Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

35Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Kurkuma is afkomstig uit India en Zuidoost-Azië en wordt daar al 4000 jaar gewaardeerd en gebruikt als geneeskrachtige plant. Zoals je zeker gehoord of gelezen hebt, zou kurkumapoeder helpen bij talrijke ziekten, waaronder kanker, Alzheimer en artritis.

Maar je bent nog niet overtuigd van de werking ervan en wilt meer weten over de inname, de wetenschappelijke achtergrond en de noodzakelijke criteria voor de aankoop van kurkuma poeder? Dan is dit artikel precies het juiste voor je om een overzicht te krijgen van kurkuma poeder en de effecten ervan.

Met onze kurkumapoeder test 2023, zullen we de talrijke vermeende effecten en vragen tot op de bodem uitzoeken. Je leert niet alleen waarom de plant geneeskrachtige werkingen zou hebben, maar je leert ook iets over de plant zelf.
Belangrijk om te weten

  • Kurkuma behoort tot de gemberfamilie en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Kurkuma is bekend om zijn intens gele kleur en zijn vermeende genezende eigenschappen.
  • Je mag kurkumapoeder niet innemen tijdens zwangerschap en borstvoeding. Anders kan gele gember verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Er zijn nu verschillende studies over de werkzaamheid van kurkuma.
  • Kurkuma wordt al vele jaren gebruikt als specerij, kleurstof en geneeskrachtige plant in de Ayurvedische geneeskunde.

Beste Kurkuma Poeder: Onze selectie

Vom-Achterhof Kurkuma Poeder

Ontdek de veelzijdige kracht van kurkuma met Vom-Achterhof’s biologische kurkuma poeder. Deze gele wortel, ook bekend als turmeric, is een smaakmaker die uw maaltijden en drankjes zal voorzien van een aangenaam scherpe en intens pikante toets. Gebruik het in de Indiase of Aziatische keuken, meng het in een gezonde kurkuma latte, verrijk uw gouden melk of geniet van een aromatische kop kurkuma thee. Er zijn geen grenzen aan het gebruik van deze intens gele specerij.

Alpi Nature Kurkuma Poeder

Alpi Nature streeft naar de beste rauwe voedselkwaliteit door de kurkumawortels voorzichtig te drogen, wat resulteert in een poeder dat zijn krachtige eigenschappen behoudt en door velen wordt gewaardeerd. U zult versteld staan van de veelzijdige toepassingen van kurkuma, een ingrediënt dat steeds populairder wordt in ons dagelijks leven en niet meer weg te denken is uit vele keukens.

Vom-Achterhof Kurkuma Poeder

Ontdek het krachtige kurkuma poeder van vom-Achterhof, een ware aanwinst voor uw keuken en welzijn. Deze veelzijdige kurkuma, afkomstig van de geelwortel, brengt een aangenaam scherpe en intens pikante toets aan uw spijzen en dranken. Gebruik het om uw Indiase of Aziatische gerechten naar een hoger niveau te tillen, of proef de rijke smaak in een kurkuma latte, gouden melk of kurkuma thee.

Wessper Kurkuma Poeder

Voor de gezondheidsliefhebbers onder u, biedt kurkuma tal van voordelen. Dit is voornamelijk te danken aan curcumine, een stof met medicinale eigenschappen. Studies tonen aan dat curcumine ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft en nuttig kan zijn bij de preventie van vele ziekten. Zo vermindert kurkuma ontstekingen en heeft het een positief effect op de bloedwaarden.

Koop- en beoordelingscriteria voor kurkuma

Bij het kopen van kurkuma poeder kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook zeker van zijn dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag om de certificaten van de fabrikant als je die nodig hebt.

Kwaliteit

Een doorslaggevend aankoopcriterium is zeker de kwaliteit van de kurkumawortel waarvan het kurkumapoeder wordt gemaakt. Zolang het product een biologisch zegel heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken.

U kunt er zeker van zijn dat de kurkuma niet is besmet met pesticiden of bestraald. Als u een hoog curcuminegehalte wilt, let er dan op dat de fabrikant kleine kurkumawortels in de beschrijving gebruikt. Hoe kleiner de kurkumawortel, hoe meer smaak en curcumine hij bevat.

Hoe sterker de kleur van het kurkumapoeder hoe beter

De snelle verwerking garandeert dat de ingrediënten niet oxideren. Kurkuma poeder dat langzaam wordt verwerkt kan smaken en ingrediënten verliezen. De kwaliteit van kurkumapoeder is af te lezen aan de sterke kleur en de sterke geur en aroma.

Bij sommige producten kunnen extra kleurstoffen worden toegevoegd om de indruk te wekken dat de kwaliteit hoog is. Let daarom altijd op de ingrediënten die op de verpakking staan. Op deze manier bent u aan de veilige kant en weet u of het een kwaliteitsproduct is.

Herkomst

De herkomst van het kurkumapoeder kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van de kurkuma. Kurkuma groeit het best in tropische en subtropische gebieden. Daarom wordt kurkuma vooral in het Caraïbisch gebied en Azië gekweekt. Niet elk land heeft dezelfde groeiomstandigheden en normen. In veel van de groeiende landen is de waterkwaliteit slecht.

Dit betekent dat er resten van chemicaliën en zware metalen in het water kunnen zitten, die dan in de kurkuma wortel terechtkomen. Om zulke tekorten uit te sluiten, moet je vooral letten op het biologische zegel en de laboratoriumwaarden van het kurkuma poeder. Veel van de hoogwaardige kurkuma poeders worden in India gekweekt.

Hoeveelheid

Een ander aankoopcriterium is de hoeveelheid. Het hangt ervan af waarvoor je kurkuma wilt gebruiken en hoe vaak. Als je kurkuma alleen op zijn positieve werking wilt testen, raden we een pakje van 100-200 gram aan. Als je kurkuma als specerij in de keuken gebruikt, is 400-1000 gram voldoende.

Kurkuma poeder wordt meestal verkocht van 100-1000 gram, hier zie je vaak de prijs per kilo en de prijs per 100 gram op het product staan. Een goedkope prijs per 100 gram of 1 kilogram kan te wijten zijn aan slechte kwaliteit. Zorg er dus voor dat je niet te veel per 100g/1kg betaalt en ook niet te weinig.

Gids: Veelgestelde vragen over kurkuma poeder in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van kurkuma poeder en je dichter bij de huidige stand van de wetenschap te brengen, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is kurkuma poeder?

Kurkuma poeder is een heel fijn poeder en wordt gewonnen uit de kurkumawortel. De wortels worden dan gedroogd en tot poeder verwerkt. Kurkuma behoort tot de gemberfamilie en is inheems in tropische en subtropische gebieden. Het bijzondere van kurkuma is de curcumine die het bevat, waarvan gezegd wordt dat het genezende effecten heeft.

In de regel heeft kurkumapoeder een gehalte van 3-5% curcumine. De helende werking van curcumine is in sommige studies bewezen en gedeeltelijk gedocumenteerd.

Kurkuma Pulver

Zo zien kurkuma wortels eruit na het oogsten voordat ze tot fijn kurkumapoeder verwerkt worden (Image source: Pixabay/ Micahernandez)

Hoe werkt kurkuma poeder?

Een doorslaggevend aankoopcriterium is zeker de kwaliteit van de kurkumawortel waarvan het kurkumapoeder wordt gemaakt. Zolang het product een biologisch zegel heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Van kurkuma wordt gezegd dat het veel genezende effecten heeft. Een studie uit 2016 kon bevestigen dat kurkuma een pijnstillende werking heeft.(1) Kurkuma kan worden gebruikt als een natuurlijke pijnstiller en kan bijvoorbeeld het ziekteverloop verbeteren bij mensen die lijden aan artrose.

Verschillende studies uitgevoerd op muizen hebben aangetoond dat de curcumine in kurkuma een anti-kanker effect kan hebben.(2, 3) Aangezien deze studies alleen op muizen zijn uitgevoerd, hoeft het anti-kanker effect niet noodzakelijkerwijs ook bij mensen voor te komen. Toekomstige studies zullen uitwijzen of kurkuma ook bij de mens een kankerremmend effect kan hebben.

Als je een verhoogd effect van kurkuma wilt, moet je kurkuma met piperine nemen. Kurkuma alleen heeft geen hoge biologische beschikbaarheid, maar samen met piperine, dat wordt gewonnen uit zwarte peper, kan de biologische beschikbaarheid met wel 2000% worden verhoogd. (4)

Kurkuma Pulver

Kurkuma poeder kan gebruikt worden als geneesmiddel tegen sommige ziekten, zoals verschillende studies hebben aangetoond. (Image source: pixabey/ Stevepb)

Een doorslaggevend aankoopcriterium is zeker de kwaliteit van de curcumine. Verder beweren onderzoeken uit 2018 en 2007 dat curcumine een ontstekingsremmende en antioxiderende werking heeft.(5) Daarom kan worden aangenomen dat curcumine een helende werking kan hebben op ontstekingen.(6)

Wanneer en voor wie is het nuttig om kurkuma poeder in te nemen?

Kurkuma innemen is zinvol voor iedereen die ermee kookt of het als supplement wil gebruiken. Het is belangrijk dat er geen allergie of intolerantie bestaat, in dergelijke gevallen raden wij de consumptie van kurkumapoeder ten zeerste af.

In geval van allergieën en indisposities, raadpleeg een dokter!

Vanuit het oogpunt van supplementen kan kurkumapoeder in sommige gevallen als een natuurlijke remedie worden gebruikt. De volgende studie suggereert dat sommige ingrediënten in kurkuma een effect kunnen hebben dat vergelijkbaar is met cortisone (7).

Kurkuma heeft het voordeel dat het werkt als cortisone maar geen bijwerkingen veroorzaakt zoals het vasthouden van water. Veel mensen zijn bang om cortisone te nemen omdat ze er erg opgeblazen uit kunnen zien door de waterophopingen op het lichaam.

Zoals reeds gezegd, is kurkuma geschikt als middel tegen pijn. Toch moet men niet volledig vertrouwen op de genezende werking, kurkuma kan alleen de genezing of pijnverlichting ondersteunen. (8)

Welke delen van de plant worden verwerkt tot kurkuma poeder?

Voor de verwerking van kurkuma worden de hele wortels gebruikt en tot poeder verwerkt. Wie van een sterk aroma en een hoog gehalte aan curcumine houdt, moet vooral aandacht besteden aan de kleine wortels. Hoe kleiner een kurkumawortel is, hoe meer aroma en curcumine hij bevat.

Wat kost kurkuma poeder?

Kurkuma poeder is niet echt duur voor wat het doet. De prijs kan sterk variëren, afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit; een kilo biologisch kurkumapoeder kost tussen de 10-20 euro. Ook het land van herkomst en de arbeidsomstandigheden spelen een rol in de prijs.

Als de arbeidsomstandigheden in het land van herkomst goed zijn, ligt de prijs uiteraard iets hoger. Kleinere verpakkingen en kurkumapoeder zonder biologisch zegel zijn een stuk goedkoper, maar het is toch de meerprijs waard voor de hogere kwaliteit. Er wordt gegarandeerd dat in biologische producten geen twijfelachtige chemicaliën of kleurstoffen worden gebruikt.

Hoeveelheid Prijs
100-250 g 3-8€
500 G 7-12 €
750-1000 G 10-20 €

Ons advies is om iets meer geld uit te geven aan kurkumapoeder met biologische zegels en grotere verpakkingen te kopen, omdat de prijs-prestatieverhouding hier beter is.

Welke soorten kurkumapoeder zijn er?

Kurkuma poeder is niet echt duur voor wat het doet. De prijs kan sterk variëren, afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit; een kilo biologisch kurkumapoeder kost tussen de 10-20 euro. Ook het land van herkomst en de arbeidsomstandigheden spelen een rol in de prijs.

Als de arbeidsomstandigheden in het land van herkomst goed zijn, ligt de prijs uiteraard iets hoger. Kleinere verpakkingen en kurkumapoeder zonder biologisch zegel zijn een stuk goedkoper, maar het is toch de meerprijs waard voor de hogere kwaliteit. Er wordt gegarandeerd dat in biologische producten geen twijfelachtige chemicaliën of kleurstoffen worden gebruikt.

Hoeveelheid Prijs
100-250 g 3-8€
500 G 7-12 €
750-1000 G 10-20 €

Ons advies is om iets meer geld uit te geven aan kurkumapoeder met biologische zegels en grotere verpakkingen te kopen, omdat de prijs-prestatieverhouding hier beter is.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het innemen van kurkuma poeder?

De consumptie van kurkuma is zo goed als onschadelijk. Er kunnen echter ongewenste bijwerkingen optreden. Als u allergisch bent voor kurkuma, kan dat tot jeuk leiden. (9)

Als u diarree of galstenen heeft, kunt u beter geen kurkumapoeder of curcumine nemen, omdat dit een negatief effect kan hebben op de ziekte.

Kurkuma Pulver

Buikpijn is niet ongewoon bij een overdosis kurkuma. (Image source: Pixabey/ HansMartinPaul)

Bij kurkuma, dat ook piperine bevat, kunnen bijwerkingen optreden als te veel wordt geconsumeerd. Volwassenen mogen daarom niet meer dan 2 milligram piperine consumeren. Zwangere vrouwen moeten piperine volledig vermijden, omdat het een negatief effect kan hebben op het embryo. (10)

Bovendien kan piperine negatieve interacties veroorzaken in combinatie met bepaalde geneesmiddelen. (10)

Hoe moet kurkuma poeder gedoseerd worden?

De Europese autoriteit EFSA beveelt niet meer dan 2 milligram curcumine per kilogram lichaamsgewicht aan. Om deze dosis te overschrijden zou je veel kurkuma poeder moeten innemen. Curcumine heeft een negatief effect op je lichaam als je aan diarree of nierstenen lijdt en moet vermeden worden.
(9)

Wat zijn de alternatieven voor kurkumapoeder?

Andere superfoods kunnen ook soortgelijke effecten hebben, maar het is heel belangrijk dat je je goed laat informeren. Een goed alternatief met hetzelfde effect is kurkuma olie. 1 liter kurkuma olie wordt verkregen uit 20 kg kurkuma wortels.

Dit betekent dat zelfs een heel kleine dosis werkzaam is. Daarom moet je oppassen dat je de aanbevolen dagelijkse dosis niet overschrijdt. Je kunt kurkumaolie ook overal kopen waar je kurkumapoeder kunt kopen.

Beeldbron: Pixabay/ Stevepb

Referenties (10)

1. James W. Daily , Mini Yang , and Sunmin Park Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials Published Online:1 Aug 2016 https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3705
Bron

2. Aggarwal BB, Shishodia S, Takada Y, Banerjee S, Newman RA, Bueso-Ramos CE, Price JE. Curcumin suppresses the paclitaxel-induced nuclear factor-kappaB pathway in breast cancer cells and inhibits lung metastasis of human breast cancer in nude mice. Clin Cancer Res. 2005 Oct 15;11(20):7490-8. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-05-1192. PMID: 16243823.
Bron

3. Qudjani E, Iman M, Davood A, Ramandi MF, Shafiee A. Design and Synthesis of Curcumin-Like Diarylpentanoid Analogues as Potential Anticancer Agents. Recent Pat Anticancer Drug Discov. 2016;11(3):342-51. doi: 10.2174/1574892811666160420141613. PMID: 27094172.
Bron

4. Guido Shoba , David Joy , Thangam Joseph , M. Majeed , R. Rajendran , P. S. S. R. Srinivas Influence of Piperine on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers Planta Med 1998; 64(4): 353-356 DOI: 10.1055/s-2006-957450
Bron

5. Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_3. PMID: 17569207.
Bron

6. Kim Y, Clifton P. Curcumin, Cardiometabolic Health and Dementia. Int J Environ Res Public Health. 2018 Sep 24;15(10):2093. doi: 10.3390/ijerph15102093. PMID: 30250013; PMCID: PMC6210685.
Bron

7. Jessica Hoppstädter, Nina Hachenthal, Jenny Vanessa Valbuena-Perez, Sebastian Lampe, Ksenia Astanina, Michael M. Kunze, Stefano Bruscoli, Carlo Riccardi, Tobias Schmid, Britta Diesel and Alexandra K. Kiemer. Induction of glucocorticoid-induced leucine zipper (GILZ) contributes to anti-inflammatory effects of the natural product curcumin in macrophages. First Published on September 14, 2016 doi: 10.1074/jbc.M116.733253 jbc.M116.733253.
Bron

8. Nelson KM, Dahlin JL, Bisson J, Graham J, Pauli GF, Walters MA. The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin. J Med Chem. 2017 Mar 9;60(5):1620-1637. doi: 10.1021/acs.jmedchem.6b00975. Epub 2017 Jan 11. PMID: 28074653; PMCID: PMC5346970.
Bron

9. Sigrun Chrubasik-Hausmann, Kurkuma, www.uniklinik-freiburg.de/rechtsmedizin/forschung/phytomedizin.html 2016, https://www.uniklinik-freiburg.de/fileadmin/mediapool/08_institute/rechtsmedizin/pdf/Addenda/2016/Kurkuma_-_Wissenschaftliche_Zusammenfassung_2015.pdf
Bron

10. Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) Anstalt des öffentlichen Rechts, Das Wissenschaftsmagazin des Bundesinstituts für Risikobewertung Ausgabe 1/2019Antibiotikaresistente Bakterien Den Gegner kennen und bekämpfen. 4.000 (Deutsch) 1.500 (Englisch) Print-ISSN 2567-3858Online-ISSN 2567-3866 DOI 10.17590/20190417-153314
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Klinische Studie
James W. Daily , Mini Yang , and Sunmin Park Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials Published Online:1 Aug 2016 https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3705
Ga naar bron
Klinische Studie
Aggarwal BB, Shishodia S, Takada Y, Banerjee S, Newman RA, Bueso-Ramos CE, Price JE. Curcumin suppresses the paclitaxel-induced nuclear factor-kappaB pathway in breast cancer cells and inhibits lung metastasis of human breast cancer in nude mice. Clin Cancer Res. 2005 Oct 15;11(20):7490-8. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-05-1192. PMID: 16243823.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Review
Qudjani E, Iman M, Davood A, Ramandi MF, Shafiee A. Design and Synthesis of Curcumin-Like Diarylpentanoid Analogues as Potential Anticancer Agents. Recent Pat Anticancer Drug Discov. 2016;11(3):342-51. doi: 10.2174/1574892811666160420141613. PMID: 27094172.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Guido Shoba , David Joy , Thangam Joseph , M. Majeed , R. Rajendran , P. S. S. R. Srinivas Influence of Piperine on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers Planta Med 1998; 64(4): 353-356 DOI: 10.1055/s-2006-957450
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_3. PMID: 17569207.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Kim Y, Clifton P. Curcumin, Cardiometabolic Health and Dementia. Int J Environ Res Public Health. 2018 Sep 24;15(10):2093. doi: 10.3390/ijerph15102093. PMID: 30250013; PMCID: PMC6210685.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Jessica Hoppstädter, Nina Hachenthal, Jenny Vanessa Valbuena-Perez, Sebastian Lampe, Ksenia Astanina, Michael M. Kunze, Stefano Bruscoli, Carlo Riccardi, Tobias Schmid, Britta Diesel and Alexandra K. Kiemer. Induction of glucocorticoid-induced leucine zipper (GILZ) contributes to anti-inflammatory effects of the natural product curcumin in macrophages. First Published on September 14, 2016 doi: 10.1074/jbc.M116.733253 jbc.M116.733253.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Zusammenfassung
Nelson KM, Dahlin JL, Bisson J, Graham J, Pauli GF, Walters MA. The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin. J Med Chem. 2017 Mar 9;60(5):1620-1637. doi: 10.1021/acs.jmedchem.6b00975. Epub 2017 Jan 11. PMID: 28074653; PMCID: PMC5346970.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Zussammenfassung
Sigrun Chrubasik-Hausmann, Kurkuma, www.uniklinik-freiburg.de/rechtsmedizin/forschung/phytomedizin.html 2016, https://www.uniklinik-freiburg.de/fileadmin/mediapool/08_institute/rechtsmedizin/pdf/Addenda/2016/Kurkuma_-_Wissenschaftliche_Zusammenfassung_2015.pdf
Ga naar bron
Wissenschaftsmagazin des Bundesinstituts für Risikobewertung
Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) Anstalt des öffentlichen Rechts, Das Wissenschaftsmagazin des Bundesinstituts für Risikobewertung Ausgabe 1/2019Antibiotikaresistente Bakterien Den Gegner kennen und bekämpfen. 4.000 (Deutsch) 1.500 (Englisch) Print-ISSN 2567-3858Online-ISSN 2567-3866 DOI 10.17590/20190417-153314
Ga naar bron
Recensies