Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

26Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote mouttest 2022. Hier stellen we alle moutproducten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste mout voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je mout wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Als je je eigen beslag wilt brouwen en je eigen moutmengsels wilt samenstellen, waarbij je je creativiteit de vrije loop laat, dan moet je mout kiezen. Mout vormt de body van je bier en is essentieel bij het zelfbrouwen.
 • Er is een ruime keuze aan moutsoorten die eindeloze combinaties en dus smaakvariaties voor je bier mogelijk maken.
 • Mout is goedkoper dan moutextracten, gemakkelijker te bewaren en langer houdbaar. Je kunt het in winkels kopen vanaf 1,50 euro per kilo. In grotere hoeveelheden, vanaf 25 kg, betaal je gemiddeld slechts 1,15 euro per kilo.

Beste mout: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je mout koopt

Wat is mout eigenlijk?

Mout is graan dat kunstmatig gekiemd is. Mout verwijst dus niet naar een specifieke graansoort, maar beschrijft eerder een toestand. Om alcohol te laten ontstaan door gisting heeft de gist suiker nodig, die hij uit de mout haalt.

Nadat de mout tot kiemen is gebracht, wordt dit proces onderbroken om zoveel mogelijk zetmeel te verkrijgen. Tijdens het eesten wordt de groene mout met hete lucht gedroogd.

Afhankelijk van de temperatuur wordt hier licht mout (80°C), donker mout (100°C) of gekleurd mout (220°C) gemaakt.

Na het eesten wordt de afgewerkte mout gemalen en met brouwwater gekookt om beslag te maken. Mout is dus een vast en noodzakelijk bestanddeel in het brouwproces van je eigen bier.

Het is heel belangrijk om de bewaaromstandigheden van mout in acht te nemen.

Welke invloed heeft de mout op mijn bier?

Het maischen van de brouwmout kan het alcoholgehalte van het bier beïnvloeden. Bovendien hangen de kleur van het bier en niet in de laatste plaats de smaak af van de moutsoort.

De duur van het koken van je beslag, de temperaturen waarbij het gekookt wordt en de hoeveelheid hop die je gebruikt hebben een direct effect op het oorspronkelijke wort van je zelfgebrouwen bier.

Dit beïnvloedt dan weer het latere alcoholgehalte en de smaak van je bier.

Een waterdichte thermometer is dus onmisbaar om het perfecte bier te brouwen.

De tabel in de koopcriteria kan je vertellen welk oorspronkelijk wort nodig is voor welk bier.

Ook de moutsoort kan de smaak beïnvloeden: Als je lichte soorten gebruikt die bij lagere temperaturen worden gekookt, zal het bier wrang zijn als een Pilsener.

Donkere mouten geven je bier moutige, zoete smaken en maken het ook veel donkerder tijdens het brouwproces.

Van mout kan niet alleen alcoholisch bier gemaakt worden, maar ook alcoholvrij bier.

Welke soorten mout zijn er?

Mout wordt hoofdzakelijk gemaakt van gerst en tarwe. Maar ook andere graansoorten zoals rogge, spelt of zelfs maïs kunnen gebruikt worden. Meer dan vijftig verschillende soorten zijn beschikbaar voor brouwers en dus ook voor jou.

Basismout maakt meestal een groot deel uit van de mout die voor het brouwen gebruikt wordt. Vaak bestaat 100 % van een batch, d.w.z. de hoeveelheid mout die bij het brouwen gebruikt wordt, uit basismout. Dit omvat alle graansoorten die behalve eesten geen extra behandeling hebben ondergaan.

Speciale mout wordt in kleinere hoeveelheden gebruikt, omdat het vaak een zeer intense smaak heeft. Als je je bier wilt verfijnen of een heel speciale smaak wilt bereiken, kun je een deel van de basismout vervangen door bijvoorbeeld gerookte mout of gebrande mout.

Welke alternatieven zijn er voor mout?

Als het koken van mout te tijdrovend is en je snel en gemakkelijk een goed resultaat wilt, is moutextract de oplossing. Moutextract is verkrijgbaar in vloeibare vorm en in poedervorm.

Besluit: Welke soorten mout zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten mout

 • Basismouten
 • Speciale mouten

Afhankelijk van hoe je je bier graag drinkt, is of een basismout of een speciaal mengsel geschikt voor je. In het volgende willen we je helpen uit te zoeken welke moutsoorten het meest geschikt zijn voor jou en je bier.

Hiertoe zullen we de twee bovengenoemde soorten mout duidelijk voorstellen en uitleggen wat in elk geval hun voor- en nadelen zijn.

Wat is een basismout en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Mout ontstaat als het graan gekiemd en dan gedroogd wordt. In brouwerijen in Duitsland is gerst het overheersende graan dat voor dit doel gebruikt wordt. Als een mout het grootste deel van het bier uitmaakt, heet het basismout.

Deze eigenschappen maken het dus mogelijk om het in grotere hoeveelheden te gebruiken en er is absoluut geen andere mout nodig.

Voordelen
 • Gebruik van grote hoeveelheden mogelijk
 • Geen extra mout nodig
 • Veelzijdig gebruik
Nadelen
 • Eigenschappen kunnen nauwelijks beïnvloed worden zonder andere mouten

Basismouten kunnen voor bijna alle biersoorten gebruikt worden. Het meest gebruikte gerstemout in Europa is Pilsener mout. Het wordt gekenmerkt door zijn lichte kleur en kan ook aangevuld worden met speciale mouten (zoals gekleurde mouten). Hierdoor kan het lichte Pilsener bier in een donker bier veranderen.

Aan de andere kant kan de smaak niet sterk veranderd worden met alleen een basismout. Alleen met behulp van een speciale mout kunnen eigenschappen als volmondigheid, bepaalde aroma’s of roodachtige kleurveranderingen bereikt worden.

Wat is een speciale mout en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Om bier te brouwen heb je een basismout nodig, zoals een Pilsener, Münchener of Pale Ale mout. Bovendien kan een speciale mout gebruikt worden, die nodig is voor een gewenst aroma, bijvoorbeeld.

Dit verfijnt echter niet alleen de smaak, maar kan ook ongewenste eigenschappen compenseren.

Het schuim kan gestabiliseerd worden en de houdbaarheid wordt verlengd.
Bij de productie van speciale mouten wordt een extra bewerkingsstap toegevoegd.

Zo wordt karamelmout gesuikerd vóór het eesten. Het gevolg is dat de gisten deze suiker niet tot alcohol kunnen vergisten.

Door de Maillard reactie die optreedt ontstaat een bijzonder aroma. Dit aroma wordt waargenomen als een sterke karamelsmaak, met smaken van sultana’s, pruimen en noten.

Een typisch pittig aroma kan dan bereikt worden door melanoïde mout te gebruiken. Dit stabiliseert en intensiveert de aroma’s en het bier wordt als voller ervaren. De kleur wordt ook beïnvloed door de speciale mout.

De gebruikte hoeveelheid melanoidinemout kan tot 20 procent bedragen, wat aanzienlijk minder is dan die van basismout.

Voordelen
 • Betere biersmaak
 • Betere schuimstabiliteit
 • Slechts kleine hoeveelheden nodig
Nadelen
 • Geen bier brouwen mogelijk zonder basismout

De gebruikelijke dosering van een bier is ongeveer 90 procent basismout en tien procent speciaalmout. Waarschuwing: Het is niet mogelijk om alleen bier te brouwen met een speciale mout.

De reden hiervoor is dat de eigenschappen van speciale mouten technologisch ontoereikend zijn om de verdere stappen van de produktie tot een goed einde te brengen.

Aankoopcriteria: Deze factoren kun je gebruiken om mout te vergelijken en te evalueren

Biersoort

Als je een duidelijk idee hebt van de biersoort die je wilt brouwen, moet je de mout kiezen dieerbij past.

Mout heeft een beslissende invloed op de smaak, het alcoholgehalte en de kleur van je bier. Daarom moet je goed nadenken over welke moutsoorten je gebruikt bij het brouwen.

Informatie over welke moutsoorten je moet gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken, vind je op de pagina Biersoorten onder Aankoopcriteria.

Smaak en kleur

Wil je de volmondigheid en kleur van je bier beïnvloeden of een speciale smaak bereiken? Dan is er nog de mogelijkheid om speciale moutsoorten te gebruiken.

Door karamelmout te gebruiken, kun je meer schuim en smaak aan je bier geven. Het geeft je bier ook een roodachtige tint en een rijkere kleur. Je kunt dit ook bereiken door melanoïdine mout te gebruiken.

Grist

Malt is verkrijgbaar in grist en ungrist. Afhankelijk van de hoeveelheid en de gewenste smaak van het bier, moet de mout vlak voor het brouwen gemalen worden.

Gepelde mout Ongepelde mout
De gepelde mout is de perfecte keuze voor beginners. In tegenstelling tot de ongepelde mout moet gepelde mout binnen enkele weken worden verbruikt de ongepelde mout is meer geschikt voor gevorderde brouwers en kan tot twee jaar bij kamertemperatuur worden bewaard.

Gemalen mout heeft het voordeel dat het alleen maar gekookt hoeft te worden. Als beginner is het ook zinvol om eerst gemalen mout te gebruiken. Zo krijg je een gevoel voor hoe fijn of grof de mout gemalen moet worden, en bespaar je jezelf een flinke hoeveelheid werk en heb je geen extra apparatuurnodig.

Een nadeel is dat je de mout snel moet opgebruiken, want hij is niet lang houdbaar. Het is echter enkele weken houdbaar als je het bewaart op een donkere, koele en droge plaats, bij voorkeur in een luchtdicht bakje.

Ongemalen mout is smaakvoller en kan langer bewaard worden. (Image source: pixabay.com / stevebp)

Ongepelde mout heeft het voordeel dat het langer bewaard kan worden, wat betekent dat zelfs speciale mouten die maar in kleine hoeveelheden nodig zijn, lang bewaard kunnen worden. Het heeft ook een intensere smaak . Dus als je een bier met sterke moutsmaken wilt, moet je je mout vers malen.

Beeldbron: 123rf.com / RUNGSAK KUNAVIRIYASIRI

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies