Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Magnesium is een mineraal dat invloed heeft op verschillende lichamelijke en psychologische aspecten van ons organisme. Het speelt een cruciale rol bij de verzorging van botten en tanden, het heeft een zeer belangrijke invloed op het hormonale evenwicht, en veroorzaakt bijvoorbeeld een vermindering van chronische vermoeidheid en moeheid.

De consumptie van magnesiumpoeder heeft verschillende voordelen voor onze gezondheid, omdat het een supplement is dat een aantal belangrijke inputs voor ons welzijn levert (1). Het is ook een product dat gebruikt kan worden als handwrijfmiddel bij klimmen en andere krachtsporten. Je bent misschien geïnteresseerd om meer over deze beide eigenschappen te weten te komen. Om je de weg te wijzen hebben we dit artikel opgesteld met alles wat je moet weten over magnesiumpoeder.
Belangrijk om te weten

  • Magnesium is een mineraal met meervoudige heilzame eigenschappen.
  • Er zijn twee verschillende categorieën magnesiumpoeder die met gezondheid en sport te maken hebben: voedingssupplement (eetbaar), en sportzalf (niet-eetbaar).
  • Magnesiumpoeder als supplement kan voordelen opleveren voor verschillende systemen en weefsels, zoals de spieren, de gewrichten, het zenuwstelsel en meer.
  • Magnesiumpoeder als sportzalf verbetert de grip op zware voorwerpen en vermindert het zweten voor een grotere inspanningsefficiëntie.

Beste Magnesiumpoeder: Onze selectie

Er zijn verschillende soorten magnesium poeder, en verschillende producten op de markt. Elk product levert een andere combinatie van supplementen en eigenschappen aan het lichaam. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de beste producten die je kunt vinden, zodat je bij je keuze weloverwogen te werk kunt gaan.

Koopgids: Wat je moet weten over magnesiumpoeder

Magnesiumpoeder heeft een aantal gunstige eigenschappen voor het lichaam, en als je erover gedacht hebt dit product te gaan gebruiken, zijn er waarschijnlijk een aantal vragen die je jezelf gesteld hebt. Het is belangrijk dat je alle aspecten van het product in overweging neemt als je deze beslissing neemt.

Enkele van deze belangrijke aspecten zijn: wat is magnesiumpoeder, wat zijn de voordelen, wat zijn de risico’s, welke soorten zijn er, waarom koop je het en wat zijn de alternatieven. We hebben de volgende koopgids samengesteld om je te helpen bij je keuze, en je door het proces te leiden.

Supplementtype magnesiumpoeder kan overdag of ‘s nachts zijn (Bron: Marctran: 122865898/ 123rf)

Wat is magnesiumpoeder?

Magnesiumpoeder is een minerale stof die voor allerlei doeleinden gebruikt wordt. Een van de meest terugkerende doeleinden is als supplement, omdat het een heel belangrijk element in het menselijk lichaam is, dat invloed heeft op verschillende systemen en weefsels, zoals botten, spieren, zenuwstelsel en meer(2).

Anderzijds wordt het ook vaak gebruikt als werktuig om krachtsporten te beoefenen, zoals halteroefeningen, CrossFit of klimmen. Het product wordt op de handen gesmeerd om de wrijving te verhogen en zweten te voorkomen, wat de grip verbetert en de sport veiliger en efficiënter maakt. Het is essentieel dat je weet dat alleen de supplementcategorie magnesiumpoeder eetbaar is.

Welke soorten magnesiumpoeder zijn er?

Het is essentieel dat je de verschillende soorten magnesiumpoeder kent die er bestaan, afhankelijk van de categorie waar we het over hebben, zodat je weet hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden en bij het maken van je keuze de soort kunt kiezen die je de voordelen brengt die je zoekt. We raden je aan eerst te bepalen of je een supplement zoekt of een aanvulling op je sportuitrusting. Dan vind je deze soorten:

Supplement Sportsupplement
Traditioneel Fijn poeder
Met collageen Tussenpoeder en steentjes
Met calcium Grof poeder en steentjes

Wat zijn de voordelen van magnesiumpoeder?

Magnesiumpoeder heeft verschillende voordelen, afhankelijk van het gebruik. Als we het gebruik verdelen tussen: supplement en sportuitrusting, kunnen we de verschillende eigenschappen bepalen die het product heeft. Ongetwijfeld is dit iets dat heel belangrijk zal zijn om te overwegen als je je magnesiumpoeder koopt, dus hier is een overzichtstabel met alles wat je over deze voordelen moet weten(3).

Supplement Sportsupplement
Gezonde botten Betere grip op apparatuur
Spierversterking Vermindert zweten
Betere spijsvertering Vermindert risico op vallen van zware voorwerpen
Verbeterd zenuwstelsel Verbeterde efficiëntie van oefeningen

Wat zijn de risico’s van magnesiumpoeder?

Het is heel belangrijk om altijd de risico’s te overwegen als je een supplement of sportuitrusting koopt. In dit geval heeft magnesiumpoeder een aantal risico’s die voortkomen uit zijn chemische aard als mineraal, en andere risico’s die kunnen voortkomen uit onjuiste hantering of consumptie van het product. Hieronder volgt een lijst van de belangrijkste risico’s van dit product(4)

  • Verwar verbruikbaar (supplement) en niet-verbruikbaar (sportuitrusting) magnesiumpoeder.
  • Het is een ontvlambare verbinding
  • Onjuiste dosering van magnesium poedersupplement kan leiden tot problemen als misselijkheid, krampen en maagklachten.
  • Verkeerd gebruik van sportuitrusting met magnesiumpoeder kan leiden tot het laten vallen van halters of uitglijden.
  • Als je gelooft dat extra magnesiumpoeder andere kwalen oplost, is het belangrijk een arts te raadplegen (5)

Magnesiumpoeder als supplement kan een gunstige invloed hebben op verschillende systemen en weefsels, zoals spieren, gewrichten, zenuwstelsel en meer. (Bron: Takoburito: 104897549/ 123rf)

Waarom magnesiumpoeder kopen?

Magnesiumpoeder kan een uitstekende aanvulling op je dieet zijn, of een handig en doeltreffend sporttoepassingsmiddel. De redenen om het te kopen kunnen uiteenlopend zijn, van het zoeken naar versterking van je lichaam door natuurlijke stoffen zoals dit mineraal. Of als een belangrijk product in je sportroutine. Hieronder volgt een lijst van enkele van de meest voorkomende redenen voor elke categorie magnesiumpoeder. (6)

Supplement Sportsupplement
Om je gezonder te voelen Om je trainingen een boost te geven
Om vroegtijdige achteruitgang van bepaalde systemen te helpen voorkomen Om ongemakken te verminderen
Om je sterker en alerter te voelen Om ongelukken en uitglijders te voorkomen

Wat zijn de alternatieven voor magnesiumpoeder?

Er zijn verschillende alternatieven voor magnesiumpoeder(7), afhankelijk van of het een supplement of een sportuitrusting is. Als alternatief voor supplementatie in poedervorm is er magnesium in capsulevorm, en als optie voor magnesium als sportuitrusting is er vloeibaar en blokmagnesium(8). Hieronder staat een tabel met de kenmerken van elk alternatief.

Magnesium in capsules Vloeibaar magnesium Magnesiumblok
Supplement Sportsupplement Meer grip op handen en voeten bij verschillende sporten
Makkelijker dosering te bepalen Handiger dan magnesiumpoeder voor handen Minder deelbaar
Meer transporteerbaar Meer transporteerbaar Meer transporteerbaar

Aankoopcriteria

Als je overwogen hebt magnesiumpoeder te kopen, als aanvulling op je dieet van mineralen en vitaminen, of als sportelement, dan raden we je aan bij je aankoopbeslissing de volgende relevante aspecten in overweging te nemen. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste elementen die je bij de aankoop bij de hand kunt hebben.

Formaat

Zowel voor magnesiumpoeder als supplement als voor magnesiumpoeder als sportvoeding zijn er verschillende productformaten. Voor beide vind je formaten met verschillende aantallen grammen, de meest voorkomende zijn 180 gram en 400 gram voor het supplement en 80 gram voor de sportuitrusting.

Voor beide categorieën zijn ook alternatieve mogelijkheden voor het poederformaat beschikbaar. Voor het supplement zijn er capsules, en voor de sportuitrusting is er ook een vloeibare of crème versie, en een vaste of blokversie. Uiteindelijk hangt het gekozen formaat af van je doel.

Magnesiumpoeder als sportzalf verbetert de grip op zware voorwerpen en vermindert het zweten voor een grotere inspanningsefficiëntie. (Bron: Piotrkt: 88972458/ 123rf)

Chemische combinatie

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de chemische combinatie die het magnesiumpoederconcentraat dat je koopt bevat, omdat het vaak gecombineerd wordt met andere stoffen(9). Zo kan magnesium supplementpoeder gecombineerd worden met collageen, calcium, of stoffen die je misschien wilt vermijden, zoals suikers of kunstmatige kleurstoffen(10).

Op het gebied van sportuitrusting wordt magnesium mineraalpoeder ook vaak gemengd met andere stoffen, zoals stenen, silicium, pigmenten of kunstmatige kleurstoffen. Het is van essentieel belang dat je het ingrediëntenetiket controleert en je ervan vergewist dat je niet allergisch bent voor een van deze elementen.

Verpakking

Anderzijds kun je bij het kopen van magnesiumpoeder letten op de verpakking waarin het product geleverd wordt. Dit is vooral belangrijk als je het moet vervoeren of weinig bergruimte hebt. Als je het zoekt als voedingssupplement kun je het vinden in potjes, doosjes of blikjes.

Als je daarentegen een sportzalf zoekt, kun je verschillende verpakkingen vinden, zoals potjes, flesjes of krijtbolletjes in poedervorm. Als je het product van en naar de sportschool moet dragen, kun je beter een vervoerbaar formaat kopen, zoals een flesje of potje, want de krijtbal kan vlekken geven op andere voorwerpen in je tas en is moeilijker op te bergen.

Een ander relevant aspect om te overwegen bij de beslissing om magnesiumpoeder te kopen, zowel voor supplementen als voor sportartikelen, is de gebruikstijd die we het product willen geven. Voor supplementen kunnen we overwegen of we een product voor overdag of voor ‘s nachts willen.

Voor sportartikelen kunnen we rekening houden met de sport waarvoor we de zalf zoeken. Als we dit soort produkten zoeken, denken we waarschijnlijk aan een sport waarbij kracht komt kijken en waarbij natuurlijk zware elementen kunnen komen kijken. Enkele van de sporten waarvoor we hem kunnen gebruiken zijn: CrossFit, klimmen, krachttraining, en meer. Afhankelijk hiervan vind je een gevarieerd aanbod op de markt.

Beoogd effect

Aan de andere kant, als je overweegt magnesiumpoeder te kopen omdat je er een gezondheids- of sportdoel mee hebt, heb je waarschijnlijk een beoogd effect voor ogen. Als je een magnesium poedersupplement koopt, zijn er mogelijkheden op de markt die gericht zijn op gewrichtsversterking, spierversterking, zenuwstelsel of slaap.

Magnesiumpoeder, dat een sportzalf is, wordt op de markt aangeboden met verschillende producten die de werking op verschillende gebieden versterken. Er zijn er die in hun chemische combinatie de kracht van de greep versterken, andere die het aanvullen met dermatologische voordelen. Afhankelijk van wat je zoekt, vind je een optie die aan je behoeften voldoet.

Samenvatting

Kortom, magnesiumpoeder is een veelzijdig mineraal dat veelzijdige toepassingen en eigenschappen heeft. Het kan een geweldige aanvulling zijn op onze dagelijkse routine, als we weten hoe we het moeten gebruiken en de productcombinatie kiezen die ons het meeste voordeel oplevert. We kunnen een voedingssupplement van het type magnesiumpoeder (eetbaar) kiezen, of een magnesiumpoeder voor de handen (niet eetbaar), om krachtsporten te beoefenen.

Kiezen we voor een van beide of voor beide, dan is het belangrijk dat er meerdere mogelijkheden op de markt zijn waaruit we kunnen kiezen welke het beste bij ons past of de meeste voordelen voor ons lichaam of onze lichamelijke activiteit oplevert. We raden je aan rekening te houden met de gegevens die we in dit artikel geven en ze te controleren als je gaat kopen.

(Zichtbare afbeelding bron: thitarees: 58871060/ 123rf)

Referenties (10)

1. DPA vía Europa Press / EP, Mourad ErrasfaFez (Marruecos) 03/11/2020 06:00Actualizado a 03/11/2020 09:48, (Marruecos) MEF, Efe SL/, AFP GN/, EFE LT/, et al. ¿Qué papel puede tener el MAGNESIO en El Tratamiento de la Covid? [Internet]. La Vanguardia. 2020 [cited 2021Aug13].
Bron

2. Navarro R. Para qué sirve el magnesio: Beneficios y usos [Internet]. Consejos de Farmacia Online Mifarma.es. Reme Navarro https://www.reviewbox.es/wp-content/uploads/2021/08/eaQ-08H-logomfbyatida.png; 2020 [cited 2021Aug13].
Bron

3. Katherine Zeratsky RD. Ventajas Y Desventajas de Tomar Un Suplemento de magnesio [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2020 [cited 2021Aug13].
Bron

4. ICSC 0289 - MAGNESIO (polvo, pirofórico). [cited 2021Aug13].
Bron

5. La diabetes y los suplementos dietéticos: En detalles [Internet]. National Center for Complementary and Integrative Health. U.S. Department of Health and Human Services; [cited 2021Aug13].
Bron

6. Citrato de MAGNESIO: MedlinePlus medicinas [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; [cited 2021Aug13].
Bron

7. Super natural [Internet]. Magnesio: No todos son iguales | Farmacia Online | Farmacia Soler. [cited 2021Aug13].
Bron

8. ¿Cómo escoger TU tipo de magnesio? [Internet]. Najara Biocosmetics. [cited 2021Aug13].
Bron

9. Magnesio en La Dieta: MEDLINEPLUS enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; [cited 2021Aug13].
Bron

10. Berrio-Betancur LF, Echeverry-Rendón M, Correa-Bedoya E, Zuleta-Gil AA, Robledo-Restrepo SM, Castaño-Gonzalez JG, et al. Desarrollo de la industria de aleaciones de magnesio en colombia - una oportunidad [Internet]. DYNA. 1970 [cited 2021Aug13].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Artículo informativo
DPA vía Europa Press / EP, Mourad ErrasfaFez (Marruecos) 03/11/2020 06:00Actualizado a 03/11/2020 09:48, (Marruecos) MEF, Efe SL/, AFP GN/, EFE LT/, et al. ¿Qué papel puede tener el MAGNESIO en El Tratamiento de la Covid? [Internet]. La Vanguardia. 2020 [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
Navarro R. Para qué sirve el magnesio: Beneficios y usos [Internet]. Consejos de Farmacia Online Mifarma.es. Reme Navarro https://www.reviewbox.es/wp-content/uploads/2021/08/eaQ-08H-logomfbyatida.png; 2020 [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
Katherine Zeratsky RD. Ventajas Y Desventajas de Tomar Un Suplemento de magnesio [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2020 [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
ICSC 0289 - MAGNESIO (polvo, pirofórico). [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
La diabetes y los suplementos dietéticos: En detalles [Internet]. National Center for Complementary and Integrative Health. U.S. Department of Health and Human Services; [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
Citrato de MAGNESIO: MedlinePlus medicinas [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
Super natural [Internet]. Magnesio: No todos son iguales | Farmacia Online | Farmacia Soler. [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
¿Cómo escoger TU tipo de magnesio? [Internet]. Najara Biocosmetics. [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
Magnesio en La Dieta: MEDLINEPLUS enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Artículo informativo
Berrio-Betancur LF, Echeverry-Rendón M, Correa-Bedoya E, Zuleta-Gil AA, Robledo-Restrepo SM, Castaño-Gonzalez JG, et al. Desarrollo de la industria de aleaciones de magnesio en colombia - una oportunidad [Internet]. DYNA. 1970 [cited 2021Aug13].
Ga naar bron
Recensies