Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

65Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Je hebt vast wel eens last gehad van spijsverteringsproblemen en constipatie. Wat kun je er precies aan doen? Een optie, die vaak eenvoudig is, is het nemen van een laxeermiddel. Maar welk laxeermiddel is het beste? En hoe moet ik het gebruiken? Welke risico’s of bijwerkingen kunnen optreden?

In onze laxeermiddelentest 2022 gingen we op zoek naar antwoorden op precies deze vragen. We bekeken de verschillende soorten laxeermiddelen en hoe ze werken, onderzochten hun voor- en nadelen, en beantwoordden andere interessante vragen over laxeermiddelen. We laten je ook kennis maken met natuurlijke alternatieven voor laxeermiddelen en basistips voor een gezonde spijsvertering.
Belangrijk om te weten

 • Laxeermiddelen gebruiken verschillende actieve bestanddelen en werkingsmechanismen om het spijsverteringskanaal te helpen reinigen en de darmlediging te ondersteunen. Ze zijn daarom een populair middel tegen constipatie en een onderdeel van de voorbereiding op een operatie.
 • Laxeermiddelen moet je nooit alleen innemen. Ze verkeerd of te vaak innemen kan aanzienlijke schade aanrichten. Daarom moet je altijd medisch advies inwinnen als je laxeermiddelen gebruikt.
 • Er zijn ook voedingsmiddelen met een natuurlijke laxerende werking die kunnen helpen bij milde constipatie. In het algemeen helpt een gezonde levensstijl met een gevarieerde, vezelrijke voeding, veel water en lichaamsbeweging om het maag-darmkanaal fit te houden.

Beste laxeermiddel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je laxeermiddelen koopt

Wat is een laxeermiddel en hoe werkt het?

Laxeermiddelen, of laxeermiddelen, zijn geneesmiddelen die de stoelgang bevorderen. Laxeermiddelen zijn er in allerlei vormen en werkingen (1) :

Doseringsvormen Werkingsmechanismen
– druppels
– tabletten
– korrels
– poeders
– oplossingen
– Zetpillen
– Enemas
– Stimulering van de stoelgang
– Binding van water in de dikke darm
– Afscheiding van water en elektrolyten in de dikke darm
– Vergroting van het volume van de darm
– Verzachting van de darminhoud
– Stimulatie van de defecatiereflex

Laxeermiddelen helpen bij constipatie, darmreiniging bij ontgiftingskuren, of ter voorbereiding op bepaalde operaties en onderzoeken, en ook bij nabehandeling na operaties in het maag-darmkanaal.

Abführmittel-1

Laxeermiddelen kunnen je helpen je maag-darmkanaal weer in evenwicht te brengen.
(Image source: pixabay.com / silviarita)

Welke soorten laxeermiddelen zijner?

Laxeermiddelen kunnen onderverdeeld worden naar hun werkingsvorm, o.a. (1, 2, 3, 4)

 • Zwelmiddelen
 • Osmotische laxeermiddelen
 • Antiresorptieve of secretagogene stoffen
 • Zetpillen en klysma’s

Zwelmiddelen

Zwelmiddelen zijn middelen die opzwellen als er water in opgenomen wordt. Dit stimuleert de darm en bevordert zo de lediging ervan.

Voorbeelden van zwelmiddelen zijn tarwezemelen, lijnzaad, psyllium en methylcellulose. Methylcellulose is een wit poeder dat een stroperige massa wordt als het met koud water gemengd wordt.

De hierboven genoemde zwelmiddelen hebben het voordeel dat ze gemakkelijk in een maaltijd te integreren zijn en ook geen schadelijk effect op het organisme hebben, zolang je maar voldoende vloeistof binnenkrijgt. (1, 2)

Abführmittel-2

Lijnzaad is perfect in muesli of brood.
(Image source: pixabay.com / alexdante)

Osmotische laxeermiddelen

Osmotische laxeermiddelen zijn hoofdzakelijk laxeermiddelen met zoutoplossing. Deze stoffen houden water vast in de darm of voegen het toe, waardoor de darminhoud zachter wordt. Het effect begint binnen een paar uur.

Voorbeelden van zoutlaxeermiddelen zijn enerzijds magnesiumsulfaat (Epsomzout) en natriumsulfaat (Glauberzout), en anderzijds verschillende melksuikers (lactose, lactulose, lactilol).

Osmotische laxeermiddelen zijn er meestal in de vorm van poeders, siropen of oplossingen en moeten altijd met voldoende vloeistof ingenomen worden, anders raakt de vochtbalans van het lichaam uit balans. (1, 2)

Antiresorptieve of secretagogene stoffen

“Antiresorptief” betekent dat vocht niet geabsorbeerd wordt en “secretagoog” beschrijft de aanmaak of afscheiding van een afscheiding of vocht.

Deze laxeermiddelen verhogen dus het vocht in de darm en stimuleren de darmactiviteit door het volume van de darminhoud te vergroten.

Voorbeelden van antiresorptieve of secretagogene stoffen zijn anthraquinonen (o.a.: senna, aloë, cascara, frangula, castor) en difenylmethaanderivaten (natriumpicosulfaat, bisacodyl, macrogol).

Zetpillen en klysma’s

Deze twee rectaal aangebrachte laxeermiddelen zijn darmirriterende en uitrekkende stoffen die snel een defecatiereflex opwekken.

Zetpillen werken vaak doorde productie van CO2, dat de darmwand stimuleert door de vorming van belletjes, glycerol, of bisacodyl, die beide de darminhoud zachter maken.

Enemas bevatten vaak het actieve bestanddeel sorbitol. Deze vloeistoffen hebben ook een verzachtende werking op de darminhoud. (1, 2)

Wist je dat je castorolie, paraffine en fenolftaleïne moet vermijden?

Je moet deze laxeermiddelen vermijden wegens hun drastische werking en bijwerkingen, waarvan sommige zelfs ernstige allergische reacties kunnen veroorzaken.

(2)

Gebruik: Wanneer moet ik wel en wanneer moet ik geen laxeermiddelen nemen?

In principe mag je geen geneesmiddelen alleen innemen. Medisch advies – van een arts of een apotheek – moet altijd gevraagd worden om eventuele risico’s op te helderen en om de best mogelijke behandeling met het juiste geneesmiddel te garanderen.

Vraag je arts altijd welk laxeermiddel je moet gebruiken en hoe.

Vooral als je over een lange periode medicijnen gebruikt, is het van essentieel belang je arts te zien en voortdurend medisch toezicht of controle te hebben. Verkeerd of overmatig gebruik van medicijnen kan ernstige of zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. (2)

Tijdstip en frequentie van gebruik

Tabletten, druppels, enz. moeten ’s avonds of direct voor het slapen worden ingenomen, afhankelijk van de intensiteit of dosering, dan treedt het effect op in de ochtenduren.

Zetpillen of klysma’s werken veel sneller. Ze werken na 15 tot 30 minuten. Ze moeten vóór de maaltijd worden ingenomen, want voedsel stimuleert ook de darmactiviteit en optimaliseert zo het laxerende effect.

In principe variëren de tijden tot het begin van de werking, afhankelijk van het preparaat en de dosering ervan. Daarom moeten laxeermiddelen altijd in overleg met een arts en apotheker gebruikt worden. (4, 5)

Zwangerschap

Laxeermiddelen moeten zo veel mogelijk vermeden worden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Om zwangerschapsgerelateerde constipatie tegen te gaan, worden natuurlijke manieren aanbevolen, zoals lichaamsbeweging en een vezelrijk dieet, voldoende vocht en misschien vulstoffen. (6, 7)

Als natuurlijke maatregelen geen effect hebben, moeten verdere stappen met een arts besproken worden.

Aan de andere kant van het spectrum zijn laxeermiddelen ook af te raden bij het gebruik van de anticonceptiepil, omdat ze de anticonceptieve werking kunnen verminderen of zelfs opheffen. (8)

Waar moet ik op letten bij het innemen van de pil?

Net als bij de anticonceptiepil kunnen laxeermiddelen ook een negatief effect hebben op andere geneesmiddelen. Daarom is het zo belangrijk dat laxeermiddelen alleen gebruikt worden na medisch advies.

In het ergste geval kunnen laxeermiddelen de werking van een vitaal medicijn opheffen, waardoor de persoon levensbedreigende omstandigheden krijgt.

Hetzelfde geldt voor ziekten en intoleranties. Voor een succesvolle behandeling moet je je arts vertellen welke medicijnen je regelmatig gebruikt, of je ziek bent en of je allergieën of andere intoleranties hebt. (9)

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van laxeermiddelen

In principe zijn laxeermiddelen niet bedoeld voor langdurig gebruik. Bij kort en juist gebruik zouden de meeste laxeermiddelen geen problemen mogen geven.

Maar als ze verkeerd gebruikt worden, kunnen ernstige gevolgen optreden – van uitdroging, tot spierzwakte, verslaving, darmkanker en hartritmestoornissen. Dit alles kan gebeuren bij voortdurend gebruik van laxeermiddelen.

Natuurlijk kunnen er, zoals met alle geneesmiddelen, bijwerkingen optreden, zelfs als ze goed ingenomen worden. Deze omvatten winderigheid en buikpijn tot milde buikkrampen.

Wist je dat laxeermiddelen geen diarree horen te veroorzaken?

Veel mensen denken dat het normaal is om diarree te krijgen na het gebruik van laxeermiddelen. Als dit het geval is, werd het laxeermiddel echter in de verkeerde dosis of te vaak ingenomen.

Waar kan ik laxeermiddelen krijgen?

Laxeermiddelen zijn verkrijgbaar in apotheken, drogisterijen en online. Je moet echter heel voorzichtig zijn bij het online winkelen en alleen producten kopen van 100% betrouwbare leveranciers.

Helaas zijn er veel imitatieproducten op de markt, niet alleen van laxeermiddelen maar van alle soorten geneesmiddelen. Namaakgeneesmiddelen kunnen heel gevaarlijk zijn en veel schade aanrichten.

In alle gevallen moet je met je arts overleggen welk laxeermiddel voor jou geschikt is en in welke dosering en frequentie je het moet innemen.

Hoeveel kosten laxeermiddelen?

De prijs van laxeermiddelen varieert sterk, afhankelijk van het soort product, de dosering van de werkzame bestanddelen en de hoeveelheid. Je vindt een pakje laxerende zuigtabletten vanaf €5 tot meerdelige darmreinigingen die tot €60 kunnen kosten. De meeste gewone laxeermiddelen kosten echter tussen € 10 en € 20.

Als aan de nodige voorwaarden voldaan is, kunnen laxeermiddelen ook door een arts voorgeschreven worden. Als dit het geval is en je krijgt een recept voor het laxeermiddel, dan betaal je de receptkosten.

Abführmittel-3

Afhankelijk van het laxeermiddel, het actieve bestanddeel en de dosering, kan ook de prijs variëren.
(Image source: pixabay.com / jarmoluk)

Wat zijn de alternatieven voor laxeermiddelen?

Als het geen ernstig geval van constipatie is, kun je eerst proberen je spijsvertering op natuurlijke wijze weer op gang te krijgen.

Een gezonde levensstijl voorkomt veel problemen en kan laxeermiddelen overbodig maken.

In dit deel bekijken we alternatieven voor laxeermiddelen en hoe een gezonde levensstijl constipatie en spijsverteringsproblemen kan helpen voorkomen.

Tips voor een gezond spijsverteringskanaal

 • Voeding: Ons spijsverteringsstelsel krijgt alles binnen wat we eten. Soms kan het het echter niet helemaal aan, wat ongemak tot gevolg heeft. Via je voeding kun je je maag-darmkanaal en je hele lichaam helpen om minder te werken en goede brandstof van je te krijgen. Daarom moet je voeding rijk aan vezels zijn en evenwichtig of gevarieerd. Voldoende vocht, vooral water, moet de eerste prioriteit van een gezonde voeding zijn.
 • Oefening: Als het lichaam van gezonde energie voorzien is, is het ook klaar voor inspanning en sport. Regelmaat is hier de sleutel, al is het maar een half uur wandelen per dag of de trap nemen in plaats van de lift. Lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop en de stofwisseling, houdt je rondom gezond en voorkomt zo o.a. constipatie.
 • Hurken: Behalve gezond eten en regelmatig bewegen, kun je ook je spijsverteringskanaal direct op het toilet ondersteunen door de hurkhouding aan te nemen. In deze houding heb je minder druk nodig, de darm wordt samengedrukt, de druk wordt automatisch op de juiste plaatsen opgebouwd en het rectum wordt niet vernauwd zoals in de zittende houding. Hierdoor wordt de defecatie veel ontspannender, wat op lange termijn ook het risico op darmkanker vermindert.
 • Te vermijden: Zoete en alcoholische dranken, antibiotica, eenzijdig vezelarme diëten, gluten en zuivelproducten, gebrek aan beweging en stress zijn maar enkele van de vele factoren die kunnen bijdragen tot een slechte darmgezondheid. Ze irriteren en prikkelen de darmen en schaden ze dus. (10, 11)

Laxerende voedingsmiddelen

Als je spijsvertering echter al wat traag is en je iets wilt doen om die weer te stimuleren, kun je je wenden tot de volgende voedingsmiddelen, die een kleine selectie van natuurlijke laxeermiddelen vormen (12, 13, 14):

Eten Drinken
– Rauwe groenten
– Kool/boerenkool
– Rauw fruit
– Vijgen
– Gedroogd fruit
– Volkoren koekjes
– Morning glory zaden (waterspinazie)
– Fructose zoetigheden
– Yoghurt
– Psyllium
– Plantaardige olie van hoge kwaliteit: olijf, vlas, hennep
– Water
– Warm water met honing
– Vruchtensappen
– Sappen met fructose
– Koffie
– Karnemelk
– Zure melk
– Kefir

In principe kunnen deze voedingsmiddelen ook in je dagelijkse voeding opgenomen worden om constipatie in de eerste plaats te voorkomen, maar dan met mate. Voor milde constipatie kun je ook je eigen laxerende huismiddeltje mengen uit deze producten. Het belangrijkste is altijd om voldoende water te drinken.

Ademhalingsoefeningen en buikmassages hebben ook een stimulerend effect. Ze helpen niet alleen bij spijsverteringsproblemen, maar hebben ook een holistische positieve werking op het lichaam. Zelfmassage vermindert ook stress, want het heeft een zeer ontspannend effect. (15)

Besluit: Welke soorten laxeermiddelen zijn er en welke is geschikt voor mij?

 • Zetpillen en klysma’s
 • Druppels, tabletten & co.
 • Theeën

Wat zijn de voor- en nadelen van zetpillen en klysma’s?

Deze laxeermiddelen, die rectaal worden ingenomen, hebben het grote voordeel dat ze snel werken. Anderzijds hebben ze het nadeel dat de toepassing wat ingewikkelder is en, in het geval van klysma’s, direct op het toilet gedaan moet worden.

Nadelen
Voordelen
 • Snelle werking
 • Tast gewoonlijk de darmwand niet aan
 • Gemakkelijk te doseren
 • Ingewikkelder in gebruik dan oraal in te nemen producten
 • Zetpillen moeten koel bewaard worden
 • Sommigen vinden ze onaangenaam in gebruik

Wat onderscheidt druppels, tabletten & co. van elkaar en wat zijn hun voor- en nadelen?

Druppels, tabletten, capsules, korrels, poeders, oplossingen, enz. worden oraal ingenomen, wat ook een van hun voordelen is, want ze kunnen zonder gedoe en in elke situatie geconsumeerd worden.

Ze werken echter niet zo snel als zetpillen of klysma’s. Meestal treedt hun effect pas na uren in. De wachttijd varieert, afhankelijk van het preparaat en de dosering.

Bij alle orale laxeermiddelen is het ook heel belangrijk om veel te drinken, want sommige laxeermiddelen onttrekken water om de darmactiviteit te stimuleren.

Voordelen
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Kan op effect gepland worden
 • Gemakkelijk te doseren
Nadelen
 • Langere wachttijd voor effect intreedt – meestal ’s nachts
 • Vloeistoffen afvoeren
 • Beïnvloeden het spijsverteringskanaal

Waarin onderscheiden theeën zich en wat zijn hun voor- en nadelen?

Laxeerthee is een heel milde manier om de darmfunctie te reguleren, vergeleken met de andere, agressievere laxeermiddelen, en kan ook in kleine hoeveelheden gedronken worden als hulpmiddel bij de spijsvertering.

Voor echte hulp bij constipatie moeten de meeste theeën de hele dag gedronken worden om hun volle effect te hebben. Thee wordt daarom alleen aanbevolen bij lichte constipatie.

Voordelen
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Natuurlijk geneesmiddel
 • Kan als spijsverteringshulp in de voeding opgenomen worden
Nadelen
 • Zwakkere werking
 • Verwarrender dosering
 • Meestal zijn grotere hoeveelheden nodig over een langere periode

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om laxeermiddelen te vergelijken en te evalueren

Doseringsvorm

Zoals we eerder al zeiden, zijn er verschillende doseringsvormen van laxeermiddelen. Als je je laxeermiddel koopt, kun je dus onder andere kiezen welke vorm het moet hebben.

Bepaal voor jezelf hoe je een laxeermiddel wilt innemen.

Je moet echter ook met je arts overleggen of een bepaalde toedieningsvorm in jouw geval misschien beter is.

Als dit echter geen doorslaggevende rol speelt bij je behandeling, kun je de vorm kiezen waarin je je laxeermiddel wilt innemen.

Tijdstip van werking

Behalve de toedieningsvorm hebben laxeermiddelen ook verschillende tijdstippen van werking. Dit betekent, zoals we elders hebben opgemerkt, dat rectale laxeermiddelen meestal heel snel werken, binnen 15 tot 30 minuten.

De oraal ingenomen varianten, zoals druppels, tabletten, enz., hebben meestal enkele uren nodig voor ze effect hebben, omdat ze eerst de maag moeten passeren voor ze hun effect kunnen ontwikkelen.

Thee heeft meestal een heel zacht laxerend effect en moet de hele dag door genomen worden om het beste laxerende effect te krijgen.

Afhankelijk van het feit of je snelle laxeermiddelen nodig hebt of misschien een darmreinigingskuur begint waarbij het acute effect niet je hoofddoel is, kun je de werkingsduur van de laxeermiddelen die bij je past bepalen om een bepaald product te kiezen.

Werkzame stof en verdraagbaarheid

De werkzame bestanddelen kunnen je ook helpen bij de keuze van een laxeermiddel. Praat met je arts over welke werkzame stoffen voor jouw situatie de beste optie zijn.

Je moet ook duidelijk maken welke stoffen voor jou geschikt zijn en welke je moet vermijden omdat je er intoleranties of allergieën voor kunt hebben.

Het kan ook zijn dat je regelmatig medicijnen moet nemen die niet samengaan met de werkzame bestanddelen van een bepaald laxeermiddel. Daarom moet je deze vragen eerst met een arts ophelderen, zodat je daarna het juiste laxeermiddel voor je kunt kiezen.

Dosering

Een laatste criterium dat je kan helpen bij het kiezen tussen de verschillende laxeermiddelen is de dosering. Er zijn niet alleen verschillende laxeermiddelen, maar ook verschillende doseringen van hetzelfde laxeermiddel.

Het is belangrijk dat je weet of je te maken hebt met milde constipatie of met ernstiger problemen die een sterker laxeermiddel vereisen. Dus ook hier moet je een arts raadplegen voor een passende behandeling.

Ook de dosering speelt een rol bij de vraag of het middel voor jezelf of voor kinderen is. Een laxeermiddel dat perfect voor jou is, kan grote schade toebrengen aan het lichaam van een kind, of zelfs van een andere volwassene.

Interessante feiten over laxeermiddelen

Zijn laxeermiddelen goed om af te vallen?

Natuurlijke laxeermiddelen kunnen helpen bij gewichtsverlies. Zoals we hierboven al zeiden, moet je je dieet veranderen, voldoende water drinken en lichaamsbeweging in je dagelijkse routine opnemen. Ook een darmreiniging kan van tijd tot tijd nuttig zijn.

Medische laxeermiddelen mogen echter over het algemeen niet gebruikt worden om af te vallen. Langdurig laxeermiddelen nemen is schadelijk voor je lichaam en gezondheid, en je kunt afglijden naar afhankelijkheid. (2)

hamDas Redaktionsteam von Gesundheitsstadt Berlin
Laxeermiddelen zijn geen afslankmiddelen.

In tegenstelling tot de wijdverbreide misvatting dat laxeermiddelen je helpen afvallen, zijn ze bij overmatig gebruik schadelijk voor het lichaam, van gebrek aan water en voedingsstoffen tot darmslompheid en levensbedreigende hartritmestoornissen. (Bron: gesundheitsstadt-berlin.de)

Waarom werken laxeermiddelen niet?

Er zijn verschillende redenen waarom laxeermiddelen niet het gewenste effect hebben. Het kan zijn dat de dosering te laag is, dat het preparaat niet samengaat met andere geneesmiddelen, of dat je te weinig water drinkt, wat dan bij bepaalde laxeermiddelen een averechts effect heeft. (9)

Daarom is het altijd belangrijk dat je niet op eigen houtje laxeermiddelen neemt. Je moet altijd alle omstandigheden met je arts bespreken om de juiste remedie voor je te vinden.

Waarom krijg ik laxeermiddelen voor of na een operatie?

Laxeermiddelen worden een paar dagen voor de operatie voorgeschreven, vooral bij operaties in het maag-darmgebied. Als het gebied waar geopereerd gaat worden schoon is, kunnen de dokters nauwkeuriger werken. Een schone darm is ook een voordeel voor onderzoeken in de darm, want niets wordt bedekt door ontlasting.

Na een operatie in het darm- of anale gebied worden vaak laxeermiddelen voorgeschreven om de ontlasting zachter te maken en te voorkomen dat hechtingen openbarsten door harde ontlasting of te veel druk.

Welke laxeermiddelen zijn geschikt voor kinderen?

Kinderen moeten beslist adequate laxeermiddelen krijgen en geen laxeermiddelen voor volwassenen. Dit zou het kind meer kwaad doen.

In het algemeen moet je beginnen met zachte laxeermiddelen, d.w.z. het dieet van het kind veranderen, veel drinken en bewegen. Als de problemen aanhouden, raadpleeg dan een arts en bespreek verdere behandeling.

Ontmoedig kinderen ook om te weigeren naar het toilet te gaan. Als kinderen naar het toilet moeten, moeten ze gaan. Ontkenning is trouwens over het algemeen geen goed idee.

Zijn er speciale laxeermiddelen voor huisdieren?

Ja. In principe ga je met katten, honden & co. op dezelfde manier te werk als met mensen. Probeer eerst je dieet te veranderen (veel vezels, veel vocht) en meer lichaamsbeweging te krijgen.

De preparaten verschillen ook niet zoveel van die voor mensen. Maar pas op, de dosering en de precieze samenstelling van de laxeermiddelen verschillen wel degelijk.

Daarom is het beslist niet aan te raden laxeermiddelen voor mensen aan huisdieren te geven. Je zou je huisdier grote schade kunnen toebrengen. Dus als een laxeermiddel nodig is, raadpleeg dan je dierenarts.

Foto bron: Golub/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies