Laatst bijgewerkt: 15-10-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

46Bestede uren

48Beoordeelde onderzoeken

160Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Lactobacillus rhamnosus test 2023. Hier stellen we alle Lactobacillus rhamnosus preparaten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Lactobacillus rhamnosus voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je Lactobacillus rhamnosus producten wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • De melkzuurbacterie Lactobacillus rhamnosus wordt gebruikt in probiotica en dient om het microbioom in de darm in evenwicht te houden en ziekteverwekkende darmbacteriën te onderdrukken.
 • Sinds 1990 wordt de bacterie gebruikt als additief in voedingssupplementen en voedingsmiddelen. Klinische studies bij zuigelingen, kinderen, volwassenen en senioren zijn beschikbaar.
 • De geslachtsnaam is samengesteld uit het Latijnse “lac” voor melk en “bacillus” als verwijzing naar de staafvormige vorm van de bacterie. De soortnaam geeft aan dat Lactobacillus rhamnosus in staat is de monosacharide rhamnose af te breken.

Beste Lactobacillus rhamnosus: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Lactobacillus rhamnosus koopt

Wat is Lactobacillus rhamnosus?

In onze darmen leven ontelbare bacteriën, waarvan de meeste nuttige functies vervullen en de spijsvertering ondersteunen. Tot een paar jaar geleden werd de melkzuurbacterie Lactobacillus rhamnosus beschouwd als een ondersoort van Lactobacillus casei. Lactobacillus rhamnosus preparaten versterken je immuunsysteem en helpen je een fit en gezond leven te leiden. ((Image source: pixabay.com / denkendewolke) Het is een middellange en staafvormige bacterie. Een cel is maximaal vier micrometer lang en tot één micrometer breed. Onder de lichtmicroscoop zijn afzonderlijke cellen en hele celketens te onderscheiden.

Dit levert een breed toepassingsgebied op, dat het immuunsysteem en infecties van de luchtwegen omvat, en ook een toepassing bij zuigelingen. Lactobacillus rhamnosus werd voor het eerst beschreven in 1968. De isolatie van de bacteriestam uit het menselijke spijsverteringskanaal lukte in 1983. Lactobacillus rhamnosus wordt wereldwijd gebruikt als probioticum en is sinds 2008 volgens de EG verordening ook goedgekeurd als toevoegingsmiddel voor diervoeder.


Is Lactobacillus rhamnosus gezond?

Meer dan tien jaar geleden verdwenen probiotica plotseling uit de schappen. In die tijd had de EU producten met onbewezen gezondheidsclaims verboden. Tegenwoordig zijn micro-organismen terug in de vorm van capsules, poeders en tabletten. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan om de genezende werking van de bacteriestammen te onderbouwen. Er bestaan bijna 1.000 studies. Lactobacillus rhamnosus wordt beschouwd als de best onderzochte bacterie. De genezende werking heeft betrekking op

 • Verbetering van de immuunafweer
 • Vermindering van aandoeningen van de luchtwegen
 • Kalmeren van zuigelingen
 • Verlichting van huidirritaties

De gezondheidseffecten van melkzuurbacteriën zijn niet nieuw. Ilya Metschnikov wordt beschouwd als een pionier van de hedendaagse wetenschap en onderzoek.

De Russische bacterioloog bewees dat bacteriestammen die in yoghurt zitten de darm kunnen ontdoen van ziekteverwekkers. De wetenschapper kreeg de Nobelprijs voor deze ontdekking in 1908.

Als je probiotica inneemt, voorzie je je darmen van “goede” bacteriën.

Een intacte darmflora is een eerste vereiste voor de optimale opname en benutting van voedingsstoffen door het lichaam.

Waar wordt Lactobacillus rhamnosus gevonden?

Lactobacillus rhamnosus komt voor in yoghurt, in zuivelproducten gemaakt van ongepasteuriseerde melk en in halfharde kaas.

De bacterie komt niet permanent voor in de menselijke darm. Slechts met tussenpozen kan de aanwezigheid ervan in de darmflora worden vastgesteld.

Lactobacillus rhamnosus bacteriën worden aangetroffen in ongepasteuriseerde zuivelproducten zoals zachte kaas. (Image source: 123rf.com / 37774815)

Welk effect heeft Lactobacillus rhamnosus op de gezondheid?

Het onderzoekswerk van de laatste jaren maakt uitvoerige uitspraken mogelijk over de werkingswijze van de melkzuurbacterie.

Een breed toepassingsgebied is de verlichting van diarree en spijsverteringsklachten na het innemen van antibiotica.

De bacterie kan de urinewegen beschermen tegen ziekteverwekkers en infecties van de luchtwegen bij kinderen verlichten.

Of de in muizen verkregen bevindingen ook op mensen overdraagbaar zijn is momenteel een punt van discussie.

Ontsteking

Het gezondheidsbevorderende effect van probiotische bacteriën is in een aantal studies bewezen.

Probiotische bacteriën of hun extracten kunnen bijvoorbeeld de productie van cytokinen stimuleren of verminderen en zo ontstekingsreacties voorkomen of de eigen afweer van het lichaam verhogen.

Het toedienen van probiotische bacteriële extracten bij ontstekingsziekten van het mondslijmvlies zou een gunstige therapeutische benadering kunnen zijn. Dit bestrijdt pathogene kiemen en ondersteunt zo de immuunafweer. (1)

Immuunsysteem

Talrijke wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat lactobacillen een stimulerende invloed kunnen hebben op het menselijke immuunsysteem.

Het precieze werkingsmechanisme dat aan deze effecten ten grondslag ligt, is echter nog niet volledig begrepen. (2)

Diarree

Er is succes geboekt met de preventie van diarree bij kinderen veroorzaakt door rotavirussen. Verschillende diarreeziekten bij kinderen en volwassenen reageerden ook op de bacterie. (3)

Aandoeningen van de luchtwegen

Het is aangetoond dat het risico op infecties van de luchtwegen verminderd kan worden bij kinderen die in een kinderdagverblijf worden opgevangen.

Eczeem

Een langdurige klinische studie bevestigde een positief effect bij de behandeling van atopische dermatitis bij kinderen.

Urineweginfecties

Verscheidene stammen van de bacterie lijken een beschermende functie op de urinewegen uit te oefenen. De uitscheiding van biosurfactanten voorkomt dat vaginale ziekteverwekkers zich hechten.

Pinda-allergie

De onderzoekers ontdekten ook dat het innemen van Lactobacillus rhamnosus allergische reacties op pinda’s stopte bij 80% van de controlegroep met kinderen.

Zijn er risico’s en bijwerkingen van Lactobacillus rhamnosus?

Het innemen van probiotica moet je op lange termijn niet op eigen houtje doen.

Vooral wanneer zuigelingen, kleine kinderen en ook verzwakte en oudere mensen bacteriestammen innemen, moet dit met de behandelende arts worden overlegd.

In zeldzame gevallen kan langdurige inname van Lactobacillus rhamnosus leiden tot sepsis bij jonge kinderen of mensen die lijden aan immuundeficiëntie.

Wat zijn de alternatieven voor Lactobacillus rhamnosus?

Andere probiotica

Behalve Lactobacillus rhamnosus kunnen ook andere probiotica genomen worden.

Wat melkzuurbacteriën gemeen hebben is dat ze melkzuur produceren door gisting. Er wordt onderscheid gemaakt tussen homofermentatieve en heterofermentatieve soorten.

Lactobacillus rhamnosus behoort tot de heterofermentatieve soorten en is dus nauw verwant met Lactobacillus paracasei.

Deze bacterie is ook werkzaam tegen diarreeziekten en heeft ook een preventieve werking tegen cariës.

De volgende bacteriesoorten, die vaak in probiotische mengsels voorkomen, worden ook als alternatieven beschouwd:

 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus reuteri
 • Lactobacillus casei

Bifidobacteriën gedragen zich in de darm op dezelfde manier als lactobacillen. Bacteriën kunnen niet overleven door de verlaging van de pH waarde in de dikke darm. Beide soorten bacteriën werken niet alleen in de darm, maar ook in de vaginale flora.

Probiotische voedingsmiddelen

Probiotische voedingsmiddelen zijn ook een alternatief voor probiotica. Als ze levende bacteriën bevatten, kunnen verschillende voedingsmiddelen ook spijsverteringsproblemen voorkomen en nuttig zijn tegen diarree.

De volgende natuurlijke alternatieven verdienen vermelding:

Yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt van gefermenteerde melk. Het gehalte aan probiotische bacteriestammen varieert. Hoe verser de yoghurt, hoe meer levende bacterieculturen erin zitten en in de darm terechtkomen.

Kefir

Bij kefir komt behalve de melkzuurbacteriën ook de kefirknol in het spel. Deze melkschimmel bestaat uit gisten en bacteriën. In de meeste gevallen bevat kefir meer probiotische bacteriën dan yoghurt.

Zuurkool

Als melkzuurbacteriën aan witte kool of spitskool worden toegevoegd, ontstaat zuurkool. Als het rauw gegeten wordt, bevat het een groot aantal levensvatbare probiotica, en ook vitaminen en vezels.

Kaas

Lactobacillus rhamnosus is overvloediger aanwezig in harde kaas. Hoe ouder de kaas, hoe hoger de concentratie probiotische bacteriën.

Besluit: Welke soorten Lactobacillus rhamnosus zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten Lactobacillus rhamnosus

 • Lactobacillus rhamnosus capsules
 • Lactobacillus rhamnosus poeder

De verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de kenmerken van Lactobacillus rhamnosus capsules en wat zijn de voor- en nadelen?

Probiotica worden meestal in capsulevorm aangeboden. Dit geeft je de optimale dosering en maakt het gemakkelijk om Lactobacillus rhamnosus onderweg in te nemen. Let bij het kopen van probiotica op de dosering.

Voordelen
 • Uitgebreid assortiment
 • Ideaal om mee te nemen voor onderweg
 • Optimale dosering
 • Bestand tegen maagzuur
Nadelen
 • Kan vulstoffen bevatten
 • Kan dierlijke bestanddelen bevatten
 • Kan problemen geven bij het slikken
 • Grote kwaliteitsverschillen

Het aandeel Lactobacillus rhamnosus kan variëren en meestal worden andere bacterieculturen, vitaminen en mineralen toegevoegd.

Voor veel gebruikers is het innemen van de volumineuze capsules een nadeel. De markt heeft al gereageerd en biedt probiotica aan in minicapsules.

Wat onderscheidt Lactobacillus rhamnosus poeder en wat zijn de voor- en nadelen?

Als de bacterie in poedervorm verkrijgbaar is, is een individuele dosering mogelijk. Je kunt het eerst langzaam innemen en de dosis geleidelijk verhogen.

Het is gemakkelijk in te nemen en zelfs kinderen en baby’s kunnen probiotica in poedervorm innemen.

Voordelen
 • Bevat nauwelijks vulstoffen en allergenen
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Ook geschikt voor baby’s en kinderen
 • Individuele dosering mogelijk
Nadelen
 • Niet geschikt om onderweg in te nemen
 • Maagzuurresistentie niet bewezen
 • Smaak kan als onaangenaam ervaren worden

In tegenstelling tot het in de capsule ingesloten actieve bestanddeel moet Lactobacillus rhamnosus poeder het maagzuur doorstaan voor het in de darm kan inwerken.

De weerstand van het poeder tegen maagzuur is nog niet voldoende opgehelderd.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Lactobacillus rhamnosus te

vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om Lactobacillus rhamnosus preparaten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald Lactobacillus rhamnosus product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Samenstelling
 • Houdbaarheid
 • Productie
 • Toevoegingen

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Samenstelling

Lactobacillus rhamnosus maakt deel uit van speciale probiotische productmengsels en is gewoonlijk niet als afzonderlijk preparaat verkrijgbaar. Er zullen dus altijd verschillende bacteriestammen aanwezig zijn.

Als je je wilt concentreren op de werking van Lactobacillus rhamnosus, zijn producten met minder bacteriestammen geschikt.

De volgende bacteriestammen zijn nuttig in probiotische mengsels

 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus reuteri
 • Lactobacillus salivarius
 • Lactobacillus gasseri
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium infantis
 • Bifidobacterium lactis
 • Bifidobacterium longum

Zorg voor een zo hoog mogelijk aandeel Lactobacillus rhamnosus. Het kan maximaal 20 tot 40 procent actieve stof bevatten.

Dit kan bereikt worden met preparaten die drie tot vier bacteriestammen bevatten, maar zal nauwelijks mogelijk zijn met 15 tot 20 verschillende ingrediënten.

De preparaten worden vaak gecombineerd met zink en B-vitaminen.

Preparaten die vitaminen en mineralen bevatten in plaats van andere bacteriën hebben ook een hoog gehalte aan werkzame bestanddelen.

Lactobacillus rhamnosus wordt bij voorkeur gecombineerd met vitamines van de B-groep en zink.

Terwijl de vitaminen bijdragen tot de celbescherming en de normale werking van het zenuwstelsel ondersteunen, regelt zink het zuur-base evenwicht en bevordert de gezondheid van haar, huid en nagels.

Houdbaarheid

Lactobacillus rhamnosus is een micro-organisme, een levend wezen zo je wilt.

Sommige producten moeten in de koelkast bewaard worden.

Bepaalde voorwaarden moeten vervuld zijn, wil de bacterie overleven. Probiotica kunnen niet overleven als ze aan hitte en vocht worden blootgesteld.

Sommige producten zijn zo gevoelig voor hitte dat je ze in de koelkast moet bewaren.

Volg de aanwijzingen van de fabrikant. Indien mogelijk moet de koudeketen niet onderbroken worden.

Om de doeltreffendheid te garanderen moet de houdbaarheidsdatum zo ver mogelijk in de toekomst liggen.

Productie

Probiotica zijn niet als geneesmiddel goedgekeurd. Er zijn over het algemeen geen strenge regels voor voedingssupplementen. Het land van vervaardiging garandeert een bepaalde standaard.

Als je Duitse kwaliteitsnormen wilt, moet je een Duits product kiezen. Goedkope probiotica worden vaak in het Verre Oosten geproduceerd en missen Europese normen.

Een gecontroleerde en regelmatige productie kan ook verondersteld worden als het product gluten- en lactosevrij is.

Als de fabrikant kan wijzen op regelmatig uitgevoerde laboratoriumproeven, mag aangenomen worden dat het produkt van hoge kwaliteit is.

Toevoegingen

Behalve vulstoffen kunnen Lactobacillus rhamnosus preparaten ook microkristallijne cellulose bevatten. Hoewel dit een natuurlijke stof is, kan de mens het maar heel slecht gebruiken.

Bij gebruik bij zuigelingen en kinderen moet je bedenken dat dit additief in Duitsland niet goedgekeurd is voor zuigelingen- en kindervoeding.

Lactobacillus rhamnosus is niet goedgekeurd voor zuigelingenvoeding. (Image source: 123rf.com / 21976956)

Probiotica capsules bevatten meestal meer toevoegingen dan de bacterie in poedervorm. Capsules hebben meestal een speciale coating die de capsule ondoordringbaar voor maagzuur moet maken.

Of het gewenste effect ook werkelijk in ons lichaam optreedt, is nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen.

Wetenswaardigheden over Lactobacillus rhamnosus

Nu weet je heel wat over de “goede” bacteriën en hun voordelen voor gezondheid en welzijn.

Als je al besloten hebt om voortaan Lactobacillus rhamnosus te nemen, zul je zeker geïnteresseerd zijn in de afsluitende informatie.

Wat zijn cultuurvormende eenheden?

KBE’s geven aan hoeveel miljarden bacteriën er in zitten.

Als je de productinformatie over een probioticum bestudeert, zul je deze term waarschijnlijk al zijn tegengekomen.

De CFE’s geven aan hoe werkzaam het preparaat eigenlijk is en hoeveel miljarden bacteriën er werkelijk in zitten.

Als bacteriestammen worden opgenomen, kunnen ze zich in de darm vermenigvuldigen. Met andere woorden, ze vormen culturen.

Natuurlijk werkt dit alleen als de bacteriën levend op de plek aankomen. De informatie op de verpakking varieert sterk.

Er wordt misschien gesproken over vijf miljard, maar ook over 50 miljard bacteriën. Onderzoekers zijn het erover eens dat minder soms meer is. Als je elke dag probiotica neemt, heb je “maar” ongeveer tien miljard cultuurvormende eenheden nodig.

Als je darmproblemen hebt, heb je misschien ook 30 miljard CFU’s nodig.

Als specifieke klinische beelden die hier al genoemd zijn positief beïnvloed moeten worden door inname van Lactobacillus rhamnosus, is een grotere hoeveelheid aangewezen.

Als er aanwijzingen zijn van intestinale overgroei, kan 30 miljard CFU nodig zijn om het evenwicht van het microbioom te herstellen.

Zijn er studies over Lactobacillus rhamnosus?

Reken maar, geen enkele bacteriestam is uitgebreider gedocumenteerd. Wetenschappelijke studies zijn te vinden in meer dan 1.000 publicaties. Bovendien zijn er meer dan 300 klinische studies.

In de VS bijvoorbeeld werd een studie uitgevoerd met bijna 1.000 kinderen van kleuterleeftijd.

De kinderen, in de leeftijd van drie maanden tot vier jaar, waren onder medische behandeling voor gastro-enteritis.

Ze kregen vijf dagen lang tweemaal daags Lactobacillus rhamnosus bacteriën toegediend. Eén experimentele groep kreeg een placebo.

Vervolgonderzoek na vijf dagen, twee weken en vier weken toonde een duidelijk sneller herstel in de Lactobacillus groep.

Maakt Lactobacillus rhamnosus dik?

Misschien heb je dit gerucht wel eens gehoord in verband met Lactobacillus rhamnosus. Het kan niet helemaal worden afgewezen. Melkzuurbacteriën kunnen je juist dik maken.

Onderzoekers hebben bij mensen met overgewicht ontdekt dat de verhouding tussen Bacteroides en Firmicutes bacillen verschuift na inname van het probioticum.

Deze omstandigheid is minder belangrijk bij slanke mensen. Ze hebben van nature minder Firmicutes dikmakers.

Firmicutes maken zich nuttig in de darm en zetten voedingsvezels om in vetzuren. Als de bacteriënverhouding in de darm verstoord is, komen er extra calorieën bij.

Maakt Lactobacillus rhamnosus je ontspannen?

In feite beïnvloeden probiotische bacteriën niet alleen de spijsvertering, maar blijken ze ook een effect te hebben op het centrale zenuwstelsel. Onderzoekers van het University College Cork slaagden daar onlangs in.

Lactobacillus rhamnosus kan een positief effect hebben op je centrale zenuwstelsel. Het geeft je een ontspannen en tevreden gevoel. (Image source: 123rf.com / 18107328)

Ze hadden geëxperimenteerd met gezonde muizen. De ene groep kreeg vleesbouillon met Lactobacillus rhamnosus, de tweede groep alleen vleesbouillon.

In verschillende reeksen experimenten vertoonde de Lactobacillus groep veel minder angst en stress dan de muizen die alleen vleesbouillon te eten kregen.

In de muizenhersenen werden stresshormonen aanzienlijk verminderd onder invloed van Lactobacillus rhamnosus.

Het probioticum beïnvloedde ook de GABA receptoren die verantwoordelijk zijn voor angstreacties.

(Beeldbron: 123rf.com / 48697826)

Referenties (3)

1. Hellmann, Antonia. Immunmodulierende Wirkung der probiotischen Bakterien Lactobacillus salivarius und Lactobacillus rhamnosus GG auf orale Keratinozyten in Bezug auf das humane Beta-Defensin-2. 2013 Sep 11.
Bron

2. Klein, Petra. In vitro Untersuchungen zum Einfluss von Lactobacillus delbrueckii und Lactobacillus rhamnosus GG auf das Immunsystem. Universität Wien. Fakultät für Lebenswissenschaften. 2009.
Bron

3. Segers M, Lebeer S. Towards a better understanding of Lactobacillus rhamnosus GG--host interactions. Microb Cell Fact. 2014 Aug 29;13 Suppl 1:S7.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Hellmann, Antonia. Immunmodulierende Wirkung der probiotischen Bakterien Lactobacillus salivarius und Lactobacillus rhamnosus GG auf orale Keratinozyten in Bezug auf das humane Beta-Defensin-2. 2013 Sep 11.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Klein, Petra. In vitro Untersuchungen zum Einfluss von Lactobacillus delbrueckii und Lactobacillus rhamnosus GG auf das Immunsystem. Universität Wien. Fakultät für Lebenswissenschaften. 2009.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Segers M, Lebeer S. Towards a better understanding of Lactobacillus rhamnosus GG--host interactions. Microb Cell Fact. 2014 Aug 29;13 Suppl 1:S7.
Ga naar bron
Recensies