Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

In tegenstelling tot vrouwen besteden de meeste mannen niet veel aandacht aan hun kleding. Bovendien hebben de meeste mannen waarschijnlijk lang niet zoveel kleren, tassen of schoenen als vrouwen. Er is echter één ding dat altijd in de garderobe van een man te vinden is en dat zijn herenlaarzen.

Herenlaarzen zijn voor de meeste mannen onmisbaar. Dit komt vooral omdat ze veelzijdig zijn en gecombineerd kunnen worden met een grote verscheidenheid aan outfits. Het is dus niet zonder reden dat ze een must-have zijn in de garderobe van elke man. Voor de perfecte look is de juiste outfit combinatie van cruciaal belang.
Beste Laarzen Heren: Onze selectie

Shopgids Laarzen Heren: Alles wat je moet weten

Het vinden van de juiste herenlaarzen is niet zo eenvoudig. Vooral omdat er een zeer grote keuze is om uit te kiezen. Om de juiste laarzen te vinden, moet je vooral letten op enkele koopcriteria.

De volgende koopcriteria helpen je om uit te zoeken welke herenlaarzen het beste bij je passen:

 • Beoogd gebruik
 • Materiaal
 • Schachthoogte
 • Ontwerp

In het volgende gedeelte worden de bovenstaande criteria nader toegelicht.

Doel

Als je laarzen koopt, moet je je vooraf bewust zijn van het doel dat de schoenen moeten vervullen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol:

Afhankelijk van de plaats van gebruik en de weersomstandigheden is er een ruime keuze aan laarzen. Er zijn ook geschikte laarzen voor verschillende sporten, zoals paardrijden en wandelen.

Afhankelijk daarvan hebben de laarzen verschillende eigenschappen om voldoende comfort en bescherming te bieden. In de winter of bij het wandelen bijvoorbeeld, is het belangrijk dat de laarzen waterdicht en slipvast zijn.

Omdat laarzen verschillend gemaakt worden naargelang het beoogde gebruik, is het van essentieel belang dat je je voldoende op de hoogte stelt van de vereiste eigenschappen. Dit is vooral belangrijk voor sport.

Materiaal

Omdat er voor elk doel verschillende soorten laarzen zijn, verschillen ze ook in hun materiaaleigenschappen.

De meest voorkomende materialen voor herenlaarzen zijn leer, rubber, lak en synthetisch. Niet alleen weersomstandigheden, maar ook persoonlijke voorkeuren beïnvloeden de keuze van het materiaal.

Leren laarzen zijn bijvoorbeeld zinvol in de winter of om te backpacken. Leer zorgt voor een gezond voetklimaat omdat het ademend en vochtinbrengend is. Bovendien past het leer zich aan de voet aan, waardoor de laars zeer comfortabel is om te dragen en dus bij uitstek geschikt voor lange afstanden.

De materiaalkeuze hangt dus af van de gewenste stijl en de individuele behoeften van de drager.

Schachthoogte

De schachthoogte is ook een belangrijk criterium bij het kopen van laarzen. Enerzijds is het bepalend voor de stijl van de laars, en anderzijds is het een belangrijk aspect voor laarzen die voor bepaalde sporten gebruikt worden.

Een voldoende hoge schacht kan er niet alleen goed uitzien, maar is in sommige gevallen zelfs een eerste vereiste voor veilige bescherming en voldoende comfort.

Rijlaarzen, bijvoorbeeld, moeten zowel voor mannen als voor vrouwen een hoge schacht hebben. Deze laarzen hebben een lengte nodig die in gebogen stand onder de knieschijf van de drager moet zijn. Laarzen met een hoge schacht zijn ook voordelig in de winter, want ze houden de benen warmer.

Herenlaarzen die niet voor specifieke sporten bestemd zijn en in het dagelijks leven gedragen worden, hebben meestal een lage schacht. Hiertoe behoren de populaire enkellaarsjes, die enkellang zijn.

Ontwerp

Net als voor elke soort schoen zijn er ook voor laarzen verschillende ontwerpen.

De kleuren zwart en bruin zijn bijzonder populair voor herenlaarzen, omdat ze gemakkelijk te combineren zijn met andere kleding en dus veelzijdig zijn. Natuurlijk zijn herenlaarzen in een grote verscheidenheid aan kleuren te vinden.

De sluiting van de laarzen bepaalt ook de stijl van de schoen. De meeste herenlaarzen worden met veters aan elkaar gebonden. Deze zijn een heel moderne en populaire optie. Er zijn er ook die een rits hebben om ze te sluiten. Deze variant komt echter minder vaak voor. Verder kunnen herenlaarzen een hak hebben. Dit is vooral het geval met enkellaarsjes.

Afhankelijk van je voorkeuren zal iedereen het juiste paar laarzen voor hem of haar kunnen vinden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Omdat er een zeer grote keuze aan herenlaarzen is, willen we je helpen de koopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daartoe hebben we de belangrijkste vragen en hun antwoorden over dit onderwerp voor je samengevat.

Welke stijlen herenlaarzen zijn er?

Herenlaarzen kunnen net als dameslaarzen onderscheiden worden door hun schachthoogte. Bovendien worden herenlaarzen in het bijzonder gedifferentieerd naar het beoogde gebruik. Er zijn laarzen die vooral om mode-redenen gekocht worden, maar er zijn ook laarzen die geschikt zijn voor bepaalde activiteiten.

 • Enkellaarsjes: Enkellaarsjes of Chelsea boots hebben een lage schachthoogte en reiken tot aan de enkel. Sommige enkellaarsjes kunnen echter ook een schacht hebben die iets hoger dan de enkel gaat. Deze soorten laarzen zijn erg populair bij mannen en kunnen gedragen worden bij verschillende outfits en in verschillende seizoenen.
 • Cowboy- of westernlaarzen: Cowboy- of westernlaarzen hebben een hogere schacht dan enkellaarzen. Het zijn zeer robuuste schoenen, en daarom staat het praktische gebruik hier voorop. Ze hebben meestal een hak die ongeveer 4 cm hoog is.
 • Rubberlaarzen: Rubberlaarzen hebben meestal een middelhoge schacht of reiken tot onder de knieën. Deze beschermen de voeten tegen nattigheid en houden ze warm. Rubber laarzen voor mannen bieden ook veel bewegingsvrijheid en elasticiteit. Voor mannen gaat de aandacht vooral uit naar het bedoelde gebruik van rubberlaarzen.
 • Biker of motorlaarzen: Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze laarzen ontworpen voor motorrijden. Ze bieden voldoende bescherming voor de voet door hun robuustheid en duurzaamheid. Deze laarzen hebben een lage tot middelhoge schacht. Ze hebben ook slijtvaste zolen om veilig te kunnen rijden.
 • Rijlaarzen: Rijlaarzen zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Deze zijn, zoals de naam al doet vermoeden, geschikt om op te rijden. Ook bij dit soort laarzen ligt de nadruk dus niet op het uiterlijk, maar op de bedoeling van de schoenen. Rijlaarzen hebben ook een hoge schachthoogte die tot onder de knie reikt.

Bij de meeste herenlaarzen ligt de nadruk niet op het uiterlijk, maar op het beoogde gebruik en de verschillende kenmerken van de schoen. Als je herenlaarzen zoekt die je met een grote verscheidenheid aan outfits kunt combineren, zit je met enkellaarsjes niet verkeerd.

Hoe maak ik mijn herenlaarzen schoon?

Niet alleen de keuze van laarzen is bepalend voor de juiste outfit. Natuurlijk is het uiterlijk of de verzorging van de schoenen ook belangrijk. Het is belangrijk rekening te houden met de materiaaleigenschappen.

Enkellaarsjes, die bij mannen een zeer populaire schoenkeuze zijn, zijn vaak van leer gemaakt. We geven een korte opsomming van de verschillende soorten leer en hun aanbevolen reiniging

 • Echt leer: Schoenen van leer moeten om de 2 weken schoongemaakt worden als ze regelmatig gedragen worden. Om dit te doen verwijder je eerst het vuil met een zachte borstel. Bij hardnekkig vuil moet een vochtige katoenen doek gebruikt worden om te wrijven. Zet de laarzen nooit op of onder de verwarming om ze te drogen. Hierdoor wordt het leer broos. Na het drogen kan een schoenpoetsmiddel gebruikt worden om te polijsten.
 • Suède: Laarzen van suède moeten gewassen worden met warm water en een zachte borstel. Zeep mag hier niet gebruikt worden, want dat maakt het leermateriaal broos. Ook suède sprays en suède gummen kunnen gebruikt worden.
 • Imitatieleer: Voor imitatieleren laarzen is het aan te bevelen het vuil eerst af te vegen met een spons of een zachte borstel. Het resterende vuil wordt er gewoon met een vochtige doek afgewreven.

Leren laarzen moeten ook met een schoenspanner gespannen worden om hun vorm te behouden. Deze manier van opbergen is bijzonder voordelig voor echt lederen laarzen. Ook schoonmaakmiddelen uit de schoenenwinkel kunnen voor de reiniging gebruikt worden. Het is echter het beste hierover ter plaatse advies in te winnen om vlekken en andere ongewenste resultaten op de laarzen te voorkomen.

Hoe kan ik mijn laarzen breder maken?

Als je laarzen je te strak zitten, kun je ze door een schoenmaker laten aanpassen. Je kunt dit echter gemakkelijk zelf doen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

 • Dikke sokken: Als de laarzen te strak aan je voeten zitten en er pijnlijke blaren ontstaan bij het dragen, helpt het om dikke sokken aan te trekken en de laarzen daarmee ongeveer een uur in te laten werken. Dit zal de laarzen iets wijder maken en voorkomen dat er blaren ontstaan. Als de laarzen na een uur nog niet wijd genoeg geworden zijn, kan het proces eenvoudig herhaald worden.
 • Diepvrieszak: Een diep vrieszak kan ook gebruikt worden om de laarzen wijder te maken. Dit wordt eerst met water gevuld en dan in de laars gelegd. De zak mag geen lucht bevatten. Zet dan de laarzen in de vriezer tot het water bevroren is. Als dit gebeurt, worden de laarzen uitgetrokken en de zak verwijderd.
 • Bevochtigend: De laars met water bevochtigen is een andere optie. Het toegevoegde vocht maakt het leer zachter, zodat het gemakkelijker te vormen is. Als de laarzen daarna met dikke sokken worden ingelopen, kunnen ze gemakkelijk worden uitgerekt.
 • Rekspray: Waarschijnlijk de gemakkelijkste optie is het gebruik van rekspray. De spray wordt op de aangetaste plekken aangebracht. De laarzen moeten dan worden ingelopen zodat ze kunnen worden uitgerekt. Hoe langer de laarzen na het spuiten gedragen worden, hoe groter het uitrekkende effect.

Voor een professionele en betrouwbare verbreding moet je echter een schoenmaker raadplegen. Dit is de veiligste en verstandigste optie, vooral voor dure laarzen.

Wat kan ik doen tegen stinkende laarzen?

Om van geurtjes van laarzen of schoenen af te komen, kun je gewoon je toevlucht nemen tot verschillende huismiddeltjes. Strooi zuiveringszout of bakpoeder in de laarzen om de geur te neutraliseren. Het poeder wordt ’s nachts geweekt en ’s morgens verwijderd, bv. met een stofzuiger. Het weken van citrusschillen gedurende een paar uur kan ook ongewenste geuren verwijderen.

De eenvoudigste en snelste optie is schoenendeodorant. Deze neutraliseren de zweetgeur in de schoen en kunnen soms ook als voetenspray gebruikt worden.

Stylingtips voor herenlaarzen: Hoe je de perfecte laars-look bereikt

Herenlaarzen zijn onmisbaar voor elke man. Ze zien er niet alleen goed uit, ze zijn ook heel comfortabel om te dragen. Het grootste voordeel is echter dat ze heel goed gecombineerd kunnen worden. Hieronder hebben we wat handige stylingtips voor je samengesteld.

 • Casual: Herenlaarzen zijn bijzonder geschikt voor een alledaagse look. Enkellaarsjes zijn gemakkelijk te combineren met jeans en een pullover of een T-shirt. Vooral zwarte en bruine enkellaarsjes passen bij elke outfit. Deze casual look kan gedragen worden met een horloge en andere accessoires.
 • Zakelijk: Voor een stijlvolle zakelijke look kunnen leren enkellaarsjes gedragen worden met een coltrui en een lange jas. Een geplooide broek past er ideaal bij. Een bijpassend polshorloge maakt de look compleet.
 • Elegant: Laarzen kunnen ook gedragen worden bij speciale gelegenheden, zoals bruiloftsfeesten of in chique restaurants. Vooral leren enkellaarsjes maken de outfit elegant en modern. Deze kunnen perfect gecombineerd worden met een pak. Voor een elegante look zijn zwarte leren laarzen het mooist.

Deze stylingtips zijn natuurlijk alleen ter inspiratie. Hoe je herenlaarzen wilt combineren is helemaal aan jou.

Samenvatting

Mannen zonder herenlaarzen zijn niet meer weg te denken. Ze zijn niet alleen comfortabel om te dragen, maar ook heel gemakkelijk te combineren. Ze kunnen niet alleen de alledaagse look afmaken, maar ook elegante outfits. De gevarieerde combinaties die ermee gemaakt kunnen worden zijn ook de reden dat ze zo populair zijn.

Het is belangrijk om het doel van de laarzen voor ogen te houden. Herenlaarzen worden niet alleen gekocht voor hun uiterlijk, maar ook voor sportieve activiteiten. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van herenlaarzen op de vereiste kenmerken te letten.

(Surces: unsplash & 123rfo)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies