Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

38Verzamelde opmerkingen

Een lunchtrommel voor onderweg, ook bekend als lunchbox of bentobox, is de perfecte metgezel voor onderweg. Hij biedt veel ruimte voor warm of koud eten en is een prima optie om je lunch op school, universiteit of kantoor op te eten. Dankzij zijn compacte vormgeving past hij ook in elke grotere tas.

Omdat er veel verschillende soorten lunchtrommels zijn, hebben we geprobeerd de belangrijkste criteria kort en bondig voor je weer te geven in dit artikel. Dan hebben we de beste lunchboxen voor je uitgezocht en ze met elkaar vergeleken. Dit moet je helpen bij het kiezen van je lunchtrommel.
De belangrijkste in een notendop

  • Lunchboxen zijn een prima manier om je lunch in te vervoeren. Ze zijn veelzijdig en stellen je in staat om onderweg een gezonde maaltijd te nuttigen.
  • Ze kunnen gevuld worden naargelang je stemming, wat ze geschikt maakt voor iedereen die buitenshuis wil eten.
  • Als je goed voor je lunchbox zorgt, kun je hem lang gebruiken, wat hem bijzonder duurzaam maakt. Als dat nog niet genoeg is, kun je nog milieuvriendelijker versies gebruiken die gemaakt zijn van plasticvrije materialen.

Lunchdozen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor lunchtrommels

Om er zeker van te zijn dat je je lunchtrommel lang kunt gebruiken, moet je vóór de aankoop rekening houden met deze evaluatiecriteria. We hebben daarom de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet, zodat je de ideale box voor je kunt vinden.

De volgende aspecten zijn van cruciaal belang:

Voor een beter begrip hebben we de criteria meer in detail beschreven, zodat je goed geïnformeerd bent. Natuurlijk kun je zelf bepalen welke eigenschappen voor jou bijzonder belangrijk zijn.

Maat

Lunchboxen zijn er in vele maten. Voor kleine trek zijn lunchtrommels met een inhoud van 800 milliliter voldoende. Als je langere tijd onderweg bent, zijn dozen met een inhoud van 1 liter of meer een betere keus voor je. Als je verschillende etenswaren wilt inpakken, is het beter een grote lunchtrommel te kiezen. Deze zijn vaak verdeeld in vakken, waardoor je veel mogelijkheden hebt. Het voorkomt ook dat je voedsel door elkaar raakt. Stapelbare lunchboxen zijn ook geschikt voor dit doel.

Materiaal

Er zijn veel materialen waaruit je kunt kiezen als je een lunchtrommel koopt. De meest populaire lunchtrommels zijn van plastic, roestvrij staal, glas, hout of tarwestro. Als je een lunchtrommel koopt, let er dan op dat die vrij is van schadelijke stoffen en weekmakers zoals BPA.

Je vindt deze informatie in de beschrijving van de doos. Een ander belangrijk weetje is dat er lunchboxen zijn die plasticvrij zijn. Deze zijn milieuvriendelijker en zien er modern uit dankzij hun houten, metalen of glazen uiterlijk. Het model van tarwestro is ook plastic-vrij.

Lekvrij

Als je tijdens je pauze graag vloeibaar voedsel eet, zoals soep, yoghurt of goulash, moet je beslist op de verzegeling van je doos letten. Als je lunchbox niet lekvrij is, overleeft je maaltijd het vervoer misschien niet.

Daarom zijn luchtdichte en waterdichte lunchboxen heel goed voor dit doel. Je herkent ze aan hun siliconen afdichtingsringen. Het is belangrijk dat ze ook vrij zijn van schadelijke stoffen, zodat je voedsel geen ongezonde stoffen opneemt.

Isolatie

Het is vaak niet mogelijk om tijdens de pauze eten op te warmen, en daarom is een Thermos lunchbox een goede optie. Het heeft het voordeel dat het je eten meerdere uren warm of koud houdt. Daardoor zijn ze geschikt voor reizen, wandelen of autotochten. Als dit niet voldoende is voor je doeleinden, kun je een elektrische lunchbox kopen. Dit verwarmt je voedsel met behulp van elektriciteit. Voor koude maaltijden kun je ook een geïsoleerde zak met een cold pack gebruiken.

Magnetronbestendig

Als je je eten in de magnetron wilt opwarmen, zorg dan dat je lunchtrommel hittebestendig is. Sommige materialen kunnen niet in de magnetron verwarmd worden. Hiertoe behoren houten, roestvrij stalen en sommige plastic containers.

Als je niet zeker bent over wat je moet kopen, kijk dan in de beschrijving van je doos. Als je daar geen informatie vindt, kun je ook contact opnemen met de fabrikant van de doos. Een andere mogelijkheid is om je eten op een apart bord te verwarmen.

Gemak van schoonmaken

Je lunchtrommel moet gemakkelijk schoon te maken zijn, zodat het geen gedoe voor je is en je eten hygiënisch bewaard kan worden. Het beste is om het uit te wassen met warm water en een beetje afwasmiddel. Sommige lunchtrommels kunnen ook in de afwasmachine gereinigd worden.

Of je lunchtrommel vaatwasmachinebestendig is, vind je in de beschrijving. Materialen zoals hout en sommige plastic en glazen containers zijn niet geschikt omdat ze beschadigd kunnen worden.

Gids: Veelgestelde vragen over lunchtrommels in detail beantwoord

Opdat je geen onbeantwoorde vragen meer hebt, hebben we alle belangrijke informatie over lunchtrommels samengevat in onze gids. Het legt uit wat een lunchbox is, voor welke mensen hij geschikt is en welke soorten er zijn. Je vindt er ook informatie over de prijzen en de duurzaamheid van lunchboxen.

Wat is een lunchbox?

Een lunchbox is een blikje dat gebruikt kan worden om lunch in te vervoeren. Het bestaat uit een vierkante of ronde bak en een deksel, dat idealiter goed sluit.

Hier zie je hoe koud gevulde lunchtrommels er uit kunnen zien. Natuurlijk kun je je doos vullen met het voedsel dat het beste bij je past. (Beeldbron: Yastremska / 123rf)

Sommige lunchboxen hebben beide elementen met elkaar verbonden, zodat ze geopend kunnen worden.

Voor wie is een lunchbox geschikt?

Of het nu op de crèche, school, werk of universiteit is – een lunchtrommel is geschikt voor elke gelegenheid. Daarom kan hij gebruikt worden door iedereen die onderweg wil eten. Dankzij de vele maten kunnen kleuters, schoolkinderen, volwassenen en senioren allemaal een lunchtrommel gebruiken.

Een voordeel van de lunchbox is dat hij individueel gevuld kan worden. Dit betekent dat ze ook geschikt zijn voor mensen die een vleesvrij dieet volgen, d.w.z. veganisten of vegetariërs. Het gebruik van een lunchbox sluit dus geen enkele dieetvorm uit.

Welke soorten lunchtrommels zijn er?

Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen tussen grote en kleine lunchboxen. De grotere modellen zijn vaak verdeeld of hebben meerdere niveaus, wat genoeg ruimte biedt voor verschillende gerechten en snacks om je de hele dag goed te blijven voeden.

Er zijn ook veel verschillende uitvoeringen, die vooral afhangen van het materiaal van de doos. Daarom zijn modellen van plastic en tarwestro vaak in kleuren verkrijgbaar, terwijl lunchboxen van glas, roestvrij staal en hout de kleur van het materiaal hebben.

Wat kost een lunchbox?

De prijs van een lunchbox hangt vooral af van het materiaal. In de tabel kun je een overzicht krijgen van hoe duur je favoriete lunchbox is. Dit zijn slechts richtprijzen, natuurlijk kunnen ze variëren naargelang de fabrikant en het ontwerp.

Prijs Producten
Laag geprijsd (5-10 €) Je kunt gekleurde plastic modellen kopen voor deze prijs.
Middelmatig geprijsd (10-20 €) Hier is al meer keuze uit materialen. Behalve plastic dozen kun je ook dozen van tarwestro kopen.
Hooggeprijsd (+ 20 €) Deze dozen zijn meestal van hout of roestvrij staal. Glazen lunchboxen zijn steeds vaker in multipacks verkrijgbaar.

Zoals je ziet zijn plastic lunchboxen goedkoper dan bakjes van andere materialen. We raden je aan niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de afwerking van je toekomstige lunchtrommel.

Waarom zijn lunchboxen milieuvriendelijk?

Ten eerste zijn lunchboxen duurzaam, omdat je je overgebleven eten van de vorige dag de volgende dag mee kunt nemen. Het is niet alleen goedkoper dan elke dag in de pauze iets te kopen, maar het houdt je eten thuis ook uit de vuilnisbak. Ten tweede zijn ze duurzaam. Dit betekent dat je ze vele maanden kunt gebruiken zonder dat ze breken. Om dit te verzekeren kun je je doos het beste goed verzorgen. Volg de aanwijzingen op het oppervlak en in de beschrijving van je lunchtrommel.

Conclusie

Lunchboxen bieden een gemakkelijke en veilige manier om je voedsel te vervoeren. Dankzij hun vele formaten vind je een geschikte doos voor elke maaltijd en elke gelegenheid. Ze kunnen zowel door kinderen als volwassenen gebruikt worden. Het zijn niet alleen praktische bakjes voor je eten, maar ze zijn ook goed voor het milieu omdat ze veel plastic afval besparen. Er zijn ook dozen die helemaal plasticvrij zijn. Ze zijn gemaakt van glas, roestvrij staal, hout of tarwestro.

(Omslagfoto: Veselova / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies