Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

56Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

168Verzamelde opmerkingen

Joggen in de natuur is niet voor iedereen weggelegd. Soms is het gewoon niet gezond om naar buiten te gaan en in de sneeuw en regen te rennen. Een loopband kan je een tochtje naar buiten besparen en je toch helpen sporten.

In onze grote loopband test 2022 stellen we zowel mechanische als elektronische loopbanden voor en hun voor- en nadelen. Je vindt er ook antwoorden op alle belangrijke vragen over loopbanden, bijvoorbeeld welke voordelen ze hebben, welke kosten aan een loopband verbonden zijn en waar je vooral op moet letten als je er een koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met loopbanden kun je je uithoudingsvermogen verbeteren, in beweging blijven of gewoon gewicht verliezen.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen elektrische en mechanische loopbanden. Beide soorten hebben hun voor- en nadelen en zijn in talrijke versies verkrijgbaar.
 • Elektrische loopbanden werken op elektriciteit en zijn ideaal voor langere duurlopen. Mechanische loopbanden worden aangedreven door de eigen spierkracht van de gebruiker. Dit type loopband is het meest geschikt om te wandelen.

Loopband: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een loopband koopt

Denk je erover een loopband te kopen, maar ben je een beetje overweldigd door de keuze en de verschillende aanbiedingen? Dan ben je op de juiste plaats, want we leggen uit waar je op moet letten als je een loopband koopt.

Wat is een loopband?

Een loopband, of loopsimulator, is een simulator van de meest natuurlijke menselijke beweging, rennen of lopen. De meeste loopbanden hebben een elektrische motor en elektronische instelling van de toename van het loopoppervlak.

Loopbanden zijn tegenwoordig bijzonder populair en zijn de eerste keus als het gaat om opwarmen. Niet in de laatste plaats omdat hardlopen het hele lichaam gebruikt en de meeste calorieën verbrandt, maar ook omdat je in een mum van tijd opgewarmd bent. (Beeldbron: 123rf.com / dotshock)

In het algemeen ligt de snelheid tussen 0,8 en 20 km/u. In geen enkele sportschool mag een loopband ontbreken, want hij behoort tot de basisuitrusting.

Voor wie is een loopband geschikt?

Loopbanden zijn geschikt voor alle groepen mensen, van amateurs en senioren tot professionele atleten. Een eerste vereiste voor de aanschaf van het trainingsapparaat zijn echter gezonde gewrichten.

De basisvoorwaarde om op een loopband te trainen zijn gezonde gewrichten.

Als je gezondheidsproblemen hebt, moet je van tevoren een arts raadplegen. In principe moet het plezier in het hardlopen op de voorgrond staan om de nodige motivatie voor succesvolle loopbandtraining te behouden.

Ook als je weinig tijd hebt, is de aanschaf van een loopband vaak een optie, omdat hij snel te gebruiken is. Als je echter naast duurtraining ook intensieve krachttraining wilt doen, kan een sportschoollidmaatschap een goede optie zijn.

Wat is het voordeel van het gebruik van een loopband boven joggen in de vrije natuur?

Flexibele trainingsmogelijkheden zijn ook een van de voordelen van elektrische loopbanden, want naast de snelheid kan ook de helling worden ingesteld. Hardlopen in de natuur brengt veel hindernissen met zich mee in de vorm van verschillende ondergronden, die een negatief effect kunnen hebben op de gewrichten. De dempende matten die in de loopbanden zitten zorgen ervoor dat hardlopen gemakkelijk is voor de gewrichten en verminderen zo de kans op blessures.

Veel mensen weigeren te gaan joggen bij slecht weer. In plaats daarvan maken ze vaak gebruik van een loopband, omdat die ongeacht de weersomstandigheden gebruikt kan worden. Zo kun je, zelfs in de winter als het ijzig en besneeuwd is of gewoon regent, nog steeds comfortabel je kilometers lopen en hoef je je gewone training niet te verzaken of onnodig moeilijk te maken.

Hoeveel kost een loopband?

De prijzen van loopbanden hangen van veel factoren af, dus is het niet mogelijk om hier een eenduidige uitspraak over te doen. In het algemeen hangt de prijs af van de uitrusting en de extra functies.

Type Prijs
Mechanische loopbanden vanaf 150 euro
Elektrische loopbanden vanaf 200 euro

Mechanische loopbanden zijn de goedkopere optie en zijn verkrijgbaar voor zo weinig als 150 euro. Hoewel ze maar een paar functies hebben, kunnen ze ook gebruikt worden voor gewone training.

Elektrische loopbanden kosten tussen 200 en 5.000 euro. Hoe meer geïnstalleerde programma’s en extra functies de loopband heeft, hoe hoger de prijs.

Welke bekende fabrikanten van loopbanden zijn er?

Er zijn veel fabrikanten van sportuitrusting die ook loopbanden maken. De laatste paar jaar echter hebben vijf fabrikanten zich in het bijzonder gevestigd, en we stellen ze aan je voor.

Kettler loopband

De Duitse firma Kettler is ook bekend om zijn tuinmeubelen en producten voor kinderen. Maar de firma produceert ook sportuitrusting van hoge kwaliteit en maakt indruk met een goede prijs-prestatie verhouding.

Horizon Fitness loopband

Horizon Fitness wordt in Duitsland gedistribueerd door Johnson Health Tech. GmbH, want de apparatuur komt uit de USA. Het merk verdeelt zijn producten in categorieën, zodat er voor elk wat wils is.

Christopheit loopband

Het merk Christopheit produceert al heel lang fitnessapparatuur, maar blijft toch innovatief en kwalitatief. Je vindt ze in de inventaris van verschillende postorderbedrijven.

Bij de aanschaf van een loopband moet je vooral op de kwaliteit letten, zodat je geen slechte aankoop doet. (Beeldbron: 123rf.com / dotshock)

De prijzen voor loopbanden hangen niet alleen af van de uitrusting, maar ook van de fabrikant van het betreffende model. Om het je gemakkelijker te maken, hebben we een tabel samengesteld.

NewGen Medicals loopband

Hoewel Newgen Medicals niet veel producten in het loopbandsegment heeft, zijn ze van een zeer hoge kwaliteit en vooral geschikt voor sporters die van plan zijn hun loopband lang te gebruiken en gebruik willen maken van de vele instellingen en programma’s. De prijzen verschillen sterk in het assortiment, dus een loopband kan in verhouding goedkoop gekocht worden, maar kan ook een duurdere investering zijn.

Sportstech loopband

Sportstech biedt een ruime keuze aan fitness apparatuur, waaronder natuurlijk de loopband. Je kunt hier producten kopen tegen redelijke prijzen, ook al doen ze je in sommige gevallen slikken.

Naam fabrikant Prijscategorie
Kettler Gemiddeld
Horizon Fitness Laag, gemiddeld, hoog
Christopheit Laag tot gemiddeld
NewGen Medicals Laag tot gemiddeld
Sportstech Laag tot gemiddeld

Niettemin zit Sporttech qua prijs in het midden van de markt en biedt een ruime keuze waaruit je je loopband kunt kiezen.

Welke accessoires of extra’s zijn er bij een loopband verkrijgbaar?

Zoals bij veel andere producten is er ook voor de loopband een ruime keuze aan accessoires te koop. Fabrikanten van loopbanden stemmen de extra’s die ze aan hun producten bieden op maat af. Verzorgingssets zijn populaire aanvullende producten die worden aanbevolen en die ervoor zorgen dat de door training veroorzaakte rubberslijtage wordt verwijderd en de kwaliteit van het loopoppervlak wordt behouden.

Andere accessoires zijn onderleggers of een borstband om je polsslag te meten. Afhankelijk van je individuele behoeften kun je ook andere accessoires vinden die als set worden aangeboden of apart kunnen worden gekocht. Ga bij je dealer of op het internet na of je de accessoires voor je trainingsapparatuur kunt gebruiken. Vaak zijn ze nutteloos voor de oefenapparatuur.

Welke alternatieven zijn er voor de klassieke loopband?

Voor sommige mensen is de loopband een prima alternatief voor lichaamsbeweging in de buitenlucht, bijvoorbeeld in de winter. Maar er zijn situaties waarin niet elk model zin heeft, maar aan bijzondere eisen moet worden voldaan. We stellen er hieronder enkele voor.

Zijn er speciale loopbanden voor senioren?

In principe kunnen senioren dezelfde soort loopbanden gebruiken als jongere mensen. Er zijn echter belangrijke kenmerken die een loopband voor senioren moet hebben om de training veilig en toch effectief te maken. Eerst is het belangrijk dat het loopoppervlak groot genoeg is. Zo hoef je niet de hele tijd op je voeten te letten en kun je op een ontspannen manier oefenen. Er zijn ook bepaalde magnetische noodstopsystemen die je aan je kleding kunt bevestigen.

Als je stopt, stopt het apparaat ook. Het scherm moet overzichtelijk zijn en niet te veel “toeters en bellen” hebben. Dit garandeert een gemakkelijke bediening. De demping moet heel goed zijn, zodat de gewrichten beschermd worden. En als laatste moet de hartslagmeter zo op de loopband aangesloten zijn, dat hij de sterkte aanpast aan de hartslag.

Is een opvouwbare loopband een aan te bevelen alternatief?

Vooral als je thuis wilt trainen, is een groot stuk sportuitrusting niet erg praktisch. Het neemt veel plaats in en ziet er meestal ook niet erg fraai uit. Daarom zijn er nu opvouwbare loopbanden. Je kunt ze na de training opvouwen en opbergen. Tegenwoordig kan elk type loopband opgevouwen worden. De enige eigenschap die opvouwbare loopbanden niet hebben is een bijzonder groot loopoppervlak. Anders is de opvouwbare versie een heel goed alternatief.

Hebben bureauladmolens zin?

Ja, dat doen ze. Want lang zitten, vaak in volkomen verkeerde houdingen, is ongezond. Als je op je werk een loopband gebruikt, verbeter je niet alleen je gezondheid, maar ook je creativiteit, aandacht en productiviteit.

Bureauladmolens kun je onder je bureau plaatsen, maar ze moeten wel in hoogte verstelbaar zijn.

Of je kunt extra loopbanden kopen met een geïntegreerd tafeltje waarop je je laptop kunt zetten. Ze zijn altijd zo gebouwd dat ze ruimte besparen, zodat je de trainingsapparatuur gemakkelijk kunt opbergen.

Besluit: Welke soorten loopbanden zijn er en welke is geschikt voor jou?

Een loopband is een cardio-apparaat dat gebruikt wordt voor lichaamsbeweging en als voornaamste doel heeft het uithoudingsvermogen te trainen. In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten loopbanden:

 • Elektrische loopbanden
 • Mechanische loopbanden

Elk van deze loopbanden werkt op een andere manier, wat individuele voordelen en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van de doelen die je met het gebruik van het trainingsapparaat nastreeft, is een andere loopband het meest geschikt voor je.

Er zijn in principe twee verschillende soorten loopbanden; mechanische en elektrische. De mechanische zijn goedkoper en werken op spierkracht, terwijl de elektrische een motor hebben en snelheidsregeling mogelijk maken. (Image source: pixabay.com / milyoung23)

In het volgende gedeelte laten we je zien welk type loopband het beste voor je is. Om dit te doen laten we je kennismaken met de hierboven genoemde soorten loopbanden en illustreren we hun voor- en nadelen.

Hoe werkt een mechanische loopband en wat zijn de voor- en nadelen?

Het belangrijkste kenmerk van de mechanische loopband is dat hij zonder motor wordt aangedreven. Dit geeft je de gelegenheid om de snelheid van de loopband onafhankelijk te regelen. Mechanische loopbanden worden aangedreven door spierkracht. Dit betekent dat een hogere snelheid bereikt wordt met een grotere inspanning.

Voordelen
 • Traploze regeling
 • Gelijktijdige training van kracht en uithoudingsvermogen
 • Lage prijs
Nadelen
 • Hoge inspanning
 • Weinig functies
 • Oncomfortabel lopen
 • Hoge hersteltijd

Deze vorm van loopband maakt een hoog trainingseffect mogelijk, want de onafhankelijke regeling van de snelheid traint niet alleen uithoudingsvermogen, maar ook kracht. Om een zo goed mogelijk oefenresultaat te bereiken, worden de handen vastgemaakt aan de bijgeleverde houders.

De bijbehorende lichaamshouding kan de loopervaring verergeren. Wat de prijs betreft is deze loopmachine een absolute blikvanger, want hij is in verschillende versies verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. Als er weinig ruimte in je huis is, is een opvouwbare loopband ook een goede optie.

Hoe werkt een elektrische loopband en wat zijn de voordelen en nadelen?

Elektrische loopbanden hebben motoren en hebben elektriciteit nodig om te lopen. Je inspanning tijdens het lopen heeft dus geen invloed op de snelheid van je loopband.

Voordelen
 • Talrijke functies
 • Geen extra inspanning
 • Aangename loopervaring
Nadelen
 • Hoge prijs

In tegenstelling tot mechanische loopbanden bieden elektrische loopbanden voorgeïnstalleerde programma’s en zorgen zo voor een verscheidenheid aan trainingsmogelijkheden. Een ander voordeel ten opzichte van de mechanische loopband is het aangename loopgevoel, omdat het gebruik van steunen niet nodig is voor een effectieve training.

De prijs van een elektrische loopband is verhoudingsgewijs hoger. Ook de kosten van de elektriciteit om de loopband te laten draaien moeten meegerekend worden. Ook deze vorm van loopband is er in talloze variaties. Elektrische loopbanden zijn er in allerlei prijsklassen. Bedenk dat een trainingstoestel met hoge prestaties en veel extra mogelijkheden navenant duurder is.

Aankoopcriteria: Je kunt loopbanden vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om loopbanden te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald cardio toestel geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Soort aandrijving
 • Afmetingen / afmetingen van het loopvlak
 • Continu vermogen van de motor
 • Instelling van de helling van het loopvlak
 • Bereikbare trainingssnelheid
 • Andere criteria

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Soort aandrijving

De soort aandrijving, d.w.z. mechanisch of elektrisch, is hierboven al uitvoerig besproken. Toch willen we erop wijzen dat het type aandrijving een centraal criterium is bij de aanschaf van een loopband, omdat het een grote invloed heeft op je trainingsprogramma.

Afhankelijk van hoeveel geld je wilt uitgeven en hoe vaak je de loopband zult gebruiken, moet je op bepaalde criteria letten. (Beeldbron: 123rf.com / langstrup)

Vraag je eerst af hoe je je training wilt organiseren. Als je hem alleen gebruikt om te wandelen of licht te joggen, is een mechanische loopband aan te bevelen. Als je echter regelmatig lange afstanden en hoge snelheden wilt lopen, is een elektrische loopband een goede keuze.

Wist je dat er ook loopbanden voor honden zijn? Omdat sommige honden veel beweging nodig hebben, zijn er steeds meer aanbiedingen voor loopbanden voor honden. Wat op het eerste gezicht een beetje absurd lijkt, is op het tweede gezicht een ware revolutie voor hondenbezitters die door tijdgebrek hun hond niet altijd tot zijn recht kunnen laten komen. Er is echter niets beters voor een hond dan een lange wandeling. De riem mag deze dus nooit vervangen.

Er is een ruime keuze aan modellen, vooral voor elektrische loopbanden. Daarom moet je je uitgebreid informeren over de afzonderlijke kenmerken en recensies van klanten lezen voor je besluit een bepaalde loopband te kopen.

Afmetingen / afmetingen van het loopvlak

Een loopband kan veel ruimte innemen als hij opgesteld staat. Daarom moet je vóór de aankoop meten of je er voldoende ruimte voor hebt. Bij elektrische loopbanden moet je er ook op letten dat er stopcontacten zijn waarop je de loopband kunt aansluiten. Als een langere persoon de loopband gebruikt, zorg dan dat de ruimte hoog genoeg is.

Michael HamblochSport- en fitnessdeskundige
“Behalve de kwaliteit van het product speelt bijvoorbeeld ook de grootte van het loopoppervlak een beslissende rol; grotere en snellere lopers moeten een langer loopoppervlak overwegen om de loop-workout beter te laten verlopen. Hoe breder het loopoppervlak, hoe meer veiligheid de atleet tijdens de loop zal hebben”

Het loopoppervlak is ook een belangrijke factor en moet groot genoeg zijn om probleemloos te kunnen lopen. Er zijn verschillende meningen over de optimale grootte van het loopoppervlak. In principe hebben grote en snelle lopers een langer loopoppervlak nodig. Een bezoek aan een speciaalzaak stelt je in staat proef te lopen op alle soorten loopmateriaal en kan de juiste keuze van een loopband vereenvoudigen.

Continu vermogen van de motor

Veel handelaars en winkels geven voor de motor een maximaal vermogen op dat veel hoger is dan het werkelijke vermogen van de loopband. Het continu vermogen, d.w.z. het motorvermogen over een langere periode, moet echter gebruikt worden als beslissingscriterium voor de aankoop van een loopband.

In principe hangt het vereiste motorvermogen af van zowel de snelheid als het gewicht van de loper. Hoe hoger de loopsnelheid en het gewicht van de loper, hoe meer de motor belast wordt. Gevorderde lopers kiezen beter een motorvermogen van minstens 2 pk.

Een loopband met een hoog continu vermogen gaat gepaard met een hoge prijs. Als je niet veel geld aan je loopband wilt uitgeven, kun je een loopband met magnetische remmen overwegen, d.w.z. een mechanische loopband. Dit aankoopcriterium heeft betrekking op elektrische loopbanden. Mechanische loopbanden hebben geen motor, dus worden ze aangedreven door je eigen spierkracht.

Instelling van de helling van het loopvlak

Incline verwijst naar de mogelijkheid om de helling van het loopoppervlak in te stellen. Dit is vooral interessant voor sporters die intensief, gevarieerd en vrij vaak trainen. De instelling van de helling kan handmatig en elektrisch gebeuren. Als je deze functie nodig hebt, is een elektrische hellingsfunctie te verkiezen boven een handmatige. Verstelling met een druk op de knop zorgt ervoor dat de loopband niet gestopt hoeft te worden.

Wist je dat je de helling van de loopband moet instellen op 1,5-2% om lichaamsbeweging in de buitenlucht te simuleren?

Oefeningen op de loopband verschillen op verschillende manieren van oefeningen in de buitenlucht. Als je een loopband gebruikt, heb je geen luchtweerstand en word je tijdens je training ondersteund door de motor van de loopband. Daarom zal hetzelfde tempo op de loopband je lichaam anders beïnvloeden dan buiten hardlopen. Om training in de buitenlucht te simuleren, moet je daarom de helling aanpassen.

Het aantal hellingsniveaus varieert van model tot model. Als je afwisseling zoekt, kies dan een loopband met een groot aantal instelbare hellingen.

Bereikbare trainingssnelheid

Veel lopers willen hun volledige potentieel bereiken op een loopband. Daarom moet je er zeker van zijn dat de maximum snelheid van je loopband aan je behoeften voldoet.

De vereiste snelheid van de loopband neemt toe met je fitnessniveau.

In principe moet je er rekening mee houden dat hardlopen op een loopband inspannender is dan hardlopen in de buitenlucht, door de stress van de kamertemperatuur.

Als je gewoonlijk buiten 11 km/u loopt, is 10 km/u op je loopband meestal voldoende. Overhaast je training niet door met een te hoog tempo te gaan hardlopen. Optimale trainingsresultaten bereik je bij lagere snelheden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je jezelf afremt als je lagere instellingen kiest.

Andere criteria

In het volgende willen we je kennis laten maken met nog een paar functies en eigenschappen die je kunt vergelijken als je een loopband koopt.

Beeldscherm en basisfuncties

Tegenwoordig worden alle producten ontworpen met goede technische eigenschappen in het achterhoofd. Fitnessapparatuur is geen uitzondering. Zoals elk toestel heeft ook de loopband basisfuncties die belangrijk zijn voor een goede training. Bijna elke loopband is uitgerust met een display. Je moet er, onder andere om veiligheidsredenen, voor zorgen dat het oppervlak gemakkelijk te bedienen is. Bovendien moet de verlichting van het beeldscherm voldoende zijn, zodat de informatie ook bij slechte verlichting duidelijk te zien is.

Eenvoudige bediening met een duidelijk zichtbaar display is een belangrijke factor voor optimale training. (beeldbron: pixabay.com / Alexandra_Koch)

Met behulp van het display zou je in het algemeen toegang moeten hebben tot de volgende basisfuncties van je loopband:

 • Geleidelijke toename / afname van de snelheid
 • Timer om de duur van een trainingssessie te meten
 • Meting van het calorieverbruik
 • Aanwijzing van de hartslag

Afhankelijk van je trainingsprogramma kun je ook een loopband kopen met alle extra mogelijkheden. Voorbeelden van extra functies zijn beste tijd geheugen of profiel invoer functies. Je moet je er echter van bewust zijn dat de prijs stijgt naarmate de technische mogelijkheden toenemen.

Functies voor het opklappen van het loopvlak

Ruimtegebrek is vaak een hindernis bij de aanschaf van een loopband. De meeste loopbanden hebben echter een opklapmechanisme dat ruimte vrijmaakt na de training. Je moet er zeker van zijn dat je loopband voorzien is van transportwielen om hem gemakkelijk te kunnen vervoeren.

Sommige loopbanden hebben een dempingssysteem dat ervoor zorgt dat de loopband bij het neerklappen de vloer niet te hard raakt. Als je veel belang hecht aan een vouwmechanisme, is het raadzaam je in een speciaalzaak te laten informeren over de precieze werking.

Lawaai tijdens het lopen

In het algemeen zijn loopbanden niet bepaald stil in werking. Loopbanden van hoge kwaliteit zijn meestal stiller. Een stille loopband bedienen is veel aangenamer voor zowel jou als je buurman.

Mechanische loopbanden worden beschouwd als de stilste trainingstoestellen.

Elektrische loopbanden kunnen echter ook stil zijn als ze van hoge kwaliteit zijn. Alvorens te kopen kun je het beste nagaan of in de productbeschrijving een geluidsniveau vermeld staat. Ongelijke vloeren zijn vaak de oorzaak van hoge geluidsniveaus tijdens het sporten.

Om het lawaai te minimaliseren is het de moeite waard een matje te kopen. De treden worden gedempt door de mat en zo wordt er minder lawaai geproduceerd bij het lopen.

Kussen

Zoals we hierboven al uitlegden, helpen dempende matten je gewrichten te beschermen en de kans op blessures te verminderen. De beste matten zijn die, die aanvoelen als een bosbodem als je rent. Te harde demping is slecht voor je gewrichten omdat het schokken veroorzaakt.

Als de demping te zacht is, is het ook niet goed. Hardlopen kan snel vermoeiend voor je worden, en het is ook slecht voor je pezen. Er zijn ook loopbanden met instelbare demping te krijgen, maar die vallen misschien buiten je budget. Goede demping helpt trouwens ook om het geluid bij het hardlopen laag te houden.

Comfortabele extra functies

Vooral de loopbanden in het hogere prijssegment blinken uit met enkele extra’s zoals aansluitmogelijkheden voor audio-apparatuur of geïntegreerde ventilatoren die een training comfortabeler maken. Als je een langere training doet, moet je loopband houders hebben voor drinkflessen.

Deze stellen je in staat om tijdens de training te hydrateren zonder dat je de training hoeft te onderbreken. Ga bij de laatste stap na of een loopband positief kan opvallen, als je niet zeker weet welke je moet kiezen.

Wetenswaardigheden over loopbanden

Tenslotte willen we nog een paar belangrijke vragen over loopbanden en hun gebruik beantwoorden. Je komt te weten waar je je loopband moet opstellen, welk effect de training op je lichaam heeft, hoe je je polsslag kunt meten en nog veel meer.

Waar moet je je loopband plaatsen?

Het cardiotoestel moet in een droge ruimte zonder direct zonlicht staan. Het is belangrijk dat je een vlakke ondergrond hebt. Om de fitnessapparatuur in goede conditie te houden, moet je regelmatig controleren of ze schoon is.

Welk effect heeft oefening op de loopband op mijn lichaam?

Omdat de loopband een sporttoestel is, verwacht je natuurlijk enig voordeel. De volgende paragrafen vertellen je welk effect training op de loopband heeft op je spieren en hoeveel calorieën je verbrandt.

Welke spiergroepen worden getraind door het gebruik van de loopband?

Trainen op de loopband beïnvloedt alle spieren van het lichaam. Voornamelijk worden de kuit- en dijspieren getraind, maar hardlopen heeft een effect op andere, nogal onverwachte, spiergroepen.

Wist je dat je meer dan 200 spieren gebruikt in één stap? Ja, het zijn niet alleen je dijen en billen die een training krijgen als je hardloopt. Je hebt ongeveer 650 spieren in je hele lichaam. Voor veel mensen merk je de spanning en stress niet eens. Of merk je dat je ongeveer 17 spieren gebruikt als je lacht?

Trainen op de loopband versterkt ook de buik- en bilspieren, waardoor je een goede lichaamsvorm krijgt. Wie echter hoopt op een six-pack zal helaas teleurgesteld worden. Dit vereist extra krachttraining. De armspieren worden ook versterkt door de trillingen van het hardlopen, wat helpt om het lichaam in evenwicht te brengen. Hiervoor moet echter ook extra krachttraining geregeld worden, om echt zichtbare resultaten te bereiken.

Hoeveel calorieën worden er verbrand op een loopband?

In principe is de loopband een cardio-apparaat dat een verhoudingsgewijs hoog verbruik heeft. Het is echter moeilijk om een exact calorieverbruik te bepalen, omdat het afhangt van je gewicht en de intensiteit van je training. Veel loopbanden bevatten caloriecalculators, zodat het verbruik individueel berekend kan worden. Maar hoe snel verlies je gewicht met loopbandtraining? Er kan zeker gezegd worden dat je je cardiovasculaire systeem op gang brengt door een loopband te gebruiken.

Zelfs elke dag op een loopband lopen is succesvol omdat het je bloedsomloop stimuleert. Een belangrijk punt is echter dat je regelmatig met een loopband moet trainen, want alleen dan zal je lichaam blijvend vet verbranden en zul je snel afvallen. Maar wees voorzichtig: overdrijf het in het begin niet en begin langzaam. Pas als je vertrouwd bent met de omstandigheden, mag je de snelheid van de loopband opvoeren.

Hoe kan ik mijn polsslag meten op de loopband?

Het antwoord op deze vraag hangt af van je loopband. Er zijn ingebouwde hartslagmeters of je kunt je eigen hartslagmeter gebruiken. Ingebouwde mogelijkheden zijn de oorclip, handpulssensoren of een borstband. Al deze systemen zijn met het toestel verbonden, zodat het tijdens de training je hartslag kan weergeven. Als de loopband die je kocht geen hartslagmeter heeft, kun je die vaak met een extra aankoop upgraden. Er zijn ook hartslagmeters die niet op je loopband aangesloten hoeven te worden. Je kunt deze voor elke soort sport gebruiken. Ze bestaan meestal uit een meetapparaat (b.v. borstband) dat je op je lichaam draagt en een systeem dat de gegevens registreert. Dit kan een app of een horloge zijn.

Hoe onderhoud ik mijn loopband goed?

Zoals alle elektrische en ingewikkelde apparaten vraagt ook de loopband een zekere mate van zorg. Het gaat er niet zozeer om alles glanzend te houden, maar om tekenen van slijtage te voorkomen.

Hoe maak je je loopband schoon?

Om je loopband goed te onderhouden, moet je hem regelmatig stofzuigen en met een vochtige doek schoonmaken. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen om je loopband schoon te maken. Ze kunnen erg agressief zijn en je loopband beschadigen.

Waar kun je reserve-onderdelen voor je loopband kopen?

Ja, er zijn allerlei soorten reserveonderdelen voor loopbanden die je kunt kopen. Vervangingsriemen en motorschakelingen zijn vaak verkrijgbaar. Welke onderdelen speciaal voor je loopband verkrijgbaar zijn, hangt af van het product van de fabrikant.

Je kunt het beste aan je dealer vragen welk reserveonderdeel voor een bepaald defect nodig is en of je het reserveonderdeel zelf kunt installeren. Is dit niet mogelijk, dan moet je contact opnemen met een expert.

Wie repareert je loopband als hij een groot defect heeft?

Er zijn allerlei reparatiediensten waar je terecht kunt als je schade aan je loopband bemerkt. Je moet echter wel de kosten van het gebruik van elke reparatiedienst nagaan, want ze variëren in prijs. De prijs hangt af van zowel het beschadigde deel van de loopband als de tijd die nodig is om het te repareren.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een loopband?

Zoals met veel dingen in het leven hangt het stroomverbruik van een loopband af van verschillende aspecten, die hier duidelijk worden voorgesteld:

 • Type loopband
 • Dagelijkse gebruikstijd
 • Fabrikant
 • Paardenkracht
 • Wattage

Voordat je een loopband koopt, moet je de beschrijvingen van de toestellen zorgvuldig lezen. Je vindt er vaak informatie over het stroomverbruik. Als je deze gegevens vergelijkt met je huidige elektriciteitsprijs, heb je het elektriciteitsverbruik bij benadering.

Je kunt deze kosten dan vergelijken met de kosten van een sportschoollidmaatschap om uit te zoeken of het zin heeft je eigen loopband te kopen. Het stroomverbruik van een grote professionele loopband is zo hoog dat het meestal geen zin heeft er een voor thuis te kopen.

Hoe kan loopbandtraining geoptimaliseerd worden?

Om het meeste uit de training op de loopband te halen en jezelf niet te blesseren, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. We hebben ook enkele tips over hoe je je loopband training kunt diversifiëren.

De juiste trainingstechniek op de loopband

Veel beginners hopen dat een intensievere training tot een snellere ontwikkeling van hun fysieke prestaties zal leiden. Een goede training wordt echter gekenmerkt door een langzame start met kleine toenames. Beginners wordt aangeraden drie keer per week maximaal 40 minuten per keer te trainen om het lichaam de nodige regeneratie te laten ondergaan. Als het basisuithoudingsvermogen eenmaal bereikt is, kan de intensiteit op de loopband verhoogd worden.

Als je eerder alleen buiten getraind hebt, is een monotone trainingsroutine aan te bevelen om aan de loopband te wennen. Deze procedure is ook aan te bevelen voor beroepssporters, omdat het vaak gebeurt dat ze hun training voortijdig moeten staken door het overhaaste gebruik van programma’s. De optimale toename van de loopbandtraining gebeurt volgens het volgende schema:

 • Verhoging van de trainingsfrequentie
 • Toename van het trainingsvolume
 • Verhoog de trainingsintensiteit

Behalve een goede trainingsroutine is ook een gezonde loophouding erg belangrijk. Als je hier nog onzeker over bent, kan de volgende video je misschien helpen.

Oefeningen op de loopband

Elke vorm van loopband is ontworpen om het uithoudingsvermogen te vergroten. Elektrische loopbanden hebben talloze functies waarmee je onder verschillende instellingen kunt lopen en zo een verscheidenheid aan oefeningen kunt doen.

Geïnstalleerde programma’s maken intervaltraining mogelijk.

Talrijke geïnstalleerde programma’s maken intervaltraining mogelijk, naast de eerder genoemde instelmogelijkheden. Dit leidt er onder andere toe dat naast de afwisseling in de training ook het plezier in de training behouden blijft. Mechanische loopbanden hebben geen geïnstalleerde software en bieden dus maar een paar oefenalternatieven. Omdat de loopband wordt aangedreven door de kinetische energie van de loper, wordt naast uithoudingsvermogen ook kracht getraind.

Veiligheid bij het sporten op een loopband

Veel mensen zijn bang om op een loopband te trainen omdat er altijd video’s zijn waarop ongelukken te zien zijn, sommige grappig, maar sommige echt pijnlijk. Maar je hoeft niet bang te zijn. Zelfs als beginner is het veilig om op de loopband te trainen. Je moet echter wel de volgende punten in gedachten houden:

 • Opwarmen. Dit helpt spierverrekkingen en verwondingen te voorkomen.
 • Stap op een loopband die uitgeschakeld is, nooit op een die al draait.
 • Net als bij gewoon joggen is het belangrijk om een rechte houding aan te nemen.
 • Begin niet met te veel kracht. Ga in plaats daarvan in kleine stapjes van wandelen naar joggen.
 • Wees je er tijdens de oefening van bewust dat de grond automatisch beweegt. Sta dus ook niet zomaar stil.
 • Strek na de inspanning.

Als je deze punten in acht neemt, hoeft niets je loopband training in de weg te staan.

Aanbevolen apps voor training op de loopband

Voor joggen in het algemeen, maar ook specifiek voor training op de loopband, zijn er veel apps die je verschillende voordelen bieden. We hebben de populairste apps in de volgende tabel samengebracht.

App Beschrijving Toepassing
Run on Earth Als hardlopen op de loopband je te saai is, kun je echte routes over de hele wereld lopen met Run on Earth. Hij toont je niet alleen foto’s van de route, maar bootst ook de omstandigheden na (bv. helling, oneffen ondergrond) Om de app te gebruiken, moet je je tablet via Bluetooth met de loopband verbinden nadat je hem gedownload hebt. Omdat de beelden op de tablet geleverd worden door Google Street View, kun je alleen routes lopen die eerder op Google Maps zijn ingetekend en opgeslagen.
RunSocial Met deze app loop je als een avatar over echte routes over de hele wereld. Het bijzondere is dat je in real time de avatars ziet van andere lopers die ook deze route lopen. Zo kun je ook virtueel een hardloop meet-up organiseren en samen met je vrienden over de hele wereld hardlopen Nadat je de app gratis op je tablet gedownload hebt, moet je hem via Bluetooth met de loopband verbinden. Sommige hardlooproutes in de app zijn gratis beschikbaar, maar andere moeten gekocht worden. Je kunt op de app inloggen via Facebook en loopevenementen plannen met je vrienden of de gemeenschap.
Runkeeper, Sportractive, Runtastic, enz. Veel apps kunnen je prestaties loggen. Zo kun je je training volgen, je vorderingen zien en vaak ook je calorieverbruik in de gaten houden apps als Runtastic gebruiken GPS meting om je afstand, spoor en snelheid te registreren en zichtbaar te maken.

Deze apps kunnen je training vergemakkelijken en je ook motiveren. Veel van de apps bieden de mogelijkheid om informatie uit te wisselen met de gemeenschap en elkaar te steunen.

Remedies tegen verveling tijdens het hardlopen

Hardlopen is op den duur een erg eentonige sport. Vooral als je in je flat op een loopband traint. Maar er zijn manieren om je hardlopen pit te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een spannende podcast? Of het nu sportgerelateerd is of een enge thriller, er is voor elk wat wils. Als je bijzonder geïnteresseerd bent in de podcast, merk je niet eens dat je op de loopband zit.

Als je je snel verveelt, kun je je motivatie tijdens het hardlopen verhogen met muziek. (Beeldbron: 123rf.com / dotshock)

Je kunt ook voortdurend je snelheid veranderen. Wat dacht je van verschillende sprint intervallen? Zo voorkom je monotoon “voor je uit lopen”. Als je al goed getraind bent, kun je ook telefoneren of werken tijdens de training. Maar pas op dat je geen steken in de zij krijgt of zelfs van de loopband vliegt. Natuurlijk kun je altijd tegelijk TV kijken. Wat dacht je van een serie marathon? De tijd vliegt voorbij, je zult het zien.

De juiste schoenen voor training op de loopband

De keuze van de juiste schoenen hangt af van de ondergrond waarop ze gebruikt zullen worden. Sportschoenen die weinig of geen demping hebben zijn vooral geschikt voor de loopband. Als je voor het eerst een paar loopschoenen koopt, is het raadzaam naar een sportwinkel te gaan voor advies, want die gebruiken loopanalyses om de juiste schoen voor je te vinden. Hoewel goede loopschoenen erg duur zijn, stellen ze je in staat gezond te lopen.

Trainen voor een marathon op een loopband

Dit onderwerp is altijd onderwerp van veel discussie onder die-hard lopers. Daarom is er niet echt HET antwoord. Je kunt je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren op de loopband. Je mist echter de omgevingsinvloeden zoals een oneffen ondergrond en weersschommelingen. De beste manier om je training te combineren is door te trainen voor een marathon. Wat dacht je van twee keer per week op de loopband en drie keer per week buiten? Zo krijg je alle voordelen van beide soorten training.

Welke andere cardio-apparatuur kun je gebruiken voor duurtraining?

Behalve de loopband zijn er ook andere sporttoestellen die het uithoudingsvermogen trainen. Populaire trainingshulpmiddelen zijn crosstrainers, steppers en ergometers. Natuurlijk zijn deze toestellen er ook in allerlei uitvoeringen; zo zijn er allerlei soorten ergometers, waaronder de roei-ergometer en de fietsergometer.

In termen van calorieverbruik is de loopband het beste. Welk apparaat voor jou geschikt is, hangt echter af van je individuele doelen. Behalve de loopband heeft ook de fietsergometer een relatief hoog calorieverbruik. Het is belangrijk dat je plezier beleeft aan het trainen op het toestel. Dit is de enige manier om succes op lange termijn te bereiken.

Foto bron: 123rf.com / nd3000

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies