Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Welkom bij onze grote latex matras test 2022. Hier stellen we alle latex matrassen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste latex matras voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een latex matras wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Latex matrassen bieden je een buitengewone slaapervaring die geschikt is voor alle slaaptypes en vooral voor mensen met rugpijn of allergie.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen synthetische latex matrassen, natuurlijke latex matrassen, gemengde latex matrassen en gelaagde latex matrassen.
 • Latex matrassen met een hoog gehalte aan natuurlijke latex bieden een bijzonder comfortabele slaapervaring en maken de matras van zeer hoge kwaliteit in vergelijking met zuiver synthetische latex matrassen.

Beste latex matrassen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een latex matras koopt

Wat zijn de voordelen van een latex matras boven een koudschuim matras?

Matrassen mogen er aan de buitenkant gelijk uitzien, maar als je hun innerlijke werking bekijkt, kunnen ze fundamenteel verschillend zijn.

Eigenschappen Betekenis
Puntelasticiteit Door de goede puntelasticiteit kan de latex matras gebruikt worden door baby’s en peuters, kleine en lichte personen en mensen met een hoog lichaamsgewicht.
Zone-structuur Door de zone-structuur van een latex matras zakken het bovenlichaam en de heupen wat meer in en worden zo de tussenwervelschijven optimaal ontlast. Het is daarom ook geschikt voor mensen met rugklachten.
Geschikt voor mensen met een allergie Als u een huisstofmijtallergie heeft, dan is een latex matras iets voor u. Het is stofvrij, hygiënisch en antibacterieel en de tijk kan gewassen worden.
Stil Een latex matras is bijzonder stil. Dus als u samen met uw partner op een matras slaapt, wordt u niet wakker van draaigeluiden.
Warmteopslag Als u ’s nachts gemakkelijk bevriest, is een matras van latex zeer geschikt voor u. Door de specifieke constructie slaat het warmte op en zult u ’s nachts minder bevriezen.
Gewicht en verzorging Het gewicht is een van de weinige nadelen. Een latex matras weegt aanzienlijk meer dan een koudschuim matras. Het is ook minder geschikt voor mensen die veel zweten, omdat het minder goed ademt.

Door de verschillende opbouw en de gebruikte materialen biedt elk type matras zijn eigen eigenschappen, die je min of meer kunt waarnemen door het uit te proberen.

Samengevat biedt een latex matras je de volgende voordelen boven een koudschuim matras

 • Puntelasticiteit & aanpassingsvermogen
 • Zone-structuur
 • Geschikt bij allergie & rugproblemen
 • Geschikt voor mensen met een hoger lichaamsgewicht
 • Geschikt voor alle slaaptypes
 • Geschikt voor baby’s en peuters

Vergelijkbaar met een koudschuim matras, heeft de latex matras een uitstekende puntelasticiteit en past zich supergoed aan het lichaam en de lattenbodem aan.

Maar terwijl de koudschuim matras geschikt is voor mensen met een gemiddeld lichaamsgewicht (40 tot 90 kg), kunnen latex matrassen ook door zwaardere mensen gebruikt worden, maar de matras is ook heel geschikt voor baby’s en kleine kinderen.

De structuur in verschillende zones resulteert in een optimale aanpassing aan het lichaam. Zo zijn de schouder- en heupgebieden zo opgebouwd dat ze iets meer inzakken dan de benen, wat een holistische verlichting van de wervelkolom geeft.

Dit zorgt ervoor dat de tussenwervelschijven in hun natuurlijke vorm worden gehouden en pijn door verkeerde belasting wordt voorkomen. Deze zone-structuur is niet aanwezig in een koudschuim matras, maar dat betekent niet dat de wervelkolom niet ook ontlast wordt.

Latex matrassen zijn zeer geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. De matras is stofvrij, hygiënisch en antibacterieel en weert dus mijten. De hoes van de latex matras kan ook gewassen worden.

Met goede verzorging is een koudschuim matras ook geschikt voor mensen met een allergie, maar het komt niet in de buurt van het niveau van een latex matras.

Wist je dat latex eigenlijk een natuurlijk product is?

De grondstof voor natuurlatex is afkomstig van tropische rubberbomen in Zuidoost-Azië. Natuurlatex wordt uit het sap van de rubberbomen gemaakt in een speciaal technisch schuimproces.

Door zijn structuur slaat de latex matras warmte heel goed op en als je de neiging hebt het ’s nachts koud te hebben, is de latex versie heel geschikt voor je. Een ander voordeel is dat de latex matras geruisloos is. Je kunt je in bed zo vaak omdraaien als je wilt zonder iemand wakker te maken door het lawaai.

Nadelen van een latex matras ten opzichte van een koudschuim matras zijn het kostbare onderhoud en het gewicht van de latex matras. Weegt een koudschuim matras tussen 11 en 18 kg, de latex versie is met 14 tot 30 kg aanzienlijk zwaarder.

Het is ook niet helemaal geschikt voor mensen die veel zweten. Je kunt beter voor een koudschuim matras gaan, want de ventilatie is veel beter en het beddengoed wordt niet zo snel vochtig.

Voor wie is een latex matras geschikt?

Latex matrassen zijn door hun bijzondere eigenschappen geschikt voor verschillende mensen. Hiertoe behoren ook mensen met een allergie, vanwege de anti-allergene werking van de matras.

De goede temperatuurregeling maakt het ook geschikt voor mensen die ’s nachts bevriezen, en de puntelastische eigenschappen zijn geschikt voor alle soorten slapers, en ook voor mensen met rugproblemen.

Het volgende is een overzicht van voor wie een latex matras het meest geschikt is

 • Allergiepatiënten
 • Zij-, rug- & buikslapers
 • Mensen met rugproblemen
 • Mensen die ’s nachts bevriezen
 • Baby’s en peuters

Latex matrassen vragen echter veel onderhoud en zijn over het algemeen duur. Dus als je een beetje lui bent en een matras wilt die minder duur is, kun je beter een ander soort matras kiezen.

Als je ’s nachts veel zweet, is de latex versie ook niet de beste keus, en vanwege het zware gewicht is hij niet erg geschikt voor oudere mensen.

Waar moet ik op letten als ik een latex matras koop?

Kwaliteitskenmerken van een latex matras zijn als volgt

 • Hardheidsgraad
 • Aandeel natuurlijke latex
 • Verschillende zones
 • Kernhoogte

Een belangrijk punt om op te letten bij het kopen van een matras is de hardheidsgraad. Er zijn 3 verschillende hardheidsgraden voor latex matrassen (sommige fabrikanten bieden 4 of 5 graden aan). Welke je kiest hangt af van je lichaamsgewicht en vind je in de volgende tabel.

Mate van hardheid lichaamsgewicht
H1 zacht tot 60 kg
H2 gemiddeld 60 tot 80 kg
H3 hard meer dan 80 kg

Als je meer dan 90 kg weegt, kun je ook beter een matras met een kokosinleg kiezen, want die geeft meer stevigheid.

Een ander punt waar je bij het kopen op moet letten is het aandeel natuurlatex. Hoe hoger het percentage, hoe hoger de puntelasticiteit en hoe beter de steunfunctie. Dit betekent dat de matras zich beter aan je lichaam en de lattenbodem aanpast.

Dit leidt echter ook tot een hogere prijs, zoals je kunt lezen in het bijbehorende hoofdstuk.

Het gehalte aan natuurlatex moet minstens 70% zijn. Als de fabrikant niet expliciet vermeldt of er natuurrubber gebruikt is, kun je aannemen dat het om een synthetische latex matras gaat.

Verschillende ligzones zijn een ander kwaliteitskenmerk van een latex matras. Gewoonlijk zijn latex matrassen verdeeld in 3, 5 of 7 ligzones om je optimale slaapervaring te garanderen.

Een ander punt waar je op moet letten is dat de kernhoogte van de matras 12 tot 16 centimeter is. Hoe hoger je lichaamsgewicht, hoe hoger de matras moet liggen.

Besluit: Welke soorten latex matrassen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Je kunt onderscheid maken tussen de volgende vier soorten latex matrassen

 • Synthetisch latex matras
 • Natuurlatex matras
 • Gemengde latex matras
 • Gelaagde latex matras

De matrassen verschillen in de gebruikte grondstof en hun constructie, wat verschillende voor- en nadelen heeft.

Afhankelijk van wat belangrijk voor je is en welke eigenschappen je verkiest, is een ander soort matras geschikt. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type latex matras het beste voor je is. Daarom stellen we je voor aan alle bovengenoemde latex modellen en geven je duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Wat zijn de eigenschappen van een synthetische latex matras en wat zijn de voor- en nadelen?

Een synthetische latex matras is gemaakt van synthetisch geproduceerde latex, die uit aardolie wordt verkregen en zeer goedkoop is.

Een speciaal proces wordt gebruikt om uit ruwe olie een goedkoop matras met goede puntelasticiteit te maken. Dit is echter iets lager dan bij een natuurlatex matras, wat dan weer een hogere hardheid oplevert.

Vergeleken met een natuurlatex matras is de synthetische latex matras kwetsbaarder en minder duurzaam. De elasticiteit neemt ook sneller af.

Voordelen
 • Goede puntelasticiteit (maar lager dan een natuurlatex matras)
 • Onbetaalbaar
 • Hogere stevigheid dan een natuurlatex matras
Nadelen
 • Elasticiteit neemt sneller af
 • Minder duurzaam dan een natuurlatex matras
 • Gemaakt van ruwe olie
 • Lichte inherente geur in het begin

Mensen die gevoelig zijn voor geuren kunnen de lichte inherente geur die in het begin overheerst vervelend vinden. Met goede ventilatie verdwijnt dit echter snel.

Milieubewuste mensen kunnen zich storen aan het feit dat voor de produktie zuivere ruwe olie gebruikt wordt.

Wat onderscheidt een natuurlatex matras en wat zijn de voor- en nadelen?

Een natuurlatex matras is gemaakt van 100% natuurrubber, dat gewonnen wordt uit de melk van een rubberboom.

Door de bijzondere eigenschappen van dit sap is de natuurlijke latex matras puntelastischer en blijvend veerkrachtiger dan de synthetische versie en past zich optimaal aan het lichaam aan.

Een ander pluspunt is dat er geen onderdelen van metaal zijn, wat elektromagnetische aantrekkingskracht zou veroorzaken en de slaapkwaliteit zou kunnen schaden. Daarom is de natuurlatex matras ook super geschikt voor mensen met slaapstoornissen of hoofdpijn.

De rubberboom die voor de productie van deze matras gebruikt wordt, groeit duurzaam op plantages en vraagt ongeveer 1/10 van de energie die gebruikt wordt voor de productie van synthetische latex matrassen. Door zijn natuurlijke oorsprong is de matras volledig recyclebaar en zeer milieuvriendelijk.

Voordelen
 • Goede puntelasticiteit &amp
 • blijvende elasticiteit
 • Duurzamer
 • Geen onderdelen van metaal
Nadelen
 • Duurste variant
 • Zwaarste model
 • Lichte inherente geur in het begin
 • Kwaliteitsschommelingen

Maar de natuurlijke grondstof heeft ook nadelen. De produktie van natuurlatex is zeer kosten-intensief en kwaliteitsschommelingen kunnen voorkomen. Het rubber uit het sap van de boom zorgt er ook voor dat dit de zwaarste versie van een latex matras is.

Als op een matras natuurlatex vermeld staat, betekent dat niet altijd dat hij van 100% natuurrubber gemaakt is. Het moet expliciet als zodanig geëtiketteerd zijn, anders is het een gemengde latex matras.

Wat zijn de kenmerken van een gemengde latex matras en wat zijn de voor- en nadelen?

Een gemengde latex matras bestaat uit synthetisch en natuurlijk rubber en combineert de eigenschappen van deze twee stoffen.

De verhouding tussen natuurlatex en synthetische latex is niet gestandaardiseerd en varieert daarom van fabrikant tot fabrikant en van model tot model. Een gebruikelijke mengverhouding is 40% natuurlatex en 60% synthetische latex.

Het aandeel natuurlatex is een belangrijk kwaliteitscriterium en in het algemeen kan gezegd worden dat hoe hoger het aandeel, hoe beter de eigenschappen (maar hoe duurder de matras).

De puntelasticiteit van de gemengde latex matras is beter dan bij zuiver synthetische latex en kwaliteitsschommelingen die door de natuurlijke grondstof kunnen optreden worden gecompenseerd door het synthetische gehalte. Vergeleken met een zuivere natuurlatex matras is de gemengde vorm lichter en ook goedkoper.

Voordelen
 • Puntelasticiteit beter dan bij synthetische latex
 • Het synthetische latex gehalte compenseert kwaliteitsschommelingen
 • Lichter dan een natuurlatex matras
 • Minder duur dan een natuurlatex matras
Nadelen
 • Lagere ondersteuning en puntelasticiteit dan bij een natuurlatex matras
 • Lichte inherente geur bij het begin

Vergeleken met een zuiver natuurlatex matras heeft de gemengde vorm een lagere steun en puntelasticiteit en een lichte inherente geur bij het begin.

Zoals de naam al zegt, bestaan gemengde latex matrassen uit zowel natuurlijke als synthetische latex. Ze bieden een betere puntelasticiteit dan zuiver synthetische latex matrassen.

Wat zijn de kenmerken van een gelaagde latex matras en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al zegt, bestaat een gelaagde latex matras uit verschillende lagen. Deze bestaan uit verschillende lagen latex afgewisseld met schuimelementen die stevig met lijm aan elkaar verbonden zijn.

De verhouding tussen de twee materialen hangt ook af van de fabrikant en het model. De schuimlaag is vaak van kokosrubber, want dit geeft de matras meer stevigheid en is het meest geschikt voor mensen met een hoger lichaamsgewicht.

Het doel van zo’n gelaagde latex matras is de positieve eigenschappen van schuim en latex te optimaliseren.

Voordelen
 • Minder duur dan natuurlatex
 • Goede puntelasticiteit
 • Goede luchtcirculatie &amp
 • ademend vermogen
 • Geschikt voor mensen met een hoger lichaamsgewicht
Nadelen
 • Lichte inherente geur

Zo’n model heeft een goede puntelasticiteit en optimale ligeigenschappen. De luchtcirculatie en de ademende werking zijn aanzienlijk verhoogd en de schuimlagen maken de matras goed geschikt voor mensen met een hoog gewicht. Door de gebruikte grondstoffen is dit een vrij laag geprijsde variant.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om latex matrassen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om latex matrassen te vergelijken en te evalueren. Dit moet het je gemakkelijker maken te beslissen of een bepaalde matras geschikt voor je is of niet.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Kernstructuur & vochtregulatie
 • Productieproces
 • Afmetingen
 • Kernhoogte & matrashoogte
 • Liggende zones
 • Liggend gevoel & stevigheid
 • Volume gewicht
 • Bekledingsmateriaal & geschiktheid voor mensen met een allergie
 • ÖKO-TEX certificering

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Kernstructuur & vochtregulatie

De kern kan gemaakt zijn van synthetische latex, natuurlatex of een mengsel van beide. Een andere mogelijkheid is om het in lagen te maken, en daarbij schuim te gebruiken.

Bij aankoop moet je er zeker van zijn dat het aandeel natuurrubber minstens 70% is. Hoe hoger dit aandeel, hoe beter de ligkwaliteit, want ook de puntelasticiteit is beter. Een groter aandeel synthetische latex kan tot meer zweten leiden, omdat ze minder goed geventileerd zijn en onvoldoende vochttransport hebben.

Over het algemeen zijn latex matrassen echter beter geventileerd dan andere soorten matrassen, vanwege de vele holle ruimtes. Deze worden gemaakt met behulp van verwarmingsstaven en zorgen voor een goed bedklimaat.

Fabricageproces

Conventionele matrassen worden uit een groot blok gesneden. Dit is niet het geval met latex matrassen, maar dit heeft het nadeel van een hogere prijs.

Voor elke maat en zone is er een aparte mal waarin de latex kern gemaakt wordt. Er zijn drie mogelijke soorten produktie, die in het volgende hoofdstuk meer gedetailleerd beschreven worden.

De procédés en de respectieve eigenschappen van de matrassen worden hieronder opgesomd

 • Talalay procédé: materiaal met open poriën, doorlaatbaar voor lucht & vocht
 • Dunlop proces: typische poriën (= speldenlatex)
 • SonoCore proces: gelijkmatige structuur, goede vochtbalans

Het soort matras dat gebruikt wordt hangt af van de fabrikant. Ook zijn niet alle processen even ingewikkeld, wat de prijs in de ene of de andere richting beïnvloedt.

Afmetingen

Matrassen zijn er in alle mogelijke maten. Als je er een koopt, moet je er echter op letten dat hij 20 cm langer is dan je lichaamslengte.

De breedte hangt af van het feit of je een matras voor een eenpersoonsbed of voor een tweepersoonsbed nodig hebt. Je persoonlijke comfortniveau is ook belangrijk bij de keuze van de breedte, net als de beschikbare ruimte in je slaapkamer.

De maten worden altijd gegeven in breedte x lengte. De meest voorkomende maten vind je in de volgende tabel:

Kunst standaardmaten
Kindermatrassen 70 x 140 cm
60 x 120 cm
Babymatrassen 70 x 140 cm
60 x 120 cm
Eenpersoons matrassen 80 x 200 cm
90 x 200 cm
100 x 200 cm
120 x 200 cm
140 x 200 cm
Paar matrassen 140 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm
200 x 200 cm

Veel fabrikanten bieden ook op maat gemaakte producten aan, maar daarvoor moet je een flinke meerprijs betalen.

Kernhoogte en matrashoogte

Bij het slapen is het belangrijk een orthopedisch gezonde houding aan te nemen, wat niet gegarandeerd is met te dunne matrassen. Een te lage totale hoogte kan ertoe leiden dat zware lichaamsdelen op de lattenbodem wegzakken, vooral als je op de zijkant ligt. Dit leidt tot een kromming van de ruggengraat en rugpijn.

Hoge matrassen zijn niet alleen belangrijk voor de rug, maar ook voor het slaapcomfort en maken het voor oudere mensen gemakkelijker om te gaan liggen en uit bed op te staan.

De hoogte van de matras hangt af van je gewicht. Hoe meer je weegt, hoe hoger de matras moet liggen.

Als je lichaamsgewicht binnen het normale bereik ligt, is een hoogte van 12 tot 16 cm voldoende voor een goed slaapklimaat. Als je zwaarder bent dan gemiddeld, kun je beter een latex matras kiezen die hoger is dan 16 cm. Als je op een lager matras slaapt, zak je er te diep in weg, wat tot rugpijn kan leiden.

Reclining zones

Reclining zones verdelen matrassen in verschillende zones om een optimale slaapervaring te bereiken.

Een latex matras moet minstens 3 ligzones hebben om optimale steun te geven aan schouders, middel en bekken en om de wervelkolom in zijn natuurlijke vorm te houden. Afhankelijk van het gewicht van het lichaamsdeel heeft de matras een verschillende gatdikte en bevordert zo de aanpassing van het materiaal aan het lichaam.

Gewoonlijk zijn matrassen verdeeld in 3, 5 of 7 zones. Hoe meer zones, hoe beter de aanpassing aan de verschillende delen van het lichaam.

Liggevoel & hardheidsgraad

De hardheidsgraad van een matras geeft aan of je zachter of harder ligt. Latex matrassen zijn er in verschillende hardheidsgraden. Welke je kiest hangt af van je lichaamsgewicht.

Een mogelijke indeling van hardheidsgraden is als volgt

 • H1 (zacht) – tot 60 kg
 • H2 (medium) – tot 80 kg
 • H3 (hard) – meer dan 80 kg

Deze zijn echter niet gestandaardiseerd en afhankelijk van de fabrikant kunnen matrassen in wel 5 hardheidsgraden verdeeld worden.

Behalve je gewicht spelen ook je lengte, lichaamsbouw en je voorkeur om op een zachtere of hardere ondergrond te slapen een belangrijke rol bij de keuze van de juiste hardheidsgraad.

Volumegewicht

Het volumegewicht vertelt je hoeveel materiaal in kg er per volume (m3) verwerkt werd bij de kernproductie. Een laag volumegewicht vertelt je dat de latex matras meer luchtleemtes heeft en daardoor sneller verslijt.

Matrassen met een hoger volumegewicht zijn over het algemeen van hogere kwaliteit en duurzamer dan die met een lager volumegewicht.

Natuurlatex matrassen hebben een volumegewicht van 70 tot 90 kg/m3 (afhankelijk van de hardheidsgraad) en zijn beduidend zwaarder dan andere soorten matrassen, zoals de koudschuimmatras. Dit kan een rol spelen bij oudere of tengere mensen. Omdat de latex matras om de paar maanden gekeerd moet worden.

Mensen die meer wegen kiezen beter een model met een hogere dichtheid om doorhangen te verminderen.

Bekledingsmateriaal & geschiktheid voor mensen met een allergie

De bekleding absorbeert ’s nachts het zweet van de slaper en beschermt de latex kern tegen vocht, haren en huidschilfers. Het is ook werkzaam tegen bacteriën en mijten, wat een voordeel is voor mensen met een allergie.

Het gebruikte materiaal is meestal katoen, wol, ademend Tencel (= cellulose vezel) of een dubbellaags overtrek van Microcare of Amicor. Het overtrek kan snel verwijderd en gewassen worden met een rits rondom. Het hangt van de fabrikant af of de matrashoes op 40 of 60°C gewassen kan worden.

Het ademende en slijtvaste materiaal van de bekleding zorgt voor een optimaal bedklimaat en heeft ook een antibacteriële en anti-mijt werking. Dit maakt de latex matrassen ideaal voor mensen met een allergie.

ÖKO-TEX certificering

Dit is een wereldwijd gestandaardiseerd en onafhankelijk test- en certificeringssysteem voor textielproducten in alle stadia van de verwerking. Het product wordt getest op bepaalde stoffen, zoals chemicaliën, kleurstoffen, enz. die door de wet geregeld worden.

Strenge wetenschappelijke testprocedures controleren het product, in ons geval de latex matras, op schadelijke stoffen. Stoffen die tegen bacteriën werken, zoals triclosan en insecticiden of weekmakers zoals ftalaten, zie je niet in deze test.

Toch kunnen bepaalde stoffen, zoals antimoon, dat bij brand een vlamvertragende werking heeft, bij de produktie gebruikt worden. Ook optische witmakers, die niet bepaald goed zijn voor het milieu, kunnen gebruikt worden.

In principe betekent een Oeko-Tex gecertificeerde matras dat een hoge en effectieve productveiligheid gegarandeerd is. Je moet echter goed kijken welke ongunstige stoffen hierbij nog zijn toegestaan.

(Beeldbron: sensopur/ pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies