Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Welkom, uw recensieportaal op het internet. Ben je iemand die graag kampeert of gewoon meer ruimte wil om gasten te ontvangen, dan heb je vast al eens gedacht aan de mogelijkheid om een luchtmatras in huis te hebben.

Praktisch en comfortabel zijn luchtmatrassen ideaal in deze scenario’s. Opgeblazen zijn ze licht, gemakkelijk te vervoeren en op te bergen als ze niet gebruikt worden. Opgeblazen kunnen ze dienen als comfortabele bedden.

Als je overweegt een opblaasbaar matras te kopen om je gasten te verwelkomen of te genieten van een nacht onder de sterren op een camping, lees dan vooral verder in deze uitgebreide gids die we voor je hebben samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • Let erop of de maat van het luchtbed geschikt is voor je lengte en gewicht, zodat je je er zonder ongemak in kunt nestelen.
 • Sommige modellen bieden handpompen, andere zijn al voorzien van elektrische pompen. Er zijn ook opties die geen pompen hebben. In dat geval heb je een externe pomp nodig.
 • Als je opblaasbare matras een elektrische pomp heeft, is het belangrijk er rekening mee te houden dat je toegang tot een elektriciteitsnet nodig hebt en het voltage van de pomp te controleren.

Beste Luchtbed: Onze Selectie

Koopgids

Het luchtbed is een praktische oplossing voor wie graag gasten op een comfortabele manier onderbrengt, want als ze vertrokken zijn hoef je het alleen maar leeg te maken, op te vouwen en op te bergen.

Het is ook iets belangrijks voor wie van kamperen houdt. Wat je behoeften ook zijn, er is de ideale matras voor jou. Doorheen deze gids tonen we je alle details waarmee je bij je aankoop rekening moet houden. Kom met ons mee!

Menina lendo dentro da barraca.

Het luchtbed biedt uiteindelijk meer comfort tijdens een kampeertocht. (Bron: rustycanuck / 123RF)

Wat is een luchtmatras?

Ook wel een opblaasbaar matras genoemd, is het niets anders dan een matras dat naar behoefte leeggelopen kan worden, zodat het prima mogelijkheden zijn om mee op reis te nemen en gemakkelijk op te bergen als het niet gebruikt wordt.

Ze zijn praktisch en van sterk materiaal gemaakt, en zijn ideaal om gasten onder te brengen of om te gebruiken bij kampeertochten of andere buitenactiviteiten, want ze nemen in enkele ogenblikken een compacte omvang aan.

Wat zijn de voor- en nadelen van een opblaasbaar matras?

Een opblaasbaar matras is ideaal om dat onverwachte bezoek te krijgen of voor mensen die graag de natuur in trekken en genieten van een goede kampeertocht.

Het luchtbed is erg praktisch en gemakkelijk op te bergen.

Behalve voor buitenactiviteiten kunnen ze ook thuis gebruikt worden om bijvoorbeeld kinderen op te laten spelen. Ze zijn praktisch en kunnen in een paar minuten klaar zijn voor gebruik, en zijn ook gemakkelijk leeg te laten lopen, zodat ze opgeborgen kunnen worden zonder veel plaats in te nemen.

Er zijn echter ook nadelen aan verbonden, zoals de mogelijkheid dat ze doorprikken, afhankelijk van waar ze gebruikt worden. Raadpleeg dus onderstaande tabel voor je een beslissing neemt.

Voordelen
 • Neemt bij opbergen minder ruimte in dan traditionele matrassen
 • Kan snel opgeblazen en weer leeggelopen worden
 • Luchtmatrassen zijn gemakkelijker te vervoeren
Nadelen
 • Er moet voorzichtig omgesprongen worden met de ondergrond waarop hij geplaatst wordt
 • Een goed model kan meer kosten dan een traditioneel model

Welk model te kiezen: Luchtmatras met of zonder pomp?

Een van de grootste moeilijkheden bij luchtmatrassen is de moeite die nodig is om ze op te blazen en weer leeg te laten lopen, niet iedereen heeft immers elektrische luchtpompen in huis.

Daarom is het tegenwoordig mogelijk modellen te vinden die al een interne of elektrische pomp hebben, waardoor het vullen veel gemakkelijker en sneller gaat. Rekenend met doseerkleppen is het ook gemakkelijk de gewenste hoeveelheid lucht te regelen of te helpen bij het leegmaken.

Casal deitado dentro da barraca com a cabeça para fora olhando para o céu

Een luchtbed met interne pomp is beter voor wie kampeert, zodat je niet veel extra spullen hoeft mee te nemen, zoals de pomp. (Bron: ammentorp / 123rf)

Niet alles is echter een voordeel. Voor het hebben van een extra hulpmiddel kosten de matrassen met een elektrische pomp beduidend meer dan eenvoudiger modellen. Het is de moeite waard eraan te denken dat opblaasbare matrassen ventielen hebben, dus controleer de productspecificaties en hun compatibiliteit met externe pompen.

Dus, ook al wordt het product zonder opblazer geleverd, je kunt toch, bijvoorbeeld, een pomp gebruiken die gebruikt wordt om fietsbanden op te blazen. Om je te helpen beslissen welk type luchtmatras het beste voor je is, bekijk je onze vergelijkingstabel hieronder.

Zonder inwendige pompa Met elektrische pomp
Opblazen Je kunt hem opblazen met alleen je ademhaling, maar het kost veel moeite Elektrische pompen kunnen de matras sneller en automatisch opblazen
Nadelen Je moet investeren in een externe elektrische of manuele pomp als je meer praktisch nut wilt Je hebt een stroomnet in de buurt nodig of het gebruik van een batterij
Prijs Matrassen zonder interne pompen, manueel of elektrisch, zijn goedkoper Omdat ze afhankelijk zijn van een extra apparaat om de matras op te blazen, zijn deze modellen duurder

Aankoop Criteria: Factoren die je moet overwegen voor je een luchtbed koopt

Vaak willen we gewoon het hectische stadsleven achter ons laten en een paar dagen op het platteland doorbrengen, buiten kamperend. Of, als je gasten over de vloer krijgt, wil je je vrienden en familie misschien meer comfort bieden dan alleen een sofa.

Maar het kiezen van de perfecte opblaasbare matras voor jou kan wat ingewikkeld zijn, want met zoveel specificaties kan het proces verwarrend zijn als je geen hulp hebt. Om je te helpen, analyseer je zorgvuldig de punten die we hieronder geselecteerd hebben en kies je een model met een goede kosten-baten verhouding

 • Materiaal
 • Afwerking
 • Afmetingen en gewicht
 • Type pomp
 • Hygiëne en reiniging

Als je al deze factoren in acht neemt, die hieronder uitvoerig beschreven worden, kun je de beste beslissing nemen als je het ideale model moet kiezen om je gasten te ontvangen of een tijdje onder de sterrenhemel te genieten.

Materiaal

De meeste luchtbedden zijn tegenwoordig gemaakt van polyester of PVC, comfortabele materialen die veel weerstand en duurzaamheid bieden.

Bovendien kunnen matrassen van polyester of PVC door hun weerstand gemakkelijk opgeborgen en vervoerd worden, omdat ze nauwelijks te lijden hebben van de inwerking van hitte of beschadigd worden zonder de inwerking van een scherp voorwerp.

Pernas de uma casal para fora da barraca com linda vista de montanhas

Het materiaal van het luchtbed moet van prima kwaliteit zijn, wil je het naar vele avonturen mee kunnen nemen. (Bron: Andrey Kryuchkov / 123rf)

Afwerking

De soort bekleding is een fundamentele factor voor het comfort tijdens je slaap. Als je je matras mee wilt nemen op een kampeertocht, heb je immers zeker geen hulpmiddelen bij de hand zoals assorti lakens en kussens. Er zijn twee basistypen afwerking voor luchtmatrassen: rubberachtig en fluweelachtig

 • Fluweel: Ideaal als je meer comfort wilt en ook om het risico van uitglijden of glijden tijdens het liggen te vermijden. Modellen met fluwelen bekleding geven meer hechting en comfort.
 • Met rubber bekleed: dit type bekleding geeft, als je gaat liggen, het gevoel van een steviger en warmer matras, iets dat oncomfortabel kan zijn, vooral op warme dagen. Het zijn echter goedkopere opties.

In beide gevallen kun je, net als bij traditionele matrassen, lakens en kussens gebruiken om wat meer comfort te hebben bij het slapengaan.

Afmetingen en ondersteund gewicht

Of het nu om eenpersoons- of tweepersoons modellen gaat, het is ideaal om de afmetingen van het product te controleren. Controleer bijvoorbeeld de diepte van het product, zodat die toereikend is voor wie de matras gaat gebruiken; je zou immers niet willen dat je voeten uit de matras steken.

Wat de hoogte betreft, merken we dat hogere modellen meestal comfortabeler zijn, dus controleer de maximum hoogte van je matras om te voorkomen dat hij te dicht bij de vloer ligt, wat ongemak kan veroorzaken. Controleer ook de breedte. Als je de gewoonte hebt om ‘s nachts veel te bewegen, is het raadzaam een iets breder model te nemen. Controleer ook het maximum gewicht dat ondersteund wordt om ongelukken te voorkomen.

Família com a cabeça para fora da porta da barraca em uma linda paisagem

Kies een groot luchtbed dat het gewicht van het hele gezin kan dragen. (Bron: Dmitriy Shironosov / 123rf)

Pomptype

Je kunt verschillende soorten pompen gebruiken om je luchtbed op te blazen. De meest voorkomende modellen hebben geen interne pompen. In dat geval kun je een handpomp gebruiken, zoals die gebruikt worden om fietsbanden op te pompen, of een externe elektrische pomp. Sommige luchtmatras modellen hebben een inwendige pomp.

Je kunt ze oppompen met je handen of je voeten, zodat je je luchtbed zonder extra hulp kunt opblazen. Je kunt ook modellen vinden met een elektrische pomp. Hoewel ze op een batterij of het lichtnet aangesloten moeten worden, kost het je geen moeite en kunnen ze de matras sneller opblazen.

Hygiëne en schoonmaken

Om je opblaasbare matras vrij van ziektekiemen en bacteriën te houden is het belangrijk enige zorg te besteden aan hygiëne en schoonmaken om risico’s voor je gezondheid te voorkomen. Gebruik voor en na gebruik een zachte vochtige doek om de matras schoon te maken. Tenzij het erg vuil is, is het niet nodig om wasmiddelen of ontsmettingsmiddelen te gebruiken.

Als je het moet opbergen, denk er dan aan het nooit op te vouwen als het nog vochtig is, want dat kan leiden tot woekering van schimmel en bacteriën. Het ideaal is om ze in een koele omgeving en uit de buurt van licht te bewaren.

(Featured Image Source: Sergey Ryzhov / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies