Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

29Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

52Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig hebben laptops desktop computers bijna helemaal vervangen, vooral omdat ze veel praktischer zijn voor mensen die hun werk of studie moeten vervoeren. Toen laptops uitgevonden werden, was het, zoals hun naam al doet vermoeden, de bedoeling dat gebruikers ze met hun benen vasthielden, bijvoorbeeld als ze op een leunstoel zaten.

Maar het langdurig gebruik ervan op allerlei soorten oppervlakken heeft bij veel mensen gezondheidsproblemen opgeleverd. Vandaag vertellen we je hoe laptop standaards een uitstekend product zijn dat zowel je gezondheid als de werking van je computer ten goede komt, en we leggen de verschillende soorten uit die op de markt zijn, zodat je kunt beslissen welke het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Een laptopstandaard is een product met een schuin oppervlak dat de positie van het beeldscherm boven het toetsenbord verhoogt, zodat het scherm op ooghoogte is als je kin loodrecht op de vloer staat.
 • Er zijn verschillende soorten standaards die tegelijk verschillende functies hebben, waarvan de belangrijkste zijn dat je de computer schuin kunt zetten om je houding te verbeteren en dat je het systeem kunt koelen om te voorkomen dat de temperatuur stijgt door contact met vlakke oppervlakken of oppervlakken die warmte opslaan.
 • Bij de aanschaf van een laptopstandaard moeten we rekening houden met verschillende factoren die het nut ervan vergroten, zoals het type en de grootte van je computer, de mate van ventilatie die hij nodig heeft, de hoogte van je bureau, of zelfs de inrichting van je werkruimte.

Beste Laptopstandaard: Onze Selectie

Koopgids: Wat je moet weten over laptopstandaard

Als je op internet zoekt, zul je merken dat er talloze modellen laptop docks zijn. Alleen al door te kijken naar de exemplaren die we kozen, vonden we drie verschillende soorten. In deze koopgids leggen we eerst uit wat een laptopstandaard doet en welke soorten er bestaan.

Laptopstandaards verhelpen vervelende nekklachten (Foto: Tim van der Kuip / Unsplash.com)

Wat is een laptopstandaard en wat zijn de voordelen ervan?

Een laptopstandaard is een accessoire dat de computer ondersteunt en hem enkele centimeters boven het niveau van het bureau uittilt. De bedoeling is dat de laptop onder een hoek staat waarbij het beeldscherm evenwijdig is aan de ogen.

Er zijn veel voordelen van het gebruik van een standaard, de belangrijkste is dat onze nek en het gebied waar we slungelen een betere houding aannemen, wat de vervelende rugpijn voorkomt die ontstaat door langdurig op de laptop te zitten. We moeten voorzichtig zijn met de hoogte van onze sokkel.

Bovendien worden de sokkels gebruikt om onze apparatuur te ventileren en te voorkomen dat ze oververhit raakt, waardoor ze beter presteert (Opmerking, zolang de ventilatiesystemen functioneren). Veel laptopstandaards zijn ook een decoratief element voor ons kantoor.

Voordelen
 • Ze verbeteren de houding
 • Ze nemen rugpijn weg
 • Ze ventileren onze apparatuur
 • Ze verbeteren de prestaties van de laptop
 • Ze zijn decoratief
Nadelen
 • Zonder een goed ventilatiesysteem kunnen ze averechts werken
 • Als we de hoogte niet goed meten, kunnen ze de houding verergeren

Handmatige of elektronische laptopstandaards?

Elk verschillend type standaard is gericht op een bepaald doel. Dat wil zeggen, sommige zullen erop gericht zijn ergonomisch te zijn, terwijl andere vooral voor de ventilatie zullen werken. Daarom verdelen we de bases in twee hoofdsoorten:

 • Manuele bases. Ze hebben geen elektronisch ventilatiesysteem, maar zijn met de hand verstelbaar om ze in hoogte of positie op het bureau te zetten. Ze zijn vooral bedoeld om de houding te verbeteren, gemakkelijk aan te passen, decoratief en gemakkelijk te vervoeren.
 • Elektronische onderstellen. Hun doel is onze apparatuur te koelen door middel van ventilatiesystemen die elektronisch werken. Sommige ervan kunnen in hoogte versteld worden, hoewel ze minder veelzijdig zijn omdat ze vooral een efficiëntere koeling beogen. Ze zijn iets zwaarder of steviger, waardoor ze minder decoratief zijn.
Handmatige sokkels Elektronische sokkels
Verstelbaar Veelzijdig Minder verstelbaar
Koeler Lager Hoger
Verplaatsbaar Meestal gemakkelijk Zwaarder
Decoratief Dun Stevig

Aankoopcriteria

Bij het kopen van een laptopstandaard, zijn er bepaalde dingen waarmee je rekening moet houden om zeker te zijn dat je de beste resultaten voor je behoeften krijgt. Hier is een lijst van dingen die je aankoop zullen beïnvloeden.

Model van je laptop

Het model van je laptop is om verschillende redenen belangrijk bij het kopen van een laptopstandaard. Ten eerste bepaalt het de grootte en het gewicht waarmee je rekening moet houden, en ten tweede hoeveel veelzijdigheid je nodig hebt. Ook dit punt houdt verband met het volgende, dat over het koelsysteem gaat.

Grootte. Als je modellen van docks bekijkt, let er dan op dat ze aangeven voor welke computers ze werken. De afmetingen van computers worden meestal in inches gemeten, de meest gebruikelijke zijn 13 en 15 inch.

Jaar. Het jaar van je computer is belangrijk, want de ventilatiesystemen zullen meer hulp nodig hebben als je laptop oud is. Als je computer aan de onderkant heet aanvoelt als je hem gebruikt, kun je het beste een voet met een ventilator nemen, of een holle voet.

Gewicht. Het materiaal van de voet is belangrijk als je laptop zwaar is, dus kijk naar de stevigheid van de voet. Aluminium dokken zijn waarschijnlijk je beste keus, hoewel er ook houten of stalen dokken zijn.

Koelsysteem

Koelsystemen zijn belangrijk omdat elk model anders is. Een MacBook warmt bijvoorbeeld niet op dezelfde manier op en zal niet dezelfde ventilatie nodig hebben als een voor gamers ontworpen PC. Het is moeilijk om iets over deze systemen te weten te komen, dus we raden je aan ze op de volgende manier te meten:

 • Mijn laptop warmt niet op. Als je geen ventilatieprobleem hebt met je laptop, kun je kiezen voor een handmatige standaard. Ook hoeft het niet per se een holle te zijn, maar je kunt kiezen voor een oppervlak dat je houding verbetert en decoratief is.
 • Mijn laptop wordt warm, maar ik gebruik hem niet veel uren achter elkaar. In dit geval is het belangrijk dat je een standaard neemt die een spleet heeft tussen de laptop en het oppervlak. Je hebt geen standaard met ventilatoren nodig, maar zorg ervoor dat je laptop niet direct op het oppervlak van de standaard zit (tenzij het een roosterstandaard is).
 • Mijn laptop wordt heet en ik gebruik hem verschillende uren achter elkaar. Het is belangrijk dat, als je je laptop veel gebruikt, je hem niet laat oververhitten. In dit geval raden we je aan een basis met ventilatoren te zoeken, want die verbeteren de prestaties van je apparatuur.

Werkgebied

Een ander aspect om rekening mee te houden is je werkgebied, of de plaats waar je je laptop gebruikt. Dit is belangrijk omdat het te maken heeft met het ontwerp van je onderstel, je behoeften qua hanteerbaarheid en veelzijdigheid, en eventuele aanpassingen die je moet doen.

 • Laag bureau. Als je werkplek laag is in verhouding tot je stoel en je lichaamshouding, kies je best een onderstel dat in hoogte verstelbaar is, want het heeft geen zin er een te kopen die onder een lagere hoek staat dan nodig is om je houding te verbeteren.
 • Hoog bureau. Als je bureau hoog genoeg is, heb je meer vrijheid om een standaard naar je smaak te kiezen, hoewel het bij voorkeur een standaard moet zijn die toch de hoek van je toetsenbord en scherm aanpast. Denk eraan dat de juiste beeldschermhoogte evenwijdig is aan je ogen.
 • Andere oppervlakken. Als je je computer op andere oppervlakken gebruikt, raden we je aan te zoeken naar onderstellen die erop gericht zijn oppervlakken te egaliseren. Er zijn bijvoorbeeld statieven voor gebruik op een bed, of op een leunstoel. Deze standaards bieden je veel comfort.

Je laptopscherm moet op ooghoogte staan (Foto: Mad Fish Digital / Unsplash.com)

Laptopgebruik

Laptopgebruik heeft te maken met afkoeling, want meer gebruik produceert meer warmte. Je moet er rekening mee houden dat de manier waarop je je uitrusting gebruikt, hoe nieuw en verbeterd die ook is, belangrijk zal zijn omdat we de prestaties ervan willen verbeteren. Ook de gebruiksduur zal van belang zijn bij het kiezen van een basis met een goede hoogte.

 • Matig gebruik. Als je de apparatuur matig gebruikt, heb je geen basis nodig die bedoeld is om te ventileren. Je kunt kiezen voor een handmatige standaard van het type dat je verkiest, ongeacht of de laptop direct op het oppervlak van de voet staat. Het is ook niet zo belangrijk dat de hoogte precies op ooghoogte is, hoewel het wel de voorkeur verdient.
 • Matig gebruik en zware programma’s / Veelvuldig gebruik met gewone programma’s. Voor frequenter gebruik of matig gebruik, maar met programma’s die je computer hard laten werken, raden we een holle voet aan om de ventilatie te verbeteren.
 • Frequent gebruik met zware programma’s. Als je je computer vaak gebruikt en met programma’s die hem hard laten werken, raden we je aan een basis met een ventilatiesysteem te kopen. Je zult merken dat je computer minder overbelast aanvoelt. Bovendien is het belangrijk dat je een standaard koopt waarvan de hoogte verstelbaar is, zodat je houding ideaal is.

Ontwerp

Tenslotte zal de vormgeving variëren, afhankelijk van alle bovenstaande variabelen. Zo zijn elektronische sokkels over het algemeen minder veelzijdig in materiaal en vorm dan handmatige of vaste sokkels (zoals houten).

Modern. Veel van de handmatige onderstellen zijn vrij modern, vooral die van aluminium of metaal. Als je een van deze sokkels wilt, let er dan op dat ze voldoen aan de in de bovenstaande punten aangegeven eigenschappen.

Praktisch. Holle of converteerbare (opvouwbare) handbediende bodems zijn uitstekend omdat ze aan alle doeleinden van het hebben van een bodem voldoen. De elektronische zijn ook heel praktisch, hoewel ze vaak minder in het oog springen of een meer “technologisch” ontwerp hebben. Sommige hebben zelfs LED verlichting.

Designer. Veel meubelontwerpers maken laptopstandaards. Hoewel we in dit artikel geen specificaties vermelden omdat ze niet erg gemakkelijk te vinden zijn, raden we je aan sites van ontwerpers te bezoeken als je een standaard wilt kopen waarvan het hoofddoel is je kantoor in te richten.

(Uitgelichte foto: Samule Sun / Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies