Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Lijnzaadolie is een smeermiddel dat gemaakt wordt van de geplette lijnzaadvrucht, die lijnzaadolie sijpelt. Het is gecertificeerd als een van de beste culinaire ingrediënten, omdat het twee uitstekende punten combineert die elke kok begeert: goede smaak en goede gezondheid. Daarom is er veel vraag naar.

We willen je alle informatie geven die je nodig hebt over het product dat je wilt kopen, zodat je er goed over geïnformeerd bent voor je het besluit te kopen. Zo voorkom je onaangename verrassingen als je het eenmaal in handen hebt, want je zult de juiste keuze gemaakt hebben uit alle beschikbare.
Belangrijk om te weten

 • Lijnzaadolie is een smeervloeistof die gemaakt wordt door het pletten van lijnzaad, dat op zijn beurt afkomstig is van een wilde groente. Het is volkomen natuurlijk en bevat veel Omega-3, een belangrijke voedingsstof voor het lichaam.
 • Deze olie heeft veel voordelen, maar ze bederft snel. Daarom besluiten veel bedrijven die het maken er chemicaliën aan toe te voegen om het te conserveren. Dit kan met kunstmatige conserveermiddelen of door het “basis” element te mengen met andere soortgelijke sappen.
 • Alles wel beschouwd is lijnolie schaars en zeldzaam. Daarom staan de juiste geur, aanvaardbare zuiverheid en goede verpakking garant voor kwaliteit en duurzaamheid. Dit zal helpen om te weten hoe het gebruikt zal worden, want zelfs die bedoeld zijn om mee te koken kunnen op verschillende manieren gebruikt worden.

Beste Lijnzaadolie: Onze selectie

Koopgids

Op het eerste gezicht zou je kunnen veronderstellen dat het kiezen van dit soort materiaal gemakkelijk is, want het is een smeermiddel dat over de hele wereld bekend is. Er zijn echter veel waarden die in de kwaliteit en de functionaliteit ervan opgaan, dus is het belangrijk ze te leren kennen voor je deze veronderstelling maakt.

Lijnzaadolie in je maaltijden verwerken is een uitstekende optie, want het vult ze met smaak (Foto: Stylephotographs/123rf.com)

Wat is lijnzaadolie en wat zijn de voordelen ervan?

Het is een vloeistof die vrijkomt uit lijnzaad, het zaad waaraan het zijn naam ontleent en dat afkomstig is van de wilde plant linum usitassimum, wanneer het geplet wordt.

Door zijn eigenschappen is het een sap dat in kleine hoeveelheden wordt gewonnen, en het komt zelden voor in overvloedige presentaties, en als dat zo is, neigt het naar een hoge waardering.

Een van de redenen waarom dit brouwsel zo hoog aangeschreven staat, is dat het niet alleen heel gezond is, maar ook rijk is aan Omega-3, een vetzuur dat ook voorkomt in bijvoorbeeld vis en kip, en waarvan de consumptie wordt aanbevolen voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden.

Dit alles maakt dat het veel gebruikt wordt door veganisten en vegetariërs. Anderzijds is dit product, in tegenstelling tot andere plantaardige oliën, zoals kokosolie, niet dikmakend.

Dit komt doordat het geen verzadigde vetten bevat en er maar een heel kleine hoeveelheid nodig is om het te gebruiken, die meestal vrij beperkt is.

Al deze eigenschappen maken het gebruik van dit materiaal zeer aan te bevelen, dat ook een goede smaak heeft en ideaal is zowel om maaltijden op te fleuren als om ze te bereiden op basis van zijn basissamenstelling. Het is daarom zeer veelzijdig.

Voordelen
 • Draagt bij tot een evenwichtige voeding
 • Geeft smaak aan voedsel
 • Niet dikmakend
 • Betaalbaar
Nadelen
 • Moeilijk te vinden
 • Komt in kleine hoeveelheden
 • Moet te veel opbrengen
 • Verloopt snel

Lijnzaadolie met conserveringsmiddelen, zonder conserveringsmiddelen en cosmetisch – waar moet je op letten?

Je moet bedenken dat dit een olie is en als zodanig de toepassingen heeft die dit soort voedingsmiddelen op algemeen niveau heeft. Van olijfolie tot kokosolie, ze hebben allemaal een min of meer vergelijkbare werking.

Lijnzaad komt van het pletten van de gelijknamige zaden. Daardoor is hij betrekkelijk zeldzaam, zodat er weinig diversiteit is aan producten die ervan gemaakt worden.

Lijnzaadolie met conserveermiddelen. Lijnzaadolie in zijn natuurlijke staat is niet lang houdbaar, maar vervalt snel. Veel bedrijven die lijnzaadolie winnen kiezen ervoor additieven toe te voegen om de houdbaarheid te verlengen. Deze zijn vaak gemakkelijk op te sporen omdat ze de geur en de kleur van de olie beïnvloeden.

De kleur van de olie moet variëren van licht donker amberkleurig tot lichtgeel. Deze laatste tinten kunnen op twee dingen wijzen: ofwel de toevoeging van extra elementen en chemicaliën, ofwel een hoger percentage van andere oliën die gebruikt zijn om de basisolie te maken.

Lijnzaadolie zonder conserveringsmiddelen. Deze soort heeft het grote nadeel dat hij zeer kortstondig is, dus moet hij snel gebruikt worden. Het varieert in kleur van lichtbruin tot donker amberkleurig. Het is een van de moeilijkst te vinden vormen van dit product.

Omdat het te snel bederft, is het economisch niet rendabel om het in deze vorm op de markt te brengen. Daarom is hij niet gemakkelijk verkrijgbaar, maar als de klant aan deze variant de voorkeur geeft, moet hij hem snel gebruiken.

Cosmetische lijnolie. Dit is de minst gebruikte soort. Het is een soort die alleen gebruikt wordt voor bevochtiging van de huid, genezing en andere doeleinden. Het gebruik ervan is hetzelfde als dat van elke andere olie op dit gebied.

Met conserveringsmiddelen Zonder conserveringsmiddelen Cosmetisch
Duur Lang Kort Lang
Kleur Geel Amber Geel
Dikte Laag Hoog Laag
Profiel Bitter Sterk Mild

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen lijnolie kunt vergelijken en beoordelen

Hoewel het waar is dat sommige punten die de kwaliteit van deze soort vloeistof verbeteren of verslechteren voor de hand liggen en volledig aftrekbaar zijn, is er een andere soort die dat niet is.

En juist omdat het zo eenmalig is, en zo betrekkelijk nieuw op de markt, zijn er een aantal dingen die heel zorgvuldig bekeken moeten worden.

Het is niet altijd de kwaliteit van het sap dat doorslaggevend is voor de werkzaamheid ervan. Zoals bekend kan kwaliteit op zich nadelig zijn, want als het niet goed wordt toegediend, kan het de toch al kleine hoeveelheid sap in de potjes minder lang doen meegaan.

Enkele bijzonderheden waarmee in dit verband rekening moet worden gehouden zijn.

 • Verpakking
 • Zuiverheid
 • Geur
 • Gebruikt

Verpakkingen

De fles is van fundamenteel belang omdat ze, afhankelijk van de vorm, meer of minder van de inhoud kan bewaren. Sommige grotere, meer gedetailleerde flessen hebben toedieningsvormen, zoals druppelaars of bekervormige openingen. Dit is een manier om de gebruiker te helpen het te rantsoeneren.

Bedenkend dat het in vrij kleine hoeveelheden komt, wordt dit heel belangrijk, want de meeste bottelingen gaan van 60 tot 100 milliliter, met zeldzame uitzonderingen die tot 200 en meer gaan. Druppels zijn de enige doeltreffende doseringsvorm en komen steeds weer voor in de cosmetica, die meer waarde hecht aan prestatie.

Het is moeilijk te vinden, maar de moeite waard om te zoeken (Foto: Geografika/123rf.com)

Zuiverheid

Zuiverheid verwijst naar hoeveel van het brouwsel authentiek lijnzaad is, waarbij je bedenkt dat er vaak additieven in zitten. Dit wordt bepaald door de kleur van het materiaal, die donkerder moet zijn. Maar veel bedrijven die dit sap maken hebben deze informatie op de achterkant staan.

Geur

De geur van deze vloeistof moet lijken op die van noten, want het komt van de zaden van een groente. Hoewel dit een van de moeilijkste punten is om te bepalen, is het toch de moeite waard om na te gaan hoe effectief het product is. Chemische geuren zijn te verwachten in cosmetica.

Dit is echter anders voor de stoffen die bij het koken gebruikt worden. In dit geval proberen conserveringsmiddelen het aroma te behouden, want deze bestanddelen zijn meestal reukloos. De aanwezigheid van overeenkomsten met essences van andere specerijen, zoals conserven, kan wijzen op het bestaan van additieven

Gebruik

Zelfs die voor kookdoeleinden kunnen cosmetisch gebruikt worden, zoals het geval is met de meeste smeermiddelen van dit type. Deze hebben niet enkele elementen die de kwaliteit van de op de huid aangebrachte producten verhogen, zoals pro-vitaminen, maar zijn toch hydraterend en regenererend.

(Foto: Petr Goskov/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies