma capsules zonder gelatine omhulsel aan te bevelen. Deze veganistische soort capsule is niet van dierlijke oorsprong en wordt meestal dienovereenkomstig gecertificeerd.

Mensen die gevoelig zijn voor allergieën moeten goed op de productbeschrijving letten als ze kurkuma capsules kopen. Als er bijvoorbeeld intoleranties zijn voor zwarte peper (piperine), dan moeten alternatieven gebruikt worden.

De dosis van het product moet in het begin laag gehouden worden om de algemene tolerantie te testen.

Piperine is essentieel voor de opname van voedingsstoffen in het lichaam (biobeschikbaarheid), maar in sommige gevallen kan het allergische reacties opwekken of het maagslijmvlies irriteren. Daarom moet je bij de keuze van een product goed letten op de ingrediënten die aan de capsules zijn toegevoegd.

Herkomst / productie

De meeste gele kurkuma wortel wordt gekweekt in Zuid- en Zuidoost-Azië in een tropisch klimaat. Bij de keuze van een product moet je erop letten dat de plantaardige ingrediënten uit Aziatische delen van de wereld komen. Dit is immers een teken dat je met een kwaliteitsproduct te maken hebt.

Fabrikanten van kurkuma capsules zijn niet verplicht hun ingrediënten op het etiket te vermelden. Dit kan vaak tot moeilijkheden leiden als je de herkomst of de fabricageplaats van het product wilt opsporen. In deze gevallen blijft er niet veel anders over dan rechtstreeks contact op te nemen met de leverancier.

Leveranciers met een productieplaats in Duitsland hebben het voordeel dat de capsules aan binnenlandse veiligheidscontroles onderworpen zijn. Wanneer je dus bij een Duitse fabrikant koopt, is het risico dat je een product van lage kwaliteit koopt veel kleiner.

Gids: Veelgestelde vragen over kurkuma capsules uitvoerig beantwoord

Om je alle belangrijke informatie over de werkzaamheid van kurkuma capsules te geven en de huidige stand van de wetenschap toe te lichten, hebben we alle relevante vragen in de volgende rubrieken beantwoord.

Wat zijn kurkuma capsules en hoe werken ze?

Kurkuma(Curcuma longa), ook kurkuma, geelwortel, saffraanwortel, geelwortel of curcuma genoemd, is een plantensoort van de gemberfamilie die van oorsprong uit India komt en nu in verschillende subtropische landen verbouwd wordt. Het belangrijkste chemische bestanddeel is curcumine, dat de wortel van de plant zijn intens gele kleur geeft.

Kurkuma Kapseln

De wortel van de geneeskrachtige plant is eigenlijk oranje en krijgt zijn typische geelachtige tint pas na verdere verwerking (koken, drogen, malen). (Image source: FOODISM360 / unsplash)

De knol ervan wordt vermalen tot een fijn poeder dat gebruikt wordt als een populair keukenkruid. Kurkuma wordt ook verkregen in een hooggedoseerde vorm van een extract dat vooral als voedingssupplement wordt ingenomen.

Van het actieve bestanddeel curcumine wordt verondersteld dat het potentiële anti-kanker, antioxidant en ontstekingsremmende eigenschappen heeft (1). Deze effecten kunnen ertoe leiden dat in het menselijk lichaam de celgroei wordt bevorderd en de celdood wordt verminderd.

De talrijke toepassingen en behandelingsmogelijkheden van kurkuma zijn niet alleen bekend in de Aziatische regio, maar zijn ook in de Westerse wereld sterk in populariteit toegenomen. In het volgende deel leggen we uit voor welke kwalen de plant gebruikt kan worden.

Werking tegen kanker

De meeste studies over de behandeling van kanker met kurkuma zijn gegevens die de veiligheid en verdraagbaarheid van curcumine bij kankerpatiënten over een bepaalde periode beschrijven (2).

Curcumine vertoonde gedeeltelijk positieve effecten bij de behandeling van verschillende soorten kanker (dikke darm, huid, long, pancreas, beenmerg). Het kan leiden tot het remmen van de groei van kankercellen en het op gang brengen van voortijdige celdood. In sommige gevallen kan het molecuul zelfs schadelijke kankercellen vatbaarder maken voor bestralingstherapieën (2).

Er zijn echter ook gerandomiseerde studies over kurkuma die het beloop van de ziekte of de reactie op bestraling niet aantoonbaar verbeterden

 • Een studie waarin patiënten met prostaatkanker voortdurend kurkuma kregen toegediend, verhoogde hun therapie-ontvankelijkheid niet in vergelijking met de placebo controlegroep (3).
 • Evenzo vertoonde een studie van borstkankerpatiënten die gedurende lange tijd kurkuma oraal innamen geen verbetering van hun symptomen bij radiotherapie (4).

Vooral als het om kankeronderzoek gaat, zijn wetenschappers nogal kritisch over kurkuma. Op dit moment zijn er nog te weinig overtuigende studieresultaten die kurkuma een hoge status zouden geven, althans in de orthodoxe geneeskunde.

Werking tegen huidziekten

Als alternatief voor ontstekingsremmende medicijnen bij diverse huidziekten is kurkuma de laatste jaren steeds belangrijker geworden (5). Een Amerikaans onderzoek uit 2016 toonde aan dat kurkuma gebruikt kan worden om een verscheidenheid aan dermatologische aandoeningen te behandelen (6)

 • Acne
 • Alopecia (haaruitval)
 • Neurodermatitis
 • Door licht veroorzaakte huidveroudering
 • Jeuk
 • Psoriasis (psoriasis)
 • Radiodermatitis (huidziekte veroorzaakt door ioniserende straling)
 • Vitiligo (witte vlekken ziekte)

In 10 van de 18 studies werd een statistisch significante verbetering van de huidziekte gevonden (6). Het onderzoek levert bewijs dat het innemen of aanbrengen van kurkuma therapeutische voordelen kan hebben voor de gezondheid van de huid.

Effect op neurologische aandoeningen

Een groot aantal neurologische aandoeningen kan tegenwoordig nauwelijks of alleen behandeld worden met speciale medicijnen die vaak ernstige bijwerkingen teweegbrengen en slechts in beperkte mate gebruikt kunnen worden (7).

Het neuroprotectieve effect van kurkuma bij de ziekte van Alzheimer, tardieve dyskinesie, ernstige depressie, epilepsie of multiple sclerose is nog niet volledig begrepen (8). Van kurkuma is echter bekend dat het de neurotransmitterspiegels in de hersenen moduleert en de neurotrofische factoren verhoogt, waardoor de neuronale overleving verder verbetert (9).

De ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen zouden in de toekomst een nieuwe dimensie kunnen toevoegen aan de therapeutische mogelijkheden voor neurologische ziekten.

Effect op gewrichtsontsteking

Het wonderkruid is ook al nader onderzocht op het onderwerp ontstekingsziekten van gewrichten, zoals artrose, artritis en reuma

 • In een wetenschappelijke studie werden 18 patiënten met reumatoïde artritis behandeld met 1,2 gram curcumine per dag. Over het algemeen toonden de resultaten een verbetering van de symptomen (10).
 • In een proefstudie werden de verdraagbaarheid en het effect van curcumine vergeleken met diclofenac (een middel dat gebruikt wordt om reuma te behandelen). De groep die alleen met curcumine behandeld werd, had de beste eindresultaten (11).

Curcumine zou kunnen helpen tegen ontstekingen door zijn remming van bepaalde enzymen zoals cyclooxygenase-2, lipoxygenase en NO synthase (12). Hieruit concluderen de onderzoekers dat curcumine een soortgelijk effect kan hebben als cortisone, maar dan zonder ongewenste bijwerkingen (13).

Wanneer en voor wie is het nuttig om kurkuma capsules in te nemen?

De gele werkzame stof curcumine beïnvloedt een groot aantal moleculaire celstructuren (1). Dit vermogen kan van kurkuma een preventief of behandelend middel tegen een grote verscheidenheid van ziekten maken.

Behalve voor de hierboven genoemde ziekten, kan het gebruik van kurkuma ook nuttig zijn voor de volgende klachten

 • Verhoogde bloedsuikerspiegel (14)
 • Hoog cholesterolgehalte (15)
 • Spijsverteringsproblemen (16)
 • Obesitas (17)

Kurkuma capsules zijn zowel geschikt voor dieren als voor kinderen en volwassenen (18). Er zijn zelfs leveranciers van dierlijke produkten die gespecialiseerd zijn in de produktie van preparaten voor honden en paarden.

Er zijn momenteel geen sluitende studies over het onderwerp bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Men vermoedt echter dat de ontstekingsremmende en krampstillende werking van curcumine een vroegtijdige menstruatie of een vroeggeboorte op gang kan brengen.

Kurkuma Kapseln

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten voorzichtig zijn met het innemen van hoge doses kurkuma, wegens gebrek aan studies. (Image source: Fallon Michael / unsplash)

Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bv. aspirine), moet je ook te veel kurkuma vermijden (19). Het bijkomende bloedverdunnende effect van curcumine kan leiden tot een verhoogde neiging tot bloeden (20).

Tenslotte moet je hoge doses kurkuma vermijden als je galstenen of een ontsteking van de galblaas hebt. De gele werkzame stof zou galstenen kunnen doen losbreken, in de galwegen getransporteerd worden en zo galwegkolieken veroorzaken (21).

Kan ik afvallen met kurkuma capsules?

Volgens een Canadees onderzoek kunnen kurkuma capsules zelfs helpen bij gewichtsverlies. 44 proefpersonen met overgewicht verloren onder observatie 30 dagen gewicht en werden daarna weer op een speciaal kurkuma dieet gezet gedurende 30 dagen (17).

Bij vergelijking van de resultaten werden een groter gewichtsverlies en grotere reducties in BMI en heupomvang gezien tijdens het kurkuma dieet (17).

Dit kan waarschijnlijk verklaard worden doordat het actieve bestanddeel curcumine de stofwisseling stimuleert en als gevolg daarvan de vetverbranding verhoogt.

Kurkuma capsules zijn zeker niet het geheime wondermiddel voor probleemloos afvallen, maar ze kunnen wel een extra bijdrage leveren aan het afvallen van kilo’s tijdens een gedisciplineerd dieet.

Welke ingrediënten zitten er in kurkuma capsules?

De kurkuma, die tot fijn kurkumapoeder vermalen wordt, bevat essentiële oliën, mineralen, eiwitten en verschillende suikerverbindingen, en ook het belangrijkste actieve bestanddeel curcumine, dat ongeveer 5 % uitmaakt en de plant zijn geelachtige kleur geeft.

Kurkuma wordt in allerlei vormen verkocht. Deze omvatten zuiver kurkumapoeder, curcumine-extracten of voedingssupplementen met toevoeging van vitamines (bv. vitamine D) of vitamine-achtige stoffen (bv. choline).

Ondanks het bijna eindeloze aantal leveranciers, zijn de meeste kurkuma capsules samengesteld uit gelijksoortige stoffen. Ze bevatten meestal geëxtraheerde curcumine (ook bekend als E100) samen met een mengsel van zwarte peper.

Kurkuma Kapseln

Piperine (zwarte peper) wordt aan veel kurkumapreparaten toegevoegd om de opname van het actieve bestanddeel curcumine in de bloedbaan te vergemakkelijken. (Image source: Sonja Punz / unsplash)

Veel fabrikanten maken reclame voor eigenschappen als “kleurvrij”, “glutenvrij”, “lactosevrij” of “zonder toegevoegde suiker”. Bij je keuze moet je er vooral op letten dat er geen onnodige conserveringsmiddelen of chemische toevoegingen in zitten.
Hoeveel kosten

kurkuma capsules?

De prijs van kurkuma capsules varieert van leverancier tot leverancier en varieert van 10 tot 30 euro. Uiteindelijk bepalen de kwaliteit van de ingrediënten, de dosering en de hoeveelheid capsules per verpakking de uiteindelijke aankoopprijs.

Een hogere prijs kan een aanwijzing zijn voor producten van betere kwaliteit – maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Je kunt je het beste oriënteren aan de hand van onze aankoopcriteria en je beslissing voor jezelf afwegen.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij kurkuma capsules?

In de regel wordt kurkuma goed verdragen en onaangename bijwerkingen komen slechts in zeldzame gevallen voor. Deze kunnen zich manifesteren als de volgende klachten (22)

Als je er specifiek op let de aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden, dan is de consumptie van kurkuma ongevaarlijk en wordt als relatief veilig beschouwd. Je moet je echter bewust zijn van mogelijke wisselwerkingen in combinatie met andere geneesmiddelen.

Welke soorten kurkuma capsules zijn er?

In het algemeen kun je drie verschillende soorten kurkuma capsules onderscheiden:

Art Beschrijving
Kurkuma capsules met dierlijke ingrediënten Bij deze variant bestaat het omhulsel van de capsule uit gelatine.
Kurkuma capsules gemaakt van plantaardige ingrediënten Deze veganistische capsules hebben een omhulsel van louter plantaardige vezels.
Kurkuma capsules als voedingssupplement Deze vorm komt in dierlijke of veganistische vorm en is voorzien van extra voedingsstoffen.

De drie soorten verschillen in samenstelling en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Hieronder stellen we de afzonderlijke productsoorten in detail voor, zodat je je persoonlijke favoriet kunt kiezen.

Kurkuma capsules met dierlijke ingrediënten

De eerste kurkuma harde capsules waren gevuld in omhulsels van dierlijke gelatine. Uit produktie-oogpunt heeft dit het voordeel dat ze gemakkelijk en goedkoop te maken zijn.

Gelatine is dus niet plantaardig, want het eiwitmengsel wordt via een chemisch proces uit dierlijk bindweefsel (varkens, runderen) verkregen.

De voordelen van harde capsules van gelatine zijn dat ze de gezondheid van botten en gewrichten bevorderen en allergievrij zijn. Deze vorm van productie kan echter vaak geassocieerd worden met dierenleed, een slechte staat van dienst op milieugebied en lage kwaliteitsnormen.

Kurkuma capsules gemaakt van plantaardige ingrediënten

De groeiende vraag naar milieubewustzijn en vele ethische argumenten pleitten tegen het consumeren van gelatine omhulsels. Daarom richtten nieuwe fabrikanten zich op de productie van kurkuma capsules uit zogenaamde hydroxypropylmethylcellulose.

De voordelen van de veganistische omhulsels zijn de milieuvriendelijke productie en het holistische afzien van dierlijke eiwitten. Door het gebrek aan eiwit helpen de capsules echter niet de gezondheid van botten en gewrichten te bevorderen.

Omdat de capsulehulzen van louter plantaardige stoffen gemaakt zijn, kunnen ze een allergiepotentieel bevatten (bv. soja). Daarom moeten allergische mensen de ingrediëntenlijst beter controleren.

Kurkuma capsules als voedingssupplement

Deze soort kurkuma capsule is er zowel in veganistische als in gelatine vorm. Kenmerkend voor de kurkuma capsules is dat ze geconcentreerde curcumine bevatten, en daarnaast een hele reeks aanvullende voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, piperine).

Kurkuma capsules als voedingssupplement zijn de ideale oplossing voor mensen die hun voedingsinname in evenwicht willen brengen en ook willen genieten van de helende effecten van de plant.

Vaak wordt een mengsel van de belangrijkste B-vitamines aangeboden, wat weer interessant is voor veganisten, omdat ze zo vitamine B12 kunnen opnemen, die alleen in vlees voorkomt.

Hoe worden kurkuma capsules correct gedoseerd?

De persoonlijke toediening hangt in principe af van het beoogde gebruik van de kurkuma capsules. Je moet dus weten of je de geneeskrachtige plant wilt uitproberen om je algemene gezondheid te bevorderen of om reeds bestaande klachten te behandelen.

De EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) beperkt de maximale dagelijkse dosis tot 2 milligram curcumine per kilogram lichaamsgewicht (23). In sommige studies naar de effecten van kurkuma werden zelfs doses van 8 tot 12 gram over langere tijd toegediend zonder blijvende schade te veroorzaken (24, 25).

Let in elk geval op de concentratie curcumine in de capsules, hoe groot of klein ze ook zijn. Als je het product niet meer dan eenmaal per dag wilt innemen, kun je beter preparaten met een hogere dosis nemen, die je eenmaal daags alle voedingsstoffen geven die je nodig hebt.

Om alle mogelijke risicofactoren uit te sluiten, kun je het beste persoonlijk advies vragen aan een apotheek of arts. Dit verkleint de kans op bijwerkingen door een verkeerde dosering.

Wat zijn de alternatieven voor kurkuma capsules?

Kurkuma kan natuurlijk niet alleen in capsule- of tabletvorm ingenomen worden. In dit hoofdstuk hebben we een tabel opgenomen met enkele alternatieve mogelijkheden.

Alternatief Uitleg
Wortel De oranje knol van de geneeskrachtige plant wordt geel als hij gekookt wordt en geeft zijn voedingsstoffen af aan het water. Dit maakt het ideaal voor het maken van kurkuma thee.
Powder Kurkuma poeder is een populaire doseringsvorm waarin de wortelknol eerst gedroogd en dan tot een fijne substantie vermalen wordt.
Spice Als je van Indiaas koken houdt, mag kurkuma in specerijvorm beslist niet in je keuken ontbreken. Het wordt vooral gemengd met olie of peper om de opname van voedingsstoffen te verbeteren.
Liquid Liposomale kurkuma wordt gekenmerkt door zijn hoge biologische beschikbaarheid. Het voorkomt dat het actieve bestanddeel curcumine voortijdig afgebroken wordt en maakt directe absorptie in de bloedbaan mogelijk.

Zoals je ziet, kun je gemakkelijk op andere doseringsvormen overschakelen als je ontevreden bent over het aanbod of het gewoon moeilijk vindt om capsules en tabletten door te slikken.

Aan welke normen moeten kurkuma capsules voldoen?

Sommige fabrikanten maken gesynthetiseerde curcumine uit aardolie en mengen de kunstmatige stof met het natuurlijke extract om geld te besparen op de productie. De werkzaamheid van deze capsules is echter niet te vergelijken met die van zuivere biologische kurkuma.

De natuurlijkheid van kurkuma produkten kan gemeten en bewezen worden door middel van een dure en ingewikkelde isotopenmeting. C14 koolstofatomen, die bestanddelen van petroleum zijn en dus een indicator voor gemanipuleerd kurkuma extract, worden ontdekt. Daarom moet je er zeker van zijn dat de capsules C14 gecertificeerd zijn om hun zuiverheid officieel te laten bevestigen.

Beeldbron: Marta Branco / pexels

Referenties (25)

1. Aggarwal BB, Shishodia S, Takada Y, Banerjee S, Newman RA, Bueso-Ramos CE, Price JE. Curcumin suppresses the paclitaxel-induced nuclear factor-kappaB pathway in breast cancer cells and inhibits lung metastasis of human breast cancer in nude mice. Clin Cancer Res. 2005 Oct 15;11(20):7490-8. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-05-1192. PMID: 16243823.
Bron

2. Tomeh MA, Hadianamrei R, Zhao X. A Review of Curcumin and Its Derivatives as Anticancer Agents. Int J Mol Sci. 2019 Feb 27;20(5):1033. doi: 10.3390/ijms20051033. PMID: 30818786; PMCID: PMC6429287.
Bron

3. Hejazi J, Rastmanesh R, Taleban FA, Molana SH, Hejazi E, Ehtejab G, Hara N. Effect of Curcumin Supplementation During Radiotherapy on Oxidative Status of Patients with Prostate Cancer: A Double Blinded, Randomized, Placebo-Controlled Study. Nutr Cancer. 2016;68(1):77-85. doi: 10.1080/01635581.2016.1115527. Epub 2016 Jan 15. PMID: 26771294.
Bron

4. Ryan Wolf J, Heckler CE, Guido JJ, Peoples AR, Gewandter JS, Ling M, Vinciguerra VP, Anderson T, Evans L, Wade J, Pentland AP, Morrow GR. Oral curcumin for radiation dermatitis: a URCC NCORP study of 686 breast cancer patients. Support Care Cancer. 2018 May;26(5):1543-1552. doi: 10.1007/s00520-017-3957-4. Epub 2017 Dec 1. PMID: 29192329; PMCID: PMC5876157.
Bron

5. Thangapazham RL, Sharma A, Maheshwari RK. Beneficial role of curcumin in skin diseases. Adv Exp Med Biol. 2007;595:343-57. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_15. PMID: 17569219.
Bron

6. Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23. PMID: 27213821.
Bron

7. Kulkarni SK, Dhir A. An overview of curcumin in neurological disorders. Indian J Pharm Sci. 2010 Mar;72(2):149-54. doi: 10.4103/0250-474X.65012. PMID: 20838516; PMCID: PMC2929771.
Bron

8. Bhutani MK, Bishnoi M, Kulkarni SK. Anti-depressant like effect of curcumin and its combination with piperine in unpredictable chronic stress-induced behavioral, biochemical and neurochemical changes. Pharmacol Biochem Behav. 2009 Mar;92(1):39-43. doi: 10.1016/j.pbb.2008.10.007. Epub 2008 Oct 25. PMID: 19000708.
Bron

9. Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008 Dec;201(3):435-42. doi: 10.1007/s00213-008-1300-y. Epub 2008 Sep 3. PMID: 18766332.
Bron

10. Deodhar SD, Sethi R, Srimal RC. Preliminary study on antirheumatic activity of curcumin (diferuloyl methane). Indian J Med Res. 1980 Apr;71:632-4. PMID: 7390600.
Bron

11. Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639. Epub 2012 Mar 9. PMID: 22407780.
Bron

12. Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_3. PMID: 17569207.
Bron

13. Hoppstädter J, Hachenthal N, Valbuena-Perez JV, Lampe S, Astanina K, Kunze MM, Bruscoli S, Riccardi C, Schmid T, Diesel B, Kiemer AK. Induction of Glucocorticoid-induced Leucine Zipper (GILZ) Contributes to Anti-inflammatory Effects of the Natural Product Curcumin in Macrophages. J Biol Chem. 2016 Oct 28;291(44):22949-22960. doi: 10.1074/jbc.M116.733253. Epub 2016 Sep 14. PMID: 27629417; PMCID: PMC5087716.
Bron

14. Appendino G, Belcaro G, Cornelli U et al. Potential role of curcumin phytosome (Meriva) in controlling the evolution of diabetic microangiopathy. A pilot study. Panminerva Med. 2011 Sep;53(3 Suppl 1):43-9.
Bron

15. Yuan HY, Kuang SY, Zheng X, Ling HY, Yang YB, Yan PK, Li K, Liao DF. Curcumin inhibits cellular cholesterol accumulation by regulating SREBP-1/caveolin-1 signaling pathway in vascular smooth muscle cells. Acta Pharmacol Sin. 2008 May;29(5):555-63. doi: 10.1111/j.1745-7254.2008.00783.x. PMID: 18430363.
Bron

16. Thavorn K, Mamdani MM, Straus SE. Efficacy of turmeric in the treatment of digestive disorders: a systematic review and meta-analysis protocol. Syst Rev. 2014 Jun 28;3:71. doi: 10.1186/2046-4053-3-71. PMID: 24973984; PMCID: PMC4080703.
Bron

17. F. Di Pierro, A. Bressan, D. Ranaldi, G. Rapacioli, L. Giacomelli, A. Bertuccioli. Potential role of bioavailable curcumin in weight loss and omental adipose tissue decrease: preliminary data of a randomized, controlled trial in overweight people with metabolic syndrome. Preliminary study. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2015; 19 (21): 4195-4202.
Bron

18. Soleimani V, Sahebkar A, Hosseinzadeh H. Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytother Res. 2018 Jun;32(6):985-995. doi: 10.1002/ptr.6054. Epub 2018 Feb 26. PMID: 29480523.
Bron

19. Srivastava R, Puri V, Srimal RC, Dhawan BN. Effect of curcumin on platelet aggregation and vascular prostacyclin synthesis. Arzneimittelforschung. 1986 Apr;36(4):715-7. PMID: 3521617.
Bron

20. Shah BH, Nawaz Z, Pertani SA, Roomi A, Mahmood H, Saeed SA, Gilani AH. Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling. Biochem Pharmacol. 1999 Oct 1;58(7):1167-72. doi: 10.1016/s0006-2952(99)00206-3. PMID: 10484074.
Bron

21. Asher GN, Spelman K. Clinical utility of curcumin extract. Altern Ther Health Med. 2013 Mar-Apr;19(2):20-2. PMID: 23594449.
Bron

22. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.
Bron

23. European Food Safety Authority. Refined exposure assessment for curcumin (E 100). 2014 Oct 23;12:10. doi: 10.2903/j.efsa.2014.3876
Bron

24. Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013 Jan;15(1):195-218. doi: 10.1208/s12248-012-9432-8. Epub 2012 Nov 10. PMID: 23143785; PMCID: PMC3535097.
Bron

25. Rahmani AH, Alsahli MA, Aly SM, Khan MA, Aldebasi YH. Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment. Adv Biomed Res. 2018 Feb 28;7:38. doi: 10.4103/abr.abr_147_16. PMID: 29629341; PMCID: PMC5852989.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Aggarwal BB, Shishodia S, Takada Y, Banerjee S, Newman RA, Bueso-Ramos CE, Price JE. Curcumin suppresses the paclitaxel-induced nuclear factor-kappaB pathway in breast cancer cells and inhibits lung metastasis of human breast cancer in nude mice. Clin Cancer Res. 2005 Oct 15;11(20):7490-8. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-05-1192. PMID: 16243823.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Tomeh MA, Hadianamrei R, Zhao X. A Review of Curcumin and Its Derivatives as Anticancer Agents. Int J Mol Sci. 2019 Feb 27;20(5):1033. doi: 10.3390/ijms20051033. PMID: 30818786; PMCID: PMC6429287.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hejazi J, Rastmanesh R, Taleban FA, Molana SH, Hejazi E, Ehtejab G, Hara N. Effect of Curcumin Supplementation During Radiotherapy on Oxidative Status of Patients with Prostate Cancer: A Double Blinded, Randomized, Placebo-Controlled Study. Nutr Cancer. 2016;68(1):77-85. doi: 10.1080/01635581.2016.1115527. Epub 2016 Jan 15. PMID: 26771294.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ryan Wolf J, Heckler CE, Guido JJ, Peoples AR, Gewandter JS, Ling M, Vinciguerra VP, Anderson T, Evans L, Wade J, Pentland AP, Morrow GR. Oral curcumin for radiation dermatitis: a URCC NCORP study of 686 breast cancer patients. Support Care Cancer. 2018 May;26(5):1543-1552. doi: 10.1007/s00520-017-3957-4. Epub 2017 Dec 1. PMID: 29192329; PMCID: PMC5876157.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Thangapazham RL, Sharma A, Maheshwari RK. Beneficial role of curcumin in skin diseases. Adv Exp Med Biol. 2007;595:343-57. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_15. PMID: 17569219.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23. PMID: 27213821.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kulkarni SK, Dhir A. An overview of curcumin in neurological disorders. Indian J Pharm Sci. 2010 Mar;72(2):149-54. doi: 10.4103/0250-474X.65012. PMID: 20838516; PMCID: PMC2929771.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Bhutani MK, Bishnoi M, Kulkarni SK. Anti-depressant like effect of curcumin and its combination with piperine in unpredictable chronic stress-induced behavioral, biochemical and neurochemical changes. Pharmacol Biochem Behav. 2009 Mar;92(1):39-43. doi: 10.1016/j.pbb.2008.10.007. Epub 2008 Oct 25. PMID: 19000708.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kulkarni SK, Bhutani MK, Bishnoi M. Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system. Psychopharmacology (Berl). 2008 Dec;201(3):435-42. doi: 10.1007/s00213-008-1300-y. Epub 2008 Sep 3. PMID: 18766332.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Deodhar SD, Sethi R, Srimal RC. Preliminary study on antirheumatic activity of curcumin (diferuloyl methane). Indian J Med Res. 1980 Apr;71:632-4. PMID: 7390600.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639. Epub 2012 Mar 9. PMID: 22407780.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_3. PMID: 17569207.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hoppstädter J, Hachenthal N, Valbuena-Perez JV, Lampe S, Astanina K, Kunze MM, Bruscoli S, Riccardi C, Schmid T, Diesel B, Kiemer AK. Induction of Glucocorticoid-induced Leucine Zipper (GILZ) Contributes to Anti-inflammatory Effects of the Natural Product Curcumin in Macrophages. J Biol Chem. 2016 Oct 28;291(44):22949-22960. doi: 10.1074/jbc.M116.733253. Epub 2016 Sep 14. PMID: 27629417; PMCID: PMC5087716.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Appendino G, Belcaro G, Cornelli U et al. Potential role of curcumin phytosome (Meriva) in controlling the evolution of diabetic microangiopathy. A pilot study. Panminerva Med. 2011 Sep;53(3 Suppl 1):43-9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Yuan HY, Kuang SY, Zheng X, Ling HY, Yang YB, Yan PK, Li K, Liao DF. Curcumin inhibits cellular cholesterol accumulation by regulating SREBP-1/caveolin-1 signaling pathway in vascular smooth muscle cells. Acta Pharmacol Sin. 2008 May;29(5):555-63. doi: 10.1111/j.1745-7254.2008.00783.x. PMID: 18430363.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Thavorn K, Mamdani MM, Straus SE. Efficacy of turmeric in the treatment of digestive disorders: a systematic review and meta-analysis protocol. Syst Rev. 2014 Jun 28;3:71. doi: 10.1186/2046-4053-3-71. PMID: 24973984; PMCID: PMC4080703.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
F. Di Pierro, A. Bressan, D. Ranaldi, G. Rapacioli, L. Giacomelli, A. Bertuccioli. Potential role of bioavailable curcumin in weight loss and omental adipose tissue decrease: preliminary data of a randomized, controlled trial in overweight people with metabolic syndrome. Preliminary study. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2015; 19 (21): 4195-4202.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Soleimani V, Sahebkar A, Hosseinzadeh H. Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytother Res. 2018 Jun;32(6):985-995. doi: 10.1002/ptr.6054. Epub 2018 Feb 26. PMID: 29480523.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Srivastava R, Puri V, Srimal RC, Dhawan BN. Effect of curcumin on platelet aggregation and vascular prostacyclin synthesis. Arzneimittelforschung. 1986 Apr;36(4):715-7. PMID: 3521617.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shah BH, Nawaz Z, Pertani SA, Roomi A, Mahmood H, Saeed SA, Gilani AH. Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling. Biochem Pharmacol. 1999 Oct 1;58(7):1167-72. doi: 10.1016/s0006-2952(99)00206-3. PMID: 10484074.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Asher GN, Spelman K. Clinical utility of curcumin extract. Altern Ther Health Med. 2013 Mar-Apr;19(2):20-2. PMID: 23594449.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
European Food Safety Authority. Refined exposure assessment for curcumin (E 100). 2014 Oct 23;12:10. doi: 10.2903/j.efsa.2014.3876
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. 2013 Jan;15(1):195-218. doi: 10.1208/s12248-012-9432-8. Epub 2012 Nov 10. PMID: 23143785; PMCID: PMC3535097.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rahmani AH, Alsahli MA, Aly SM, Khan MA, Aldebasi YH. Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment. Adv Biomed Res. 2018 Feb 28;7:38. doi: 10.4103/abr.abr_147_16. PMID: 29629341; PMCID: PMC5852989.
Ga naar bron
Recensies