Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

47Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Of het nu vintage, landhuis of shabby chic is – de meeste huishoudens hebben tegenwoordig ladekasten. Ladekasten zijn er in allerlei stijlen, kleuren of constructievormen. Ze bieden opbergruimte en kunnen orde scheppen in alle spullen die iedereen in overvloed in huis heeft. Er zijn veel toepassingen voor, zoals voor kleren of dossiers. Anders zouden veel spullen gewoon op de vloer blijven liggen en dat zou waarschijnlijk een puinhoop worden.

Met onze grote ladekastentest 2022 willen we je helpen de beste ladekast voor jou te vinden. We hebben ladekasten voor de slaapkamer, het kantoor en de gang vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je helpen de best mogelijke aankoopbeslissing te nemen.




Belangrijk om te weten

 • Ladekasten zijn tegenwoordig onmisbaar geworden in de meeste huishoudens. Ze bieden de mogelijkheid om orde in de kamer te brengen en kunnen als blikvangers de kamer ook specialer maken.
 • Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en uitvoeringen, zodat ze aan elk aankoopcriterium kunnen voldoen. De keuze aan materialen is even divers als de keuze aan kleuren.
 • Ladenkasten kunnen gemakkelijk visueel veranderd worden, door ze te spuiten, in de was te zetten of te oliën. Om een ladekast in te richten is het echter het belangrijkst om de kamer als geheel te bekijken.

Beste ladekast: Onze selectie

Ladekast: Koop- en beoordelingscriteria

Ladekasten zijn onmisbaar geworden in veel huishoudens. Om de juiste voor je te kiezen, kunnen de volgende koop- en beoordelingscriteria je helpen:

We hebben de criteria hieronder voor je uitgewerkt. Zo krijg je een beter overzicht van wat er op de markt is.

Stijl

De verscheidenheid aan stijlen die tegenwoordig op de markt is, is verbluffend. Hieronder hebben we 3 populaire stijlen uitgezocht waaruit je inspiratie kunt putten.

Vintage ladekasten worden gekenmerkt door hun makelij, materiaal en textuur. Alles eraan ziet er oud en vintage uit. Echte vintage meubels worden soms voor grote sommen geld verkocht, en deze zijn bijzonder solide. Intussen hebben veel handelaars hun eigen goedkopere fabricagemethoden ontwikkeld, waarbij gebruikssporen kunstmatig worden aangebracht (1).

 • Shabby Chic: Het beschrijft de vintage stijl, maar dan een niveau hoger. Hier moeten de meubels er sjofel en vervallen uitzien, dus niet alleen oud. De kleuren zijn meer natuurlijke tinten of zachte kleuren. De stijl ontstond in de jaren 1980 in het Verenigd Koninkrijk, tegenwoordig is hij over de hele wereld verspreid. Echte Shabby Chic meubels zijn ook de stabielere en duurdere optie, maar ook hier is er de namaak goedkopere optie.
 • De landhuisstijl: Deze wordt ook wel cottage stijl genoemd en wordt gekenmerkt door de emotionele band met een landleven. De modellen zijn dus ouderwetse landhuizen. De nadruk ligt op gezellige en rustieke vormen. Bloemmotieven zijn ook een veel voorkomend onderdeel. Het geeft ook de indruk dat je je in een oud landelijk tafereel bevindt. Kunstmatige en echte veroudering van de oppervlakken is altijd opzettelijk.
 • Art Nouveau: Het beschrijft een heel kunsthistorisch tijdperk. De meubels die de stijl volgen worden gekenmerkt door decoratief gebogen lijnen en vaak florale versieringen. Een kenmerk dat direct in het oog springt zijn de organische vormen en het gelakte en hoogglans gepolijste hout. Art Nouveau toont zich altijd in houttinten en andere natuurlijke tinten.

Kleur

Je kunt ook de kleur van de ladekast als criterium gebruiken. Het kan een blikvanger in de kamer vormen of deel uitmaken van het geheel en de stijl van de kamer ondersteunen. Ook hier is de keuze aan kleuren op de markt enorm. Zo is er bijvoorbeeld Sand Oak, Sonoma Oak, Bordeaux, Lime, Petrol, Walnut, Oak, Grey en Brown. Onze lijst zou nu eindeloos door kunnen gaan.

In meubelzaken samengestelde kamers zijn een inspiratiebom.

Hier zijn een paar tips om je te helpen de juiste kleur te kiezen. In meubelwinkels kun je kamers vinden die al zijn samengesteld om je te inspireren.

Als je dus op het punt staat een hele kamer opnieuw in te richten, loont het altijd de moeite om je eigen kleurenpalet te ontwerpen en de meubels dienovereenkomstig in te richten. Harmonieuze kleuren brengen een gevoel van welzijn en harmonie in een kamer.

Je kunt bij diverse online handelaars ladekasten ook op bepaalde kleuren filteren, wat het je gemakkelijker maakt de kleur te vinden die je wilt. Ook de helderheid van de kleuren moet een rol spelen. In grotere kamers ogen donkere kleuren gezelliger en in kleinere kamers kun je beter lichtere kleuren gebruiken, omdat ze de kamer visueel vergroten.

Materiaal

Het materiaal is ook een belangrijk beslissingscriterium, want het bepaalt het uiterlijk, het gewicht, de prijs en de stabiliteit. Tegenwoordig zijn ladekasten verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan materialen.

We raden je aan een lijst van prioriteiten te maken voor het juiste materiaal. Je kunt dan de criteria uiterlijk, gewicht, prijs en stabiliteit van boven naar beneden rangschikken.

In het volgende geven we je tips over het onderlinge verband tussen de verschillende eigenschappen, want het een beïnvloedt het ander.

Zoals al gezegd zijn ladekasten nu verkrijgbaar in allerlei materialen. Bijvoorbeeld, als een houtsoort wordt opgegeven, moet je nagaan of het echt hout is. Tegenwoordig vermelden fabrikanten bijvoorbeeld vaak eikenhout, hoewel de ladekast niet van eikenhout gemaakt is, maar er alleen op lijkt. Ze zijn meestal gemaakt van spaanplaat bedekt met een houtlook folie.

Of het echt hout of imitatiehout is, beïnvloedt vooral de prijs en de stabiliteit. Het uiterlijk ook, want het oppervlak heeft nog steeds realistische houtstructuren.

Natuurlijk zijn er ook ladekasten van metaal. Stabiliteit speelt hier ook een grote rol, want als het heel goedkoop metaal is kan het buigen. Metaal is echter gemakkelijk schoon te vegen, en kan gemakkelijk overschilderd worden.

Kamer

De kamer waarin de ladekast staat speelt ook een rol. Daarna kunnen we bekijken hoeveel bergruimte de ladekast moet bieden, welke stijl of kleur hij moet hebben. Onze woonkamers verschillen vaak volgens deze criteria.

 • Kinderkamer: Een ladekast in een kinderkamer moet veel bergruimte bieden, bijvoorbeeld om veel speelgoed kwijt te kunnen. De kleur moet echter natuurlijk en kindvriendelijk zijn. Ook de indeling van de laden en vakken kan een rol spelen, want vaak moet niet alles direct toegankelijk zijn voor kinderen. Afhankelijk van hoe je de indeling gepland hebt.
 • Gang: Als je een smalle gang hebt, moet je vooral op de afmetingen van de ladekast letten. Als het nodig is, kun je eerder een hogere dan een bredere ladekast kiezen.
 • Keuken: In de keuken ligt de nadruk meer op voldoende bergruimte en sorteermogelijkheden. De grootte speelt natuurlijk in elke kamer een rol, maar afhankelijk van wat en hoeveel verschillende dingen je wilt opbergen, speelt de structuur van de ladekast een doorslaggevende rol.
 • Badkamer: Voor de badkamer, bijvoorbeeld, kan het altijd kleiner. Maar vaak vliegen er ook veel kleinere dingen zoals make-up rond, dus veel vakjes zijn hier net zo belangrijk.

Grootte

In het gedeelte over de soort kamer is het belang van de grootte vaak genoemd. Het zou immers vervelend voor je zijn als je een mooie ladekast kocht die niet echt op de bedoelde plaats paste en visueel veel kleiner of groter was dan je dacht.

Ook met de afmetingen van de plank moet rekening gehouden worden voor het geval je er een spiegel of bepaalde decoratieve elementen op wilt zetten. Vaak geven handelaars al de afmetingen van de plank op.

Decoraties zijn wat een huis maakt.

In principe zijn er nu allerlei soorten maten. Ze beginnen vaak bij een breedte van 40 centimeter en gaan tot een hoogte van 80 cm. Daarboven houdt een gewone ladekast meestal op en wordt een kast genoemd. De gebruikelijke diepte is meestal tussen de 30 en 40 centimeter.

Structuur

Ladekasten zijn tegenwoordig niet alleen goed om bergruimte te scheppen, maar zijn nu ook met andere functies uitgerust. Zo zijn er nu commodes met een verschoonmeubel, maar ook commodes die opgehangen kunnen worden of praktische wieltjes hebben. Vaak zijn er ook kledingstangen ingebouwd.

Afhankelijk van het gebruik is er een ruime keuze aan verschillende ontwerpen. We hebben na ons onderzoek de belangrijkste voor- en nadelen van de populairste ontwerpen voor je samengesteld in het adviesgedeelte. De aanbouw is bijzonder interessant voor je als je niet alleen bergruimte nodig hebt, maar ook functionaliteit.

De constructie van de deuren varieert ook en is ook bepalend voor het uiterlijk. Ladekasten hebben vaak geïntegreerde open schappen of manden om in te schuiven. Schuifdeuren kunnen ook ruimte besparen als de kamer erg smal is.

Dressoirs zijn tegenwoordig een veel gebruikte soort ladekast. Ze vallen op omdat ze als dressoir of om op te dienen gebruikt kunnen worden. Ze staan vaak in de woonkamer en hebben planken en zijn goed om decoratieve elementen op te draperen.

Ladekasten: Veel gestelde vragen en antwoorden

Het volgende deel beantwoordt de belangrijkste vragen over ladekasten. We hebben alle belangrijke vragen voor je op een rijtje gezet en geven gedetailleerde antwoorden. Door deze gids te lezen kom je de belangrijkste achtergrondinformatie over ladekasten te weten.

Wat is een ladekast?

Een ladekast is een meubelstuk dat tafelhoog is en verschillende laden of deurtjes heeft. Enerzijds biedt het de mogelijkheid om decoratieve elementen neer te zetten, maar ook om dingen op te bergen die niet per se zichtbaar moeten zijn. Je vindt hier ook tips voor het gebruik van ladekasten:

Dingen die je goed in ladekasten kunt opbergen

 • Beddengoed
 • Kabels
 • Bordspellen
 • Mappen
 • Boeken
 • en nog veel meer

Zoals je hier ziet, zijn er veel manieren om de bergruimte van een ladekast te gebruiken. Voel je vrij om thuis de lijst aan te vullen met je eigen ideeën.

Kommode-1

Een mooie houten ladekast met decoratieve elementen. Hier is een mooie manier om het oppervlak te versieren.
(Image source: Izabelle Acheson / unsplash)

Welke soorten ladekasten zijn er?

In het volgende hebben we ladekasten van elkaar onderscheiden en kort beschreven wat ze zijn.

Type Beschrijving
Ladekast Een ruime ladekast met veel laden en een verschoonmeubel dat vaak heel gemakkelijk verwijderd kan worden.
Ladekast Hij bestaat alleen uit laden en kan dus alles uit het zicht opbergen.

In het algemeen moet je er rekening mee houden dat garderobekasten gebouwd zijn voor kleren en dus de nodige stabiliteit neigen te hebben. Ladekasten hebben vaak alleen lades, waarvan de planken vrij dun zijn en dus minder gewicht kunnen dragen.

Dus als je jeans, jassen of andere zwaardere kledingstukken wilt opbergen, raden we voor de veiligheid een garderobe aan. Als je alleen ondergoed wilt opbergen, zijn commodes ook geweldig.

Misschien moet je er niet alleen je trouwjurk in doen.

Kledingkasten kunnen ook uitnodigen tot rommeliger zijn, omdat de vakken meestal veel groter zijn. Ladekasten nodigen je dus meer uit om gesorteerd en opgeruimd te zijn.

Wat zijn de alternatieven voor een ladekast?

Hier hebben we twee verschillende alternatieven voor ladekasten op een rijtje gezet en beschreven.

Type Beschrijving
Kledingkast Als je zware kleren wilt opbergen, is een kledingkast meer de moeite waard, want ladekasten hebben vaak onstabiele planken.
? ??

Beide hebben hun voordelen. Bij beide methoden moeten de oppervlakken echter vooraf grondig schoongemaakt en geschuurd worden. Het spuiten van een ladekast heeft het voordeel dat het gemakkelijk is en dat er geen ander gereedschap nodig is. Het is ook gelijkmatiger en kleurrijker. Wel moet je er altijd voor zorgen dat je de fles regelmatig schudt.

Om ervoor te zorgen dat bij het schilderen alles er gelijk uitziet, moet je van boven naar beneden schilderen. De plekken aan de buitenkant zijn meer blootgesteld aan de omgeving, dus moet je ze meerdere keren overschilderen.

Omdat beide methoden erg geurintensief zijn, moet je er een goede twee weken de tijd voor geven. Dit geeft je de tijd om alle geuren te laten verdwijnen. De verf kan ook rustig verder verbleken.

Moet een ladekast in de was gezet worden of geolied?

Ladenkasten van hout moeten af en toe onderhouden of gerestaureerd worden. Of ze nu met was of olie behandeld zijn, in beide gevallen moet het juiste voorbereidende werk gedaan worden. Om dit te doen moet alles eerst fijn geschuurd worden.

Afhankelijk van of je wilt oliën of waxen, speelt de grondigheid van het schuren een belangrijke rol. Olie haalt elk minuscuul krasje naar boven, dus moet het schuren zeer grondig gebeuren. Olieen is echter vooral geschikt als grondlaag voor het in de was zetten van een ladekast. Waxen wordt sterk aanbevolen voor zachthout of eikenhout.

Als je een antiek uiterlijk wilt bereiken, is in de was zetten aan te bevelen, want je bereikt een chique glans door het oppervlak extra te polijsten. Olie maakt de houtnerf beter zichtbaar. Dus als je intense houttexturen wilt, is het aan te bevelen de commode te oliën.

Wat weegt een ladekast?

Volgens ons onderzoek zijn veel mensen ook geïnteresseerd in hoeveel een ladekast weegt. Dit varieert sterk. Zoals uit de bovenstaande onderwerpen blijkt, varieert de soort constructie sterk van ladekast tot ladekast.

Iets lichts heeft meestal de voorkeur om transportredenen of vanwege een kwetsbaar oppervlak. Een ladekast met veel open legplanken is in dit geval aan te bevelen omdat de deuren weggelaten worden. Men kan ook de voorkeur geven aan een ladekast waarin manden schuiven die van de laden afkomen. Deze kunnen gemakkelijk verwijderd worden.

Als je niet wilt dat de vloer te veel te lijden heeft, is er ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld vilten stickers of wieltjes te bevestigen. Er zijn zelfs echte viltstickers voor meubels, die met een schroefje geleverd worden en ook niet duur zijn.

Kommode-3

Een ladekast hoeft er niet altijd saai uit te zien. De juiste voor je kiezen is belangrijk.
(Image source: Marianna Lutkova / unsplash)

Conclusie

Een ladekast kan heel veelzijdig zijn. Of het nu visueel of stilistisch is, er is tegenwoordig veel keus op de markt. Het kan voor allerlei dingen gebruikt worden. Kan hij gebruikt worden om een baby’s luier te verschonen, als plank voor de TV of als onderkast voor een aquarium? Maar maak hem alsjeblieft van echt hout, want het aquarium moet veilig staan.

Het mooie van ladekasten is dat we de bergruimte altijd kunnen gebruiken en dat ze het gemakkelijker maken om dingen terug te vinden. Ze kunnen gemakkelijk naar eigen voorkeur in de was gezet, geolied of gespoten worden, wat mensen met een voorliefde voor handwerken doet knallen.

Beeldbron: nanastudio / 123rf

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies