ultrasonic humidifier in the house
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Ongeacht de tijd van het jaar is er altijd wel iets dat een te droge lucht veroorzaakt in huis voor je baby. In de winter is het de verwarming en in de zomer de airconditioning. Daarom is een luchtbevochtiger voor baby’s een heel handig apparaat. Het zorgt ervoor dat je het juiste niveau van vochtigheid in huis kan behouden en controleren.

Het gebruik van een luchtbevochtiger vermindert het risico op griep, verkoudheid en andere luchtweginfecties bij je baby. Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen voor zijn of haar algemeen welzijn. Als je nog niet bekend bent met dit apparaat kun je er hieronder meer over te weten komen.
Belangrijk om te weten

 • Het ademhalingssysteem van kinderen is heel gevoelig en kan negatief reageren op factoren zoals relatieve vochtigheid of temperatuur. Dan komen virussen in het spel.
 • De aanbevolen relatieve luchtvochtigheid voor de gezondheid van baby’s varieert van 40 tot 60%, maar met het gebruik van airconditioners en kachels is het niet altijd gemakkelijk om ze op afstand te houden.
 • Voordat je een luchtbevochtiger in je huis gaat gebruiken, zijn er bepaalde factoren waar je op moet letten. Enkele van deze factoren zijn bijvoorbeeld het type luchtbevochtiger, de capaciteit, het vermogen en andere specifieke kenmerken.

Beste Luchtbevochtiger voor baby’s: Onze selectie

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste luchtbevochtigers voor baby’s die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste luchtbevochtiger een stuk eenvoudiger.

De meest stille luchtbevochtiger voor baby’s

Het mooie van deze vernevelaar is dat hij geruisloos is. De koude nevel wordt opgewekt door ultrasone geluidstrillingen, die niet hoorbaar zijn voor het menselijk oor. Bijkomend voordeel van de ultrasone werking is dat Tag energiezuinig is. Hij verbruikt wel 80% minder stroom dan traditionele stoombevochtigers. Met de stijlvolle hout gelamineerde pootjes, de ronde vorm en het leren label is hij eenvoudig, modern en stoer. Helemaal geschikt voor een prominent plaatsje in de babykamer.

De beste geavanceerde luchtbevochtiger voor baby’s

Dankzij de automatische vochtingsmodus en de NanoCloud-technologie van de Philips HU4803/01, ben je verzekerd van een gezond leefklimaat. Hij verdeelt de bevochtigde lucht gelijkmatig over de kamer en verspreidt 99% minder bacteriën dan ultrasonische bevochtigers. Door de ingebouwde hygrometer (meet luchtvochtigheid in huis), kan deze luchtbevochtiger zelf bepalen op welke stand hij moet staan voor een gezond klimaat. Inhoud tank: 2 liter. Vervangbaar filter.

De luchtbevochtiger voor baby’s met de grootste watertank

De Medisana Luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid gehandhaafd blijft doordat het apparaat het water verandert in een fijne nevel die zich door de ruimte verplaatst en lucht daardoor bevochtigd. De luchtkwaliteit wordt aanzienlijk verbeterd waardoor wordt voorkomen dat de slijmvliezen en de huid gaan uitdrogen. Mensen met hooikoorts zullen ook veel baat hebben bij een luchtbevochtiger. Geluidsarm en energiebesparend, met een watertank van maar liefst 4,2 liter.

De luchtbevochtiger voor baby’s met ionisator

Deze luchtbevochtiger van het merk Progenion heeft een apart in te schakelen ionisator. Deze zorgt ervoor dat negatieve ionen in de lucht worden gebracht. Negatief is in dit geval positief, want deze negatieve ionen zorgen voor zuivering van de lucht en dragen op die manier bij aan een gezonder leefklimaat in je woning of een gezonder werkklimaat op kantoor. Of, in dit geval in de babykamer. De ionisator is apart in en uit te schakelen. Deze luchtbevochtiger is 2 in1: lucht bevochtigen en ionisatie luchtreiniging!

Shopgids: Alles wat je moet weten over luchtbevochtigers voor baby’s

Het is van groot belang dat je voordat je een luchtbevochtiger voor je baby koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Mother reading book to her daughter on the background of humidif

Vandaag de dag zijn er hoogwaardige luchtbevochtigers die gebruik maken van de beste technologie.
(Bron: Yury Stroykin: 37444590/ 123rf.com)

Wat is een luchtbevochtiger voor baby’s en waar is het voor?

Een luchtbevochtiger voor baby’s is een elektronisch apparaat dat ontworpen is om de relatieve vochtigheid in een gesloten omgeving, zoals een babykamer, te regelen, te controleren en te handhaven. De apparaten werken door het water in hun tanks te verdampen en zo de luchtvochtigheid te verhogen.

Hun belangrijkste functie is de relatieve luchtvochtigheid te handhaven op de aanbevolen niveaus die passen bij het ademhalingssysteem van de baby, tussen de 40 en 60º. Er zijn ook modellen die voor aromatherapie gebruikt worden.

Het risico op besmetting van bepaalde aandoeningen van de luchtwegen wordt aanzienlijk verminderd, naast het verbeteren van het algemene comfort van het kind.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een luchtbevochtiger voor baby’s?

Naast de standaard voordelen, zoals het voorkomen van luchtweginfecties, heeft het gebruik van dit type apparaat veel voordelen voor de gezondheid van je kind. Bijvoorbeeld de hydratatie van de ogen en de huid in het algemeen.

Aan de andere kant raden kinderartsen het gebruik van deze apparaten vooral in de winter aan. Omdat je niet wilt dat je baby het koud heeft, verhoog je de verwarmingstemperatuur, maar dat verhoogt ook de droogte in de kamer. De luchtbevochtiger geeft een gevoel van warmte terwijl de luchtvochtigheid behouden blijft.

Huisarts.nlHuisartsenwebsite voor de meest voorkomende medische klachten
“Droge lucht zonder een goede vochtigheid verergert droge hoest en irriteert een pijnlijke keel. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen en om het gemakkelijker te maken om te ademen. Een luchtvochtigheid van rond de 40% is het meest ideaal. Dagelijks 15 minuten ventileren zorgt voor een schone lucht.”

Wat zijn de risico’s als je geen luchtbevochtiger voor baby’s gebruikt?

Een droge en koude omgeving is ideaal voor de werking van virussen. Daarom kan het ademhalingssysteem van je kind bij gebrek aan vocht worden aangetast. Dankzij de luchtbevochtiger kan je dit en andere negatieve effecten voor je kind, zoals hieronder beschreven, vermijden:

 • Jeuk: Jeuk en irritatie in de ogen, die niet alleen heel vervelend zijn voor de baby, maar ook kunnen leiden tot conjunctivitis.
 •  Ademhaling: Droogte in de slijmvliezen van de luchtwegen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor infecties of virussen.
 • Verkoudheid: Verergering van verkoudheid en symptomen zoals hoesten of een constante lopende neus.
 • Huid: Droge huid, zoals gebarsten lippen of het verschijnen van eczeem.
 • Algemene toestand: Ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn en algemene klachten.
 • Vochtigheid in de kamer: De luchtbevochtiger voor baby’s regelt de vochtigheid van de ruimte en houdt altijd de aanbevolen niveaus (tussen 40 en 60%) aan, waardoor het risico op de genoemde symptomen wordt verminderd.

Welke soorten luchtbevochtigers voor  baby’s zijn er?

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten luchtbevochtiger voor baby’s, maar toch kunnen we een onderscheid maken tussen twee hoofdgroepen: die met koude stoom en warme stoom. Welke zijn beter? Er is geen exact antwoord, aangezien er kinderartsen zijn die koude stoom aanbevelen en anderen die warme stoom aanraden.

Eigenschappen Koude stoom Warme stoom
Verhoogt de temperatuur in de kamer. X
Kookt water om stoom te genereren. X
Fijne stoomafgifte. X
Minder stroomverbruik. X
Grotere werking tegen ziektekiemen en virussen. X
Gunstig voor de behandeling van keelontsteking, bronchitis of andere ziekten. X

Je ziet dat beide soorten op verschillende manieren voor- en nadelen hebben. Terwijl de koude stoombevochtiger fijne stoom uitzendt via ultrasone golven, kookt de hete stoombevochtiger het water. Daardoor kan de kamertemperatuur met 1 tot 3 graden stijgen.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van de luchtbevochtiger?

Elk apparaat, of het nu elektrisch of op batterijen werkt en dat je in aanwezigheid van je baby wilt gebruiken, moet veilig en geschikt zijn. Om de luchtbevochtiger goed te kunnen gebruiken, moet je rekening houden met een aantal aspecten die essentieel zijn om de goede werking ervan en de veiligheid van je kind te waarborgen.

 • Het eerste wat je moet doen is om na te gaan of je een luchtbevochtiger nodig hebt, want als de omgeving van het kind al vochtig genoeg is, kan het gebruik ervan contraproductief zijn.
 • Luchtbevochtigers zijn gevaarlijke apparaten voor kinderen. Plaats ze altijd buiten bereik en probeer de kabels uit het zicht te houden.
 • Wanneer het niet wordt gebruikt, is het raadzaam om de stekker uit het stopcontact te halen. Behalve dat dit veiliger is, zal dit ook de levensduur van het apparaat verlengen.
 • Wanneer de luchtbevochtiger in de babykamer is, laat dan de deur open staan. Op deze manier vermijd je het ontstaan van condensatie of schimmel..
 • Gebruik liever gedestilleerd water gebruiken dan leidingwater. Gedestilleerd water produceert een schonere stoom, omdat het geen kalk of sporenelementen bevat.

Wat is de meest geschikte plaats voor een luchtbevochtiger voor baby’s?

De plaats waar we de luchtbevochtiger plaatsen is essentieel om er goed gebruik van te maken en bepaalde risico’s voor je baby te voorkomen. Het eerste dat je in gedachten moet houden is dat de mist of stoom nooit direct op de baby geprojecteerd mag worden. Het is aan te raden om een minimale afstand van twee meter aan te houden.

In het ideale geval wordt het apparaat in het midden van de ruimte geplaatst, of in ieder geval moet de stoom naar die plaats worden gericht, omdat dit de hele ruimte zal bevochtigen. Als het een hete stoombevochtiger is, moet je er ook op letten dat je de luchtbevochtiger niet te dicht bij de baby plaatst.

Hoe maak je een luchtbevochtiger schoon?

Luchtbevochtigers verdrijven stoom uit het water in hun reservoir. De reinheid van het toestel en het water zal dus afhangen van de vraag of de uitgestoten mist, die in de lucht blijft hangen en die onze baby inademt, schoon is of niet. Het onderhoud van deze apparaten is eenvoudig en kan thuis worden uitgevoerd:

 • Let erop dat de luchtbevochtiger uit staat tijdens het reinigen.
 • Scheidt het waterreservoir van de bodem en het filter.
 • Reinig de watertank goed. Voeg een eetlepel bleekwater toe en laat het 30 minuten weken zodat de bacteriën worden gedood.
 • Vul een pan met water en voeg twee kopjes witte azijn toe om het filter schoon te maken. Laat het 30 minuten in de pan liggen.
 • Het schoonmaken van de basis is ook belangrijk. Je kunt dit doen door er onverdunde witte azijn in te schenken en het 30 minuten te laten inwerken.
 • De overige kleine onderdelen kunnen zorgvuldig worden gereinigd met water en zeep.
 • Droog alle onderdelen zorgvuldig af voordat je het apparaat weer aansluit.

Eenvoudig toch? Het is aan te raden om deze reinigingsroutine minstens één keer per week te volgen om de luchtbevochtiger altijd in goede conditie te houden. Dit zijn algemene instructies. Het is aan te raden om de instructies van de fabrikant voor het reinigen van de luchtbevochtiger zorgvuldig te lezen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een luchtbevochtiger voor je baby om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het apparaat te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de luchtbevochtiger die je nodig hebt:

Type

In dit artikel heb je al gezien dat zowel een koude-stoom als een warme-stoom luchtbevochtiger meerdere voordelen kunnen hebben. Bij het kiezen ervan moet je rekening houden met factoren zoals de behoeften van je kind of de omgeving waarin je de luchtbevochtiger gaat plaatsen.

Bij warmte, zoals in de zomermaanden, zal een koude stoombevochtiger beter kunnen zijn, omdat je zal voorkomen dat de temperatuur van de kamer nog meer stijgt. Tijdens de koudere maanden in de winter, zal een warme stoombevochtiger veel effectiever zijn.

Vermogen

Het vermogen van de luchtbevochtiger speelt een belangrijke rol in de effectiviteit van dit apparaat. Hoewel het ademhalingssysteem van de baby minder kracht nodig heeft, is het belangrijk om de kracht te meten wat de grootte van de kamer betreft. Je moet ook weer niet teveel vermogen hebben als je de luchtvochtigheid niet te hoog wilt laten oplopen.

Hoe groter de ruimte waarin de luchtbevochtiger wordt geplaatst, hoe meer kracht hij moet hebben om zijn doel te bereiken. Om je een idee te geven is een goed vermogen voor een ruimte van 10 m² 75 ml/h. Tegenwoordig voegen de meeste fabrikanten een verklarende tabel van het vermogen toe.

Vermogen
10 m² 75 ml/u
30 m² 230 ml/u
50 m² 380 ml/u

Hygrostaat

Luchtbevochtigers met een hygrostaat kunnen automatisch de relatieve luchtvochtigheid in de omgeving regelen. Het is essentieel om een luchtbevochtiger met zo’n sensor te kiezen, om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in de omgeving te veel toeneemt en contraproductief wordt.

Hoewel de meeste apparaten een regeling van het stoomvermogen hebben, is het raadzaam deze te controleren. De luchtbevochtiger stopt vanzelf wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte het ingestelde niveau (tussen 40 en 60%) heeft bereikt en start hij weer op wanneer deze daalt.

Capaciteit

Een ander belangrijk aankoopcriterium is de grootte van het luchtbevochtigingsreservoir. Hoewel dit geen factor is waarvan de werking van het apparaat afhankelijk is, heeft dit te maken met het gebruiksgemak. Hoe groter de capaciteit, hoe groter de autonomie. Met een capaciteit van 2 L krijg je een gemiddelde autonomie van 8 uur, afhankelijk van het vermogen.

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden in verhouding tot het volume van de tank is de grootte van de tank. Als je op zoek bent naar een compacte luchtbevochtiger die niet te veel ruimte inneemt, zal je noodzakelijkerwijs wat capaciteit moeten opofferen. Zoals altijd zal alles hangt dit af van je behoeften.

Onderhoud

Hoewel de technologie van de luchtbevochtigers de laatste tijd sterk is verbeterd, is het nog altijd noodzakelijk om een paar stappen te volgen om ze schoon te maken en te onderhouden. Het is essentieel dat het apparaat in goede staat blijft voor een optimale werking en voor de gezondheid van de baby.

Het belangrijkste is dat het water in de tank schoon is en dat je het regelmatig vervangt om schimmels en bacteriën te voorkomen. Je moet ervoor zorgen dat de luchtbevochtiger een verwijderbare filter heeft, en het liefst herbruikbaar. Op deze manier wordt het onderhoud van het apparaat een stuk eenvoudiger.

Samenvatting

Het heeft grote voordelen voor de gezondheid en welzijn om een luchtbevochtiger in de slaapkamer van je kind te hebben. Deze apparaten zijn ontworpen om de relatieve luchtvochtigheid op het aanbevolen niveau (tussen 40 en 60%) te houden en zo de goede werking van het ademhalingssysteem van de baby te bevorderen.

Vandaag de dag zijn er hoogwaardige luchtbevochtigers die gebruik maken van de beste technologie. Ze vormen ook een natuurlijke oplossing voor verkoudheden en griep van de kleintjes. Om contraproductief gebruik te voorkomen, moet je goed letten op het type, de werking en het onderhoud van dit type apparaat

Vond je ons artikel over luchtbevochtigers voor baby’s interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte luchtbevochtiger voor hun baby kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: draw05: 71327738/ 123rf.com)

Recensies