Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

38Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote lancettest 2022. Hier stellen we alle lancetten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste lancetten voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waarvan je op de hoogte moet zijn als je lancetten wilt kopen.
Belangrijk om te weten

  • Bloedglucose lancetten zijn medische wegwerpartikelen die nodig zijn voor het nemen van bloedmonsters bij het meten van bloedglucose. Bloedglucoselancetten bestaan uit een metalen naald, een beschermende plastic cilinder en een beschermkapje.
  • Je moet bloedglucose lancetten gebruiken in combinatie met een prikapparaat. Dit prikapparaat helpt je om de prik op de testplaats uit te voeren.
  • Bij de keuze van bloedglucose lancetten moet je letten op hun prijs, het aantal afzonderlijke lancetten per verpakking, het fabricagemateriaal, de naalddiameter, en de compatibiliteit met verschillende prikapparaat modellen.

Beste lancetten: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een bloedglucose lancet koopt

Welke lancetten zijn geschikt voor mijn bloedglucosemeter?

Bij het kopen van BG lancetten is het belangrijk dat ze compatibel zijn met je prikapparaat. Je moet de lancetten in het prikapparaat steken, waarmee je de prikdiepte kunt instellen en de prik kunt uitvoeren.

Sommige merken bloedglucoselancetten zijn geschikt voor veel verschillende prikpennen. Andere zijn alleen compatibel met één type prikapparaat. Een lijst van prikpennen waarmee de bloedglucose lancetten compatibel zijn staat meestal op de verpakking.

Waar kan ik BG lancetten kopen?

Je kunt bloedglucoselancetten kopen in een apotheek, drogist of online. Bloedglucoselancetten zijn zonder recept verkrijgbaar. Meestal wordt je gevraagd of je meerderjarig bent.

Dekken ziektekostenverzekeraars de kosten van BG lancetten?

BG lancetten zijn geregeld als follow-upvoorschrift voor diabetes. De meeste ziektekostenverzekeraars dekken daarom de kosten van BG lancetten. In het geval van diabetes type 1 dekken ziekenfondsen gewoonlijk de vervolgkosten voor BG apparaten, bloedglucose teststrips en BG lancetten.

Hoewel de kosten van een BG apparaat niet altijd gedekt worden bij diabetes type 2, vergoeden veel ziekenfondsen de kosten van vervolgbenodigdheden, zoals lancetten.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om bloedglucose lancetten te vergelijken en te evalueren

Als je diabetes hebt, heb je niet alleen een bloedglucosetestapparaat nodig om zelf je bloedglucosespiegel te controleren, maar ook andere hulpmiddelen die diabetische benodigdheden worden genoemd.

Daaronder zijn de bloedglucoselancetten die gebruikt worden om de bloedcontrolehoeveelheid voor de glucosetest te verkrijgen. Daarom hebben we een lijst met koopcriteria samengesteld om je te helpen het juiste merk lancet voor je te kiezen.

Bij de aanschaf van BG lancetten moet je rekening houden met de volgende criteria

  • Materiaal
  • Naaldgrootte
  • Steriele Duurzaamheid
  • Stuks per pak
  • Compatibiliteit met prikhulpmiddelen

Materiaal

Het materiaal waarvan de bloedglucoselancetten gemaakt zijn, is een doorslaggevend criterium voor hun kwaliteit. Het materiaal van de bloedglucose lancetten die je gebruikt moet ook aan je specifieke behoeften voldoen.

De metalen naalden die in bloedglucoselancetten gebruikt worden, zijn meestal van hoogwaardig roestvrij staal gemaakt. Soms zijn de naalden met siliconen omhuld. Met siliconen beklede BG lancetten glijden bijzonder gemakkelijk in de huid en het verkrijgen van de kleine hoeveelheid bloed ermee is uiterst pijnloos. Sommige lancetmerken zijn ook latexvrij, waar sommige mensen met een allergie ook op moeten letten.

Lanzetten auf einem Holztisch von oben

Lancetten zijn de naalden waarmee je in je vinger prikt om je bloedglucose te meten. Het klinkt eenvoudig en banaal, maar er zijn verschillen in de kwaliteit van naalden. Ten eerste, hoe beter en harder het materiaal, hoe minder pijn het veroorzaakt als het in de huid dringt. Bovendien zijn niet alle naalden compatibel met het apparaat. Dit betekent dat je er eerst voor moet zorgen dat je de juiste naalden koopt. (Foto: JooJoo41 / pixabay.com)

Naaldgrootte

De naaldgrootte wordt bepaald door de diameter van de punt van het lancet. Je kunt de naaldgrootte gebruiken om te schatten hoe prettig de bloedafname voor je huid zal zijn. De naaldgrootte wordt gemeten in millimeters (mm). De meeste BG lancetten hebben een diameter van 0.6 mm.

Steriele houdbaarheid

De steriele houdbaarheid bepaalt hoe lang BG lancetten ongebruikt in hun beschermhulzen bewaard kunnen worden. De steriele houdbaarheid van bloedglucose lancetten is meestal een paar jaar. Voor sommige merken is dat twee jaar, voor andere kan het tot vier jaar zijn. Na de houdbaarheidsdatum kan er vuil in de beschermhoes zijn doorgedrongen. Zulke BG lancetten zijn niet langer steriel en daarom ongeschikt voor bloedglucosetests.

Stuks per pak

Afhankelijk van het merk bevat een pakje een verschillend aantal BG lancetten. Door de prijs per verpakking te vergelijken, kun je zien of het merk goedkoop is. Sommige verpakkingen bevatten tot 200 individueel verpakte lancetten. Andere merken bieden minder BG lancetten per pakje voor dezelfde prijs.

Compatibiliteit met prikhulpmiddelen

Je kunt de compatibiliteit van BG lancetten met bepaalde prikhulpmiddelen gebruiken om te beoordelen of het lancetmerk geschikt is voor je prikhulpmiddel. In de meeste gevallen staat op de verpakking van de lancetten precies met welke prikpennen de lancetten compatibel zijn. Sommige BG lancetten zijn geschikt voor verschillende soorten prikpennen. Een bijpassend prikapparaat wordt vaak apart bij de lancetten aangeboden.

Je kunt bloedglucoselancetten kopen in een apotheek, drogist of online.

Beeldbron: pixabay.com / rawpixel

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies